Gość: V.C. IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 14:38 www.la.most.org.pl/protest/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rozumiem Re: Dlaczego protestujemy ? IP: *.mci.co.uk 22.04.04, 14:57 Wszedlem na strone. I rozumiem. Liberalizm jako przkazanie odpowiedzialnosci za wlasny los jednostce jest be. Panstwo - struktury - powinny zywic, ubierac, myslec, siusiac za jednostke, ktora ma sluzyc jako bateria paratu partyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Dlaczego protestujemy ? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 15:19 Nic nie rozumiesz . Przecież wśród antyglobalistów są np. anarchiści , którzy nie żywią sympatii do państwa , wręcz przeciwnie . Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: Dlaczego protestujemy ? 22.04.04, 18:30 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nic nie rozumiesz . Przecież wśród antyglobalistów są np. anarchiści , którzy > nie żywią sympatii do państwa , wręcz przeciwnie . Co nie przeszkadza im zyc z pieniedzy dawanych im przez owe znienawidzone struktury panstwowe w postaci, zasilkow, stypendiow, darmowych studiow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Dlaczego protestujemy ? IP: *.zeto.wroc.pl 23.04.04, 13:30 Nie zywią sympatii do państwa, ale uważają, że państwo jest potrzebne jako gwarant równości społecznej? Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Jacy my??? 22.04.04, 15:01 Porządni ludzie nie są watahą sfanatyzowanych czerwonych kretynów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Jacy my??? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 15:24 Czy do tej watahy zaliczasz też Josepha Stiglitza , George'a Sorosa , Lestera Thurowa , Waldena Bello ? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Walden Bello, o ile wiem 22.04.04, 16:01 to rezerwowy bramkarz Olympiakosu Helsinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Pała z historii neoliberalizmu ! IP: 80.50.189.* 23.04.04, 11:45 Wielbiciele Reagana i reaganomiki nie wiedzą , kto był jego głównym doradcą ekonomicznym !? Właśnie niejaki Lester Thurow , autor bestsellera pt. "Turbokapitalizm" ( wydanej także w Polsce ) . Oczywiście nie czytaliście . Po całotygodniowej lekturze "Wprost" tow. Króla i "Najwyższego Czasu " nie zostaje już chwili czasu na lekturę książek ? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Pała z historii neoliberalizmu ! 23.04.04, 12:32 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Oczywiście nie czytaliście. Towarzysz za to czytał, w co nie wątpię. Może więc towarzysz oświeci nas cytatami, które potwierdzą kretyńską tezę, którą towarzysz usiłuje nam przekazać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyszczyl wg. antyglobalo IP: *.mci.co.uk 23.04.04, 13:27 wg. antyglobalistow PANSTWO powinno byc odpowiedzialne za jednostke a nie ona sama za siebie. Smierdzi mi to nie tylko lenistwem intelektulanym ale i fizycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
galba VC... Napisałbym, że się właśnie skompromitowałeś 23.04.04, 13:45 ... ale to już nastąpiło tak dawno... L.Thurow z pewnością nie był "głównym doradcą ekonomicznym" R.Reagana. Do konserwatystów też bym go nie zaliczył (skoro o kimś piszą "liberal poliemist" to chyba nie przez pomyłkę?): dosyć intensywnie zajmował się... krytyką prezydenta Reagana oraz... .... ... stwierdzeniami jak to cudnie rozwija się ZSRR (w którym roku? 1989... 2 lata później ZSRR już nie było - "The remarkable performance of the Soviet Union (...) Today the Soviet Union is a country whose economic achievement bear comparison with those of the United States"). Głównymi doradcami ekonomicznymi RR byli (po kolei): Murray Eeidenbaum Martin Feldstein Beryl W. Sprinkel Swoją drogą - sami Żydzi. G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do Galby IP: 80.50.189.* 23.04.04, 14:32 Wszystko przez wspomnianą przeprowadzkę . Nie mogłem sięgnąć po "Turbokapitalizm" i palnąłem głupstwo . Chodziło mi nie o Thurowa , lecz o Edwarda Luttwaka . Czyż nie był doradcą Reagana ? Co do doradców - czy zaglądałeś im pod spodnie ? Dlaczego Sprinkel ma być żydowskim nazwiskiem ? A kogo obchodzi ich pochodzenie ? PS A czy Ty nie skompromitowaleś się przypadkiem tym , że nie wiesz kto to Joseph Stiglitz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Jak zwykle pier*olisz w zacietrzewieniu IP: 144.57.128.* 23.04.04, 17:15 Coś się tak przypiął do tych Żydów, to już nie wolno zauważyć pewnej ciekawej prawidłowości? Co do Stiglitza - nie wiem i nawet mnie za bardzo to nie martwi. Może jest OK a może nie - mam większe problemy. G. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciaczek2006 Re: VC... Napisałbym, że się właśnie skompromitow 23.04.04, 22:06 Galba! Nareszcie! Masz Swój wielki dzień! Udało Ci się wreszcie przyłapać V.C. na pomyłce! Masz Swoje 5 minut! Ach, jakież to musi być wspaniałe uczucie! Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: VC... Napisałbym, że się właśnie skompromitow 24.04.04, 12:05 kiciaczek2006 napisała: > Galba! Nareszcie! Masz Swój wielki dzień! Udało Ci się wreszcie przyłapać V.C. > na pomyłce! Masz Swoje 5 minut! Ach, jakież to musi być wspaniałe uczucie! Widzisz, kiciaczku2006, VC jest jedną wielką pomyłką, o czym przekonują mnie serwowane przez niego na forum teksty. Przy okazji - pozdrowienia dla Galby )) Odpowiedz Link Zgłoś
galba Meine liebe Frau! 26.04.04, 09:28 VuCeta ciężej jest na bredni nie złapać niż złapać... A co do moich osiągnięć w tej dziedzinie: Nie pierwszy to VuCet na moim koncie i nie ostatni. G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Walden Bello, o ile wiem IP: 80.50.189.* 23.04.04, 14:38 Filipińczyk Walden Bello jest dyrektorem organizacji Focus on the global South oraz jednym z koordynatorów społecznych szczytów światowych w Porto Alegre . Studiował socjologię na Princeton . Był wykładowcą na University of California , a od 1994 stał na czele Institute for Food and Development Policy ( Food First ) . Jest profesorem na uniwersytetach w Manili i Bangkoku . Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Braki uzupelniam 24.04.04, 13:25 Rzeczywiscie, to niedopatrzenie z mojej strony. W mej data base zawierajacej wykaz pracownikow uniwersytetu w Bangkoku nie bylo nazwiska tego Waldka Beli. Ale juz uzupelnilem. PS. A znasz Krupe? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Braki uzupelniam 24.04.04, 13:34 V.C. nieopatrznie ujawnił źródła utrzymania tego WIELKIEGO INTELEKTUALISTY. Otóż żyje on z pisania bajek o problemach współczesnego świata oraz z etatu przepowiadacza przyszłości na lewackich uniwersytetach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Jednego znam, reszta pewnie warta tamtego. IP: 144.57.128.* 22.04.04, 16:31 > Czy do tej watahy zaliczasz też Josepha Stiglitza , George'a Sorosa , Lestera > Thurowa , Waldena Bello ? Dotałbym jeszcze Edka Mańkuta, Gienkę Tulipan i Zdzicha Ciężką-Rączkę. G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily kto z Wami? IP: *.dc.dc.cox.net 23.04.04, 03:15 Ja sie zaliczam do tej watahy i jestem duchowo z Wami! Ludzie nie maja innego wyjscja, jak stanac w obronie wlasnych praw do godnego zycia. Protesty, ruch oporu i bojkot sa lepsze przeciez od rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: kto z Wami? 23.04.04, 19:16 Gość portalu: Emily napisał(a): > Ja sie zaliczam do tej watahy i jestem duchowo z Wami! Ludzie nie maja innego > > wyjscja, jak stanac w obronie wlasnych praw do godnego zycia. Protesty, ruch > oporu i bojkot sa lepsze przeciez od rewolucji. mozesz krotko opisac co takiego stoi Ci na przeszkodzie bys mogla godnie zyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: kto z Wami? IP: 80.50.189.* 23.04.04, 19:31 Nie występujemy we własnym , egoistycznie pojętym imieniu/interesie . Czy wg Ciebie wszyscy ludzie mogą w dzisiejszym świecie godnie żyć ? Kto ma występowac w imieniu bezrobotnych , bezdomnych , głodujących ? Śmierć głodującego w Afryce jest mało medialna . Poza tym taki umierający zbyt cicho mówi i modnie się nie ubiera ... Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: kto z Wami? 23.04.04, 19:40 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nie występujemy we własnym , egoistycznie pojętym imieniu/interesie. pytanie bylo do Emily i konkretne. jak juz sie wtryniasz, to przynajmniej odpowiedz konkretnie. > > Czy wg Ciebie wszyscy ludzie mogą w dzisiejszym świecie godnie żyć ? Kto ma > występowac w imieniu bezrobotnych , bezdomnych , głodujących ? > > Śmierć głodującego w Afryce jest mało medialna . Poza tym taki umierający zbyt > cicho mówi i modnie się nie ubiera ... smierc glodujacego w Afryce ma podeprzec klamliwe tezy z Twojej gazetki o podrozeniu energii na skutek prywatyzacji? Czy moze ta smierc to wytlumaczenie niezaproszenia rolnikow na konferencje? Smierc glodujeacego w afryce jest owszem- malo medialna- za to konferencja miedzynarodowa tak i dlatego tez tam jestescie. I nie uzurpuj sobie i swoim kolesiom prawa do wylacznosci na wspolczucie glodujacym. i. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: kto z Wami? 24.04.04, 16:14 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nie występujemy we własnym , egoistycznie pojętym imieniu/interesie . Ciekawe...Robiliście ankiety czy inne badania wśród ludzi, których interesy reprezentujecie? > Czy wg Ciebie wszyscy ludzie mogą w dzisiejszym świecie godnie żyć ? Kto ma > występowac w imieniu bezrobotnych , bezdomnych , głodujących ? Może sami bezrobotni, bezdomni i głodujący? Najedzeni protestujący głoszący hasła o biedzie nienajlepiej wyglądają. To tak jakby na Wiejską udali się ludzie w garniturach od Armani'ego i krzyczeli, że nie mają się w co ubrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: kto z Wami? IP: *.dc.dc.cox.net 23.04.04, 19:44 Ja nie troszcze sie tylko o siebie, bo mnie akurat wiedzie sie niezle. Troszcze sie o miliony/miliardy ludzi zmarginalizowanych przez globalizacje i skazanych na cierpienia i przedwczesna smierc - zarowno w USA, w PL jak i na swiecie. Jesli nie wiesz na czym polega globalizacja, to radze zaczac powazna lekture od noblisty Josepha Stiglitza. Sporo interesujacych tekstow na ten temat znajdziesz tez w swietnym miesieczniku dla intelektualistow - Dzis. Zycze milej lektury. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: kto z Wami? 23.04.04, 19:51 Gość portalu: Emily napisał(a): > Ja nie troszcze sie tylko o siebie, bo mnie akurat wiedzie sie niezle. > Troszcze sie o miliony/miliardy ludzi zmarginalizowanych przez globalizacje i > skazanych na cierpienia i przedwczesna smierc - zarowno w USA, w PL jak i na > swiecie. a to poprosze o konkrety. Od kiedy zaczela sie globalizacja? Czy znane sa ci statystyki przecietnej dlugosci zycia w USA czy Polsce? i jak sie to ma do globalizacji? Poprosze o konkretne przyklady marginalizowania ludzi wlasnie przez globalizacje. > Jesli nie wiesz na czym polega globalizacja, to radze zaczac powazna > lekture od noblisty Josepha Stiglitza. Sporo interesujacych tekstow na ten > temat znajdziesz tez w swietnym miesieczniku dla intelektualistow - Dzis. > Zycze milej lektury. dziekuje za rady. Lektury dobieram sobie sam. Natomiast odpowiedz na moje pytania nie przyszporzy Ci zapewne klopotow skoros tak oczytana. i. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily do insistorisa! IP: *.dc.dc.cox.net 24.04.04, 21:26 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34302,2037915.htmlInsistorisie, polecam powyzszy swietny tekst, ktory wszystko wyjasnia)). pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx ilu was lewakow dostalo takie cos z PRL 22.04.04, 16:26 www.collectrussia.com/Images/cc07/cc0790.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 no wlasnie- dlaczego? 22.04.04, 17:11 "W dniach 28-30 IV 2004 odbędzie się w Warszawie szczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego. Jego głównym tematem ma być dostosowanie gospodarek krajów Europy środkowej do warunków Unii Europejskiej. Eksperci będą przekonywać polityków, że należy likwidować lub prywatyzować kolejne zakłady pracy. Tematem spotkania jest również prywatyzacja usług takich jak transport czy energetyka (oznacza to oczywiście wzrost opłat za korzystanie z nich, ale "przyciąga inwestorów"). Rozmowy dotyczyć będą również kwestii rolnictwa, pomimo że nie zaproszono na nie przedstawicieli rolników. Organizacja forum pochłonie ogromne fundusze, z których przynajmniej część będą musiały wyłożyć polskie władze. Warszawa zostanie sparaliżowana na czas szczytu i zablokowana przez policję, co pokazuje że politycy nie liczą się z jej mieszkańcami."- to bylo pod linkiem na pierwszej stronie Co zdanie to klamstwo. Tam gdzie energetyka zostala sprywatyzowana, tam energia jest tansza dla indywidualnego odbiorcy. Do panstwowego transportu doplacamy wszyscy i niedlugo faktyczna cena jednego biletu na autobus czy pociag przekroczy cene jaka placi cala rodzina za te sama trase pokonana samochodem- rozwiazaniem problemu wedlug holoty jest oczywiscie podniesienie akcyzy na paliwa. Rolnictwo jest dotowane z budzetu samej unii suma okolo 40 mld rocznie, a dochodza do tego jeszcze dotacje w poszczegolnych panstwach. Wedlug ulicznej holoty co sie sama "antyglobalisci" zwie, jest to w porzadku. A zaprosic, to najlepiej gdyby Leppera zaprosili, bo przeciez on tez rolnik. Organizacja forum pochlonie ogromne sumy- glownie na sily porzadkowe, bo przeciez zjada sie zadymiarze z calej Europy i gdyby ich pozostawic samym soba, to z miasta zostalyby jeno zgliszcze. I to holociarstwo ma czelnosc pisac o nieliczeniu sie politykow z mieszkancami miasta. Osobiscie zycze ci VC (jak i kazdemu innemu zadymiarzowi) niezlego palowania (cos w rodzaju tego, jakie mialo miejsce w Wenecji). No i nie zapomnijcie wyrazic swojego poparcia dla hamasow alkaid i innych hisbollachow i, co cholernie wazne- potepic amerykanski imperializm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do insistorisa1 IP: 80.50.189.* 23.04.04, 12:21 Czy np. w Kalifornii energia również staniała ? Owszem . Najtaniej było wtedy , gdy jej dostawy całkowicie ustawały ... Dotacje do państwowych kolei w Polsce należą do najniższych w Europie . Są niewiele wyższe niż w kilkakrotnie mniejszych Czechach . Cały cywilizowany świat dotuje transport kolejowy . Włącznie z Wielką Brytanią , gdzie koleje sprywatyzowano . Czy mam koniecznie opisywać katastrofy kolejowe jakie miały miejsce w tym kraju po prywatyzacji infrastruktury kolejowej . Co łączy Leppera z alterglobalistami , choćby z wymienionymi wyżej przeze mnie ? Nie zaszkodziłoby jednak zaprosić do Warszawy niejakiego Jose Bove . Znasz ? Żaden z alterglobalistów nie wyrażał poparcia dla Al-Kaidy . Myli Ci się wszystko . Nawet Wenecja z Genuą . Gdzie niby miały być te "zadymy" ? Na weneckich kanałach ? A walczące strony poruszały się na gondolach ? )) PS Dziękuję za szczere życzenia . Mam jednak nadzieję , że nie pragniesz , abym podzielił los Carlo Giulianiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
institoris1 Re: do insistorisa1 23.04.04, 19:14 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Czy np. w Kalifornii energia również staniała ? Owszem . Najtaniej było >wtedy ,gdy jej dostawy całkowicie ustawały ... a co Ty tu nagle o Kalifornii piszesz? W klamliwym tekscie do ktorego podales linka, bylo napisane, ze efektem prywatyzacji bedzie podrozenie energii. Energia w Kalifornii, owszem- staniala. Przerwy w dostawach wystepowaly rowniez. Przypominam ci jedynie, ze konferencja zajmowac sie bedzie sprawami europejskimi- w Europie energia staniala, a o zadnych przerwach w dostawach nic nie slyszalem. Poza tym pisalem o czesciowym sprywatyzowaniu- co oczywiscie pominales- na czym ono polegalo nie mysle Ci tlumaczyc- poszukaj sobie sam. > Dotacje do państwowych kolei w Polsce należą do najniższych w Europie . Są >niewiele wyższe niż w kilkakrotnie mniejszych Czechach . Cały cywilizowany >świat dotuje transport kolejowy. Malo mnie interesuje ile doplacaja Czesi do swoich kolei. Ja jestem za calkowitym zniesieniem doplat, czego niezbednym warunkiem jest wczesniejsza prywatyzacja. Wszystko to co nierentowne nalezy zlikwidowac i zamiast doplacac niebotyczne sumy do kolei zajac sie rozbudowa drog. Transport drogowy jest o wiele tanszy i nalezy skoncentrowac srodki wlasnie na nim, a majac na uwadze zlodziejska akcyze na paliwo- bedzie to z korzyscia dla budzetu. >Włącznie z Wielką Brytanią , gdzie koleje sprywatyzow > ano . Czy mam koniecznie opisywać katastrofy kolejowe jakie miały miejsce w >tym kraju po prywatyzacji infrastruktury kolejowej. Tam gdzie koleje sa panstwowe wypadki zapewne sie nie zdarzaja. W Polsce nigdy zadnych nie bylo, a ostani wypadek w Korei Polnocnej zdarzyl sie prywatnemu przewoznikowi. > Co łączy Leppera z alterglobalistami , choćby z wymienionymi wyżej przeze mnie W Twoim klamliwym tekscie stalo, ze uczestnicy konferencji maja czelnosc rozmawiac o rolnictwie nie zaprosiwszy zadnego rolnika. Wiec podsunalem Leppera. Wiesz moze o czym jeszcze chca rozmawiac? Gdyby przykladowo o gornictwie, to nalezaloby zaprosic ze dwoch gornikow strzalowych i chocby jednego sztygara.. >Nie zaszkodziłoby jednak zaprosić do Warszawy niejakiego Jose Bove. Znasz? Nie znam i nie zaluje. To ma byc argument-nazwisko z Twojej strony? Jak chcesz dyskutowac, to napisz najpierw o czym. > Żaden z alterglobalistów nie wyrażał poparcia dla Al-Kaidy. no zobaczymy. > Myli Ci się wszystko . Nawet Wenecja z Genuą . Gdzie niby miały być te "zadymy" > ? Na weneckich kanałach ? A walczące strony poruszały się na gondolach ? ;- ))) Mowisz, zem sie pomylil i to wielkie palowanie mialo miejsce w Genui? No to sorry za pomylke. Berlusconi to nieprawdopodobny bufon, ale niekiedy wydaje mi sie calkiem sympatyczny. > PS Dziękuję za szczere życzenia . Mam jednak nadzieję , że nie pragniesz , >abym podzielił los Carlo Giulianiego? Nie wiem kto to Giulani, pewnie jakis Wasz meczennik? A moje zyczenia, jak zauwazyles, sa warunkowe- niezlego palowania zycze kazdemu zadymiarzowi, co mozesz sobie odczytac mniej wiecej tak: gdyby przyszlo Ci do glowy udowadniac swoje racje za pomoca kamieni czy kija bejsbolowego, to ja Ci zycze niezlego lomotu. Pomijam juz tutaj fakt, ze za blokowanie miasta nalezaloby Was dla przykladu pozamykac. Ogolnie jestem za tym, zeby przestac Was traktowac jak rozkapryszone dzieciaki, a zaczac tak jak na to zaslugujecie, jako chuliganow, zadymiarzy i, w niektorych wypadkach, kryminalistow. I odpowiednio karac. Osobiscie mam dosc aroganckich i zblazowanych szczeniakow, ktorym sie wydaje, ze moga wszystko wkolo rozpierdolic, tylko dlatego, zeby uzewnetrznic swoj protest. i. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: do insistorisa1 24.04.04, 16:19 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Czy np. w Kalifornii energia również staniała ? Owszem . Najtaniej było wtedy , > gdy jej dostawy całkowicie ustawały ... Czy w Kalifornii poza tym, że było niby prywatnie istniała swoboda w zakładaniu/tworzeniu zakładów energetycznych i swoboda w dostarczaniu prądu czy też jednak było to ograniczone? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Przyłączam się do życzeń 23.04.04, 13:08 Całej antyglobalistycznej hołocie życzę solidnego, niezapomnianego wpierdolu od służb porządkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. ks. Luka miłośnikiem starych , wypróbowanych metod IP: 80.50.189.* 23.04.04, 14:43 Jak za "dobrych" , PRL-owskich czasów ? Twój tatuś był zomowcem , a może sam nim byłeś ? Nie ? Ale wujek na pewno ? Zgadza się ? Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Zgadza się: nic tak nie uspokaja smarkacza, jak.. 23.04.04, 15:00 ...klaps w dupsko. A do rozwydrzonych chuliganów należy strzelać, więc raczej, towarzyszu, podziwiaj moje opanowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. ks. Luka - homo sovieticus IP: 80.50.189.* 23.04.04, 15:03 Podobnie myślał tow. Stalin , Kociołek , Kiszczak . Gratuluje . Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Tow. VC - animal debilus 23.04.04, 15:19 Towarzyszu, dopóki nie zrozumiecie różnicy, między afirmacją nieodpowiedzialności a traktowaniem ludzi jak osoby odpowiedzialne za swe czyny, dopóty będziecie w dobrej wierze wygadywać publicznie idiotyzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: ks. Luka - homo sovieticus 23.04.04, 15:26 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Podobnie myślał tow. Stalin , Kociołek , Kiszczak . Gratuluje . A także towarzysz Bakunin i jego przyjaciele, patroni pseudoanarchistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. o anarchistach IP: 80.50.189.* 23.04.04, 19:01 Co chciałeś przez to powiedzieć ? Że jestem anarchistą ? Otóż jestem jak najdalszy od tego ruchu . A garstce anarchistów z tzw. Czarnego Bloku itp. mówię wyraźnie : NIE PRZYJEŻDZAJCIE DO WARSZAWY ! PS A kto jest wg Ciebie prawdziwym anarchistą ? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: o anarchistach 24.04.04, 16:11 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Co chciałeś przez to powiedzieć ? Chciałem powiedzieć przez to, że rzucanie nazwiskami w celu pokazania absurdu czyjejś wypowiedzi czasem działa w obie strony. Chciałem powiedzieć przez to, że zwolennikami terroru byli nie tylko totalitaryści i kapitaliści, ale także ci, którzy z nimi walczyli. > Że jestem anarchistą ? O tym, że nie jesteś anarchistą wiem od jakiegoś czasu. > PS A kto jest wg Ciebie prawdziwym anarchistą ? Prawdziwym anarchistą jest każdy, kto się tak nazwie. Ja mogę się co najwyżej nie zgadzać z logiką i sposobem myślenia niektórych 'prawdziwych anarchistów'. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: o anarchistach i kapitalistach IP: 80.50.189.* 25.04.04, 20:35 Jak możesz tak obrażać kapitalistów ?! Terror w kapitalizmie !? Przeciez to nie mozliwe ! Panowie , wielbiciele jedynego słusznego ustroju huzia na mr_pope'a ! Do boju ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: o anarchistach i kapitalistach IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 00:12 Zapraszam do walki. Wspomogą mnie pacyfistycznie nastawieni antyglobaliści, będą mnie bronić do ostaniej krwi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Dlaczego protestujemy ? Bo jesteśmy młodzi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.04, 01:45 ... i przeżywamy globalną młodość Dawno temu widziałem w jakimś amerykańskim piśmie taki rysunek: przed wigwamem, przy ognisku, siedzi grupa Indian w pióropuszach. Na horyzoncie Góry Skaliste, a za nimi grzyb atomowego wybuchu. Wódz pyta: - Co sygnalizują biali bracia? Dziś taki rysunek nie ma sensu. Dziś Indianie oglądają atomowy grzyb w telewizji, tak jak Czukcze, Samojedzi, a nawet Yanomani. Kiedy nie wiedzą, czy to program naukowy, czy dziennik telewizyjny, łapią za komórkę albo wchodzą do Internetu. Na tym między innymi polega globalizacja, która ma tak wielu przeciwników. Zadziwiające, że wśród ludzi młodych, którzy najwięcej na niej korzystają. Przeciwnicy jednoczenia się globu i gospodarczej integracji i wolnego handlu zamiast dawać reszcie ludzkości przykład, jak należy postępować, aby stawić czoło ohydnej globalizacji, sami korzystają z niej pełnymi rękoma. Taki antyglobalista, dajmy na to, z Australii, zamiast pomalować się wapnem, siedzieć w jaskini i polować z bumerangiem na kangury, jak mu to nakazuje logika jego ideologii, czyta w globalnym Internecie, że gdzieś w jakiejś Barcelonie czy innej Warszawie odbędzie się protest antyglobalny. Przez globalną sieć telefoniczną porozumiewa się ze współwyznawcami. Potem w transkontynentalnych liniach lotniczych kupuje bilet, przez globalne biuro podróży rezerwuje pokój w hotelu, a za pośrednictwem globalnej agencji wynajmuje samochód, żeby dotrzeć jak najbliżej miejsca protestu bez zbytniej fatygi. Na miejscu, dajmy na to w Warszawie, je takie same globalne hamburgery, jak w Sydney, bo przecież paszy tubylców, jakiegoś bigosu albo żurku by nie przełknął. Popija to globalną coca-colą albo piwem, irlandzkim, meksykańskim, a nawet australijskim. Potem wrzeszczy antyglobalne hasła w globalnej angielszczyźnie i nosi takież same transparenty. Jak się zdarzy okazja, wybija szyby w globalnym banku albo w sklepie globalnego koncernu, które mógłby wybić też u siebie w Australii znacznie tańszym kosztem. Jak go złapią, płaci za szkody globalną kartą kredytową i wraca do domu syt wrażeń i dumny, że wstrząsnął posadami świata. Młodości, ty nad poziomy wylatuj, ale tylko globalnymi liniami lotniczymi. - M.Rybiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Dlaczego protestuje przeciw protestowi IP: *.mci.co.uk 23.04.04, 13:28 specjalista ds. gospodarki globalnej Edward N. Luttwak, waszyngtońskim Centrum Studiów Strategicznych i Międzynarodowych (CSIS): "To przeważnie przenoszące się z miejsca na miejsce grupy młodzieży, które dobrze się bawią, tańczą, uprawiają seks, ale niewiele ponadto. Ruch antyglobalistów nie może przezwyciężyć swoich wewnętrznych sprzeczności. Globalizacja jest witana z radością przez kraje biedne, słabo rozwinięte. Tymczasem antyglobaliści to ruch powstały w krajach najbogatszych. Twierdzą oni, że bronią interesów Trzeciego Świata, a tymczasem narody tego regionu błagają nie o mniej, a o więcej globalizacji. Pragną inwestycji wszelkich możliwych zagranicznych i międzynarodowych korporacji, które antyglobaliści atakują" - powiedział Luttwak. "Najbiedniejsi najwięcej korzystają na globalizacji, ponieważ jeżeli ktoś zarabia 4 dolary dziennie pracując w zagranicznej fabryce w Chinach, to nie jest to źle, zważywszy, że przedtem pracował za dolara dziennie. Na konferencji WTO w Cancun, w Meksyku, kraje rozwijające się prosiły kraje zamożne, aby otworzyły swoje rynki dla ich produktów rolniczych. Europa i Ameryka Północna odmówiły jednak Brazylii i innym krajom dostępu na swoje rynki. Tak więc obecność wśród demonstrantów (w Cancun) przedstawicieli francuskich rolników była po prostu śmieszna, gdyż to francuscy farmerzy nie życzą sobie wejścia na francuski rynek produktów z Ameryki Łacińskiej" - mówił Luttwak. "Obecnie antyglobaliści mówią, że są »alterglobalistami«. Kiedy zdefiniują co to właściwie znaczy, będziemy rozmawiać. Na razie to po prostu puste słowo. Albo się bowiem otwiera międzynarodowe rynki, albo nie. I to nie selektywnie - jedne się otwiera, a inne zamyka. Bo jeśli tak, to antyglobaliści powinni się raczej nazywać lobbystami np. brazylijskiego agrobiznesu" - powiedział Luttwak. "Ruch antyglobalistyczny zupełnie nie dostrzega poza tym problemu nr 1 w krajach Trzeciego Świata, tzn. kwestii rządzenia. Nie widzą po prostu, że bieda i ucisk, brak demokracji, to dwie strony tego samego zjawiska. Na demonstracjach antyglobaliści niosą, na przykład, portrety Jasera Arafata. Jest to ten sam Arafat, który wziął 200 milionów dolarów z funduszy palestyńskich na swoje prywatne konto" - podkreślił. "Więc ludzie w Warszawie powinni pamiętać podczas Szczytu Gospodarczego, żeby sprzedać antyglobalistom jak najwięcej hot dogów, policzyć za nie trochę więcej, nałożyć mały podatek globalistyczny i... spałować, jak będą robić kłopoty" - powiedział Edward N. Luttwak. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 O ludziach i krowach - do V.C. 23.04.04, 13:56 Antyglobaliści protestują przeciwko głodowi w świecie. Słusznie twierdzą, że w najbiedniejszych krajach człowiek musi utrzymać się za mniejszą sumę niż wynosi dotacja EU do jedenej krowy. A jednocześnie twierdzą, że nie można krowom (psss. rolnikom -nie tylko z UE-) zabierać tej dotacji. Nie widzisz sprzeczności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: O schizofrenii Luttwaka IP: 80.50.189.* 23.04.04, 15:01 Z osłupieniem przeczytałem dzisiejszy wywiad z Luttwakiem . Widzę jaskrawą sprzeczność w jego logice . Krajom Trzeciego Świata proponuje niczym nieskrępowany neoliberalizm , zaś najbogatszym państwom sugeruje interwencjonizm państwa i ochronę rodzimego rynku ... Na początku swojego "Turbokapitalizmu" ( napisanego kilka lat temu )pan Luttwak z rozrzewnieniem opisuje jak to w latach dzieciństwa ( we Włoszech )chodził z mamusią na zakupy LOKALNEJ żywności do LOKALNYCH sklepików znajomych , LOKALNYCH handlowców . Potem poddaje ostrej krytyce reeganomikę i neoliberalizm lat 80. i 90. Pisze o spadających realnych płacach klasy średniej . Atakuje także globalizację , biadoląc że w amerykańskch samochodach praktycznie nie ma już częsci wyprodukowanych w USA , lecz w Korei , Meksyku , Brazylii itp. , itd. A dzisiaj arogancko atakuje alterglobalistów . Gdyby jego samego kiedyś "spałowano" , może nie podjudzałby tak ochoczo do bicia ludzi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Konferencja alterglobalistów IP: 80.50.189.* 23.04.04, 18:28 Alterglobaliści: policja chce nas na ulicach, a nie w aulach PAP 17:35 Przedstawiciele środowisk lewicowych zaangażowanych w ruch alterglobalistyczny twierdzą, że policja i inne służby bezpieczeństwa wolą, by w czasie Europejskiego Szczytu Gospodarczego demonstrowali na ulicach, zamiast spotykać się na konferencjach i seminariach. Podczas piątkowej konferencji prasowej w Warszawie przekonywali dziennikarzy, że uniemożliwia im się organizowanie spotkań, podczas których prezentowane byłyby odmienne poglądy niż reprezentowane przez uczestników Szczytu. Chodzi o planowaną na 27- 28 kwietnia konferencję organizowaną przez nową lewicę anty- neoliberalną, z udziałem Nurtu Lewicy Rewolucyjnej "Europa socjalna bez granic". "Władza bardzo chce nas na ulicach i bardzo nie chce nas w aulach, w kinach, salach konferencyjnych" - mówił lider Nowej Lewicy, Piotr Ikonowicz. "Tymczasem nasz sprzeciw jest sprzeciwem inteligentnym, przemyślanym, a nie odruchem emocjonalnym" - zapewniał. "Chcemy po raz kolejny zapewnić, że 'organizacje antyszczytowe' są zwolennikami pokojowej demonstracji. (...) Z naszej strony nie ma takich planów, chęci do tego, żeby ta demonstracja przerodziła się w jakieś zamieszki" - zapewniał z kolei Adrian Zandberg z Federacji Młodych Unii Pracy. "To, co jest najważniejsze, to nasze wizje lepszego, sprawiedliwego świata" - zaznaczył. Ikonowicz wyjaśnił, że ideą konferencji alterglobalistów było doprowadzenie do debaty między przeciwnikami globalizacji a jej zwolennikami. Tymczasem spotkali się oni z represjami, zastraszaniem. Także wiele firm narażono na straty, zmuszając je do zamknięcia placówek, "ze względów bezpieczeństwa". "Dotarliśmy do wielu dyrektorów teatrów, kin, którzy się żalili, że tracą kasę, ponieważ muszą zamknąć placówki" - dodał Ikonowicz. Według organizatorów antyszczytu, także instytucje, które miały wynająć sale na potrzeby alterglobalistów były zastraszane. "Wyższa Szkoła Menedżerska na ulicy Kawęczyńskiej w Warszawie, która była jednym z organizatorów, wycofała się po szantażu Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu. Jednoznacznie dano do zrozumienia uczelni, że jeżeli będzie trwała przy pomyśle organizacji alternatywnej konferencji, to może utracić prawo do dawania tytułu magistra" - powiedział Ikonowicz. "Policji się oparła, ministerstwu już nie dała rady" - ocenił. Według Ikonowicza, także dwa warszawskie kina wycofały się, pod wpływem policji, ze wstępnych umów o udostępnieniu sal podpisanych z alterglobalistami. "Ofiarą tego wydarzenia (Europejskiego Szczytu Gospodarczego) pada demokracja. Ranga szczytu nie jest duża. Państwo pokazuje wielką słabość, bowiem żeby zapewnić spokój trzeba wyludnić miasto, to znaczy, że nie jest kraj demokratyczny" - podkreślał wielokrotnie Ikonowicz. "Organizuje się w szkołach alarmy antyterrorystyczne. To jest jakby zaklinanie Al-Kaidy!" - mówił lider Nowej Lewicy. źródło : www.wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melania przeciez ta globalizacja to czysty faszyzm!!!!! IP: *.dc.dc.cox.net 23.04.04, 18:57 i totalitaryzm w najgorzym wydaniu. Szykany i przesladowania intelektualistow i myslacych niezaleznie sa rodem z ubecji. Teraz widac kto kieruje kapitalistryczna globalizacja - ludzie o rodowodzie z NKWD-KGB. W globalizacji chodzi tylko i wylacznie o absolutna wladze zlodziei-oligarchow nad swiatem. Ladnych czasow dozylismy i najsmutniejsze jest to, ze sami je stworzylismy. Globalna tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: przeciez ta globalizacja to czysty faszyzm!!! IP: 80.50.189.* 23.04.04, 19:08 Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją tezą . Globalizacji nie wymyślono w Rosji i nie tam się ją kreuje . Kreują ją międzynarodowe koncerny i najbogatsi ludzie tego globu oraz sprzyjajace im neoliberalne rzady . Owszem w Rosji pojawiło się sporo oligarchów o niejasnej prowieniencji (vide Chodorkowski ,Bieriezowski ) , jednak to nie w Moskwie wytycza się kierunki globalizacji , lecz na Wall Street , w Londynie , Waszyngtonie , Tokio . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melania Re: przeciez ta globalizacja to czysty faszyzm!!! IP: *.dc.dc.cox.net 23.04.04, 19:37 Alez ja nie twierdze, ze globalizacja zrodzila sie w Rosji, tylko, ze ma rodowod ideologiczny z tamtych stron. To byla metafora, chodzi o metody dzialania. poza tym wiele dzieci bylych stalinowcow piastuje dzis wysokie stanowiska w globalnych korporacjach i na Wall Street. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Walnijcie się w drzewo, towarzyszu Viet Cong 23.04.04, 20:20 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Kreują ją międzynarodowe koncerny i najbogatsi ludzie tego globu oraz > sprzyjajace im neoliberalne rzady. A na czym to, towarzyszu Viet Cong, polega neoliberalizm tych rządów, które zawierają umowy z 'międzynarodowymi koncernami'? To taki sam interwencjonizm jak zawarcie umowy z 'rodzimymi firmami'. Wam, towarzyszu, od tej czerwieni, to się w głowie przewróciło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Walnijcie się w drzewo, towarzyszu Viet Cong IP: 80.50.189.* 25.04.04, 20:40 Bardziej chodzi mi międzyrządowe ( trudno nazwać je miedzynarodowymi - narody nie mają tu nic do gadania ) umowy ułatwiające handel itp. w rodzaju GATT , GATS czy TRIPS . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Walnijcie się w drzewo, towarzyszu Viet Cong IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 00:14 Coś takiego! To umowy ułatwiające handel szkodzą ludziom! Nieprawdopodobne! Czas na powrót dobrych starych czasów, gdy istniały myta, cła i inne opłaty na niewielkim obszarze! Już teraz wiem czemu zamknięto we Wrocławiu cukrownie. To przez napływ cukru ze wschodu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Powiedz mi Viet Cong, 23.04.04, 20:31 Czy naprawdę wspierają Was anarchiści w tym proteście? Widzę tutaj sprzeciw co do oddawania 'ludowi' dziedzin życia. Gdzie tu brak sympatii do państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek#jw Mam pytanie. IP: *.toya.net.pl 24.04.04, 16:24 Wśród głównych alter-globalistów obiło mi się o uszy nazwisko Pol. Co ono tam robi? Pozdr / Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DrWoodoo Re: Mam pytanie. IP: *.aei.ca 25.04.04, 20:43 Jak to co??? Pol Pot II, potomek najslynnniejszego antyglobalisty. Jego metody dzialania sa przykladem dla wspolczesnych zadymiarzy pod wodza Internetowego V.C. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Re: Mam pytanie. IP: *.mci.co.uk 26.04.04, 10:00 Z pewnoscia chodzi o Marka Pola....tacy sa wsrod antyglobalistow... Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Idealny przykłąd państwa 26.04.04, 17:11 Korea Północna powinna stanowić wzorzec dla antyglobalistów. Międzynarodowe koncerny nie mają tam czego szukać, żaden spasiony kapitalista nie wykorzystuje ludu koreańskiego zatrudniając w swoich fabrykach, MacDonalda też się tam nie uświadczy. Jednak antyglobaliści jakoś nie nagłaśniają wizerunku Korei Północnej jako państwa praktycznie realizującego antyglobalizm. Odpowiedz Link Zgłoś