Dodaj do ulubionych

No to dópy dali

17.02.14, 20:16
skoczkowie drużynowi.

Ale i tak się cieszę. 15 lat temu nie było nawet śladu polskiej reprezentacji drużynowej w skokach. Za późnego Małysza widać już było jakieś pierwociny. Teraz na IO są czwarci. Którzy będą za 4 lata?

I pierwsze igrzyska z większą ilością złotych medali, niż wszystkie dotąd razem wzięte. I dwa złote w jednej konkurencji. I utarty na miazgę nos Holendrów. I 1:1 (jak dotąd) w medalach J. Kowalczyk vs. Sterid Bjoergen.
Obserwuj wątek
    • piq mistrzostwa świata juniorów... 17.02.14, 20:25
      ...wszystkie złota nasze; w pierwszej i drugiej kadrze są jeszcze inne zdolne młodziaki. Następne lata w skokach są polskie (jeśli zapłacą Kruczkowi, najlepszemu dzisiaj trenerowi skokówna świecie, tyle, ile powinni).
    • wikul Nie dali dópy, skakali na tyle na ile ... 17.02.14, 20:39
      ... ich teraz stać. Kolejne dziennikarskie pompowanie na nic sie zdało ale u wielu światecznych kibiców wywolałao poczucie zawodu. Trzeba tylko zaznaczyć że konkurencja skakała na bardzo wysokim poziomie i w zasadzie, jak to sie często zdarza, nie miała wpadek.
      A co maja mówić Słoweńcy?
      • jaceq Re: Nie dali dópy, skakali na tyle na ile ... 18.02.14, 00:11
        Nie dali dópy, ale dali w Żyłę, co jest zrozumiałe w obliczu uprzedniego niebywałego sukcesu polskiego skoczkostwa bez precedensu. Też bym dał. Może tylko 2-3 dni później i 2-3 razy dłużej.

Wszystko da się jakoś sensownie wytłumaczyć.
    • wikul ''Jak to się mówi, wyciągłem z gaci co się dało'' 17.02.14, 20:51
      - powiedział Ziobro.

Może czas zmienić sygnaturkę z Ziobry polityka na Ziobrę skoczka? Ma wielki potencjał.
      • jaceq Odbija się brak "luzu w dópie" nt 18.02.14, 00:13

• wikul Re: Odbija się brak "luzu w dópie" nt 18.02.14, 17:37
          Akurat jemu luzu nie zabrakło i nie zawiódł.
          • jaceq Re: Odbija się brak "luzu w dópie" nt 18.02.14, 17:56
            No przecież mu podobno Emkaol ten luz wygumkował, bo myślał, że to coś reklamuje.
    • dachs Re: No to dópy dali 17.02.14, 21:07
      Pewnie, że medal byłby lepszy, ale ja tu w Niemczech miałem przynajmniej tą satysfakcję, że ich komentator stale przymierzał swoich do Polaków i odetchnął dopiero gdy różnica wzrosła do 24 punktów, co było nie do nadrobienia nawet dla Stocha. Nawet z czwartym miejsce zaliczamy się do potęg w tej konkurencji.
      Małysz ruszył w Polsce lawinę i tego pędu do skakania nikt już nie zatrzyma.
      • jaceq Re: No to dópy dali 17.02.14, 21:29
        Ja oglądnąłem sobie transmisję austriacką przez chwilę i mam podobne odczucie, co czytając Ciebie. Czuć jakiś taki jakby strach u Habsburgów i Hohenzollernów, że coś się kończy, coś się zaczyna...
    • qwardian Wygraliśmy... 17.02.14, 21:45

Niemcy, Austria, Japonia...

W takim składzie powinna być Polska w 1939 roku i potem w marszu na Wołgograd. Tylko, że z Kruczkiem na czele, bo dowództwo niemieckie dópy dało...
      • wikul Re: Wygraliśmy... 17.02.14, 21:49
        qwardian napisał:

> Niemcy, Austria, Japonia...
        >
        > W takim składzie powinna być Polska w 1939 roku i potem w marszu na Wołgograd.
        > Tylko, że z Kruczkiem na czele, bo dowództwo niemieckie dópy dało...

Na Wołgograd? Chyba na Stalingrad.
        • jaceq Albo na Smoleńsk 17.02.14, 21:53
          Prowadź, Prezesie, na Smoleńsk
        • qwardian Re: Wygraliśmy... 17.02.14, 21:56

Powinni go utopić w Wołdze już w latach 20-tych..
      • jaceq Re: Wygraliśmy... 17.02.14, 21:54
        To jakaś Austria istniała w 1939??
        • qwardian Re: Wygraliśmy... 17.02.14, 22:14

Austriacy głupków z siebie nie zrobili jak my. Adolf miał stuprocentowe moralne prawo do jednoczenia Europy we wspólnym interesie i sprawie. Miał dowództwo do dópy. Wpieprzenie się do wojny Jankesów wywróciło Europę do góry nogami i całą Azję też...
          • jaceq Re: Wygraliśmy... 17.02.14, 22:26
            qwardian napisał:

> Adolf miał stuprocentowe moralne
            > prawo do jednoczenia Europy we wspólnym interesie i sprawie

I tak powstałby wspaniały europejsko-adolfowy naród Schicklgruberów i Fritzlów.

Na małą skalę doświadczenia były prowadzone z narodem Quislingów i Breivików.
    • wikul Re: No to dópy dali 17.02.14, 23:23
      jaceq napisał:

> Ale i tak się cieszę. 15 lat temu nie było nawet śladu polskiej reprezentacji d
      > rużynowej w skokach. Za późnego Małysza widać już było jakieś pierwociny. Teraz
      > na IO są czwarci. Którzy będą za 4 lata?

Chyba pisałeś z glowy bo tak źle nie było. Cofnijmy sie o 16 lat a nie 15 bo igrzyska maja swój 4 - letni cykl.
      Znakomite miejce (11) na dużej skoczni zajął Skupień, Mateja był (20). Zaskakuje miejsce Małysza (52) który był gorszy od Kruczka (45). Zwracają uwagę odległe mijsca innych znanych dzisiaj skoczków, których nie chce mi sie wymieniać. Ciekawa lektura świadcząca o konieczności pokory w historycznych analizach.
      Reprezentacja Polski zajęła 8 miejsce.

pl.wikipedia.org/wiki/Skoki_narciarskie_na_Zimowych_Igrzyskach_Olimpijskich_1998
      • jaceq Re: No to dópy dali 17.02.14, 23:34
        No to masz rację, bo rzeczywiście pisałem "z głowy". "Późnego Małysza" musimy zastąpić "wczesnym Małyszem", albo "skoczkiem igelitowym", którym na swój sposób był cały czas. To żadna ujma, oczywiście.
        • wikul Re: No to dópy dali 17.02.14, 23:46
          jaceq napisał:

> No to masz rację, bo rzeczywiście pisałem "z głowy". "Późnego Małysza" musimy z
          > astąpić "wczesnym Małyszem", albo "skoczkiem igelitowym", którym na swój sposób
          > był cały czas. To żadna ujma, oczywiście.

Z zaineresowaniem wyszukiwałem znajome nazwiska i odległe miejsca które wtedy zajmowali (Amman 39, Hannawald 48 m.in.za Kałmakowem z Kazachstanu) itp. Wniosek? Trzeba sie nie poddawać i pracować, pracować, pracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka