Dodaj do ulubionych

Sezon ogórkowy

31.05.11, 11:33
Od jakiegoś czasu da się słyszeć sygnały o groźnych , bo śmiertelnych , zatruciach pokarmowych. Tym razem źródłem są warzywa. Czyli aktualnie jemy mięcho i sery,popijamy to wszystko mlekiem , czy wodą, a surowe warzywa odstawiamy na bok. Na nic nie zdadzą się zapewnienia,że Polska znów jest zieloną wyspą i zagrożenia zatruciami u nas nie ma, bo praktycznie obecnie w sprzedaży są warzywa produkcji krajowej, a te jak wiadomo sa nie tylko najsmaczniejsze , ale i najzdrowsze.

I co z tego?

Ano nic.Klient i tak nie kupi.

Nasuwa się tu przysłowie. Cygan zawinił, a kowala powiesili

Gdzieś tam w słonecznej Hiszpanii , albo po drodze do bogatej Germaniii zapaskudzili warzywa powodując panikę na rynku. Wystarczy jeden masowy wytwórca, a może jeden skażony rejon ( bo to tez jest mozliwe), aby skutki tego nieszczęści(czy niedbalstwa) odczuli nic niewinni plantatorzy z Polski. Mało tego. Juz widzę inspekcje Sanepidu wypuszczone na pole walki z zarazą, które przelecą po warzywniakach i targowiskach, wlepią sporo mandatów, każą powiesic prawidłową instrukcję mycia rąk i ogłoszą sukces.

Współczuję bankrutom nie z własnej winy.

A.
Obserwuj wątek
    • dachs Re: Sezon ogórkowy 31.05.11, 11:49
      andrzejg napisał:

> Juz widzę
      > inspekcje Sanepidu wypuszczone na pole walki z zarazą, które przelecą po warzyw
      > niakach i targowiskach, wlepią sporo mandatów, każą powiesic prawidłową instruk
      > cję mycia rąk i ogłoszą sukces.

A jak tego nie zrobią, to zaraz poseł Hofman będzie dowodził, że rząd chce wyniszczyć naród. smile
    • oleg3 Ja kupuję i jem 31.05.11, 12:42
      W dupie mam media i Sanepidy. Zawsze preferowałem warzywa kiepskie z lokalnej hodowli. Powyginane, nie trzymające standardów, śmierdzące gnojem. Nie lubię tych wymuskanych pod wymiar, naszprycowanych.

Z Hiszpanii lubię pomarańcze i mandarynki. smile
      • wkkr To chociaż je dobrze myj 31.05.11, 13:35
        Zapach gnoju wskazuje na to że bakterii Escherichia coli jest tam sporo.
        • oleg3 Re: To chociaż je dobrze myj 31.05.11, 13:44
          Mój ojciec i moi dziadowie wywozi gnój na pole, Ja też to robiłem w młodości. Zapach gnoju to gwarancja naturalności, Panie Abstrakt.

P.S.
          Myć trzeba smile
          • jureek Re: To chociaż je dobrze myj 31.05.11, 18:44
            oleg3 napisał:

> Mój ojciec i moi dziadowie wywozi gnój na pole, Ja też to robiłem w młodości.

Gnój wywoziło się przed orką, czyli zanim jeszcze się sadziło czy siało, a nie tak jak teraz, że leje się gnojówą pole, gdzie rośliny już prawie owocują.
            Jura
      • jureek Re: Ja kupuję i jem 31.05.11, 18:48
        oleg3 napisał:

> W dupie mam media i Sanepidy. Zawsze preferowałem warzywa kiepskie z lok
        > alnej hodowli.

Dla mnie jest też istotna właściwa pora roku. Nie lubię sałaty i rzodkiewek późną jesienią, ani pomidorów wczesną wiosną. Wszystko o właściwej porze.
        Chociaż przyznam się, że dzisiaj trochę złamałem te zasady. Skusiłem się na pomidory za jedyne 98 centów/kilogram, z Hiszpanii. Dobre były.
        Jura
    • sz0k "niedbalstwo", "gdzieś tam zapaskudzili" 31.05.11, 19:35
      W Hiszpanii? W NIEMCZECH????!!! Tyle przepisów i norm chU jnii Ewropejskiej i taka kaszana? No jak to tak?
      • dachs Re: "niedbalstwo", "gdzieś tam zapaskudzili" 31.05.11, 19:49
        sz0k napisał:

> W Hiszpanii? W NIEMCZECH????!!! Tyle przepisów i norm chU jnii Ewropejskiej i t
        > aka kaszana? No jak to tak?

Pierwsze reakcje niemiecke wskazywały na "ekoogórki", co wydaje się zresztą dość prawdopodobne. Zwłaszcza w świetle praktyki zalewania gnojówką juz wyrośniętych roślin, na którą zwrócił uwagę Jureek.
        Dopiero po dwóch dniach zwrócono się w stronę tropu hiszpańskiego, wbrew wcześniejszym ustaleniom, że w Hiszpanii bakteria nie występuje.
    • jenisiej Niech jedzą ciastka... 31.05.11, 19:57
      ...jak mawiała Maria Antonina, propagatorka cukierniczego rzemiosła. Tę kampanię promocyjną przypłaciła szyją - zapewne wskutek spisku konkurencyjnego cechu piekarzy.

Smacznego wszystkim - co tam kto lubi: coli, salmonellę, whatever.

wink
    • jaceq Epidemia 01.06.11, 01:13
      wyraźnie wskazuje, że to Niemcy się nie myją, a nie Hiszpanie. Może profil narodowościowy państwa niemieckiego w ciągu 50 lat uległ drastycznej zmianie.
    • rusek11 Re: Sezon ogórkowy 02.06.11, 00:03
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/yrfk/TEUUTbuh4M2gFxqazB.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka