Dodaj do ulubionych

Jeszcze jeden bąk z okazji prezydencji.

28.02.11, 20:28
”Mania. Die Geschichte einer Zigarettenarbeiterin”, czyli ”Mania. Historia pracownicy fabryki papierosów”, to niemy film nakręcony w Berlinie. Gwiazdą niemieckiego filmu jest słynna aktorka Pola Negri. Obraz, który miał premierę 8 listopada 1918 roku, ma promować polską prezydencję w 10 miastach świata.

Leżę sobie na łóżku, przyjaźnię się z sufitem,
i bardzo męczy mnie świadomość,
jak wiele rzeczy w życiu
potrafiłbym zrobić dobrze.
Obserwuj wątek
    • manny-jestem Re: Jeszcze jeden bąk z okazji prezydencji. 28.02.11, 20:32
      Wasal mu sie oddac hold w konu. Dobrze ze przynajmniej zdecydowali sie na oddanie hold lordowi z Berlina a wybrali na przyklad do promowania filmu 1612.
      • matelot Re: Jeszcze jeden bąk z okazji prezydencji. 28.02.11, 20:35
        Manny, przejdź z wolskiego na polski, please. Co to znaczy?:Wasal mu sie oddac hold w konu
        • manny-jestem Raz masz racje 28.02.11, 20:38
          tak sie dzieje jak sie pisze szybko i nie sprawdza tego co sie wysyla. Wychodzi po wolsku wink

Ma byc: "Wasal musi oddac hold w koncu"
      • polazrski Re: Jeszcze jeden bąk z okazji prezydencji. 28.02.11, 20:36
        Wasal mu sie oddac hold w konu - i tak dalej, az w koncu trafisz do korepetytora.wink
        • polazrski Re: Jeszcze jeden bąk z okazji prezydencji. 28.02.11, 20:38
          Gdybym juz nie mial sygnaturki to tego Wasyla w konu bym tam wstawil.wink)))
          • manny-jestem A wsadzaj Pozarski 28.02.11, 20:40
            Zeby nie bylo ze nie potrafie sie smiac z samego siebie wink
            • polazrski Re: A wsadzaj Pozarski 28.02.11, 20:41
              Mam lepsza, Wasyl.wink)
      • wikul Re: Jeszcze jeden bąk z okazji prezydencji. 28.02.11, 20:42
        manny-jestem napisał:

> Wasal mu sie oddac hold w konu. Dobrze ze przynajmniej zdecydowali sie na oddan
        > ie hold lordowi z Berlina a wybrali na przyklad do promowania filmu 1612.

Wolski język, trudna język.
        • manny-jestem Re: Jeszcze jeden bąk z okazji prezydencji. 28.02.11, 20:49
          jasna sprawa smile
      • dachs Re: Jeszcze jeden bąk z okazji prezydencji. 28.02.11, 21:13
        manny-jestem napisał:

> Wasal mu sie oddac hold w konu. Dobrze ze przynajmniej zdecydowali sie na oddan
        > ie hold lordowi z Berlina a wybrali na przyklad do promowania filmu 1612.

Manny, problem jest taki, że w polskich archiwach nie ma ani jednego niemieckiego filmu z roku 1612. Podobno jest jeden rosyjski z 1583 r. , ale zrobiony przez Żyda na zlecenie Chanatu Tatarskiego. Wyobraź sobie jakie wtedy by były protesty. No i kwestia wasalstwa była wtedy jeszcze całkowicie niewyjaśniona.
        Wzięli co mieli.
        Choć też uważam, że lepszy byłby jakiś film Bromskiego, albo Zanussiego.
        • manny-jestem To byla zlosliwosc Borsuku 28.02.11, 21:17
          Chodzilo o ten film:

en.wikipedia.org/wiki/1612_%28film%29

Zdecydowanie lepiej ze wybrano ten niemiecki z Pola niz gdyby komus w "rzadzie" wpadlo na mysl podlizac sie lordowi wiekszemu i na promocje Polski wybrac film Michalkowa wink
          • dachs Z mojej strony też :) 28.02.11, 21:44
            manny-jestem napisał:

> Zdecydowanie lepiej ze wybrano ten niemiecki z Pola niz gdyby komus w "rzadzie"
            > wpadlo na mysl podlizac sie lordowi wiekszemu i na promocje Polski wybrac film
            > Michalkowa wink

Naturalnie. Choć pewnie to też nie jest najlepszy wybór. Pytanie - czy w ogóle można wybrać cokolwiek, czego ktoś nie oprotestuje.
            • manny-jestem Re: Z mojej strony też :) 28.02.11, 21:48
              Mysle ze tak.

Jest takie powiedzenie Borsuku:

"If it happens once it's ignorance, if it happens twice it's neglect, if it happens three times it's policy"

To juz wiecej niz trzy razy mysle smile
              • dachs Re: Z mojej strony też :) 28.02.11, 22:00
                manny-jestem napisał:

> "If it happens once it's ignorance, if it happens twice it's neglect, if it hap
                > pens three times it's policy"
                >
                > To juz wiecej niz trzy razy mysle smile

Rozumiem.
                Jeżeli się człowiek zapluwa z powodu jakiejś błahej, trzeciorzędnej sprawy, to z nudów, jeżeli drugi raz, to z przyzwyczajenia, jeżeli trzeci raz to z przyczyn politycznych.
                smile
                A masz jakiś konkretny, lepszy film na myśli?
                Bo te dzisiejsze to... sam wiesz, te z PRLu - sama groza, a przed wojną - same Żydy.
                • snajper55 Re: Z mojej strony też :) 28.02.11, 22:13
                  dachs napisał:

> A masz jakiś konkretny, lepszy film na myśli?
                  > Bo te dzisiejsze to... sam wiesz, te z PRLu - sama groza, a przed wojną - same
                  > Żydy.

Ja mam. smile

pl.wikipedia.org/wiki/Na_odsiecz_Wiedniowi

S.
                  • dachs Fuj, Snajperze 28.02.11, 22:30
                    To dopiero byłoby wasalstwo wobec domu Hohenzollernów, którzy bez wzrostu w potęgę Habsburgów, nie mieliby kompletu do dokonania rozbiorów Polski
                    Jeżeli już to "Kierunek Berlin". smile
                    Dyskretna aluzja do bywszego sojusznika, ale ze wskazaniem na właściwy obecnie kierunek. smile
                    • manny-jestem Re: Fuj, Snajperze 28.02.11, 22:39
                      Smieje sie ten kto sie smieje ostatni Borsuku.
                      • dachs Re: Fuj, Snajperze 28.02.11, 22:48
                        manny-jestem napisał:

> Smieje sie ten kto sie smieje ostatni Borsuku.

Myślisz, że wybór tego gniota będzie miał międzynarodowe reperkusje?
                        • manny-jestem Re: Fuj, Snajperze 28.02.11, 22:51
                          Gorzej. Jest symbolem wasalnej polityki.
                          • dachs Re: Fuj, Snajperze 28.02.11, 22:56
                            manny-jestem napisał:

> Gorzej. Jest symbolem wasalnej polityki.

Wobec tego Węgra? To faktycznie nie w porządku Manny.
                            Dobranoc.
                            • manny-jestem Re: Fuj, Snajperze 28.02.11, 23:06

"If it happens once it's ignorance, if it happens twice it's neglect, if it happens three times it's policy" smile

Zreszta o co ta obraza? Przeciez ja nikomu nie bronie uwazac ze przyjecie roli wasala wobec Niemiec i Rosji moze wygladac sensownie. Tylko niby dlaczego ja musze podzielac taki poglad?
                              • dachs Re: Fuj, Snajperze 01.03.11, 10:22
                                manny-jestem napisał:

>
                                > "If it happens once it's ignorance, if it happens twice it's neglect, if it
                                > happens three times it's policy
                                " smile

Jeżeli się człowiek zapluwa z powodu jakiejś błahej, trzeciorzędnej sprawy, to z nudów, jeżeli drugi raz, to z przyzwyczajenia, jeżeli trzeci raz to z przyczyn politycznych. smile

> Zreszta o co ta obraza? Przeciez ja nikomu nie bronie uwazac ze przyjecie roli
                                > wasala wobec Niemiec i Rosji moze wygladac sensownie. Tylko niby dlaczego ja mu
                                > sze podzielac taki poglad?

Jaż sie nie obrażam, Manny, ja tylko nie widzę akurat w tym problemu "wasalizmu".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka