Dodaj do ulubionych

Zemsta Czechów

29.12.13, 13:51

Artykuł w GW:

wyborcza.pl/alehistoria/1,134687,14801912,Zemsta_Czechow.html
Fragment:

>> Pastor Premysl Pitter tak wspominał pierwsze dni wolności w Pradze: Na Bramie Prochowej wisiał powieszony za nogi Niemiec, a pod jego głową rozpalono ogień i pomalutku go pieczono... Naprzeciwko gmachu YMCA Niemki, młode i stare, przechodziły z podniesionymi rękami przez kordon ludzi, którzy młócili je bykowcami. Zawołałem: "Ludzie, miejcie rozum!". Wydostałem się tylko cudem. Na Florze dwie godziny znęcano się nad pewną Niemką, a później napastnicy polali ją benzyną i podpalili. Widziałem ludzi z Żiżkova ciągnących na plac Wacława, którzy krzyczeli: "Idziemy opiekać zające!". To znaczy polować na Niemców.<<

Mój wielki przyjaciel, Václav B., prażanin, rocznik 1930, jeden z wychowawców prezydenta Havla, musiał być świadkiem tych zdarzeń. ale nigdy o nich nie mówił. Jeśli się czegoś dowiedziałem, to od Škvoreckiego, którego powieść "Zbabělci" (Tchórze), napisaną już w 1948, opublikowano najpierw w 1958, potem wycofano nakład z księgarń, a potem, w 1968, ponownie udostępniono czytelnikom.

Czesko-niemieckie miasteczko, i akty zbiorowej przemocy dokonywane na sąsiadach-Niemcach, na niemieckich dezerterach uciekających przed frontem. Dokonywane przez ludzi wplątanych w różne formy kolaboracji. [W 1964 tę tematykę poruszył Witold Zalewski w powieści "Pruski mur", o Grudziądzu roku 1945]

W 1968 Škvorecký we współpracy z Milošem Formanem przestawił projekt scenariusza "Tchórzy". Film jednak nigdy nie powstał.

Może powstanie teraz. O różnych aspektach wojny i wyzwolenia można już spokojnie mówić, świadkowie w większości już wymarli.

A i sceny ekstremalnej przemocy są bardzo filmowe.
Obserwuj wątek
    • superspec Ateistyczna GW nawołuje do nienawiści na tle 29.12.13, 18:38
      narodowościowym?
      • cepekolodziej Re: Ateistyczna GW nawołuje do nienawiści na tle 29.12.13, 18:42
        Absolutnie nie rozumiem.

Jakiś fuzzy typ argumentacji, zakładający skróty bez-myślowe do co najmniej 3 potęgi?
    • krates-8 Nienawiść rodzi nienawiść 30.12.13, 00:07
      Pozostający na wolności Niemcy
      zostali potraktowani tak,
      jak sami wcześniej traktowali Żydów.

kolejne tragiczne tysiące zbrodni
      obciążające niemców
      bo to oni wywołali wojnę

za to że po wojnie
      nie wszystkich ich wyrżnięto
      ubermensche powinni dziękować
      czechom polakom rosjanom
      • cepekolodziej Re: Nienawiść rodzi nienawiść 30.12.13, 08:59
        Niemal poezja, cudo.

Wzruszające usprawiedliwienie zasady zbiorowej odpowiedzialności.

Zwłaszcza że można nazwać palenie Niemki żywcem jeszcze jedną niemiecką zbrodnią.
      • teodor_jeske_choinski_1 Re: Nienawiść rodzi nienawiść 30.12.13, 16:41
        krates-8 napisał:

> za to że po wojnie
        > nie wszystkich ich wyrżnięto
        > ubermensche powinni dziękować
        > czechom polakom rosjanom
        -------------------------------------------
        Zydzi mieli dla nich "ostateczne rozwiązanie kwestii niemieckiej".. smile)
        pl.wikipedia.org/wiki/Plan_Morgenthaua
        Tylko my, Słowianie serca miękkie jak dupy..
        • cepekolodziej Re: Nienawiść rodzi nienawiść 30.12.13, 17:39

Nie sądzę, żeby to "ostateczne rozwiązanie" zakładało palenie żywcem ludzi.

A jeśli zakładało, to było zbrodnicze, jak wszystko, co miało naśladować hitlerowskie ludobójstwo.
    • hummer Za Biłą Górę. 31.12.13, 00:31
      pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_na_Białej_Górze#Nast.C4.99pstwa_kl.C4.99ski
      To co stało się w Bohemii w 1945 nie ma nic wspólnego z Żydami. O tym już Agora nie pisze.
    • oko_ala_maroko Re: Zemsta Czechów 31.12.13, 09:42
      Straszne, tego się po Czechach nie spodziewałam ale kto sieje wiatr ten zbiera burzę. 25 tys to bardzo dużo i jednocześnie niewiele biorąc pod uwagę osiągnięcia Niemców w mordowaniu.
      Odreagowanie Czechów wydaje się i tak łagodne. To nawet nie 10% czechosłowackich strat ludzkich w drugiej wojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka