Dodaj do ulubionych

Dla Szoka z Watykanu

23.05.11, 15:38
"

HOLY SEE DEFENDS UNIVERSAL ACCESS TO MEDICAL CARE

VATICAN CITY, 21 MAY 2011 (VIS) - Last Wednesday, 18 May, Archbishop Zygmunt Zimowski, president of the Pontifical Council for Health Pastoral Care spoke at the 64th World Health Assembly underway in Geneva, Switzerland from 16 to 24 May. His address was dedicated to the theme "Guaranteeing Universal Access to Medical Care".

"The World Health Report 2010", he said, "emphasizes health system financing as the conduit to the much desired universal coverage in health service provision. It also notes with concern that despite the progress made in some countries, on the whole, we are still a long way from universal coverage. This sad fact highlights the need for a true global solidarity, in which high income countries do not only promise, but effectively meet their commitments on development assistance".

Then, citing the papal encyclical "Caritas in veritate", he noted that, in it, Benedict XVI asserted that "more economically developed nations should do all they can to allocate larger portions of their gross domestic product to development aid, thus respecting the obligations that the international community has undertaken in this regard".

As regards the World Health Organization's Draft HIV Strategy 2011-2015, "the Holy See appreciates the emphasis laid on eliminating new HIV infections in children and expanding and optimizing HIV treatment and care for them, which up to date has been lagging behind the progress made in treating adults. In this area, the archbishop emphasized "the importance of education in changing human behavior and responsible living as a key element of the prevention campaign".

Lastly, the president of the Pontifical Council for Health Pastoral Care affirmed that his delegation "fully shares the concerns ... for child injury prevention. ... the Holy See would like to appeal to the international community to support transfer of knowledge on measures and instruments for the prevention of child injury to low- and middle-income countries, where 95% of child injury deaths occur", oftentimes provoked by "long civil wars".

DELSS/
Obserwuj wątek
    • rycho7 wystarczy gdy sami pokryja koszty 23.05.11, 17:55
      manny-jestem napisał:

> HOLY SEE DEFENDS UNIVERSAL ACCESS TO MEDICAL CARE

Ja nie bede protestowal jak oni sami beda wydawali SWOJE pieniadze. Ale jak zwykle oni chca dysponowac moimi nie pytajac mnie o zdanie.

Mafie sa demonstracyjnie religijne, takze te zalegalizowane. Zalegalizujmy sie my.
    • rusek11 hashewaty 23.05.11, 18:10
      sluchaj polonie, bladziewity.

hej sokole, hej hej.
    • sz0k a jakiś komentarz od siebie? 23.05.11, 18:13
      Czy czego ode mnie konkretnie oczekujesz?
      • manny-jestem Re: a jakiś komentarz od siebie? 23.05.11, 18:15
        Chcialbym sie dowiedziec jak godzisz liberterianizm ekonomiczny z katolicyzmem? smile
        • sz0k Re: a jakiś komentarz od siebie? 23.05.11, 18:23
          manny-jestem napisał:

> Chcialbym sie dowiedziec jak godzisz liberterianizm ekonomiczny z katolicyzmem?
          > smile

A to katolicyzm to jakiś kierunek w ekonomii jest? Nie wiedziałem.
          Jak godzę? Katolicyzm opiera się na prawie boskim (vel naturalnym dla atoli), którego integralną częścią jest wolność (wolna wola) człowieka. Liberalizm ekonomiczny zakłada m.in. wolność człowieka co do dysponowania swoją własnością. To jest to spoiwo, które pozwala mi łączyć te doktryny.
          Po więcej odsyłam do książki S. Michalkiewicza: "Dobry "zły" liberalizm".
          • manny-jestem Wybacz 23.05.11, 18:32
            ale poniewaz uwazam zie za katolika to za bardziej wiazaca interpretacje prawa boskiego i nauki Kosciola uwazam to:

www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/justpeace/documents/rc_pc_justpeace_doc_20060526_compendio-dott-soc_pl.html
            • sz0k Re: Wybacz 23.05.11, 18:39
              Linkowałeś to już manny. Nie chce mi się tego czytać, więc możesz streścić w paru zdaniach?

Kościół jest kompetentny do wypowiadania się w sprawach "wiary i moralności". I tutaj jego autorytet jest niepodważalny. Co do ekonomii i gospodarki manny to sorry, ale tak jak rozmawialiśmy wcześniej... nie ten obszar kompetencji...
              • manny-jestem Re: Wybacz 23.05.11, 18:54
                No a ja taki glupi myslalem ze katolicyzm dotyczy kazdego aspektu zycia osobistego.
                • oleg3 Re: Wybacz 23.05.11, 19:11
                  manny-jestem napisał:

> No a ja taki glupi myslalem ze katolicyzm dotyczy kazdego aspektu zycia osobistego.

Czy firma jest podmiotem moralnym, Manny? Czy korporacja będzie zbawiona? A może jakieś państwo zostanie wyniesione na ołtarze? Czy skraplanie się gazu jest problemem moralnym? A może da się potępić bezduszne prawo powszechnego ciążenia?
                  • manny-jestem Re: Wybacz 23.05.11, 19:13
                    Olegu, oczywiscie ze zadna z tych instytucji nie jest podmiotem moralnym, ale kazda osoba , ktora nimi kieruje czy w nich pracuje, owszem, jest.
                    • oleg3 Re: Wybacz 23.05.11, 19:26
                      To jasne. A teraz powiedz mi czy papież ma prawo nauczać o finansowaniu opieki zdrowotnej? Czy ma do tego mandat?
                      • manny-jestem Re: Wybacz 23.05.11, 19:57
                        Kosciol ma mandat do tego aby nauczac czym sie powinni w zyciu publicznym kierowac katolicy, ale niech wyjasnie.

Szok tu wystepuje jako goracy zwolennik absolutnej monarchii katolickiej. Zakladam ze monarchie katolicka definiuje to ze jej wladca i urzednicy kieruja sie nauka Kosciola.

Biorac pod uwage liberarianskie poglady ekonomiczne Szoka uwazam wiec ze istnieje w jego pogladach pewna niespojnosc logiczna bo Kosciol libertarianizmu ekonomicznego nie popiera. Probuje wydobyc wiec od niego w jaki sposob on jedno z drugim godzi.

No chyba ze wedlug Szoka definicja monarchii katolickiej jest jedynie to ze wladca podaje sie za czlonka Kosciola. Tyle ze, w takim przypadku, co stoi na przeszkodzie zeby nie byl on, na przyklad, czlonkiem tej organizacji:

www.catholicsforchoice.org/about/default.asp
                        • oleg3 Re: Wybacz 23.05.11, 20:24
                          manny-jestem napisał:
                          > Kosciol libertarianizmu ekonomicznego nie popiera

Istotne jest to, że go nie potępia. Można być katolikiem i zwolennikiem l ibertarianizmu ekonomicznego.

P.S.
                          Nie bardzo wiem co rozumiesz przez ten libertarianizm ekonomiczny. Idzie o rothbardyzm-hoppizm ? Nozick?
                          • manny-jestem Re: Wybacz 23.05.11, 20:57
                            oleg3 napisał:

> manny-jestem napisał:
                            > > Kosciol libertarianizmu ekonomicznego nie popiera
                            >
                            > Istotne jest to, że go nie potępia. Można być katolikiem i zwolennikiem l ib
                            > ertarianizmu ekonomicznego
                            .

Nie potepia, ale przed niektorymi rozwiazaniami proponowanymi przez szkole austriacka niewatpliwie przestrzega.
                            >
                            > P.S.
                            > Nie bardzo wiem co rozumiesz przez ten libertarianizm ekonomiczny. Idzie
                            > o rothbardyzm-hoppizm ? Nozick?
                            > ==

W tym przypadku szokizm smile
                        • sz0k Re: Wybacz 23.05.11, 23:01
                          Manny nie rozśmieszaj mnie. Jaki charakter ma "katolicka nauka społeczna"? Teologiczny, doktrynalny? Jak hierarchowie Kościoła opublikują jakieś pismo, w którym będą twierdzić, że kierowcy muszą zapinać pasy, bo "życie kierowcy jest najważniejsze i musi je chronić wszelkimi sposobami" to też będziesz twierdził, że "Kościół naucza, że trzeba zapinać pasy i tak ma być"?

Powtarzam: zakres wiary i moralności - stanie na straży tych dwóch wartości jest zadaniem Kościoła i z tego i tylko tego punktu widzenia można posługiwać się "katolicką nauką społeczną". Zakładam, że zawiera ona tak pouczające treści jak: nie wyzyskiwanie pracowników, płacenie w terminie, uczciwość w interesach, itp. itd.

Moje poglądy są czysto wolnorynkowe. Wolność, własność, sprawiedliwość. Nigdy bym nie przypuszczał, że "Kościół tego nie popiera"...
                      • rycho7 moralnosc biznesowych osobow ludzkich 23.05.11, 20:03
                        oleg3 napisał:

> To jasne. A teraz powiedz mi czy papież ma prawo nauczać o finansowaniu
                        > opieki zdrowotnej? Czy ma do tego mandat?

Gdzy szpitale sa zakonne to panstwo powinno je finansowac. No i kapelanow w karetkach pogotowia.
                        • matelot Re: moralnosc biznesowych osobow ludzkich 23.05.11, 20:32
                          rycho7 napisał:

> oleg3 napisał:
                          >
                          > > To jasne. A teraz powiedz mi czy papież ma prawo nauczać o finansowaniu
                          > > opieki zdrowotnej? Czy ma do tego mandat?
                          >
                          > Gdzy szpitale sa zakonne to panstwo powinno je finansowac. No i kapelanow w kar
                          > etkach pogotowia.
                          =================
                          Gdyby w Łodzi w karetkach jeździli kapelani nie byłoby afery skór... wink
                          • oleg3 Matelocie 23.05.11, 20:41
                            Bieglejszy jesteś w doktrynie katolickiej czy (jak to Manny określa) libertarianizmie ekonomicznym? A może lubisz wsadzać palec między drzwi?
                            • matelot Re: Matelocie 23.05.11, 22:59
                              oleg3 napisał:

> Bieglejszy jesteś w doktrynie katolickiej czy (jak to Manny określa) libertaria
                              > nizmie ekonomicznym? A może lubisz wsadzać palec między drzwi?
                              >

=================
                              Ależ Olegu, ja z Mannym nawet w ogień! smile
                            • jaceq Re: Matelocie 23.05.11, 23:51
                              oleg3 napisał:

> Bieglejszy jesteś w doktrynie katolickiej czy (jak to Manny określa) libertaria
                              > nizmie ekonomicznym?

Wyszło, że bieglejszy i w jednym i drugim od Ciebie. (chichot i za chwilę powaga).
                • t_ete Re: Wybacz 23.05.11, 19:16
                  manny-jestem napisał:

> No a ja taki glupi myslalem ze katolicyzm dotyczy kazdego aspektu zycia osobist
                  > ego.

A wiesz, ze ja tez ?
                  Ale to w Polsce sie jakos nie sprawdza ...

tete
                  • snajper55 Re: Wybacz 23.05.11, 19:58
                    t_ete napisała:

> Ale to w Polsce sie jakos nie sprawdza ...

A gdzie się sprawdza?

S.
                    • t_ete Re: Wybacz 23.05.11, 20:22
                      snajper55 napisał:

> A gdzie się sprawdza?

Moze Manny wie ?

tete
                • sz0k Re: Wybacz 23.05.11, 22:35
                  manny-jestem napisał:

> No a ja taki glupi myslalem ze katolicyzm dotyczy kazdego aspektu zycia osobist
                  > ego.

To źle myślałeś. Następnym razem jak będziesz piekł ciasto to nie szukaj na niego przepisu w KKK.
    • qwardian Re: Dla Szoka z Watykanu 23.05.11, 22:32
      manny-jestem 23.05.11, 18:54 Odpowiedz

> No a ja taki glupi myslalem ze katolicyzm dotyczy kazdego aspektu zycia osobistego.

Wystarczy się cofnąć do lat kiedy Papież i Kościół Katolicki miał nieograniczoną władzę, oraz formułować opinię na faktach historycznych. Kościół nie wprowadził nigdy przymusowej zrzutki na opiekę zdrowotną, ani nie zmonopolizował jej. Socjalistyczna Europa zrobiła to pierwsze, a USA drugie...
      • qwardian Re: Dla Szoka z Watykanu 23.05.11, 22:38

Posoborowy Kościół Katolicki plecie sporo bzdur, ale nie mogą przecież w tym prześcignąć rzeczywisty świat świecki...
      • t_ete Re: Dla Szoka z Watykanu 23.05.11, 23:14
        qwardian napisał:

> Kościół nie wprowadził nigdy przymusowej zrzutki na opiekę zdrowotną, ani nie zmonopolizował jej. Socjalistyczna Europa zrobiła to pierwsze, a USA drugie...

Ubezpieczenie zdrowotne - Kanclerz Otto Bismarck, rok 1883, pelen socjalizm wink
        Jak USA zmonopolizowaly opieke zdrowotna ?

tete
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka