Dodaj do ulubionych

Energia atomowa

20.08.11, 11:32
Bylam dzisiaj na zakupie w niedalekim sklepie. Przed sklepem stolik pod parasolem partii Zielonych i pare osob pod nim. Zdziwilam sie bo nie jest to czas zadnej kampanii wyborczej, wtedy przed sklepem stoja wszystkie wieksze partie, kazda pod swym parasolem, mozna za darmo dostac partyjny dlugopis albo jakies Haribo :) Przeszlam niezaczepiona. Natomiast przy wyjsciu zagadneli mnie "Przepraszamy, czy pani tez jest przeciw energii atomowej?" Odpowiedzialam w biegu "NEIN!" i idac do domu zastanawialam sie co oni, kurcze blade jeszcze chca??? Przeciez juz rzad postanowil zamknac wszystkie elektrownie atomowe w Niemczech!

Jakie jest Wasze Pro&Contra w tej sprawie?

Obserwuj wątek
    • jureek Re: Energia atomowa 20.08.11, 11:59
      Trzeba ich, a nie nas, było spytać, czego jeszcze chcą. Ja nie siedzę w głowach tych, którzy tam stali pod sklepem. Może obawiają się, że rząd znowu wycofa się z programu zamykania elektrowni atomowych, bo już raz taki numer wykręcił?
      Natomiast, jeśli chodzi o same elektrownie atomowe, to trudno mi coś powiedzieć, bo nie dysponuję wystarczającym zasobem informacji. Jednak już sam fakt, że takie porządne Niemcy, gdzie wszystko jest dokładnie uregulowane, przez kilkadziesiąt lat działały na zasadzie "jakoś to będzie", jeżeli chodzi o składowanie odpadów, powoduje, że jestem raczej sceptyczny.
      Jura
      • maria421 Re: Energia atomowa 20.08.11, 12:02
        jureek napisał:

> Trzeba ich, a nie nas, było spytać, czego jeszcze chcą. Ja nie siedzę w głowach
        > tych, którzy tam stali pod sklepem.

Gdybys czytal uwaznie, to bys zauwazyl, ze nikogo oprocz samej siebie nie pytalam czego oni jeszcze chca.

Może obawiają się, że rząd znowu wycofa si
        > ę z programu zamykania elektrowni atomowych, bo już raz taki numer wykręcił?
        > Natomiast, jeśli chodzi o same elektrownie atomowe, to trudno mi coś powiedzieć
        > , bo nie dysponuję wystarczającym zasobem informacji. Jednak już sam fakt, że t
        > akie porządne Niemcy, gdzie wszystko jest dokładnie uregulowane, przez kilkadzi
        > esiąt lat działały na zasadzie "jakoś to będzie", jeżeli chodzi o składowanie o
        > dpadów, powoduje, że jestem raczej sceptyczny.
        > Jura

A gdyby problem odpadow sensownie rozwiazano?
        • jureek Re: Energia atomowa 20.08.11, 12:21
          maria421 napisała:

> Gdybys czytal uwaznie, to bys zauwazyl, ze nikogo oprocz samej siebie nie pytal
          > am czego oni jeszcze chca.

I co sama sobie odpowiesz, jeśli wolno spytać?
          Ja tam jednak wolę pytać u źródła, niż zdawać się na domysły.

> A gdyby problem odpadow sensownie rozwiazano?

Nie wiem. Po prostu mam wrażenie, że nie mówi się ludziom wszystkiego. Że i zwolennicy i przeciwnicy manipulują informacjami. Dlatego trudno wyrobić sobie zdanie.
          Jura
          • maria421 Re: Energia atomowa 20.08.11, 12:30
            jureek napisał:

> I co sama sobie odpowiesz, jeśli wolno spytać?

Ze Zieloni sami nie wiedza czego chca, tym bardziej teraz kiedy koalicja rzadzaca odebrala im ich glowny temat.
            • jureek Re: Energia atomowa 20.08.11, 12:49
              maria421 napisała:

> Ze Zieloni sami nie wiedza czego chca, tym bardziej teraz kiedy koalicja rzadz
              > aca odebrala im ich glowny temat.

Przy takich wnioskach tym bardziej szkoda, że straciłaś okazję, żeby ich zapytać i przekonać się osobiście i naocznie, czy wiedzą, czego chcą, czy nie wiedzą.
              Jura
              • wkkr Odpady nie są problemem bo można 20.08.11, 13:05
                nad nimi panować (po za tym sadze że w przyszłości będą one wykorzystane jak surowiec wtórny).
                Prawdziwym problemem jest groźba wystąpienia niekontrolowanej reakcji jądrowej.
                Jeśli udało by się zbudować taki reaktor którego konstrukcja i zasada działania wykluczałaby taką możliwość to nie było by żadnych przeciwwskazań do budowy siłowni nuklearnych.
                W chwili obecnej uważam że taki siłownie powinny być budowane na terenach słabo zaludnionych.
                • maria421 Re: Odpady nie są problemem bo można 20.08.11, 14:00
                  wkkr napisał:

> nad nimi panować (po za tym sadze że w przyszłości będą one wykorzystane jak su
                  > rowiec wtórny).
                  > Prawdziwym problemem jest groźba wystąpienia niekontrolowanej reakcji jądrowej.
                  > Jeśli udało by się zbudować taki reaktor którego konstrukcja i zasada działania
                  > wykluczałaby taką możliwość to nie było by żadnych przeciwwskazań do budowy si
                  > łowni nuklearnych.

No ale do tej pory nic takiego sie nie wydarzylo chyba?
    • wkkr Zamknięcie to dopiero poczatek 20.08.11, 13:00
      atom i radioaktywność są wszędzie!
      Bomby kobaltowe, cyklotrony, kontrasty radioaktywne podawane dożylnie,
      aparaty rentgenowskie, tomografy komputerowe, urządzenia do szybkiego pomiaru wilgotności oraz zagęszczenia gruntu, czujki dymowe, gazowe i ogniowe itd itd
      • rek888 Re: Zamknięcie to dopiero poczatek 20.08.11, 14:54
        Osobiscie jestem przeciw zamykaniu ! mam do tego podstawy:Zylem kilkanascie lat w odleglosci 15 km od elektrowni jadrowej.Nigdy nic sie nie zdarzylo,prad byl tanszy,ciepla woda praktycznie za grosze.Potem zaczeli zamykac,bo zieloni tak judzili i straszyli.Teraz mieli na powrot chyba uruchomic.Jak bedzie nie mam pojecia,przestalem czytac ich durne gazety i tp.
        A tak przy okazji ,to "moja elektrownia" pierwsza podniosla alarm ,ze w Czernobylu cos sie stalo.Wykazaly to ich urzadzenia.
        • a000000 Re: Zamknięcie to dopiero poczatek 20.08.11, 17:16
          no cóż.... jeśli naukowcy rozpoznają temat i nauczą się panować nad reakcją jądrową - to będę za. Póki jest to reakcja żywiołowa - jestem bardzo sceptyczna. Nie można dla doraźnych korzyści ryzykować życie ludzkie.
          A na wieści ze świata nauki że oto reakcja jądrowa jest sterowalna od początku do końca czekam z utęsknieniem (tak jak i na tani samochód z napędem elektrycznym). Bo zdaję sobie sprawę, że energia elektryczna jest nam niezbędna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka