Dodaj do ulubionych

Sławne osobistości z Roztocza

18.05.04, 20:33
Myślę, że każdy wie o wartościowości tych terenów, ale czy one rodzą sławnych
ludzi ?? Życie na Roztoczu przeplata sie z porami roku, ludzie na wsi zajęci
sa pracami polowymi. A jednak znajdują się ci, którzy wybijają sie ponad
innych. Stąd pochodzi znany ród Zamoyskich, księżna Marysieńka - żona
Sobieskiego. Inna sprawa, że okolice przyciągają cenione persony. Przykładem
jest Św. Brat Albert, który wśród tych wzgórz i lasów odnalazł swoje miejsce
i koncepcję życia - pomaganie innym ( pustelnia na Monastyrze). Czy według
Was Roztocze jest " czarnoleską lipą" dla sław, które znaduja tu wyciszenie i
natchnienie.
Obserwuj wątek
    • perla Sławne osobistości z Roztocza - to ja właśnie 18.05.04, 21:14
      smile
      • arwen.a Re: Sławne osobistości z Roztocza - to ja właśnie 18.05.04, 21:20
        A już niebawem, w lipcu, swoją obecnością Roztocze zaszczyci Arwen smile))
        • misia.m Re: Sławne osobistości z Roztocza - to ja właśnie 18.05.04, 22:04
          smile No, no , a taka mała Misia tez może prosić o Łaski dołączenia się do świty
          Arwena?
          • arwen.a Re: Sławne osobistości z Roztocza - to ja właśnie 18.05.04, 22:23
            Jeśli chcesz dołaczyć do królestwa elfów - witamy smile)).
            Arwen, córka Elronda.
            • misia.m Re: Sławne osobistości z Roztocza - to ja właśnie 18.05.04, 22:31
              Misia leśno-górska
    • benia30 Re: Sławne osobistości z Roztocza 18.05.04, 23:25
      Na obrzeżach Roztocza, w Szczebrzeszynie, przyszedł na świat Józef Brandt -
      malarz i światowej sławy historyk. Swoje zdolności malarskie rozwijał pod
      kierunkiem Juliusza Kossaka... Głównym motywem obrazów Brandta były konie, z
      którymi miał kontakt już w dzieciństwie, a także sceny batalistyczne
      inspirowane podróżami po Ukrainie, utworami literackimi i źródłami
      historycznymi oraz scenki rodzajowe z życia chłopskiej i szlacheckiej wsi...
      Niektóre z tych scen , przynajmniej jak dla mnie, są żywcem wyjęte z Roztocza...
    • users1 Re: Sławne osobistości z Roztocza 19.05.04, 09:00
      krzywy301 napisał:

> Stąd pochodzi znany ród Zamoyskich, księżna Marysieńka - żona
      > Sobieskiego.
      Witam
      Przepraszam, ale jestem zmuszony zdecytowanie zaprotestować i sprostować. Ani
      ród Zamoyskich, ani tym bardziej Marysieńka nie pochodzi z Roztocza, ani też z
      Zamościa położonego blisko Roztocza, często mylnie nazywanego stolica Roztocza.
      Założycielem Rodu Zamoyskich był zmarły w 1473r. Tomasz (Łaźniński) z Łaźnina
      herbu jelita potomek Floriana Szarego. Był szlachcicem synem Adama z Łaźnina w
      wojełództwie Łęczyńskim leżącego w połowie drogi pomiędzy Łowiczem a Łęczycą.
      Przybył w okolice Zamościa (wówczas jeszcze nie istniejacego) i tu się osiedlił
      nawywając włościa wierzbieckie zakładając dzisiejszą miejscowość Stary Zamość.
      Jego synowie po raz pierwszy zaczęli uzywać nazwiska Zamoyski tworząc dwie
      linie Rodu Zamoyskich. Prawnuk Tomasza Jan, zwany przeze mnie Panem Janem był
      założycielem dzisiejszego Zamościa. Wspomnieć należy iż Stary Zamość nie leży
      na Roztoczu, a na granicy Padołu Zamojskiego i Działów Grabowieckich.
      Marysieńka - nigdy nie była księżną. Księżna to żona księcia, a żaden z jej
      mężów ksieciem nie był. Wprawdzie Jan Sobiepan Zamoyski często używał tego
      tytułu ale był to tzw dzisiejszy szpan, a nie tytuł oficjalny. Drugi mąż Jan
      Sobieski wprawdzie był królem Polski, ale nigdy nie był ksieciem. Marysieńka, a
      tak naprawdę margrabianka Maria Kazimiera d'Arquien de la Grande urodziła się28
      czerwca 1641r. w Nevers we Francji jako piate dziecko Henryka d'Arquien de la
      Grande, który wprawdzie tytułował się markizem nigdy takiego tytułu prawnie nie
      posiadał. Nie mając grosza przy duszy służył jako kapitan w gwardii
      szwajcarskiej. Matka Marii Kazimiery była ochmistrzynią książąt neverskich. Do
      Polski przyjechała wraz Marią Ludwiką, przyszłą królową, żoną najpierw
      Władysława IV, a nastepnie Jana Kazimierza. Miała wówczas cztery lata. 3 marca
      1658r. poślubiona przez Jana Sobiepana Zamoyskiego. Owszem będąc żoną ordynata
      przebywała na Roztoczu w Zwierzyńcu i Krasnobrodzie (códowne usdrowienie przed
      porodem i fundacja kościoła)oraz w Kszeszowie.
      Czy była wielka? Każdy ma swoją miarę. Polecam wątek na forum Zamość w którym
      dość sporo napisałem na temat słynnej Marysieńki - dodam że nie zawsze
      pochlebnie... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=100&w=10624575
      Pozdrawiam
      Miłego Dnia
      W.2
    • tomalab1 Re: Sławne osobistości z Roztocza 19.05.04, 09:27
      kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1164222&KAT=241
      Ten artykuł nie jest może o postaci słynnej-ale na pewno interesującej
      dotyczy terenu może nie dokładnie roztoczańskiego-bo okolic Lubaczowa.Warto
      przeczytać
      poznałem osobiście bohatera tego artykułu - wspaniały człowiek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka