Dodaj do ulubionych

Znakomite wyniki polskiej gospodarki

20.04.04, 16:09
hmmm czy tak wygladaja skutki bezholowia czy tez moze zapowiedz strasznych
klesk ktore czekaja polske w unii europejskiej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Jan Do boju Polsko! IP: 212.180.158.* 20.04.04, 16:12
      Kurczaki! Ten news jest jak z PRL-u. Nasi górnicy zwiękrzyli normę o 100%!!!!!
      Bla, bla, bla.
      Nie mniej sympatyczne To i budujące pośród tych wszytkich afer i terrorystów.
      Pzdr.
      • Gość: a publika lyka te gowno gladziutko-prac mozgi dalej! IP: *.ing.uj.edu.pl 20.04.04, 21:54
        • Gość: DENIAL TAK TRZYMAĆ! Bądźmy społecz. pracy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 23:15
          • Gość: Kajetan Mamy BOOM ? IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 21.04.04, 04:33
            Proponuję zostawić te "wskaźniki", które być może robią wrażenie na Michniku i
            jemu podobnych, lecz pochodzą bardziej z rzeczywistości wirtualnej, tworzonej
            przez środki masowej manipulacji opinią publiczną.

Dla "szarych" zjadaczy chleba miernikiem stanu gospodarki ma być POZIOM
            BEZROBOCIA. Można będzie mówić o niezłym stanie gospodarki, gdy bezrobocie
            spadnie do poziomu jednej cyfry, a o dobrym stanie, gdy zejdzie poniżej 5
            procent.

Drugim takim miernikiem winien być ZRÓWNOWAŻONY BUDŻET PAŃSTWA.

Trzecim NADWYŻKA W HANDLU ZAGRANICZNYM.

Jeśli te trzy warunki wystąpią, wtedy - nie słuchając talmudystów - będę
            pewien, że gospodarka "się kręci".

Obecny "wzrost" jest spowodowany wypychaniem zapasów przed 1 maja, zwiększonymi
            zakupami przed spodziewanymi podwyżkami cen i zwiększoną produkcją Fiata
            (słyszałem o 20 tyś. aut na rynek zachodni).

Z ogólniejszymi ocenami poczekajmy do grudnia, a najlepiej do przyszłej wiosny.

Ave !
            • Gość: pawo Kajetan głupiś IP: *.euronet.net.pl 21.04.04, 07:49
              <<
              Obecny "wzrost" jest spowodowany wypychaniem zapasów przed 1 maja, zwiększonymi
              zakupami przed spodziewanymi podwyżkami cen i zwiększoną produkcją Fiata
              (słyszałem o 20 tyś. aut na rynek zachodni).

>>>
              Dzieki Fiatowi i wypychaniu zapasow, nie byloby wzrostu produkcji i to az o
              24%. Trzeba cieszyc sie tym co jest a nie pieprzyc i anrzekac non stop. Ciesz
              sie ze nie mieszkasz na Ukrainie buraku.

• Gość: szaq Re: Mamy BOOM ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 10:08
              No tak, chciałbyś żeby rząd coś zmienił, i już po miesiącu nie ma dziury
              budżetowej, nie ma bezrobocia, .... A to tak nie działa, przemiany gospodarcze
              trwają dekady...

• komentator Kajetan w USA 21.04.04, 12:35
              Gość portalu: Kajetan napisał(a):

> Dla "szarych" zjadaczy chleba miernikiem stanu gospodarki ma być POZIOM
              > BEZROBOCIA. Można będzie mówić o niezłym stanie gospodarki, gdy bezrobocie
              > spadnie do poziomu jednej cyfry, a o dobrym stanie, gdy zejdzie poniżej 5
              > procent.
              > Drugim takim miernikiem winien być ZRÓWNOWAŻONY BUDŻET PAŃSTWA.
              > Trzecim NADWYŻKA W HANDLU ZAGRANICZNYM.
              > Jeśli te trzy warunki wystąpią, wtedy - nie słuchając talmudystów - będę
              > pewien, że gospodarka "się kręci".

Tak, najbardziej niezla jest wedlug tych miernikow ekonomia USA i kreci sie
              super.
              • Gość: Kajetan Re: Kajetan w USA IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 21.04.04, 16:11
                Bezrobocie w Stanach jest w okolicach 6 procent. Badając rynek pracy, zwraca
                się szczególną uwagę na miejsca pracy w przemyśle. Te są ważne dla gospodarki.
                Ostatnio spadek miejsc pracy w przemyśle przestał postępować.

Natomiast ani budżet nie jest zrównoważony, ani wymiana handlowa ze światem nie
                jest na plusie.
            • Gość: Zenon Re: Mamy BOOM ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:42
              Dziecino, gdzies ty sie uczyl podstaw ekonomii? Na rekolekcjach,czy tez podczas
              elepeerowych konwentykli? Takiego steku bzdur dawno nie mialem okazji czytac.No
              i ten antysemicki smrodek wydobywajacy sie z postu. Esencja polskosci ze szkoly
              ojczulka dyrektorka i gdanskiego pralata.
              • Gość: Kajetan Re: Mamy BOOM ? IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 21.04.04, 15:54
                Nie unoś się, Zenonie. Nie chcę mieć Twojego zawału na swoim sumieniu.
                Przedstaw swoje poglądy na zdrową gospodarkę, a wtedy będzie można mówić o
                jakiejś "wymianie" poglądów.

Pozdrawiam
          • Gość: Ja, Polak TAK TRZYMAC IP: *.228.166.63.ip.tele2adsl.dk 21.04.04, 13:58
            Tak
            trzymac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tak trzymac!!!!!!!!!!!!!!
            etc...........
        • Gość: skok Re: publika lyka te gowno gladziutko-prac mozgi d IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 21.04.04, 14:58
          zgadza sie ostatnio gus informowal "pomimo zmienionego sposobu liczenia
          bezrobocia spadło on tylko o 1%.

A bum to mamy w iraku
    • Gość: bbb Niech żyje Leszek Miller! Szkoda, że ochodzi :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 16:19
      • Gość: xxx Re: Niech żyje Leszek Miller! Szkoda, że ochodzi IP: 5.5.* / 80.58.5.* 20.04.04, 19:54
        a ty sie puknij w golowe z tym millerem!!!!!!! darmozjad pieprzony!!! ten caly
        wzrost, to efekt tego, ze inwestorzy juz dyskontuja wejscie polski do unii,
        mniej wiecej od grudnia. a miller tylko napompowal wydatki i gowno z jego
        rzadow mamy!!!! i niech odchodzi i spali sie wpiekle komuch jeden!!!!!!
        • Gość: D do XXX Re: Niech żyje Leszek Miller! Szkoda, że ochodzi IP: 80.48.245.* 20.04.04, 21:07
          .... niech już wracają Buzko/Bauce i inne Mańki i XXX-y, bo taki wstyd , taka hańba i mortus z tą cholerną millerowską zmorą produktową, , tą wstrętną dynamiką wzrostową, no już wytrzymać nie można od tego ich przyrostu...no , tracę humor w chwilach zapomninia i innego blogostanu..., gdy pomyślę o tej komuszej totalnej erupcji. Wstydzili by sie, komuchy przebrzydłe, afe, nieprzzwoite takie... popukali się się w czółka, ot co i już !
          • Gość: NN Re: Niech żyje Leszek Miller! Szkoda, że ochodzi IP: 193.111.166.* 21.04.04, 10:05
            niech juz lepiej taci idioci jak ty sie nie wypowiadaja! Przecież to
            Buzko/Baucy rozpieprzyli gospodarke o ile sobie przypominam! A co do Milera to
            już dawno powinien odejść!
      • Gość: XXL Re: Niech żyje Leszek Miller! Szkoda, że ochodzi IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 19:56
        Bo go wykończyli zawistni kolesie z SLD!
        • Gość: obserwator2 Re: Niech żyje Leszek Miller! Szkoda, że ochodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 21:26
          Masz pogląd uproszczony.

Przedewszystkim zabiła go chorobliwa irracjonalna anty SLD owskość naszych
          elit. Profewsorów, rektorów, dziennikarzy, pisarzy. Opozycja prawicowa
          atakowała (i to jej wybaczam, choć atakowała po chamsku, złośliwie, cynicznie)
          a cała opinia jej kibicowała OD SAMEGO POCZATKU. Dziennikarze wymyślali afery,
          a to GTW co próbowała wyłudzić łapówkę, a to Masa dał Błochowiakowej 10 mln
          dolarów itp., itd, itp.
          Pod takim naporem, zaczęło SLD robić błędy własne. By mieć spokój choć na
          jednym polu, wysłałi wojska do Iraku z aplauzem prawicy, bronili Nicei.
          To ich ostatecznie pogrążyło, bo odwrócił się od SLD ich własny elektorat. To
          wywołało kolejne błędne kroki: urodzj borówek na przykład.
          I się popier.oliło, choć nie powinno.
          Gospodarka kwitnie. Do Uni wstępujemy. Zaległości Buzkowego okresu nadrobione.
          Vivat Miller.
      • Gość: kokto Gdyby nie przyszedł, nie mielibyśmy kryzysu wogóle IP: *.chello.pl 20.04.04, 20:49
        no co, może nie?
        • Gość: obserwator2 Re: Gdyby nie przyszedł, nie mielibyśmy kryzysu w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 21:19
          Gość portalu: kokto napisał(a):

> no co, może nie?

Durniu! Leżelibyśmy w dziurze Bauca. Nie pamietasz? Budżet 2001 roku był 3 razy
          korygowany, a uniwersytety robiły 2-3 tygodniowe urlopy bo na nic już nie
          miały, nawet na wywóz śmieci.
          Gdzie się rodzą takie durnie jak Ty??????
      • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Niech żyje Leszek Miller! Szkoda, że odchodzi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.04.04, 07:57
        Tak jest, nareszcie urosły te jego gruszki na wierzbie, szkoda tylko, że są
        niedostępne dla rosnącej liczby bezrobotnych! W tym dla 40% młodzieży do lat 25-
        ciu! No dla i rzeszy biedaków skazanych na korzystanie z pomocy społecznej!
    • Gość: Elżbieta Rosną mi włosy na jądrach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 16:21
      Czy to aby normalne ? Pomóżcie.
      • Gość: boj w hucie Re: IP: 138.227.189.* 20.04.04, 16:39
        Elu, jesli Ci rosna wlosy na jadrach to jest to rzecza jak najbardziej
        normalna.
        Gorzej jesli pomylilas jadra z migdalami...
        • Gość: lange Re: humory w gore IP: *.internode.on.net.au 21.04.04, 01:53
          hunory wszystkim dopisuja po tych 6%.
      • Gość: Irena A mi tak skórę naciągneli chirurdzy na szyi, że... IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 20.04.04, 18:24
        ... mi kłaki łonowe dekoltem wyłażo.
        • Gość: Obserwator Re: A mi tak skórę naciągneli chirurdzy na szyi, IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 21.04.04, 01:39
          To mnie naprawde rozbawilo. dalej sie z tego smiejesmilesmilesmile
      • Gość: Jan Maria Re: Rosną mi włosy na jądrach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 22:33
        Nie przejmuj się ja mam zarośnięty cały srom.
      • Gość: Jan Maria Re: Rosną mi włosy na jądrach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 23:41
        Nie przejmuj się ja mam zarośnięty srom, oczywiście kłakami.
      • Gość: Macius Re: Rosną mi włosy na jądrach. IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 21.04.04, 00:45
        Elzbietko, a ty jakies hormony to brala? A czy wlosy na klacie tez masz?
    • Gość: Michał Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 16:22
      A do pracy jedźcie do Angli bezrobotni rodacy.
    • Gość: baymen Szok IP: *.udn.pl 20.04.04, 16:24
      Sam nie wiem jak to się sta ło. Przy takich finansach? Jednak można znaleźć
      pewne źróedłą tych "sukcesów" (w końcu nie czekamy, my szarzy ludzie na wzroost
      gospodarczy tylko na pracę i pieniądze za nią), mamy tak zdewaulowaną walutę,
      że opłaca się eksportować. A jak opłaca się eksportować, to logiczne że opłaca
      się produkować. A produkcje łatwo powiększyć, mając takie zapasy mocy
      produkcyjnej jakie mamy w Polsce. Bo dużo małych zakłądów produkuje od klienta
      do klienta, a jak j est boom to nareszcie się rozkręcają...
    • Gość: ok Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.04.04, 16:26
      ciekawe co na to bezrobocie. a moze tylko wydajnosc nam skoczyla ? smile
      • Gość: darek Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: *.clk.net / *.sobieszow.net 20.04.04, 17:19
        i tu chyba jest pies pogrzebany. Jeśli mamy wzrost a nie spada bezrobocie to
        jedynym wyjaśnieniem jest zwiększenie wydajności tych którzy jeszcze pracują.
        Czy ktoś wie jaką mamy w Polsce wydajność w porównaniu z UE albo USA czy
        Japonią.
      • Gość: hb Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: *.os.kn.pl 20.04.04, 23:24
        czlowieku ja Cie prosze... przeczytaj dokladnie artykul. o to wlasnie chodzi ze
        firmy nie zatrudniaja, tylko zwiekszaja wydajnosc, jezeli mieszkasz w Polsce to
        pewnie widzisz ze ludzie w Twoim otoczeniu zapieprzaja dwa razy tyle co jeszcze
        niedawno. po co zatrudniac, jak pracownik z pesrspektywa utraty pracy zrobi
        wszytsko zeby ta prace utrzymac ??? ayye peace.
    • Gość: Kagan Fatalne wyniki polskiej gospodarki IP: 213.199.192.* 20.04.04, 16:31
      Ponad 20% bezrobocie... sad
    • Gość: kasia_blond tylko buzek moze teraz uratowac polska gospodarke! IP: *.chello.pl 20.04.04, 16:39
      ...to wszytsko przez millera i sld... proponuje powołac sejmową komisje
      specjalną do spraw afery produkcyjnej. i niech fachowcy z wyborczej i
      rzeczpospolitej naswietla to odpowiednio, smile.
    • Gość: ZZ na chwilę, czy trwale? IP: *.top.net.pl 20.04.04, 16:40
      Gdy jest recesja, to lewica podnosi podatki "ze względów społecznych". Gdy jest
      ożywienie, to mówi, że można podnieść podatki "w celu skonsumowania wzrostu
      gospodarczego".
      • Gość: arek007 Re: na chwilę, czy trwale? IP: *.fsoc.de / 62.156.190.* 20.04.04, 16:47
        Jasne ze mozna tez na wszystko nazekac jak "prawdziwy" polak. Jak jest zle, to
        sie nie da zyc, ale jak sie robi lepiej to nadal jest zle... Lepiej mniej
        nazekac, i cieszyc sie z tego ze SLD zadzi a nie Lepperbanda...
      • Gość: bernard Re: na chwilę, czy trwale? IP: *.zapora / 212.160.172.* 20.04.04, 20:17
        już nie kwenkaj ideologu antylewicowy, na razie nic nie podnosi;
        niech się wreszcie jakoś kręci ta maszyna - kwenkanie jej nie posłuży
    • Gość: igor Gdyby SLD nie przeszkadzało byłyby lepsze. IP: *.adlex.com 20.04.04, 16:45
      Spora tu zasługa słabego kursu złotówki. Jednak przez to wzrół nasz dług w
      walutach.
      • Gość: wikul Re: Gdyby SLD nie przeszkadzało byłyby lepsze. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 17:18
        Gość portalu: igor napisał(a):

> Spora tu zasługa słabego kursu złotówki. Jednak przez to wzrół nasz dług w
        > walutach.

Jakiego słabego kursu złotówki ? Powiedz, geniuszu ekonomiczny, jaki to jest
        słaby kurs złotówki i jakie to wydarzenia go tak drastycznie obniżyły ?
    • Gość: tedi Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: *.bphpbk.pl 20.04.04, 16:46
      Skoro "wadza" tak mówi to pewnie tak jest. Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy
      prezydent jest świetny, czy premier jest sprawiedliwy, czy sejm i senat pracują
      starannie i sumiennie oraz czy są jakieś może "drobne oczywiście" uchybienia w
      tym Kraju nad Wisłą. Bardzo proszę o pilną odpowiedź, ponieważ chciałbym
      dokonać samooceny swojego zdrowia psychicznego, bo ja mam ciutkę inne zdanie
      niż "wadza".
      Panowie dziennikarze pora, byście przestali pitolić takie drobne kawałki, które
      nijak do tego wszystkiego co widzimy na co dzień, nie pasują. To niby skąd te
      dobre wyniki się biorą, ze skorumpowanego państwa, z popsutych ustaw, z
      ręcznego sterowania państwem przez wysokich urzędników, z deficytu budżetowego
      57% w połowie roku, z ogromnego zadłużenia zagranicznego - czy z marzeń paru
      głupawych polityków którzy zamówią w GUSie co zechcą. Czy może z wartości
      złotówki, która spada i spadać będzie jeszcze bardziej.
      Panowie dziennikarze, narzekacie na lepera, że jeździ po Polsce i zbiera głosy.
      Jedzcie jego śladem do zakładów, do chłopów i zobaczcie tę produkcję, ten
      porządek ten optymizm. Podnieście panowie pupy z nad komputerów, przestańcie
      mielić otrzymaną pap-owską papkę i jedźcie na własne oczy ten dobrobyt i rozwój
      kraju,zobaczyć.Nie podoba mi się panowie dziennikarze Wasze bezmyśne klepanie
      o "boomie gospoarczym" tak jak nie podoba mi się klepanie rywina o tym jak
      Agora użyła rywina do walki o wpływy.Czyż nie mam racji?
      • Gość: Tedi Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: 82.139.15.* 20.04.04, 17:01
        Nawet gdyby Miller dał kazdemu polakowi po kg. złota to i tak SLD będzie do
        bani.Już Rzepa i inne "obiektywne" media sie o to postarają.
        +
      • Gość: wikul Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 17:24
        Gość portalu: tedi napisał(a):

> Skoro "wadza" tak mówi to pewnie tak jest. Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy
        > prezydent jest świetny, czy premier jest sprawiedliwy, czy sejm i senat
        pracują
        >

Wszystko ci sie popierdoliło. Polityka z gospodarką, gospodarka
        z "wadzą", "wadza" z "finansami publicznymi",itp.
        A nie przyszło ci do głowy, ekspercie, że mowa jest wyłącznie o wynikach
        gospodarki ?
        Żałosne malkontenctwo nieuków.
        • Gość: tedi Do wikula IP: *.bphpbk.pl 20.04.04, 18:07
          Szanowny ekspercie wikul!
          Cieszę się że Ty przynajmniej jesteś dobrym ekspertem. Rzeczywiście polityka
          nie ma nic do gospodarki, władza do finansów publicznych. Wyniki gospodarki są
          świetne i od niczego nie zależą. Brawo! Dobry jesteś ekonomista,........a jaki
          uczony, no i język kolesiów masz opanowany!No, no.
          • Gość: wikul Do tedi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 19:37
            Gość portalu: tedi napisał(a):

> Szanowny ekspercie wikul!
            > Cieszę się że Ty przynajmniej jesteś dobrym ekspertem. Rzeczywiście polityka
            > nie ma nic do gospodarki, władza do finansów publicznych. Wyniki gospodarki

> świetne i od niczego nie zależą. Brawo! Dobry jesteś ekonomista,........a
            jaki
            > uczony, no i język kolesiów masz opanowany!No, no.

Wszystko ma się do gospodarki. Nawet srczka posła który nie zdąrzył na
            głosowanie. Jeżeli uznasz że polska polityka jest do bani,że polski parlament
            to w większości banda nieuków, polskie samorządy i urzędy są skorumpowane
            itp.itd. to załóż stosowny wątek i ponarzekaj. Ja swoje też dołożę, bo mnie też
            to wszystko drażni. Tylko to jest wątek od dobrych wynikach polskiej
            gospodarki, a to są fakty. Dżentelmeni o faktach nie dyskutują. Jeżeli nie
            wierzysz w te dane to zajrzyj na strony GUS-u.
            Pzdr.
            • Gość: kastrator matołów Re: Do tedi IP: 213.17.227.* 20.04.04, 23:40
              Czy naprawde ludzie są tak naiwni, czy 3/4 postów piszą podstawieni agitatorzy? wzrost
              eksportu i Millerowski wytrych - wzrost gospodarczy biorą się z tego, że euro kosztuje już 5 zł
              (20% spadku) a GUS zadłużenie zagraniczne zaczął traktować jak eksport (!!!). od jakiegoś czasu
              zaczęto manipulować w GUSie w sposobach obliczania PKB i innych wskaźników, papier zniesie
              wszystko, a Michnik, największa, podstępna tuba propagandowa SLD będzie tym mieszał
              ludziom w głowach. Rozejrzyjcie się dokoła, realne płace idą w dół, siła nabywcza pieniędzy, w
              tym i oszczędności spada, znacie jakąś firmę, która zaczęła dobrze funkcjonować w ostatnim
              czasie?
              • meteorr Re: Do tedi 21.04.04, 08:50
                Hmm, dżentelmeni o faktach nie dyskutują.

Nie przesadzaj. Dysponujac kalkulatorem wyszlo mi ze Euro przez rok to
                podskoczylo co najwyzej 4% (z 4,5 do 4,7). Czyli 24 - 4 = ciagle ok. 20%

A my tylko narzekac potrafimy. Do roboty sie zabrac!
    • Gość: x piejcie piejcie, wzrosły ceny surowców IP: 62.233.196.* 20.04.04, 16:46
      to i wam "produkcja" rośnie. Kopalin. Tygrysy Europy: miedź, węgiel i stal.
      Super.
      • Gość: blurb Re: piejcie piejcie, wzrosły ceny surowców IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.04, 13:32
        Dokladnie!Chwalic to sie mozna produkcja wyrobow wysokoprzetworzonych,a nie
        surowcow i burakow.Zebyscie sie jutro nie zdziwili.Tylko wzbogacenie jednostki
        pozwoli na zapotrzebowanie na uslugi,a te moga wygenerowac miejsca pracy.
        W krajach wysoko rozwinietych 75% PKB jest wytwarzane przez rynek uslug.
        Zapomnijcie o kopaniu wegla i produkcji lokomotyw!
    • Gość: albi Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: 62.233.231.* 20.04.04, 16:58
      BUUUUUUUU a ja dostałem 13 zetów rynty!i za co mam wyży.....ć !
    • Gość: Darek A pracy jak nie było, tak i nie ma... IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 20.04.04, 16:59
      Ech... te wspaniałe wyniki, ogromne możliwości i wielkie perspektywy przed
      młodymi... Tylko dlaczego skoro jest tak dobrze, jest tak bardzo źle...?
    • Gość: major wojsk rakiet Wyniki rosną a naród głoduje hehehe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 17:00
      Gratuluję dobrego samopoczucia. Nie wiem czemu mają służyć takie informacje,
      chyba podawane są po to, aby jeszcze bardziej wkoorwić to biedne społeczeństwo.
      • Gość: observatorka Re: Wyniki rosną a naród głoduje hehehe! IP: *.hfx.eastlink.ca 20.04.04, 17:04
        Statistics can be used to prove anything. 62.4% of people know thatsmile

(btw: tak nawiasem mowiac, Wy sie biezcie do roboty, w koncu!)..pa
      • Gość: wikul Wyniki rosną a major tęskni do PRL-u IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.04.04, 21:39
        Gość portalu: major wojsk rakiet napisał(a):

> Gratuluję dobrego samopoczucia. Nie wiem czemu mają służyć takie informacje,
        > chyba podawane są po to, aby jeszcze bardziej wkoorwić to biedne społeczeństwo

Czemu i komu ma to służyć, mawiali w PRL-u komuniści. Widać zapadło ci to
        bardzo w pamięć. No ale kiedyś Polska rosła w siłę a ludzie żyli dostatniej.
        Wtedy jednak podawano wyłącznie takie informacje, złych nie podawano.
    • Gość: Wieslaw Nie piep.... IP: 12.2.154.* 20.04.04, 17:03
      Zajmijcie sie lepiej bezrobociem a nie piepszeniem o wzroscie. Nikogo to nie
      interesuje jesli nie ma pracy i nie ma za co zyc.
    • Gość: jac CZY TO ABY NIE ZAKŁAMANIE???? IP: 213.17.204.* 20.04.04, 17:20
      Cieszyłbym się gdyby to była prawda. Niestety wygląda mi to na statystyczna
      lipę. Spadła złotówka i przy liczeniu produkcji w złotych w przypadku eksportu
      dostajemy tyle samo EURO, a to jest więcej złotówek. Przy montazu elementów
      importowanych montujemy elementy w złotówkach droższe. Czyli produkcja wzrasta.

CZY NIE TAKI JEST MECHANIZM WZROSTU PRODUKCJI???????????
      • Gość: Ziemba Re: CZY TO ABY NIE ZAKŁAMANIE???? IP: 80.44.137.* 20.04.04, 18:44
        Zlotowka umocnila sie moj ty specjalisto od ekonomii...
        • Gość: jac Re: CZY TO ABY NIE ZAKŁAMANIE???? IP: 213.17.204.* 20.04.04, 18:59
          Kiedy i o ile???
          Aha i w stosunku do kiedy?? a jaK w stosunku np do grudnia. W lutym było chyba
          20 % w plecy i zaksięgowane przychody pozostały w papierach.
          SZANOWNY EKONOMISTO???????
      • Gość: ary ZAKŁAMANIE! Boom-ta-ra-ra! IP: 80.111.118.* 20.04.04, 20:28
      • Gość: MD Ależ skąd to gazetowe rozpętanie ! IP: *.pl 21.04.04, 15:28
        Wyborca na wybory eurpejskie idzie
    • Gość: feliX GOSPODARKA SIĘ PRZEGRZEWA!!!! IP: 62.233.246.* 20.04.04, 17:54
      TRZEBA JĄ NATYCHMIAST ZACZĄĆ STUDZIĆ!
      • Gość: jac Re: GOSPODARKA SIĘ PRZEGRZEWA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 22:21
        Dzisiejszy wzrost to efekt chłodzenia Balcerowicza i mądrej polityki Buzka.
        • Gość: Kiepski Re: GOSPODARKA SIĘ PRZEGRZEWA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:02
          Pojebalo Cie rowno!!!!!
    • Gość: kasia_blond Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: *.chello.pl 20.04.04, 18:09
      przecież to proste, jak konstrukcja cepa, tylko trzeba samodzielnie myśleć: sld
      wymusił na nbp obniżenie stop procentowych. potanialy kredyty, LUDZIE ZACZĘLI
      KUPOWAC, POLSKIE FIRMY ZACZĘLY PRODUKOWAC. dalej: m. in. na skutek spadku stopy
      procentowej osłabla złotówka i zacząl sie bardziej niż do tej pory opłacać
      eksport. ZAGRANICA ZACZĘLA KUPOWAC, POLSKIE FIRMY ZACZĘŁY PRODUKOWAC. jakby
      głupcy z Unii Wolności i AWS nie trzymali tej stopy i tego kursu przez długie
      lata na irracjonalnie wysokim poziomie, to by w polsce nie było teraz
      dwudziestoprocentowego bezrobocia i tej calej nędzy. CZY MOŻE KTOŚ JEST INNEGO
      ZDANIA, MA RACJONALNE ARGUMENTY I POTRAFI JE WYPOWIEDZIEĆ, NIE BEŁKOCZĄC?
      zapraszam do wymiany pogladow, smile.
      • Gość: Michu Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: 80.44.137.* 20.04.04, 18:46
        och ela toja madrosc mnie oniesmiela...
      • Gość: jac Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: 213.17.204.* 20.04.04, 19:24
        I co z tego, że masz dużo racji. Balcerowicz juz dopilnuje, żeby nam nie
        wzrosło za bardzo.
      • Gość: D Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: 80.48.245.* 20.04.04, 21:20
        ...tak, mianowicie: jeżeli 2,2 ml. firm zalegalizuje i ujawni tylko " po jednym" z kilku faktycznie na czarno zatrudniach pracowników - wtedy obraz "bezrobocie" w Polsce może nieco się zmieni. Reszta - to nieroby z "urodzenia".
        • Gość: jac nie rozpedzaj się IP: 213.17.204.* 20.04.04, 23:37
          Tak, ale jak
          - zweryfikować renty (uczciwie, ale kryteria moga byc różne, bo np czy kobieta,
          bez macicy nie może pracować umysłowo?? no może, ale czy może byc rencistka,
          też może itp),
          - uznać za bezrobotnych śmiesznych rolników na 1 ha (co to za dochód, no chyba,
          że pod szkłem)
          - wycofać emerytury pomostowe i inne smieszne,
          - pozamykac sklepiki i firemki usługowe, które praktycznie przynoszą tyle
          dochodu, żeby z głodu nie zdechnąć

TO OBRAZ BĘDZIE JEDNAK BARDZIEJ CZARNY.

I Jeszcze pytanie Jak liczono przyrost produkcji???
          W jakich cenach??? W złotówkach, a przcież euro urosło w siłę ok 20%.
          I dołóż do tego panikę rynkową związana z wejściem do UE i VAT(rynek mieszkań,
          samochodów itp).
          Wtedy zobaczysz prawdziwy poziom "ozywienia" i boomu.
          Dlatego poczekaj jak trwały bedzie ten trend.
          Wg mnie jest trochę tak jak na gwiazdkę. Szok zakupów w grudniu, a w styczniu -
          "plaża". Teraz bedzie boom przed majem, a po maju "plaża"
          • meteorr Re: nie rozpedzaj się 21.04.04, 09:14
            Mozna powiedziec: w druga strone tez sie nie rozpedzaj.

> - zweryfikować renty (uczciwie, ale kryteria moga byc różne, bo np czy
            > kobieta, bez macicy nie może pracować umysłowo?? no może, ale czy może byc
            > rencistka, też może itp)

Tu sie moge zgodzic. Zweryfikowac, ale rozsadnie (nie ciagac po komisjach
            oczywistych przypadkow).

> - wycofać emerytury pomostowe i inne smieszne,

Tu juz nie. Nie przy rosnacym bezrobociu absolwentow. Fakt, ze firmy
            wykorzystuja pomostowki glownie do redukcji zatrudnienia, jednak nikt
            przyzwoity nie wycofa juz przyznanych pomostowek - mozna je co najwyzej
            ograniczyc.

> - uznać za bezrobotnych śmiesznych rolników na 1 ha (co to za dochód, no
            > chyba, że pod szkłem)

Tez sie nie zgodze. z 1 ha jakos wyzyje, poza tym czesto tacy dorabiaja jako
            najemni w wiekszych gospodarstwach. (Nie wspomne o tych co na czarno).

> - pozamykac sklepiki i firemki usługowe, które praktycznie przynoszą tyle
            > dochodu, żeby z głodu nie zdechnąć

A co, zazdroscisz ze chcesz zamykac? Jakby byly takie niedochodowe, to by sie
            same pozamykaly.

> I Jeszcze pytanie Jak liczono przyrost produkcji???
            > W jakich cenach??? W złotówkach, a przcież euro urosło w siłę ok 20%.
            > I dołóż do tego panikę rynkową związana z wejściem do UE i VAT (rynek
            > mieszkań, samochodów itp).

Hmm, a przeczytales caly artykul? W porownaniu z zeszlym miesiacem wzrost
            wyniosl 17% (przy wzglednym umocnieniu waluty z 4,9 do 4,7 za Euro). Ze nie
            wspomne o tym ze wzrost Euro byl pieciokronie nizszy niz napisales. I mowa w
            artykule o eksporcie napedzajacym wzrost, a nie o rynku wewnetrznym i kupowaniu
            na gwalt cukru.

> Wg mnie jest trochę tak jak na gwiazdkę. Szok zakupów w grudniu, a w
            > styczniu - "plaża". Teraz bedzie boom przed majem, a po maju "plaża"

Zobaczymy. Jestem wiekszym optymista.
            • Gość: JAC Re: nie rozpedzaj się IP: 213.17.204.* 21.04.04, 11:18
              1. Elementy, które podałem, nie miały byc sposobem na naprawę gospodarki. To
              całkiem inny temat. Podałem elementy, które sztucznie zaniżaja statystyczne
              bezrobocie bezrobocie.
              - renty - renciści sami się zweryfikują (rezygnując z rent) jeżeli znajda
              pracę, za płacę wyzsza niż renta. (znam kilku takich). Weryfikacja, jako sposób
              na naprawę gospodarki, to inny dłuzszy temat.
              - z 1 ha nie mozna wyzyć (nie mówię pod szkłem). Może sprobujesz?? Zresztą
              popatrz na statystyki dochodu z gospodarstw. Ale mimo, ze nie mozna wyżyc, ani
              się napracowac (no chyba , że uprawia się szpadlem) nie są w statystykach ujęci
              jako bezrobotni. Pomoc duzym gospodarzą??? A ilu ich jest??? Przecież 50, 60 ha
              przy mechanizacji spokojnie obrabia rodzina (znam sprawę, mam kontakty na wsi).
              No chyba,ze mówisz o "badylarzach". Ale tych jest w kraju jeszcze mniej.
              - Wczesni emeryci, no cóz sam piszesz, że zwalniaja miejsca pracy dla młodych,
              ale przecież są elementem ukrytego bezrobocia. Prawda???
              - sklepiki i firemki usługowe- no cóż, lepsze kilkaset złotych jak nic. Dlatego
              się nie zamykają, często walcząc z komornikami. Gdyby mieli pracę, zamknęliby.
              I ja nie mówię, ze wszystkie, ale bardzo dużo.
              PRZYPOMNĘ. NIE PODAJĘ SPOSOBU NA UZDROWIENIE GOSPODARKI, ALE NA POLICZENIE
              BEZROBOCIA. JAWNEGO I UKRYTEGO.
              A z pracą na czarno?? Jest nieźle w wielkich miastach. W miasteczkach i na
              wsiach, nawet na czarno trudno o pracę.

Sprawa kursu Wg NBP w marcu 2003 euro oscylowało wokół 4,3zł, a w tym roku
              wokół 4,8 zł (11% wzrostu euro) w lutym nawet wokół 4,9 (14%). To juz są dane
              ścisłe wg NBP.

Dodaj do tego gorączkę zakupów przedakcesyjnych i masz wyjaśnienie wzrostu. I
              proszę cię nie udawadniaj mi,ze tak nie jest. Jeżeli czas pokaże, że wzrost
              jest trwały, będę się bardzo cieszył.
              Przyznam jedno spadek (ograniczony) wartości złotego pobudza gospodarkę.
              Stajemy się konkurencyjni na rynku Europejskim.

I jeszcze jedno. Pamiętasz ostatnie dyskusje o sposobie liczenia deficytu
              budżetowego???. To jest właśnie statystyka. Wynik czesto zależy od sposobu
              liczenia.
              • meteorr Re: nie rozpedzaj się 21.04.04, 12:21
                Nie przecze, ze na wsi jest kiepsko z praca.
                I owszem widzialem, ze nie proponujesz recepty na uzdrowienie gospodarki.
                Ale wlasnie o to mi chodzilo, zeby przestac narzekac i zaczac glosno mowic o
                tym co i jak trzeba zmienic.

Co do szacownia bezrobocia, to po dodaniu tych ukrytych bezrobotnych musialbys
                jeszcze odsiac tych pracujacych na czarno. Widzialem taki przypadek: chlopak
                ubiegal sie na studiach o przywileje socjalne, w podaniu wpisal dochod roczny
                4000 rocznie na rodzine (wlasnie przypadek malego gospodarstwa). Ale na
                uczelnie jezdzil nowym autem, bo ojciec pracowal na czarno w Niemczech. Z
                reszta widzialem tez podobny przypadek u "miastowych": rodzice oficjalnie nie
                zarabiaja a dzieci maja nowy samochod.

Co do badylarzy: skoro da sie wyzyc z badylarstwa na 1ha to czemu tego nie
                robia? Inny przypadek: bylem kiedys na wsi na pomorzu (tereny popegeerowskie).
                od czwartku popoludniu do niedzieli wieczorem mozna bylo ogladac jak pod
                miejscowym sklepikiem-wodopojem walesaja sie nawalone chlopy. Wiec nikt mi nie
                wmowi ze "dobrowolne" bezrobocie na tych obszarach to 5%. Z drugiej strony
                moglbym podac tez calkiem sporo przykladow pozytywnych ludzi ktorzy ciezka
                praca wyszli z takiego 1ha dolka. Ale nic nie przyjdzie samo. Jak zatrudnic
                kogos kto przez 1/2 tygodnia chleje, a przez pozostale 1/2 kacuje?

> - Wczesni emeryci, no cóz sam piszesz, że zwalniaja miejsca pracy dla
                > młodych, ale przecież są elementem ukrytego bezrobocia. Prawda???

Wlasnie rzecz w tym ze nie zwalniaja - najczesciej nie przyjmuja nikogo nowego
                na to stanowisko (na pomostowke mozna przejsc tylko z likwidowanego
                stanowiska). Gorsze jest dla mnie to, ze po przejsciu na emeryture (pelna)
                mozna pracowac do woli. Czyli z jednej strony dostajesz zasilek(bo na razie to
                idzie z tego worka) a z drugiej zajmujesz miejsce pracy - generujesz inny
                zasilek.

> A z pracą na czarno?? Jest nieźle w wielkich miastach. W miasteczkach i na
                > wsiach, nawet na czarno trudno o pracę.

O to wlasnie chodzi. Niestety, zyjemy w czasach kiedy to nie praca idzie za
                czlowiekiem, ale czest trzeba sie za nia nachodzic.
                Poza tym pozostaje jeszcze samozatrudnienie - hafciarki z Koniakowa (te od
                stringow) na brak pracy chyba nie narzekaja. Ale potrzebne sa dwie rzeczy:
                1. Pomysl
                2. Ciezka praca
                Bo system, ktory wszystko wszystkim dawal (prace tez), skonczyl tak jak sami to
                widzielismy...
                • Gość: jac Re: nie rozpedzaj się IP: 213.17.204.* 21.04.04, 13:38
                  No to do czegos dochodzimy.
                  1. Skoro są emerytami (wczesnymi), a nikt na ich miejsce nie jest zatrudniony,
                  to sa włąśnie elementami ukrytego bezrobocia.
                  2. Praca na czarno i "fury" - owszem, jest jakiś procent cwaniaczków Niemcy,
                  Mafia, handelek sprowadzonymi smochodami itp. Ale to jest naprawde margines.
                  3. Z jednego ha wyjsć uczciwie na prostą?? Prawie niemożliwe. Chyba że, za
                  Gierka albo w szarej strefie (często mafijnej) I jeszcze jedno.Ja mówię o 1 ha
                  gospodarstwach, a nie cwaniakach uciekajacych przed ZUS do Krusu, albo wogóle
                  chcących miec ubezpieczenie, lewych dochodach.
                  4. Badylarze - nie wszyscy moga byc badylarzami, to raz. A dwa, to takie małe
                  badylarstwo opłaci się przy duzych aglomeracjach. W landzie transport zeźre
                  badylarza.
                  4. Piją??? No tak piją. Najtańsze swiństwo, bo dla wielu z nich to ucieczka
                  przed bezsensem zycia. Pracy zadnej, perspektyw zadnych, to chocią jabolka
                  obalą. Wiesz to też kwestia perspektywy. Jak zostanie ci w miesiącu 1000 zł, to
                  odkładasz na samochód, jak 200, odkladasz na telewizor, albo wczasy, a jak 50,
                  TO NIE WARTO ODKLADAĆ, LEPIEJ PRZEPIC. Zresiczysz ile ty przepijesz, to oni
                  przepija mniej. (rozumiem, ze pijesz mniej, ale lepsze trunki).
                  Oczywiście są tacy, którzy pija bo lubia. Tez uważam, że pełne ztrudnienie to
                  fikcja. Bezrobocie poniżej 5% jest normalne. Są w nim ci, którzy szukaja przcyi
                  ci którzy wszelka praca gardzą. Ale 5%, a nie 25%.
                  5. PEŁNA ZGODA CO DO JEDNEGO. NIE WOLNO SIĘ ZAŁAMYWAĆ. TRZEBA UCZYC SIĘ
                  PRACOWAC I WALCZYĆ. Ale i tu uwaga. Podstawą chęci do walki jest perspektywa
                  zwyciestwa. A w landzie w ludziach zabili optymizm. Brak perspektyw prowadzi do
                  marazmu. "PIERDOLĘ", to niestety bardzo czesta postawa zyciowa. Prawda
                  wytworzona głównie po 1989. Przedtem mówiło się "Pierdole" i szło do roboty.

TO WSZYSTKO NIE ZMIENIA MOJEGO STOSUNKU DO BOOMU. CHCIAŁBYM, ZEBY BYŁ, ALE W TE
                  DMUCHANE STATYSTYKI NIE WIERZĘ. A NIEKTÓRE ICH MECHANIZMY POKAZYWAŁEM
                  WCZESNIEJ.
    • Gość: Mag Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 18:54
      Kiedys to sie nazywało propaganda sukcesu.....
    • Gość: Lukasz I trzeba sie z tego cieszyc!!!A nie marudzic i IP: *.wp.mil.pl 20.04.04, 18:57
      narzekac!
    • Gość: jurek Re: Znakomite wyniki polskiej gospodarki IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 19:01
      gaz , prad , wzrost rok do roku tylko 0,3 a produkcja w tym okresie wzrosla
      23%.to znaczy co strugalismy maczugi z drewna za dnia gdy bylo jasno?
    • Gość: nocnik TAK KONCZY MEZCZYZNA! DZIEKUJE. IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 20.04.04, 19:11
    • Gość: irkel bede glosowal na partie w ktorej bedzie Hausner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 19:52

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka