Gość: Muniek S-Bis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 11:04 kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/5,53581,2168965.html?x=4 Ilu z Was załozy taki tiszert? Ciekawe ,czy są z napisem 'Jestem Prawdziwym Polakiem'? m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adamm Akcje GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 11:09 nie są dla mnie czymś wartym odniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
yourope Akcja - afirmacja? 10.07.04, 12:04 Mam mieszane uczucia do takich akcji. Z jednej strony wyobrażam sobie, że np. jako akcja pedagogiczna w szkole to może mieć sens, zależy jak się ją przeprowadzi. Ale z drugiej strony... Koszulka z napisem "jestem Zydem" kojarzy mi się z - skądinąd wspaniała - postawą Holendrów w czasie II wojny światowej. Kiedy hitlerowcy nakazali Zydom noszenie opasek z żółtymi gwiazdami, to te opaski natychmiast stały się modne. Nawet król sobie taką założył i jeździł dorożką ostentacyjnie po mieście. Tylko że to nie są czasy Hitlera... Nie wiem jak inni, ale dla mnie tego rodzaju akcje mają dwie strony. Wyrabianie poczucia solidarności w ludziach jest ok. Ale to skojarzenie z solidarnością w chwili śmiertelnego zagrożenia... Czy teraz jest takie zagrożenie? Przecież nie. Dlatego nie wiem czy bym taką koszulkę założył, mimo że antysemityzmu zdecydowanie nie lubie. Nie potrafię tego jasno wyrazić, ale bym miał poczucie bo ja wiem? jakiejś fałszywości sytuacji? Solidarność powinno się wyrabiuać przez miłość bliźniego a nie przez strach. Odpowiedz Link Zgłoś
wild akcja - afirmacja - a może okupacja dalej trwa? 10.07.04, 12:09 czy hitlerowcy konfiskują cudze mienie? Odpowiedz Link Zgłoś
yourope Re: akcja - afirmacja - a może okupacja dalej trw 10.07.04, 12:12 wild napisał: > czy hitlerowcy konfiskują cudze mienie? W przypoadku hitlerowców konfiskaty mienia były działalnością uboczną. Ich głównym zajęciem było ludobójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wild Re: akcja - afirmacja - a może okupacja dalej trw 10.07.04, 12:22 yourope napisał: > wild napisał: > > > czy hitlerowcy konfiskują cudze mienie? > > W przypoadku hitlerowców konfiskaty mienia były działalnością uboczną. Ich > głównym zajęciem było ludobójstwo. www.jewsagainstzionism.com/books.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: a nie moga zrobic takiej koszulki? 10.07.04, 12:26 Jestem, zydowskim gejem, mam aids ubrac w taka koszulke Michnika na ten przyklad. Czyz to nie wspanialy pomysl? A pana Santorskiego ubralabym w koszulke "Jestem pedofilem" Odpowiedz Link Zgłoś
wild tiszert - Jeszua ben Josef - 'Jest Żydem?' 10.07.04, 12:00 www.anti-state.com/article.php?article_id=153 Odpowiedz Link Zgłoś
yourope Re: tiszert - Jeszua ben Josef - 'Jest Żydem?' 10.07.04, 12:10 O, taki napis to już lepiej. Poglądy, idee, odwołania do religii i miłości bliźniego, itp. a nie znakowanie ludzi według "ja jestem z takiej rasy". Odpowiedz Link Zgłoś
wild taki jest bardziej logiczny - jeżeli wiemy... 10.07.04, 12:19 co oznacza słowo Żyd - czy oznacza osobę żyjącą jak Abraham czy Marks jeżeli Żyd Jezus to liberał który interpretuje religie żydowską poprzez dekalog to wszyscy którzy negują ten dekalog wymyślając "prawa"/"konstytucje"/"podatki" są niezwiązani już z samą religią a są coś na kształt małych marksów-gnostyków więc napis u wyznwacy państwa "Jestem Żydem" może być oszustwem Odpowiedz Link Zgłoś
yourope Re: taki jest bardziej logiczny - jeżeli wiemy... 10.07.04, 12:26 wild napisał: > co oznacza słowo Żyd - czy oznacza osobę żyjącą jak Abraham czy Marks > > jeżeli Żyd Jezus to liberał który interpretuje religie żydowską poprzez dekalog > > to wszyscy którzy negują ten dekalog wymyślając "prawa"/"konstytucje"/"podatki" > > są niezwiązani już z samą religią a są coś na kształt małych marksów-gnostyków > więc napis u wyznwacy państwa "Jestem Żydem" może być oszustwem haha! masz rację Nauki Chrystusa w warstwie społecznej to komunizm utopijny. W jego wizji społecznej państwo jako instytucja społeczna nie jest w ogóle potrzebne. Ale w takim razie najbardziej fałszywy byłby napis "jestem chrześcijaninem", szczególnie jeśli by go nosił na przykład poseł do parlamentu, i to z ramienia dowolnej partii Odpowiedz Link Zgłoś
wild Re: taki jest bardziej logiczny - jeżeli wiemy... 10.07.04, 12:28 yourope napisał: > wild napisał: > > > co oznacza słowo Żyd - czy oznacza osobę żyjącą jak Abraham czy Marks > > > > jeżeli Żyd Jezus to liberał który interpretuje religie żydowską poprzez > dekalog > > > > to wszyscy którzy negują ten dekalog > wymyślając "prawa"/"konstytucje"/"podatki" > > > > są niezwiązani już z samą religią a są coś na kształt małych marksów-gnost > yków > > więc napis u wyznwacy państwa "Jestem Żydem" może być oszustwem > > haha! masz rację Nauki Chrystusa w warstwie społecznej to komunizm utopijny. > W jego wizji społecznej państwo jako instytucja społeczna nie jest w ogóle > potrzebne. Ale w takim razie najbardziej fałszywy byłby napis "jestem > chrześcijaninem", szczególnie jeśli by go nosił na przykład poseł do > parlamentu, i to z ramienia dowolnej partii czy teraz już wiesz kim są hitlerowcy? to ci co stosują przemoc na "Zydach" Odpowiedz Link Zgłoś
wild taki jest bardziej logiczny - jeżeli wiemy 10.07.04, 12:35 yourope napisał: > Nauki Chrystusa w warstwie społecznej to komunizm utopijny. + > W jego wizji społecznej państwo jako instytucja społeczna nie jest w ogóle > potrzebne. komunizm utopijny (państwo-wspólnota społeczna) nie jest w ogóle potrzebna genialne Odpowiedz Link Zgłoś
yourope Re: taki jest bardziej logiczny - jeżeli wiemy 10.07.04, 12:45 wild napisał: > yourope napisał: > > > Nauki Chrystusa w warstwie społecznej to komunizm utopijny. > > + > > > W jego wizji społecznej państwo jako instytucja społeczna nie jest w ogóle > > > potrzebne. > > komunizm utopijny (państwo-wspólnota społeczna) nie jest w ogóle potrzebna > > genialne Być może nie do końca rozmumiem meandry po których się poruszasz. Albo jestem po prostu za głupi. Ale wydaje mi się, że termin "instytucja społeczna" nie jest tożsamy z terminem "wspólnota". A już "wspólnota społeczna" to tautologia Odpowiedz Link Zgłoś
wild ale to jest bardzo proste 10.07.04, 12:53 yourope napisał: > wild napisał: > > > yourope napisał: > > > > > Nauki Chrystusa w warstwie społecznej to komunizm utopijny. > > > > + > > > > > W jego wizji społecznej państwo jako instytucja społeczna nie jest w > ogóle > > > > > potrzebne. > > > > komunizm utopijny (państwo-wspólnota społeczna) nie jest w ogóle potrzebna > > > > genialne > > Być może nie do końca rozmumiem meandry po których się poruszasz. Albo jestem > po prostu za głupi. Ale wydaje mi się, że termin "instytucja społeczna" nie > jest tożsamy z terminem "wspólnota". A już "wspólnota społeczna" to tautologia: > ) Żydzi ortodoksyjni negują pojęcie państwa ( u mnie panstwo oznacza przymusową kradzież ) Jezus krytykuje schematyzm ortodoksyjnych Żydó którzy zbyt mocno przywiazuja sprawę do poza dekalogowego folkloru - to inny klub niestety mało zrozumiały dla wyznawców "państwa"/napadu/konfiskaty - to teoretyzowanie o wolności a nie o bawełnie na koszulki czy tej bawełnie ktra jest blokowana w imporcie(cła) z Afryki to już sprawa społeczna małych hitlerków ) Odpowiedz Link Zgłoś
wild jeżeli wiecie... kim jesteście i po co żyjecie... 10.07.04, 12:46 liczba mnoga oznacza wpólnotę która nieoczekiwanie(?) zamienia się w "wyższą" (gnoza) wspólnotę zwaną "panstwo" kult religii wyznawców Marksa Hitlera baala etc. ------------------------------------------------------------------------------- Każdy kto ma choćby myśl konieczności [istnienia] "Państwa", jest to równe z bałwochwalstwem Rabbi Joel Teitelbaum ------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
yourope Sugerujesz skazy genetyczne? 10.07.04, 12:57 Sugerujesz skazy genetyczne na wspólnotach, ktore powodują, że przekształcają się w państwo? Czy twoim zdaniem w samym poczuciu wspólnoty siedzi diabeł - skaza genetyczna, ktorej objawem chorobowym jest państwo? Jeśli tak, to jesteś strasznym pesymistą. Brak ci wiary w człowieka i miłości bliźniego. Nie jestes chrześcijaninem wild napisał: > liczba mnoga oznacza wpólnotę która nieoczekiwanie(?) zamienia się w "wyższą" > (gnoza) wspólnotę zwaną "panstwo" kult religii wyznawców Marksa Hitlera baala > etc. Odpowiedz Link Zgłoś
wild genetyka "dotowana" przez kogo? 10.07.04, 13:02 yourope napisał: > Sugerujesz skazy genetyczne na wspólnotach, ktore powodują, że przekształcają > się w państwo? Czy twoim zdaniem w samym poczuciu wspólnoty siedzi diabeł - > skaza genetyczna, ktorej objawem chorobowym jest państwo? Jeśli tak, to jesteś > strasznym pesymistą. Brak ci wiary w człowieka i miłości bliźniego. Nie jestes > chrześcijaninem w wiesz może kto to jest chrześcijan? ) ocenisz słowa Jeszuy - zgadzasz się? tylko napisz :"tak" ) Odpowiedz Link Zgłoś
wild genetyka nieodblokowana? 10.07.04, 14:04 Mt 10:37 37. Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. (BT) Bóg to Wolność Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Jeszua ben Josef byl Galilejczykiem i Hebrajczykie 11.07.04, 10:45 wild napisał: > ... Zadzi = Jude pochodza z Judei, sa potomkami plemienia Judy i sa takze Hebrajczykami. Galilejczyk nie byl Judejczykiem czyli Zydem. Proste. Zydzi podtrzymuja falszywe zastepowanie pojecia Hebrajczyk slowem Zyd. A przeciez Polacy nie sa Mazowszanami. Choc kazdy Mazowszanin jest Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 10.07.04, 12:10 >>>>>>>>>>><<< Akcja - afirmacja? yourope 10.07.2004 12:04 odpowiedz na list Koszulka z napisem "jestem Zydem" kojarzy mi się z - skądinąd wspaniała - postawą Holendrów w czasie II wojny światowej. Kiedy hitlerowcy nakazali Zydom noszenie opasek z żółtymi gwiazdami, to te opaski natychmiast stały się modne. Nawet król sobie taką założył i jeździł dorożką ostentacyjnie po mieście. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>< Nu jaki z ciebie "yourope" jak Danii od Holandii nie odrozniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
yourope Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 10.07.04, 12:16 Gość portalu: . napisał(a): > >>>>>>>>>>><<< Akcja - afirmacja? > yourope 10.07.2004 12:04 odpowiedz na list > > Koszulka z napisem "jestem Zydem" kojarzy > mi się z - skądinąd wspaniała - postawą Holendrów w czasie II wojny światowej. > Kiedy hitlerowcy nakazali Zydom noszenie opasek z żółtymi gwiazdami, to te > opaski natychmiast stały się modne. Nawet król sobie taką założył i jeździł > dorożką ostentacyjnie po mieście. >>>>>>>>>>>& > #62>>>>>>>< > > Nu jaki z ciebie "yourope" jak Danii od Holandii nie odrozniasz? No cóż, dzwony dzwoniły, ktoś coś słyszał, ale niedokładnie. Duńczyków przepraszam, a tobie dzięki za poszerzanie wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności+++ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 10.07.04, 12:25 Nie gniewaj sie. Czlowiek nie musi wszystko wiedziec. A i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
yourope Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności+++ 10.07.04, 12:35 Gość portalu: . napisał(a): > Nie gniewaj sie. > Czlowiek nie musi wszystko wiedziec. > A i po co? Nie jestem urażony. Nawet jak ktoś chce być "yourope" to wcale nie jest proste, bo w tej chwili w szkołach prawie nie uczą historii europejskiej. Nie tylko w Polsce, myśle że tak jest wszędzie. To i tak sukces, że wiemy cokolwiek o tym, co działo się w innych państwach. Myślę że liczy się dobra wola i ciekawość, a reszta sama przyjdzie. A czasem przyjdzie ktoś kto wie więcej niż ty i ci po prostu powie. Za co dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności+++ 10.07.04, 12:59 yourope napisał: > Gość portalu: . napisał(a): > > > Nie gniewaj sie. > > Czlowiek nie musi wszystko wiedziec. > > A i po co? > > Nie jestem urażony. Nawet jak ktoś chce być "yourope" to wcale nie jest proste, > > bo w tej chwili w szkołach prawie nie uczą historii europejskiej. Nie tylko w > Polsce, myśle że tak jest wszędzie. To i tak sukces, że wiemy cokolwiek o tym, > co działo się w innych państwach. Myślę że liczy się dobra wola i ciekawość, a > reszta sama przyjdzie. A czasem przyjdzie ktoś kto wie więcej niż ty i ci po > prostu powie. Za co dziękuję i pozdrawiam. nie przejmuj się tą uwagą poczynioną z życzliwością przez "." ja do tej pory nie magłam zapamiętać czy ta postawa dotyczyła Holendrów czy Duńczyków z ich Królem na czele. a to pewnie dlatego, ze ....jakoś media "wstydziły się" o tym mówić danka Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re koszulka dla panidanki ************************ 10.07.04, 13:06 Jestem Palestynka . Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Re koszulka dla Gini******************* 10.07.04, 13:29 gini napisała: > Jestem Palestynka . na upały w Tel-Awiwie Jestem Palestynka ...w ciąży urojonej Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: panidanko 10.07.04, 13:31 A moze chociaz koszulke bys zalozyla jestem muzulmanka? Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Gini 10.07.04, 18:06 gini napisała: > A moze chociaz koszulke bys zalozyla jestem muzulmanka? a nie podoba ci się moja koszulka z napisem jestem żydówką? Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Gini 10.07.04, 19:35 panidanka napisała: > gini napisała: > > > A moze chociaz koszulke bys zalozyla jestem muzulmanka? > > a nie podoba ci się moja koszulka z napisem jestem żydówką? od dziesięciu lat noszę taki T-shirt w sezonie letnim z napisem po hebrajsku tłumaczonym na angielski (tu gdzie jestem wszyscy ten język już znają na tyle aby zrozumieć co to takiego RED SEA a wymiennie, wszak koszulki prać trzeba, mam drugą bliźniaczą i już nie wymagajacą tłumacza Morze Bałtyckie. jak mi podeślesz linka z koszulką na trojaczki mórz to bardzo chętnie założę danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Gini IP: *.acn.pl 10.07.04, 19:39 > gini napisała: > > > A moze chociaz koszulke bys zalozyla jestem muzulmanka? > > a nie podoba ci się moja koszulka z napisem jestem żydówką? ale jak ty taka nosisz, to akcja odniesie skutek odwrotny do zamierzonego... Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: ktosiu 10.07.04, 20:04 Gość portalu: ktos napisał(a): > > ale jak ty taka nosisz, to akcja odniesie skutek odwrotny do zamierzonego... a widziałeś mnie w niej? na pewno nie bo gdybyś widział co pod nią jest, to nie miałbyś watpliwosci, że skutek jest zawsze zgodny z zamierzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: danusiu IP: *.acn.pl 10.07.04, 23:47 panidanka napisała: > Gość portalu: ktos napisał(a): > > > > > ale jak ty taka nosisz, to akcja odniesie skutek odwrotny do zamierzonego. > .. > > a widziałeś mnie w niej? > na pewno nie > bo gdybyś widział co pod nią jest, to nie miałbyś watpliwosci, że skutek jest > zawsze zgodny z zamierzeniem a moglibysmy nadrobic moje nieusprawiedliwone zaleglosci? Odpowiedz Link Zgłoś
yourope Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności+++ 10.07.04, 13:13 panidanka napisała: > yourope napisał: > > > Gość portalu: . napisał(a): > > > > > Nie gniewaj sie. > > > Czlowiek nie musi wszystko wiedziec. > > > A i po co? > > > > nie przejmuj się tą uwagą poczynioną z życzliwością przez "." > ja do tej pory nie magłam zapamiętać czy ta postawa dotyczyła Holendrów czy > Duńczyków z ich Królem na czele. > a to pewnie dlatego, ze ....jakoś media "wstydziły się" o tym mówić > > danka Wiesz, to jest jak kompleks Matki Teresy z Kalkuty. Może i podziwiamy ludzi spełniających dobre uczynki, ale przeważnie ten podziw jest wymieszany z zażenowaniem. Nie czujemy się zbyt dobrze w takim towarzystwie, bo lepiej widać nasze własne niedostatki. Ale w tym przypadku to chyba bardziej problem podręczników szkolnych i braku wiedzy. Co my wiemy o państwie duńskim oprócz "być lub nie być" Hamleta? W szkołach uczą głównie historii własnego państwa, a reszta Europy to totalny margines. Nie wiem jak to wygląda w innych krajach, ale mogę się założyć że podobnie jest. Oni nic nie wiedzą o nas, a my o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności+++ 10.07.04, 13:34 yourope napisał: > Co my wiemy o państwie duńskim > oprócz "być lub nie być" Hamleta? i właśnie.... jak miałam wątpliwość Dania to czy Holandia? przypominało mi się, ze... to duński książę miał problem egzystencjalny i.... przy remisie D. czy H. wskazywałam na D. danka Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Antosia Benedek w T-shircie ?Mam Aids? 10.07.04, 12:58 BYŁEM W WIĘZIENIU ?Wielkością państwa, jakością społeczeństwa jest otwartość i tolerancja na tych, którzy pobłądzili, na odmienność poglądów, orientację religijną, seksualną, kolor skóry i kolor włosów. Wolność jest najwyższą wartością. Każdy ma prawo do tej wolności.? - WŁADYSŁAW FRASYNIUK, PRZEWODNICZĄCY UNII WOLNOŚCI MAM SPIRALĘ ?Jako reprezentant płci odmiennej żądam wszelakiej wolności dla kobiet!? - ZYGMUNT KAŁUŻYŃSKI, KRYTYK FILMOWY NIE CHODZĘ DO KOŚCIOŁA ?Nie chodzi tutaj o ekshibicjonizm czy opowiadanie światu o swoich przekonaniach i tożsamościach, ale o walnięcie w skorupę konformizmu, która w Polsce jest bardzo twarda.? - AGNIESZKA HOLLAND, REŻYSER JESTEM GEJEM ?Mogę założyć taką koszulkę, ale nic więcej istotnego nie mogę dla was zrobić. Geje i lesbijki, macie prawo czuć się wyśmiewani, dyskryminowani i marginalizowani. Namawiam - przestańcie chować się po kątach i po klubach.? - PIOTR NAJSZTUB, REDAKTOR NACZELNY ?PRZEKROJU? JESTEM LESBIJKĄ ?Homofobia to głupota. Odbierzmy władzę głupcom.? - WERONIKA KOSTYRKO, REDAKTOR NACZELNA ?WYSOKICH OBCASÓW? Renata Dancewicz w T-shircie ?Jestem Żydówką? JESTEM ŻYDEM ?Każdy Polak jest Żydem. przynajmniej gdy dzieje się coś złego, wszędzie widzimy Żydów, masonów, czy Murzynów. Polska to kraj ksenofobii. Zakładam koszulkę, bo chcę rozszerzyć tolerancję.? - MUNIEK STASZCZYK, LIDER ZESPOŁU T-LOVE ________________________________________________________________________________ Przeglądnęłem oferty reklamowane przez Wysokie Obcasy i czuje pewnego rodzaju niesmak,ponieważ podejrzewam,że ludzie którzy prezentuja te koszulki nie prezentują samych siebie.No na pewno nie wszyscy.Wątpię aby Kałużyński miał spiralę.Byc może ludzię będą bardziej tolerancyjni ,gdy uswiadomią sobie, że wsród nich żyja przedstawiciele innych nacji ,orientacji i poglądów,ale wątpię aby poniższy napis cośkolwiek zmienił Antosia Benedek w T-shircie ?Mam Aids? ponieważ kontakt z Ta osoba wiąże się z ryzykiem dla własnego zycia i będzie przeważała jedna reakcja na człowieka w takiej koszulce - ostrożność,odsunięcie Ponadto takie demonstracyjne obnoszenie się z własnymi ideami będą zrozumiałe i doceniane przez ludzi tolerancyjnych,a dla tych do których jest kierowana, czyli ksenofobów,będzie to jak czerwona płachta dla byka. A. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Antosia Benedek w T-shircie ?Mam Aids? 10.07.04, 13:04 BYŁEM W WIĘZIENIU ?Wielkością państwa, jakością społeczeństwa jest otwartość i tolerancja na tych, którzy pobłądzili, na odmienność poglądów, orientację religijną, seksualną, kolor skóry i kolor włosów. Wolność jest najwyższą wartością. Każdy ma prawo do tej wolności.? - WŁADYSŁAW FRASYNIUK, PRZEWODNICZĄCY UNII WOLNOŚCI Jestem gwalcicielem (za to bylem w wiezieniu), no coz trzeba byc tolerancyjnym, zgwalcil pobil, zniszczyl komus zycie ale co tam. Nie mowiac o mordercach, zlodziejach i innych recydywistach pobladzili nieboraczki, trzeba ich tolerowac. Bo inaczej bedziesz ksenofob. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Antosia Benedek w T-shircie ?Mam Aids? 10.07.04, 13:07 andrzejg napisał: > ponieważ kontakt z Ta osoba wiąże się z ryzykiem dla własnego zycia i będzie > przeważała jedna reakcja na człowieka w takiej koszulce - ostrożność,odsunięci > e > > > Ponadto takie demonstracyjne obnoszenie się z własnymi ideami będą zrozumiałe > i doceniane przez ludzi tolerancyjnych,a dla tych do których jest kierowana, > czyli ksenofobów,będzie to jak czerwona płachta dla byka. > > A. no Andrzeju to spróbuj JEDEN dzień pochodzić w którejś z takich koszulek i wtedy dopiero będziesz wiedział co tak naprawdę może odczuwać człowiek, który w takim "teszircie" zmuszony jest chodzić na codzień jakby ten "teszirt" był jego naturalną skórą danka o skórze w brązowe kropeczki ...a w tym sezonie modne są sukieneczki w kropki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Antosia Benedek w T-shircie ?Mam Aids? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.04, 13:39 > no Andrzeju > to spróbuj JEDEN dzień pochodzić w którejś z takich koszulek i wtedy dopiero > będziesz wiedział co tak naprawdę może odczuwać człowiek, który w > takim "teszircie" zmuszony jest chodzić na codzień jakby ten "teszirt" był jego Normalni traktowali by go jak debila. I to wcale nie dlatego że jest pedałem, Żydem czy murzynem, a za to że nosi taką koszulkę. Ale Ty Danka i tak tego nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Antosia Benedek w T-shircie ?Mam Aids? 10.07.04, 13:52 Gość portalu: pollak napisał(a): > > Normalni traktowali by go jak debila. I to wcale nie dlatego że jest pedałem, > Żydem czy murzynem, a za to że nosi taką koszulkę. Ale Ty Danka i tak tego nie > zrozumiesz. wyobraź sobie, że rozumiem, choc pewnie dopóki nie nałożę koszulki z napisem - rozumiem- to i tak będziesz przekonany, że normalnego człowieka w życiu nie spotkałam danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Antosia Benedek w T-shircie ?Mam Aids? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.04, 13:58 Hehe I nawet się uśmiechnęłaś. Świat się kończy... Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Antosia Benedek w T-shircie ?Mam Aids? 10.07.04, 19:50 Wydaje mi sie (ale to TYLKO MOJA opinia), ze ja sam jestem w miare normalny. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Czarku z nr1 10.07.04, 20:12 czarek1 napisał: > Wydaje mi sie (ale to TYLKO MOJA opinia), ze ja sam jestem w miare normalny. > Pozdrawiam serdecznie. z przyjemnością przyłączam się do twojej opini może te koszulki będziemy nosić w/g twojej miary? wszak sam sugerujesz, że ona jest normalna tylko co wtedy będzie z tym królowaniem nr1? racz moja wysokości jednak wziść pod uwagę, że jako twoja pod_dana mam nieco mniejszy rozmiar normy danka Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg czyli załóżcie koszulki 10.07.04, 20:14 z napisem JESTEM NORMALNY w dzisiejszym swiecie tez cenna informacja,choć znam osoboście człowieka, który wprost mówi ,że jest świrem i nawet mu z tym do twarzy.Cenię szczerość. A. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: czyli załóżcie koszulki 10.07.04, 21:10 andrzejg napisał: > z napisem JESTEM NORMALNY > w dzisiejszym swiecie tez cenna informacja,choć znam osoboście człowieka, > który wprost mówi ,że jest świrem i nawet mu z tym do twarzy.Cenię szczerość. > > A. Andrzeju coś ty chcesz żebym się zdekonspirowała? przecież kazdy wariat mówi, że jest normalny Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Czarku z nr1 10.07.04, 20:48 Witamy tak wielce mila Pod-Dana. Serce nasze raduje sie, gdy sie ma takie krolestwo. Wracajac do rzeczy, ja moge rowniez zaczac nosic taki T-shirt pasuja dola Ciebie, moge zaprojektowac i przynajmniej wirtualnie moge Ci wyslac, korzystajac z nowo zalozonego forumowego konta e-mail. Wiem, ze ludzie ci maja barzdo dobre checi i byc moze takie cos przyjmie sie. Moze jestes za mloda, zeby pamietac, jak w 1981 roku studenci nosili koszulki z literami PO. To mialo znaczyc "pelzajaca opozycja". Albo PR (pelzajaca reakcja). To byl protest przeciwko wladzom w okresie Solidarnosci jeszzce przed stanem wojennym. Niestety, nowy pomysl z napisem ze wszyscy Polacy sa Zydami moze rowniez rykoszetowac, to znaczy sluzyc do pokazywania palcami i drwin, albo cos gorszego przez nasz kochana gawiedz. Jestem calym sercem za idea przyswiecajaca yemu pomyslowi, natomiast bardzo obawiam sie o praktyczne skutki. Teraz, korzystajac z moich uprawnein krolewskich, nadaje Ci tytul Pierwszej Normalnej na tym forum. Odpisz, czy zyczysz sobie, zebym napisal przez skrzynke. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Czarku z nr1 10.07.04, 21:27 czarek1 napisał: > Teraz, korzystajac z moich uprawnein krolewskich, nadaje Ci tytul Pierwszej > Normalnej na tym forum. ))))))))))) a to tylko koń się uśmiał, żeby nie pęknąć z przeładowania od dumy za takie wyróżnienie na forum chyba nie znasz historii forumowych jak ja już koronowałam jedną królową tutaj > Odpisz, czy zyczysz sobie, zebym napisal przez skrzynke > . czy mam takie życzenie? śmiałość pod_danki mnie onieśmiela na wyrażanie życzeń ))) mam nadzieję, że ubawiłam troszeczkę czarownego Czarka i wybaczy swojej pod_dance zagubienie kluczyka do skrzynki Odpowiedz Link Zgłoś
wolomin_w_nocy Jestem suką już było. 10.07.04, 21:30 > andrzejg napisał: > Przeglądnęłem oferty reklamowane przez Wysokie Obcasy i czuje pewnego rodzaju > niesmak,ponieważ podejrzewam,że ludzie którzy prezentuja te koszulki nie > prezentują samych siebie.No na pewno nie wszyscy.Wątpię aby Kałużyński miał > spiralę.Byc może ludzię będą bardziej tolerancyjni ,gdy uswiadomią sobie, > że wsród nich żyja przedstawiciele innych nacji ,orientacji i poglądów,ale > wątpię aby poniższy napis cośkolwiek zmienił Mam podobne zdanie. Powiem więcej to trąci trochę takim politpoprawnym wymuszaniem pewnych zachowań. Nie byłoby dobrze żeby były to t-shirty firmy Tally Weil, czy jak jej tam. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13813429&a=13813429 Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Jestem suką już było. 11.07.04, 21:22 wolomin_w_nocy napisał: > > Mam podobne zdanie. Powiem więcej to trąci trochę takim politpoprawnym > wymuszaniem pewnych zachowań. > Nie byłoby dobrze żeby były to t-shirty firmy Tally Weil, czy jak jej tam. > Jest zasadnicza różnica pomiędzy koszulkami firmy TW,a tymi z akcji GW Te pierwsze są robione pod klienta,a w zasadzie 'wyzwolone' klientki, któe kupia je gdy trafia w ich gusta.Te drugie są akcja w celu wymuszenia pewnych zachowań.Czyli w pierwszym przypadku zacowania wymuszają formę koszulki,a w drugim forma koszulki ma wymusić zachowania. A. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 10.07.04, 13:41 gratuluję odwagi....nie mam nic przeciw Żydom ktorzy nie ukrywaja swego pochodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 10.07.04, 13:57 oszolom.z.radia.maryja napisał: > gratuluję odwagi....nie mam nic przeciw Żydom ktorzy nie ukrywaja swego > pochodzenia cytujesz "Prezydent Wszystkich Polaków" czy taka koszulka też jest do nabycia? i każdy mógłby ją założyć? a co na to mówi prawo? jak w takim T-shircie popełnisz przestępstwo lub bluźnierstwo-to co wtedy literą prawa? KK przewiduje takie zajście? Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 10.07.04, 19:47 Oszolomie, coz za "metamorfoza"? Od keidy to nei masz nic przeciwko Zydom.A kto to kilka dni temu napisal na tym forum, ze zeby zydowskie smierdza czosnkiem? A kto wykorzystuje kazda okazje, zeby zdyskredytowac wszystkich Zydow? A czy tobie nigdy nei przyszlo do glowy,ze jak? Czy wtedy tez trzeba go separowac i mowic o nim, ze to ktos obcy, bo nei spelnia wymagan ustaw norymberskich, wzgledie Giertychowskich i radiomaryjnych. Z czy kazdy Polak pochodznia zydowskiego musi obowiazkowo sie afiszowac tym, zeby narazac sie na zlosliwosci takich jak ty? Pomysl z koszulkami jest z pewnoscia szlachetny, ale duzo musi wody w Wisle uplynac, zanim zmieni sie mentalnosc "prawdziwych Polakow". Tobie nei pzreszkazdaja, jak sa oznakowani, bo wowczas latwiej odseparowac. A to wcale nie o to chodzi. Zydzi i Polacy zysdowskeigo pochodzenia nie chca byc traktowani, jak obywatele gorszego gatunku, ani wiecznie posadzani o spiski, zdrady i przy kazdej osobnosci wyciaganei ich rodowodu, kiedy tylko momus sie nei spodoba. Sa takimi samymi obywatelami Polski i podtrzymywanie histerii antyzuydowskeij, jak to robi Nasz Dziennik i imperium Rydzyka jest dranstwem. Nie probuj mi zaprzeczyc. Ja codziennie cztam ND. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 10.07.04, 20:11 ciekawe podejście oszołoma akcja jest przewidziana na rozbudzenie tolerancji (tak ja ja rozumiem) a ten wraca do oznakowania Żydów.Było juz to przerabiane i jak widzę autorzy tej akcji chyba tu sie poślizną A. Odpowiedz Link Zgłoś
passepartout Kałużynski i spirala 10.07.04, 23:05 Pomysł jest śliczny. Połamany reumatyzmem neurotyczny flej lansuje wolność do noszenie spirali. Żydówka zachęca, by z podniesionym czołem nie chodzić do kościoła. Żyd o paskudnej aparycji wlewa w serca gejowską otuchę -może on, możesz i Ty. Napuchnięty kicz-rokowy zgred broni wolności do bycia Żydem. Świeżutka dziewczynka przypomina Ci, że masz prawo mieć AIDS. Pani minister gotowa jest lansować harem w ramach wolności kobiet do bycia sobą. Krytyk literacki p.Szczuka potwierdza Twoje zagrożone prawo do menstruacji. Naczelna wysokich obcasów uważa, że być lesbijką to super numer. Młodzik będacy Murzynem wygląda jakby nie lubił białych( na marginesie: to wpadka, słowo "muszyn" nie jest politpoprawne, i powinno być zastąpione przez słowo "czarny" lub "kolorowy") Autor zdjęć wierzy, że pochodzenie ze wsi jest wolnością zagrożoną, lecz zbiera mu się na mdłości. I jedynie przeszłość kryminalna wymalowana na ubraniu stanowi jakiś sensowny pomysł. Zwłaszcza, gdyby pisało też za co. Byłby to rzadki przypadek, gdy mielibyśmy możliwość ustrzec siebie i dzieci przed pedofialmi, gwałcicielami i mordercami. Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra Re: Kałużynski i spirala 10.07.04, 23:37 passepartout napisała: > Pomysł jest śliczny. pomysł jest stary > Połamany reumatyzmem neurotyczny flej lansuje wolność do noszenie spirali. > Żydówka zachęca, by z podniesionym czołem nie chodzić do kościoła. > Żyd o paskudnej aparycji wlewa w serca gejowską otuchę -może on, możesz i Ty. > Napuchnięty kicz-rokowy zgred broni wolności do bycia Żydem. > Świeżutka dziewczynka przypomina Ci, że masz prawo mieć AIDS. > Pani minister gotowa jest lansować harem w ramach wolności kobiet do bycia sobą > . > Krytyk literacki p.Szczuka potwierdza Twoje zagrożone prawo do menstruacji. > Naczelna wysokich obcasów uważa, że być lesbijką to super numer. > Młodzik będacy Murzynem wygląda jakby nie lubił białych( na marginesie: to > wpadka, słowo "muszyn" nie jest politpoprawne, i powinno być zastąpione przez > słowo "czarny" lub "kolorowy") > Autor zdjęć wierzy, że pochodzenie ze wsi jest wolnością zagrożoną, lecz zbiera > > mu się na mdłości. > I jedynie przeszłość kryminalna wymalowana na ubraniu stanowi jakiś sensowny > pomysł. Zwłaszcza, gdyby pisało też za co. Byłby to rzadki przypadek, gdy > mielibyśmy możliwość ustrzec siebie i dzieci przed pedofialmi, gwałcicielami i > > mordercami. "wyliczanka" jest śliczna, kubeł trzeźwej wody na stalinowskiego fleja, kupczącą reżyserkę i narybek. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Bzdura 11.07.04, 00:08 passepartout napisała: > na marginesie: to > wpadka, słowo "muszyn" nie jest politpoprawne, i powinno być zastąpione przez > słowo "czarny" lub "kolorowy") Bzdura! Poprawnie powinno być "Afroamerykanin" (przez duże "A") lub też w naszych warunkach "Afropolanin". Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Pollaku 11.07.04, 00:25 Masz u mnie piwo za "Afropolanina". Faktycznie, ze chyba tak powinienn poprawnie Murzyn wygladac. sc-k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Pollaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 00:44 Dzięki ____ nt__ Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Bzdura 11.07.04, 00:33 pollak napisał: > Bzdura! Poprawnie powinno być "Afroamerykanin" (przez duże "A") lub też w > naszych warunkach "Afropolanin". A czarny Azjata to Afroazjata ? A czarna krasula to Afrokrowa ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Bzdura 11.07.04, 00:43 Snajperze, najwyrazniej nie sie orientujesz w realiach amerykanskich. Tam amerykanski Murzyn okreslany jest oficjalnie jako Afro-American badz African- American. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 00:46 > A czarny Azjata to Afroazjata ? A czarna krasula to Afrokrowa ? Czy mam Cię mieć za jakiegoś radiomaryjowca, który takich prostych rzeczy nie jest w stanie zrozumieć? No chyba gdzieś w Tobie tli się jeszcze mała iskierka tolerancji? Odpowiedź brzmi - tak! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Bzdura 11.07.04, 14:40 Gość portalu: pollak napisał(a): > Czy mam Cię mieć za jakiegoś radiomaryjowca, który takich prostych rzeczy > nie jest w stanie zrozumieć? No chyba gdzieś w Tobie tli się jeszcze mała > iskierka tolerancji? > > Odpowiedź brzmi - tak! Miałem kiedyś sąsiada, który miał psa. Ten pies nazywał się Murzyn. Fakt, czarny był jak smoła. Teraz to chyba musiałby mu zmienić imię. Na Afropsa ? ) Swoją drogą, czy nazwanie tak psa nie jest aby dowodem rasizmu ? Czy psa można spokojnie nazwać Polak, Żyd czy Niemiec ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Ja to odebrałem dobre rasistowskie wychowanie 11.07.04, 22:20 Miałem psa Murzyna. Dawno co prawda, bo miałem wtedy może ze 4 lata. Z tego co wiem, to nawet na nim jeździłem. Sam widzisz dlaczego mam takie poglądy a nie inne. PS. Był czarny jak smoła (wilczur). Niestety, w naszym kraju pełnym rasistów i szowinistów nie dożył starości. Został (oczywiście z premedytacją) zabity przez autobus, o czym dowiedziałem sie dopiero po czasie... W Polsce też murzynów biją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klawesynista Re: Kałużynski i spirala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 14:30 Świetne podsumowanie tej kołtuńskiej akcji. Można jeszcze zwrócić uwagę na jedną rzecz - dotyczącą tego jakie wyobrażenie maja autorzy akcji o tolerancji i dyskryminowanie mniejszości. Tylko tacy dewoci postępu są w stanie w jednym szergu klsayfikowac ludzi, którzy np. masturbują się (jest taka koszulka) i są ze wsi. Dla normalnych ludzi fakt pochodzenia kogoś ze wsi jest całkowicie obojetny/neutralny. Ciekaw jestem jak ma się czuć człowiek ze wsi będący przedmiotem akcji, w której jacyś osobnicy manifestują swój ekshibicjonizm. Prawo do powiedzenia "jestem ze wsi" ma być tak samo chronione jak prawo do powiedzenia "mam okres" "masturbuję się". Żałosne. Piękne jest uzasadnienie szczuki, która wdziała koszulkę "mam okres" - bo połowa ludzkości ma, no i co. Szczuka powinna nosić koszulkę "robię kupę" - cała ludzkośc robi kupę. Do tej pory pewne rzeczy nie przychodziły nikomu do głowy, ale po tej pięknej akcji możemy się zastanawiać za każdym razem gdy zobaczymy Szczukę: ma akurat okres, czy też nie. Może Szczuce na tym zależało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorytet Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności IP: *.acn.pl 10.07.04, 22:45 "zabijam w pociągu"-róbta co chceta Odpowiedz Link Zgłoś
passepartout Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 10.07.04, 23:14 Polecam realizację kolejnych T-shirtów, które pomogą w przełamaniu barier w innych wstydliwych sprawach: "Masturbuję się" "Mam andropauzę" "Mam hemoroidy" "Jestem schizofrenikiem" "Mam kochankę" "Chodzę do burdelu" "Byłem molestowany" "Noszę damską bieliznę" i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
passepartout Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 10.07.04, 23:17 Jeśli chodzi o lansowanie wolności ( prawa?) do bycia Żydem to uważam, że tego rodzaju akcja jest po prostu dla Żydów obraźliwa. Ciekawe, jak zareagowaliby Niemcy, gdyby wolność do bycia Niemcem propagowano pomiędzy hasłami o wolności do homoseksualizmu i menstruacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul "Jestem ekshibicjonistą" - Tiszerty dla wolności IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.04, 01:47 passepartout napisała: > Polecam realizację kolejnych T-shirtów, które pomogą w przełamaniu barier w > innych wstydliwych sprawach: > > "Masturbuję się" > "Mam andropauzę" > "Mam hemoroidy" > "Jestem schizofrenikiem" > "Mam kochankę" > "Chodzę do burdelu" > "Byłem molestowany" > "Noszę damską bieliznę" > i wiele innych Można spróbować jeszcze : "Jestem świrem" (dla Kałużyńskiego zamiast spirali) "Pedofilia to nic strasznego" "Kocham Leppera" "Nie chodzę do bożnicy" "Uwielbiam Husajna" "Nie jem koszernego jedzenia" "Bin Laden moim przyjacielem" "Nie noszę majtek" "Jestem kretynem(52)" "Nie używam papieru toaletowego" "Lubię marychę" "Wolę LSD niż SLD" "Jstem ekshibicjonistą", itp., itd. Ja osobiscie zaprojektował bym dla siebie : "Nie czytam Wysokich Obcasów". I tylko taką mógłbym zaakceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
panidanka Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 11.07.04, 05:32 passepartout napisała: > Polecam realizację kolejnych T-shirtów, które pomogą w przełamaniu barier w > innych wstydliwych sprawach: > > "Masturbuję się" > "Mam andropauzę" > "Mam hemoroidy" > "Jestem schizofrenikiem" > "Mam kochankę" > "Chodzę do burdelu" > "Byłem molestowany" > "Noszę damską bieliznę" > i wiele innych czy to już cały zestaw grzechów naszych? ten pomysł wcale nie jest taki głupi po co na ucho i w konfesjonale? czy nie czas na....spowiedź powszechną danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klawesynista Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 14:16 passepartout napisała: > Polecam realizację kolejnych T-shirtów, które pomogą w przełamaniu barier w > innych wstydliwych sprawach: > > "Masturbuję się" taka koszulka jest do kupienia, ale najwyraźniej nikt nie zdecydował się na pokazanie się w niej. Co za obskurantyzm i hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 11.07.04, 14:30 Wedlug slow Passepartout, powinnismy nosic T-shirty z napisami w rodzaju: "masturbuje sie, nosze bielizne damska" itp. Mam nadzieje, ze jest to ironia. Roznica oczywista miedzy taka "spowiedzia" a stwierdzeniem "Jestem Zydem" polega na tym, ze pewne zachowania wymienione w tej liscie sa Z WYBORU, natomiast w jakiej rodzinie dany czlowiek przychodzi na ten swiat, wzglednie w jakiej jest wychowywany (np w przypadku adopcji) nie ma z jego wyborem nic wspolnego. Oczywiscie, antysemityzm (rasizm w ogole) jest czyms ohydnym i dlatego postawa tej poslanki, ktora napisala na tiszercie "Kazdy POlak jest Zydem" jest bardzo szlachetna i ta Pani zasluguje na moje wielkie uznanie. Tylko, ze napisy proponowane tu "Jestem Zydem (Zydowka)", jakkolwiek moralnie nienaganne (bo coz mozna znalezc niemoralnego w tym, ze ktos jest Zydem"?) troche przypominaja znakowanie, ja Gwiazda Dawida w zcasie okupacji. Ludzie noszacy takie napisy beda bardzo odwazni. Czy to zmieni nastawienie pewnej czesci ludnosci? Z pewnoscia nie. Czy moze spowodowac atak na osobe noszaca taki napis? Z pewnoscia w niektorych przypadkach - TAK! Ogolnie biorac, bilans jest taki, ze zamierzony cel chyba nie zostanie osiagniety. Proponuje napis: "Jestem Polakiem - mam przyjaciol Zydow". Nie znakuje on ofiary do pobicia, ale pokazuje pewna postawe (do nasladowania). Oczywiscie, nosiciele takiego napisu tez sie narazaja, szczegolnie w spotkaniu z Molodzieza Wszechpolska i dlaetgo to tez wymaga wielkiej odwagi w naszych czesciowo chorym spoleczenstwie. Ogolnie biorac, proponuje, aby napisy dotyczyly POSTAWY, a nie faktu, ze sie ktos kims urodzil. Bycie Zydem, czy Polakiem nie jest ani powodem do wstydu, ani powodem do dumy w sensie osiagneicia. Jestem dumny z historii i osiagniec Polski, natomiast nie jest moim osiagneiciem to, ze urodzilem sie i wychowalem w takim, a nie innym domu.Pokazujmy w tych napisach POSTAWE, z ktorej mozemy byc dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 14:45 czarek1 napisał: > Wedlug slow Passepartout, powinnismy nosic T-shirty z napisami w > rodzaju: "masturbuje sie, nosze bielizne damska" itp. Mam nadzieje, ze jest > to ironia. Ironią jest to ,że autorzy tego pomysłu napisy typu 'Jestem Żydem' włozyli pomiędzy wyznania jak najbardziej osobiste 'nie chodzę do kościoła' ( a kogo to obchodzi? po cóz taka demonstracja?Ja też nie chodzę - i cóż z tego?),'jestem gejem','jestem lesbijką'- (również - cóz mi do tego ,a bądź sobie,czy ja mam zakładać koszulke 'jestem hetero'?),'mam AIDS' (ten napis mogę jedynie interpretować jako ostrzeżenie otoczenia....) Między tymi wyznaniami mamy 'jestem Żydem','Jestem Żydówką'.... Autorzy pomysłu sami pchaja nas do ironizowania.Smieszne to. A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 11.07.04, 16:52 Gość portalu: AndrzejG napisał(a): > Ironią jest to ,że autorzy tego pomysłu napisy typu 'Jestem Żydem' włozyli > pomiędzy wyznania jak najbardziej osobiste A wyznanie >jestem Żydem< nie jest wyznaniem osobistym ???????? > 'nie chodzę do kościoła' ( a kogo > to obchodzi? po cóz taka demonstracja? Ja > też nie chodzę - i cóż z tego?), Dlaczego uważasz, że musi Cię to obchodzić ? Dla innych z kolei jest to nienormalne, aby ktoś tak jawnie mówił o >tych sprawach<. I chodzi właśnie o to, aby nienormalne to być przestało. > 'jestem gejem','jestem lesbijką'- (również - cóz mi do tego ,a bądź sobie,czy > ja mam zakładać koszulke 'jestem hetero'?),'mam AIDS' (ten napis mogę jedynie > interpretować jako ostrzeżenie otoczenia....) > > Między tymi wyznaniami mamy 'jestem Żydem','Jestem Żydówką'.... > Autorzy pomysłu sami pchaja nas do ironizowania.Smieszne to. Zwykle ironizują ci, którym dana rzecz przeszkadza, ale nie mają odwagi wprost o tym powiedzieć. Ci, dla których coś jest obojętne nie ironizują. W ogóle nie reagują. S. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 11.07.04, 18:47 snajper55 napisał: > Gość portalu: AndrzejG napisał(a): > > > Ironią jest to ,że autorzy tego pomysłu napisy typu 'Jestem Żydem' włozyli > > > pomiędzy wyznania jak najbardziej osobiste > > A wyznanie >jestem Żydem< nie jest wyznaniem osobistym ???????? Na pewno nie jest tak osobistym jak wyznanie 'jestem gejem' W wyznaniu 'Jestem Żydem' nie ma nic nadzwyczajnego i nie rozumiem tego szumu wokół takiego wyznania.Michnik też powiedział 'jestem Żydem', ale również 'Jestem Polakiem'.To dla mnie nic nadzwyczajnego.Jednak gdyby mówił o swoich preferencjach seksualnych,czy o swoim zdrowiu, to jest już wyznanie czysto osobiste. > > > 'nie chodzę do kościoła' ( a kogo > to obchodzi? po cóz taka demonstrac > ja? Ja > > też nie chodzę - i cóż z tego?), > > Dlaczego uważasz, że musi Cię to obchodzić ? Dla innych z kolei jest to > nienormalne, aby ktoś tak jawnie mówił o >tych sprawach<. I chodzi właśni > e o to, aby nienormalne to być przestało. Przecież wyraźnie piszę 'a kogo to obchodzi',dając do zrozumienia,że wyznanie wiary jest prywatną sprawą każdego człowieka.Taka deklaracja na koszulce już narusza ową prywatność,jest demonstracją pewnej postawy i pozwala na kontrakcję w stylu 'należy chodzić do kościoła'. > > > 'jestem gejem','jestem lesbijką'- (również - cóz mi do tego ,a bądź sobie, > czy > > ja mam zakładać koszulke 'jestem hetero'?),'mam AIDS' (ten napis mogę jedy > nie > > interpretować jako ostrzeżenie otoczenia....) > > > > Między tymi wyznaniami mamy 'jestem Żydem','Jestem Żydówką'.... > > Autorzy pomysłu sami pchaja nas do ironizowania.Smieszne to. > > Zwykle ironizują ci, którym dana rzecz przeszkadza, ale nie mają odwagi > wprost o tym powiedzieć. Ci, dla których coś jest obojętne nie ironizują. W > ogóle nie reagują. > > S. Ci dla których jest to obojętne nie ironizują.W ogóle nie reagują - pełna zgoda. Dodam- Ci dla których jest to obojętne nie obnoszą sie z takimi hasłami na swoich koszulkach. A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 11.07.04, 19:46 andrzejg napisał: > snajper55 napisał: > > > A wyznanie >jestem Żydem< nie jest wyznaniem osobistym ???????? > > Na pewno nie jest tak osobistym jak wyznanie 'jestem gejem' > W wyznaniu 'Jestem Żydem' nie ma nic nadzwyczajnego i nie rozumiem > tego szumu wokół takiego wyznania. Dla mnie w wyznaniu >jestem gejem< też nie ma nic nadzwyczajnego. Są jednak ludzie, dla których bycie Żydem/gejem/ateistą/więźniem/Murzynem/Arabem jest czymś godnym pogardy. > Michnik też powiedział 'jestem Żydem', > ale również 'Jestem Polakiem'.To dla mnie nic nadzwyczajnego.Jednak > gdyby mówił o swoich preferencjach seksualnych,czy o swoim zdrowiu, to jest > już wyznanie czysto osobiste. Podobnie, gdy mówi o swoim pochodzeniu. Uważasz, że to sprawa publiczna ? > Przecież wyraźnie piszę 'a kogo to obchodzi',dając do zrozumienia,że wyznanie > wiary jest prywatną sprawą każdego człowieka. Ty tak uważasz. Ci którzy chrześcijaństwo na siłę próbują do preambuły konstytucji UE wepchnąć już tak nie uważają. > Taka deklaracja na koszulce już narusza ową prywatność, jest demonstracją > pewnej postawy i pozwala na kontrakcję w stylu 'należy chodzić do kościoła'. Czyją prywatność koszulka narusza ??????? Natomiast jest oczywiście demonstracją pewnej postawy. Postawy ludzi, któzy uważają, że nie ma nic złego w niechodzeniu do kościoła, w stosowaniu antykoncepcji, w byciu Żydem czy Arabem. > > Zwykle ironizują ci, którym dana rzecz przeszkadza, ale nie mają odwagi > > wprost o tym powiedzieć. Ci, dla których coś jest obojętne nie ironizują. > > W ogóle nie reagują. > > Ci dla których jest to obojętne nie ironizują.W ogóle nie reagują - pełna zgo > da. Dodam- Ci dla których jest to obojętne nie obnoszą sie z takimi hasłami na > swoich koszulkach. Tu z kolei ja się zgodzę. Takie koszulki będą nosić ci, którzy nie zgadzają się z rasizmem, antysemityzmem czy potępianiem antykoncepcji. S. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 11.07.04, 20:09 snajper55 napisał: > andrzejg napisał: > > > Michnik też powiedział 'jestem Żydem', > > ale również 'Jestem Polakiem'.To dla mnie nic nadzwyczajnego.Jednak > > gdyby mówił o swoich preferencjach seksualnych,czy o swoim zdrowiu, to jes > t > > już wyznanie czysto osobiste. > > Podobnie, gdy mówi o swoim pochodzeniu. Uważasz, że to sprawa publiczna ? > Masz rację.Nie jest to sprawa publiczna.Jest to sprawa osobista każdego człowieka.To jego sprawa kim się czuje.No widzisz.Musze zaostrzyć swój pogląd na sprawę.Obnoszenie się z napisem 'Jestem Żydem' tez jest demonstracją. Dla mnie trochę fałszywą.Tak jak inne hasła wymienione w tym artykule. Czym innym jest powiedzenie w rozmowie,wyznanie kim jesteś ,a czym innym demonstrowanie tego faktu wszystkim naokoło.Dodatkowo,tak naprawdę ,to nie masz pewności ,czy osoba obnosząca się z tym hasłem pokazuje samą siebie. Czy autorzy tego eksperymentu mieli na celu podchodzenie z dystansem do tego typu deklaracji?Wzbudzenie niewiary do deklaracji na koszulkach?No bo ,jak patrzeć na gościa który głosi światu ,że ma spiralę? > > Czyją prywatność koszulka narusza ??????? Natomiast jest oczywiście > demonstracją pewnej postawy. Postawy ludzi, któzy uważają, że nie ma nic > złego w niechodzeniu do kościoła, w stosowaniu antykoncepcji, w byciu Żydem > czy Arabem. > Czy to trzeba aż demonstrować?W swoim otoczeniu nie zauważam żadnych oznak usprawiedliwiających takie demonstracje.Np. 'nie chodzę do kościoła'. Czy ktoś Cię zmusza do chodzenia do kościoła?Mnie nie.Autorzy tego pomysłu są odrobine przewrażliwieni. > Tu z kolei ja się zgodzę. Takie koszulki będą nosić ci, którzy nie zgadzają > się z rasizmem, antysemityzmem czy potępianiem antykoncepcji. > > S. Ale nie wszyscy.Ci bardziej odważni. A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 11.07.04, 21:39 andrzejg napisał: > Masz rację.Nie jest to sprawa publiczna.Jest to sprawa osobista każdego > człowieka.To jego sprawa kim się czuje.No widzisz.Musze zaostrzyć swój pogląd > na sprawę.Obnoszenie się z napisem 'Jestem Żydem' tez jest demonstracją. > Dla mnie trochę fałszywą.Tak jak inne hasła wymienione w tym artykule. > Czym innym jest powiedzenie w rozmowie,wyznanie kim jesteś ,a czym innym > demonstrowanie tego faktu wszystkim naokoło.Dodatkowo,tak naprawdę,to nie masz > pewności ,czy osoba obnosząca się z tym hasłem pokazuje samą siebie. > Czy autorzy tego eksperymentu mieli na celu podchodzenie z dystansem do tego > typu deklaracji?Wzbudzenie niewiary do deklaracji na koszulkach?No bo ,jak > patrzeć na gościa który głosi światu ,że ma spiralę? Ależ ja się z Tobą całkowicie zgodzę. Noszenie tych koszulek jest demonstracją. Nawet często fałszywą demonstracją, gdy koszulkę z napisem Mam okres lub Mam spiralę nosi mężczyzna. Oczywiście nie mam też pewności, czy osoba z koszulką z napisem jestem Arabem jest ty, Arabem naprawdę. Problem w tym, że nioe o to chodzi, aby gej nosił koszulkę z napisem Jestem gejem, a Żyd z napisem Jestem Żydem. To nie jest jakaś etykietka ! Celem jest pokazanie, że bycie gejem/ /Żydem /Arabem to nic złego. Że stosowanie antykoncepcji czy niechodzenie do kościoła to nic złego. > > Czyją prywatność koszulka narusza ??????? Natomiast jest oczywiście > > demonstracją pewnej postawy. Postawy ludzi, któzy uważają, że nie ma nic > > złego w niechodzeniu do kościoła, w stosowaniu antykoncepcji, w byciu Żyd > > em czy Arabem. > > Czy to trzeba aż demonstrować?W swoim otoczeniu nie zauważam żadnych oznak > usprawiedliwiających takie demonstracje.Np. 'nie chodzę do kościoła'. > Czy ktoś Cię zmusza do chodzenia do kościoła?Mnie nie.Autorzy tego pomysłu są > odrobine przewrażliwieni. Patrzysz z perspektywy swojego otoczenia. Twoje otoczenie to nie cały świat, to nie cała Polska. Czy masz w swoim otoczeniu osoby należące do Młodzieży Wszechpolskiej ? Do LPR ? Jak sądzisz, co takie osoby by powiedziały o tych hasłach z koszulek ? > > Tu z kolei ja się zgodzę. Takie koszulki będą nosić ci, którzy nie zgadza ją > > się z rasizmem, antysemityzmem czy potępianiem antykoncepcji. > > Ale nie wszyscy. Ci bardziej odważni. Zastanów się o czym świadczy to, co wyżej napisałeś. Dlaczego do noszenia takich koszulek potrzebna jest odwaga ? Czy do noszenia koszulki z napisem Jestem Polakiem, Jestem chrześcijaninem, Jestem hetero też trzeba u nas w Polsce odwagi ? ) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mars Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 22:17 Generalnie to co napisał snajper55 jest dość logiczne. Uważam jednak, że należało unikać ubierania w pewne napisy osób, które same nie są tolerancyjne i propagują jakieś konkretne nastawienie przeciw czemuś. Wyobraźcie sobie na przykład ze w tej akcji bierze udział Wałęsa nosząc koszulkę z napisem "nie chodzę do synagogi". Trochę szumu by z tego było i oskarżeń o antysemityzm chyba też. Czy Holland nadaje się więc do propagowania wolności od Kościoła? Dla mnie brzmi to podejrzanie. Nie rozumiem natomiast zupełnie o co chodzi z tym okresem Szczuki.Czy tu tez trzeba walczyć o tolerancję bo teraz to jej nie ma w tym temacie i okresujacą niewiastę spotykają jakieś przykrości? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 11.07.04, 23:38 Gość portalu: Mars napisał(a): > Generalnie to co napisał snajper55 jest dość logiczne. Uważam jednak, że > należało unikać ubierania w pewne napisy osób, które same nie są tolerancyjne > i propagują jakieś konkretne nastawienie przeciw czemuś. Wyobraźcie sobie na > przykład ze w tej akcji bierze udział Wałęsa nosząc koszulkę z napisem "nie > chodzę do synagogi". Trochę szumu by z tego było i oskarżeń o antysemityzm > chyba też. Bo też i napis nie jest żadną prowokacją. Większość nie chodzi do synagogi, więc na taki napis żadnej reakcji by pewnie nie było. > Czy Holland nadaje się więc do propagowania wolności od Kościoła? > Dla mnie brzmi to podejrzanie. Efekt jest większy, gdy wystepuje NIEZGODNOŚĆ osoby i napisu. Jeśli rabin założy koszulkę z napisem Nie chodzę do kościoła, albo Arab koszulkę z napisem Jestem Arabem, to hasło jawiąc się jako oczywiste takiego wrażenia nie robi. > Nie rozumiem natomiast zupełnie o co chodzi z tym okresem Szczuki.Czy tu tez > trzeba walczyć o tolerancję bo teraz to jej nie ma w tym temacie i okresujacą > niewiastę spotykają jakieś przykrości? Myślę, że chodzi o poruszenie tematu spraw związanych z naszą płciowością. To nadal jest jeden z tematów tabu a o lekcje wychowania seksualnego w szkołach dalej trwają walki. S. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 12.07.04, 14:32 snajper55 napisał: > > Efekt jest większy, gdy wystepuje NIEZGODNOŚĆ osoby i napisu. Jeśli rabin > założy koszulkę z napisem Nie chodzę do kościoła, albo Arab koszulkę z napisem Jestem Arabem, to hasło jawiąc się jako oczywiste takiego wrażenia > nie robi. Efekt jest tylko gdy wystepuje NIEZGODNOŚĆ osoby i napisu.Wtedy jest to walka o tolerncję i noszący ten napis daje siebie za przykład,że np. nie robi na nim wrażenia nazwania go gejem,do tego stopnia,że może tak się podpisać,choć w rzeczywistości nim nie jest. W przypadku zgodności napisu i osoby,tak jak pewnie mamy w przypadku pani Holland,taka akcja moze jedynie być odebrana jako demonstrowanie swoich pogladów,albo nawet wywyższanie się.'Jestem Arabem' na piersi Araba,czy 'jestem Żydem' na piersi Żyda jest pokazaniem swojej dumy z tego faktu ,byc może przy równoczesnym pogardliwym spojrzeniu na inne nacje. > > Myślę, że chodzi o poruszenie tematu spraw związanych z naszą płciowością. To > nadal jest jeden z tematów tabu a o lekcje wychowania seksualnego w szkołach > dalej trwają walki. > Wątpię,żeby chodziło o wychowanie seksualne.Pewnie ten napis wymyśliły feministki,które czuja się dyskryminowane z kazdej przyczyny. A. > S. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Efekty komiczne 12.07.04, 14:47 Efekt jest większy, gdy wystepuje NIEZGODNOŚĆ osoby i napisu. Jeśli rabin > założy koszulkę z napisem Nie chodzę do kościoła, albo Arab koszulkę z napisem Jestem Arabem, to hasło jawiąc się jako oczywiste takiego wrażenia nie robi. Kaluzynski w koszulce z napisem mam spiralem moze naprawde wywolac paroksyzmy smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 11.07.04, 18:18 Slyszalem niegdys taka historie, za ktorej prawdziwosc NIE odpowiadam. Kiedy hitlerowskei Niemcy napadly na Danei, nakazano wszystkim Zydom nosic opaski, w celu odroznienia ich od reszty spoleczenstwa. Na to krol i krolowa Danii wyszli na ulice z takimi samymi opaskami, a nastepnego dnia cala Kopenhaga je rowniez zalozyla. Oczywiscie, opkupacji Danii w niczym nie przypominala okupacji Polski i ani krolewskeij rodzinie, ani nikomu nic sie nei stalo. O ile cala ta historia jest prawdziwa, swidczy o wielkiej dojrzalosci spoleczenstwa i wspanialej solidarnosci ludzi z ludzmi. Wowczas, nozsenie znaku mialo nei tylko swoj symbol i wymowe, ale praktyczny skutek: na jakis czas hitlerowcom pokrzyzowalo plany. Dzis zastanawiamy sie, czy nosic tiszerty z napisami. Oczywiscie, ze napisy typu "masturbuje sie", czy "jestem ekshibicjonista" i tym podobne uwazam za pomysl chory. Zydem nikt nie zostaje, tylko sie rodzi. Ale Zyd (pisany pzrez duze Z) oznacza wyznanie. Mieszkajacy w Polsce Zyd jest po prostu Polakiem wyznania mojzeszowego, tak, jak ktos inny jest Polakiem wyznania katolickiego i nie musi sie z tym obnosic, bo to nie powinno nikogo obchodzic, ani nawet interesowac. Sa tez Polacy wychowani w tradycji katoickiej, majacy zydowskie korzenie. Zapytuje: i co z tego? czy to powinno nas dzielic, roznic. Mieszkam na ulicy rezydencyjnej pod Toronto. Obok mnie mieszkaja protestanci, katolicy, wyznawcy blizej mi nie znanych religii wschodnich. od wzgledem etnicznym: Portugalczycy, Haitanczycy, inni Polacy, ludzie z Trinidadu, Wietnamczycy, no i Kanadyjczycy. Jest to tzw, dzielnica przyzwoita, bardzo spokojna. Wszyscy ci ludzie klaniaja sie sobie wzajemnie po przyjacielsku, pomagaja sobie wzajemnie i nikomu nie przyjdzie do glowy uwazaj kogos , ale im wiecej czytam glosow na forum (tych rozsadnych) tym wiecej sklaniam sie do pogladu,ze nie tedy droga. Napisy na koszulkach sa zwykla manifestacja, haslem, nawet, jesli szlachetnym, to niczym innym, jak haslem. Ironia jest to, ze wychodzi na przeciw dazeniom skrajnej prawicy, by Zydzi "ujawniali sie", nie ukrywali swojego pochozdenia, BO ONI (SKRAJNA PRAWICA) ich nie uwaza za POlakow i chce ich "okolczykowac" dla altwego rozpoznania. W jakim celu - wiadomo. Wydaje mi sie, ze jedyna droga do zmiany postawy jest: 1- edukacja, 2 - edukacja i 3 - edukacja. To samo zreszta proponuje dla mlodych Zydow z Izraela i innych krajow, ktorzy malo o Polsec wiedza, ale czasmai wierza, ze byly "polskie" obozy smeirci, i ze Polacy, jako caly narod wspoldzialali w holokauscie. Miejmy nadzieje, ze za kilkanasie lat nowe pokolenie bedzie juz myslec bez wpajanej nienawisci. Oni te neinawisc maja z domu, bo przeciez nie w wyniku wlasnych doswiadczen. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Poprawka do poprzedneigo 11.07.04, 18:29 Strasznie mi nawala komputer i czasami zmazuje cale zdania, albo czesci. Powtarzam poprzedni post z poprawkami: Slyszalem niegdys taka historie, za ktorej prawdziwosc NIE odpowiadam. Kiedy hitlerowskie Niemcy napadly na Danie, nakazano wszystkim Zydom nosic opaski, w celu odroznienia ich od reszty spoleczenstwa. Na to krol i krolowa Danii wyszli na ulice z takimi samymi opaskami, a nastepnego dnia cala Kopenhaga je rowniez zalozyla. Oczywiscie, okupacja Danii w niczym nie przypominala okupacji Polski i ani krolewskeij rodzinie, ani nikomu nic sie nie stalo. O ile cala ta historia jest prawdziwa, swiadczy o wielkiej dojrzalosci spoleczenstwa i wspanialej solidarnosci ludzi z ludzmi. Wowczas, noszenie znaku mialo nie tylko swoj symbol i wymowe, ale praktyczny skutek: na jakis czas hitlerowcom pokrzyzowalo plany. Dzis zastanawiamy sie, czy nosic tiszerty z napisami. Oczywiscie, ze napisy typu "masturbuje sie", czy "jestem ekshibicjonista" i tym podobne uwazam za pomysl chory. Zydem ( sensie etnicznym)nikt nie zostaje, tylko sie rodzi. Ale Zyd (pisany pzrez duze Z) oznacza wyznanie. Mieszkajacy w Polsce Zyd jest po prostu Polakiem wyznania mojzeszowego, tak, jak ktos inny jest Polakiem wyznania katolickiego i nie musi sie z tym obnosic, bo to nie powinno nikogo obchodzic, ani nawet interesowac. Sa tez Polacy wychowani w tradycji katolickiej, majacy zydowskie korzenie. Zapytuje: i co z tego? czy to powinno nas dzielic, roznic. Mieszkam na ulicy rezydencyjnej pod Toronto. Obok mnie mieszkaja protestanci, katolicy i wyznawcy blizej mi nie znanych religii wschodnich. Pod wzgledem etnicznym: Portugalczycy, Haitanczycy, Wlosi, inni Polacy, ludzie z Trinidadu, Wietnamczycy, no i Kanadyjczycy. Jest to tzw, dzielnica przyzwoita, bardzo spokojna. Wszyscy ci ludzie klaniaja sie sobie wzajemnie po przyjacielsku, pomagaja sobie wzajemnie i nikomu nie przyjdzie do glowy uwazaj kogos za gorszego. Co do noszenia napisow na koszulkach, napisalem na tym forum, ze uwazam pomysl za szlachetny ale im wiecej czytam glosow na forum (tych rozsadnych) tym wiecej sklaniam sie do pogladu,ze nie tedy droga. Napisy na koszulkach sa zwykla manifestacja, haslem, nawet, jesli szlachetnym, to niczym innym, jak haslem. Ironia jest to, ze wychodzi na przeciw dazeniom skrajnej prawicy, by Zydzi "ujawniali sie", nie ukrywali swojego pochozdenia, BO ONI (SKRAJNA PRAWICA) ich nie uwaza za POlakow i chce ich "okolczykowac" dla latwego rozpoznania. W jakim celu - wiadomo. Wydaje mi sie, ze jedyna droga do zmiany postawy jest: 1- edukacja, 2 - edukacja i 3 - edukacja. To samo zreszta proponuje dla mlodych Zydow z Izraela i innych krajow, ktorzy malo o Polsce wiedza, ale czasmai wierza, ze byly "polskie" obozy smierci, i ze Polacy, jako caly narod wspoldzialali w holokauscie. Miejmy nadzieje, ze za kilkanasie lat nowe pokolenie bedzie juz myslec bez wpajanej nienawisci. Dzisiejsi mlodzi antysemici te nienawisc maja wpajana z domu, bo przeciez nie w wyniku wlasnych doswiadczen. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Oferta dla wyjezdzajacych za granice 11.07.04, 12:29 Za granica napis po polsku jestem Zydem w wiekszosci przypadkow bedzie niezrozumialy. Zyjemy w czasach telewizji gdy dominuje przekaz obrazkowy. Wazna sa jasne obrazkowe symbole najlepiej dobrze zwiazane z tradycja. DUme narodowa i rasowa najlepiej manifestowac takimi dobrze rozpoznowalnymi znakami - logo - markami. Powszechnie rozpoznawalnym znakiem firmowym jest zolta opaska z gwiazda Dawida. Czyzby logo bylo opatentowane i nie da sie go dumnie wykorzystac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG pamiętam ,jak za komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 13:36 też wieszano różnorakie hasła,gdzie popadnie 'Młodziez z partia', 'Naród z partia' 'Niech żyje i umacnia się braterska przyjaźń i współpraca narodów Polski i ZSRR! 'Niech żyje KPZR — partia wielkiego Lenina!' 'Partia wśród robotników — robotnicy w partii!' 'Dobro człowieka — -nadrzędnym celem działania partii!' 'Patriotyzm najpierw wyraża się w czynach!' Jaki był efekt? Znamy. Ta akcja pachnie mi tym samym. A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: pamiętam ,jak za komuny 11.07.04, 14:44 No nie, to nie jest tego typu przypadek. Tamte hasła nie szokowały. Chyba, że swoją głupotą lub nieporadnym językiem. Hasła na kosszulkach poruszają tenmaty tabu, tematy drażliwe, prowokują. Tu treść jest istotna, tam - treści nie było. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG Re: pamiętam ,jak za komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 14:47 a jakiez tematy tabu masz w napisach na koszulkach? A. P.S. Chodziło mi o mechanizm działania.Hasła,hasła,a za hasłami pójdzie naród. Uwidocznione hasła miały nas utrzymac w przekonaiou ,że tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: pamiętam ,jak za komuny 11.07.04, 16:45 Gość portalu: AndrzejG napisał(a): > a jakiez tematy tabu masz w napisach na koszulkach? Homoseksualizm, antykoncepcja, AIDS, pobyt w więzieniu, żydostwo, religia, rasizm, feminizm. Chyba nie powiesz, że są to tematy nie wywołujące emocji i sporów. A w niektórych środowiskach są to wprost tematy, których się nie porusza. W odróżnieniu od hasła >Partia z narodem, naród z partią<. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: pamiętam ,jak za komuny - hasła (c.d.) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.04, 14:45 Głodne kurczaki nasze, bo Reagan zabrał im paszę Partia ta sama, ale nie taka sama Robiąc lepiej, dajemy więcej Partia - Socjalizm - Wietnam Potępiamy syjonizm Młodzież zawsze z Partią Partia - Naród Za chleb i pracę Wolność - Pokój - Socjalizm Niech żyje KC PZPR Niech żyje komunizm Niech żyje jedność narodu Młodzież wierna partii Jedność narodu - V zjazd PZPR Czynem witamy V zjazd PZPR Zaniesiemy za granice prawdę o Polsce Ludowej Niech żyje braterstwo sportowców całego świata Popieramy politykę pod przewodnictwem I sekretarza KC PZPR - Edwarda Gierka Towarzysz Gierek to nasz wybitny przywódca Towarzysz Gierek - naszym wzorem Towarzysz Gierek - czołowym przywódcą międzynarodowego ruchu robotniczego Niech żyje Niepodległa Zjednoczona Republika Socjalistyczna Niech żyje Międzynarodowa Socjalistyczna Rewolucja Wzmożona kontrola - dźwignią społecznego zaufania Niech żyje przyjaźń ze Związkiem Radzieckim Nie ma miejsca na Uniwersytecie dla wichrzycieli politycznych Niech żyje towarzysz Wiesław Nasz cel - to socjalizm bez wypaczeń Współzawodnictwo pracy wychowuje nowego człowieka Wszystko dla Ciebie, Ty dla wszystkich Kułaka w oczy kole zasiane wspólnie pole Nie pij! Powierzamy Ci nasze wspólne dobro Wróg Cię kusi Coca-Colą Idee Lenina wiecznie żywe! Lenin żył, Lenin żyje, Lenin będzie żyć Studenci do nauki, literaci do pióra Praca, nauka, spokój Więcej dzieci robotników na wyższe uczelnie Warszawa pracy chce mieć spokój Oczyścić partię z syjonistów Towarzysz Wiesław może liczyć na śląską organizację partyjną! Śląsk i Zagłębie zawsze wierne partii 270 tysięcy komunistów Śląska i Zagłębia gotowych na zew tow. Wiesława Chcemy pracować w spokoju! Uniwersytety ośrodkami nauki, a nie dywersji! Odra-Nysa granicą pokoju Nasz cel - komunizm Linia Partii - linią socjalistycznej odnowy Partia walczy z narodem o lepsze jutro Uważne studiowanie "Horyzontów Techniki" może Ci pomóc w wykonaniu zadań jakie będziesz miał do spełnienia w planie 6-letnim Polski robotnik współtwórcą postępu Polska Ludowa ukoronowaniem tysiącletnich dziejów państwa polskiego Partia - matka nasza Niech żyje nam towarzysz Stalin, co usta słodsze ma od malin Rolniku myj jaja /punkt skupu jaj na wsi/ Chcemy żyć i walczyć w pokoju Komunizm to władza radziecka i elektryfikacja kraju PZPR - partią robotniczą W odpowiedzi na atomy budujemy nowe domy Do dobrobytu! Do socjalizmu! Obronimy pokój PZPR - zawsze z Partią Ambitny program Partii pomostem w XXI wiek Od socjalistycznej odnowy nie ma odwrotu /dworzec PKP w Kielcach, zima 1981/82 Dobra i wydajna praca to szpila w serce światowego imperializmu Polska i ZSRR zawsze razem Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: pamiętam ,jak za komuny - hasła (c.d.) 11.07.04, 22:48 Za Gomulki suche bulki A za Gierka wyzerka (ale to jeszcze porzed kartkami na cukier bylo) Pogrom Partii programem narodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... koszulki IP: 81.219.98.* 11.07.04, 14:18 www.faktyimity.pl/koszulki.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurni WIECEJ MUNKA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 21:02 Gość portalu: Muniek S-Bis napisał(a): > kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/5,53581,2168965.html?x=4 > Ilu z Was załozy taki tiszert? oprocz Munka ktory widac ma powody: JESTEM ŻYDEM ?Każdy Polak jest Żydem. przynajmniej gdy dzieje się coś złego, wszędzie widzimy Żydów, masonów, czy Murzynów. Polska to kraj ksenofobii. Zakładam koszulkę, bo chcę rozszerzyć tolerancję ....to chyba nikt oczarowany "logika" wypowiedzi znanego szansonisty osmielam sie prosic: WIECEJ MUNKA ! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: WIECEJ MUNKA! 11.07.04, 21:09 Gość portalu: nurni napisał(a): > > JESTEM ŻYDEM ?Każdy Polak jest Żydem. przynajmniej gdy dzieje się coś złego, Nie zwróciłem uwagi na odwrotne, do zamierzonych efektów z koszulkowej akcji, znaczenie tego zdania.Kompletnu obciach. A. Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Pomysł niezły 11.07.04, 22:11 choć dopiero w powijakach. Koszulki powinny krzepić odważnych, identyfikować zdegenerowanych oraz propagować ruch na świeżym powietrzu. Np. "Jesteś antysemitą!" z przodu i "Żartowałem" z tyłu. Rozwijać spostrzegawczość. Np. "Made in Holland". Chronić jednostki wybitne. Marszałek Blucher twierdził na ten przykład, że jest w ciąży ze słoniem, co nie przeszkodziło mu w pobiciu Napoleona. Np. "Zapomnij o spirali". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyd "Pocalujcie mnie w dupe" IP: *.sympatico.ca 11.07.04, 23:54 A ja jestem Zydem i chcialem sie zapytac, czy nie ma koszulek z takim wlasnie napisem. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: "Pocalujcie mnie w dupe" 12.07.04, 00:13 A jesli przy okazji jestes dodatkowo pedalem, to moglbys w ten sposob dwie sraki na raz za ogon chwycic. Znaczy wlaciwie to chcialem powiedziec sroki, ale podswiadomosc kazala mi pozostac w poruszonej przez Ciebie tematyce. Odpowiedz Link Zgłoś
stary71 Wolność? Rozumiem! Ale TISZERT? 12.07.04, 04:37 Słuchajcie, mogę sobie wypisać na czole każdy napis, z którym zgadza się moje sumienie, a który miałby służyć wolności, będę wyrażał solidarność z Żydami, nie-Żydami, Eskimosami, Czechami, Indianami, Francuzami oraz Eskimosami jeśli zajdzie taka potrzeba, ale o TISZERTACH nie chcę słyszeć! CO ZA SAKRAMENCKI KRETYN DOKONAŁ TAKIEGO SPOLSZCZENIA?! Czy mam rano po wzięciu szałeru włożyć soki, naciągnąć panty na tyłek, szert na grzbiet i wyjść z domu nie zapomniawszy o szuzach? SZIT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Wolność? Rozumiem! Ale TISZERT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 09:34 Fak! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wolność? Rozumiem! Ale TISZERT? 12.07.04, 10:22 Gość portalu: pollak napisał(a): > Fak! Uprasza się o niereklamowanie dziennika F. ) S. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Wolność? Rozumiem! Ale TISZERT? 12.07.04, 12:35 Jakos moja wypowiedz pozostala bez echa, wtloczona automatycznie w sznureczek dos wysoko pomiedzy inne i byc moze dlatego nikt nie zareagowal. A chcialby ja odswiezyc. Wiec powtarzam: Slyszalem niegdys taka historie, za ktorej prawdziwosc NIE odpowiadam. Kiedy hitlerowskie Niemcy napadly na Danie, nakazano wszystkim Zydom nosic opaski, w celu odroznienia ich od reszty spoleczenstwa. Na to krol i krolowa Danii wyszli na ulice z takimi samymi opaskami, a nastepnego dnia cala Kopenhaga je rowniez zalozyla. Oczywiscie, okupacja Danii w niczym nie przypominala okupacji Polski i ani krolewskeij rodzinie, ani nikomu nic sie nie stalo. O ile cala ta historia jest prawdziwa, swiadczy o wielkiej dojrzalosci spoleczenstwa i wspanialej solidarnosci ludzi z ludzmi. Wowczas, noszenie znaku mialo nie tylko swoj symbol i wymowe, ale praktyczny skutek: na jakis czas hitlerowcom pokrzyzowalo plany. Dzis zastanawiamy sie, czy nosic tiszerty z napisami. Oczywiscie, ze napisy typu "masturbuje sie", czy "jestem ekshibicjonista" i tym podobne uwazam za pomysl chory. Zydem ( sensie etnicznym)nikt nie zostaje, tylko sie rodzi. Ale Zyd (pisany pzrez duze Z) oznacza wyznanie. Mieszkajacy w Polsce Zyd jest po prostu Polakiem wyznania mojzeszowego, tak, jak ktos inny jest Polakiem wyznania katolickiego i nie musi sie z tym obnosic, bo to nie powinno nikogo obchodzic, ani nawet interesowac. Sa tez Polacy wychowani w tradycji katolickiej, majacy zydowskie korzenie. Zapytuje: i co z tego? czy to powinno nas dzielic, roznic. Mieszkam na ulicy rezydencyjnej pod Toronto. Obok mnie mieszkaja protestanci, katolicy i wyznawcy blizej mi nie znanych religii wschodnich. Pod wzgledem etnicznym: Portugalczycy, Haitanczycy, Wlosi, inni Polacy, ludzie z Trinidadu, Wietnamczycy, no i Kanadyjczycy. Jest to tzw, dzielnica przyzwoita, bardzo spokojna. Wszyscy ci ludzie klaniaja sie sobie wzajemnie po przyjacielsku, pomagaja sobie wzajemnie i nikomu nie przyjdzie do glowy uwazaj kogos za gorszego. Co do noszenia napisow na koszulkach, napisalem na tym forum, ze uwazam pomysl za szlachetny ale im wiecej czytam glosow na forum (tych rozsadnych) tym wiecej sklaniam sie do pogladu,ze nie tedy droga. Napisy na koszulkach sa zwykla manifestacja, haslem, nawet, jesli szlachetnym, to niczym innym, jak haslem. Ironia jest to, ze wychodzi na przeciw dazeniom skrajnej prawicy, by Zydzi "ujawniali sie", nie ukrywali swojego pochozdenia, BO ONI (SKRAJNA PRAWICA) ich nie uwaza za POlakow i chce ich "okolczykowac" dla latwego rozpoznania. W jakim celu - wiadomo. Wydaje mi sie, ze jedyna droga do zmiany postawy jest: 1- edukacja, 2 - edukacja i 3 - edukacja. To samo zreszta proponuje dla mlodych Zydow z Izraela i innych krajow, ktorzy malo o Polsce wiedza, ale czasmai wierza, ze byly "polskie" obozy smierci, i ze Polacy, jako caly narod wspoldzialali w holokauscie. Miejmy nadzieje, ze za kilkanasie lat nowe pokolenie bedzie juz myslec bez wpajanej nienawisci. Dzisiejsi mlodzi antysemici te nienawisc maja wpajana z domu, bo przeciez nie w wyniku wlasnych doswiadczen. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Wolność? Rozumiem! Ale TISZERT? 12.07.04, 14:51 czarek1 napisał: > Slyszalem niegdys taka historie, za ktorej prawdziwosc NIE odpowiadam. Kiedy > hitlerowskie Niemcy napadly na Danie, nakazano wszystkim Zydom nosic opaski, > w celu odroznienia ich od reszty spoleczenstwa. Na to krol i krolowa Danii > wyszli na ulice z takimi samymi opaskami, a nastepnego dnia cala Kopenhaga je > rowniez zalozyla. Oczywiscie, okupacja Danii w niczym nie przypominala > okupacji Polski i ani krolewskeij rodzinie, ani nikomu nic sie nie stalo. Te historie przytacza Leon Uris w swojej slynnej ksiazce Exodus. Ale komentarz zamykajacy te historie byl bardzo rozny od Twojego. Ostatnie zdanie Urisa brzmialo: "Ale Polacy nie byli Dunczykami" Pamietam je tak dobrze, gdyz czytalem te ksiazke gdzies latach szescdziesiatych, (byla w PRL zakazana), i bardzo mnie te slowa zabolaly. Do dzis sa dla mnie kwintesencja niesprawiedliwej oceny Polakow. > Wydaje mi sie, ze jedyna droga do zmiany postawy jest: 1- edukacja, 2 - > edukacja i 3 - edukacja. To samo zreszta > proponuje dla mlodych Zydow z Izraela i innych krajow, ktorzy malo o Polsce > wiedza, ale czasmai wierza, ze byly "polskie" obozy smierci, i ze Polacy, > jako caly narod wspoldzialali w holokauscie. Nie jestem takim optymista, jak Ty, ale tez sadze, ze edukacja jest jedyna droga. Problem w tym, ze trzeba jeszcze chciec sie uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Wolność? Rozumiem! Ale TISZERT? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.07.04, 00:57 stary71 napisał: > Słuchajcie, mogę sobie wypisać na czole każdy napis, z którym zgadza się moje > sumienie, a który miałby służyć wolności, będę wyrażał solidarność z Żydami, > nie-Żydami, Eskimosami, Czechami, Indianami, Francuzami oraz Eskimosami jeśli > zajdzie taka potrzeba, ale o TISZERTACH nie chcę słyszeć! > CO ZA SAKRAMENCKI KRETYN DOKONAŁ TAKIEGO SPOLSZCZENIA?! > Czy mam rano po wzięciu szałeru włożyć soki, naciągnąć panty na tyłek, szert na > > grzbiet i wyjść z domu nie zapomniawszy o szuzach? > SZIT! Siur ze tak..... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re:Co z nietolerancyjnymi Zydami. 12.07.04, 13:27 Parada gejowska w Jerozolimie tobi 03-06-2004, ostatnia aktualizacja 03-06-2004 17:57 Homoseksualistów trudno nawet nazwać ludźmi. Jak można było się zgodzić na ich demonstrację w samym środku Świętego Miasta! - grzmiał wczoraj Dawid Bassi, jeden z wpływowych rabinów najbardziej konserwatywnego odłamu judaizmu. Celem jego ataków był burmistrz Jerozolimy, Uri Lupolianski, który - acz niechętnie - powtórzył swoją zeszłoroczną deklarację, że "nie ma prawa ingerować w osobiste wybory obywateli miasta" i zgodził się na czwartkową paradę gejów i lesbijek. Paradoksem jest, że sam Lupolianski jest pierwszym ortodoksyjnie religijnym burmistrzem Jerozolimy i swoją decyzją sprzeciwił się żądaniom własnego elektoratu. Nie przerwał tym samym wieloletniej tradycji jerozolimskich parad, za to naraził się na pogróżki swych niedawnych sojuszników. Magistrat zatrudnił dla niego dwóch dodatkowych ochroniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Jestem Żydem - Tiszerty dla wolności 12.07.04, 14:05 Tolerancja nie ma nic wspolnego z pochodzeniem etnicznym. Czasami ma z religia. Niektore religie swiata, w tym zarowno katolicka, jak i zydowska uwazaja homoseksualizm za zboczenie. I tu tez sa roznice. W polskim katolicyzmie istnieje "beton" i istnieja bardziej swiatli ksieza, ktorzy nie ziona nienawiscia przeciwko homoseksualistom, rozumiejac, ze oni sie urodzili z jakims defektem genetycznym i musza z tym zyc. I ze chyba maja prawo do wolnosci od dyskryminacji. U Zydow, o ile slyszalem , tez sa odmiany bardziej ortodoksyjnych i bardziej postepowych. Wiec argument, ze Zydzi sa nietolerancyjni to jeszce jedna forma stereotypowania, zeby wykazac jakas grupe w neikorzystnym swietle. Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Żenujące te koszulki. 12.07.04, 15:58 Niesmaczne. A niektóre wręcz obraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś