Gość: V.C. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.02, 06:29 Cześć jego pamięci ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tyu Re: 16. rocznica zamachu na Olofa Palme 28.02.02, 08:48 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Cześć jego pamięci ! Dobrze, że ktoś o tym pamiętał. Obawiam się jednak, że ta sprawa nie wywoła wielkiego odzewu na tym Forum, mimo że O. Palme był niewątpliwie postacią i ciekawą i bardzo wartościową. Ale to skojarzenie: Międzynarodówka - fe! - Socjalistyczna! I skojarzenie następne, do przewidzenia: ot, zabili kiedyś jakiegoś szwedzkiego komucha... Cześć Jego Pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
tyu Re: 16. rocznica zamachu na Olofa Palme - P.S. 28.02.02, 08:52 tyu napisał(a): > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Cześć jego pamięci ! > > > Dobrze, że ktoś o tym pamiętał. > Obawiam się jednak, że ta sprawa nie wywoła wielkiego odzewu na tym Forum, mimo > > że O. Palme był niewątpliwie postacią i ciekawą i bardzo wartościową. Ale to > skojarzenie: Międzynarodówka - fe! - Socjalistyczna! I skojarzenie następne, do > > przewidzenia: ot, zabili kiedyś jakiegoś szwedzkiego komucha... > > Cześć Jego Pamięci. Właśnie przeczytałem pierwsze wpisy w wątku "równoległym". Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba św. Palme? Ciekawe co na to Ludy Afryki? IP: 213.17.161.* 28.02.02, 10:18 Ok. – zginął ale czy to powód by od razu czcić go jak bóstwo? Za co? Za nielegalny handelek bronią z reżimami Czarnego Lądu? Szwedzka opinia publiczna nie mogła się pozbierać gdy te afery wyszły na światło dzienne parę lat temu. A może za rozleniwienie społeczeństwa do tego stopnia, że za 100 lat typowy Szwed będzie miał śniadą skórę i turban na głowie (rdzenni z braku ochoty do pracy wymrą z głodu)?. Jacy jeszcze inni super(twoim zdaniem)-politycy zginęli w zamachach? Galba Odpowiedz Link Zgłoś
tyu Tako rzecze Galba 28.02.02, 10:53 Gość portalu: Galba napisał(a): > Ok. – zginął ale czy to powód by od razu czcić go jak bóstwo? Za co? Za > nielegalny handelek bronią z reżimami Czarnego Lądu? Szwedzka opinia publiczna > nie mogła się pozbierać gdy te afery wyszły na światło dzienne parę lat temu. A > może za rozleniwienie społeczeństwa do tego stopnia, że za 100 lat typowy Szwed > będzie miał śniadą skórę i turban na głowie (rdzenni z braku ochoty do pracy > wymrą z głodu)?. > > Jacy jeszcze inni super(twoim zdaniem)-politycy zginęli w zamachach? > > Galba Galbo! O co się tak pieklisz? Że Palme Ci do teorii nie pasuje? Kto tu mówi o świętości! Jest rocznica śmierci polityka WYBITNEGO na skalę europejską co najmniej - i ktoś o tym pamiętał. Tyle. A Ty zaraz - huzia! Bo - jeśli lewica rządzi źle - to upodlenie itp itd, ale - jeśli rządzi DOBRZE to... to... to... TO - ROZLENIWIA! ZA DOBRZE ROBI tym darmozjadom, co przez pół wieku na nią głosowały - tak?! Czyli - nie kijem go, to pałką, bo lewak. A o handlu bronią dyskretnie zamilczę. Nasz nowy Wielki Brat usłyszałby jeszcze, co myślę o JEGO handlu bronią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Niedowład lewego oka? IP: 213.17.161.* 28.02.02, 11:08 1. Palme - wdzięczny bym był za bliższe informacje na temat jego WYBITNOŚCI, byle nie na zasadzie: Palme wybitnym politykiem był (bo mnie jakoś nie zachwyca...). 2. Czy aby nie wylazło z Pana typowe dla lewaków osłabienie wzroku w lewym oku („A o handlu bronią dyskretnie zamilczę”? Czy ktoś, kto na forum światowym grzmi o biedzie Afryki i zbrodniach jej reżimów, a w zaciszu gabinetów prowadzi mafijne pertraktacje w sprawie sprzedaży broni tymże nie jest zakłamanym bydlakiem? A może chciał przekazać te pieniądze na dożywianie dzieci w Etiopii? Biedaczek nie zdążył i zostały na kontach w Szwajcarii... Szkoda. Galba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blong USA IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 02.03.02, 10:35 to jest odpowiedz na drugie pytanie. Bo kto to jezdzi po Czarnym ladzie, prowadzi pokojowe rozmowy, naklania do pokoju i po oficialnych przyjeciach zalatwia kontrakty dla koncernow? Niedowlad prawego oka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blong Re: USA 2 IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 02.03.02, 10:38 aha i ktory to moralista zakazuje handlu bronia panstwom srodkowej europy /w imie szlachetnych idealow/ aby pozniej sam wlazl na opuszczone rynki? A moze nie pamietasz juz poczatku lat 90 ? Podwojny niedowlad prawego oka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Panie Blong - warunki Pańskiej kapitulacji. IP: 213.17.161.* 04.03.02, 07:38 1. Ma Pan zadziwiającą umiejętność nieustosunkowywania się do Treści postów, na które Pan jakoby odpowiada. Bo czyż za odpowiedź na zdanie „B jest szubrawcem” można uznać stwierdzenie „A też nim jest”? Moim zdaniem nie! 2. Nie przypominam sobie by przywołany przez Sz. P. Pan Prezydent Bush kreował się na świętego Jerzego religii pacyfistycznej. W związku z powyższym zmuszony jestem uznać Pańskie argumenty za wysoce niezadowalające. Wobec Pańskiej bezsilności proponuję Panu następujące warunki kapitulacji: 1. Przyzna Pan, że O. Palme jest postacią wątpliwą moralnie 2. Przyzna Pan również, że O.P. miał tylko dwa realne osiągnięcia: - stworzył kult własnej osoby - zdołał ukryć przed szwedzkim fiskusem miliony dolarów z handlu bronią W razie przyjęcia w/w warunków (bardzo łagodnych) zobowiązuję się nie szargać pamięci Pańskiego świętego co najmniej do czasu kolejnej rocznicy jego wniebowstąpienia. Galba PS. Warunki nie podlegają negocjacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blong odrzucone - juz jestesmy na murach IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 12:34 Rzymskiej fortecy "Czy ktoś, kto na forum światowym grzmi o biedzie Afryki i zbrodniach jej reżimów, a w zaciszu gabinetów prowadzi mafijne pertraktacje w sprawie sprzedaży broni tymże nie jest zakłamanym bydlakiem? " kto na poczatku lat 90 sugerowal panstwom srodkowej europy o zaprzestanie handlu bronia z watpliwymi rezimami by sie tam pozniej wepchnac sam? Imperium kolosem na glinianych nogach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do Galby i nie tyko IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 09:14 Czy ja coś mówiłem o świetości ? Żadnych świętych w polityce nie zauważam . Nie ta branża . A te "Czarne Ludy" , to chyba Ci sie pomyliły z Indiami . Sprzedaż hałbic do Indii przez prywatny koncern Bofors , to jakaś zbrodnia ? Może będziesz protestował przeciwko polskiemu kontraktowi na dostawę sprzetu wojskowego do Indii ? No chyba , że jesteś pacyfistą ...? A wracając do ludów Afryki , to Szwecja własnie od czasów Palmego przeznacza corocnie ok. 1 % całego swojego PKB na pomoc dla Krajów Trzeciego Świata ( USA - 0,17 % ...). W 1993 roku pomoc ta wyniosła aż 2,8 % wydatków państwa ! * Polityków , którzy zginęli w zamachach , choć na to nie zasłużyli bylo wielu : 1865 - Abraham Lincoln 1914 - Jean Jaures 1922 - Gabriel Narutowicz 1948 - Mahatma Gandhi , hr. Folke Bernadotte 1963 - JFK 1968 - Martin Luther King , Robert Kennedy 1980 - abp Oscar Romero, John Lennon ( nie-politycy, ale zginęli w zamachach ) 1981 - Anwar Sadat 1984 - Indira Gandhi 1991 - Rajiv Gandhi 1995 - Icchak Rabin * żrodło : Human Development Report 1993 , wyd. UNDP , New York 1993 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Zmuszony jestem wykreślić paru świętych... IP: 213.17.161.* 04.03.02, 08:15 Gość portalu: V.C. napisał(a): > A te "Czarne Ludy" , to chyba Ci sie pomyliły z Indiami . Sprzedaż hałbic do > Indii przez prywatny koncern Bofors , to jakaś zbrodnia ? 1. A czy oszukiwanie przy okazji fiskusa jest w porządku (szczególnie gdy się jest premierem trzymającym buta fiskalizmu na gardle obywateli)? 2. Czy opowiadanie banialuk o światowym pokoju i cierpieniach Afryki jest do pogodzenia ze sprzedażą broni najbardziej bestialskim reżimom tejże Afryki? > Może będziesz protestował przeciwko polskiemu kontraktowi na dostawę sprzetu > wojskowego do Indii ? Nie. > No chyba , że jesteś pacyfistą ...? Broń Panie Boże! Tfu! > A wracając do ludów Afryki , to Szwecja własnie od czasów Palmego przeznacza > corocnie ok. 1 % całego swojego PKB na pomoc dla Krajów Trzeciego Świata ( USA > - > 0,17 % ...). 1. Zgadnij, która z tych kwot jest większa? 2. Przeznaczanie jakichkolwiek pieniędzy z budżetu na pomoc "Krajom Trzeciego Świata" jest niemoralne. Pan John Smith z Wyoming nie po to płaci podatki by było z czego dotować mafię rządzącą Burkina Faso. > W 1993 roku pomoc ta wyniosła aż 2,8 % wydatków państwa ! * Wkrótce po tym "Trzy Korony" zmuszone były zakończyć erę Panstwa Szczęśliwości Socjalnej. > Polityków , którzy zginęli w zamachach , choć na to nie zasłużyli bylo wielu : > > 1865 - Abraham Lincoln Amerykanie go cenią - nie wiem za co. Złamał Konstytucję napadając na stany, które zgodnie z postanowieniami tejże Konstytucji chciały opuścić Unię - wróg Wolności i demokracji. > 1914 - Jean Jaures Moje pytanie dotyczyło WYBITNYCH polityków. > 1922 - Gabriel Narutowicz Na śmierć oczywiście nie zasłużył. Ale moje pytanie dotyczyło WYBITNYCH polityków. > 1948 - Mahatma Gandhi, Nie mam zdania, niech bądzie OK. > hr. Folke Bernadotte OK. (warunkowe - nie znam całej biografii) > 1963 - JFK Gdybyśmy byli w USA zaskarżyłbym Cię i wygrałbym jakieś 5 mln $! O mało nie udławiłem się herbatą ze śmiechu! Wybitne osiągnięcia: a. zwycięstwo w wyborach 1960 dzięki fałszerstwom mafii, z którą związana była jego rodzina b. zaciągnął do lóżka MM (największe osiągnięcie) c. rekordowa ilość orgii w Białym Domu (Bill nawet się nie zbliżył do tego wyczynu) d. wyjątkowo udana akcja w Zatoce Świń (w zasadzie wszystko - poza łóżkiem - tak mu wychodziło) e. fantastycznie zorganizowana interwencja w Wietnamie f. dzięki niemu już nigdy Amerykanie nie wybiorą katolika na prezydenta g. ładnie dał się zabić > 1968 - Martin Luther King , Pytałem o polityków a nie Lepperów > Robert Kennedy - vide JFK (większość pasuje jak ulał) > 1980 - abp Oscar Romero, Może się kompromituję ale nie znam. > John Lennon De gustibus non est disputandum - nie będę wypowiadał się na temat jego twórczości, ale za finansowanie IRA i paru postępowych bojówek angielskich zasłużył na swój los. > 1981 - Anwar Sadat OK - ale dziwię się, że lewak taki jak Ty zgłosił taką kandydaturę. > 1984 - Indira Gandhi Nie dostrzegam WYBITNOŚCI > 1991 - Rajiv Gandhi Look dwie linijki wyżej (tyle że dwa razy intensywniej). > 1995 - Icchak Rabin Peres (jego kumpel jak by nie było) po przejęciu premierostwa stwierdził, że to co znalazł w szufladach IR przeraziło go gdyż realizacja tych pomysłów oznaczałaby likwidację Izraela. Nawiasem mówiąc IR odpowiada za śmierć tysięcy ludzi - w czasie kilku lat "procesu pokojowego" zginęło więcej osób niż w trakcie wcześniejszych 4 dekad. Galba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski Re: 16. rocznica zamachu na Olofa Palme IP: *.chicago-01-02rs.il.dial-access.att.net 02.03.02, 09:28 hej. fakt, zupelnie zapomniano faceta, a glupi nie byl. Czy cos nowego wiadomo odnosnie sprawcow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: 16. rocznica zamachu na Olofa Palme IP: *.gis.net 04.03.02, 00:32 Mgliscie tylko sobie przypominam,ze mial z tym klopoty Lyndon LaRouche i ze domniemany "zabojca" zostal zalatwiony przez "nieznanych sprawcow" w Atlancie.Mial b.skandynawskie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: 16. rocznica zamachu na Olofa Palme IP: 62.233.181.* 03.03.02, 12:27 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Cześć jego pamięci ! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: 16. rocznica zamachu na Olofa Palme IP: *.torun.dialup.inetia.pl 03.03.02, 21:48 To gloryfikowanie Palmego to lekka przesada. W Polsce w latach osiemdziesiątych propaganda PRL zrobiła z niego "wybitnego polityka" - radziłbym sprawdzić jego "dziwne" kontakty z krajami wchodzącymi w skład imperium sowieckiego i wypowiedzi dotyczące "stanu wojennego" w Polsce. Drugą sprawą jest jego popularność na Zachodzie. Był on rzeczywiście bardzo popularny wśród światowego lewactwa. Dla reszty (bez znaczenia są jego dokonania) stał się sensacją tylko z tego powodu, że ... został zabity przywódca europejskiejgo kraju... , a to jest sensacja i tyle. Osobiście podziwiałem wielu innych polityków, którzy niekoniecznie zmarli śmiercią gwałtowną i uważam, że powinno się im poświęcić znacznie więcej uwagi niż Palmemu. Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: 16. rocznica zamachu na Olofa Palme 04.03.02, 00:00 Rzecz w tym, Kolego, ze lewica swiatowa, odzegnujac sie oczywiscie od Kosciola i jego praktyk, na gwalt potrzebuje swoich swietych. Poniewaz wiekszosc bohaterow z lewej strony zostala skompromitowana raz i na zawsze, a czesc w jakies afery byla uwiklana (ktore wychodzily po czasie), probuja po kolei, a to tego, a to innego. Licza, ze kogos w koncu na ten Panteon lewicy uda sie wepchnac, kto bylby uniwersalnie zaakceptowany, ale kiepsko z kandydatami. Czego mysmy juz nie widzieli... Tak by sie spytac, np. intelektualistow francuskich. Tych starszych. I komuna sowiecka po kolei byla tam podziwiana, i Mao Ze Dong (tak sie ten bandyta teraz pisze?), i Che Guevara. A tam, szkoda gadac. Jospin - ex-trockista! To bedzie nowy kandydat na idola. Zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
tyu Olof Palme a histeria na polskiej prawicy 04.03.02, 13:13 No i stało się. V.C. przypomniał datę zamordowania Olofa Palme. Żadne hagiografie, żadne sugestie... Uczcił datę śmierci wybitnego europejskiego polityka. Tyle. Kiedyś NA TYM SAMYM FORUM prawaki zachłystywały się z oburzenia, że ktoś śmiał zanegować tezę "Stanisław Michalkiewicz - wybitny publicysta". Wystarczyło ich śliny na kilkanaście wątków. A ja się zapytowywuję: kto zacz, ów Stanisław... jak mu tam? Ale - pisać sobie możecie! Teraz - prawaki zachłystują się z oburzenia, że V.C. śmiał... Dopisują ideologie o tym, jak to lewica na gwałt szuka swych świętych. Wynajdują Palmemu, co mogą: handel bronią (NIE PRZEMAWIA DO NICH, że ICH prawackie idole TEŻ nią handlują, czyli - widocznie żadna to ujma, chyba, że handluje ktoś, kogo ONI nie lubia), porównują kandydatów do pokojowej nagrody Nobla do Leppera. Itd. Byle zniwelować rangę zamordowanego. Bo Palme był jednym z działaczy Międzynarodówki - tfu! - Socjalistycznej. A przecież Olof Palme, to - tylko i aż - jedna z WIELU WYBITNYCH POSTACI europejskiej sceny politycznej II połowy XX wieku. A zatem - chyba wart wspomnienia. Encyklopedia internetowa "WIEM" w dziale "Postacie historyczne" podaje taką charakterystykę: Palme Sven Olof (1927-1986), polityk szwedzki, działacz socjalistyczny. Karierę polityczną rozpoczął w socjalistycznych organizacjach studenckich. W latach 1953-1963 osobisty sekretarz i doradca premiera T. Erlandera. W latach 1953- 1954 w ministerstwie obrony. Od 1957 aż do śmierci poseł do parlamentu. W latach 1963-1965 minister bez teki, a w latach 1965-1967 minister transportu, poczty i telegrafów. Jako minister oświaty i kultury do 1969 zreformował system szkolnictwa. W latach 1969-1976 i 1982-1986 premier, a od 1969 przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej. W 1976 został jednym z wiceprzewodniczących Międzynarodówki Socjalistycznej i kierował sekcją do spraw Afryki Południowej. W tym czasie wchodził w skład tzw. komisji Brandta, zajmującej się relacjami pomiędzy krajami biednymi i bogatymi. W 1980 został przewodniczącym niezależnej Komisji do spraw Rozbrojenia i Bezpieczeństwa (tzw. Komisji Palmego). Otwarcie potępił agresję ZSRR w Afganistanie. W 1980 mediator w wojnie iracko-irańskiej. Zastrzelony przez zamachowca 1986 w Sztokholmie. 28 V 1998 szwedzki sąd najwyższy odrzucił wniosek prokuratora generalnego o ponowne wszczęcie śledztwa w sprawie zabójstwa O. Palmego. Sprawa może być wznowiona - w przypadku znalezienia nowych dowodów - do 2011. Tyle Encyklopedia WIEM. Cokolwiek by jednak Palme nie uczynił - napluć na niego zawsze będzie można. Nie wierzycie? Każda hiena potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Olof Palme a histeria na polskiej prawicy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 21:25 Podpisuję się obiema rękami pod postem Tyu . Chcę jednak w końcu sie dowiedziec do jakich to krajów Czarnej Afryki słał Palme ( osobiście ? ) te legendarne transporty uzbrojenia . Jakaś odnośna literatura ,artykuły , linki ??? Pierwszy raz słyszę ,że Palme był kreowany na idola przez propagandę PRL ( sugestia Nowego ). Zapytuję : za co ? Za to ,że prezentował "wrogość wobec komunizmu przynoszącemu zniewolenie politycznwe" * ??? Za to ,że otwarcie potępił radziecką agresję na Afganistan ??? Za to ,że szwedzkie ( lewicowe ) związki zawodowe słały tony sprzętu poligraficznego i i.in. oraz miliony koron dla polskiej opozycji w latach 80. ? Za co ? * dr hab. Marek Bańkowicz "Ilustrowany leksykon historii Polski" , Kraków 2000 , s. 434 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Trzeba było oglądać telewizję w 1982 i 1983 roku IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.03.02, 21:40 Ja mam bardzo dobrą pamięć i doskonale pamietam komentarze o tym "wybitnym" polityku z PRL-owskiej prasy i telewizji lat osiemdziesiątych. A leksykony i inne pozycje naukowe piszą różni ludzie (mam wiele do czynienia z wydawnictwami i wiem wystarczająco dużo na ten temat). Pewien "wybitny" polski naukowiec zakwiestionował nawet istnienie Holocaustu. Jak już IPN przestanie "zagrażać" czerwonym gnojom to usłyszysz jeszcze wiele nowych "naukowych prawd". Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Trzeba było oglądaćszwedzką telewizję IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 21:53 Gość portalu: Nowy napisał(a): > Ja mam bardzo dobrą pamięć WYBIóRCZĄ ? i doskonale pamietam > komentarze o tym "wybitnym" polityku z PRL-owskiej > prasy i telewizji lat osiemdziesiątych. > A leksykony i inne pozycje naukowe piszą różni ludzie > (mam wiele do czynienia z wydawnictwami W TOALECIE ? i wiem > wystarczająco dużo na ten temat). > Pewien "wybitny" polski naukowiec LEWICOWY ??? zakwiestionował nawet > istnienie Holocaustu. > Jak już IPN przestanie "zagrażać" czerwonym gnojom to > usłyszysz jeszcze wiele nowych "naukowych prawd". > > Nowy Nie zwalaj na książkę i naukowców . Z w/w leksykonu zacytowałem jedynie urywek zdania . Palme krytykował komunizm . TAK CZY NIE ??? Otwarcie potepił inwazje na Afanistan . TAK CZY NIE ??? LEWICOWE szwedzkie związki zawodowe wspierały "Solidarność " TAK CZY NIE ??? Odpowiedz Link Zgłoś