Dodaj do ulubionych

Referendum w Warszawie

13.10.13, 21:45
Nie wiem czy Gronkiewicz - Walc zostanie. Wstępne szacunki mówią że tak. Niezależnie jednak od ostatecznych wyników największym przegranym jest Guziec (13 % frekwencja na Ursynowie).
Obserwuj wątek
    • pikrat Re: Referendum w Warszawie 13.10.13, 22:00
      No cośty... sam słyszałem jak mówił że wygrał.
      • wikul Re: Referendum w Warszawie 13.10.13, 22:02
        pikrat napisał:

> No cośty... sam słyszałem jak mówił że wygrał.

A co miał powiedzieć, bidok.
        • g-48 Re: Czy komentarz jest potrzebny ? 14.10.13, 11:01
          warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14772488,Gronkiewicz_Waltz_zostaje__Frekwencja_raczej_za_niska.html#BoxSlotII3img
          Za referendum referendysci latali za glosami a do glosowania ludzom sie nie chcialo tylka z pryka dzwignac. Przy "normalnym" glosowaniu wystarczy politykiero 5% frekwencji aby usadowic swoje tylki na fotelach panstwowych. Uwazam ze w wszystkich krajach nalezaloby wprowadzic model australijski
          1. Nie przyjscie do wyborow 50$ kary
          2 Za drugim razem 150$
          3. Za trzecim kara wiezienia.
          • pikrat Re: Czy komentarz jest potrzebny ? 14.10.13, 20:52
            ... za czwartym razem zsyłka na Kołymę.
    • snajper55 Prezes znowu pomógł PO 13.10.13, 22:32
      pomysłem z godziną W. Kto trzyma sznurki?

S.
      • wikul Re: Prezes znowu pomógł PO 13.10.13, 22:36
        snajper55 napisał:

> pomysłem z godziną W. Kto trzyma sznurki?
        > S.

Na Prezesa zawsze można liczyć. Nie po raz pierwszy podał pomocną dłoń.
        • snajper55 Re: Prezes znowu pomógł PO 13.10.13, 22:46
          wikul napisał:

> Na Prezesa zawsze można liczyć. Nie po raz pierwszy podał pomocną dłoń.

Czy tak było też przed katastrofą smoleńską, czy to się po zaczęło?

S.
          • wikul Re: Prezes znowu pomógł PO 13.10.13, 22:55
            snajper55 napisał:

> wikul napisał:
            >
            > > Na Prezesa zawsze można liczyć. Nie po raz pierwszy podał pomocną dłoń.
            >
            > Czy tak było też przed katastrofą smoleńską, czy to się po zaczęło?
            >
            > S.

Ciekawe pytanie. Wydaje mi się że tak ale trzeba by sięgnac do archiwum.
    • qwardian Re: Referendum w Warszawie 14.10.13, 01:25

To była masakra, ale w perspektywie czasu lepiej jest, żeby Platforma pozostała na scenie politycznej, bo jest łatwiejsza do odstrzelenia. Warszawiacy są bardziej wkurzeni niż myślałem...
      • snajper55 Re: Referendum w Warszawie 14.10.13, 04:45
        qwardian napisał:

> To była masakra, ale w perspektywie czasu lepiej jest, żeby Platforma pozostała
        > na scenie politycznej, bo jest łatwiejsza do odstrzelenia. Warszawiacy są bard
        > ziej wkurzeni niż myślałem...

Masakra. 75% Warszawiaków nie dało się nabrać na pislamską demagogię i olało wezwania do odwołania Gronkiewicz. Guział mało się nie popłakał przed kamerami a Kaczyński musiał odwołać konferencję i schować do szuflady przygotowane wystąpienie o odzyskaniu Warszawy z rąk okupanta.

A Platforma nie tylko pozostanie na scenie politycznej ale będzie nadal rządzić, dopóki Kaczyński będzie liderem opozycji. Taki lider opozycji to skarb (dla rządzących).

S.
        • xiazeluka Re: Referendum w Warszawie 14.10.13, 09:54
          Mła sądzi, że to nie kwestia "pislamskiej demagogii" (wszak Guział to raczej lewak antypisowski), lecz tradycyjnej niechęci do wyborów i jakże ludzkiego lenistwa oraz korupcji - sądząc na podstawie komentarzy składanych przez przyjezdne buraki pod artykułami traktującymi o Karcie Słoika przekupstwo Bufetowej się powiodło.
          Swoją drogą poziom prostackiej zawiści i typowo wieśniackiej zajadłości, prezentowany we wspomnianych komentarzach, doskonale tłumaczy, dlaczego najwięcej przejawów chamstwa można spotkać w komunikacji miejskiej. No i dlaczego Chytra Baba nie została pogoniona precz - chytrzy niewolnicy czują, że HGW jest swoja.
          • qwardian Re: Referendum w Warszawie 14.10.13, 11:20

Pożytek z referendum jednak jest. Konkretny projekt zapięcia na ostatni guzik obwodnicy Warszawy. No i zniechęcenie do chodzenia na wybory w ogóle. Procedura równie jałowa co urzędujący przyklejeni do stołków politycy. Trzecie to widmo rózgi prezesa nadal wywołuje panikę wśród nierobów i to mi sprawia wyjątkową satysfakcję..
            • snajper55 Re: Referendum w Warszawie 14.10.13, 14:36
              qwardian napisał:

> Pożytek z referendum jednak jest. Konkretny projekt zapięcia na ostatni guzik o
              > bwodnicy Warszawy. No i zniechęcenie do chodzenia na wybory w ogóle.

Nie będę płakał jeśli zostałeś zniechęcony do chodzenia na wybory.

S.
          • snajper55 Re: Referendum w Warszawie 14.10.13, 14:31
            xiazeluka napisała:

> Mła sądzi, że to nie kwestia "pislamskiej demagogii" (wszak Guział to raczej le
            > wak antypisowski), lecz tradycyjnej niechęci do wyborów i jakże ludzkiego lenis
            > twa oraz korupcji - sądząc na podstawie komentarzy składanych przez przyjezdne
            > buraki pod artykułami traktującymi o Karcie Słoika przekupstwo Bufetowej się po
            > wiodło.
            > Swoją drogą poziom prostackiej zawiści i typowo wieśniackiej zajadłości, prezen
            > towany we wspomnianych komentarzach, doskonale tłumaczy, dlaczego najwięcej prz
            > ejawów chamstwa można spotkać w komunikacji miejskiej. No i dlaczego Chytra Bab
            > a nie została pogoniona precz - chytrzy niewolnicy czują, że HGW jest swoja.

W wyborach samorządowych zwykle połowa wyborców zostaje w domu, więc na poważnie analizując frekwencje i wyniki tego referendum trzeba oczywiście wziąć to pod uwagę. Ale na niepoważne wpisy czasem niepoważnie się odpowiada.

S.
        • qwardian Re: Referendum w Warszawie 14.10.13, 10:09

To referendum pokazało, że Platformy w ogóle nie ma. Rózga Kaczyńskiego nadal giętka i jeszcze długo będzie w robocie. Prezes się dopiero rozgrzewa...
          • snajper55 Re: Referendum w Warszawie 14.10.13, 11:00
            qwardian napisał:

> To referendum pokazało, że Platformy w ogóle nie ma.

Wystarczy zamknąć oczy i Platforma znika.

> Rózga Kaczyńskiego nadal giętka i jeszcze długo będzie w robocie. Prezes się dopiero
            > rozgrzewa...

Ćwiczy od 6 lat. Na kocie.

S.
      • wikul Re: Referendum w Warszawie 14.10.13, 14:17
        qwardian napisał:

> To była masakra, ale w perspektywie czasu lepiej jest, żeby Platforma pozostała
        > na scenie politycznej, bo jest łatwiejsza do odstrzelenia. Warszawiacy są bard
        > ziej wkurzeni niż myślałem...

Już ci tyle razy mówiłem żebyś nie wypowiadał się za Warszawiaków. Żyjesz w jakimś rydzykowym mikrokosmosie i gó... wiesz o nastrojach w Warszawie.
    • hymenos Przy takim wyniku 14.10.13, 12:04
      w następnych wyborch kandydat pislamistów ma szansę na 50% wynik wyborczy.
      • qwardian Re: Przy takim wyniku 14.10.13, 12:21

Mój wniosek z tego referendum jest taki, że jedynym zwycięzcą jest Bufetowa, a największymi przegranymi jest 344 tys. 385 Warszawiaków. Jak to się odbije na Platformie czas pokaże...

• snajper55 Re: Przy takim wyniku 14.10.13, 14:35
          qwardian napisał:

> Mój wniosek z tego referendum jest taki, że jedynym zwycięzcą jest Bufetowa, a
          > największymi przegranymi jest 344 tys. 385 Warszawiaków. Jak to się odbije na P
          > latformie czas pokaże...

Wygranymi są także Warszawiacy, którzy nie chcieli aby Gronkiewicz nie odwołana. Na przykład ja.

S.
      • oleg3 Re: Przy takim wyniku 14.10.13, 13:07
        hymenos napisał:
        > w następnych wyborch kandydat pislamistów ma szansę na 50% wynik wyborczy.

Wyniki, w sensie prognozowania, są niejednoznaczne. To oczywiście taktyczny sukces PO po serii porażek lokalnych.

Jeżeli idzie o prognozy czy ekstrapolacje:
        - HGW jest winna Millerowi koniak, łyski czy normalne 1/2 litra dobrej gorzały. To SLD uratowało jej stołek
        - Rozkład głosów w W-wie jest inny niż w skali kraju. Prowincja głosuje inaczej niż stolica.
        - PiS ma do myślenia
        - PO , a zwłaszcza PDT, ma szansę na odwrócenie tendencji spadkowych.

Ogólnie: Szturm opozycji na stolicę został odparty.
        • hymenos Re: Przy takim wyniku 14.10.13, 13:41
          oleg3 napisał:

> Wyniki, w sensie prognozowania, są niejednoznaczne. To oczywiście taktyczny suk
          > ces PO po serii porażek lokalnych.

Weź pod uwagę fakt, że przy takiej frekwencji i tak jednoznacznym wyniku 25% ogółu elektoratu jest przeciw HGW i co za tym idzie przeciw PO. Lewica Millerowa raczej nie głosowała, więc można powiedzieć, że to zmoblizowany i chętny do pójścia na wybory elektorat PiS. Wybory samorządowe nie osiągają nawet 50% progu frekwencji. Rachunek jest prosty.

>
          > Jeżeli idzie o prognozy czy ekstrapolacje:
          > - HGW jest winna Millerowi koniak, łyski czy normalne 1/2 litra dobrej g
          > orzały. To SLD uratowało jej stołek
          > - Rozkład głosów w W-wie jest inny niż w skali kraju. Prowincja głosuje inaczej
          > niż stolica.
          > - PiS ma do myślenia
          > - PO , a zwłaszcza PDT, ma szansę na odwrócenie tendencji spadkowych.

PO ma nikłe szanse na odwrócenie tendencji, jakiekolwiek konszachty PO z SLD nie wyjdą na zdrowie ani jednym ani drugim, PiS dla swojego dobra lepiej by nie myślał, a prowincja dawała zwykle mniej głosów PO niż W-wa.

>
          > Ogólnie: Szturm opozycji na stolicę został odparty.

Jeżeli potraktować to jako jednorazowy atak to tak, w perspektywie kolejnych wyborów nie jest to takie oczywiste a moim zdaniem wręcz przeciwnie. Wszystko wskazuje na koniec władztwa PO, przed którym uratować może przegrupowanie samego PO (np wymiana Tuska na Schetynę, czyli jakieś inne nowe otwarcie)
        • andrzejg Re: Przy takim wyniku 14.10.13, 13:58
          oleg3 napisał:

> - PO , a zwłaszcza PDT, ma szansę na odwrócenie tendencji spadkowych.
          >
          > Ogólnie: Szturm opozycji na stolicę został odparty.
          >

coś na wzór Jasnej Góry w szwedzkim potopie smile
          • wikul Oficjalne wyniki 14.10.13, 15:48
            Oficjalne wyniki cząstkowe są b.ciekawe i różnią się od szacunków. Nie jest prawdą że najniższa frekwencja była u Guziała a w Śródmieściu najwyższa. I najważniejsze - żadna dzielnica nie przekroczyła progu 29,1 %.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14773187,Oficjalna_frekwencja_25_66_proc__Za_malo_do_odwolania.html#BoxWiadTxt
    • rusec11 Re: Referendum w Warszawie 16.10.13, 15:37
      dobrze jest, bardzo dobrze jest, wsspaniale jest.
      nie glosowac we rezymowych 'wyborach' a biendzie dobrze, bzrdzo dobrze, wspaniale.

smile
      • snajper55 Re: Referendum w Warszawie 16.10.13, 20:20
        rusec11 napisał:

> dobrze jest, bardzo dobrze jest, wsspaniale jest.
        > nie glosowac we rezymowych 'wyborach' a biendzie dobrze, bzrdzo dobrze, wspania
        > le.
        >
        > smile

Masz 100% racji. W reżymowych wyborach nie należy głosować. Decyzje co do wyboru władz należy zostawić tym, którzy nie uważają wyborów za reżymowe. Na przykład mnie.

S.
        • rusec11 Re: Referendum w Warszawie 18.10.13, 11:48
          snajper55 napisał:

> Masz 100% racji. W reżymowych wyborach nie należy głosować. Decyzje co do wybor
          > u władz należy zostawić tym, którzy nie uważają wyborów za reżymowe. Na przykła
          > d mnie.
          >
          > S.

masz 100% racji ze ja mam 100% racji. nie uczesnicze w "glosowaniach", zawsze tez zostawialem podejmowanie decyzji wam, i w sowieckim 'nierezimowie' i w tym obecnie obowiazujacym, nie popierajac was ani nie potepiajac, ale jako poniekad swiadek tychze procesow nasuwa sie nieodparcie paralela nie na korzysc twego 'nierezimowa'.

trza tyz uwzglednic ze sporo glosujacych wyznaja dermokratyczne obiejkcyi, 'ziobro, jarek, über ales' na tyn przyklad, z tym ze zdecydowana wikszosc ni odroznia twego 'nirezimowia' od mojego 'rezimowa'. ja siem cieszem z tendencyi, 'poczekamy doczekamy' gdy jakis jarek zaapeluje o bojkot wyborowy a jakijs donaldinio o nieplacenie na rzecz rezima.
          wlasciwie, szkoda ze wybitne jednostki twego ustrojstwa panstwa nie sa tak wspanialmyslni jak ty i nie zostawiaja wyboru kazdemu do jego wlasnych decyzyj, taki schettino w dziesiejszym tokfme (wybitnie nierezimowe radyjko) progonduje mieszanie sie w sprawy obcego panstwa, taki jegomosc to dopiero w sprawy swych wspolobywateli sie wpierdziela.

smile
    • snajper55 W Żyrardowie zwyciężył PiS 23.10.13, 18:01
      Oczywiście zwyciężył moralnie, tak jak w Warszawie.

"Referendum w sprawie odwołania prezydenta Żyrardowa Andrzeja Wilka [mającego poparcie PO] jest nieważne. W głosowaniu nie wzięła udziału wymagana liczba osób."

tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,referendum-w-zyrardowie-niewazne-frekwencja-zbyt-niska,103026.html
      Czy na tym będzie polegać kampania wyborcza PiS?

S.
    • wikul Leniwi warszawiacy zrezygnowali ... 18.11.13, 12:45
      ... z wybitnego intelektualisty. Nie dając mu szansy na awans.

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14969290,Burmistrz_Guzial_na_Twitterze_cwierka_z_grubej_rury.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka