Dodaj do ulubionych

Polska polityka zagraniczna

07.10.10, 17:40
07.10.2010 14:4774
opublikowana w: A elita !, Czerwono-Zieloni, Forum 2010, Głos oddolny, POLITYKA, Polityka Wschodnia, RODŁO
Polskie władze zbojkotowały zastępcę Hillary Clinton
We Wrocławiu odbywa się ciekawa impreza Wrocław Global Forum. Zorganizowali ją polski instytut demosEUROPA, miasto Wrocław i prestiżowy amerykański think-tank Atlantic Council. Kilkuset dyplomatów, przedstawicieli amerykańskich think-tanków, intelektualistów, ludzi biznesu. Wśród nich James Steinberg, jeden najważniejszych ludzi obecnej administracji waszyngtońskiej. Z naszego punktu widzenia – postać kluczowa. Zastępca sekretarzy stanu Hillary Clinton, strateg odpowiadający za tę część Europy. Zdaniem rozmaitych ekspertów, z którym rozmawiam, druga-trzecia postać w tej ekipie.
Bez przerwy narzekaliśmy na to, że ekipa Obamy mało się nami interesuje. No to przyleciał James Steinberg. Wygłosił wykład m.in. o tym czy i jak Stany Zjednoczone są zainteresowane Europą w ogóle, a centralną Europą w szczególności. Odpowiadał na pytania dyplomatów z rozmaitych krajów, przedstawicieli think-tanków. Taka prestiżowa impreza jest okazją nie tylko do wypowiedzenia publicznie naszych oczekiwań ale też do lobbowania i tłumaczenia w rozmowach zakulisowych. Po spotkaniu na Forum, Steinberg zdwiedzał Wrocław, zjadł obiad. Miał kilka godzin wolnego czasu. Pytał o Polskę, o nasze, polskie reakcje na amerykańską politykę. Pytał prezydenta Wrocławia Rafała Dutkiewicza, bo nikogo z rządu nie miał okazji zapytać.
Dopytywałem, czy na sali jest ktoś z MSZ albo od prezydenta. Nikogo. Chodziłem, szukałem. Nikogo. Szef MSZ Radosław Sikorski, który miał przyjechać, odwołał wizytę we Wrocławiu. Prezydent Bronisław Komorowski także odwołał swoją wizytę. Ani minister spraw zagranicznych ani prezydent nie przysłali żadnych swoich przedstawicieli. Trzeci najważniejszy człowiek w amerykańskiej administracji nie miał okazji porozmawiania z żadnym przedstawicieli polskich władz.
Zadzwoniłem do Piotra Paszkowskiego, szefa gabinetu ministra. Odpowiedział, że nie zna sprawy. Poprosił o wysłanie maila z pytaniem, co uczyniłem. Kiedy dostane odpowiedź - powiadomię. Podobnie w biurze prasowym MSZ. Poinformowano mnie, ze minister przebywa w Turcji, poproszono o mail. W Biurze Prasowym Prezydenta poinformowano mnie, że prezydent bierze dziś udział w panelu na temat samorządności w Warszawie.
Rozmawiałem z wieloma ekspertami, którzy przyjechali do Wrocławia. Nikt nie może zrozumieć, jak polski rząd mógł nie przysłać nikogo. Ambasador USA i z-ca sekretarza stanu odczuli jak bardzo polskim władzom zależy na relacjach ze Stanami Zjednoczonymi. Polskie władze po prostu zbojkotowały wizytę amerykańskiego polityka. Uważam to za skandal dużej miary. Po pierwsze stracono szansę na kilkugodzinne rozmowy z jedną z najważniejszych postaci w Waszyngtonie. Po drugie sprawiono, że poczuł się zapewne dość mocno sfrustrowany brakiem rozmów z polskimi władzami.
Ciekaw jestem komentarza ministra Sikorskiego. Panie Ministrze, dlaczego nikt z polskich władz nie znalazł czasu dla Jamesa Steinberga?
P.S. Na wrocławskim forum w czwartek pojawi się Mikołaj Dowgielewicz. Ale wtedy Steinberg będzie już w innym kraju.
P.S. A oto oficjalna informacja ze strony Departamentu Stanu USA:
Deputy Secretary of State James B. Steinberg will visit both Slovakia and Hungary on October 6 to meet with senior government leaders and reaffirm the strong bilateral relationship the United States shares with both countries. He will also discuss goals related to Slovakia’s Visegrad Four presidency and Hungary’s upcoming 2011 EU presidency. He will then travel to Wroclaw, Poland, on October 7 to give a keynote speech at the Wroclaw Global Forum, a high-level regional conference on transatlantic relations. In this public forum and at meetings with Polish government leaders, the Deputy Secretary will highlight the importance of the relationship between the United States and Poland.
To teraz pojawi się tam informacja, że Deputy Secretary didn't meet with Polish Goverment leaders, becuase Polish Goverment didn't give him such a chance.
UPDATE: O 15.40 otrzymałem następującą odpowiedź od Piotra Paszkowskiego, szefa gabinetu Ministra Spraw Zagranicznych: "Planowana była, podczas kilkugodzinnego pobytu z-cy sekretarza stanu, obecność Min. J. Najdera, ale okazało się to niemożliwe ze względu na konieczność uczestniczenia w innym, niezaplanowanym, a ważnym spotkaniu. W dniu jutrzejszym uczestniczyć w konferencji będzie sekretarz stanu w MSZ M. Dowgielewicz. Piotr Paszkowski".

Jak sie Tusku wysciskal z Putinu, to sie wypial na zachod .Ja sie zastanawiam czy jak gajowy powiedzial o wystapieniu Polski z NATO tyo byl zwykly lapsus ,czy wymsklo mu sie po prostu .
GW o wizycie goscia z USA nie pisze nic, za to rozpisuje sie o tym ze Komuruska ,spotka sie w Smolensku z Medwiediewa.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz A380 przelecial nad Zaventem 09.10.10, 08:18
      i rezultat "Jak sie Tusku wysciskal z Putinu, to sie wypial na zachod"

Polska jest czescia EU a zatem zachodu. No a jak sie wypiac na samego siebie?

PF
    • melord Re: Polska polityka zagraniczna 09.10.10, 08:28
      to byla prywatna wizyta(odczyt) nie dypolatyczna...nic sie nie stalo,prezydent Wroclawia wystarczyl
      wazeliniarstwo czas wreszcie skonczyc
      • melord Re: Polska polityka zagraniczna 09.10.10, 08:30
        melord napisał:

> to byla prywatna wizyta(odczyt) nie dypolatyczna...nic sie nie stalo,prezydent
        > Wroclawia wystarczyl
        > wazeliniarstwo czas wreszcie skonczyc

dyplomatyczna...mialo byc
        • first.kanalia Re: Polska polityka zagraniczna 09.10.10, 08:56
          Tyle, ze w kazdym normalnym kraju wykorzystuje sie takie wizyty.
    • andrzejg cóz mam powiedzieć 09.10.10, 09:14
      no cóż...idioci i krótkowzroczni chłoptasie dostali mój głos.Jestem juz kompletnie zdegustowany takim postepowaniem. Wiem ,że afera i szum byłby wiekszy, gdyby nie troska lokalnych władz o ... zagranicznych (głównie amerykańskich) gosci, którzy mogliby mieć z tego powodu nieprzyjemności u siebie w kraju. To jest jakas farsa ,gdy w wiadomościach podają ,że zastępcę Hillary Clinton przyjął prezydent... Wrocławia. A wystarczyłoby wydelegowanie na spotkanie kogoś odpowiedniego rangą, byle reprezentował rząd.

A.
      • pan.scan Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 14:42
        to była prywatna eskapada tego gościa na zaproszenie organizatora sympozjum i czy MSZ był notyfikowany o jego przyjeździe przez ambasadę USA. Jeśli tak - wizyta mogła mieć charakter oficjalny i obowiązkiem MSZ było tego faceta podjąć, jeśli nie - to wszystkie te płacze można o kant d. potłuc, żaden MSZ na świecie nie ma obowiązku śledzić na stronach internetowych planów wyjazdowych jakiegokolwiek urzednika państwowego i czapkować mu na peronie. Tak było za czasów Lońki Breżniewa, kiedy byle kacyk miał rozściełany czerwony dywan i witany był chlebem i solą.

Przypominam, że kiedy Sikorski był w USA w ub. roku z oficjalną wizytą to Hillary C. olała go, przedłużając w trakcie jego wizyty swój pobyt na Bliskim Wschodzie. I to był nietakt.

"Według profesora Zbigniewa Brzezińskiego odwołanie spotkania z ministrem Sikorskim nie świadczy o bagatelizowaniu przez USA spraw polskich. Rzecznik Departamentu Stanu Ian Kelly powiedział że Hillary Clinton liczy na szybkie ustalenie nowego terminu spotkania z ministrem Sikorskim i ogłoszenie wznowienia współpracy strategicznej pomiędzy Polską a USA".
        • gini Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 14:59
          Wygłosił wykład m.in. o tym czy i jak Stany Zjednoczone są zainteresowane Europą w ogóle, a centralną Europą w szczególności. Odpowiadał na pytania dyplomatów z rozmaitych krajów, przedstawicieli think-tanków. Taka prestiżowa impreza jest okazją nie tylko do wypowiedzenia publicznie naszych oczekiwań ale też do lobbowania i tłumaczenia w rozmowach zakulisowych.
          • gini Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 15:01
            Hilary madra kobieta skoro olala Radka, widac poznala sie na nim.
            • pikrat Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 16:08
              Hilary olewając Radka olala Polske, niestety.
              • gini Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 16:42
                pikrat napisał:

> Hilary olewając Radka olala Polske, niestety.

Przypominam, że kiedy Sikorski był w USA w ub. roku z oficjalną wizytą to Hillary C. olała go, przedłużając w trakcie jego wizyty swój pobyt na Bliskim Wschodzie. I to był nietakt.

Wiesz to napisal scan, a ja nie bardzo wierze w to co on pisze.Nie wiem dlaczego Hilary przedluzyla swij pobyt nie podejrzewam by byla na wakacjach,...
                • pikrat Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 17:01
                  Nie była na wakacjach. Jezeli mnie pamiec nie zawodzi była z wizyta zagraniczną, która z sobie znanych powodów przedłuzyła. Wizyta Sikorskiego była uzgodniona, może chciała go [Polske]
                  upokorzyć. Nigdy nie dowiemy sie wszystkiego.
                  • gini Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 17:17
                    pikrat napisał:

> Nie była na wakacjach. Jezeli mnie pamiec nie zawodzi była z wizyta zagraniczną
                    > , która z sobie znanych powodów przedłuzyła. Wizyta Sikorskiego była uzgodniona
                    > , może chciała go [Polske]
                    > upokorzyć. Nigdy nie dowiemy sie wszystkiego.

Ktos go jednak przyjal w Stanach czy nie?Bo naprawde nie chce mi sie szukac,.
                    Jutro moze poszperam na temat tej wizyty.
                    Inna sprawa nie chodzi tu o zadne nietakty, chodzi o to o czym pisal Janke, o lobbowanie na rzecz ¨Polski, co rzad olal totalnie.
                    • hasz0 kontaktysąważne -ważniejsze są wynegocjowane zyski 09.10.10, 17:37
                      a tych w kontaktach z USA (ale i z innymi róznież) KOMPLETNY BRAK!

(przepraszam......zapomiałem brezent i siatka - upokarzaj. musztarda po obiedzie)

handel roln-spoż. i tak był. Innymi kanałami.
                      • hasz0 -ważniejsze są wynegocjowane ZYSKI 09.10.10, 17:41
                        opcja niemiecka nie lubi Hameryki - vide Hala 100lecia (nazwa za Hitlera)
                        a nie Ludowa.(symb. + inne realne)

PO Schetyny, Chlebowskiego (w tle Sobiesiak) nie dało Dutkiewiczowi 1/4 finałow
                        do REKLAMY ZAGRANICZNEJ W-wia za TAKĄ WYŁOZONĄ HORRENDALNĄ KASĘ!!!!!!!

Po ostatnim doniesieniu o wysłaniu Zdrojewskiego jako mającego 'dobic' Dutkiewicza w wyborach samorządowych, mam
                        podejrzenie ,że cała ferajna z PO nie chciała promować prezydenta Wrocławia podniesieniem rangi sympozjum. Kto wyszedł na głupka? Chyba nie muszę wskazywac.

A.

Odpowiem - Ty!
        • andrzejg Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 17:32
          Prywatne, czy tez nie, ale mogli kogoś wysłac odpowiedniego rangą. Czy teraz obowiązuje zasada oko za oko , bo Hilary przetrzymała Radka w przedsionku? Najgłupsze są tłumaczenia nieobecnosci. Prezydent zapowiedział się i nie przybył tłumacząc waznym wystapieniem, czy też spotkaniem transmitowanym przez ...prezydencki portal. Po ostatnim doniesieniu o wysłaniu Zdrojewskiego jako mającego 'dobic' Dutkiewicza w wyborach samorządowych, mam
          podejrzenie ,że cała ferajna z PO nie chciała promować prezydenta Wrocławia podniesieniem rangi sympozjum. Kto wyszedł na głupka? Chyba nie muszę wskazywac.

A.
          • pikrat Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 17:35
            Czytalem o tym, ze Dutkiewicz i ta partia X sa zdominowani przez mafie Opus dei. To niebezpieczni ludzie. Przy nich loze masonskie to pikus.
            • andrzejg a ty pikart skąd? 09.10.10, 17:50
              desant na fora w związku ze zbliżającymi sie wyborami?

To pobędziesz z nami do przyszłego roku?

A.
              • pikrat Re: a ty pikart skąd? 09.10.10, 18:50
                andrzejg napisał:

> desant na fora w związku ze zbliżającymi sie wyborami?
                >
                > To pobędziesz z nami do przyszłego roku?
                >
                > A.

To powinno byc proste na podstawie sympatii politycznych. Za kim sie opowiedziałem?
                Proste do wyjasnienia sa rowniez Pana sympatie do Dutkiewicza = praca dla syna.
                • andrzejg Re: a ty pikart skąd? 09.10.10, 18:53
                  nie musisz być taki oficjalny. Per Pan to tylko z Haszem, bo obrazalski bardzo.

Mój syn nie będzie miał żadnych problemów nawet jak straci pracę, ale na pewno syn ma wpływ na moją sympatię. Jednak tylko poprzez jego opowieści o cechach szefa

A.
                  • polski_francuz Skad jest pikrat? 09.10.10, 19:11
                    Chyba z ksiazki "Znaczy kapitan".

Jego "panowanie" laczy sie jednak z bezczelnymi uwagami. Ta mozaika sklada sie dosc dobrze jakiegos forumowicza z dluuugim stazem.

PF
                    • hasz0 Panie Polaku Francuski bądź Pan mniej POtakiważny! 09.10.10, 22:54

Amirator admirała humoru Karola Olgierda Borchardta - kapitana oceanów, mórz
                      móż i wielu statków oraz okrętów.
                  • pikrat Re: a ty pikart skąd? 09.10.10, 19:16
                    Uczciwe postawienie sprawy. Ten Hasz bierze mnie za pika.
                    • gini Re: a ty pikart skąd? 09.10.10, 19:19
                      pikrat napisał:

> Uczciwe postawienie sprawy. Ten Hasz bierze mnie za pika.

Ale on bierze za pik a prawie wszystkich, inna sprawa, ze to forum niszowe, malo ktop o nim wie, cioeezko tu trafic, pisze tu zaledwie kilkanascie osob od lat...
                      sprawdziwlam pikrat to material wybuchowy)))
                      • hasz0 piqkart skąd?Ciebie GiniAGR7Pro100 nie bioręIQ=0? 09.10.10, 22:47

Napisałas "WSZYSTKICH" a przecież

wystarczy że [wszystkich -1
                        n i e biorę z piq-a i wychodzisz na "blondynkę".

_____________NIE INTERSUJE CIĘ WNIOSEK..tylko "bazar"?____________
                        • gini Re: piqkart skąd?Ciebie GiniAGR7Pro100 nie bioręI 09.10.10, 22:57
                          Wypad, nie napisalam "wszystkich",napisalam "prawie wszystkich", a to roznica.
                          Jutro o 16 na pl Solnym nie zapomnij, mam znajomych we Wroclawiu, sprawdza czy byles.
                          • hasz0 Pardon Ma Dame!W przypadku"prawie wszystkich" >50% 10.10.10, 09:42
                            Zapytaj Pana Profesora PF-a.
                            To bardzo ŁAGODNY warunek.
                            Baloniki zaporowe na małej wysokości uwalniane helem nie zrekomepensują SZKÓD
                            jakie robisz atakami na PRAWDĘ głoszoną przez mnie.

[i][b]Tak się tworzy podległość

Anna Fotyga pisze też o wywiadzie z Bartoszewskim, wyemitowanym przez TVN24 24 i 31 grudnia 2009 r. Z wywiadu - zdaniem Fotygi - miało wynikać, że Bartoszewski i niemiecki minister Neuman "ustalili kroki, które po obu stronach maja usuwać przeszkody stojące na drodze poprawy relacji międzypaństwowych". - Pan minister Bartoszewski dodał, że polska strona swoją część umowy wykonała. Teraz oczekuje działania ze strony nienieckiej - relacjonuje Anna Fotyga. - Czego chcieli od nas Niemcy?

[size=17]Co Polska "wykonała"?

Czy dostrzegacie państwo pułapkę w tej konstrukcji? -
                            [/size]

pyta była minister. Jej zdaniem w relacjach między demokratycznymi państwami rozsądniej jest sprzeciwiać się istnieniu projektów niż osób, w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko, że silniejsze państwo potraktuje to jako usankcjonowany obyczaj i "każdorazowo będzie decydowało, kto ma prawo funkcjonować na scenie politycznej".

- Tak tworzy się relacje podległości. Nie lekceważmy wypowiedzi Prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego o kondominium, nie mówmy, że to tylko taka metafora i ostrzeżenie.

Takie gry nie są normą w relacjach międzypaństwowych, pachną prowokacjami służb. Przerwijmy je. Póki nie jest za późno. Póki nie ma następnych ofiar. Póki pamiętamy, co to jest państwo suwerenne - apeluje Fotyga.

W ocenie byłej minister za rządów Donalda Tuska Polska "zaakceptowała przedsięwzięcie, które zawsze będzie zarzewiem sporów". - To my będziemy zabiegać o zmianę liter, tablic, interpretacji. Nasz partner może nami grać dowolnie, w zależności od humoru - komentuje Fotyga. Zdaniem byłej szefowej MSZ Tusk wybrał złą strategię, a jej pierwszą ofiarą stał się minister Władysław Bartoszewski. - Jestem osobą, która nie ma wielu powodów, by odczuwać szczególną sympatię do ministra Bartoszewskiego. Odczuwam jednak wielki dyskomfort słysząc jak osoby takie, jak Eryka Steinbach pozwalają sobie wobec niego na niestosowne uwagi. I mam pretensje do premiera Donnalda Tuska, że uczynił świadomie, tarczę strzelniczą ze starszego, zasłużonego człowieka - pisze Fotyga.

Lech Kaczyński był politykiem "niewygodnym nie tylko dla Rosji". - Opis potwornej gry, którą od końca sierpnia 2009 roku prowadzili Władimir Władimirowicz Putin i Donald Tusk powoli dociera do świadomości społecznej. Ta gra wymierzona była w polskiego prezydenta. Jej celem - wyeliminowanie go z polityki. Nikt tego nawet nie usiłował ukrywać. Celem było ostateczne usunięcie ze sceny politycznej - twierdzi Fotyga. Jej zdaniem większość "doświadczonych polityków w kraju i za granicą" wiedziała o domniemanej grze, ale wybrała milczenie.

W ocenie byłej minister za rządów Donalda Tuska Polska "zaakceptowała przedsięwzięcie, które zawsze będzie zarzewiem sporów". - To my będziemy zabiegać o zmianę liter, tablic, interpretacji. Nasz partner może nami grać dowolnie, w zależności od humoru - komentuje Fotyga. Zdaniem byłej szefowej MSZ Tusk wybrał złą strategię, a jej pierwszą ofiarą stał się minister Władysław Bartoszewski. - Jestem osobą, która nie ma wielu powodów, by odczuwać szczególną sympatię do ministra Bartoszewskiego. Odczuwam jednak wielki dyskomfort słysząc jak osoby takie, jak Eryka Steinbach pozwalają sobie wobec niego na niestosowne uwagi. I mam pretensje do premiera Donnalda Tuska, że uczynił świadomie, tarczę strzelniczą ze starszego, zasłużonego człowieka - pisze Fotyga.

..toczy się inna, "znacznie bardziej wyrafinowana" gra. - Partnerami są w niej różni politycy niemieccy i polscy, gra zaś powinna nosić tytuł: „Usuwamy przeszkody w naprawieniu stosunków polsko-niemieckich" - pisze była minister. Zdaniem Fotygi Polska powinna wskazywać zagrożenia w stosunkach polsko-niemieckich. - Ludzi związanych z problemami (Kanclerz Schroeder-gazociąg północny), Erika Steinbach (Widoczny znak) można zmieniać, a problemy pozostają - uważa. Według niej projekt gazociągu północnego ma charakter polityczny. - Takie było stanowisko Polska za rządów Jarosława Kaczyńskiego - przypomina była szef MSZ. - To Niemcy twierdziły, że projekt ma charakter ekonomiczny. Rząd Tuska przyjął stanowisko Niemiec - dodaje Fotyga.

[/b][/i]
                            www.wprost.pl/ar/210229/Potworna-gra-Tuska-i-Putina-Chcieli-wyeliminowac-Kaczynskiego/
                            • hasz0 _________UWAŻAJ! __________idzie o to! ->_________ 10.10.10, 09:52
                              Tak się tworzy podległość

Anna Fotyga pisze też o wywiadzie z Bartoszewskim, wyemitowanym przez TVN24 24 i 31 grudnia 2009 r.

Z wywiadu - zdaniem Fotygi - miało wynikać, że

Bartoszewski i niemiecki minister Neuman "ustalili kroki, które po obu stronach maja usuwać przeszkody stojące na drodze poprawy relacji międzypaństwowych". - Pan minister

Bartoszewski dodał, że polska strona swoją część umowy wykonała. Teraz

oczekuje działania ze strony nienieckiej - relacjonuje Anna Fotyga.

_____________- Czego chcieli od nas Niemcy?

_________Co Polska "wykonała"? _________

Czy dostrzegacie państwo pułapkę w tej konstrukcji? -

pyta była minister. Jej zdaniem w relacjach między demokratycznymi państwami rozsądniej jest sprzeciwiać się istnieniu projektów niż osób, w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko, że silniejsze państwo potraktuje to jako usankcjonowany obyczaj

i "każdorazowo będzie decydowało, kto ma prawo funkcjonować na scenie politycznej".

- Tak tworzy się relacje podległości. Nie lekceważmy wypowiedzi Prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego o kondominium, nie mówmy, że to tylko taka metafora i ostrzeżenie.

Takie gry nie są normą w relacjach międzypaństwowych, pachną prowokacjami służb.

Przerwijmy je.

Póki nie jest za późno
                              .

Póki nie ma następnych ofiar. Póki pamiętamy, co to jest państwo suwerenne - apeluje Fotyga.
                            • first.kanalia Re: Pardon Ma Dame!W przypadku"prawie wszystkich" 10.10.10, 09:59
                              hasz0 napisał:

> Zapytaj Pana Profesora PF-a.
                              > To bardzo ŁAGODNY warunek.
                              > Baloniki zaporowe na małej wysokości uwalniane helem nie zrekomepensują SZKÓD
                              > jakie robisz atakami na PRAWDĘ głoszoną przez mnie.

Jaka znow prawde ty glosisz?Jak zwykle nawert w takim dniu myslisz tylko i wylacznie o sobie egoistyczny megaloma,ie, inna sprawa , ze prawie nikt cie nie czyta, a te baloniki zobaczy cala Polska.
                              Nie widzisz roznicy?

> [.
                              • hasz0 Re: Pardon Ma Dame!W przypadku"prawie wszystkich" 10.10.10, 10:08

Ja piszę tu od lat i to TY a nie ja sie wpieprzam do Twoich watków PERSONALNYMI ATAKAMI!
                                Grozisz mi CENZURĄ i BANEM!!!!!!!!!!!!!!!
                                Czy ja kiedykolwiek kopnąłem w kosz?

Kiedykolwiek chcialem zamknąc komuś usta jak piq, jak maruder, jak wikul jak
                                Ty Ma Dame? stoisz "nieświadomie" tam gdzie ZOMO?

Jak mąż z Tobą wytrzymuje? a może rekompensujesz sobie to na mnie?

________AD REM!!!!!!!!!!!!!!!!!_-------

...............AD REM.............BABO!

Od zaraz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                • first.kanalia Re: Pardon Ma Dame!W przypadku"prawie wszystkich" 10.10.10, 10:42
                                  hasz0 napisał:

>
                                  > Ja piszę tu od lat i to TY a nie ja sie wpieprzam do Twoich watków PERSONALNYMI
                                  > ATAKAMI!
                                  > Grozisz mi CENZURĄ i BANEM!!!!!!!!!!!!!!!
                                  > Czy ja kiedykolwiek kopnąłem w kosz?

Ja tez pisze tu od lat , i co to ma do rzeczy?Ty piszesz tylko i wylacznie dla siebie.
                                  Spamujesz, zakladasz po 50 watkow dziennie, spychasz swoim belkotem, ktorego prawie nikt tu nie czyta, inne watki w dol.
                                  Wciskasz sie do innych watkow, i rozwalasz w ten sposob dyskusje .
                                  Spamujesz kolego, masz szczescie, ze to jest niszowe forum traktowane ulgowo, sprobuj to zrobic na forum kraj, lub na jakimkolwiek innym, cieli by cie niemilosiernie i mieliby racje.
                                  Zawsze bylam przeciwna cenzurze, ale dla kogos, kto traktuje forum publiczne jak swoj prywatny folwark, nie liczy sie z innymi, nie ma pomiluj.
                                  Jezeli jestes takim "bojownikiem o Polske" to dlaczego piszesz tu gdzie nie masz zadnego odbioru?

Przeciez jest forum kraj, tam pisze duzo wiecej ludzi, wiec tam moglbys do kogos ewentualnier dotrzec, ale ty piszesz dla samego siebie , i na dodatek zlosliwy trolu utrudniasz swoim spamem zycie innym.
                                  Ostatnio szukalam czegos w archiwum, i musialam sie z pol godziny przekopywac przez twoj zasrany spam.

> Kiedykolwiek chcialem zamknąc komuś usta jak piq, jak maruder, jak wikul jak
                                  > Ty Ma Dame? stoisz "nieświadomie" tam gdzie ZOMO?

A za co mialbys komus zamknac usta?Np takiemu Piq owi czy Maruderowi, to inteligentni ludzie i nie spamuja.
                                  Piq wpada raz w miesiacu, a ty widzisz go wszedzie, bo masz obsesje na jego punkcie, obrazasz a pozniej placzesz jak baba , ze jestes obrazany.
                                  Jak Wikul obrazal mnie, to ja obrazalam jego, teraz wygasilam jak jeszcze kilku innych i po,sprawie.
                                  Tyle, ze z nimi nie ma problemu, nie sraja do kazdego watku, 20 postow bez zwiazku, a ty tak.
                                  Nie zakladaja 50 watkow dziennie.

Ty piszesz non stop o sobie, zarzucasz innym barak iq, a ty masz jakies?
                                  Nie wcinaj mi sie do watkow, proste?
                                  Zaloz sobie jeden swoj i w nim pisz.
                                  Wypad mehalomanie grafomanie egoisto, ktory stroi sie tu w piorka patrioty.

> Jak mąż z Tobą wytrzymuje? a może rekompensujesz sobie to na mnie?

Moj maz jest normalny wiec wytrzymuje bo dlaczego by nie.

>

> ________AD REM!!!!!!!!!!!!!!!!!_-------
                                  >
                                  > ...............AD REM.............BABO!

Zastosuj do siebie, przede wszystkim belkocie placzliwy.

> Od zaraz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                  • hasz0 Prosilem "Ad Rem". A Ty o ..polityce? Nie!A ja TAK 10.10.10, 12:21
                                    Ja sie nie wciam AD PERSONAM
                                    persono non grata w dziedzinach:rozumowanie i obycie.
                                    ________________________________________________________________
                                    https://i.wp.pl/a/f/jpeg/25485/kaczynski_kwiaty180.jpeg
                                    Według niego, sposobem na zademonstrowanie jedności rodzin ofiar jest pielgrzymka do Smoleńska. Dodał, że postara się doprowadzić do tego, by w miejscu katastrofy prezydenckiego samolotu w Smoleńsku powstało "odpowiednio godne upamiętnienie" ofiar. Ocenił, że Lech Kaczyński ma już "królewski pomnik", w postaci sarkofagu na Wawelu

Przed Pałacem Prezydenckim zebrał się tłum osób, które modlą się, śpiewają. Odśpiewano hymn, "Boże, coś Polskę", odmówiono krótką modlitwę za ofiary tragedii. Zapłonęły znicze. Jarosław Kaczyński złożył wieniec w miejscu, gdzie wcześniej stał krzyż, obecnie znajdujący się w kaplicy pałacu. Po uroczystości przed Pałacem pozostała grupa kilkudziesięciu osób, modląca się i od czasu do czasu wznoszących okrzyki; m.in "Panie Michałowski, proszę oddać nam ukradziony krzyż. Jest on własnością narodu".
                                    https://i.wp.pl/a/f/jpeg/25485/komorowski180.jpeg
                                    • hasz0 Prosilem "Ad Rem". Mozna swob.polemiz.bezPersonam? 10.10.10, 12:34
                                      jak kropek pomiedzy nie wstawiwłem to był spam. dyzurny icek może wyjasnić dlaczemu?

.......
                                      ttp://www.wprost.pl/ar/210229/Potworna-gra-Tuska-i-Putina-Chcieli-wyeliminowac-Kaczynskiego/

[i]ciekawostka przyrodnicza
                                      pro100 09.10.10, 21:39 Odpowiedz pro100 napisał:

> hasz0 napisał:
                                      >
                                      > > po co jakiś premier? albo jego prezydent?
                                      >
                                      > przewerbowanaia się z z g.e.s.t.a.p.o na n.k.w.d, z k.g.b na c.i.a i z powrotem
                                      > na f.s.b i ch.. wi co jeszcze po drodze.
                                      >
                                      jak kropek pomiedzy nie wstawiwłem to był spam. dyzurny icek może wyjasnić dlaczemu?
                                      • gini Re: Prosilem "Ad Rem". Mozna swob.polemiz.bezPers 10.10.10, 12:51
                                        Na Berdyczow, nie umiesz sie dostosowac do swiata, to nie oczekuj, ze swiat, sie dostosue do Ciebie, prosze uprzejmie nie dopisywac sie w moich watkach.
                                        • hasz0 siedzę w arafatce-chustce ból nerwu twarzy-a Ty co 10.10.10, 13:55

wysyłasz mnie na zimno z balonikiem na PR OstaPOwicza Igora i media GW TVN Neewseek itp.

________________IQ=?______________

Pomagasz wrogom. A ja dosoowalem się do Ciebie. Chustą.
                                          • gini Re: siedzę w arafatce-chustce ból nerwu twarzy-a 10.10.10, 14:00
                                            hasz0 napisał:

>
                                            > wysyłasz mnie na zimno z balonikiem na PR OstaPOwicza Igora i media GW TVN Neew
                                            > seek itp.
                                            >
                                            > ________________IQ=?______________
                                            >
                                            > Pomagasz wrogom. A ja dosoowalem się do Ciebie. Chustą.

A coz to zimno dla takiego wielkiego patrioty jak ty, tyle, ze latwiej sie siedzi,w domu na dupie, i pisze bzdury przez internet, ale wyjsc raz , na ulice, co to to nie, to za duzo, dla dzielnego patrioty.
                                            • gini Re: siedzę w arafatce-chustce ból nerwu twarzy-a 10.10.10, 14:02
                                              ROCŁAW _ NASZ 10 X 2010- Wzywam Was
                                              10 X 2010 r. Uroczystości upamiętniające Ofiary katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem we Wrocławiu

Poseł Dawid Jackiewicz szef wrocławskiego PiS oraz Wrocławski Klub GAZETY POLSKIEJ zapraszają w dniu 10 października 2010 r. na uroczystości upamiętniające Ofiary katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem:
                                              Kościół Najświętszej Marii Panny na Piasku - Ostrów Tumski-Wrocław:

godz. 18:00 - Msza Święta w języku łacińskim wg klasycznego rytu rzymskiego,
                                              godz. 19:00 - Okolicznościowe wystąpienia
                                              godz. 19:20 - koncert patriotyczny- ,,Requiem dla Prezydenta" w hołdzie prof. Lechowi Kaczyńskiemu Prezydentowi RP

Po koncercie ok. godz. 19:45 marsz milczenia ulicami Wrocławia. Spod Kościoła NMP na Piasku, pod tablicę śp. Władysława Stasiaka przy ul. Szewskiej, a następnie pod tablicę śp. Aleksandry Natalli-Świat przy pl. Solnym 14, gdzie nastąpi zakończenie uroczystości. Nie zapomnijmy o kwiatach i zniczach
                                              A kto nie może to od 18.00 świeczka w oknie !!!
                                            • hasz0 Re: siedzę w arafatce-chustce ból nerwu twarzy-a 10.10.10, 14:05
                                              NEWR TRÓJDZIELNY UMIESZ LECZYĆ CZY ino
                                              SWE KOMPLEXY?

bYŁO WYJŚC ZA pOLAKA BO cI Z CIEPŁYCH KRAJÓW na nerwobóle nie chorują jak z kraju 6 pór roku
                                              gdzie lato trwa krótko.

Znajdź w inerenecie info.będziesz wiedzieć, że pacjenci z BÓŁUPOPĘŁNIAJĄ SAMOBÓJSTWO.
                                              A leków skut, nie ma.
                                              dzieki za "TAKĄ' troske o Polaka. Dobrze, że sie z Tobą nie ożeniłem.
                                              forum.gazeta.pl/forum/w,13,117403200,117403200,_Istn_ino_PO_lityka_Oscienna_wobec_Polski.html
                                              • gini Re: siedzę w arafatce-chustce ból nerwu twarzy-a 10.10.10, 14:39
                                                A skad wiesz za kogo ja wyszlam za maz?Jak by cie tak bolalo, to bys przy kompie nie siedzial, dziwne, ze zaczelo bolec wlasnie dzis.
                                                Pare razy mialam zapalenie korzonkow , bralam leki i zasuwalam w pracy i w domu, a&le ja jestem sikna kobieta, a ty sflaczaly chlopina potrafiacy sie jedynie uzalmac nad soba.
            • off_nick Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 17:55
              Chyba jesteś w błędzie, teoria jakoby Opus Dei była przyczyną wszelkich tragedyj jest passé.

Winni są oni, Illuminati:

https://i4.photobucket.com/albums/y103/Miecal/illuminati_detail.jpg

pikrat napisał:

> Czytalem o tym, ze Dutkiewicz i ta partia X sa zdominowani przez mafie Opus dei
              > . To niebezpieczni ludzie. Przy nich loze masonskie to pikus.
              • gini Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 18:20
                https://mp.litovel.eu/user_data/zpravodajstvi/obrazky/Image/LogaMP/4_bike.jpg

A ja myslalam, ze oni
              • pikrat Re: Najpierw warto ustalić czy jest 09.10.10, 18:53
                Nigdy tego nie twierdzilem, ale czytalem ksiazke o Opusdei w Hiszpanii i nie zyczyl bym Polsce takich przygod.
          • pan.scan Jeżeli ambasada USA 09.10.10, 17:48
            wysłała notę dyplomatyczną do MSZ informującą o wizycie tego gościa to nie ma siły, żeby nasz MSZ kogoś nie oddelegował. gdyż byłaby to dyplomatyczna potwarz, skutkująca odwołaniem ambasadora z kraju rezydowania. Bliższa jest mi inna wersja - możliwe, że zadzwonił do MSZ czynownik od Amerykanów mówiąc, że z-ca Clinton będzie we Wrocławiu i chciałby pogadać, więc wicie, rozumicie - przyślijcie kogoś. Takie chamstwo w dyplomacji spuszcza się z bieżącą wodą.

Na zadane hasło "James Steinberg visit Poland Wroclaw" w prasie anglojęzycznej ani na stronie Dept. Stanu nie ma ani jednego komentarza. Oczywiście poza ujadaniem salonowców i emigracyjnej hołoty.

Na stronie ambasady USA:

..."Siódmego października, ambasador Feinstein będzie honorowym współgospodarzem kolacji na cześć byłego prezydenta Polski Aleksandra Kwaśniewskiego, przewodniczącego Parlamentu Europejskiego Jerzego Buzka"...
            Był Dowgielewicz.
            • andrzejg Re: Jeżeli ambasada USA 09.10.10, 17:57
              ambasador amerykański był jednym z organizatorów tego spotkania i rząd, jak i prezydent otrzymali zaproszenia. Ów ambasador rozmawiał również z Sikorskim na temat tego spotkania
              Dodatkowo nie chodzi tylko o USA, ale równiez o NATO, któego Polska jest członkiem. Chocby wizyta była nieoficjalna, to po takich zabiegach ambasady amerykańskiej chłopcy wyszli na idiotów. Rozumiem prezydenta, premiera...nie ta półka, mogli wycofać się z przybycia, ale
              ŻADNEGO przedstawiciela rządu??? Dla mnie to jest jakis absurd. NIe jesteśmy mocarstwem, aby zgrywać ważniaków. Kantakty łapie sie wszędzie i przy każdej okazji.

A.
              • andrzejg P.S. 09.10.10, 18:01
                ponadto nie ma tak wielkiej afery w mediach , bo Dutkiewicz to wszystko wyciszył i nie rozdmuchiwał.

A.
                • andrzejg jeszcze link do ciekawostki 09.10.10, 18:10
                  www.state.gov/r/pa/prs/ps/2010/10/148609.htm
                  He will also discuss goals related to Slovakia’s Visegrad Four presidency and Hungary’s upcoming 2011 EU presidency. He will then travel to Wroclaw, Poland, on October 7 to give a keynote speech at the Wroclaw Global Forum, a high-level regional conference on transatlantic relations. In this public forum and at meetings with Polish government leadersthe Deputy Secretary will HIGHLIGHT THE IMPORTANCE of the relationship between the United States and Poland.

{WYTŁUSZCZENIA I POWIEKSZENIA SĄ MOJE}

Sądzisz,że nie było działań dyplomatycznych?

A.
                  • pan.scan Re: jeszcze link do ciekawostki 09.10.10, 18:19
                    "on October 7".
                    We czwartek (7) był Dowgielewicz, sekretarz stanu w MSZ.
                    • andrzejg Re: jeszcze link do ciekawostki 09.10.10, 18:27
                      sekretarz stanu był w środę wieczorem na kolacji i w czwartek na spotkaniu (syn uczestniczył w tym i poswiadczył mi ,ze go widział osobiście) Gdzie był Dowgielewicz ,że nie doszło do spotkania? Kto był wazniejszym w tym spotkaniu? To sekretarz, czy Dowgielewicz powiniene brać dupę w troki i dostosować sie do drugiego?

A.
                      • gini Re: jeszcze link do ciekawostki 09.10.10, 18:30
                        andrzejg napisał:

> sekretarz stanu był w środę wieczorem na kolacji i w czwartek na spotkaniu (syn
                        > uczestniczył w tym i poswiadczył mi ,ze go widział osobiście) Gdzie był Dowgie
                        > lewicz ,że nie doszło do spotkania? Kto był wazniejszym w tym spotkaniu? To sek
                        > retarz, czy Dowgielewicz powiniene brać dupę w troki i dostosować sie do drugie
                        > go?
                        >
                        > A.

No no Andrzej warto bylo wrocic na forum zalozyc ten watek, i poczytac Twoje posty.
                        Chapeu bas
                        • hasz0 ciekawostką jest CUD przemienienia St-O.S.mana w.. 09.10.10, 18:41

https://i.wp.pl/a/f/jpeg/25481/wroclaw-global_forum_pap_550.jpeg

...wyjasnienie tego CUDU takie:

[i][b]na szczególną uwagę podczas zakończonej konferencji zasługiwało wystąpienie zastępcy sekretarza stanu USA Jamesa B. Steinberga, który "bardzo dogłębnie przedstawił transatlantyckie relacje i ich rolę i znaczenie dla bezpieczeństwa".

- Bardzo wzruszająca była także uroczystość wręczenia "Freedom Awards", m.in. dlatego że mogliśmy usłyszeć głosy osób czynnie zaangażowanych w walkę o wolność - odważnych kobiet z Kuby, Aleksandra Kwaśniewskiego, Jerzego Buzka i Javiera Solany - mówił Feinsetin.

W opinii ambasadora, Polska ze względu na swoje dobre relacje z USA i rosnąca pozycję w UE ma do odegrania bardzo wyjątkową rolę w zakresie stosunków transatlantyckich. - Silna pozycja Polski w silnej UE jest dla nas korzystna. Polska nie musi wybierać między USA a UE - dodał.

Podczas Wrocław Globar Forum dyskutowano m.in. o relacjach transatlantyckich, ekonomii w XXI w., przyszłości NATO, relacjach pomiędzy

UE, USA i Rosją.

[u]Przyznano także pokojową nagrodę "Freedom Award" Rady Atlantyckiej, którą odebrali:

b. prezydent RP Aleksander Kwaśniewski, przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek, b. szef dyplomacji UE Javier Solana oraz organizacja "Kobiety w bieli" (Ladies in White, Las Damas de Blanco) z Kuby
                          • hasz0 Re: ciekawostką jest CUD przemienienia St-O.S.man 09.10.10, 18:42

st-OokragłegoStołu-mana

EU-ROSKA -USA

po co jakiś premier? albo jego prezydent?
                            • hasz0 -teraz było warto wrócić....... 09.10.10, 18:44

by zrozumieć DLACZEGO chłopców tam nie było.
                            • pro100 nieznośna łatwość 09.10.10, 21:38
                              hasz0 napisał:

> po co jakiś premier? albo jego prezydent?

przewerbowanaia się z z g.e.s.t.a.p.o na n.k.w.d, z k.g.b na c.i.a i z powrotem na f.s.b i ch.. wi co jeszcze po drodze.
                              • pro100 ciekawostka przyrodnicza 09.10.10, 21:39
                                pro100 napisał:

> hasz0 napisał:
                                >
                                > > po co jakiś premier? albo jego prezydent?
                                >
                                > przewerbowanaia się z z g.e.s.t.a.p.o na n.k.w.d, z k.g.b na c.i.a i z powrotem
                                > na f.s.b i ch.. wi co jeszcze po drodze.
                                >
                                jak kropek pomiedzy nie wstawiwałem to był spam. dyzurny icek może wyjasnić dlaczemu?
                                • gini Re:Anty,Zapraszam jutro na forum po 16 09.10.10, 21:50
                                  Ja sie nigdy nie przyzwyczaje, ze Ty jestes pro100, chcialam Cie dzis zacytowac na salonie, i uporczywie szukalampod Anty, nie pokazywalo, wiec sprobowalam na inna modle, znalazlam!!!
                                  Tyle, ze sie musialam przekopywac.

pozdrowka nieustajace
            • gini Re: Jeżeli ambasada USA 09.10.10, 18:03
              Scan dlaczego znowu klamiesz?Informacja o wizycie w Polsce byla na stronie Departamentu stanu juz 4 pazdziernika, mozna to wyczytac w linku z GW, ktory tu w tym watku podalam.

Poza tym z tego samego artykulu.
              Na spotkaniu we Wrocławiu pojawią się dziś między innymi Javier Solana, były były sekretarz generalny NATO i przedstawiciel UE ds. polityki zagranicznej, były prezydent Polski Aleksander Kwaśniewski i przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek. Odbiorą oni Nagrodę Wolności, przyznaną przez Radę Północnoatlantycką. Poza politykami nagrodę otrzyma także organizacja Kobiety w Bieli, walcząca o wyzwolenie Kuby.

Jezeli dyplomacja polska olewa w ogole takie imprezy, to znczy, ze w ogole nie ma pojecioa o swojej pracy.

Przesta, klmamac bo Klamstwo ma krotkie nogi.

Informacja o wizycie w Polsce Jamesa Steinberga pojawiła się na stronach Departamentu Stanu USA już 4 października.

..wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8479134,Polskie_wladze_zignorowaly_zastepce_Hillary_Clinton_.html

A gajowy wybral sobie spotkanie z samorzadowcami w Warszawie.
              • off_nick Re: Jeżeli ambasada USA 09.10.10, 18:20
                A tutaj trochę info o 'olaniu' wizyty min.Sikorskiego w USA przez Hillary R.Clinton:

W dniach 1 - 4 listopada 2009 r. w Waszyngtonie będzie przebywał z wizytą roboczą Minister Spraw Zagranicznych RP Radosław Sikorski. Celem wizyty będzie kontynuacja dialogu z administracją USA w kluczowych sprawach dla relacji polsko-amerykańskich, w tym współpracy w dziedzinie bezpieczeństwa.

Program wizyty przewiduje spotkanie z Sekretarz Stanu USA Hillary Clinton, podczas którego zostanie oficjalnie wznowiony polsko-amerykański dialog strategiczny. Planowane są również spotkania z innymi przedstawicielami rządu USA oraz przewodniczącym Komisji Spraw Zagranicznych Senatu Johnem Kerry.

Tekst linka

W ostatnim dniu wizyty w Waszyngtonie minister Radosław Sikorski nie spotka się z sekretarz stanu Hillary Clinton. Szefowa amerykańskiej dyplomacji przedłużyła wizytę na Bliskim Wschodzie z powodu kryzysu politycznego w tym regionie.

Podczas spotkania w Departamencie Stanu ministrowie Radosław Sikorski i Hillary Clinton mieli ogłosić wznowienie tak zwanego „dialogu strategicznego" pomiędzy Polską a Stanami Zjednoczonymi. Z powodu groźby fiaska wysiłków dyplomatycznych w konflikcie Izraelsko-Palestyńskim, Clinton zamiast wrócić do Waszyngtonu poleciała do Egiptu.

Tekst linka

Secretary Clinton and Special Envoy for Middle East Peace Senator George Mitchell held bilateral meetings with Israeli and Palestinian leaders, including Prime Minister Benjamin Netanyahu and President Mahmoud Abbas, in the region.

Tekst linka
                • pikrat Re: Jeżeli ambasada USA 09.10.10, 18:46
                  Tak wiec dobrze pamietalem.
    • andrzejg Re: Polska polityka zagraniczna 09.10.10, 14:00
      Możesz dać link do tego artykułu? pliiz

A.
      • hasz0 obrażają Fotygę za prawdę?ktorąPOkazują na każdkro 09.10.10, 14:10
        Z KOMUCHAMI SIE ZGODZICIE?
        www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/266614,Rzad-zlekcewazyl-zastepce-Hlilary-Clinton
        Zachowanie Fotygi to gra, albo przypadek kliniczny"

- Po co Anna Fotyga to robi? Albo chce w licytacji wewnątrzpisowskiej wypłynąć i załapać się do tego pociągu pod tytułem: "Pokazujemy Platformie gest Kozakiewicza". Albo jest to przypadek chorobowy. To jest blisko zachowań paranoidalnych. Powtarzanie wyimaginowanych faktów z lokowaniem siebie w centrum tych faktów - to są w największym skrócie objawy zachowań paranoidalnych. Albo to jest cyniczna gra na pozycję w PiS, albo jest to przypadek kliniczny - mówił w "Faktach po Faktach" europoseł SLD Marek Siwiec
        https://i.wp.pl/a/f/jpeg/25483/fotyga_anna2.jpeg

"Rozmawiałem z wieloma ekspertami, którzy przyjechali do Wrocławia. Nikt nie może zrozumieć, jak polski rząd mógł nie przysłać nikogo. Ambasador USA i z-ca sekretarza stanu odczuli jak bardzo polskim władzom zależy na relacjach ze Stanami Zjednoczonymi. Polskie władze po prostu zbojkotowały wizytę amerykańskiego polityka. Uważam to za skandal dużej miary. Po pierwsze stracono szansę na kilkugodzinne rozmowy z jedną z najważniejszych postaci w Waszyngtonie. Po drugie sprawiono, że poczuł się zapewne dość mocno sfrustrowany brakiem rozmów z polskimi władzami.
        Ciekaw jestem komentarza ministra Sikorskiego. Panie Ministrze, dlaczego nikt z polskich władz nie znalazł czasu dla Jamesa Steinberga?
        • hasz0 wszystkiemedia polskie trabią o tym na ful 09.10.10, 14:15
          a Ty przyjemnie gawędzisz z kims ..."komu wszystko lata koło dupy?"

______m.in. Co Polskę winduje a co POniża?

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/266614,Rzad-zlekcewazyl-zastepce-Hlilary-Clinton
          Imprezę zorganizowały: polski instytut demosEUROPA, miasto Wrocław i prestiżowy amerykański thin-tank Atlantic Council.
          Rząd zlekceważył zastępcę Hlilary Clinton
          James Steinberg, zastępca sekretarza stanu USA przebywał we Wrocławiu na międzynarodowym spotkanie polityków i biznesmenów Wrocław Global Forum. Nikt z rządu się z nim nie spotkał.
          https://www.polskieradio.pl/606fe04a-5a14-4832-89fd-de19ed80c1b9.file
          • hasz0 zamaist pyszczyć powinnaś Gini dać link -> 09.10.10, 14:29

2 - 3 osoby może by poszły
            carcajou.salon24.pl/237040,10-10-10-smolensk-skad-wezmiemy-hel
            • hasz0 Re: zamaist pyszczyć powinnaś Gini dać text 09.10.10, 14:32

Uczestniczyło w niej kilkuset dyplomatów, przedstawicieli amerykańskich think-tanków, intelektualistów, ludzi biznesu. Wśród nich James Steinberg, jeden najważniejszych ludzi obecnej administracji waszyngtońskiej. Z polskiego punktu widzenia – postać kluczowa. Zastępca sekretarza stanu Hillary Clinton, strateg odpowiadający za tę część Europy.

Do Wroclawia przybyli też były prezydent Aleksander Kwaśniewski i były kanclerz Niemiec Gerhard Schroeder, który obecnie jest szefem Rady Dyrektorów rosyjsko-niemieckiego konsorcjum North European Gas Pipeline, budującego Gazociąg Północny na dnie Bałtyku.

We wrocławskim spotkaniu mieli uczestniczyć prezydent RP Bronisław Komorowski i minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski. Żaden z nich nie przybył. Nie było też przedstawicieli prezydenta ani rządu.

W komunikacie PAP z 5.01 czytamy: "Zastępca sekretarza stanu USA, James Steinberg, udał się z wizytą do Polski, gdzie spotka się z przywódcami polskiego rządu - poinformował Departament Stanu". Jednak do takiego spotkania nie doszło.

W wywiadzie dla Polskiej Agencji Prasowej Steinberg powiedział m.innymi, że w sprawie zniesienia amerykańskich wiz dla Polaków "jest postęp, jeśli chodzi o sytuację w Polsce". Nie mógł jednak tej informacji przekazać nikomu z polskich władz.

"Bardzo się cieszymy przyjmując obywateli polskich na teren naszego kraju, ale musimy pamiętać, że mamy prawo, które dokładnie mówi, kto i kiedy potrzebuje wizy wjazdowej do naszego kraju. Prawo to jest regulowane przez Kongres, a nie władzę wykonawczą. Jest postęp, jeśli chodzi o sytuację w Polsce i mamy nadzieję, że będziemy wspólnie pracować w kierunku odpowiednim dla zainteresowanych" - powiedział zastępca sekretarza stanu USA.

Nawiązując do polskich zapowiedzi wycofania wojsk z Afganistanu Steinberg stwierdził: "Wierzymy, że jest to wspólna misja NATO. Bardzo się cieszymy i rzeczywiście mamy dużo uznania wobec Polski, która jest siódmym, co do wielkości uczestnikiem misji w Afganistanie i mamy nadzieję, że dalej będziemy w tej kwestii pracować.

"Wypracowujemy strategie, która pozwoli na transformację w regionie, ale ona musi być odpowiedzią na to, co dzieje się w Afganistanie. Jak sytuacja będzie wyglądała. Mam nadzieję, że Polska będzie w tych wspólnych wysiłkach uczestniczyła - dodał. Podkreslił, że decyzja w tej sprawie należy do Polski.

Jak pisze publicysta Igor Janke w salonie24.pl - Bez przerwy narzekaliśmy na to, że ekipa Obamy mało się nami interesuje. No to przyleciał Jim Steinberg. Wygłosił wykład m.in. o tym czy i jak Stany Zjednoczone są zainteresowane Europą w ogóle, a centralną Europą w szczególności. Odpowiadał na pytania dyplomatów z rozmaitych krajów, przedstawicieli prestiżowych think-tanków. Taka prestiżowa impreza jest okazją nie tylko do wypowiedzenia publicznie naszych oczekiwań ale też do lobbowania i tłumaczenia w rozmowach zakulisowych.

Po spotkaniu na Forum, Steinberg zdwiedzał Wrocław, zjadł obiad. Miał kilka godzin wolnego czasu. Pytał o Polskę, o nasze, polskie reakcje na amerykańską politykę. Pytał prezydenta Wrocławia Rafała Dutkiewicza, bo nikogo z rządu nie miał okazji zapytać.

Dopytywałem się - pisze Janke- czy na sali jest ktoś z MSZ albo od prezydenta. Nikogo. Chodziłem, szukałem. Nikogo. Szef MSZ Radosław Sikorski, który miał przyjechać, odwołał wizytę we Wrocławiu. Prezydent Bronisław Komorowski także odwołał swoją wizytę. Ani minister spraw zagranicznych ani prezydent nie przysłali żadnych swoich przedstawicieli. Trzeci najważniejszy człowiek w amerykańskiej administracji nie miał okazji porozmawiania z żadnym przedstawicieli polskich władz.
              Zadzwoniłem do Piotra Paszkowskiego, szefa gabinetu ministra. Odpowiedział, że nie zna sprawy. Poprosił o wysłanie maila z pytaniem, co uczyniłem. Kiedy dostane odpowiedź - powiadomię. Podobnie w biurze prasowym MSZ. Poinformowano mnie, ze minister przebywa w Turcji, poproszono o mail. W Biurze Prasowym Prezydenta poinformowano mnie, że prezydent bierze dziś udział w panelu na temat samorządności w Warszawie.

Rozmawiałem z wieloma ekspertami, którzy przyjechali do Wrocławia - podkreśla Janke - Nikt nie może zrozumieć, jak polski rząd mógł nie przysłać nikogo. Ambasador USA i z-ca sekretarza stanu odczuli jak bardzo polskim władzom zależy na relacjach ze Stanami Zjednoczonymi. Polskie władze po prostu zbojkotowały wizytę amerykańskiego polityka. Uważam to za skandal dużej miary. Po pierwsze stracono szansę na kilkugodzinne rozmowy z jedną z najważniejszych postaci w Waszyngtonie. Po drugie sprawiono, że poczuł się zapewne dość mocno sfrustrowany brakiem rozmów z polskimi władzami. Ciekaw jestem komentarza ministra Sikorskiego. Panie ministrze, dlaczego nikt z polskich władz nie znalazł czasu dla Jamesa Steinberga? - pyta Igor Janke.
      • gini Re: Polska polityka zagraniczna 09.10.10, 14:14
        andrzejg napisał:

> Możesz dać link do tego artykułu? pliiz
        >
        > A.

jankepost.salon24.pl/
        Tu masz link, wczoraj pisala tez o tym GW, ale juz nie kopiowallam bo watkiem nie bylo zainteresowania, moze jeszcze znajde bo dzis naturalnie juz spadl gdzies.

Aha, Igor Janke to nie jakis zwykly bloger to dziennikarz, wlasciciel salonu 24
        • gini Re: Polska polityka zagraniczna 09.10.10, 14:21
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8479134,Polskie_wladze_zignorowaly_zastepce_Hillary_Clinton_.html
          • gini ReJeszcze jeden link w innym temacie 09.10.10, 14:41
            cvi.salon24.pl/237193,sa-baloniki-na-10-10-10
      • off_nick Re: Polska polityka zagraniczna 09.10.10, 14:16

Tekst linka

andrzejg napisał:

> Możesz dać link do tego artykułu? pliiz
        >
        > A.
        • wikul Burza w szklance wody 09.10.10, 22:23
          polish.poland.usembassy.gov/
          To forum a nie oficjalna wizyta. Organizatorami Wroclaw Global Forum są: Miasto Wrocław, the Atlantic Council i DemosEuropaa. Gości przyją najwyższy rangą organizator, prezydent Wrocławia. Przestańcie się onanizować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka