Dodaj do ulubionych

Pani Anna Komorowska

07.12.10, 19:42
A to się porobiło, hehe:

niezalezna.pl/artykul/rodzinna_historia_prezydentowej_w_aktach_ipn/42191/1
Anna Komorowska do dziś nie doczekała się poważnej biografii, chociaż jej historia jest fascynująca. Jej rodzice to funkcjonariusze MBP, a później MSW, zwolnieni w 1968 r. na fali haniebnych antysemickich czystek, do końca działali w PZPR. Ona sama była harcerką „Czarnej Jedynki” i wyszła za mąż za Bronisława Komorowskiego, silnie wówczas związanego z opozycją i Kościołem.
Obserwuj wątek
    • polazrski Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 20:00
      Nic sie nie porobilo. Jest jak zawsze, szoczku (z kroczku).
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,119613045,119613045,Najnowsza_sensacja_biografia_prezydentowej.html
      • matelot Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 20:16
        Już na oslej, Pożarsiu.
    • matelot Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 20:14
      Co ci sie porobiło, szoku? Och...ałeś?

Czekam kiedy IPN i Gazieta Polska wydrukują prawdziwy życiorys Rajmunda Kaczyńskiego i jego Małżonki, sanitariuszki PW.

A swoja droga jakie to wszystko ma znaczenie?, Że oszołomstwo sobie popluje?
      • hasz0 _____za WSI z PO 1 głos Bronka właśnie są pytania? 07.12.10, 20:18
        [siz=20]Wątek został przeniesiony na forum: Ośla ławka.
        ten od Pozarskiego
        [/size]
        • hasz0 regula jest dosyć wyraźna kto ma rzadzić Polactwem 07.12.10, 20:38

Wolf i Estera Rojer – dziadkowie Anny Komorowskiej ze strony matki – przed wojną mieszkali w Warszawie. 24 stycznia 1929 r. urodziła im się córka – Hana Rojer, matka Anny Komorowskiej.

„Urodziłam się w Warszawie. Do 1939 roku chodziłam do szkoły powszechnej w Warszawie, przerwałam z powodu wybuchu wojny. Rodzice moi trudnili się rzeźnictwem. Po śmierci rodziców (ojciec zmarł w 1942 w Otwocku) matka za nielegalny handel została rozstrzelana w 1943. Byłam wtedy dzieckiem niemającym i prawie nieznającym nikogo. Zainteresowali się mną znajomi rodziców, którzy zabrali mnie do siebie i wyrobili mi potrzebne dokumenty” – pisała w swoim życiorysie, który złożyła w Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego, matka obecnej Pierwszej Damy.

Dzięki wyrobionym podczas okupacji dokumentom Hana Rojer, córka Wolfa i Estery, zmieniła tożsamość: nazywała się Józefa Deptuła i była córką Jana i Stanisławy z domu Rybak. Do momentu wywozu do Niemiec mieszkała w domu Deptułów przy ul. Radzymińskiej na warszawskiej Pradze.
          ------------
          Do wybuchu wojny Jan Dziadzia chodził do krakowskich szkół – w 1939 r. ukończył II klasę gimnazjum
          ..W lipcu 1945 r. został odkomenderowany do II Armii Ludowego Wojska Polskiego, którą dowodził gen. Karol Świerczewski. Jako jeden z bardziej wykształconych żołnierzy (rozpoczęte gimnazjum, znał biegle niemiecki w mowie i w piśmie) został szefem kancelarii Inspektoratu Osadnictwa Wojskowego w Poznaniu. Prowadził kancelarię tajną i ogólną, wydawał skierowania na działki osadnicze na ziemiach odzyskanych. Jego przełożonym byli sowiecki generał Iwan Mierzycan i ppłk Jan Górecki, przedwojenny działacz Komunistycznej Partii Polski.

Jan Dziadzia, już jako członek Polskiej Partii Robotniczej, skończył służbę wojskową w 1946 r., a dwa lata później napisał podanie o przyjęcie go do pracy w Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego.

W archiwach IPN znajduje się podpisane przez niego zobowiązanie. „Ja Dziadzia Jan współpracownik MBP zobowiązuję się wiernie służyć sprawie wolnej, niepodległej i demokratycznej Polski. Zdecydowanie zwalczać wszystkich wrogów demokracji. Sumiennie wykonywać będę wszystkie obowiązki służbowe. Tajemnicy służbowej dotrzymam i nigdy jej nie zdradzę. W razie rozgłaszania wiadomych mi tajemnic służbowych będę surowo ukarany według prawa, o czym zostałem z góry uprzedzony” – czytamy w dokumencie z 17 marca 1948 r.

Rok później, 26 lutego 1949 r., Jan Dziadzia złożył ślubowanie, które potwierdzono protokołem: „Ślubuję uroczyście stać na straży wolności, niepodległości i bezpieczeństwa państwa polskiego, dążyć ze wszystkich sił do ugruntowania ładu społecznego opartego na wewnętrznych, gospodarczych i politycznych zasadach ustrojowych Polski Ludowej i z całą stanowczością, nie szczędząc swoich sił, zwalczać jego wrogów (...)” – czytamy w protokole ślubowania, które złożył w IV Departamencie Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego m.in. przed płk. Józefem Kratko, byłym członkiem KPP, jednym z najgroźniejszych funkcjonariuszy MBP (w latach 50. był on w II Zarządzie Sztabu Generalnego, a w 1969 r., na skutek antysemickich czystek, wyjechał do Izraela).

Jan Dziadzia i Józefa Deptuła poznali się na przełomie 1949/1950 i są przykładem tzw. resortowego małżeństwa. I chociaż takie związki były zalecane, to funkcjonariusze MBP na zawarcie małżeństwa musieli uzyskać zgodę przełożonych.

„W dniu 6 VIII wpłynął do tutejszego wydziału raport porucznika Dziadzia Jan – st. referenta Departamentu IV w sprawie udzielenia zezwolenia na zawarcie związku małżeńskiego z sierż. Deptułą Józefą c. Jana, sekretarką VIII WUBP w Szczecinie. Po przeanalizowaniu akt osobowych ustaliłem:
          Ob. Józefa Deptuła c. Jana ur. 24 I 1929 r. w Warszawie pochodzenie społeczne robotnicze, członek PZPR (PPR), ZMO, ZWM.
          Do 1943 przebywała przy rodzicach, w tymże roku została schwytana i wywieziona na roboty do Niemiec. W Niemczech początkowo pracowała jako pomoc domowa, a następnie w fabryce amunicji. W fabryce istniała organizacja, która miała na celu sabotaże. Do w/w organizacji należała Deptuła Józefa. Po wyzwoleniu przez wojska amerykańskie wróciła do kraju 25 VIII 1945. Po powrocie zamieszkała u kuzynki w Białymstoku i przez w/w kuzynkę dostała się do pracy w aparacie BP w Organach BP od 10 V 1946. Obecnie na stanowisku sekretarki.
          Charakterystyki ma negatywne: Jest bardzo opryskliwa, zajmuje się plotkami i intrygami. O pracę nie dba. Ojciec w/w z zawodu rzeźnik zmarł w 1942 r., matka została rozstrzelana przez okupanta za handel. W/w nazwisko rodowe brzmi Rojer Hana c. Wolfa.
          Wobec powyższego proponuję udzielić zezwolenia na zawarcie związku małżeńskiego por. Dziadzi Janowi z sierż. Deptułą Józefą. Referent Sekcji 1 Wydz I DEP. Kadr MBP ppor Z. Turowski” – czytamy w dokumencie MBP z 22 sierpnia 1952 r.

Gdy przełożeni z MBP wyrazili zgodę, Józefę Deptułę przeniesiono służbowo ze Szczecina do Warszawy.

itd...itp...
          Wyzwolenie spod okupacji niemieckiej 16-letniej Józefie przynieśli amerykańscy żołnierze. Ona nie chciała zostać na Zachodzie – wróciła do Polski, do Białegostoku, gdzie mieszkała jej kuzynka Anna Wojszelska, działaczka Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej, później Polskiej Partii Robotniczej, pracownik Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Szczecinie, która w 1946 r. załatwiła jej pracę w nadzorowanym przez NKWD Urzędzie Bezpieczeństwa Publicznego.
          -------------
          • rycho7 Hasz0 robi w pionie herbowym 07.12.10, 20:51
            hasz0 napisał:

> Wolf i Estera Rojer – dziadkowie Anny Komorowskiej

Widze Komerade, ze znacie swoje miejsce w szeregu i wlasciwie wcielacie z zycie (pluralis majestatis od zyc) linie Parii.

Prezes to lubi. Wcielanie IQ.
            • hasz0 _______w pionie herbowym robiłes kupy Ty z PiQ-iem 07.12.10, 22:42
              Henryk Szlajfer, dziś dyrektor departamentu Ameryki w MSZ, był w latach 60. aktywnym członkiem środowiska "komandosów" - studentów warszawskich uczelni, którzy organizowali demonstracje w obronie swobód demokratycznych, po aresztowaniu i skazaniu Kuronia i Modzelewskiego w 1965 r.

Zakończyło się to relegowaniem w marcu 1968 r. Michnika i Szlajfera z UW przez ówczesnego ministra szkolnictwa Henryka Jabłońskiego. W obronie wyrzuconych "komandosi" zorganizowali wiec 8 marca na dziedzińcu UW. Protesty i strajki studenckie rozlały się na całą Polskę. Aresztowano wtedy kilkadziesiąt osób - wśród nich 21- letniego Szlajfera, studenta ekonomii.

Nie każdy wytrzymywał

Prof. Jerzy Eisler, historyk specjalizujący się w tym okresie dziejów Polski, przypomina, że jest rzeczą powszechnie znaną, iż podczas pobytu w areszcie Szlajfer pod presją SB złożył obszerne zeznania. - Notatki, które wtedy robił, podobnie jak jego zeznania, służyły jako materiał dla prokuratora. Wykorzystywane też były wielokrotnie przez komunistyczną propagandę - mówi Eisler.

Historyk opowiada, że Szlajfer poddany był wyrafinowanym technikom łamania oporu. - SB przejmowała grypsy, które między sobą wymieniali aresztowani studenci, podrabiano pismo niektórych, wpisywano w nich fałszywe informacje, odczytywano to przesłuchiwanym - mówi.

I dodaje: - W sprawach marcowych zapadły wyroki do trzech i pół lat więzienia, ale podczas śledztwa ci młodzi ludzie naprawdę nie wiedzieli, co się z nimi stanie. Esbecy grozili im, że zgniją w więzieniu, że zostaną zniszczeni. Nie każdy wytrzymywał - mówi Eisler.

Raporty z celi

SB przejęła ok. 100 stron rękopisów pisanych w celi przez Szlajfera, w których szczegółowo opisywał środowisko "komandosów", swoją drogę ideową, wewnętrzne spory wśród studentów, ich zamiary wobec władzy.

• jola.iza1 Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 21:05
      sz0k napisał:

> A to się porobiło, hehe:
      Zmieniła kolor włosów, czy kolor ubrania??
      Nie wierzę, że Pani Anna zmieniła włos na guupi gini blondi??

Główną motywacją mojej aktywności politycznej była potrzeba władzy i żądza popularności. Ta druga była nawet silniejsza od pierwszej, bo chyba jestem bardziej próżny, niż spragniony władzy.
      -Tusk
    • absztyfikant Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 21:13
      hahahahahahahahahahahaha
    • andrzejg Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 21:14
      napiszesz?
      • andrzejg Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 21:14
        ?
      • sz0k kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 21:24
        andrzejg napisał:

> napiszesz?

Nawet nie śmiałbym pióra podnieść na takie autoryteta. Zostawiam to większym wirtuozom. Może Adaś M. się pokusi? Kto wie, może mame i tate mieli wspólnych znajomych z rodziną Pani prezydentowej?
        • jola.iza1 Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 21:29
          sz0k napisał:

> andrzejg napisał:
          >
          > > napiszesz?
          >
          > Nawet nie śmiałbym pióra podnieść na takie autoryteta. Zostawiam to większym wi
          > rtuozom. Może Adaś M. się pokusi? Kto wie, może mame i tate mieli wspólnych zna
          > jomych z rodziną Pani prezydentowej?
          >
          Ale o co biega?? Serio zmieniła kolor włosów ??

Główną motywacją mojej aktywności politycznej była potrzeba władzy i żądza popularności. Ta druga była nawet silniejsza od pierwszej, bo chyba jestem bardziej próżny, niż spragniony władzy.
          -Tusk
          • sz0k Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 21:35
            jola.iza1 napisała:

> sz0k napisał:
            >
            > > andrzejg napisał:
            > >
            > > > napiszesz?
            > >
            > > Nawet nie śmiałbym pióra podnieść na takie autoryteta. Zostawiam to więks
            > zym wi
            > > rtuozom. Może Adaś M. się pokusi? Kto wie, może mame i tate mieli wspólny
            > ch zna
            > > jomych z rodziną Pani prezydentowej?
            > >
            > Ale o co biega?? Serio zmieniła kolor włosów ??

E, nie. Ponoć tylko przyniosła mężowi kanapki w podrabianej torebce (Dolcze&Kabana).
            • jola.iza1 Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 21:46
              sz0k napisał:
              > E, nie. Ponoć tylko przyniosła mężowi kanapki w podrabianej torebce (Dolcze&Kab
              > ana).
              Znaczy?? Na tym forum zajmujemy się alkową i przyległościami??
              Jak tak, to tak?? Zapytam, wiesz, znasz, chcesz, co Babunia, ewentualnie Dziadunio robili w czasie wolnym od patriotyzmu??
              Jesteś pewien?? Boli?? I słusznie!!

-Tusk
              • sz0k Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 21:50
                jola.iza1 napisała:

> sz0k napisał:
                > > E, nie. Ponoć tylko przyniosła mężowi kanapki w podrabianej torebce (Dolc
                > ze&Kab
                > > ana).
                > Znaczy?? Na tym forum zajmujemy się alkową i przyległościami??
                > Jak tak, to tak?? Zapytam, wiesz, znasz, chcesz, co Babunia, ewentualnie Dzia
                > dunio robili w czasie wolnym od patriotyzmu??
                > Jesteś pewien?? Boli?? I słusznie!!

Często ze sobą konwersujesz?
                • jola.iza1 Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 21:55
                  sz0k napisał:

> Często ze sobą konwersujesz?
                  No popatrz, jak się nie ma nic do powiedzenia , to natenTychmiast się można wpuścić personalia, cuś jak G..i jesteś?? ŻałosnyŚsad

-Tusk
                  • sz0k Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 22:06
                    jola.iza1 napisała:

> sz0k napisał:
                    >
                    > > Często ze sobą konwersujesz?
                    > No popatrz, jak się nie ma nic do powiedzenia , to natenTychmiast się mo
                    > żna wpuścić personalia, cuś jak G..i jesteś?? ŻałosnyŚsad

Moment, czy to aby nie ty się czepiałaś gini o język? Cóż za kuriozum...
                    • jola.iza1 Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 22:24
                      sz0k napisał:
                      > Moment, czy to aby nie ty się czepiałaś gini o język? Cóż za kuriozum...
                      Ja??
                      Żartujesz, czy nie czytasz??
                      Ujmę to tak: nie czepiam się nikogo, co mnie się dostało na tym forum, to tylko moja sprawa, sama wlazłam smile
                      Zatem?? Wracając do meritum, czym się tak martwisz??
                      >

-Tusk
                      • sz0k Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 22:30
                        jola.iza1 napisała:

> Zatem?? Wracając do meritum, czym się tak martwisz??

Niczym. A zauważyłaś gdzieś jakieś moje zamartwianie się?
                        • jola.iza1 Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 22:38
                          sz0k napisał:
                          > Niczym. A zauważyłaś gdzieś jakieś moje zamartwianie się?
                          W zasadzie niesmile
                          Tyle tylko, że wątek jakiś zamartwiający??
                          Jestem pewna, że nic złego nie miałeś na myśli, niemniej jednak??
                          Przeproś mnie , i idźmy swymi drogami.

-Tusk
                          • sz0k Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 22:47
                            jola.iza1 napisała:

> Przeproś mnie , i idźmy swymi drogami.

???
        • polazrski Re: kto, co, jaaaa? A gdzieżby tam... 07.12.10, 21:30
          A twoja rodzinka, szoczku, moze ich znala w czasie wojny, z wiadomym skutkiem? Moze wnusio cos napisze?
          • sz0k zapomniałeś mnie wygasić niechybnie 07.12.10, 21:31
            Tylko przypominam.
            • polazrski Re: mam cie wygaszonego, ale 07.12.10, 21:34
              jak nie zaloguje to cie widze, soczku z kroczku, w pelnej okazalosci. I czasami obdarze jakim pelnym zdaniem.
              • sz0k to chyba musi być męczące 07.12.10, 21:37
                polazrski napisał:

> jak nie zaloguje to cie widze, soczku z kroczku, w pelnej okazalosci. I czasami
                > obdarze jakim pelnym zdaniem.

Takie ciągłe logowanie się i wylogowywanie? Nawet dla takiego trollskiego bota jak ty.
                • polazrski Re: to chyba musi być męczące 08.12.10, 02:36
                  A skad. To przyjemnosc kopnac od czasu do czasu szoczka z kroczka.wink
                  • sz0k Re: to chyba musi być męczące 08.12.10, 17:39
                    polazrski napisał:

> A skad. To przyjemnosc kopnac od czasu do czasu szoczka z kroczka.wink

Jak robak może kopnąć człowieka? No pomyśl... eee niee... za dużo jednak od ciebie żądam...
    • dachs Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 21:35
      Wygląna Sz0ku na to, że pani Anna była bardziej niezależna od Ciebie.
      Ty nie potrafisz wyzwolić się z atmosfery środowiska, ona potrafiła.
      Chyba, że niedługo dowiemy się, iż Czarna Jedynka była de facto jaczejką ZMP, a religijność i uczestniczenie w życiu kościoła wyrafinowanymi formami popierania sojuszu z ZSRR.
      smile
      • sz0k rozwiniesz myśl? 07.12.10, 21:38
        dachs napisał:

> Ty nie potrafisz wyzwolić się z atmosfery środowiska, ona potrafiła.

To dla mnie niebywała atrakcja dowiadywać się o sobie od osób, które mnie kompletnie nie znają.
        • dachs Nie rozwinę 08.12.10, 08:07
          sz0k napisał:

> To dla mnie niebywała atrakcja dowiadywać się o sobie od osób, które mnie kompl
          > etnie nie znają.

Nie mam najmniejszego zamiaru dostarczać Ci atrakcji. smile
          Zgłoś sie do IPN, tam się na pewno czegoś atrakcyjnego o sobie dowiesz.
          • sz0k szkoda, a miałem taką nadzieję n/t 08.12.10, 17:40

• manny-jestem Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 22:07
        A skad pewnosc ze sie wyzwolila? Sledzac dzialnosc meza wyglada na to ze to raczej ona go w swoje srodowisko wciagnela niz vice versa...
        • matelot Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 22:14
          manny-jestem napisał:

> A skad pewnosc ze sie wyzwolila? Sledzac dzialnosc meza wyglada na to ze to rac
          > zej ona go w swoje srodowisko wciagnela niz vice versa...

================
          Jakie środowisko, Manny? Czy jesteś w pełni władz umysłowych? Czy żydowskie pochodzenie pani prezydentowej czy miejsce pracy jej rodziców mają jakiekolwiek znaczenie?
          A jeśli tak, to jakie? Bo na razie widzę tu tylko porozumiewawcze chrząknięcia i mrugnięcia okiem. A może masz dowody na genetyczny patriotyzm czy antypatriotyzm, rzecz obśmianą swego czasu?
          • manny-jestem Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 22:20
            Kolego a mozesz mi racjonalnie wyjasnic dlaczego wciagasz w to do razu Zydow? Uwierz mi ze etniczne pochodzenie komunisty mnie w ogole nie obchodzi. Ani kolaborantow z Rosja.
            • matelot Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 22:25
              No dobrze, a napisz mi czy Pani Anna należała do partii komunistycznej?
              • off_nick Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 22:31
                Tak samo należała jak Rajmund Kaczyński.

matelot napisał:
                • matelot Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 22:38
                  off_nick napisała:

> Tak samo należała jak Rajmund Kaczyński.
                  >
                  >
                  > matelot napisał:
                  >

=================
                  Tylko tyle? A liczyłem, że napiszesz coś o obrzydzeniu szykowaną przez Gazetę Polską nagonkę na Pierwsza Damę. Jak zwykle IPN usłużnie podaje dane do snucia spekulacji.
                  Kuźwa co za ludzie sad
                  • hasz0 ________________________________kuźwa co za typki! 07.12.10, 23:13
                    passent.blog.polityka.pl/?p=391#comment-75183
                • jola.iza1 Re: Pani Anna Komorowska 07.12.10, 22:43
                  off_nick napisała:

Offnickowa?
                  Serio myślisz,że to samo pokolenie?? Że nic się nie zmienia??
                  >

-Tusk
                • polazrski Re: Pani Anna Komorowska 08.12.10, 03:11
                  off_nick napisała:

>
                  >
                  > matelot napisał:
                  >

I tak samo jak Rajmund K. splodzila parke poyebanych blizniakow, ktorzy z kraju zrobili kartoflisko?
            • hasz0 ___________________Manny kulasie też jesteś filo? 07.12.10, 22:50

• manny-jestem Re: ___________________Manny kulasie też jesteś f 07.12.10, 22:52
                Nie jestem ani filo ani anty.
                • polazrski Re: ___________________Manny kulasie też jesteś f 08.12.10, 03:12
                  manny-jestem napisał:

> Nie jestem ani filo ani anty.

Nie piardol, maniak. Filo nie jestes, to fakt.
                  • manny-jestem ja jestem Kotlet normalny 08.12.10, 15:42
                    Jak Tobie normalnosc przeszkadza to Twoj problem nie moj.
                    • polazrski Re: kazdy wariat to powie, 08.12.10, 15:47
                      manny-jestem napisał:

maniak. I jeszcze bedzie nastawal i przekonywal do usranej smierci, ze jest normalny wlasnie. Normalny czlowiek nie ma potrzeby przekonywac innych, ze jest normalny.wink
                      • manny-jestem Ja nikogo do niczego nie przekonuje 08.12.10, 15:51
                        ja tylko stawialam sie w przeciwienstwie do Ciebie, ale , jak zwykle, byles zbyt tepy zeby do Ciebie doszlo.

Rozmowa z dziecmi w przedkszolu mojego synka sa bardziej interesujace niz z Toba bo tez ich IQ duzo wieksze.
                        • polazrski Re: No jak to nie przekonujesz? 08.12.10, 16:01
                          Mnie chciales przekonac, ale ci sie nie udalo. Próbuj z innymi, moze ci sie poszczesci.
              • hasz0 Re: ___________________Manny kulasie też jesteś f 07.12.10, 22:52

• hasz0 _Wiesz czego chcial Szlaje w 67? __ Manny kulasie 07.12.10, 23:03

• manny-jestem Haszu uspokoj sie 07.12.10, 23:08
                    i daj se pozor bo pokaze Ci ze ja tez umiem wyzywiskami.
                    • hasz0 ________________Jakie wyzwiska?_____piqa czytałeś? 07.12.10, 23:18

• hasz0 KulasoFobie! Jakie wyzwiska?_____piqa czyt 07.12.10, 23:19

• dachs No i wyszła z Hasza pazerność i naiwność :) 08.12.10, 08:15
                    hasz0 napisał:

> żebyśmy Polacy krew przelewali za Izrael, ktory napadł na Egipt
                    > i tym samym aby Egipt NIE kupowal od nas Żuków i Odr1003?(wtedy).....

Pazerność, bo stary chciwiec, za kwartalną premię sprzedałby parę milionów ludzi.
                    Naiwność, bo z 10 Żuków to by Egipt może i wziął, ale Odry... Odry to nikt by nie kupił.
                    Juz wtedy!
                    • hasz0 ???No i wyszła z Hasza pazerność i naiwność :)???? 08.12.10, 14:33
                      SORRZ PRYESTWILA MI SIE KL Y POLSKIEJ NA NIEMIECKA
                      ju ymiem'niam ma bzc tam GDYIE ęZę ęYęŁęńP?*ś:;LMLń?PO?==PO
                      Nie to jest ępolska masyznistki!!!!!! P}{}{"suspicious?<---|||||||||||tu były ńęś
                      czyli ta, gdzi ? mabyć ___________________KRECHA!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • hasz0 Re: ???No i wyszła z Hasza pazerność i naiwność : 08.12.10, 14:38
                        Nawet Rycho7 to POtwierdza:
                        • hasz0 ???No i wyszła??? z Hasza pazerność i naiwność??? 08.12.10, 14:51
                          POmyślecie POlacy....tylko POmyśl np. AG
                          .qrde choc już grosza złąmanego BYM ZA CIEBIE NIE DĄŁ czy jesteś Polakiem...
                          a jesteś?????????......za takimi PO-gladami?.....

dlaczego
                          .NO DLACZEGO........DLACZEGO........DLACZEGO........??DLACZEGO........DLACZEGO........????????DLACZEGO........DLACZEGO........DLACZEGO........
                          i jeszce raz DLACZEGO........DLACZEGO........DLACZEGO........????

Sami nie mozemy sie rządzić?

Dlaczego zawsze musi przy kasie, przy finansach, przy polityce zagranicznej...
                          przy różnych FUNDACJACH...nawet przy organizacjach polnijnych, przy placówkach ZAGRAMANICZNYCH....no po prostu wszędzie..............weźmy taki IPN.musi być Kieres...
                          musi przed zakończeniem śledztwa w USA w Yadzie Waszym...
                          muszą ZA NAS PRZEPRASZAĆ.walić sie w nasze.JAKBY NIE MIELI SWOICH......piersi..
                          z kórych podbno mleko ma szczepionkę dla paljaczków z pierwszą literką "a".
                          NO QRDE muszą nam pisać HISTORIE POLSKĄ...

teraz słyszę, ze Kaczyńscy budowali POLSKE "NIEZASOBNĄ" I
                          "NIEBEZPIECZNĄ"...wenderlich.qrde co to za Polak jest czerwony?

_DLA TAKIEGO PiS-u nie ma miejsca dla takiego BARBARZYŃŚTWA.
                          tak powiedział WendelICHy z SLD ...nie ma miejsca bo wykończą biednych i bogatych...
                          .
                          Jezu....już NAWET na takie bezeceńskie bezczelne kanalarskie wredne epitety kanalii MOGA SE Żydy pozwalać w naszym polskim kraju? skąd piq wiedizal, ze już można te metody wobec Polaków stosować...te agresje słowną ...te maszynerię przemocy słwonej...takie okrutne...oszczercze nikczemne KALUMNIE?

.Ludzieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!
                          _________________CZY JA ŚNIĘ?

• hasz0 _________________Wy nas macie naprawde za IDI0T0W? 08.12.10, 15:10

• hasz0 jesli macie______Wy_resztki IQ___to wystarczy Wam 08.12.10, 15:18

• hasz0 Re: jesli macie______Wy_resztki IQ___to wystarczy 08.12.10, 15:19

• andrzejg Re: ___________________Manny kulasie też jesteś f 08.12.10, 05:18
                Co za naiwniacy!
                Dajecie du;py gdy Was obrażaja prawdziwymi Polakami
                po to byscie BALI SIĘ AWET ŹLE POMYŚLEĆ O Żydzie, ktory trzyma ze swoimi ze wzgledu na rasitowskie kumoterstwo...ktore nie JEST NAGANNE........o dziwo
                choc razi w oczy gdy tylko ruszy sie herbarze...........ja tylko żartem napisalem ze mam herb
                to Żydowstwo nie odpuszcza mi do dziś..........HUCPIARZOM wyjaśniłem co do mm i co?
                • andrzejg Re: ___________________Manny kulasie też jesteś f 08.12.10, 05:19
                  chodziło mi o
                  • andrzejg Re: ___________________Manny kulasie też jesteś f 08.12.10, 05:19
                    forum.gazeta.pl/forum/w,13,119614111,119626155,Re_Manny_kulasie_tez_jestes_f.html
            • hasz0 dlaczego Cie manny nie interesuje? Jesteś Zydem? 07.12.10, 23:09

• hasz0 _Manny zainteresuj się bo mogą Ci robić koło pióra 07.12.10, 23:10
                W tej trudnej sytuacji, zaczyna mi być coraz bliższą definicja syjonizmu, która doskonale była znana Gomułce z uwagi na żonę Żydówkę i konieczność borykania się z żydowskim problemem.
                Słownik Wyrazów Obcych określa,że jest to nacjonalistyczny,burżuazyjny ruch żydowski oraz nacjonalistyczna i reakcyjna ideologia żydowska ukształtowana w XX wieku na gruncie judaistycznych koncepcji “narodu wybranego”,dążące początkowo do utworzenia państwa żydowskiego w Palestynie, a następnie do umocnienia państwa Izrael kosztem narodów arabskich i do zahamowania procesów asymilacyjnych, którym podlegają mniejszości żydowskie w poszczególnych krajach.
                We współczesnych warunkach syjonizm jest narzędziem imperializmu,propaguje antykomunizm i zwalcza ruchy narodowo-wyzwoleńcze.
                I co ja mam biedny uczynić, jakby stary Gomułka miał pewnego rodzaju rację.
                Pamiętam jak szef Zw.Zaw.mówił:towarzyszu Sekretarzu to jest ni pies , ni wydra, coś na kształt świdra.
                Wy ich nie znacie,ale jeszcze poznacie.
                Nie wiem jak to się zakończyło na szczeblu.
                Ja w każdym bądź razie w zakładzie pracy listy nie podpisałem w sprawie banicji Żydów.
                Dzisiaj oni mi się tak pięknie odpłacają.
                Gdybym był świadom tej niewdzięczności, być może zaakceptowałbym wówczas wygnanie niewdzięcznych braci.
                Jak mnie Torańska oświeciła post factum były to same elity po Uniwersytecie Warszawskim, które opowiedziały się za agresją Izraela nakraje arabskie.
                Była to dramatyczna sytuacja,w której Żydzi poczuli się bardziej Izraelitami aniżeli Polakami.
                Cóż,ich wybór.
                Nikt ich do tego nie zmuszał.
                A gesty polityczne często rodzą konsekwencje prawne i to nie tylko w Polsce.
                Myślę, że problem Żydów zawiera się w dwoistości ich natury narodowej, przy braku skłonności do asymilacji i ostrym izolacjonizmie,co miało wyraz w niekończących sie wędrówkach po świecie w poszukiwaniu utraconego raju,kończących się zwykle, wszędzie pogromami i ucieczkami.
                Stąd jak widać przejawy tego ostracyzmu nie mogły leżeć tylko po jednej stronie,i dobrze byłoby żeby Żydzi zdali sobie z tego sprawę i wyciągnęli dla siebie właściwe wnioski aniżeli tylko oczyszczające uproszczenia o antysemityzmie.
                Poza tym jeśli mnie dziewczyna nie zamierza obdarzać swoimi wdziękami ,to nie mogę z tego powodu wokół rozpaczać, że ona mnie nie kocha.
                Trochę godności,ambicji i dumy oczekuje się ze strony mężczyzny.
                Zaskakujący jest również fakt, że realny antysemityzm w wykonaniu Żydów jest dopuszczalny, natomiast domniemany antysemityzm Polaków jest niedopuszczalnym.
                A czym to Żydzi są lepsi od nas?
                Jeżeli uważamy, że niedopuszczalnym jest antysemityzm, to równie niedopuszczalnym jest antypolonizm, w żydowskim wykonaniu, czemu trzeba się przeciwstawiać z pełną stanowczością.
                Nie może być tak , że my jesteśmy pomawiani i wolno nam jedynie cichutko popłakiwać w swoim kąciku.
                My również ,Polacy,mamy swoją Ojczyznę i obowiązek bronienia jej, czy to się komuś podoba czy też nie.
                Zarzuca nam się przedwojenne hasła:”Bij Żyda”, powstaje pytanie dlaczego nie było haseł o tej treści kierowanych wobec Ukraińców,Białorusinów czy Litwinów lub Niemców.
                Nie ma skutku bez przyczyny.
                Dobrze byłoby spokojnie rozważyć ten związek skutkowo-przyczynowy.
                Jednemu z apologetów syjonizmu nie odpowiada nawet pierwszy polski Noblista,ponieważ jest to niezgodne z żydowskim kanonem ciemnoty polskiego narodu.
                Kwestionuje się także maczanie palców amerykańsko-żydowskiego kapitału w przejmowanie rosyjskich żródeł ropy.
                A skąd Chodorkowski mógł mieć na ropę pieniądze zarabiając 100 rubli miesięcznie.
                Żarty jakieś?
                A dlaczego tak się ochłodziły stosunki rosyjsko-amerykańskie?
                Infantylne są próby traktowania nas jak politycznych nieuków i ciemniaków.
                Nie jest jakimkolwiek argumentem, że Amerykanie nie słyszeli hasła ,iż ropa syberyjska ma do nich należeć.
                Może i dobrze , ponieważ nie muszą się wstydzić za autorów tych haseł, którzy chcieliby krocie zarobić na ich wdrożeniu.
                Przy czym Putin nie jest tak głupi jak może się Bushowi wydawać.
                Fakt, że ktoś mieszka w USA w dzisiejszym świecie w ogóle nie nobilituje a wręcz budzi niechęć czy awersję.
                Społeczeństwa zmęczone są strategicznym interesem USA pilnowanym przez kanonierki w każdym punkcie globu ziemskiego.
                Do tego sprowadza się ekonomika , której zamierza mnie nauczyć jeden z mądrali i wyprowadzić mnie ze stanu komunistycznej ciemnoty.
                Jeżeli jest tak dobrze z tym Imperium Dobra to przed kim muszą się bronić swoimi lotniskowcami?
                Przed obdartymi muzułmanami?
              • snajper55 Tak, Haszu, Manny to Żyd. Do tego ortodoksyjny 08.12.10, 00:14
                A tak wygląda:

https://wiecejtlenu.pl/wp-content/400px-Rabbi_Moshe_Leib_Rabinovich.jpg

S.
                • manny-jestem Ok Snajper 08.12.10, 15:40
                  Usmialem sie do rozpuku. Punkt dla Ciebie smile
            • polazrski Re: Pani Anna Komorowska 08.12.10, 02:46
              manny-jestem napisał:

> Kolego a mozesz mi racjonalnie wyjasnic dlaczego wciagasz w to do razu Zydow? U
              > wierz mi ze etniczne pochodzenie komunisty mnie w ogole nie obchodzi. Ani kolab
              > orantow z Rosja.

Nie klam, maniak.
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,26875110,26933270,i_maruder_nie_zrozum_mnie_zle.html
              i maruder nie zrozum mnie zle
              Autor: manny_ramirez 26.07.05, 03:00
              Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
              ja nie tylko w Polsce ale i sporo po europie jezdzilem i uwazam calkiem serio
              ze Polska to jeden z najmniej antysemickich jesli nie najmniej antysemicki kraj
              Europy, ale nie lubie jak ludzie bajeczki mi opowiadaja ze zjawiska nie ma i to
              w znaczacej postaci.
              I zapamietaj ze jestem historykiem. Znajdz chlopa, na terenach gdzie Zydzi
              mieszkali, ktory "zdrowej" chlopskiej nienawisci do Zyda nie ma.

Zreszta jak chcesz miec klapki na oczach to juz twoja sprawa a napewno nie moj
              problem. Ja wiem ze zycie takie latwiejsze i milsze.
              ==
              To co prawda 5 lat temu, ale wiem skadinad, ze stan pacjenta sie pogorszyl.
              • manny-jestem Kotlet Ty jestes debil jak malo naprawde 08.12.10, 15:33
                Po pierwsze to byla rozmowa o Zydach od storny historycznej. Troche sie na tym znam wiec wzialem udzial.

A po drugie jakbys mial choc odrobine rozumu to po przeczytaniu watku wiedzialbys ze tam akurat pisalem po Twojemu.

Ech chlopie, baran jestes i tyle.
                • hasz0 ____jaki debil?_debilami jesteśmy MY! Polacy!_____ 08.12.10, 15:42
                  cackamy się....pozwalamy sie obrażać...jakimiś słowami z obcych jezyków...
                  pozwalamy OBRAŻAĆ.........czytaj uważnie......PERFIDIE ROZPOZNAJ..
                  Blagam Cię.......!!!!!!!!!!

[.jak obrazic jednym slowem Ciebie ...tak abys nie miał ŻADNEJ OBRONY?
                  i jednoczesnie NAJCIĘŻEJ OBRAZIĆ NAJDROŻSZĄ TOBIE W ŻYCIU ... OSOBĘ?
                  __________..mleko...Twojej Matki...rozumiesz?

Ja WALĘ PROSTO W MORDĘ NIKCZEMNIKA! ROBIE MI Z MORDY .KRWAWĄ CZERWONĄ MIAZGE
                  taką jak lubi czyli ŻYDOMUNISTYCZNO-BOLSZEWICKĄ!

Po co sie wdawać z kimś KTO CIEBIE NIE USZANUJE w gadki?

Proszę Ciebie ...odpowiedz mi........ PO CO?
                  sem.jogger.pl/2010/07/05/afera-komorowski-wsi-wszystkie-afery-palikot-komorowskiego/
                  smolensk-2010.pl/2010-06-04-tajne-kody-jawne-pytania-%E2%80%93-aleksander-scios.html
                  bezdekretu.blogspot.com/
                  www.wykop.pl/link/367778/aleksander-scios-pytania-do-komorowskiego/
                • polazrski Re: Kotlet Ty jestes debil jak malo naprawde 08.12.10, 15:44
                  Przeczytalem 2 zdania (cytuje je w poscie) i to mi wystarczy:

Gdzie tu moja strona, chlopie?wink) Znamy sie nie od dzisiaj, maniak, ta strona twoich opinii jest mi (i nie tylko mnie) znana, wiec nie pitol glupot.
                  • manny-jestem Re: Kotlet Ty jestes debil jak malo naprawde 08.12.10, 15:49
                    Kotlecie debilowaty, zauwazyles matole ze "zdrowa" jest w cytacie? Oczywiscie ze nie bos tepy jak nikt na forum. A teraz sam sobie dojdz dlaczego dalem to w cytacie idioto.
                    • polazrski Re: maniak Ty jestes debil jak malo naprawde 08.12.10, 15:59
                      No przeciez, ze zauwazylem, maniak. A jakie to ma znaczenie? Przeczytaj jeszcze raz cos napisal:

Przeciez to jasne, ze piszesz ironicznie o zdrowej nienawisci. Wiadomo, ze chora. Ale tez, jak piszesz, zrozumiala u tych, co zamieszkiwali na wsiach z Zydami. To jest chore, maniak. I to wlasnie jest dla ciebie typowe.
                      • manny-jestem Re: maniak Ty jestes debil jak malo naprawde 08.12.10, 16:02
                        Debilu skonczony. Przeczytaj tamten watek jeszcze raz CALY zanim zaczniesz pieprzyc swoje mantry. Tam ludzie proobowali mi wmowic ze w Polsce antysemityzmu juz nie ma. Ja pisalem ze jest. Gdybym byl anty matole dlaczego zalezaloby mi udawadniac ze antysemityzm na polskich wsiach wciaz istnieje?????

Ty jestes po prostu glab Pozarski. Glad bez rozumu i naprawde nie wart jakiejkolwiek dyskusji.
                        • polazrski Re: maniak Ty jestes debil jak malo naprawde 08.12.10, 16:08
                          Ale po cholere mam czytac caly watek, jesli w dwoch zdaniach wyjasniasz swoj punkt widzenia, maniakalny maniaku? No zrozum to, normalny czlowieku.
                          • manny-jestem Kotlet czy Ty skonczyles w ogole jakas szkole? 08.12.10, 16:25
                            Bo tym postem udowadniles wlasnie zupelny brak inteligencji.
                            • polazrski Re:Nie, skad, nie konczylem tej specjalnej 08.12.10, 16:33
                              szkoly, do ktorej ty uczeszczales, ale nie przejmuj sie. Gorsze kataklizmy sie przezylo.
                              • hasz0 Jest czy nie? ale przecie uczciwych Żydów szanują? 08.12.10, 17:42

• rycho7 donos do Urzedu Ochrony Konstytucji 08.12.10, 10:57
        dachs napisał:

> Chyba, że niedługo dowiemy się, iż Czarna Jedynka była de facto jaczejką ZMP, a
        > religijność i uczestniczenie w życiu kościoła wyrafinowanymi formami popierani
        > a sojuszu z ZSRR.

Tragicznie bywa gdy sumienie gryzie.

Nie da sie ukryc, ze specsluzby od zarania tworzyly tajne organizacje "antypanstwowe" w celu uwiarugodnienia swych agentow, kierowanych pozniej do roznych zadan. Przykladowo KGB chetnie werbowala pod obca flaga CIA "dzialaczy" Klubu Krzywego Kola, ktorych pozniej jako azylantow politycznych lokowano na zachodzie. Dziwnie jakos IPN nie lustruje takich indywidulow.

Wyjatkowo cennymi agentami wplywu sa zoologoczni rusofobi palajacy miloscia do Che Gewary. Mozna ich uzyc do likwidacji kontrwywiadu skutecznie penetrujacego agenture FSB.
      • janusz2_ Re: Pani Anna Komorowska 27.02.11, 13:00
        dachs napisał:

> Chyba, że niedługo dowiemy się, iż Czarna Jedynka była de facto jaczejką ZMP

Dla tzw. salonu musi być bolesne, że jednym z drużynowych "Czarnej jedynki" był Antoni Macierewicz.
        Niewykluczone więc, że od "salonu" będziesz się podobnych rzeczy dowiadywałsmile
    • melord Pani A. Komorowska......przyznaje to jest sz0k 08.12.10, 11:25
      sz0k napisał:

> A to się porobiło, hehe:
      >
      >
      rel="nofollow">niezalezna.pl/artykul/rodzinna_historia_prezydentowej_w_aktach_ipn/42191/1
    • qwardian Re: Pani Anna Komorowska 08.12.10, 22:00
      Ponieważ już nic mnie w życiu nie zdziwi, traktuję jako normalne, że rodzina ta ma bliskie kontakty z synem szmalcownika, oraz, że mąż Żydówki zaprasza do grona swoich doradców organizatora inspekcji łazienkowych, który w roku 1968 sprawdzał w ten sposób pochodzenie swoich oficerów w sztabie generalnym...
      • qwardian A propos syna szmalcownika.. 08.12.10, 22:30

Zanotowano dzisiaj niezbyt owocną wizytę w moim rodzinnym Poznaniu...

poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8789333,Naszosc__na_Palikota_z_pulapka_zywochwytna__WIDEO_.html
        • polazrski Re: A propos, qrwian, syn szmalcownika, 09.12.10, 01:01
          qwardian napisał:

byl dzis z wizytom.
          • matelot Re: A propos, qrwian, syn szmalcownika, 09.12.10, 09:04
            polazrski napisał:

> qwardian napisał:
            >
            > byl dzis z wizytom.
            >
            >
            ==================
            Tam w tej Hameryce to takie, Panie, patrioty som, rze nawet nowom gramatykie nam napiszom.wink
            • polazrski Re: A propos, qrwian, syn szmalcownika, 09.12.10, 09:15
              Rzecz w tym, Matelocie, ze od jakiegos czasu po necie krazy opowiastka jakoby ojciec Palikota byl szmalcownikiem i bogactwo syna bierze sie z wojennej dzialalnosci taty. Nikt jak na razie nie przedstawil zadnych dowodow, a wszyscy, ktorzy cytuja te opowiastke (lub ja w paru slowach streszczaja) naleza do kregow bibuly, niezaleznej i tym podobnego tałatajstwa. Do tego, nie gramatyki qrwiana, pilem.
              • hasz0 ____________Dla Żydów tylko prasa zależna jest WG! 09.12.10, 13:42

• hasz0 ________gdyby tu wpadł AG to ma link ztestem#a 09.12.10, 14:39

• matelot Re: A propos, qrwian, syn szmalcownika, 09.12.10, 15:07
                A ja odniosłem się do twojego cytatusmile
                Qwardiana rzadko czytuję, bo czego można po tekstach oszołoma oczekiwać?
                Właśnie takich rewelacji jak ta z Palikotem. O smalcownictwie jego ojca czytałem już na forum ale sprawdziłem skąd pochodzi informacja i wzruszyłem ramionami.
                • qwardian Re: A propos, qrwian, syn szmalcownika, 10.12.10, 01:58
                  matelot napisał:

> sprawdziłem skąd pochodzi informacja i wzruszyłem ramionami.

Nic nowego dla mnie. Los Jakuba Schulmanna to ostatnie co interesuje takich jak wy. Najbardziej zainteresowanym był ówczesny znajomy Palikotow, szef KM PZPR Dechnik, który aresztowałSchulmanna po czym ślad o nim zaginął.

Wydaje mi się, że Palikot to kompan dla was w sam raz.
                  • polazrski Re: A propos, qrwian, syn szmalcownika, 10.12.10, 03:43
                    Dowody na stol, qrwianie. A jak tam katolicka dziewka zonka sie ma?
                    • qwardian Re: A propos, qrwian, syn szmalcownika, 10.12.10, 09:40

polazrski napisał:

> Dowody na stol

Dowód szmalcownictwa Palikotów leży dwa metry pod ziemią. Na stół to wódka żołądkowa Palikotów z majątku Jakuba Schulmanna. Na zdrowie Pozi...
                      • hasz0 ___________ale towarzycho. 10.12.10, 09:47

• polazrski Re: A propos, qrwian, syn szmalcownika, 10.12.10, 14:17
                        Za to dowody qrestwa qrwiana leza na wierzchu. I tego sie trzymajmy, jak powiada Jola.
      • pro100 Re: Pani Anna Komorowska 09.12.10, 19:38
        qwardian napisał:

> Ponieważ już nic mnie w życiu nie zdziwi, traktuję jako normalne, że rodzina ta
        > ma bliskie kontakty z synem szmalcownika, oraz, że mąż Żydówki zaprasza do gro
        > na swoich doradców organizatora inspekcji łazienkowych, który w roku 1968 spraw
        > dzał w ten sposób pochodzenie swoich oficerów w sztabie generalnym...

kim pan jest panie gajowy jamajski? w 1985 odzyskał mieszkanie rodzinne w bloku resortowym - to jest prawdziwy cudotwórca i obalacz komuny.
        www.youtube.com/watch?v=PGdUHwvE3qY&feature=player_embedded
        pokażcie mi drugiego takiego co mu się to samo udało.
        • dachs Matka wszystkich tajemnic mieszkaniowych :) 10.12.10, 09:53
          pro100 napisał:

> kim pan jest panie gajowy jamajski? w 1985 odzyskał mieszkanie rodzinne w bloku
          > resortowym - to jest prawdziwy cudotwórca i obalacz komuny.
          > pokażcie mi drugiego takiego co mu się to samo udało.

Tajemnica mieszkania Rajmunda Aleksandrowicza.
          Dopóki ona nie zostanie wyjaśniona, nic nie będziemy wiedzieć o tym, w jakich mieszkaniach żyli opozycjoniści. smile
          • prawdziwy.davout Re: Matka wszystkich tajemnic mieszkaniowych :) 10.12.10, 14:42
            dachs napisał:

" nic nie będziemy wiedzieć o tym, w jakich mieszkaniach żyli opozycjoniści. smile "

Trochę wiemy. Wałęsa też mieszkanko połucził. Może takie były zwyczaje. Dajemy mieszkania opozycjonistom żeby knuli w komfortowych warunkach jak już muszą.smile
            • matelot Re: Matka wszystkich tajemnic mieszkaniowych :) 10.12.10, 15:26
              To Rajmund też był w opozycji?!wink

A tak na marginesie, to możesz niektórych zwyczajów z tamtych czasów nie znać i tak, kiedy do sekretarza partii (nie muszę wymieniać której bo była tylko jedna) przyszedł ktoś kto głośno narzekał na władze to aby mu zamknąć gębę załatwiano mu sprawy. Czasem chętniej niż członkowi partii, od którego wymagano by był świadomy chwilowych trudności. Odchodzili z kwitkiem tzw przeciętni ludzie. Tych można było lekceważyć.
              • prawdziwy.davout Re: Matka wszystkich tajemnic mieszkaniowych :) 10.12.10, 15:32
                W sumie racja. Michnikowi donosili papier do pierdla żeby mógł pisac książki antysystemowe. Ciekawe czy korektora też miał gratis. smile
              • pro100 i na ponajaki 10.12.10, 16:16
                matelot napisał:

> To Rajmund też był w opozycji?!wink
                >
                > A tak na marginesie, to możesz niektórych zwyczajów z tamtych czasów nie znać i
                > tak, kiedy do sekretarza partii (nie muszę wymieniać której bo była tylko jedn
                > a) przyszedł ktoś kto głośno narzekał na władze to aby mu zamknąć gębę załatwia
                > no mu sprawy. Czasem chętniej niż członkowi partii, od którego wymagano by był
                > świadomy chwilowych trudności. Odchodzili z kwitkiem tzw przeciętni ludzie. Tyc
                > h można było lekceważyć.

lechu skikał bez tyn płot, ryzykując zapalenie płuc albo i utopienie jak wystarczyło tupnąć na komunę a ta leciała w dyrdy z wszelkimi dobrami.
                • hasz0 _Brat Stefka pisal 92 o 68 tak samo jak Matelot 10.12.10, 16:23
                  w 2010
                  o 1980
                  ..................
                  Piszecie nam Historie Polski tak jak transformujecie gospodarkę
                  i jak wprowadzacie Polskę na salony (G20)

odpowiedz

2010-12-09 10:20
                  ~xxx Odp.: a co myślicie kto rządzi POLSKĄ ? POLACY, KWACHO KACZAK
                  No z tym, że polak to chyba przesadziłeś ...

odpowiedz
                  2010-12-09 10:20
                  ~xxx Odp.: a co myślicie kto rządzi POLSKĄ ? POLACY, KWACHO KACZAK
                  No z tym, że polak to chyba przesadziłeś ...

odpowiedz

2010-12-09 11:41
                  ~amino Odp.: a co myślicie kto rządzi POLSKĄ ? POLACY, KWACHO KACZAK
                  jego ojciec "juliusz K". tak samo zmienial nazwisko podczas "studiów" indeks Bronek ma, czyli wie, aby zmienić nazwisko po wojnie musialo być postanowienie Okręgowego Sądu. powinni poszukać we Wrocławiu np. nazwiska zmieniano "na polskie" aparatowi - nie wierz aby Bronek nie był z tej samej co żonka nacji- pierwsza wizyta w NY- w muzeum ciekawe dlaczego ?

odpowiedz

2010-12-09 23:37
                  ~morka Odp.: a co myślicie kto rządzi POLSKĄ ? POLACY, KWACHO KACZAK
                  tato Zygmunt posługiwał się po wojnie najpierw nazwiskiem "Górski", tak pamiętała Bronka matka ur. Szalkowska, w Grudziądzu - rodzina pochodzi z okolic Pelplina) , ojciec wojskowy, w latach wojny w oflagu, ona w Wilnie, bo pjca przeniesiono do placówki w m.in Tarnopolu - patrz wywiad w czerwcu dla GW. opowiadal. ze Zygmunta poznala jeszcze w Wilnie, po wojnie wyjeżdzali do Algierii, Francji - przed 1980 r. sa inf. ze do Afryki jeżdził też Bronek - gotował ! biografifie do działa! szukać. Ciekawe po zatrzymaniu, ojciec wiedział. ze za parę dni Bronka puszczą? no bo teściowie mieli układy.

odpowiedz
                  2010-12-09 11:33
                  ~yyy Odp.: a co myślicie kto rządzi POLSKĄ ? POLACY, KWACHO KACZAK
                  CELOWO PRZESADZIŁEŚ. Z komorowskiego TAKI POLAK, JAK Z JAPOŃCZYKA SŁOWIANIN. Do wiadomości : Poszukaj w Goglach hasło smirkZCZYNUKOWICZ i będziesz miał "jasność". Krótko OBOJE SĄ SIBIE WARCI. Pomoć OBOJE POCHODZĄ Z RODZIN "MAGNACKICH". he, he,he! JAKI JICHAŁO, TAKI ZDYBAŁO. TYLKO MI ŻAL POLSKI I POLAKÓW. PRAWDZIWEGO POLSKIEGO PREZYDENTA I POLSKĄ I-SZĄ DAMĘ SIĘ P O Z B Y L I pod SMOLEŃSKIEM.

odpowiedz

2010-12-09 12:38
                  ~Ryszard Odp.: a co myślicie kto rządzi POLSKĄ ? POLACY, KWACHO KACZAK
                  Kwaśniewski, Borowski, Balcerowicz, Gronkiewicz, Kaczyński, Komorowski, Michnik, Gieremek, Moczulski, Mazowiecki, Bartoszewski, Kuroń, Rostowski i wielu, wielu im podobnych, to kwiat obecnych elit i patriotów w Polsce ( nie mylić z polskimi).

odpowiedz
                  wiadomosci.wp.pl/kat,1342,oid,26722544,title,Rodzinna-historia-pierwszej-damy-w-aktach-IPN,wid,12924134,opinie.html
                  • hasz0 _Brat Stefka pisal w 92 o 68 tak samo jak Matel 10.12.10, 16:28
                    " Stwarza to niebywałe perspektywy dla poszerzania i pogłębiania współpracy Rzeczypospolitej Polskiej ze strategicznymi, europejskimi partnerami, którzy nigdy o tubylczych Polakach nie zapomnieli. Ani wtedy, gdy przedstawiciele NKWD i Gestapo naradzali się nad zapewnieniem tubylczemu narodowi świetlanej przyszłości, ani wtedy, kiedy w stosunkach między strategicznymi partnerami doszło do błędów i wypaczeń, których symbolem może być jednostka SS Charlemagne, nadużywająca imienia Patrona dzisiejszej Nagrody do niewłaściwego pojmowania jedności europejskiej, to znaczy – bez uwzględnienia interesów i oczekiwań strategicznego partnera. Na szczęście dzisiaj te nieporozumienia należą już do przeszłości, podobnie jak niewłaściwy stosunek do starszych i mądrzejszych. Któż inny bowiem pozwoli się prześcignąć w czujności wobec wszelkich przejawów odchyleń mniej wartościowych narodów tubylczych od zatwierdzonej linii politycznej poprawności? Ot, choćby teraz, dzięki tej argusowej czujności napiętnowane zostały manifestacje kibiców piłkarskich w Rzeszowie, którym nie spodobały się „garbate nosy”. I od razu cały świat aż zatrząsł się z oburzenia. Dlatego też, przy obmyślaniu najbardziej odpowiedniego wariantu świetlanej przyszłości, jaką strategiczni partnerzy przygotowują dla mniej wartościowego narodu tubylczego, te właściwości starszych i mądrzejszych z pewnością zostaną wzięte pod uwagę i odpowiednio wykorzystane.

I dopiero na tym tle można zrozumieć przyczyny, dla których Nasza Złota Pani Aniela doradziła premieru Donaldu Tusku, by zrezygnował z kandydowania na stanowisko tubylczego prezydenta. Kandydując bowiem, musiałby pospolitować się z innymi kandydatami i udawać, że jest to sytuacja normalna. Tymczasem Nasza Złota Pani Aniela najwyraźniej przeznaczyła premiera Donalda Tuska do wyższych rzeczy – kto wie, czy nie do godności królewskiej, do której pierwszym stopniem jest właśnie Nagroda imienia Karola Wielkiego? Kiedy już ustawa o odwróconym kredycie hipotecznym spełni swoje zadanie, doprowadzając, zarówno na obszarze Ziem Utraconych, jak i Polskim Terytorium Etnograficznym do pożądanej zmiany stosunków własnościowych w duchu ubiegłorocznej deklaracji CDU i CSU oraz postulatów, kierowanych pod adresem Polski przez organizacje wiadomego przemysłu, Donald Tusk, uhonorowany dziedzicznym tytułem MCDonalda, (Majesty Caesar) będzie mógł zasiąść na tubylczym tronie – oczywiście w obstawie starszych i mądrzejszych – tak na wszelki wypadek, żeby przypadkiem ani nie przewróciło mu się w głowie, ani nie zapomniał, skąd wyrastają mu nogi.

W przewidywaniu nadchodzących rozstrzygnięć, w obliczu krzepnącego właśnie Stronnictwa Ruskiego, które wystąpiło z apelem o zapalenie świeczek i ogarków, również kandydujący na tubylczego prezydenta z ramienia obozu płomiennych obrońców interesu narodowego Jarosław Kaczyński przedstawił rosyjskiemu prezydentu Dymitru Miedwiediewu i rosyjskiemu premieru Włodzimierzu Putinu ofertę pojednania. Wywołała ona oczekiwany rezonans nie tylko w tubylczych mediach, ale również w Rosji. I nic dziwnego, bo w ten oto sposób między obozem zdrady i zaprzaństwa, a obozem płomiennych obrońców interesu narodowego zapanowała niezbędna symetria. Wychodzi ona naprzeciw oczekiwaniom strategicznych partnerów, którzy – jak każdy dobry gracz – nie stawiają wszystkiego na jedną kartę, tylko, na wszelki wypadek, wolą mieć kilka asów w rękawie.

Oczywiście takie symetryczne pojednanie to rzecz zbyt poważna, by puszczać je na łaskę lotnych piasków masowych nastrojów. Dlatego też kandydujący na urząd tubylczego prezydenta marszałek Bronisław Komorowski (tylko patrzeć, jak zostanie uhonorowany tytułem „Drogiego Bronisława”wink zapowiedział utworzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego. W skład tej Rady ma wejść premier, wicepremier, minister spraw zagranicznych, minister obrony narodowej, minister finansów, prezes NBP, marszałkowie Sejmu i Senatu kierownicy głównych partii politycznych, no i oczywiście – prezydent, któremu ta Rada ma niby doradzać. Tak naprawdę jednak nietrudno się domyślić, że intencją powołania Rady jest podgarnięcie wszystkich tych dygnitarzy na kupkę, by ścisłe kierownictwo razwiedki nie musiało użerać się z każdym z osobna, tylko przekazywało dyrektywy wszystkim za jednym posiedzeniem. W ten sposób zarówno zasada jednoosobowego kierownictwa, jak i centralizmu demokratycznego, jako podstawowe zasady ustrojowe przyszłej Królewskiej Rzeczypospolitej, zostaną harmonijnie pogodzone.

Stanisław Michalkiewicz

www.michalkiewicz.pl
                    wirtualnapolonia.com/2010/05/17/stanislaw-michalkiewicz-mcdonald-w-sluzbie-bezpieczenstwa/
                    • hasz0 Re: _Brat Stefka pisal w 92 o 68 tak samo jak Mat 10.12.10, 16:30
                      forum.gazeta.pl/forum/w,13,119614111,119724565,Re_Matka_wszystkich_tajemnic_mieszkaniowych_.html?wv.x=2
                • dachs Re: i na ponajaki 10.12.10, 17:37
                  pro100 napisał:

> lechu skikał bez tyn płot, ryzykując zapalenie płuc albo i utopienie jak wystar
                  > czyło tupnąć na komunę a ta leciała w dyrdy z wszelkimi dobrami.

Właśnie. smile
                  A już byłym AKowcom w 45-tym, to już nieba przychylała.
                • snajper55 Re: i na ponajaki 10.12.10, 17:43
                  pro100 napisał:

> lechu skikał bez tyn płot, ryzykując zapalenie płuc albo i utopienie jak wystar
                  > czyło tupnąć na komunę a ta leciała w dyrdy z wszelkimi dobrami.

Ale aby willę dostać, to trzeba było być powstańcem warszawskim, jak Rajmund. Zaś do filmu tylko dzieci powstańców brano. Innym co najwyżej papier do celi dawano. Lub na spacerniak wyprowadzano.

S.
                  • gini Re: i na ponajaki 10.12.10, 19:17
                    snajper55 napisał:

> pro100 napisał:
                    >
                    > > lechu skikał bez tyn płot, ryzykując zapalenie płuc albo i utopienie jak
                    > wystar
                    > > czyło tupnąć na komunę a ta leciała w dyrdy z wszelkimi dobrami.
                    >
                    > Ale aby willę dostać, to trzeba było być powstańcem warszawskim, jak Rajmund. Z
                    > aś do filmu tylko dzieci powstańców brano. Innym co najwyżej papier do celi daw
                    > ano. Lub na spacerniak wyprowadzano.
                    >
                    > S.

Niektorzy to nawet sie zalapali do Szwecji, i za cholere nie mozna patryjotow do kraju sciagnac.
                  • hasz0 ________sprawdzam obsadę filmu o 2 i Ksieżycu 10.12.10, 19:34
                    . Gaży za role jednak nie odebrali do dziś, pieniądze wciąż leżą w kasie ZASP. Jaka to kwota? Tego nie ujawniono, ale raczej nie będą to kokosy.

Kaczyńscy pojawili się na internetowej liście Związku Artystów Scen Polskich, na której znajdują się nazwiska osób, które nie odebrały przysługujących im honorariów za filmy i seriale za lata od 1998-2008.

Nigdy nie dostaliśmy z tego tytułu żadnych tantiem.

Sprawdzę to i jeśli ta informacja się potwierdzi, przekażemy należną nam kwotę na cel charytatywny - powiedział Dziennikowi Lech Kaczyński.Na początku lat sześćdziesiątych, kiedy powstawał film O dwóch takich, co ukradli księżyc, bracia Kaczyńscy dostali za swoje role 40 tys. zł. Odpowiadało to wówczas 30 przeciętnym pensjom - podliczył Fakt.

Aktor Jerzy Fedorowicz opowiedział Dziennikowi o swoich doświadczeniach związanych z tantiemami: Jestem aktorem drugiego planu. Najczęściej dostaję tantiemy za epizod w Potopie. Czasem rocznie dostawałem 10 tysięcy, a czasem pięć lub cztery tysiące. To dobra wiadomość, że Kaczyńscy mogą dostać parę złotych.Jeżeli nie widzieliście jeszcze O dwóch takich, co ukradli księżyc, możecie zobaczyć u nas fragment:

produkcja: Polska
                    gatunek: Dla dzieci, Przygodowy, Baśń
                    80Minutpolska premiera
                    12 listopada 1962
                    opisy filmu (2) dodaj opis filmu O dwóch takich co ukradli księżyc ...przekonują się o pozornej wartości wszelkich skarbów. Postanawiają wrócić do Zapiecka i pomagać rodzicom w pracy.

obsada (40)
                    Lech Kaczyński Jacek
                    Jarosław Kaczyński Placek
                    Helena Grossówna Matka Jacka i Placka
                    Jadwiga Kuryluk Matka Nieboraka
                    Ludwik Benoit Ojciec Jacka i Placka
                    Janusz Strachocki Burmistrz Zapiecka
                    Bronisław Darski Barnaba
                    Witold Pyrkosz
                    Wacław Kowalski Kowal
                    Michał Szewczyk
                    www.filmweb.pl/film/O+dw%C3%B3ch+takich+co+ukradli+ksi%C4%99%C5%BCyc-1962-8232
                    Film z 1962 największym bestsellerem w Merlinie! Niemożliwe?! A jednak! Od tygodni Jacek i Placek okupują pierwsze miejsce na liście najlepiej sprzedających się filmów!
                    KLIKNIJ ŻEBY ZOBACZYĆ FRAGMENT O WYŚCIGU

Uwaga! Wszelkie skojarzenia z obecnie prowadzoną kampanią wyborczą są jak najbardziej na miejscu - w końcu za 4-5 lat o tym filmie nikt nie będzie pamiętał...
                    Dla ciekawskich mamy jeszcze oryginalne streszczenie:
                    www.joemonster.org/download.php?d_op=getit&lid=1986
                    https://www.joemonster.org/i/k/o-dwoch-takich.jpg
                  • pro100 sugerujesz 10.12.10, 21:56
                    snajper55 napisał:

> Ale aby willę dostać, to trzeba było być powstańcem warszawskim,

że bronek nie tylko ćwierćhrabek, wtopiony jamajski gajowy, ale w dodatku powstaniec-zygota?
                    • hasz0 _________________sugerują więcej! w GW? 10.12.10, 23:49
                      forum.gazeta.pl/forum/w,902,111531922,111545609,Prawdziwe_korzenie_Bronislawa_Komorowskiego.html
                      • hasz0 Re: _________________sugerują więcej! w GW? 11.12.10, 12:39
                        sem.jogger.pl/2010/07/05/afera-komorowski-wsi-wszystkie-afery-palikot-komorowskiego/
                    • snajper55 Re: sugerujesz 11.12.10, 13:48
                      pro100 napisał:

> snajper55 napisał:
                      >
                      >
                      > > Ale aby willę dostać, to trzeba było być powstańcem warszawskim,
                      >
                      > że bronek nie tylko ćwierćhrabek, wtopiony jamajski gajowy, ale w dodatku powst
                      > aniec-zygota?

On dostał za komuny willę? Ja wiem o Rajmundzie, ojcu bliźniaków poczętych w czasie powstania i donoszonych po wojnie.

S.
            • snajper55 Re: Matka wszystkich tajemnic mieszkaniowych :) 10.12.10, 15:33
              prawdziwy.davout napisał:

> Trochę wiemy. Wałęsa też mieszkanko połucził.

Willę na Żoliborzu? A może spółdzielcze mieszkanko w blokowisku jak miliony Polaków. Tych należących do partii, i tych należących do KOR.

S.
              • prawdziwy.davout Re: Matka wszystkich tajemnic mieszkaniowych :) 10.12.10, 15:42
                Ooo. Czytac nie umiemy.
                • snajper55 Re: Matka wszystkich tajemnic mieszkaniowych :) 10.12.10, 16:46
                  prawdziwy.davout napisał:

> Ooo. Czytac nie umiemy.

To się nauczcie.

S.
                  • matelot Re: Matka wszystkich tajemnic mieszkaniowych :) 10.12.10, 19:05
                    smile
                    Podwójne widzenie - objaw alkoholizmu?
                    Ciekawe, że Jego Gnidowatość Dworska też podwójnie widzi. Musi wkrótce z Davoutem Najprawdziwszym założą Klub Wcale Nieanonimowych Alkoholików.smile
                    • snajper55 Re: Matka wszystkich tajemnic mieszkaniowych :) 11.12.10, 13:53
                      matelot napisał:

> smile
                      > Podwójne widzenie - objaw alkoholizmu?
                      > Ciekawe, że Jego Gnidowatość Dworska też podwójnie widzi. Musi wkrótce z Davout
                      > em Najprawdziwszym założą Klub Wcale Nieanonimowych Alkoholików.smile

Podwójne? Ja mam czasem wrażenie, że Davout.podobno.prawdziwy zaraz zaśpiewa:

Tysiące rąk,
                      miliony rąk,
                      a serce bije jedno

Serce oczywiście Jarosława Kaczyńskiego.

www.youtube.com/watch?v=We8t_dsot8g

S.
                      • hasz0 _kolesie są tu-> 17.12.10, 09:23
                        wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Komorowski-wygwizdany-Niech-zyje-Jaruzelski-twoj-brat,wid,12956293,wiadomosc.html
                        . Przed świętami śledczy zdecydują, czy Donald Tusk naruszył ordynację - ustaliła "Rzeczpospolita".

- Tak długo, jak będę szefem polskiego rządu, chciałbym mieć w samorządzie partnerów dynamicznych, energicznych. Dlatego cieszę się, że taki energiczny młody człowiek chce wziąć odpowiedzialność za Starogard - tak 28 listopada, przed II turą wyborów samorządowych, premier Tusk zachwalał Patryka Gabriela, kandydata PO na prezydenta Starogardu Gdańskiego.

Gabriel w II turze dostał 46,17% głosów i przegrał z kandydatem SLD Edmundem Stachowiczem (53,83 proc). Teraz Prokuratura Rejonowa w Starogardzie Gdańskim sprawdza, czy premier i kandydat PO nie złamali prawa. Dlaczego? Bo konferencja, na której Tusk poparł Gabriela, odbyła się w sali starogardzkiego Starostwa Powiatowego, a tego zabrania ordynacja wyborcza.

• hasz0 oszczerstwa 17.12.10, 09:24

• hasz0 Re: oszczerstwa____AG mi ten wątek zalinkował 26.02.11, 13:11
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka