Gość: lolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 22:12 JAK TO NIE JEST TO POWIEŚĆ PEDOFILSKA? TO OCZYWISTE ŻE NABOKOW TO PEDOFIL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pk Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 22:20 Oczywiste wszystko jest tylko dla idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlado Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 23:10 wszystkim niezbulwersowanym polecam CZARODZIEJA nabokova, wczesniejsza i krotsza nowelke na temat. zbulwersowanym odradzam, bo jest ostrzejsza i dostana zawalu. nabokov, joyce, beckett - ten angielski index celny to powinni opublikowac w calosci, zeby sprawdzic, co jeszcze jest fajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
lolita1234 Re: Vladimir Nabokov "Lolita" 12.07.04, 16:14 Cześć Jestem Lolitą. Pół życia marzyłam o tym, że w moim życiu pojawi się starszy facet, który w czymś mi pomoże i zabierze mnie z problemów. Nie mam nic przeciwko miłości fizycznej, pod warunkiem, że facet mnie kocha. Społeczeństwo mnie wyklina. Nie można mieć łatwiej, prościej, szybciej... Trzeba najpierw zrobić karierę, kupić dom i samochód, i dopiero rozejrzeć się za facetem, najlepiej rówieśnikiem, bo to jest jedynie słuszne moralnie. Całkowicie zgodne z obecną modą psychologiczną i kościółkową. A kiedy zasypiam, to śnię...Śnię o tym, że jestem Lolitą, Matyldą, Sarą... I sprawia mi to przyjemność...I już nikt mi nie dokucza, nie spada mi na głowę trzydzieści worków z butami...Już ktoś mnie chroni...Już nie jestem sama... Dlatego mówię Wam: duszę oddałabym za takiego pedofila regresywnego, który jak to przemądrzali mówią, chce wychować sobie idealną partnerkę. Za cudownie by mi chyba było, gdybym nie musiała się sama przebijać przez życie, sama bronic przed razami i jeszcze facetowi pomagać. To chyba byłby grzech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlado Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 23:13 sorry, becketta nie bylo.. ale jest miller i celine i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jar Re: Nabokov pedofilem? IP: 129.81.192.* 07.06.04, 23:51 Tak samo jak, np. Lech Kaczynski homoseksualista... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roza Czytajcie Nabokowa! IP: *.rasserver.net 08.06.04, 02:30 Nabokow jest niezwykly. Potrafi zaczarowac kazda ksiazka. Koniecznie przeczytajcie 'Maszenke' i 'Pnina','Blady Ogien' czy 'Krol, Dama, Walet". Nabokow jest cudowny/wspanialy, to nadzwyczajny mag slow, ekwilibrysta jezykowy, szczegolnie w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: "Lolita" to podrecznik malego pedofila IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 08.06.04, 03:21 Oczywiscie , ze jest to zreczna mistyfikacja , ze niby chodzi o co innego. To jest wprowadzenie do tego swiata pokreconych zboczencow , ktorzy maja czas na oddawanie sie "przyjemnoscia" zakazanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Graż Re: "Lolita" to podrecznik malego pedofila IP: 193.201.167.* 08.06.04, 10:55 Wszystkim, którzy uważają, że Nabokow pisał podręczniki polecam wstęp i zakończenie do jego "Wykładów o literaturze". Wielka Literatura jako poręcznik do czegokolwiek, gratulacje, krzepcy synowie i córki własnego kanciastego świata zbudowanego z klocków Lego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem pedofile sa postępowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 08:13 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureq Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.tele2.pl 08.06.04, 09:01 Między 7:30 a 8:30 sprawdziałem chyba ze 20 punktów sprzedaży prasy. Książki już nigdzie było. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Predator Gdzie jestes Lolka? IP: *.ip-pluggen.com 08.06.04, 09:13 Eeeeehhhh, a ja od 7. sprawdzilem wszystkie place zabaw, i mojej lolity tez nigdzie nie bylo. Co za pech... Ksiazka mi sie bardzo podoba....heheheheheheh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 10:02 Najpierw szumna reklama, a potem pustki w kioskach - byłem w kilkunastu i dowiedziałem się, że zazwyczaj dostarczano po 1 egzemplarzu do jednego punktu, w cenie 15 zł. Oczywiście gazetę 'luzem' wszędzie i w każdej ilości można kupić Nic to, kupię inne wydanie (pewnie lepsze, heh), a GW może sobie takie promocję w szpalty wsadzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.nll.se 08.06.04, 09:41 Nie rozumiem jaki jest powod publikacji tej informacji wlasnie dzisiaj. Nie mam dostepu do normalnego wydania GW. Czy moze mi to ktos wyjasnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eli Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.slp.pl 08.06.04, 10:26 Co za kretyn to napisał. Bał sie podpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 10:35 ech, zebyscie wszyscy wiedzieli, jakie namietne potrafia byc takie "lolity". oczywiscie w wieku "legalnym"... tak pare miesiecy po ukonczeniu 15, hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylweczka Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.04, 11:26 czy ktoś mógłby mi powiedziec, czy to wydanie, które wypusciła wyborcza ma przypisy, czy też zaoszczędzili na papierze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzona Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.gwo.pl 08.06.04, 11:51 Nie ma przypisów! Chamstwo!! W przypisach jest cały smaczek tej książki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylweczka Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.04, 11:58 tak też myślałam, tylko pierwsze wydanie PIWowskie je ma, ja w ogóle nie jestem w stanie tego zrozumieć, przecież ta książka bez przypisów, to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorosly Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: 81.21.195.* 08.06.04, 12:54 gazeta jest dla doroslych, ksiazki tez. Przypisy masz do sienkiewicza w wydaniach lekturowych. Co za debilny pomysl zeby do prozy dawac przypisy. Kazdy rozumie jak umie i na tym polega frajda czytania. Zeszta przypisy stillera sa beznadziejne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylweczka Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.04, 15:06 ale dobrze gdyby był wybór, chcę czytać przypisy, to czytam, nie chcę, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOANNA Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.swic.dialup.inetia.pl 08.06.04, 13:48 O 7-mej rano nie było już książek, gazetę kupuje zawsze, chciałam też zebrać całą kolekcję dla córki ale niestety.... w kioskach podobno było po kilka egzemplaży, może byście powtórzyli?? bardzo proszę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elie Jakie tłumaczenie? IP: *.pl 08.06.04, 14:17 tzn czyje Stillera czy Kłobukowskiego jest w tym wydaniu do GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enjo Re: "Lolita" - dystrybucja to skandal!!! IP: *.magma / *.magma-net.pl 08.06.04, 15:19 Jestem bardzo rozczarowana i oburzona "polityką" GW. Wyglada na to, ze GW probuje reaktywowac stare dobre obyczaje z PRL-u, kiedy cos atrakcyjnego mozna bylo kupic tylko wtedy, gdy mialo sie znajoma sprzedawczynie. Mieszkam we Wroclawiu, do mojego kiosku przyszly TRZY egzemplarze ksiazki. Wczoraj zastanawialam sie naawet czy nie poprosic pani z kiosku o odlozenie ksiazki, ale zapewnila mnie, ze zamowila znacznie wiecej niz zwykle egzemplarzy wyborczej i ze pewnie ksiazka bedzie sie sprzedawala do konca tego tygodnia. Tymczasem juz wczesnym rankiem jej nie bylo, a egzemplarze gazety pietrza sie na kupie. O co wam tak naprawde chodzi z tą akcją? O wkurzenie ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: white78 Re: "Lolita" - dystrybucja to skandal!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.06.04, 18:29 w każdym kiosku jest inaczej kolo mojej pracy nie było ani jednej książki, przywieźli same gazety, natomiast w kiosku przy hipermarkecie zostały tylko ksiazki bo na 5 gazet dostali 6 ksiazek i nikt ich do tej pory nie kupil, sprzedaly sie jedynie gazety. Nie traćcie nadziei! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grandmasterb Re: "Lolita" - dystrybucja to skandal!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 19:33 Nie generalizuj. Ja kupiłem w Krakowie przed 18. W pierwszym kiosku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enjo Re: "Lolita" - dystrybucja to skandal!!! IP: *.magma / *.magma-net.pl 08.06.04, 23:17 Gratuluje! Pytalam znajomych - najwidoczniej we Wrocławiu ksiazek bylo jak na lekarstwo. Podtrzymuje wiec, ze dystrybucja to skandal. Jaka mam gwarancje, ze uda mi sie dostac kolejna ksiazke z Kolekcji? Chyba wybiore sie do Krakowa... Uwazam, ze to przegiecie ze strony GW - zanęcanie czytelnikow do akcji promocyjnej, a potem scisla "reglamentacja"! Jednoczesnie zastanawiam sie dlaczego GW pierwszą książkę dolaczyla za darmo, a nastepne kaze ludziom kupowac? Co to za dziwna akcja promocyjna w stylu popularnej prasy dla kobiet - "kup sobie gratisowy prezent"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkr Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.msk.net.pl / 80.48.255.* 08.06.04, 14:21 A w moim mieście Ostrowcu Świetokrzyskim do kiosków "Lolita" dotarła w ilościach śladowych.Czy tak będzie z każdą powieścią? Odpowiedz Link Zgłoś
janjelon Re: Vladimir Nabokov "Lolita" 08.06.04, 18:16 Ja wstałem dziś nieco później i o 9 panie w kioskach tylko rozkładały ręce. Wszedłem więc do osiedlowego marketu i tu zaskoczenie. Jest sama książka - bez gazety - nie dowieźli! Po konsultacjach na zapleczu pani sprzedała mi samą książkę za 15 zł. PS Mieszkam jakieś 800 m od drukarni GW w Tychach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.pool.mediaWays.net 08.06.04, 19:04 Nimfomania nie jest karalna.Bieda tak. Odpowiedz Link Zgłoś
antymitnick Re: Vladimir Nabokov "Lolita" 08.06.04, 22:08 Ciekawe czy mój tata kupił...hehehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scandalista Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.siec2000.pl 09.06.04, 10:37 Zamiast biadolić, że kupić się nie da, można przecież pożyczyć w bibliotece wydanie PIWowskie z 1991 w genialnym tłumaczeniu Roberta Stillera i jeśli ktoś ma dobre serce zeskanować i udostępnić w sieci, tak jak ja i wielu innych to robię. Oczywiście nie w celach komercyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Held Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: 80.48.93.* 09.06.04, 16:07 No ale chociaz podaj strone z tym wydaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przechodzień Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.siec2000.pl 10.06.04, 09:27 Akurat Lolity nie skanowałem, mam swoją, tę z 91 roku. Trochę na wyrost napisałem o tym umieszczaniu w sieci swoich książek. Wysłałem kilka moich skanów z Kafką, Sade'm, itp.(ambitna literatura) na eLibrary Project, ale ich tam nie zamieścili, może profil im nie pasował, nie wiem. W sieci jest masę książek sf, fantasy itd, np. przez emula można ściągnąć z www.ebooki.kgb.pl. Jest też wiele innych miejsc, które można z łatwością znaleźć, ale jest to literatura raczej drugorzędna, choć można tam wyłowić rzeczy świetne. Bibloteka Narodowa dostała kupę kasy na stworzenie czegoś na wzór Gutenberga, ale udało im się przez rok zeskanować 200 książek, których nikt nie chce czytać. Namawiam kogo się da do podjęcia takiej organicznej pracy (skanowanie dobrych książek)i jak dotąd nie mam wielkich sukcesów. Może z Tobą mi się uda. Jeśli byłbyś gotów podjąć taką non profitową działalność możemy nawiązać kontakt. Podaj mi swoje namiary, a wyślę Ci spis tego co mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melisa Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.lodz.mm.pl 10.06.04, 10:05 Ja tam wolę tradycyjne książki na nośnikach papierowych. Mogę czytać siedząc na ławce w parku, podczas podróży czy w łózku przed snem. Co to za przyjemność czytać ksiązki na szklanym ekranie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przechodzień Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.siec2000.pl 10.06.04, 14:09 Zapewniam Cię, że to są te same książki, a nadto czyta mi je "czytacz" (synezator mowy firmy ivo, którego wersja demo jest do pobrania www.ivo.pl/download/Spiker_Demo_mm-2.6_Install.exe) Więc nie muszę ślipić z ekranu, mogę natomiast bez wysiłku pogrążyć się w lekturze podczas nie absorbujących, małpich czynności.Czytacz czyta znakomicie, nie ma porównania do niegdysiejszego Syntalka. Mogę również zamienić tekst na mp3 i słuchać w moim telefonie podczas spacerów z psem. Gorąco polecam! I pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melisa22 Re: Vladimir Nabokov "Lolita" 10.06.04, 15:24 Dzięki za link. Chętnie spróbuje czegoś nowego, ale nie zmienie swojego zdania. Myślę, że elektroniczne książki długo jeszcze nie wyprą tradycyjnych (nie mówie tu o encyklopediach). Fajnie jest słuchać np. powieści w samochodzie, jednocześnie kierując, lub w przypadku, gdy nie mamy innej możliwości. Ale to nie to samo co kontakt z prawdziwą książką. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przechodzień Re: Vladimir Nabokov "Lolita" IP: *.siec2000.pl 10.06.04, 18:40 Najważniejsze, że czytasz, bo podobno Polacy czytają 1 książkę na 4 lata, a w jakiej postaci nie ma wiekszego znaczenia. Nie wszystko jest w postaci cyfrowej więc również czytam tradycyjnie. Słucham również kastet z książkami mówionymi wydawanymi przez Związek Niewidomych, a coraz cześciej obecnych w bibliotekach i dostępnych dla widzących, co dawniej (za bolszewii) było zabronione. Właśie skończyłem "24 godziny z życia kobiety" Stefana Zweiga czytane świetnie przez Leszka Teleszyńskiego. Genialny stylista, bardzo Ci polecam. Ja się zakochałem. Pozdrawiam wiosennie. Odpowiedz Link Zgłoś
melisa22 Re: Vladimir Nabokov "Lolita" 10.06.04, 22:16 Chyba mnie zachęciłeś. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Vladimir Nabokov "Lolita" IP: 195.70.208.* 10.06.04, 11:12 na xaat.narod.ru/dg/intro.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZaŁaMaNa;( GuPie SklEpY;( IP: *.system / *.system-net.pl 13.06.04, 13:29 A wezCiee..FiLm Byl ZaJeBisty..BaRdzo Mi Sie PodObal..ChCialam KuPic Ta Ksiazke z GaZeta WyboRcza..Ale mi Sie zaPomNialo..Na DruGi dzien WcHodze Do Kiosq..A Oni Mi MowIa..Ze ByLy Tylko 2..I Obie sPrzedane..I tak Na caLym OsiedLu..NoRmaLnie zaŁaMka Ale FiLm Byl ZaJeBisty..I Mysle Ze KsiazKa Tez taka Jest..Bo czy Tak CzY Tak..Ja Se Ja zaLatwie..Bo mam OgrOmna CheC Ja PrzEczYtac:] Odpowiedz Link Zgłoś
ebenezum Re: Vladimir Nabokov "Lolita" 12.07.04, 17:32 Moze nie pedofil, ale po grzaskim gruncie stapa. Moze pedofilom dac przekonanie, ze zostali zaakceptowani przez pisarzy, to i inni ich w koncu przyjma. Odpowiedz Link Zgłoś