oleg3 05.04.04, 08:54 Według przewodniczącej Stowarzyszenia Dzieci Holokaustu w Polsce Elżbiety Ficowskiej "nie należy wracać do tych zamierzchłych spraw". rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040405/swiat/swiat_a_3.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oleg3 Nie będziemy płacić za Holokaust P.S. 05.04.04, 09:03 Oczywiście wypowiedź dotyczy Izraela, w Europie bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Nie będziemy płacić za Holokaust P.S. 05.04.04, 09:32 Uwazaj Oleg bo trafisz na liste zydozercow. Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zasymilowany Re: Co ma jedno do drugiego?nie rozumiem? IP: 80.53.175.* 05.04.04, 09:41 Zawsze wygladałeś na tresciwego gościa,a tu taka plama. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Co ma jedno do drugiego?nie rozumiem? 05.04.04, 09:44 Gość portalu: Zasymilowany napisał(a): > Zawsze wygladałeś na tresciwego gościa,a tu taka plama. Gdzie ta plama?Mozna wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zasymilowany Re: No bo cóz oznacza tytuł?Kto ma płacic za mord? IP: 80.53.175.* 05.04.04, 09:53 chyba Oprawcy.A tu mamy roszczenia majatkowe z zupełnie innego tytułu.A ile podszywek mogłoby sie zgłosić pod te roszczenia?Mam Ci opowiedzieć jak przekręcano łódzkie kamienice po wojnie? A roszczenia Polaków w stosunku do państwa i innych instytucji,choćby banków - o spadki?Kto komu oddał zagrabiony majątek?.Mówię tu o roszczeniach prywatnych,nawet wyznaniowe w sposób ślamazarny się posuwają. Wszędze jest tak samo,że się roluje pokrzywdzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Dla jasności 05.04.04, 09:59 Uznaję i AKCEPTUJĘ postawę izraelskich władz. Stowarzyszenie Dzieci Holokaustu ma oczywiście prawo walczyć o interesy swoich członków. Moja krytyka dotyczy wyłącznie równego traktowania Izraela i Polski -oraz innych zainteresowanych krajów-. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zasymilowany Re: Doceniam i popieram.Równość podmiotów prawa IP: 80.53.175.* 05.04.04, 10:15 międzynarodowego wobec siebie przynajmniej na papierze jest równa.Ale Najjaśniejsza nie jest wcale lepsza.Każdy broni swego grajdołka i się w nim okopuje,tylko patrzałki wystają na zewnątrz. Polska jest na wpół nieoficjalnie w jakiś sposó państwem wyznaniowym.Uprzywilejowana pozycja KK w IIIRP dała wyraz w zwrocie majątków kościelnych i to w I połowie lat 90-ych.Czy inne gminy wyznaniowe tak samo zostały potraktowane,przecież podchodziły pod te same przepisy,naweta jeśli OSŁOWIE zrobili je tylko pod KK,to wg prawa anglosaskiego na zasadach anologii każdy sąd innej gminie przyznałby takie same prawa roszczeniowe.Teraz dopiro od paru lat nastąpiło równouprawnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Doceniam i popieram.Równość podmiotów prawa 05.04.04, 10:21 Nie zmieniaj tematu. Czy popierasz oświadczenie przewodniczącej Polskich Dzieci Holokaustu w odniesieniu do Izraela i czy taka sama zasada ma obowiązywać wobec Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: Doceniam i popieram.Równość podmiotów prawa IP: 200.76.240.* 05.04.04, 10:23 Polska niewatpliwie jest panstwem katolickim i interesy tego wyznania sa rozpatrywane w pierwszej kolejnosci. Synagogi sa zwracane rowniez, wiekszosc majatku nalezacego do gmin jest zreszta natychmiast uplynnianych przez co w srodowisku zydowskim sa spory i nieporozumienia. Wedlu spisu powszechnego w Polsce jest 1100 osob deklarujace zydowska narodowosc wiec jest to sprawa marginalna. polishAMzTijuany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chala Re: Doceniam i popieram.Równość podmiotów prawa IP: *.rdu.bellsouth.net 05.04.04, 13:22 Polska jest panstwem NIERELIGIJNYM i demokrtycznym. Taka jest Konstytucja. Robole z Tijuany do roboty i syfa leczyc! Ty, smieciu maly, nie masz NIC do powiedzenia. Czas roboli z Gomulka odszedl. Teraz sa czasy inteligencji na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba płacimy, płacimy... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 11:42 Działka za bożnicę Nieruchomość o powierzchni 2012 mkw przy ul. Grodzieńskiej w Sokółce przekazały władze miasta Żydowskiej Gminie Wyznaniowej z Warszawy. Postanowienie w tej sprawie podpisano 8 marca br. Działka, o której mowa przylega do drogi Sokółka – Kuźnica. Położona jest w pobliżu Osiedla Broniewskiego. W dotychczasowym planie zagospodarowania przestrzennego nieruchomość ta przeznaczona była pod zabudowę mieszkaniową. Nie wykluczone jednak, że niebawem jej przeznaczenie może ulec zmianie. – Na posiedzeniech Komisji Regulacyjnej do Spraw Gmin Wyznaniowych Żydowskiech w Warszawie, w których brałam udział, nie było mowy o tym, co nowi właściciele zamierzają zrobić z działką przy ul. Grodzieńskiej. Strona żydowska sugerowała, że nieruchomość nadaje się m.in. na prowadzenie jakiegoś biznesu, np. supermarketu – poinformowała Maria Kluczuk, kierownik Wydziału Rolnictwa i Gospodarki Gruntami Urzędu Miejskiego w Sokółce. Wokół działki przekazanej gminie żydowskiej znajdują się jeszcze grunty do nabycia, których właścicielem jest gmina Sokółka. W 2001 roku Żydowska Gmina Wyznaniowa z Warszawy wystąpiła do sokólskich władz gminnych o zwrot części budynku obecnej Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi, gdzie przed wojną mieściła się synagoga. – Zdobyliśmy zeznania trzech świadków – starszych mieszkańców Sokółki, którzy zeznali, że synagoga została w czasie wojny spalona, a przed rozpoczęciem budowy szkoły istniejący budynek poddano rozbiórce. Z synagogi zostały tylko fundamenty. Poinformowaliśmy o tym Komisję Regulacyjną – powiedziała kierownik Kluczuk. Gmina żydowska zobowiązała się zrzec roszczeń do obiektu dawnej synagogi w zamian za przekazanie jej innej nieruchomości. Władze Sokółki wskazały działki przy ul. Grodzieńskiej (2012 m kw) i budynki po starym magazynie zbożowym przy ul. 1-go Maja (454 m kw). Strona żydowska wyraziła zainteresowanie jedynie tą pierwszą propozycją. – Uważam, że dobrze się stało. Grunt, na którym stała synagoga zajmował powierzchnię 2734 m kw. My zwróciliśmy stronie żydowskiej mniejszą działkę. Wszystkie roszczenie w tej sprawie zostały uregulowane – dodała Maria Kluczuk. (db) za: Gazeta Współczesna, 31 marca 2004 w: <a href="http//www.nasza.sokolka.org/index.php?m=article&id=92"><u><b>Nasza Sokółka</b></u></a> I ja się tylko zastanawiam - co wspólnego ma warszawska gmina z majątkiem wypracowanym przez przedwojennych sokólskich Żydów... Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: płacimy, płacimy... 05.04.04, 11:48 Witaj babaribo, Wszystkiego Dobrego ! Co do meritum. Wszyscy są równi wobec prawa. I tego będę się trzymał. Ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba płacimy, płacimy... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 12:09 ja się z tym całkowicie zgadzam. Z tym, że... O ile istniała istnieje instytucja hierarchiczna kościoła katolickiego, łącznie z własną państwowością i watykańskimi paszportami, to nie było nigdy jak mi się wydaje podobnej instytucji u 'starszych braci'. W związku z czym roszczenia warszawskiej gminy do majątku pozostałego po wymordowanej społeczności sokólskich Żydów są dla mnie co najmniej niestosowne. I niezasadne. Ja sobie myślę, że większość z 'odzyskiwaczy' nie wie nawet gdzie taka Sokółka leży... W roku 1968 autorzy 'Memorial Book of Sokolka' doliczyli się około 500 przedwojennych mieszkańców mojego miasteczka pochodzenia żydowskiego mieszkających w Izraelu i w diasporze (z 4.000 stałych mieszkańców, a w roku 1939 - nawet 8 tys.). Gdyby któ¶yś z nich, lub ich potomków zgłosił się z roszczeniami - byłbym pierwszy, żeby w różnych działaniach pomóc. Ale roszczenia zgłosiła I TO SKUTECZNIE warszawska gmina... Dzisiaj dostali działkę leżącą przy trasie wiodącej do granicy europejskiej. Albo ja sprzedadzą, albo zbudują tam supermarket. Tylko, co z tego będa mieli ludzie, którzy stali się kiedyś ofiarami Holokaustu??? A zdewastowanego żydowskiego cmentarza nie ma kto, bo nie chce wyremontować. W dupie to mają. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: płacimy, płacimy... 05.04.04, 12:13 babariba napisał(a): "Ja sobie myślę, że większość z 'odzyskiwaczy' nie wie nawet gdzie taka Sokółka leży..." I ja tak myślę. Twoje racje są poważne, ale realia ... . Na tym kończę bo reszta byłaby "europejskim" (a może i polskim?)przestępstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba płacimy, płacimy... link poprawiam IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 11:48 w: <a href="http://www.nasza.sokolka.org/index.php?m=article&id=92"> u><b>Nasza Sokółka</b></u></a> Odpowiedz Link Zgłoś
nick.kertiz Re: płacimy, płacimy... 05.04.04, 12:30 > I ja się tylko zastanawiam - co wspólnego ma warszawska gmina z majątkiem > wypracowanym przez przedwojennych sokólskich Żydów... Bo wszyscy religianci (określonego wyznania), to jedna rodzina, nieważne, mniejszy czy większy, żywy lub zmarły, chłopak czy dziewczyna. I tylko jak przychodzi do płacenia długów albo do wypłacenia zasądzonego przez sąd odszkodowania dziewczynce z przetrąconym kręgosłupem, to nagle korzystają z podpowiedzi naszego precyzyjnego gospodarza w tym wątku (podpowiedzi udzielonej w innym wątku, treść cudzysłowu nie jest cytatem, lecz przytoczeniem z pamięci): "czy ty rozumiesz co to znaczy, że każda parafia jest oddzielną osobą prawną". Ale jak można by coś wyrwać, to wtedy już są jedną rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: płacimy, płacimy... 05.04.04, 12:32 Czyżbyś zarzucał mi niekonsekwencję? Odpowiedz Link Zgłoś
nick.kertiz Zbawienie i nieruchomości 05.04.04, 13:29 Póki co nie wykryłem niezbitej sprzeczności w Twoich deklaracjach Mój zarzut, jeśli już, jest inny. Wywód, którym broniłeś Kościoła przed wypłatą kasy, zawierał porównanie do przypadku TP SA i firmy WP, gdzie Tp nie musi, Twoim zdaniem, spłacac długów innego podmiotu. Moim zdaniem porównanie to było demagogiczne, gdyż parafia nie jest spółka posiadaną przez episkopat. Gdyby się przy nim jednak przez chwilę upierać, to oprócz TP SA są inni akcjonariusze, choć mniejszościowi, a parafia nie ma innego "akcjonariusza", tylko kościół. Parafianie? W oczywisty sposób są odpowiednikami odbiorców oferowanych usług (w wypadku wp - dostępny całodobowo portal, darmowe skrzynki e-mailowe, itd.), choćby za nie płacili w naturze, a nawet w "nadnaturze" (modlitwą za pomyślność proboszcza). Jednak porównanie jest ulomne, gdyż zależność parafii od Kościoła jest głębsza niż spólki akcyjnej od podmiotu dominującego. Tak więc zarzucam Ci niestosowny sposób obrony czarnych przed płaceniem kasy. Ponadto zarzucam Ci tolerancyjny sposób mowienia o głęboko nagannym zjawisku niespłacania długów. Tak odebrałem Twoją wypowiedź odnośnie Wirtualnej Polski. Przyznaję jednak, że o ile płacenie zaciągniętych własnowolnie zobowiązan jest sprawą najwyższej wagi, to płacenie odszkodowań przyznanych przez sąd jest sprawą mniejszej wagi. I jeszcze inna sprawa. W poscie "Dla jasności" piszesz, że uznajesz i (używając dużych liter) AKCEPTUJESZ postawę izraelskich władz. Ta postawa, to przecież wspominane w tym wątku ostre odcięcie się na własnym gruncie od tematu reprywatyzacji. Jest to sprzeczne z doktryną UPR. Jeśli TYLKO głosujesz na UPR, uważając że jest to najlepsza oferta z występujących na rynku, to nie zarzucam Ci niekonsekwencji. Ale jeśli uważasz się za KONSERWATYWNEGO liberała czy konserwatystę w duchu UPR, to powinieneś potępić postawę rządu izraelskiego odnośnie pewnych gruntów wewnątrz Izraela i w takim przypadku zarzucam Ci niekonsekwencję. Mam nadzieję, że nie przerażą Cię moje zarzuty przesadnie pzdr sen Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Zbawienie i nieruchomości 05.04.04, 13:48 nick.kertiz napisał: > Póki co nie wykryłem niezbitej sprzeczności w Twoich deklaracjach A ja już chciałem strzelać do Ciebie z armat > > Mój zarzut, jeśli już, jest inny. Wywód, którym broniłeś Kościoła przed wypłatą kasy, zawierał porównanie do przypadku TP SA i firmy WP, gdzie Tp nie musi, > Twoim zdaniem, spłacac długów innego podmiotu. Moim zdaniem porównanie to było > demagogiczne, gdyż parafia nie jest spółka posiadaną przez episkopat. Gdyby się > przy nim jednak przez chwilę upierać, to oprócz TP SA są inni akcjonariusze, > choć mniejszościowi, a parafia nie ma innego "akcjonariusza", tylko kościół. > Parafianie? W oczywisty sposób są odpowiednikami odbiorców oferowanych usług (w wypadku wp - dostępny całodobowo portal, darmowe skrzynki e-mailowe, itd.), > choćby za nie płacili w naturze, a nawet w "nadnaturze" (modlitwą za pomyślność > proboszcza). Jednak porównanie jest ulomne, gdyż zależność parafii od Kościoła > jest głębsza niż spólki akcyjnej od podmiotu dominującego. Tak więc zarzucam Ci niestosowny sposób obrony czarnych przed płaceniem kasy. Ponadto zarzucam Ci > tolerancyjny sposób mowienia o głęboko nagannym zjawisku niespłacania długów. > Tak odebrałem Twoją wypowiedź odnośnie Wirtualnej Polski. Dura lex sed lex. Pisałem też, w tamtym wątku, o analogiach pomiędzy diecezją a Skarbem Państwa. > Przyznaję jednak, że o ile płacenie zaciągniętych własnowolnie zobowiązan jest > sprawą najwyższej wagi, to płacenie odszkodowań przyznanych przez sąd jest > sprawą mniejszej wagi. Bez komentarza. > I jeszcze inna sprawa. W poscie "Dla jasności" piszesz, że uznajesz i (używając > > dużych liter) AKCEPTUJESZ postawę izraelskich władz. Ta postawa, to przecież > wspominane w tym wątku ostre odcięcie się na własnym gruncie od tematu > reprywatyzacji. Jest to sprzeczne z doktryną UPR. Jeśli TYLKO głosujesz na UPR, > > uważając że jest to najlepsza oferta z występujących na rynku, to nie zarzucam > Ci niekonsekwencji. Ale jeśli uważasz się za KONSERWATYWNEGO liberała czy > konserwatystę w duchu UPR, to powinieneś potępić postawę rządu izraelskiego > odnośnie pewnych gruntów wewnątrz Izraela i w takim przypadku zarzucam Ci > niekonsekwencję. Nie jestem członkiem UPR Istnieje coś takiego jak przedawnienie. To po pierwsze. Po drugie, nie widzę powodu by przed sądem inaczej były traktowane interesy Żyda niż Eskimosa. Ponadto pozwy ZBIOROWE (powiedzmy milion poszkodowanych) sygnowane przez kilkunastu przedstawicieli traktuję jak oszustwo. > Mam nadzieję, że nie przerażą Cię moje zarzuty przesadnie Nie, Miłego Dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: płacimy, płacimy... 05.04.04, 12:34 i będziecie płacić nie przeliczy się na żadne pieniądze, ani domy, ani place, ani.... nie policzalne są bowiem nieobliczalne straty niematerialne D. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: płacimy, płacimy... 05.04.04, 12:40 panidanka napisała: > i będziecie płacić > nie przeliczy się na żadne pieniądze, ani domy, ani place, ani.... > nie policzalne są bowiem nieobliczalne straty niematerialne > > D. A za co mamy placic.Zaplace chetnie, tylko za co konkretnie Danko pani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba chrzanisz cóść danuś jak potłuczona IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 12:55 takie rachunki są nieprzeliczalne i masz rację oczywiście. I dlatego traktuję dzisiaj uzyskiwane 'odzyski' jako zwykłe cwaniactwo i skurwysyństwo, bo nie ma ono niczego wspólnego z krzywdami, których doznało 8 tys. mieszkańców sokólskiego getta. Ani z rekompensatami za te krzywdy. Podobnie, jak żadne pieniądze nie zrekompensują krzywd mojego ojca, któremu ojca 'zniknęli' bolszewicy na początku 1940 roku, ani krzywd mojej teściowej, której ojciec znalazł się w niewłaściwym miejscu i w niewłasciwym czasie, a potem go na liście katyńskiej zapisano... Żadne pieniądze tego nie zrekompensują. Tym bardziej, że w przypadku od którego zacząłem, cwaniaczki się do interesu przykleiły i lody sobie kręcą... Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: chrzanisz cóść danuś jak potłuczona 05.04.04, 12:59 dziwisz się? bo ja już nie jak policzyłam sobie te siniaki po potłuczeniach, to stwierdziłam, że nie ma rzeczy materialnych co byłyby warte tej mojej posiniaczonej skóry nawet na wyprawkę Danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba dobrze danutko, ale wytłumacz mi może... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 13:03 ...dlaczego jakichś kilku cwaniaczków z Warszawy dzisiaj wyrywa mojej bie\dnej gminie teren, do którego nie mają żadnych moralnych praw, a jedynie DECYZJĘ POLITYCZNĄ? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Babaribo ciekawostka 05.04.04, 13:13 Spór o konserwatywne konwersje nie jest jedynym przykładem instytucjonalnego rozwarstwienia żydowskiej społeczności. Liberalna warszawska grupa typu hawura, Beit Warszawa, powstała kilka lat temu i zdaje się kwitnąć. Nie jest członkiem Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich, ale czasem współpracuje z kongregacją ortodoksyjną. Ostatnio na przykład obie grupy połączyły swe wysiłki w ceremonii Simchat Tora. Więcej zmartwienia przysparzają raczej niedawno powstałe żydowskie ugrupowania w Gdańsku czy Poznaniu, które z założenia są organizacjami opozycyjnymi wobec Związku. Grupa gdańska zarejestrowała się jako "Niezależna Gmina Izraelicka" i, jak podają źródła, rozpoczęła swą działalność od wypełniania obietnic o restytucji przedwojennego mienia. "Jeśli tylko zbierzesz odpowiednią liczbę podpisów, legalnie możesz założyć organizację religijną", mówi Schudrich. "Rząd nie może zainterweniować i stwierdzić, że ci ludzie nie są Żydami. Musi zarejestrować grupę". www.jewish.org.pl/polskie/materialy/komentarze/konsvsort.html Bez komentarza . Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Babaribo ciekawostka 05.04.04, 13:20 Za Wyborcza: Ignacy Einhorn, lekarz, jest od czwartku nowym przewodniczącym Gminy Wyznaniowej Żydowskiej. Dotychczasowy przewodniczący Jerzy Kichler ustąpił z funkcji z powodu zarzutów postawionych mu przez komisję rewizyjną. Stwierdziła ona, że z kasy gminy zniknęły pieniądze z rekompensat wypłaconych gminie za utracone mienie żydowskie. Członkowie zarządu mieli też zatrudniać w gminie swoich krewnych. Długi gminy mają przez to wynosić kilkaset tysięcy złotych. Wczorajsze zebranie nowego zarządu było bardzo burzliwe, dziennikarzom nie pozwolono wejść do pomieszczeń gminy. Szef komisji rewizyjnej wyszedł tylnymi drzwiami. Jerzy Kichler też kandydował na przewodniczącego, ale zarząd wybrał Einhorna. Kichler wchodzi w skład zarządu, ale nie sprawuje w nim żadnej funkcji. Pozdrowka, Babaribo Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: chrzanisz cóść danuś jak potłuczona 05.04.04, 13:03 a tak na mardinesie sprawy do tych "dzieci holocaustu" do się poddoczepiali pewnie i inne "dzieci" nie sprawdzisz nie ma jak wszystkich sprawdzić póki płacili Niemcy to było O.K. jak teraz w tej unii mają płacić i inni, to... kto zyskuje a kto traci? a i tak najbiedniejszy zapłaci Danka Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Otóż ma tylko 05.04.04, 12:46 tyle warszawska gmina, że jest aktualnym, prawnym spadkobiercą majątku gmin (podkreślam - gmin) na swym terenie administracyjnym. Zapewne synagoga powstała z datków sokulskich Żydów i jako taka była własnością tamtejszej gminy. Logika nakazuje domyślać się, że gdyby synagogę ufundował sokulski Xxxbaum to praw do niej mógłby dochodzić spadkobierca owego Xxxbauma, chyba żeby ów ..baum w testamencie postanowił inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Otóż ma tylko 05.04.04, 13:00 Witaj scanie. Masz rację jeżeli idzie o aspekt prawny. Warszawska Gmina Żydowska została uznana przez polskie prawo za suksesora Gminy Sokólskiej. Ale prawo krytyki służy każdemu. Idzie o oczywistą dysproporcję potrzeb Gminy (znikoma ilość członków) i otrzymanego majątku. Ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Ejże, Olegu 05.04.04, 13:08 oleg3 napisał: > Witaj scanie. > > Masz rację jeżeli idzie o aspekt prawny. Warszawska Gmina Żydowska została > uznana przez polskie prawo za suksesora Gminy Sokólskiej. Ale prawo krytyki > służy każdemu. Idzie o oczywistą dysproporcję potrzeb Gminy (znikoma ilość > członków) i otrzymanego majątku. > > Ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Ejże, Olegu (2) 05.04.04, 13:18 Jakbym (krytykę)Indrisa - Janosika czytał. Skoro się należy - to trzeba oddać, niezależnie czy w gminie jest jeden ledwo dychający Żyd czy 300.000 wyznawców ( jak donoszą niektore głosy na FA). Niezależnie również, czy to gmina żydowska czy zbór adwentystów dnia siodmego. --- Kłaniam się, Oleg3 napisał: Ale prawo krytyk i służy każdemu. Idzie o oczywistą dysproporcję potrzeb Gminy (znikoma ilość członków) i otrzymanego majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ejże, Olegu (2) 05.04.04, 13:26 Scanie, przyjęcie fikcji prawnej, że Warszwska Gmina Żydwowska jest spadkobiercą (m.in.) Gminy Sokólskiej zostało spowodowane nie względami prawnymi (bardzo wątpliwymi!) tylko naciskiem okoliczności zewnętrznych. I tego dotyczy krytyka. Czy takie same zasady zostały (zostaną) przyjęte wobec Ormian? Z niezmiennym szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Ejże, Olegu (2) 05.04.04, 13:54 Czyli uważasz, że zespół ustaw i umów między Państwem a związkami wyznaniowymi, na podstawie których dokonuje się restytucji mienia w PL jest fikcją prawną i sankcjonuje naciski zewnętrzne wynikające z chęci wzbogacenia się jednostek - żeby rozwinąć szerzej? I w takiej to aurze wątpliwości prawnych odbywa się w Sokółce restytucja mienia? Czy podobne Twe wątpliwości budziła sprawa "Błękitnego Wieżowca" w centrum Wwy, postawionego na terenie przedwojennej żydowskiej gminy i przepychanka trwająca 40lat? Nie znam przypadku żądania kościoła ormiańskiego zwrotu swych nieruchomości. Sądzę, że jeśli je mają i mają stosowne porozumienia z rządem - to swoje odzyskają. Podobnie jak KK odzyskał w Krakowie kamienicę przekazana w XVIII wieku komuś tam, a która to nieruchomość trafiła do użytkowania bodaj UJot-u i do dziś przez UJ jest użytkowana.( co dla mnie moralnie wątpliwe). Nie ma tu wyjątków, powtarzam: nie swoje - oddać. Identycznie jak z majątkiem inwestorów w dawnej Palestynie, o czym pisałeś w poście tytułowym. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ejże, Olegu (2) 05.04.04, 14:04 Scanie, pojęcia "fikcja prawna" użyłem w znaczeniu "w rozumieniu prawa rak jest rybą". Nie dążę do rewizji obowiązującego prawa. Twierdzę jednak stanowczo, że Gminy Żydowskie są uprzywilejowane w stosunku do np. Parafii Ormiańskich. Napisałeś: > Nie ma tu wyjątków, powtarzam: nie swoje - oddać. Identycznie jak z majątkiem > inwestorów w dawnej Palestynie, o czym pisałeś w poście tytułowym. I ja się z tym zgadzam. Ale prawa Żyda i Eskimosa przed każdym sądem muszą być równe. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Ejże, Olegu (2) 05.04.04, 14:31 Widzisz, Olegu - ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem teorii spiskowych omawianych w "Naszym Dzienniku" czy w internecie na stronach "antypolonizmy", a i daleki jestem również od posądzania Ciebie o nie. Na temat jak piszesz "uprzywilejowania" gmin żydowskich względem np. parafii ormiańskich" sądzę że gra tu rolę ilość odbywanych spraw i ich nagłaśnianie (uważam, że to zapada w podświadomość - jak reklama). W końcu Żydzi byli drugą grupą wyznaniową w Polsce, wcale niebiedną i majątku ich gminy miały sporo. Przyspieszenie (z racji ilości spraw), jakiego sprawy restytucyjne nabrały w ostatnich latach mogą dla nieodpornych umysłów sprawiać wrażenie spisku i uległości władz, wymuszonej szantażem albo współuczestniczeniem tychże władz w Sanhedrynie. Wydaje mi się, że tego nie widzę - a wzrok mi jeszcze dopisuje. Co do przekrętów ( bo to staje się też argumentem) - niech mi ktoś powie - czym się różni zeszmacony Apfelbaum od zeszmaconego tow. Jaskierni, czy zeszmaconego Kolasińskiego. I ten człowiek i ten człowiek - każdy grabi do siebie. Niewątpliwie w jednym jesteśmy stuprocentowo zgodni - czy to Eskimos czy Żyd a jeszcze bardziej towarzysz partyjny - przed Temidą muszą być równi. Kłaniam się, Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ejże, Olegu (2) 05.04.04, 14:54 Scanie, nie warto uciekać od spraw podstawowych. "Żródła zewnętrzne" istnieją nie tylko w głowach zwolenników teorii spiskowych. Można je nazwać "międzynarodową opinią publiczną" bądź "prasą międzynarodową". Zauważ, że większość racjonalnych protestów wynika z poczucia nesprawiedliwości. Gdyby w Sokółce była Gmina Żydowska, babariba by nie protestował. Natomiast oczywiste jest, że "masa spadkowa" Gminy Sokólskiej nie pójdzie na potrzeby sokólskich Żydów, ba nie zostanie spożytkowana w celach religijnych. Podobnie roszczenia indywidualne. Gdyby do Sokółki zgłosił się NN spadkobierca xxxbauma i uzyskał należny mu spadek, kto by protestował. Inaczej sprawa wygląda, gdy uzyskanym odszkodowaniem zarządza jakaś fundacja mająca gdzieś własne zobowiązania wobec spadkobierców xxxbauma. Ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Ejże, Olegu (2) 05.04.04, 16:19 Nie uciekam, uchowaj Boże od spraw podstawowych - jak piszesz. Nie szukam natomiast problemu tam, gdzie go nie ma. Moim zdaniem oczywiście - czym mogę stać w opozycji do czynników, o których piszesz. Problem byłby, gdyby wykorzystując pozaprawne możliwości i działania czy to gmina żydowska czy parafia ormiańska sięgały po dobro jej nienależne. Skoro obowiązują stosowne przepisy i wszystko odbywa się zgodnie z nimi - nie widzę problemu. Dura lex i tak dalej. W świetle powyższego poczucie niesprawiedliwości nazywam albo zawiścią albo sztucznym rozdmuchiwaniem problemów. Można było wcześniej wpływać na stanowione prawo, by owego poczucia niesprawiedliwości nie odczuwać. Ciekawe, jakby w tym wypadku wyglądała nasza dyskusja - jeśli by miała miejsce sytuacja odwrotna. W sprawach dysponowania "masą spadkową" nie mogę się wypowiadać. Nic na ten temat mi nie wiadomo. Co do roszczeń indywidualnych - jeśli są; sądzę, że są załatwiane zgodnie z obowiązującym prawem. W Polsce oczywiście, bo przytoczony przez Ciebie przykład Izraela optymizmem nie napawa. Zaś co do wystąpienia przed szereg pani Ficowskiej - cóż, wysyłam ten artykuł do znajomych w Izraelu. Ciekawe, co powiedzą na ten temat. Ukłony, Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd idzmy Zydom na reke 05.04.04, 13:47 pan.scan napisał: > tyle warszawska gmina, że jest aktualnym, prawnym spadkobiercą majątku gmin > (podkreślam - gmin) na swym terenie administracyjnym. Zapewne synagoga powstała > > z datków sokulskich Żydów i jako taka była własnością tamtejszej gminy. Logika > nakazuje domyślać się, że gdyby synagogę ufundował sokulski Xxxbaum to praw do > niej mógłby dochodzić spadkobierca owego Xxxbauma, chyba żeby ów ..baum w > testamencie postanowił inaczej. --------------------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Ty jesteś biegły w katechiźmie 05.04.04, 13:57 - które to przykazanie mówi "Nie kradnij"? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Ty jesteś biegły w katechiźmie 05.04.04, 14:02 pan.scan napisał: > - które to przykazanie mówi "Nie kradnij"? --------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Mogę Ci podać źródła. 05.04.04, 14:34 Najlepszym autorytetem w tej materii jest Jerzy Robert Nowak. Profesor. Są specjaliści od jego dzieł, nawet w tym wątku - popytaj. Ja Ci zadania ułatwiać nie będę, bo uważam, że jak się samemu człowiek dowie - to na dłużej zapamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Mogę Ci podać źródła. 05.04.04, 14:55 pan.scan napisał: > Najlepszym autorytetem w tej materii jest Jerzy Robert Nowak. Profesor. > Są specjaliści od jego dzieł, nawet w tym wątku - popytaj. Ja Ci zadania > ułatwiać nie będę, bo uważam, że jak się samemu człowiek dowie - to na dłużej > zapamięta. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Bynajmniej. 05.04.04, 16:28 Nie odchodzę, staram Cię jedynie zmusić do samodzielnego myślenia. Ale skoro dalej idziesz na łatwiznę - sądzę, że Ty możesz zacząć liczyć od kupna przez Abrahama groty Makpele. Teraz w Hebronie. To gdzieś XVII wiek pne. Zaczynaj odliczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Bynajmniej. 05.04.04, 17:09 pan.scan napisał: > Nie odchodzę, staram Cię jedynie zmusić do samodzielnego myślenia. Ale skoro > dalej idziesz na łatwiznę - sądzę, że Ty możesz zacząć liczyć od kupna przez > Abrahama groty Makpele. Teraz w Hebronie. > To gdzieś XVII wiek pne. Zaczynaj odliczanie. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś