17.08.12, 14:10
CytatZdaniem Pospieszalskiego "człowiek, który orientuje się w roli hierarchii Rosyjskiej Cerkwi Prawosławnej w polityce Putina, musi protestować". Publicysta odniósł się w ten sposób do protestów części środowisk prawicowych wobec wizyty głowy rosyjskiej Cerkwi. - Protest to postawa zdroworozsądkowa - uważa Pospieszalski.

wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Nie-przypisujmy-Cyrylowi-I-specjalnej-roli-w-pojednaniu-Kosciolow,wid,14851638,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • oleg3 Miałem 9 lat 17.08.12, 14:34
      w 1966 i nieźle pamiętam wywody wujka mamy o liście biskupów. Pospieszalski peroruje łagodnie, co nie znaczy, że słusznie. Akt motywowany duchem chrześcijańskim wpisuje się w bieżącą politykę i nic na to nie poradzimy. Rosjanin, boże dziecię, jest moim bratem (bliźnim).

Pospieszalski też. smile
    • oleg3 Inna opinia 17.08.12, 15:05
      Nie wiem czy oparta na obserwacji: nie oglądam TV, nie śledzę przebiegu wizyty Patriarchy.
      Piotr Skwieciński

Cytat
      Uważam jednak, że państwowa („prezydencka", jak określili to niektórzy) oprawa wizyty Patriarchy Moskwy jest błędem. I to błędem szkodzącym osiągnięciu założonych celów.

Cytat
      Procesowi pojednania nie sprzyja też bardzo intensywna obecność przy wizycie Patriarchy polskich polityków obozu rządzącego. Sprzyja ona natomiast postrzeganiu i wizyty, i całego procesu w kategoriach jedynie wąsko politycznych. I to nie w sensie polityki polsko-rosyjskiej, tylko wewnątrzpolskiej. Kusi do używania – dodajmy, że obustronnego – rosyjskiego oręża w naszej wewnętrznej wojnie.
      • dachs Re: Inna opinia 17.08.12, 16:28
        oleg3 napisał:

> Cytat
        > Procesowi pojednania nie sprzyja też bardzo intensywna obecność przy wizycie Pa
        > triarchy polskich polityków obozu rządzącego. Sprzyja ona natomiast postrzegani
        > u i wizyty, i całego procesu w kategoriach jedynie wąsko politycznych. I to nie
        > w sensie polityki polsko-rosyjskiej, tylko wewnątrzpolskiej. Kusi do używania
        > – dodajmy, że obustronnego – rosyjskiego oręża w naszej wewnętrznej
        > wojnie.
        >

Niewątpliwie byłoby lepiej, gdyby można było zanotować także "intensywną obecność przy wizycie Patriarchy polskich polityków obozu opozycyjnego".
        Odebrało by to jej ów "wąsko polityczny" posmak i nadało wymiar taki, jaki mieć powinna: próby pojednania chrześcijańskich narodów - nie rządów.
        Ktoś tę okazję przegapił na rzecz zbierania punktów (punkcików) w naszej wewnętrznej wojnie.
        • wikul Czy krytycy czytali ten dokument ? 17.08.12, 16:56
          www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,12322413,Wspolne_przeslanie_do_narodow_Polski_i_Rosji__CALY.html

... bo mam wrażenie że nie.
          • dachs Re: Czy krytycy czytali ten dokument ? 17.08.12, 21:05
            wikul napisał:

> www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,12322413,Wspolne_przeslanie_do_narodow_Polski_i_Rosji__CALY.html
            >
            > ... bo mam wrażenie że nie.

Pewnie i czytali, ale nie oto chodzi by złapać króliczka...
            • jaceq Re: Czy krytycy czytali ten dokument ? 17.08.12, 23:27
              dachs napisał:

> Pewnie i czytali, ale nie oto chodzi by złapać króliczka...

Możliwe.
              A może też o to chodzi, by kiedyś zrozumieli to, co czytają? Ile musi wody w Wiśle upłynąć, by nabyli tę umiejętność?
              • manny-jestem Michalik robi dobra robote 17.08.12, 23:46
                nawet jesli politycznie naiwna. Niemniej kazda szansa mozliwosci pojednania kosciolow powinna byc wykorzystana. Tylko pojednanie na poziomie katolik-prawoslawny to nie to samo co Polak-Rosjanin.

A rola Cyryla za komuny powinna byc przedmiotem publicznej dyskusji.

Ja sie zgadzam z artykulem Skwiecinskiego.
    • g-48 Re:A moze syncy..l 17.08.12, 21:23
      ...zanim zaczniecie wypisywac glupstwa zaznajomicie sie z historia Rosyjskiej cerkwi Prawoslawnej:
      pl.wikipedia.org/wiki/Tichon_%28patriarcha_Moskwy%29
      Tak zwanej tez kosciolem narodowym ktory ma tez odpowiedniki polski:
      pl.wikipedia.org/wiki/Polski_Narodowy_Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Katolicki
      W obydwu wypadkach /ruskim i polswkim/ zwierzchnikami tych kosciolow sa wladze swieckie a wiec Liliputinek i Komuruski. Ale to powinni srednio inteligentni znawcy historii znac.
      A teraz cos zabawnego.
      W pierwszej polowie lat 80 pokazuje mi (o zgrozo) jeden niemiecki komuch periodyk koncernu "KRUPP" gdzie Patriarcha Moskwy wrecza pracownikom KRUPPA odznaczenia panstwowe za wybudowanie w Moskwie automatyczne4j piekarni tej firmy.
      Moje pytanie zaklopotalo komuszka ze ma mi wyjasnic skad patriarcha ma te panstwowe ordery ?
    • wikul Re: Pisi Riot 30.08.12, 10:57
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12387419,Adamowicz_do_marszalek_Sejmu__Poslowie_PiS_uczestniczyli.html?lokale=wroclaw
    • piq JP2 przez cały pontyfikat usiłował... 30.08.12, 12:08
      ...doprowadzić do nawiązania jakichkolwiek kontaktów z rosyjską cerkwią. Jego marzeniem była wizyta w Rosji. Nie wyszło, ale możliwe, że uda się B16 albo następnemu papieżowi. Problem relatywizacji wartości na świecie, a i wpływ islamu (na co JP2 zwracał uwagę), stał się widać na tyle niepokojący, że cerkiew rosyjska, największa cerkiew prawosławna, postanowiła się otworzyć na współpracę.

Jak sądzę, nie bez błogosławieństwa Putina, co dla Polski jest korzystne, bo oznacza pójście na jakiś niekonfrontacyjny scenariusz wzajemnych stosunków. Deklarowane zaufanie do cerkwi w Rosji osiąga poziom 2/3 ludności, więc nie jest to rzecz do olania, a patriarchat moskiewski ma wpływy też na Ukrainie, Białorusi i w krajach bałtyckich. To politycznie całkiem spora siła, z którą car musi się liczyć.
      • wikul Re: JP2 przez cały pontyfikat usiłował... 30.08.12, 13:23
        To prawda tylko jak to wytłumaczyć tym do których przede wszystkim powinno dotrzeć.
        • snajper55 Re: JP2 przez cały pontyfikat usiłował... 30.08.12, 21:29
          wikul napisał:

> To prawda tylko jak to wytłumaczyć tym do których przede wszystkim powinno dotr
          > zeć.

Ślepych i głuchych trudno przekonywać.

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka