Dodaj do ulubionych

Ja np. pije i nie tyje, a tu masz..

03.01.13, 08:24
..najnowsze badania naukawe sugeruja, ze powinienem tyc oraz posiadac rozliczne schorzenia, z ktorych zadnego nie posiadam poza bolem glowyuncertain

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114885,13132287,Alkohol_tuczy_bardziej_niz_sadzimy.html?lokale=krakow
Nadal mam 180 cm wzrostu, nie choruje na stawy, kregoslup, uwiad (ze tak to wyraze), nie lysieje, badz lysieje "z wolna", 76 kg zywej wagi posiadam od 19 roku zycia i etc..

Znajoma rzekla mi na to, cytuje:"taka rasa, urwal!"smile
Obserwuj wątek
    • ewa8a Rasa 03.01.13, 09:07

marouder.com.pl napisał:
      > Znajoma rzekla mi na to, cytuje:"taka rasa, urwal!"smile

"Niesamowicie było obserwować, jak robaki, które otrzymały niewielkie dawki etanolu, wyglądały na znacznie bardziej krzepkie niż te, którym nic nie podano" - podkreślała Paola Castro, głowa zespołu badawczego.''

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114885,11016480,Alkohol_przedluza_zycie_robakowi__Nawet_dwukrotnie.html
      • marouder.com.pl Trudno, nie pij:) 03.01.13, 11:15
        Jac Ci nie bronie wody pic..chociaz sam wole a to piwa, wina, gorzalki, czy miody rozmaitesmile
      • a000000 OSA 03.01.13, 22:10
        ewa8a napisała:

> "Niesamowicie było obserwować, jak robaki, które otrzymały niewielkie dawki eta
        > nolu,

przed laty doświadczenie wykonałam. Złapałam dwie osy, każdą przykryłam szklanką. W pierwszej umieściłam nasączoną spirytusem watkę, do drugiej sąsiad (ja nie palę) wdmuchał dym z papierosa.
        Obie osy ruszały się coraz wolniej, ta w oparach alkoholu chodziła "wężykiem"..... do wieczora obie padły. Znaczy się - przestały się ruszać.
        Rano - ta w alkoholu ożyła, ta w nikotynie pozostała nieżywa.
        Wniosek: papierosy są bardziej trujące!

Kiedyś w radio słyszałam, jak jakiś lekarz od uzależnień mówił, że niewielka ilość alkoholu (podkreślam - niewielka) może się okazać nawet lecznicza, natomiast KAŻDA ilość nikotyny truje.

Wszystkiego dobrego palaczom w Nowym Roku życzę ja, wróg śmiertelny papierosów.

• polski_francuz Do 40 lat zycia 03.01.13, 11:43
      organizm wybacza. Systematyczne picie alkoholu pokazuje swoj wplyw po 50 latach zycia, kiedy metabolizm zwalnia i male problemy rosna do duzych.

Rasa nie pomoga bo dlugosc zycia systematycznie pijacych jest dosc mala. Rosjanie sa tutaj dobrym przykladem.

PF
      • marouder.com.pl Ty Francowaty idi siebie w pizdu.. 03.01.13, 11:50
        ..jesli tak tiebie nado, idi w tri pizdysmile
        • pikrat Re: Ty Francowaty idi siebie w pizdu.. 03.01.13, 11:59
          marouder.com.pl napisał:

> ..jesli tak tiebie nado, idi w tri pizdysmile

A co sie ciebie stalo, Marudny, ze tak zwalczasz profesora? O ile wiem nie jest ani ateista ani pedalem. Zapewnie nie zgwalcil ci zony ani nie ukradl samochodu, wiec....?
          • marouder.com.pl Jest idiota, co tobie zbytnio jako.. 03.01.13, 12:10
            ..."racjonaliscie" przeszkadzac nie moze, wiemsmile
            Posiada tez kilka innych a podobnych idiocie wlasciwosci,ktore nie pozwalaja mi nad nim przejsc do porzadku dziennegosmile
          • polski_francuz Obsesja 03.01.13, 12:43
            "jesli tak tiebie nado, idi w tri pizdy"

jest jednym z objawow zaawansowanego alkoholizmu. Masowe tworzenie watkow swiadcza o silnej potrzebie uznania, ktorej juz nie znajduje patrzac sie w siebie.

PF
            • marouder.com.pl Kazdy, doslownie kazdy, kto ma cie za gamonia.. 04.01.13, 05:32
              ..jakim w wielu sferach niewatpliwie jestes..niewazne, Rosjanin, Polak, Niemiec, Amerykanin, czy twoj wlasny Pan Rektor Arab wie doskonale, iz w mnostwie watkow, ktore popelniasz na rozmaitych forach najczesciej nawet sladu nie ma pomyslunku a wiec i poczucia humoru..dystansu do siebie, mikrej chocby watpliwosci, swiadczacej o tem, ze bywasz rozumny..

Nie moja wina, ze Franca, to byle gowno, tworczyni "Wielkiego Niczego" w historii ludzkosci, a tys francowaty tak, jak niejeden prawdziwy Francuz nawet wyobrazic sobie nie zdolauncertain

Twoja wiedza w dziedzinie nauk scislych, cytaty, na ktore sie powolujesz, a ktore przejrzalem, nie imponuje mi..a jeslibym mial wypowiadac sie o twojej znajomosci muzyki, malarstwa, literatury, jezyka jakim nie probujesz sie nawet niekiedy bawic..slowem o zasobach skojarzeniowych, to te sytuuja cie na poziomie wspolczesnego gimbusa...
              Inaczej gimnazjalisty.

Nie chciej ode mnie wiecej ocen, bo choc ta boli, nastepne beda duzo bardziej uciazliwe, panie litewski "szlachcic"smile
              • rycho7 Re: Kazdy, doslownie kazdy, kto ma cie za gamonia 04.01.13, 09:34
                marouder.com.pl napisał:

> Twoja wiedza w dziedzinie nauk scislych...
                > nie imponuje mi...

I tak trzymaj. Masz racje, nalezysz do 99% populacji. Miliardy much nie moga sie mylic, g.wna sa smaczne.

FP zajmuje sie dziedzina w miare mi bliska ale na tyle odlegla, ze nawet nie podejmuje trudu weryfikowania jego bardzo rzadkich tekstow z jego profesji. Ale ja jestem zdrajca much, Szatanem itd. itp.
                • marouder.com.pl Awe Szatan:) 04.01.13, 10:05
                  Bez wzgledu jednak na twoje aktualne imie, Rychujku, pozostaje przy swoim zdaniusmile
              • polski_francuz Kazdy ma prawo 04.01.13, 11:05
                do swojego zdanie. Nawet pijak po nieprzespanej nocy.

Popatrzmy sie raczej inaczej. Kazdemu sie jacys forumowicze podobaja a inni nie. Niewielu normalnych wpada w obsesje. I ta obsesja z czego wynika. Z czego wynika ta twoja?

"Nie chciej ode mnie wiecej ocen, bo choc ta boli, nastepne beda duzo bardziej uciazliwe..."

Czy oceny kogos, kto nie spi po nocach sa wiarygodne? Ktos ci daje jakies specjalne prawo do ich dawania?

PF
                • rycho7 Re: Kazdy ma prawo 04.01.13, 19:32
                  polski_francuz napisał:

> Czy oceny kogos, kto nie spi po nocach sa wiarygodne?

Wyglada na to jakbys tkwil w sredniowiecznych rytualach sadowych. Wspolczesnie tak sie do tego nie podchodzi. Jak nie mogl zasnac i o 4 rano widzial przez okno twarz typa oddalajacego sie z miejsca, o ktore pyta policja to musowo jest wedlug Ciebie niewiarygodny.

Lepiej mi wyjasnij jakie zalety maja formy wtryskowe z epoksydow z aluminium. Ostatnio na cos takiego natrafilem.
                  • polski_francuz Aha 04.01.13, 19:54
                    dajesz mi szanse na wykazanie kompetencji? Doceniam, doceniam.

"Lepiej mi wyjasnij jakie zalety maja formy wtryskowe z epoksydow z aluminium"

Kompozyty z matryca z polimeru termoutwardzalnego ulatwiaja stworzenie skomplikowanych form. Ale, jak Ci juz kiedys pisalem i wiem ze to pamietasz radzilbym laser prototyping lub drukarki ceramiki. Bo formy moga byc z ceramiki i wytrzymaja wyzsza temperature.

Pozdro

PF
                    • rycho7 Re: Aha 04.01.13, 20:12
                      polski_francuz napisał:

> laser prototyping

W 3D to wydaje mi sie mocno profesjonalne i kosztowne.

> drukarki ceramiki

O tym nie pomyslalem, podoba mi sie. Mam zastrzezenia do do wypalania. Chodzi o komputerowo sterowane prawie-amatorskie maloseryjne. Piec to chyba jednak inwestycja.

> dajesz mi szanse na wykazanie kompetencji?

O ile pamietasz wystarczy aby sygnal byl wiekszy od szumu. Ja akurat nie mam watpliwosci kogo pytac. Wiem w czym jestes lepszy. Za miernik kompetencji nie mam zamiaru robic.

Znalazlem cos takiego
                      www.fornobravo.com/pompeii_oven/pompeii_oven.html
                      i mnie nie przekonalo. Nie wyglada ne wersje desktop.
                      • polski_francuz Re: Aha 04.01.13, 21:38
                        Laser prototyping jest kosztowny, zgoda. Drukarki ceramiczne daja produkty do wypalania, zgoda.

Chcesz piec do domu. To rzeczywiscie inwestycja. Jakikolwiek produkt do R&D to conajmniej 20 k€. Mozesz jednak, i latwo w Nieczech, zalozyc GmbH. I zaczac kombinowac z podatkami.

Ale nareszczcie zrozumialem, czemu piece pizzowe sa hemisferyczne - by sfokalizowac cieplo.

PF
                        • rycho7 Re: Aha 05.01.13, 20:08
                          polski_francuz napisał:

> conajmniej 20 k€.

Znalazlem za $500. Najwiekszy poczatkowo problem mialem z tym, ze nie wiedzialem jak sie po angielsku nazywa piec do ceramiki (kiln). Slowa kluczowe to desktop kiln. Mam wrazenie, ze mozna DIY ponizej $100. Nie wiem czy z pirometrem i sterowaniem. A to niezbedne do precyzji matryc.
                          • polski_francuz Do it yourself 06.01.13, 13:14
                            "ze mozna DIY ponizej $100"

zmuszasz mnie do guglowania, nieladniesmile

"Nie wiem czy z pirometrem i sterowaniem"

Wez pirometr, to kilka tysiecy Euro tylko a jak poszukasz na wyprzedazy to kilkaset tylko. Na ten Twoj hemisferyczny piec ustawisz sobie epsilon 0.9 i szafa gra. A sterowanie? Jesli taki nedzny technolog jak ja umial pisac programy na sterowanie eksperymentu to co dopiero elitarny cybernetyk?

Pozdro

PF

P.S. By zostac w temacie watku. Piszesz, ze pijesz w jeden dzien: jaki?
                            • rycho7 Re: Do it yourself 06.01.13, 20:20
                              polski_francuz napisał:

> P.S. By zostac w temacie watku. Piszesz, ze pijesz w jeden dzien: jaki?

Przeoczyles? Pisalem o marzeniach. Pomarzyc dobra rzecz. W marzeniach nie jaki lecz w kazdy. W praktyce udalo mi sie kiedys na wakacjach przez 10 dni. Pozniej mnie zatkalo, odrzucalo mnie od jedzenia i picia. O ile pamietam nie przekraczalem nawet dziennej normy sredniowiecznego rycerza i rzymskiego legionisty 2 litry wina dziennie.

Przykro mi, ze nie wdalem sie w mych przodkow ani nawet nie stalem sie alkoholikiem. Nie posiesza mnie nawet, ze lubie i moge wypic. Dyskwalifikuje mnie zamilowanie do dobrych czerwonych wytrawnych win. To lek.

Co do programowania to mam cybernetyczne nawyki lenistwa. Wole sie uczyc na cudzych bledach. Ceramika o ile pamietam tanczy z temperaturami. Lubi tez powolne stygniecie. Eksperymenty sa dlugotrwale i chyba energetycznie kosztowne.
                            • rycho7 total cost for this project is in the $100 range 06.01.13, 20:27
                              polski_francuz napisał:

> Wez pirometr

supercreeps.us/site/?p=230
                              • polski_francuz Termopara 06.01.13, 20:36
                                (chromel-alumel) a nie pirometr. I razem okolo 1000 $. Pirometr podnioslby koszty bo to InSb czy podobna fotodioda. Niekiedy chlodzona cieklym azotem.

PF
              • kalllka Re: Kazdy, doslownie kazdy, kto ma cie za gamonia 05.01.13, 00:08
                Jaki by nie był, ty nie panujesz nad swoją wyobraźnia . zdajesz dobie sprawę ,ze
                dajesz sie podpuszczac, twarudero ?
                • polski_francuz Nie panuje 05.01.13, 12:26
                  nad swoja nienawiscia. Alkohol obniza bariery kontroli.

PF
                  • marouder.com.pl Faktycznie cie nie znosze.. 05.01.13, 14:44
                    ..Mialem swego czasu mnostwo znajomych na AGH i Politechnice w Krakowie, bawilismy sie razem, brali udzial w zadymach pil, rozmawiali, nudzili sie czasem, ale takiego glaba miedzy inzyniery nie zdazylo mi sie spotkac, poki nie wszedlem na fora.
                    • polski_francuz Nie wszyscy pija 05.01.13, 15:32
                      "brali udzial w zadymach pil"

nawet w Krakowie. Ja goscilem kilka razy u mnie rektora UJ. Mieszkal u mnie i kilka tygodni chyba jak pracowalem w Berlinie.

Ale nasza przyjazn sie szybko skonczyla, jak ja czegos potrzebowalem.

Od tej pory mam negatywne uprzedzenie do Krakusow. Nawet tych niepijacych.

PF
                      • marouder.com.pl Rektora UJotu goscil w Berlinie.. 05.01.13, 16:28
                        ..tak jakby rektora nie stac bylo na hotel..nb. za goscine sie nie oczekuje niczego wiecej nizli gosciny, panie szlachcicuncertain
                        • polski_francuz A do forumowiczow 05.01.13, 19:02
                          spokojnych wpisow krakowiaczku.

PF
                          • polski_francuz Od n/t 05.01.13, 19:04
                            PF
                • marouder.com.pl Re: Kazdy, doslownie kazdy, kto ma cie za gamonia 05.01.13, 14:47
                  To nie jest temat, ktory bym szczegolnie analizowal..zapewne za przyczyna tego, iz jego bohatera mam za nic.
    • rycho7 Re: Ja np. pije i nie tyje, a tu masz.. 03.01.13, 20:57
      marouder.com.pl napisał:

> ..najnowsze badania naukawe

Kiedys sie pofatygowalem aby sie dowiedziec co oznacza i jak sie bada tak zwnana kalorie. Od tego czasu w pelni sie zgadzam za naukawcami, ze kalorie bardzo zle wplywaja na przyrzad zwany baba kalorymetryczna. Nasz organizm "spala" na milion calkiem innych sposobow i nie ma niczego wspolnego w modelem "miernictwa" religijnie czczonym przez naukawcow.

Niestety od lat cierpie z tego powodu, ze uwazam iz najistotniejsze jest rozumienie tego co sie czyta. Niestety, poniewaz w 99% przypadkow przekonuje sie, ze trace czas czytajac. Pichca nam takie pierdoly, ze jedynie bezmozgich zasysaczy reklam to zadawala. Wiem, ze ten targiet to 99% populacji, wliczajac to bakterie glebowe.

Co do alkoholu to jest szereg innych aspektow tycia/odchudzania niz tzw. "kalorie". Ja naukawcom na szybkie tycie zalecam koks, ten przykladowo z kopalni Walbrzycha. Aczkolwiek uran jest bardziej "kaloryczny".
    • piq a ja mam odwrotnie:... 04.01.13, 20:12
      ...180 kg żywej masy, 76 cm wzrostu do 91 roku życia. Wszystko przez tę abstynencję (znaczy piję codziennie, ale tylko raz). I nie można o mnie w takim razie powiedzieć "rasa".
      • rycho7 to tak jak ja 04.01.13, 20:55
        piq napisał:

> piję codziennie, ale tylko raz

Od rana do wieczora.

A przynajmniej chcialbym, pomarzyc nie wolno?
      • marouder.com.pl Krasnolud? 05.01.13, 14:50
        Musiales w zyciu spotykac same namietne, polit poprawne fertszystkiuncertain
        • piq niektóre kobiety mają dziwne upodobania,... 05.01.13, 19:15
          ...wielu podobało się na przykład to, że podpierałem się laską nie używając rąk.
          • rycho7 gryzac w cycek? 05.01.13, 20:10
            piq napisał:

> podpierałem się laską nie używając rąk

Bolesne.
    • ada08 Kawał wczoraj usłyszałam, może stary, ale... 06.01.13, 07:32
      ...dla mnie nowy.

Przychodzi pacjent do lekarza:

- Panie doktorze, tak mnie boli wątroba!...

- A pije pan? - pyta lekarz.

- No piję, piję, ale nic mi to nie pomaga...
      smile
      a.
      • piq trochę nie w temacie, ale sprzedaję... 06.01.13, 08:16
        ...mój ulubiony o babie i lekarzu:

Telefonuje baba do lekarza i mówi:
        - Panie doktorze, dzisiaj nie przyjdę, bo jestem chora.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka