Dodaj do ulubionych

T V P_ ośpieszalska

IP: *.zabrze.net.pl 20.04.04, 10:53
W kolorowej telewizji publicznej czarno-bialy obraz "Pasji".To nowe odkrycia
prezesa Dworaka(a moze dojdzie do fuzji z tivi PULS z dodatkiem rozmodlonego
Zelnika ? )
Obserwuj wątek
    • Gość: Śmiewca Nie ośpieszalska ale OŚMIESZALSKA IP: *.acn.waw.pl 20.04.04, 11:01
      Kto oglądał ten wie..
      ps Kto nakręci film pt "Męczeństwo i Smierć czyli Pasja wg Jana Husa"?
      • Gość: Galba Jak to kto? IP: 144.57.128.* 20.04.04, 11:43
        > ps Kto nakręci film pt "Męczeństwo i Smierć czyli Pasja wg Jana Husa"?

Rabi Hanuszkiewicz a sfinansuje to-to Judełe Publishing (d.Agora). A w imieniu
        Polaków przepraszać będą prezydent Stolzman z marszałkiem Bermanem (jak to za
        co? ponoć zapałki były importwane z Polski!).

G.

PS. Dlaczego "Pasja wg"? To Jan Hus napisał jakąś pasję? Przypominam, że film
        M.Gibsona nie ma w tytule "wg" - debilizm wrogów naszej cywilizacji wyłazi na
        każdym kroku.
        • Gość: jacek normalnie ... IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 11:56
          Jan Hus jest jednym z tysiecy zamorodowanych 'heretykow'

swoja droga za co sie w Polsce dostaje tytul profesora ???

jak ktos taki jak Chrostowski moze byc profesorem ???

ale rzeczywiscie Zelnik odegral role czystego hipokryty
          • Gość: Palnick Re: normalnie ... IP: *.stenaline.com 20.04.04, 12:02
            Gość portalu: jacek napisał(a):

> swoja droga za co sie w Polsce dostaje tytul profesora ???
            >
            > jak ktos taki jak Chrostowski moze byc profesorem ???
            -------------
            To jest taki profesor jak magister po szkole marsizmu-leninizmu smile
            Ten człowiek z twarzą ściągniętą nienawiścią i fundamentalistycznie nawiedzony
            może mieć tytuł profesora w dyscyplinie: "brak wrażliwości w zaślepieniu
            religijnym".
            Szkólki przykościelne (KUL.ATK) mogą nadawać swoje tytuły - nie spełniają one
            kryteriów państwowych - i to widać !

• Gość: Galba Ks. Chrostowski IP: 144.57.128.* 20.04.04, 12:14
              Był ulubieńcem GW i żydów generalnie gdy zasiadał w radzie dialogo chrześcijan
              z żydami. W końcu nie wytrzymał gdy żydzi poczuli wiatr w żaglach i zaczęli
              włazić na głowę wszystkim nieobrzezanym - wtedy, gdy okzało się, że nie będzie
              kolejnym pożytecznym idiotą środowiska semickie, skupione wokół GW i Tygodnika
              Powszechnego z dnia na dzień rozpętały nagonkę na tego godnego szacunku kapłana.

Słowem: nie udało się ugłaskać to postanowiono zaszczuć.

G.
              • Gość: jacek Ks. 'profesor' Chrostowski IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 12:17
                wiesz twoje teorie to wypadaja dosyc blado wobec naprawde cienkosci
                intelektualnej 'profesora' i jego stalych ucieczek w strone manipulacji nie
                przerastajacej nawet arsenaly zwyklego proboszcza

coz lata robia swoje
                • Gość: Galba Cóz... IP: 144.57.128.* 20.04.04, 12:20
                  ... jakoś nie mogę się dopatrzeć w twojej pisaninie nawet cienia argumentu na
                  poparcie tak kategorycznych sądów. Aż się boję zapytać - są jakieś?

G.
                  • Gość: jacek coz coz coz coz IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 12:29
                    widzialas/es jak i ja - ja mam prawo do krytycznej oceny - bo czulem sie zle
                    sluchajac po raz kolejny bzdury o sterowaniu prasy ...

naprawde, czy trudno 'profesorowi' zrozumiec, ze w Europie teologia nie jest
                    jedyna sluszna nauka i ze swiat nie dzieli sie na Zydow i cala reszte
                    ucisnionych - i ze kwestionowanie nauki i dokonan Kosciola nie jset zbrodnia ...
          • Gość: Galba Jak nie staje argumentów sięgamy po ogólniki? IP: 144.57.128.* 20.04.04, 12:08
            > swoja droga za co sie w Polsce dostaje tytul profesora ???
            >
            > jak ktos taki jak Chrostowski moze byc profesorem ???

Nie można się przyczepić do tego, jak pięknie ks. Ch. obnażał kłamstwa żydów i
            bredzenie jakichś Hanuszkiewiczów (kto to jest?!) - to zadajmy jakieś głupawe,
            niby-celne pytanie...

A Zelnik? Mówił najpiękniej ze wszystkich zgromadzonych - nie to co te wściekłe
            z nienawiści burki z Tygodnika Powszechnego czy Polityki. No tak, tylko to
            trudno dostrzec gdy jest się zajętym "posyłaniem do piachu tych sekciarzy od
            Chrystusa".

G.

• Gość: jacek Jak Galbie nie staje argumentów sięga po ogólniki. IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 12:21
              to nie bredzenie - powiedzial jasno i wyraznie, ze to KICZ

Zelnik nie tylko mowil (na szczescie malo - bo coz tu mozna powiedziec) ale i
              przewracal oczami, jak sw Piotr zanim zapial kur po raz trzeci

bronienie gibsona, co robi na glupocie ciezlie melony, to zajecie dobre dla
              sekciarzy, ktorzy myla Chrystusa z ketchupem Heinza
              • Gość: Galba Hanuszkiewicz bredził jak potłuczony IP: 144.57.128.* 20.04.04, 12:27
                Najlepsze było (niestety tak czadu dał w radio a nie podczas tego programu w
                TV) jak ten pierdziel Hanuszkiewicz zaczął się wymądrzać czego to w Bibli nie
                ma a jest u Gibsona. Jako koronny dowód na kiczowate "ubogacenie tekstu w celu
                uhollywoodowienia tekstu" podał... atak jednego z towarzyszy Chrystusa na straż
                aresztującą Mesjasza... A.H. zarzekał się: tego nie ma w biblii! A wystarczyło
                sprawdzić...

Poza tym jeśli jedynym argumentem jest to, że facet puszczający na scenę
                Balladynę na motorynce powiedział, że "to kicz"...

G.
                • Gość: jacek galbie glabie glabie galba IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 12:31
                  cham jestes i prostak

idz sobie na pasje i napawaj sie tym swoim ketchupem

Boga poznjae sie w Kosciele a nie na komercyjnym filmie
                  • Gość: G. Byłeś kiedyś w kościele? IP: 144.57.128.* 20.04.04, 12:35
                    > Boga poznjae sie w Kosciele a nie na komercyjnym filmie

Szok! Po prostu szok!

A może to była pomyłka? No tak - dzwi do koła gejów SLD były trochę dalej...

G.

PS. Już wiem co was tak boli - skuteczność przekazu! Niech sobie sekciarze
                    produkują nudne filmidła, ale jak zrobią coś "chodliwego"... spalić wszystkie
                    kopie! ukamnienować reżysera! itd.
                    • Gość: jacek dychotomia - a swiat realny IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 12:44
                      nie rozumiesz skostnialy ciemniaku - ze swiat nie dzieli sie na 'katolikow'
                      opetanych 'pasja' melonowa i pedalow z sld ???

a wspomnienie palenia ksiazek i heretykow - to dobry pomysl ...
    • Gość: Palnick Pasja Mela Gibsona - podstawowe nieporozumienie :) IP: *.stenaline.com 20.04.04, 11:58
      Polega ono moim zdaniem na tym, że w dyskusji nad tą produkcją adwersarze
      zapominają, że rozmawiają o wytworze wyobraźni Gibsona, z wszelkimi tego
      konsekwencjami. Nie jest to prawdziwa historia Jezusa - nikt takiej nie zna smile

Film ten nie jest ewangeliczny - to osobista wizja Gibsona i swoista wariacja
      na temat.

Film ten jest równie dobrze antyrzymski, antysemicki i antychrześcijański -
      zależy co widz chciałby w nim widzieć smile

Film ten dbierany przez widza na zasadzie: "ależ on cierpiał, to straszne że
      tak to wyglądało!" wystawia sobie (widz) niską ocenę z inteligencji i wiedzy.

Podobnie śmieszna byłaby reakcja po obejrzeniu "Czterech pancernych i psa" w
      rodzaju: "Ależ mieliśmy wspaniały, ogromny udział w wojnie - to niesamowite, że
      tak to wyglądało" smile

Pozdr.
      P.

• Gość: jacek i podobne glosowanie nogami ... IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 12:11
        masowe szalenstwo - po prostu piec milionow idiotow nie moze sie mylic !!
        • Gość: Galba Piękny kawałek komuno-nazistowskiej nienawiści IP: 144.57.128.* 20.04.04, 12:16
          > masowe szalenstwo - po prostu piec milionow idiotow nie moze sie mylic !!

Brawo! Towarzysz Adolf byłby dumny!

G.
          • Gość: jacek galbie wszystko sie poprzestawialo - ciemnogrod IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 12:25
            adolf - towarzyszem - to dobre - towarzyszem to byl mussolini na poczatku swej
            kariery

adolf - jakkolwiek w metodzie bolszewik - to komuny - nienawidzil jak ognia -
            miedzy innymi dlatego faszysci cieszyli sie poparciem Watykanu (chocby
            konkordaty)- jako potencjalni obroncy przed komunizmem - co w efekcie
            przynioslo smierc wielu ksiezom i swieckim oraz przesladowanie Kosciola w
            Niemczech - niemal jak w czasie Kulturkampfu
            • Gość: Galba Kolejny nieuk... IP: 144.57.128.* 20.04.04, 12:32
              Towarzysze w NSDAP tytułowali się... no jak, słonko?

Parteigenosse (przepraszam jeśli popełniam błąd ortograficzny - nie cierpię
              tego języka) co tłumaczymy na polski... no jak, skarbie? TOWARZYSZU PARTYJNY.

Przypominasz mi tego naćpanego matoła, który mnie niedawno zaczepiał na ulicy i
              chciał podpisu pod listą jakiejś partii "chcącej opodatkować Kościół,
              zalegalizować adopcję przez gejów" i takie inne bolszewickie fanaberie.
              Odpowiedziałem mu (jak zresztą chyba większość nagabywanych): "spierdalaj
              czerwony pedale" co i tobie dedykuję.

G.

Ps. Dziękuję za ten ciemnogród - dawno tego nie słyszałem.

• Gość: jacek Kolejny nieuk Galba -ciemnogrod IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 12:42
                'parteigenosse' to nie komunistyczne, zrozumiale na calym swiecie 'genosse'
                partia to bylo NSDAP ...

a ten twoj zlepek komunistyczno-faszystowski - to rzeczywiscie swieze
                spojrzenie na historie ... i jeszcze dodac do tego pedale

mowisz, ze ci kogos przypominam - taki sposob dyskusji zalatwia wszelkie
                argumenty - bo po co - skoro ja ci kogos przypominam

a co ty na to, ze ty mi przypominasz wiedzme z Buchenwaldu ??? albo
                Goebbelsa ??? albo Berie ???

jak sie teraz czujesz na takim poziomie dyskusji ???

swoja droga - twoje posty - to najlepszy dowod szkodliwosci 'pasji'

ciemnogrod - albo nawet czarna sotnia

• Gość: Galba Boże! Po co tworzysz takich debili?! IP: 144.57.128.* 20.04.04, 12:53
                  Panie Boże! Czyż nie wystarczą te wszystkie choroby, plagi i nasze ułomności?
                  Musisz nas dodatkowo karać takimi idiotami jak Jacuś?

> 'parteigenosse' to nie komunistyczne, zrozumiale na calym swiecie 'genosse'
                  > partia to bylo NSDAP ...

Pięknie piszesz, pięknie bo niezrozumiale. O co ci chodzi? Twierdziłeś, że
                  Adolf nie był "towarzyszem", ja ci dowodzę, że on i jego kumple z jego
                  czerwonej partii tak się właśnie tytułowali a ty co...? Nic, poza bełkotem.

> a ten twoj zlepek komunistyczno-faszystowski - to rzeczywiscie swieze
                  > spojrzenie na historie ... i jeszcze dodac do tego pedale

Dziękuję, za uzanie. Niestety niesłuszne. Nie uczyli cię w szkole, że Adolf z
                  Józiem to byli najbliżsi kumple? Do czasu of course...

> jak sie teraz czujesz na takim poziomie dyskusji ???

Nie jest to dla mnie nowum - wy - lewicowe śmiecie zawsze sprowadzacie dyskusję
                  na te tory.

> ciemnogrod - albo nawet czarna sotnia

Jeszcze raz dziękuję za komplementa.

G.

• Gość: jacek Boże! czasmi sie mylisz jak z galba ?? IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 13:04
                    ale i tak jestes WIELKI

widzisz mieszkanko ciemnogrodu bynajmniej nie 'prawicowego' - mozesz sto
                    tysiecy razy nazywac mnie 'lewica' 'pedale' itp - i sto razy zgrzeszysz ciezko
                    mozesz falszowac historie ile chcesz - i tak faktem pozostanie wrogosc faszyzmu
                    do komunizmu - tak bylo we Wloszech, Francji, Niemczech, Chile, Hiszpanii,
                    Portugalii i Argentynie

na czas przyjazni ze Stalinem - z VB zniknely teksty o bolszewickiej zarazie -
                    w zamian pojawily sie opisy sukcesow prostego ludu w walce z zacofaniem w Rosji

a to ze nie rozumiesz - wcale mnie to nie dziwi

a parteigenosse (NSDAP) to z pewnoscia co innego niz genosse (SED)

duzo dzis czarownic wytropilas ???
                    • Gość: Galba Hmmm... Debil, jak Boga kocham - debil! IP: 144.57.128.* 20.04.04, 13:13
                      1. Dowodzić, że "parteigenosse" to nie towarzysz! Cymes!

2. nie wiedzieć, że "Galba" to przydomek męski...

3. upierać się, że Adolf miał wstręt do czerwieni i klasy robotniczej...

No debil, proszę Państwa, debil.

G.
                      • Gość: jacek Debil, jak Galba adolfa kocha - debil! IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 13:36
                        > 1. Dowodzić, że "parteigenosse" to nie towarzysz! Cymes!

powiem tak - i tych i tych nie darze sympatia - tylko, ze faszysci wymordowali
                        miliony komunistow (oraz dziesaitki milionow niewinnych ludzi) w kilku krajach -
                        mozna zakladac (to niemal pewnik) ze owi komunisci po dojsciu do wladzy
                        zabiliby tychze samych niewinnych ludzi (faszystow nie byloby szkoda)

> 2. nie wiedzieć, że "Galba" to przydomek męski...

dla mnie glupota nie ma plci

> 3. upierać się, że Adolf miał wstręt do czerwieni i klasy robotniczej...

jest na to wiecej zrodel niz nienawisci w tekstach galby - czerwien akceptowal
                        tylko w polaczeniu ze swastyka

yes debil yes - galba himself
                        • xiazeluka Debil Jacenty 20.04.04, 13:56

> faszysci wymordowali
                          > miliony komunistow (oraz dziesaitki milionow niewinnych ludzi) w kilku
                          krajach

Włosi wymordowali miliony komunistów? Ciekawostka neohistoryczna. Gdzie i kiedy?

A, zapewne Jacenty, jako nieuk, ma na myśli nazistów, ale i w tym przypadku
                          ciężko umiejscowić w dziejach taką okoliczność, jak wielomilionową hekatombę
                          komuchów z rąk swych ideologicznych kumpli. Znacznie łatwiej określić straty
                          ludzkości poniesione z rąk komuchów - ponad 100 milionów.

> jest na to wiecej zrodel niz nienawisci w tekstach galby - czerwien
                          akceptowal tylko w polaczeniu ze swastyka

A towarzysz Stalin w połączeniu z sierpem i młotem... Coś z tego wynika?

No dobrze, dosyć żartów - jesteś w stanie udowodnić, że towarzysz Hitler nie
                          był czerwony czy tylko zawracasz głowę?
                          • Gość: jacek ja tez cie moge nazwac debilem - i bede mial racje IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 14:14
                            sluchaj udaj sie do psychiatry - twoje problemy nie interesuja nikogo na tym
                            forum

faszyzm - jako wspolne miano dla zjawisk wystepujacych w innych niz Wlochy
                            krajach stosuje - ze swiadomoscia pewnej niedokladnosci - wielu naukowcow w
                            uznanych publikacjach - z pewnoscia to uproszczenie jest jak najbardziej
                            uzasadnione na forum

badanie zakamarkow duszy adolfa i stalina oraz spor o ich skutecznosc
                            zostawiam tobie i twojej frustracji - ja sie ciesze, ze nie musze miec do
                            czynienia z zadnym z tych potworow

• xiazeluka Nie będziesz miał - boś debil 20.04.04, 14:21
                              Jakie moje problemy? W tej chwili jestem bardzo szczęśliwy, ponieważ JCMość
                              Galba dał mi do zabawy nowego ślimaka.

"Faszyzm" to słowo-klucz używane przez fałszerzy historii, lewackie media i
                              pospolitych idiotów, którzy edukują się na publikacjach tych dwóch pierwszych
                              grup. Jest to standardowy epitet światowego lewactwa, które unika zwrotu
                              nazizm, ponieważ jego rozwinięcie jest dla Czerwonych niewygodne. Obaj
                              socjalistyczni przywódcy Włoch i Niemiec nazywali swe ideologie wprost: faszyzm
                              i narodowy socjalizm, natomiast nie stosowali ich wymiennie. To późniejszy,
                              propagandowy wymysł z okolic Kremla.

Kto tu badał zakarki duszy towarzyszy Hitlera i Stalina to nie wiem, ale
                              przypuszczam, że odpowiadasz głosom, które notorycznie słyszysz zza lewego
                              ramienia.

• Gość: jacek wiec jesli debil nazywa cie debilem .... IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 14:29
                                jasne, ty masz monopol na prawde i nazywanie innych lewakami - czerpiac z
                                potegi prostego podzialu na lewakow i tych porzadnych - mimo, ze w realnym
                                swiecie wystepuje ogromne bogactwo postaw i pogladow, z wszelkimi mozliwymi
                                wielowymiarowymi podzialami

dlatego publikujesz na forum, a nie na Cambridge

lecz sie - psychiatra czeka

• xiazeluka ...to potwierdza diagnozę 20.04.04, 14:35
                                  O, widzę, że jesteś amatorem relatywizowania wszystkiego, co tylko się da. I
                                  nie da. Krótko pisząc - nie masz swojego zdania, co tłumaczy Twoją pokrętną i
                                  nielogiczną stylistykę. Na Cambridge co prawda nie publikuję, ale moje prace
                                  dostępne są w uniwersytetach w Warszawie, Oxfordzie i Sydney. Postaram się
                                  jednak szybko poprawić, ale musisz dać mi trochę czasu. Tak ze dwadzieścia
                                  minut.

I, jeśli można prosić, nie powtarzaj się.
                                • Gość: Galba Miałem tego nie robić ale jednak się wtrącę IP: 144.57.128.* 20.04.04, 14:38
                                  > ty masz monopol na prawde i nazywanie innych lewakami

Protestuję! X-żę takiego monopolu nie ma! Zaraz tego dowiodę:

Jacuś, ty popieprzony, zaćpany LEWAKU.

Właśnie złamałem monopol.

G.

• Gość: jacek galba ty zacpany lewaku i pedale !!!!! IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 14:45
                                    no i co zrobiles juz laske x-luce ???
                                    • Gość: Galba Masz takie ciągoty? IP: 144.57.128.* 20.04.04, 14:47
                                      Jakoś mnie to nie dziwi.

G.
                                      • Gość: jacek nie - nie jestem tez lewakiem IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 14:51
                                        ale na tym forum niejednego mozna sie dowiedziec ...

• xiazeluka Zgadza się - jesteś debilem /nt 20.04.04, 14:56
                        • Gość: wikul Re: Debil, jak Galba adolfa kocha - debil! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.04.04, 00:21

> > 1. Dowodzić, że "parteigenosse" to nie towarzysz! Cymes!
                          >
                          > powiem tak - i tych i tych nie darze sympatia - tylko, ze faszysci
                          wymordowali
                          > miliony komunistow (oraz dziesaitki milionow niewinnych ludzi) w kilku
                          krajach
                          > -
                          > mozna zakladac (to niemal pewnik) ze owi komunisci po dojsciu do wladzy
                          > zabiliby tychze samych niewinnych ludzi (faszystow nie byloby szkoda)
                          >
                          > > 2. nie wiedzieć, że "Galba" to przydomek męski...
                          >
                          > dla mnie glupota nie ma plci
                          >
                          > > 3. upierać się, że Adolf miał wstręt do czerwieni i klasy robotniczej...
                          >
                          > jest na to wiecej zrodel niz nienawisci w tekstach galby - czerwien
                          akceptowal
                          > tylko w polaczeniu ze swastyka
                          >
                          > yes debil yes - galba himself

Nie wytrzymam. Nigdy nie słyszałeś że czerwoni tłukli czarwonych ? A Chińczycy
                          z Ruskimi, a Chińczycy z Wietnamczykami ? A może zapomniałeś jaki kolor miały
                          flagi hitlerowskie ?
                    • xiazeluka Re: Boże! czasmi sie mylisz jak z galba ?? 20.04.04, 13:19

> mozesz falszowac historie ile chcesz - i tak faktem pozostanie wrogosc
                      faszyzmu
                      > do komunizmu - tak bylo we Wloszech, Francji, Niemczech, Chile, Hiszpanii,
                      > Portugalii i Argentynie

Komunizm w powyszych krajach występuje do dziś, ale gdzie i kiedy w Chile
                      pojawił się faszyzm???

No i co powiesz, durniu, o wrogości komunizmu do komunizmu na przykładzie
                      Albanii i reszty państw socjalistycznych albo Wietnamu i Chin, które stoczyły
                      otwartą wojnę?

"Argument" często spotykany u pospolitych kretynów: "jeśli Watykan zawarł
                      konkordat z Włochami, to "na pewno" popierał faszystów" pojawia się nader
                      często i zawsze dowodzi ograniczenia umysłowego osoby go powtarzającej - to, że
                      konkordaty Watykan zawierał z innymi państwami europejskimi dla takiego głąba
                      jak Jacuś nie dowodzi juz niczego.

Skąd się biorą takie matoły?
                      • Gość: Galba Wiedziałem... IP: 144.57.128.* 20.04.04, 13:43
                        ... że ekstrapolując temat faszo-komuny, czerwieni i innych różowych dupereli
                        przyciągnę do watku X-cia.

Jestem nieomylny niczym sam pan Hanuszkiewicz!

G.
                        • Gość: Galba Post Scriptum IP: 144.57.128.* 20.04.04, 13:46
                          Oddaję Xięciu do wyłącznej dyspozycji debila w stanie prawie nienaruszonym.
                          Mnie niestety skończył się czas jaki dziś mogę przeznaczyć na znęcanie się nad
                          myślącymi inaczej lewakami a wiem, że X-żę takie zabawy wprost uwielbia.

G.
                          • Gość: jacek spadaj galbie -glabie IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 13:55
                            zegnam katofaszyste wyzywajacego od lewakow - czyli debila

biegnij na 'pasje' - dzis ketchup daja za darmo !!!

• Gość: jacek najlepiej wciac sie w dyskusje - jak banialuka ... IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 13:53
                        to ten glaba-galba z braku argumentow -zaczal mi wyzywac od komuno-faszystow
                        musialem sprostowac - widze za skomplikowales sprawe do reszty

nie mam zamiaru dyskutowac na temat sporow pomiedzy panstawami komunistycznymi -
                        polaczenie nacjonalizmu z dyktatura komunistyczna jest normalne i oczywiste -
                        tzw miedzynarodowka to smiech - zapomniales jeszce o konfrontacjach CCCP i
                        Chin, Jugoslawii itp

podobnie bylo z faszyzmem - Action francaise roslo na nienawisci do Niemcow,
                        Mussolini tez byl przed wiele lat wrogiem Niemiec - jak i austrofaszysci

mozna sie spierac do jakiego stopnia w Chile bylo zwiazane z faszyzmem - w
                        koncu troche lat minelo od faszyzmow w postaci czystej

konkordaty podpisane z Wlochami i Niemcami - byly negocjowane i podpisane w
                        czasie rywalizacji faszystow i komunistow - i nie ma ich jak porownac -
                        rowniez w skutkach - z konkordatami w innych krajach - oprocz tego w Niemczech
                        Katolicy stanowili 35 pct spoleczenstwa, KK byl oslabiony takze Wloszech -
                        dyplomacja Watykanska zgodzila sie na liczne ustepstwa - liczac na potege
                        papierowych zapisow ...
                        • xiazeluka A co innego robi się na forum dyskusyjnym, debilu? 20.04.04, 14:07
                          Ponieważ ekstrahowanie treści z nieporadnej pisaniny kolegi jest stratą czasu,
                          pozwolę sobie odpowiedzieć w formie skróconej, a zatem przystępnej dla kolegi:

1. Mylisz ideologię z poczynaniami politycznymi - konflikt Chin i Wietnamu miał
                          źródła w konkurencji ekspancji w Indochinach, a nie sporu, które z tych państw
                          jest bardziej czerwone. Podobnie rzecz się ma z nazistami i komuchami
                          moskiewskimi. Kolegi argument jest idiotyczny z jeszcze jednego powodu - gdyby
                          sympatiami szufladkować ideologie, to wynikałoby z tego, że USA i Wielka
                          Brytania były państwami komunistycznymi, ponieważ wspierały ZSRS w walce z III
                          Rzeszą.

2. Gdzie i kiedy w Chile były jakieś związki z faszyzmem kolega nie raczył
                          wyjaśnić, ale zapewne przez zapomnienie - wyleciało z głowy nazwisko "Allende",
                          nieprawdaż?

3. A propos konkordatów - kolega pisze uczenie, że "nie ma jak porównywać",
                          niestety znowu zapomina dodać niby dlaczego. Dalsza część tego kolegi akapitu
                          wymyka się niestety racjonalmenu rozumieniu, zatem niestety nie można udzielić
                          satysfakcjonującej odpowiedzi.
                          • Gość: jacek dyskutuje - a ty pieprzysz - bez sensu IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 14:15
                            zapal sobie telewizor
                            • xiazeluka Co widać na załączonym obrazku: 20.04.04, 14:22

> zapal sobie telewizor
      • Gość: Palnick Pasja Mela Gibsona - Recenzja w jednym zdaniu: IP: *.stenaline.com 20.04.04, 13:58

"Długi, nudny film o zabijaniu nakręcony przez sadystę."

• cruq Re: Pasja Mela Gibsona - Recenzja w jednym zdaniu 20.04.04, 15:34
          Gość portalu: Palnick napisał(a):

>
          > "Długi, nudny film o zabijaniu nakręcony przez sadystę."
          >
          ciekawa recenzja. To o listwie szyndlera dwa? Taki sekłel?

A może o bajkach cow'n chicken dla dzieci?
          • Gość: jacek lista Schindlera skonczyla sie happy-endem ... IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 15:39
            mozna zrobic seqeul - a w przypadku pasji II....

co bys chcial pokazac - Borgie, Torquemade, Konkwiste czy Giordano Bruno ???
            • cruq Re: lista Schindlera skonczyla sie happy-endem .. 20.04.04, 15:49
              Wolałbym liste szyndlera II. Żydzi mordują z helikopterów. Krew bryzga po
              kamerze. Szpilberg kiwa się pod murkiem... Jacek gra szarona.
              • Gość: jacek nie jestes specjalnie tworczy .... IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 16:03
                od powstania swojego panstwa Izraelczycy musieli walczyc o przezycie w kilku
                wojnach z Arabami - wspieranymi przez Sowietow i niemieckich doradcow ...

w reakcji na powstanie Izraela setki tysiecy Zydow wydalono z panstw arabskich

warto tu przypomniec, ze Stalin zabil ostatnich pisarzy zydowskich piszacych w
                jiddish - zaraz po wojnie ...

tak wiec mialbys material na liste schindlera 2, 3 i 4 ...

• cruq Re: nie jestes specjalnie tworczy .... 20.04.04, 16:34

> od powstania swojego panstwa Izraelczycy musieli walczyc o przezycie w kilku
                  > wojnach z Arabami - wspieranymi przez Sowietow i niemieckich doradcow ...
                  >
                  > w reakcji na powstanie Izraela setki tysiecy Zydow wydalono z panstw
                  arabskich
                  >

Nie jestem???sad Tak mi przykro. Ale ten kicz szpilbrga to majstersztyk. Oskara
                  nawet dostał!

Miałby szanse na drugiego. Podpalenia statków u wybrzeży Palestyny z
                  kompatryjotami w latach 40, zamachy bombowe na anglikow. Tortury
                  palestyńczyków. Dałoby się coś z tego zmontować. Do tego można by dodać kicz
                  holokałstu. Szpilber kręci jak żydzi wywożą swoich braci do Treblinki. Albo do
                  Oświęcimia. A potem "holocaust survivor" bombarduje jeszcze nieskolonizowane
                  (ukradzone) osiedla arabskie.

• Gość: jacek nie jestes specjalnie tworczy .... IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 16:41
                    i to wszystko wymysliles w trakcie ogladania 'pasji' ???

tak wielu z tych, ktorzy przezyli holocaust zginelo w walce o wlasne panstwo -
                    dzis stali sie 'przedmurem chrzescijanstwa' - po wybiciu Zydow Arabowie rusza
                    na Europe ...

w Polsce tez ukradlismy cala mase osiedli od Niemcow i Slazakow, Lemkow i
                    Zydow - i jakos spimy ze spokojnym sumieniem
                    • cruq Re: nie jestes specjalnie tworczy .... 20.04.04, 16:46

> i to wszystko wymysliles w trakcie ogladania 'pasji' ???

nie, w trakcie ogladania listy szyndlera, szoah lancmanna i czytania takich
                      wypocin jak twoje
                      • Gość: jacek po co sie tak meczysz ... IP: *.u.mcnet.pl 20.04.04, 16:49
                        biegnij na 'pasje'
                        • cruq Re: po co sie tak meczysz ... 22.04.04, 17:06
                          Masy racje. Dzieki za wskazowki..
                          • Gość: jacek to po co sie tak meczysz ??? IP: *.u.mcnet.pl 22.04.04, 17:14
                            cala dobe ogladales 'pasje' ???

to ci sie musial nie tylko mozg zlasowac ....
    • Gość: Palnick Pasja Gibsona ... IP: *.stenaline.com 20.04.04, 19:36
      Poświęcenie Chrystusa było początkiem chrześcijaństwa. Judasz powinien być
      świętym razem z Piłatem i wszystkimi Żydami, którzy uczestniczyli w tamtych
      wydarzeniach. (Piłat jest świętym kościoła Koptyjskiego)

Czgo chcą dziwacy czepiający się losu Jezusa?
      Przecież sam zwyrodniały bóg biblijny postanowił zabić go aby przebłagać
      samego siebie za grzech chęci poznania dobra i zła przez stworzone na swoje
      podobieństwo istoty (Adam i Ewa). Na dokładkę Jezus stanowił 1/3 samego boga,
      więc dla przebłagania siebie za własną nieudolność postanowił on zabić część
      siebie samego? To jest całkowicie bez najmniejszego sensu!
      Czy wy tego nie widzicie?
      Co mają do tego Żydzi, Rzymianie, Judasz, rabi Joszua (zwany Jezusem - o ile
      istniał taki jak przedstawia go św.Paweł)?

Bez Judasza, Piłata, Żydów nic by nie wypełniło proroctw! Ten święty człowiek
      (Judasz), tak skandalicznie opluwany przez chrześcijan jest ojcem ich
      basniowego oczadzenia wink
      Zastanówcie się jeszcze nad tym, czy on rzeczywiście musiał wskazywać
      pocałunkiem Joszuę, który ponoć był tak znany jak Lepper w Polsce dzisiaj.Kto
      by za coś takiego chciał dawać srebrniki smile
      Wszystko co zwiazane jest z chrześcijaństwem na kilometr trąciniewyobrażalnym
      idiotyzmem.
      Jedynym plusem (w porównaniu do pozostałych 2 monoteizmów pustynnych) jest
      wplecenie w tę bajkę o rabi Joszua, paru elementów filozofii Greckiej i
      otarcie się o Buddyzm. Trudno nie zgodzić się z Wolterem, który uważał, że:

"Prawdziwe dzieje Jezusa to prawdopodobnie dzieje sprawiedliwego człowieka,
      który potępił grzechy faryzeuszów i którego faryzeusze skazali na śmierć.
      Potem zrobiono zeń proroka, a po trzech stuleciach - Boga: oto jak działa
      ludzki rozum."

Biblia to najsprytniej wykorzystany baśniowy bełkot w historii ludzkości dla
      miliardowych korzyści autorów manipulacji.

Co do epatowania okrucieństwem, Mel Gibson - zwolennik Lefebre'a, znakomicie
      wpisuje się w tradycję chrześcijańską. Nie wgłębiając się w szczegóły, czy
      nie dziwi iż symbolem chrześcijaństwa są okrwawione zwłoki na krzyżu, które
      podsuwa się pod nos dzieciom już w wieku przedszkolnym? Czy to nie okrutne?
      Dlaczego nie wybrano na znak marketingowy KK, Miriam z dzieciątkiem u piersi?
      Chyba dlatego, że dla chrześcijanina widok okrwawionych zwłok jest miły a
      matka karmiąca dzieco odsłoniętą piersią to pornografia wink))

Pozdr.
      P.
      • Gość: pollak Re: Pasja Gibsona ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 19:40
        > "Prawdziwe dzieje Jezusa to prawdopodobnie dzieje sprawiedliwego człowieka,
        > który potępił grzechy faryzeuszów i którego faryzeusze skazali na śmierć.
        > Potem zrobiono zeń proroka, a po trzech stuleciach - Boga: oto jak działa
        > ludzki rozum."

Po trzech stuleciach? Dla pierwszych chrześcijan, Jezus był Bogiem.
        • Gość: Palnick Re: Pasja Gibsona ... IP: *.stenaline.com 21.04.04, 23:33
          Gość portalu: pollak napisał(a):

> > "Prawdziwe dzieje Jezusa to prawdopodobnie dzieje sprawiedliwego człowieka
          > ,
          > > który potępił grzechy faryzeuszów i którego faryzeusze skazali na śmierć.
          > > Potem zrobiono zeń proroka, a po trzech stuleciach - Boga: oto jak działa
          > > ludzki rozum."
          >
          > Po trzech stuleciach? Dla pierwszych chrześcijan, Jezus był Bogiem.
          --------------
          Dogmat o boskości Jezusa został narzucony przez cesarza Konstantyna na soborze
          w Nicei (Turcja) właśnie dopiero wówczas.
          • Gość: pollak Re: Pasja Gibsona ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 11:24
            Prawda o Boskości Chrystusa bije już z Ewangelii i listów Apostolskich. Czas
            oficjalnego 'ogłoszenia' dogmatu nie jest tu najistotniejszy. Z czasem zaczęto
            dopiero to jakoś systematyzować.
    • Gość: Cztery opinie Re: T V P_ ośpieszalska IP: *.stenaline.com 22.04.04, 00:43

1. O filmie:

Ten film nie ma akcji a jego przesłanie można przekazać w jednym zdaniu:
      "Patrzcie, On tak cierpiał że musicie w niego uwierzyć"

2. Jeszcze o filmie:

" Film "Pasja" ma zapewniona kase. Obrazy niekonczacych tortur i meki na pewno
      podnieci zmysly szczegolnie tych o sado-masochistycznej naturze. Powinien
      znaleźć się na półce z innymi "utworami" SM "

3. Żyd o Jezusie:

“Bezrobotny włóczęga, wichrzyciel i kłamca udający proroka...
      Jezus, w moich oczach był zdrajcą mojego narodu a co gorsza także religii i
      przestępcą (złamał panujące wtedy w Izraelu prawo)”

4. Papież o Jezusie:

"Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". Papież Leon X

• Gość: zerokita Re: T V P_ ośpieszalska IP: *.zabrze.net.pl 22.04.04, 10:43
        W nastepnym programie z "szolmenem" Pospieszalskim zapowiedzial sie juz Bronek
        Wildstein ze swoimi przemysleniami(nie do odrzucenia ).
      • galba Placnik (czy jak mu tam) robi na dwie ręce... 22.04.04, 11:18
        Teraz przyjął nicka "Cztery opinie" i robi "sztuczny tłum".

G.

Gość portalu: Cztery opinie napisał(a):

>
        > 1. O filmie:
        >
        > Ten film nie ma akcji a jego przesłanie można przekazać w jednym zdaniu:
        > "Patrzcie, On tak cierpiał że musicie w niego uwierzyć"
        >
        > 2. Jeszcze o filmie:
        >
        > " Film "Pasja" ma zapewniona kase. Obrazy niekonczacych tortur i meki na
        pewno
        > podnieci zmysly szczegolnie tych o sado-masochistycznej naturze. Powinien
        > znaleźć się na półce z innymi "utworami" SM "
        >
        >
        > 3. Żyd o Jezusie:
        >
        > “Bezrobotny włóczęga, wichrzyciel i kłamca udający proroka...
        > Jezus, w moich oczach był zdrajcą mojego narodu a co gorsza także religii i
        > przestępcą (złamał panujące wtedy w Izraelu prawo)”
        >
        > 4. Papież o Jezusie:
        >
        > "Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". Papież Leon X
        >
        • Gość: jacek ale cos robi - a nie pieprzy ja glaba-galba IP: *.u.mcnet.pl 22.04.04, 11:27
          zaczekajmy do Wigilli - moze wtedy cos powie ludzkim glosem ...
        • Gość: Palnick Re: Galba (czy jak mu tam) robi... IP: *.stenaline.com 22.04.04, 11:28
          pod siebie a potem to je.

Poprostu , przez pomyłkę wpisałem tytuł postu w pole autor i tyle.
          • Gość: Galba Jestem ci niezwykle wdzięczny IP: 144.57.128.* 22.04.04, 14:12
            Nikt tak jak ty i ten drugi kretyn jacuś nie kompromituje komuno-nazistowskiej
            bandy nieprzyjaciół Polski, Wiary i Tradycji. Pootwierajcie jeszcze trochę
            otwory kloaczne, które macie na twarzy, niech jeszcze powypada z nich trochę
            gówna a już nawet najociężalszy umysłowo pierszak zrozumie jakie z was i
            waszych kolegów SLDowców ścierwa.

G.
            • Gość: Palnick Re: Jestem przyzwyczajony. IP: *.stenaline.com 22.04.04, 14:28
              Gość portalu: Galba napisał(a):

> Nikt tak jak ty i ten drugi kretyn jacuś nie kompromituje komuno-
              nazistowskiej
              > bandy nieprzyjaciół Polski, Wiary i Tradycji. Pootwierajcie jeszcze trochę
              > otwory kloaczne, które macie na twarzy, niech jeszcze powypada z nich trochę
              > gówna a już nawet najociężalszy umysłowo pierszak zrozumie jakie z was i
              > waszych kolegów SLDowców ścierwa.
              >
              > G.
              ----------------
              Nie przywiązuję zbytniej wagi do eksplozji brutalności i chamstwa u katolików,
              w takim rozumieniu tego zjawiska, ze jest to traumatyczna reakcja spowodowana
              panicznym strachem. Pomimo skuteczności psychomanipulacji wiernymi, rzadko
              udaje sie odmóżdżyc człowieka dokumentnie. Pozostaje mu skrawek mózgu
              odpowiadający za myslenie krytyczne. On to czasem zaczyna wymykać sie spod
              konrtroli i budzić swoim działaniem przerażenie parafianina. Zwłaszcza w
              zetknięciu z treściami i zjawiskami od których proboszcz nakazuje trzymać się z
              daleka.
              Jak mniemam jestes katolikiem.Pozwól sobie przypomnieć kilka wskazówek, pewnie
              ci nieznanych, które powinny stanowic podstawę emocjonalną każdego
              chrześcijanina:

List św.Jana 4

O źródle miłości

19 My miłujemy [Boga], ponieważ Bóg sam pierwszy nas umiłował.

20 Jeśliby ktoś mówił: "Miłuję Boga", a brata swego nienawidził, jest kłamcą,

albowiem kto nie miłuje brata swego, którego widzi, nie może miłować Boga,
              którego nie widzi.

21 Takie zaś mamy od Niego przykazanie, aby ten, kto miłuje Boga, miłował też i
              brata swego.

Amen.
              • Gość: Galba Pozwól szmato, że sprostuję: IP: 144.57.128.* 22.04.04, 14:42
                1. nie poczuwam się do przynależności do jednego kościoła z Karolem Wojtyłą.

2. kocham cię mój drogoi bliźni i dlatego pokazuję ci twoje błędy i piętnuję je
                tak, jak Pan Bóg nakazał. Szmacie należy uzmysłowić jaką szmatą jest.

G.
                • Gość: Palnick Z chamami nie rozmawiam :))))) IP: *.stenaline.com 22.04.04, 17:21
                  • Gość: ABS Re: Z chamami nie rozmawiam :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 00:12
                    A z kim do tej pory rozmawiałeś?smile
                    • Gość: ZeRokita Re:Opcja tivi PULS... IP: *.zabrze.net.pl 04.05.04, 15:30
                      ...chyba juz na stale zagoscila w tivi-dworaka.T.Lis bez brylantyny na glowce
                      jakos stracil na swoim intelekcie(probowal promowac jakiegos swojego
                      niekumatego znajomka),a szolmen bardzo lawirowal skracajac wypowiedzi
                      dyskutantow,ktore nie miescily sie w jedynie slusznej koncepcji.Duch tivi Puls
                      bedzie nas odwiedzal co 2-tygodnie.Czekam na Bronka W. Tematy jednak poruszane
                      sa bardzo ciekawe.
                      • kasiora Re:Opcja tivi PULS... 01.06.04, 15:01
                        Wczoraj p.Jacek dal popis.Temat:ankieta w szkolach ponadgimn.na temat przemocy
                        i seksu wsrod mlodziezy.Scenografia w studio wypisz-wymaluj jak w tivi
                        PULS .Lawa ekspercka prawie tak samo.Az strach wyrazic ine stanowisko niz
                        prowadzacy.Jedynie prof....(seksuolog)jak i jedna dyskutantka mialy odwage
                        polemizowac,ale Jacus z drzacymi wargami przerywal.TAK trzymac prezesie dworok
                        i NIE przerywac.Przy okazji produkcji programu rodzinka tez cos zarobila.A moze
                        lepiej bylo by polaczyc TVP - PULS-TRWAM ??? Czas nadawania bardzo
                        atrakcyjny,tak wiec ogladalnosc zapewniona !!!
                        • Gość: jacek a byl ten nawiedzony profesor filozofii ??? IP: *.u.mcnet.pl 01.06.04, 15:09
                          gloszacy poglady sprzedd 200 lat ???

zniewolanski czy cos takiego ??

super zabawa zawsze jak wystepuje ....
                          • Gość: elwer Re: a byl ten nawiedzony profesor filozofii ??? IP: *.zabrze.net.pl 05.07.04, 15:52
                            wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5402695
                            • Gość: elwer Re: a byl ten... IP: *.zabrze.net.pl 28.07.04, 13:00
                              Senatorowie krytykują TVP
                              PAP 23:15

Telewizja Polska jest upolityczniona, uległa wobec rządzących; prezentuje
                              zawsze tych samych ekspertów i komentatorów, a jej dziennikarze nie mają
                              wystarczająco dobrego warsztatu - takie zarzuty usłyszeli od senatorów z
                              komisji kultury i środków przekazu członkowie zarządu TVP.

Podczas posiedzenia komisji senatorowie pytali o politykę kadrową
                              telewizji, "wymiatanie" z niej niektórych dziennikarzy - padły m.in. nazwiska
                              Piotra Gembarowskiego, Andrzeja Kwiatkowskiego i zatrudnianie nowych osób,
                              które np. kojarzą się z programami Telewizji Puls. Wiesława Sadowska (SLD-UP)
                              pytała o przyczyny unieważnienia konkursu na stanowisko szefa TVP1 i plany
                              zniesienia z anteny "Tygodnika Politycznego Jedynki" czy Kabaretu Olgi
                              Lipińskiej.

Kazimierz Pawełek (SLD-UP) pytał, dlaczego TVP daleko do standardów rzetelnego
                              i wywarzonego politycznie dziennikarstwa typu Sky News, dlaczego
                              telewizyjne "Wiadomości" ociekają polityką, a dziennikarze jawnie okazują na
                              antenie swoje sympatie polityczne. Grzegorz Matuszak (SLD-UP) narzekał, że w
                              TVP zawsze pojawiają się ci sami, "dyżurni komentatorzy", a reklamy nadawane są
                              głośniej niż reszta programu.

Krzysztof Piesiewicz (Blok Senat 2001) apelował o odejście od politykowania w
                              TVP i o to, by telewizja publiczna przywracała odbiorcom sens pojęć, np. takich
                              jak demokracja.

Podczas posiedzenia komisji podkreślano, że to jaka będzie telewizja obecnego
                              prezesa Jana Dworaka okaże się dopiero jesienią, gdy anteny zaprezentują nowe
                              ramówki.

Nowy zarząd ma prawo do zmian zarówno programowych, jak i kadrowych. Każdy
                              zarząd telewizji ma prawo do formułowania swojej inności - broniła TVP szefowa
                              Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji Danuta Waniek. Jednocześnie prosiła o to,
                              by dziennikarzom nie przyklejać krzywdzących, politycznych łatek.

Waniek uznała także, że konkursy, jeśli są przeprowadzane w TVP, powinny być
                              doprowadzane do końca. Podkreśliła też to, że prezentowane w telewizji
                              publicznej wiadomości, powinny mieć charakter wielopartyjny, a nie informować
                              tylko o jednaj partii. To grzech wszystkich dotychczasowych prezesów - dodała.

Oczywiste jest to, że powinniśmy tworzyć telewizję obywatelską, telewizję
                              równowagi, niezależną od partii politycznych. To będzie nam przyświecało przy
                              wszystkich decyzjach programowych i personalnych - powiedział wiceprezes TVP
                              Ryszard Pacławski. Dodał, że wszystkie zmiany, które są obecnie przygotowywane
                              w telewizji mają sprawić, by program był bardziej atrakcyjny i misyjny.

Dodał, że w TVP ma być więcej informacji, programów publicystycznych (m.in.
                              program Moniki Olejnik i Jacka Żakowskiego), dokumentu, programów historycznych
                              i edukacyjnych.

We wtorek zarząd, tuż przed posiedzeniem senackiej komisji, przyjął ostateczną
                              wersję ramówki programów na jesień. Według prezesa TVP Jana Dworaka, w Jedynce
                              ma być więcej informacji; oprócz tego anteny mają obfitować w dobrą rozrywkę i
                              polskie filmy fabularne. W telewizyjnej Trójce ma się natomiast wydłużyć czas
                              przeznaczony dla programów oddziałów regionalnych.

Na środę swoje spotkanie z zarządem TVP zaplanowała sejmowa komisja kultury i
                              środków przekazu. (ck)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka