06.11.11, 17:17

Dzień w dzień ostatnio o zwiększającym się prawdopodobieństwie uzyskania przez Iran broni atomowej. W Izraelu głosy o nadciągającej wojnie. Rozumiem, że prewencyjnej.

Znawcy uspokajają. Zagrożenie z Iranu raczej medialne. A Izrael sam nie zaatakowałby. Nie może, nie pozwoliłyby na to Stany.

Ale, wariatów na świecie nie brakuje. A wojnę prewencyjną od ofensywnej mogą dziś dzielić sekundy.

Gdyby ------
Obserwuj wątek
    • cepekolodziej Re: Wojna? 06.11.11, 20:53

Myślicie, że prez. Peres tylko tak sobie gadał? Że to takie tam ---pffffffffft?

www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-cleric-israel-wouldn-t-dare-pursue-its-foolish-military-threats-1.394024
      [U mnie w domu już dzisiaj przedsmak. Żonie piperznął dysk w komputerze, z materiałami z ostatnich dziesięciu lat i jedyną kopią dużej pracy naukowej. Dyplomacja w zaniku, klątwy przechodzą w trajektorie talerzy i szklanek. Nieciekawie, cholera.]
      • polski_francuz Dysk 06.11.11, 20:59
        daje sie odczytac. Pogadaj z kilkoma serwisami komputerowymi, Jakas zlota raczka sie znajdzie.

PF
        • cepekolodziej Re: Dysk 06.11.11, 21:42

Odzyskałem parę tysięcy plików, nawet z tytułami. Ale się, niestety, nie dają otworzyć. Cały czas, mi gada, że nie, nie da się otworzyć, bo nie działa jakieś coś mswrd.632 czy coś. Beznadzieja. A klątwy ziemia-ziemia latają.

Poszukam rzecz jasna rozwiązania-pomocy. Ale i tak wychodzę na kretyna., co to na niczym sie nie zna. Chociaż nie mój dysk, itd.
          • polski_francuz Wazna jest 06.11.11, 21:52
            perspektywa rozwiazania problemu.

Dobranoc

PF
      • cepekolodziej Re: Wojna? 07.11.11, 05:58

wyborcza.pl/1,75248,10599394,Izrael_straszy_Iran__Po_co_.html
        Wcale mi się to nie podoba.
        • polski_francuz Po co? 07.11.11, 08:59
          Ano, jak oczy swiata zwrocone sa na Grecje, euro...cichcem, cichcem rabniemy w reaktory i bedzie po krzyku. Tak sobie mysla.

Albo moze wydaje im sie nieznosne, ze juz od prawie tygodnia Izrael nie jest na pierwszych stronach gazet. To boli ambitnych...

Albo jeszcze, bo Grecja ma taka zla prase a to dosc sasiedni kraja, wiec moze opinia publiczna zacznie szukac analogii.

Mozliwych przyczyn tej akcji jest mnogo...

PF
          • polski_francuz I got it 10.11.11, 13:37
            chca zaatakowac zanim amerykanskie wojska wyjda z Iraku czyli do konca roku. Po ich odejsciu zmieni sie stosunek sil na niekorzysc Izraela.

PF
      • jaceq Re: Wojna? 24.02.12, 08:02
        cepekolodziej napisał:

> Żonie piperznął dysk w komputerze, z materiałami
        > z ostatnich dziesięciu lat i jedyną kopią dużej pracy naukowej.

Ludzie dzielą się na tych, którzy robią backup i na tych, którzy będą robili backup.
    • cepekolodziej Re: Wojna? 09.11.11, 05:59
      No -
      • znowu_marouder Technicznie iranski atak nuklearny na Israel.. 09.11.11, 06:16
        ..oznaczalby likwidacje tego panstwa. Gdyby uzyto "brudnej" technologii, takze skazenie, wiec ofiary, upadek gospodarek Cypru, czesci Turcji i Grecji.

Po stronie iranskiej..khuj wie, bowiem Rosja gra "na wojne" dozbrajajac Teheran, ludzac sie przy tem, ze w przypadku jej zaistnienia odzyska wplywy jakie miala w Iranie i regionie w wiekach XVIII i XIX.
        • cepekolodziej Re: Technicznie iranski atak nuklearny na Israel. 10.11.11, 06:29

Dziś w Haaretz zwięzłe podsumowanie nieciekawej sytuacji, w jakiej znalazł się Izrael wobec politycznych gier prowadzonych niejako za jego plecami z Iranem :

<<If, on the other hand, the United Nations finds it difficult to approve significant additional sanctions, due to opposition from China and Russia, Israel will face a terrible dilemma. If it doesn't attack Iran, it will lose its credibility: The international community will no longer take notice of its empty threats. But if Israel does attack, claiming that the international community is indifferent, it will turn "the Iranian problem" into an Israeli problem, thus effectively absolving the international community of any need to act.>>

www.haaretz.com/print-edition/opinion/israel-is-facing-iran-in-a-two-person-poker-game-1.394470
          Cholera jasna. Jak tak dalej pójdzie, trzeba będzie postawić ukochanego nissanka na cegłach.
          • cepekolodziej Re: Technicznie iranski atak nuklearny na Israel. 10.11.11, 06:35

A tu proszę, wojenka już przed świętami, a tak w ogóle to "sooner rather than later":

<<'Israel may strike Iran as soon as next month'>>

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4146375,00.html
          • znowu_marouder In maj epinin! 10.11.11, 08:08
            Jak juz napisalem, czego mi nie chcieli wydrukowac w komentarzach Haaretz, atak na Israel oznacza zaglade tego panstwa. Atak na Iran oznacza wedle mojego widzi mi sie aragancka, wrecz agresywna reakcje Chin i Rosji wobec USA i EU, ktorych nie da sie skompensowac zasobami broni i jej jakoscia.
    • pro100 ciekawostka,ze jak saudi arabia kupiła sobie 10.11.11, 09:10
      parę bombek od pakistanu to ereca nie wzrusza. a te są, stoją gotowe do odpalenia na zlecenie (póki co na terytorium pakistanu).
    • cepekolodziej Re: Wojna? 14.11.11, 08:59

Ejtan Gilboa w rozmowie z Piotrem Zychowiczem: Izrael walczy o wszystko.

www.rp.pl/artykul/9160,751206-Bron-nuklearna-w-Iranie-zagraza-Izraelowi.html?p=1

Ponure to wszystko, te gadki o prewencyjnej chirurgii. Iran to jednak nie Syria ani Irak. 500 ewentualnych ofiar wojny w Izraelu? Jak dla mnie - śmiechu warte. Śmiechu wcale nie wesołego.
    • cepekolodziej Re: Wojna? 18.11.11, 06:25

Zapowiedź elektronicznego ataku.

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4149819,00.html
      <<Current and former US intelligence officials estimate that any Israeli attack on nuclear sites in Iran would go far beyond airstrikes from F-15 and F-16 fighter jets and likely include electronic warfare against the Islamic Republic's electric grid, Internet, cell phone network, and emergency frequencies for firemen and police officers.>>

Czego to ludzie nie wymyślą?
    • cepekolodziej Re: Wojna? 08.12.11, 10:20

Dziś "Polska" (przedruk z "The Times"): "Atak na Iran może podpalić cały Wschód".

I zgoda. Były szef Mossadu określa "perspektywę ataku na cele nuklearne w Iranie <<najgłupszym pomysłem, jaki słyszał>>".

Zresztą, niezależnie od okoliczności, każda wojna jest głupia.

Válka je vůl. I tyle.

www.polskatimes.pl/opinie/komentarze/480079,atak-na-iran-moze-podpalic-caly-wschod,id,t.html
    • cepekolodziej Tylko tego jeszcze Europie 09.12.11, 20:36

brakowało.

Wojna Izraela z Iranem może się okazać katalizatorem negatywnych zjawisk na skalę globalną. Niezależnie od tego, kto ją wywoła.

A nie będziemy wiedzieć, kto. Wojnę ofensywną od defensywnej mogą dziś dzielić sekundy.

<<Czy świat czeka kolejna wojna? Ostatnie wydarzenia dodały odwagi izraelskim jastrzębiom>>

www.polskatimes.pl/stronaglowna/481662,czy-swiat-czeka-kolejna-wojna-ostatnie-wydarzenia-dodaly,id,t.html
      • krystian71 Re: Tylko tego jeszcze Europie 10.12.11, 17:52

nudzisz cepek , absolutnie nudzisz,bo taka wojna nikomu nie grozi.Iran a\zaszakowal wszystkich
        • polski_francuz Zaszachowal 10.12.11, 21:02
          brawo Krystian. Co prawda juz raczej zachachomeinowal ale i tak gra slow godna pochwaly w jadlospisie.

Pozdro

PF
          • cepekolodziej Re: Zaszachowal 10.12.11, 21:45

Może i zaszachował. Oby.

Ale ja się przyglądam sprawie. Bo wiem z doświadczenia, że największe szanse miały-mają-będą mieć zawsze najgłupsze rozwiązania.

Kilka dni temu Uri Avnery (mądry gość, nie ma dwu zdań) napisał: <<Jews used to say: “If force does not work, try using your brain.” Israelis say “if force does not work, try using more force.”>>

Artykuł w całości:

www.counterpunch.org/2011/12/09/the-fear-mongers/

Ale może macie (Krystian - very long time no see!) racje, że strach się bać.
    • cepekolodziej Re: Wojna? 24.02.12, 05:56

Wracam.

Bo tymczasem świat się jakby przyzwyczaił. Do pomysłu, że wojna będzie.

Wbrew moim ostrzeżeniom, kolejnym, poważnym.

Wyliczanki, ile IL może wysłać samolotów i na jakie cele. Tak, jakby to było zwyczajnie normalne. Jakby rozpętanie wojny na skalę ponad-regionalną było czymś zwyczajnym; mówienie o tym nie budzi już nawet zażenowania.

Przelot nad terytorium Iraku? Oczywiście, kto by się przejmował. Przy-okazyjne ataki prewencyjne na terytoria Syrii, Libanu, Gazy - jasna sprawa.

Ktoś tutaj za często mówi o wojnie. Może się stać, że nie będzie już w stanie się wycofać.

<<There are a few, mainly isolated voices in the Israeli establishment who doubt the success of a large strike against Iran but the consensus is that while it would certainly would be a complex and difficult operation, it is well within the IAF's capabilities.>>

www.haaretz.com/news/israel-s-eye-on-iran/israel-could-strike-iran-s-nuclear-facilities-but-it-won-t-be-easy-1.413795
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka