snajper55 01.02.10, 14:13 Polska zakupiła od Izraela dwa samoloty bezzałogowe MQ-1 Predator. Wykorzystujemy doświadczenie wojenne naszych starszych braci w wierze, kupując sprawdzony, przetestowany na wrogu sprzęt wojskowy. S. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pozarski Re: Współpraca 01.02.10, 14:15 Ale kogo bedzie ten predator zabijal? Przyjaciol poslanki Szczy-pinskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Współpraca 01.02.10, 14:41 jak to kogo? Teraz w Afganistanie, może kiedyś w Szwecji? A. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Współpraca 01.02.10, 14:58 Jesli masz cos do gadania, Andrzej, to popros,zeby w Szwecji naprowadzili predatora na dzielnice Rosengård w Malmö. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Współpraca 01.02.10, 14:19 snajper55 napisał: > naszych starszych braci w wierze Nawróciłeś się? Ale nie na katolicyzm. JPII mówił o "starszych braciach" w "pewnym szczególnym sensie", ale niestety ta uwaga umyka jakoś szermującym tym cytatem z JPII. Współczesny judaizm nie jest dla chrześcijan religią "starszych braci", to chrześcijanie są starsi. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Współpraca 01.02.10, 14:23 absztyfikant napisał: > Zdefiniuj termin "chrzescijanie"... > Ale ubaw z tym olusiem! Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Współpraca 01.02.10, 14:22 Chrzescijanie sa starsi? Ale chyba tylko z drugiej strony lornetki. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Współpraca 01.02.10, 14:36 oleg3 napisał: > to chrześcijanie są starsi. Niektórzy chrześcijanie niewątpliwie są starsi od niektórych żydów. Ale ja bym tego nie uogólniał. S. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Współpraca 01.02.10, 14:39 Przez Olega przemawia ks. Waldemar Chrostowski Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Współpraca 01.02.10, 14:42 Ks. profesor Waldemar Chrostowski. Potwierdzają to zresztą rozliczne źródła żydowskie. Wystarczy sprawdzić datę powstania Talmudu. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Współpraca 01.02.10, 14:54 Nie chcialam niczego ujac ks. profesorowi. Nie w sprawie tytulu naukowego bynajmniej. Co do reszty... Wszystko jest slow interpretacja i w wielu miejscach osobistym pogladem. wyborcza.pl/1,90705,6435212,Daleko_od_Jana_Pawla_II.html Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Współpraca 01.02.10, 15:02 oleg3 napisał: > Ks. profesor Waldemar Chrostowski. Potwierdzają to zresztą rozliczne > źródła żydowskie. Wystarczy sprawdzić datę powstania Talmudu. Prosze bardzo: Talmud jest uporządkowanym zbiorem praw religijnych, opartych na rozważaniach rabinów żyjących między III w. p.n.e. a VI w. n.e. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant hihihi 01.02.10, 15:10 Katechizm kosciola katolickiego jest uporządkowanym zbiorem praw religijnych opublikowanym w 1992 roku, opartym na rozważaniach Kongregacji Nauki Wiary i ostatecznie zatwierdzony przez papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: hihihi 01.02.10, 15:12 No to olus lezy i kwiczy. Razem z ks.profesorem.) Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: hihihi 01.02.10, 15:17 Za dużo pijesz absztyś i rozum ci się lasuje. Porównujesz nieporównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: hihihi 01.02.10, 15:48 absztyfikant napisał: > Dlaczego nieporownywalne? Zobacz sobie taką kolekcję Święte księgi Nie ma tam Katechizmu, jest Biblia, jest Tora. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: hihihi 01.02.10, 15:51 Tora jest chyba starsza od Nowego Testamentu, a moze sie myle? Tora to cos zupelnie innego niz Talmud dziecinko. Koncze dyskusje z Toba, bos glupek. Poza tym sa ciekawsze fora. Tutaj, przeczytaj sobie: forum.gazeta.pl/forum/w,47618,97464425,97464425,Miedzy_Babilonem_a_Jerozolima.html Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: hihihi 01.02.10, 15:56 A święte księgi judaizmu są tutaj Tora Tanach Talmud Miszna Gemara Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: hihihi 01.02.10, 16:01 Tora jest czescia Tanach. pl.wikipedia.org/wiki/Tanach Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: hihihi 01.02.10, 18:00 oleg3 napisał: > A święte księgi judaizmu są [url=http://judaizm.republika.pl/swpisma.htm]tutaj[ > /url] > Tora > Tanach > Talmud > Miszna > Gemara > DDDDDD Talmud, Miszna i Gemara ))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: hihihi 01.02.10, 18:10 Wlasnie. Kolejne zwyciestwo logika i jego zrodel.)) Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Współpraca 01.02.10, 15:15 Nie ośmieszaj się pożarski. Żródło, które cytujesz podaje "Talmud jest komentarzem do biblijnej Tory, w którym wyjaśniono jak przestrzegać prawa zawartego w Torze w warunkach, jakie zapanowały wśród Żydów wypędzonych z Palestyny w II w. n.e." Zobacz portalwiedzy.onet.pl/6678,,,,talmud,haslo.html w związku z czym są też dwie redakcje Talmudu: Talmud Jerozolimski (Talmud Jeruszalmi, zwany też Talmudem Palestyńskim albo Talmud Ziemi Izraela) z końca IV w. i Talmud Babiloński (Talmud Bawli) z V w., zamknięty ostatecznie w VIII w. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 15:20 Judaizm i tak jest starszy, Jezusa (on sam o sobie mowil Jeszua ben Josef) zapytaj Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 16:26 absztyfikant napisał: > Judaizm i tak jest starszy, Jezusa (on sam o sobie mowil Jeszua ben Josef) > zapytaj On mu nie wierzy. Toż on nawet profesorem nie był. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:04 snajper55 napisał: > absztyfikant napisał: > > Judaizm i tak jest starszy, Jezusa (on sam o sobie mowil Jeszua ben Josef) > > zapytaj > On mu nie wierzy. Toż on nawet profesorem nie był. Obaj jesteście idiotami. Judaizm jest starszy niż chrześcijaństwo. Tylko ja nie pisałem o "judaizmie", a o "współczesnym judaizmie" czyli "judaizmie talmudycznym" albo "rabinicznym". Nie ma "judaizmu talmudycznego" bez Talmudu i bez rabinów. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:12 Talmud jednak nie powstal z niczego,wiec caly twoj wyklad, olus, jest gie warty. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:29 Już Ci to kiedyś cytowałem. Źródło : administrator Forum Żydów Polskich link ========> Cytat judaizm to religia, która narodziła się po zburzeniu Świątyni, została stworzona przez rabinów i która zmieniała się i ewoluowała do dnia dzisiejszego. I tak, religia antycznych Izraelitów to nie był (jeszcze) judaizm. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:32 Co z tego,ze cytowales? Trzymasz sie jakichs dziwnych zrodel i tresci,ktore sie nie trzymaja kupy. To nie moja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:37 Powtórzę najważniejszy kawałek z malejącą nadzieję, że coś załapiesz: religia antycznych Izraelitów to nie był (jeszcze) judaizm Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:42 Ksiądz ten jest najwyraźniej reprezentantem tych teologów chrześcijańskich, którzy nie mogą pogodzić się z – kłopotliwym w ich rozumieniu - faktem, że święta księga chrześcijan – Stary Testament – jest tożsama z najważniejszą księgą Żydów – Tanachem, czyli Biblią Hebrajską, która była świętą księgą Żydów i judaizmu już wtedy, gdy chrześcijaństwo jeszcze nie istniało i pozostaje nią do dziś. Jest to tak trudne do zaakceptowania dla tych ludzi, że starają wmówić sobie i innym, iż dla Żydów od dawna najważniejszy jest Talmud, co ma być dowodem, że zeszli oni z "właściwej drogi", rozstali się ze „prawdziwym Słowem Bożym” a ich miejsce zajęli jedyni wierni mu chrześcijanie. Teologowie ci rozróżniają więc „prawdziwą” religię Izraela, z której wyrosło chrześcijaństwo – nazywają ją mozaizmem - i jej „wypaczoną” wersję, która - w ich opinii - za najważniejszą księgę uznaje Talmud i nazywa się judaizmem. Według ich teorii, judaizm powstał później niż chrześcijaństwo, a mozaizm – zaniknął. www.the614thcs.com/40.1305.0.0.1.0.phtml Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:10 amamit napisała: > nazywają ją mozaizmem ... > nazywa się judaizmem. Kaplani Swiatyni Jerozolimskiej (Judea) walczyli z kaplanami z Gory Gilead (???). Czy ja zle zapamietalem, ze Wy nazywacie hebrajczykow Samartytan zdrajcami? Odnosze wrazenie, ze ktos tu wyraznie klamie. Potrafisz sie do tego ustosunkowac? Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:27 Ustosunkowalam sie wyraznie do twoich wypotow. Powtorzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:35 amamit napisała: > Ustosunkowalam sie wyraznie do twoich wypotow. > Powtorzyc? Jak najbardziej. Udajesz, ze sie ustosunkowalas. Nazwanie Samarytan zdrajcami nie zalatwia sprawy rozbicia religijnego poruszanego w niniejszym watku. Nazwanie tego co pisze "wypotami" jest okazywaniem bezradnosci argumentacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:45 Niech ci bedzie. Jestem bezradna argumentacyjnie. Nie mam ochoty z toba gadac. Nie musisz w to wierzyc. Po prostu "Linda": nie chce mi sie z toba gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 20:04 amamit napisała: > Niech ci bedzie. Jestem bezradna argumentacyjnie. > Nie mam ochoty z toba gadac. To po co sie sadzilas, ze "wyjasnilas"? Liczysz na hucpe? Ja jestem przyzwyczajony do "koncy w wodu". Szmondaki tez maja prawo zyc. Po co jednak ta cala hasbara? Zebym uwazal za zdrajcow tych ktorzy kupuja z Izraela? Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 20:26 Tobie sie nie da niczego wyjasnic. Wiec nie bede po proznicy klawiatury strzepic. Nie rozumiesz nawet prostego do pojecia zdania: nie chce mi sie z toba gadac. Czytac tez juz mi sie ciebie nie chce. To zrozumiesz? plonk Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 21:56 amamit napisała: > Tobie sie nie da niczego wyjasnic. Wlasnie to demonstrujesz. Nie da sie, bo nawet nie wysilasz sie. To sie nazywa "koncy w wodu". Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:43 Amamit pod (twoim) spodem ci juz to pieknie wyjasnila. Ja jedynie moge sie zapytac: Jak taki ignorant w sprawach religii zydowskiej jak ty moze z taka poewnoscia siebie wyglaszac sady na temat,o ktorym nie ma najmniejszego pojecia? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:48 Zacytuje Ci znów administratora FŻP forumfzp.net/viewtopic.php?t=1337&sid=aab6965000a194c973db06cf1c6f29ed Judaizm powstał, tak naprawdę, właśnie po zburzeniu drugiej Świątyni i został stworzony przez rabinów. Oczywiście, że jest kontynuacja, ale jest i ogromna, przeogromna zmiana, która uzasadnia mówienie o dwóch osobnych religiach. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:49 Poszukaj, Olegu, Miszny i Gemary. DDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:53 Cieszę się z Twojego dobrego humoru i nie chciałbym go psuć propozycją kliknięcia na podany przeze mnie w odpowiednim poście link. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:51 To juz ci wyjasnila Amamit. Twoim zdaniem (i pewnie pana administratora; wielka fucha!) chrzescijanstwo jest prawdziwym Izraelem,a Zydzi po prostu jakas sekta na wymarciu. Ani historia,ani Zydzi nie potwierdzaja tego stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:01 Amamit niczego nie wyjaśniła. Judaizm przed zburzeniem II Świątyni i judaizm po jej zburzeniu to dwie różne religie, choć jedna jest kontynuacją drugiej. Po co to się upierać, zarzucać administratorowi FŻP antysemityzm i tak dalej. Wystarczy chłodny namysł. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:06 Ja nie zarzucam administratorowi antysemityzmu,olus. Gdzies to wyczytal? (Czyzby uderz w stol?) Ty to twierdzis i administrator to twierdzi,ale czy to jest fakt historyczny,czy tylko histeryczny,to juz inna sprawa. en.wikipedia.org/wiki/Ezra Traditionally Judaism credits Ezra with establishing the Great Assembly of scholars and prophets, the forerunner of the Sanhedrin, as the authority on matters of religious law. The Great Assembly is credited with establishing numerous features of contemporary traditional Judaism in something like their present form, including Torah reading, the Amidah, and establishing the feast of Purim.[7] Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:24 Oj, znowu slysze ks. profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:25 oleg3 napisal: Odpisalem juz na ten post pare minut po tobie,ale post znikl gdzies w czelusciach eteru. Amamit odpisala ci 2 razy,za kazdym razem cytujac z portalu 614 commandments. Wgłąb sie jeszcze raz. Nigdzie nie zarzucalem panu administratorowi antysemityzmu; mam wrazenie,ze to po prostu odezwaly sie nozyce,olus. Chlodny namysl tez pomoze ci zrozumiec,co stoi napisane tu: en.wikipedia.org/wiki/Ezra#Role_in_Judaism Ezra (Hebrew: עֶזְרָא, Modern ʿEzra Tiberian ʿEzrâ; Greek: Έσδράς; Latin: Esdras) was a Jewish priestly scribe who led about 5,000 Israelite exiles living in Babylon to their home city of Jerusalem in 459 BCE. Ezra reconstituted the dispersed Jewish community on the basis of the Torah and with an emphasis on the law. Traditionally Judaism credits Ezra with establishing the Great Assembly of scholars and prophets, the forerunner of the Sanhedrin, as the authority on matters of religious law. The Great Assembly is credited with establishing numerous features of contemporary traditional Judaism in something like their present form, including Torah reading, the Amidah, and establishing the feast of Purim. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:27 Nie znikl!!! No to masz olus 2 razy (prawie) to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:32 Świętą księgą jest dla Żydów Tora (Chumasz), szerzej: Biblia Hebrajska czyli Tanach tzn. Pięcioksiąg Mojżeszowy plus Newiim (Prorocy) i Ketuwim (Pisma). Biblia Hebrajska zawsze była świętą księgą judaizmu i nic się w tym nie zmieniło od tysiącleci. Jednak Tora wymaga interpretacji, aby można było jej ideały, wartości i prawa realizować w życiu. Talmud jest więc zbiorem interpretacji, który prezentuje wiele stanowisk., często rozbieżnych, ale także zawiera wiele obowiązujących ustaleń. Jest oczywiste, że Tora jest nadrzędna wobec Talmudu, ale interpretacje talmudyczne Tory mają "przewagę" nad interpretacjami, których my dokonujemy sami dla siebie. To znaczy: słowa Tory są słowami Boga lub słowami z natchnienia Bożego. Talmud jest słowem człowieka. Słowo człowieka nie może przewyższać słowa z natchnienia Boga. Ale interpretacja słów z natchnienia Boga autorstwa mędrców jest ważniejsza niż nasza własna? Dlaczego? Bo należy do Tory Ustnej, wyrosłej z głębokiej tradycji, z rozległej wiedzy, z wielopokoleniowych debat i ogromnego doświadczenia życiowego jej autorów, a nasze interpretacje są tylko na tyle wnikliwe i słuszne, na ile my jesteśmy porównywalni w naszej wiedzy i mądrości do mędrców. 614th COMMANDMENT SOCIETY www.the614thcs.com/40.1305.0.0.1.0.phtml Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:42 Talmud jest więc zbiorem interpretacji, który prezentuje wiele stanowisk., często rozbieżnych, ale także zawiera wiele obowiązujących ustaleń. . to mnie sie podoba cymes!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 18:45 Mnie tez. Religia dopuszczajaca myslenie i dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 19:48 amamit napisała: > Mnie tez. Religia dopuszczajaca myslenie i dyskusje. Niektórzy od religii wymagają prowadzenia za rękę, tak - tak, nie - nie. A do myślenia to już w ogóle nie są przyzwyczajeni. S. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Religia dopuszczajaca myslenie i dyskusje 01.02.10, 20:08 snajper55 napisał: > amamit napisała: > > > Mnie tez. Religia dopuszczajaca myslenie i dyskusje. > > Niektórzy od religii wymagają prowadzenia za rękę, tak - tak, nie - nie. A do > myślenia to już w ogóle nie są przyzwyczajeni. No to zrobie eksperyment. Dzis napisalem post sprzecznosc interesow religiantow i Boga. Jak zwykle bedzie "koncy w wodu"? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Talmud to ksiega wygnania 01.02.10, 20:20 snajper55 napisał: > amamit napisała: > > > Mnie tez. Religia dopuszczajaca myslenie i dyskusje. > Niektórzy od religii wymagają prowadzenia za rękę, tak - tak, nie - nie. A do > myślenia to już w ogóle nie są przyzwyczajeni. Nie spodziewałem się po Tobie Snajper tak bezpardonowej krytyki judaizmu! Rzeczywiście, ta religia reguluje wszystko i prowadzi za rączkę, nie dopuszcza myślenia. Podeprę Cię cytatem ze źródła Cytat Esencją judaizmu jest przestrzeganie Prawa żydowskiego (halacha), które reguluje życie wyznawcy judaizmu tak szczegółowo, że trudno oddzielić wyznawanie religii od zajęć doczesnych. Jego podstawą jest Tora, zinterpretowana w części halachicznej Talmudu. Talmud dzieli halachę na 613 przykazań (micwot): 248 nakazów i 365 zakazów, które obejmują każdy aspekt życia, od interesów po sypialnię, od urodzin po dzieła miłosierdzia. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Współpraca 01.02.10, 15:30 Ja sie nie osmieszam. Ty sie osmieszasz,bo Talmud nie jest dzielem literackim,a zbiorem praw,ktore byly kumulowane w przekazywanym ustnie prawie od czasow przed chrzescijanskich. To,ze zostal spisany ostatecznie w 5 (jerozolimski) i 7 (babilonski) wieku nie znaczy przeciez,ze religia chrzescijanska jest starsza od zydowskiej. Tylko w glowie aqualogika mogla powstac taka "mysl". Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Współpraca 01.02.10, 20:41 ale sie posmialam.... bardzo ladnie dokopaliscie olesiowi... z klasa... tez sie dziwie ciagle od nowa, ze zabieraja sie tutaj tacy za pisanie o torze, talmudzie i oczywiscie o misznie i gamarze ( ), ktorzy pojecia zielonego nie maja o tym wszystkim.... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Współpraca 01.02.10, 21:01 pozarski napisał: > I to jeszcze olus w dodatku.)) Bo on jest specjalistą od wszystkiego. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Współpraca 01.02.10, 21:38 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7515580,Aerostar_dla_polskiej_armii___MON_wybral_samolot_najtanszy.html . ktos na wiadomosciach skomentowal to mniej wiecej tak: jednym samolocikiem bedzie sie w polsce tusk bawil a drugi dzieciaki w afganistanie z procy ustrzela . Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Współpraca 01.02.10, 21:47 gini napisała: Nie czytaj komentarzy na innych forach, głupcy na Aqua powinni Ciebie satysfakcjonować aż nadto. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Współpraca 01.02.10, 21:49 off_nick napisała: > gini napisała: > > > Nie czytaj komentarzy na innych forach, głupcy na Aqua powinni Ciebie satysfakc > jonować aż nadto. > myslisz, ze erecjanska glupota powinna mnie satysfakcjonowac? moze masz i racje nie bede sie spierac. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Współpraca 01.02.10, 14:40 Snajper, a co wiara ma do tego? Po prostu, kupiliśmy dobry sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Współpraca 01.02.10, 14:49 hymenos napisał: > Snajper, a co wiara ma do tego? Po prostu, kupiliśmy dobry sprzęt. Aerostar dla polskiej armii. "MON wybrał samolot najtańszy i najsłabszy" Spośród trzech samolotów startujących w przetargu wybrano najtańszą, czyli oczywiście też najsłabszą propozycję - mówi. W Afganistanie Aerostara używają tylko Holendrzy. Nie jest to popularny samolot, bo - jak mówi Tomasz Hypki z "Skrzydlatej Polski" - korzysta z technologii, która standardem była kilkanaście lat temu. W przetargu startowały też Hermes i Searcher, które są z wyższej półki. Hermes jest wyposażony też w rozpoznanie radioelektroniczne i systemy zagłuszania - mówi o kontrkandydatach Aerostara Andrzej Kiński z "NTW". wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7515580,Aerostar_dla_polskiej_armii___MON_wybral_samolot_najtanszy.html Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Współpraca 01.02.10, 14:59 Być może. Oszczędności teraz w modzie. "W przetargu prezentowanych maszyn MON zaznaczył, że 70 procent oceny zależeć będzie od ceny, a jedynie 30 procent od parametrów technicznych." Takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Współpraca 01.02.10, 15:00 "...jednak walka cenowa między trzema konkurentami (wszyscy z Izraela) ..." Co by się nie wybrało... S. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Współpraca 01.02.10, 15:19 izraelski sprzet wojskowy jest jakosciowo jeden z najlepszych produktow na rynku, fakt. np. rosja chce zakupic kilka bezpilotowych samolotow rozpoznawczych orbiter. predator jest dobry, ale nie doskonaly. "u irackich partyzantów znaleziono już wiele laptopów, na których znajdowały się nagrania wideo pochodzące z samolotów wywiadowczych typu Predator." "Na dyskach laptopów zabezpieczonych przez Amerykanów znaleziono między innymi program SkyGrabber; sprzedaje go rosyjska firma SkySoftware za niespełna 26 dolarów. Za pomocą SkyGrabbera da się przechwytywać pakiety pobierane przez użytkowników łączy internetowych za pośrednictwem satelitów telekomunikacyjnych. To, że program może służyć także do przechwytywania danych wideo z samolotów bezzałogowych, jest niepożądanym efektem, z którego firma nie zdawała sobie sprawy – mówi jeden z twórców SkyGrabbera w rozmowie z WSJ. Amerykańska armia zapewnia, że na razie przechwycenie transmisji nie doprowadziło ani do zagrożenia żołnierzy, ani operacji wojskowych." Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Współpraca 01.02.10, 20:45 takie samoloty nazywaja sie u nas "mazlat"... skrot od matos zair le lo tajas, czyli maly samolot bez pilota... Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Współpraca 02.02.10, 00:16 mazlat'y w swiecie zaczeli doceniac, bo swietnie poradzili se z 24 dywizjonami rakietowymi na przestrzeni 30km wzdluz frontu i 28km w tyl, w roku 1982. aha, obluga i operatorami byli sowieckie oficerowie nie arabowi, ale i tak to nie pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Współpraca 01.02.10, 16:25 split01 napisał: > Odwal sie !!! Swiat nigdy nie mial i nie bedzie mial nic wspolnego > z wami , nie po drodze nam z takimi "bracmi" ,... Mów za siebie. Izrael jednak chce mieć z nami coś wspólnego, gdyż samoloty nam sprzedaje. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Współpraca 01.02.10, 16:35 split01 napisał: > I call it business , z czegos trzeba zyc , poza interesem fuck off ,. > =================================================================== > Mów za siebie. Izrael jednak chce mieć z nami coś wspólnego, gdyż > samoloty nam sprzedaje. No, nareszcie mam jakiś przykład antypolonizmu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 polskie obozy dla uchodzcow 01.02.10, 18:24 snajper55 napisał: > sprawdzony, przetestowany na wrogu sprzęt wojskowy. Kolo Pacanowa zakladamy Sabre i Szatile? Sadze, ze trzeba uzupelnic fakty do "Polnische KL". Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Współpraca 01.02.10, 19:41 split01 napisał: > > Snajpera sposob przekonywania ,... > ========================================= > Wiadomość o podanym numerze nie istnieje lub została skasowana. Pretensje do Rocheliny. Tutaj ona wycina. S. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Współpraca 01.02.10, 19:46 snajper55 napisał: > split01 napisał: > > > > > Snajpera sposob przekonywania ,... > > ========================================= > > Wiadomość o podanym numerze nie istnieje lub została skasowana. > > Pretensje do Rocheliny. Tutaj ona wycina. > > S. saper nowy smietnikowy gazety.. hehe,widze,ze awansowal po latach lizodoopstwa. a ta wspolpraca to na takiej samej zasadzie,jak ty wspolpracujesz z agora..tylko nie wiem kto,poza wami, ma z tego korzysci.. cieniasy. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_pazurek Re: Współpraca 01.02.10, 20:05 Autor: i-love-2-bike spie####j onanisto,kup sobie lustro aby sie wyzyc,a nie przylaz na cudze watki,bo nikt z toba rozmawiac plugawcze nie bedzie. won Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Współpraca 02.02.10, 01:06 W polskiej rzeczywistości to samolot niepotrzebny, jedynie na misje w państwach, których arsenał liczy sobie pół wieku. Wybrano więc opcję najtańszą. Ostatnim polskim zestrzelonym samolotem, była maszyna na terytorium obecnych Czech i to z rozkazu Jaruzelskiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Współpraca 02.02.10, 01:11 qwardian napisał: > > W polskiej rzeczywistości to samolot niepotrzebny, jedynie na misje > w państwach, których arsenał liczy sobie pół wieku. Wybrano więc > opcję najtańszą. Do tego nawet najtańsza opcja jest lepsza od tego, co mamy obecnie. W tym przypadku akurat nic nie mamy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Współpraca 02.02.10, 02:21 Snajperze mamy dużo większe samoloty i pilotów. No i nie mamy już Jaruzelskiego. A jeżeli chcemy sprawdzić, co Niemce nam szykują to w pociąg, albo najlepiej w Trwam zobaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś