Dodaj do ulubionych

13-teczki dla biurew z ZUS

20.02.14, 12:26
ZUS wyda ponad 170 milionów na "trzynastki"!
"Brakuje pieniędzy na wypłatę rent i emerytur, rząd sięga po oszczędności w OFE, a w ZUS karnawał trwa w najlepsze!" - oburza się "Fakt". Tabloid pisze, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych wypłaca właśnie "trzynastki". Wylicza, że pójdzie na nie około 173 mln 830 tysięcy złotych - tyle co na minimalne emerytury dla 19 tysięcy emerytów!

"Każdy urzędnik ZUS pracujący w 43 oddziałach, 216 inspektoratach i 67 biurach terenowych może liczyć na wypłatę dodatkowej trzynastej pensji. Łącznie ekstra wynagrodzenie dostanie więc nawet 45,5 tysiąca osób" - opisuje tabloid. Podkreśla, że zwykli emeryci mogą tylko pomarzyć o takich przywilejach. "W tym roku waloryzacja świadczeń wynosi 1,6 procenta co w praktyce oznacza "podwyżkę" najniższych emerytur o około 10-11 złotych. To, co rząd nazywa waloryzacją i podwyżkami, emeryci określają jako policzek dla ludzi, którzy całe życie uczciwie pracowali" - bulwersuje się.

"Pracowałam przez 34 lata teraz dostaje taką emeryturę, że ciężko z niej wyżyć. Ledwo starcza mi na jedzenie, a co tu dopiero mówić o lekach! Nie wiem jak mam żyć z takiej emerytury! A te co roczne podwyżki to jest jakaś kpina" - mówi w rozmowie z Faktem Eugenia Kowalska, emerytka z Gdańska, która co miesiąc dostaje z ZUS zaledwie 800 złotych.

Czytaj więcej na www.rmf24.pl/fakty/polska/news-zus-wyda-ponad-170-milionow-na-trzynastki,nId,1108747#?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Obserwuj wątek
    • krates-8 większość i tak popiera złodziejski system 20.02.14, 12:55
      ... chce tylko
      większego udziału
      w łupach
    • pikrat Re: 13-teczki dla biurew z ZUS 20.02.14, 13:26
      Te "biurwy" z ZUS to są czyjeś żony, matki - które uczciwie pracują a zatem zarabiają. Bezprawiem byłoby niewypłacenie im tych trzynastek jeśli się z tytułu wykonywanej pracy należą.
      Natomiast biadolenie z powodu 170 milionów w sytuacji kiedy kościółek kosztuje podatników 5 miliardów jest zwyczajnie nieuczciwe.
      • krates-8 tusk rżnie głupa i pyta skąd brać pieniądze 20.02.14, 18:11
        a my tutaj w pięć minut
        5 170 000 000 znaleźliśmy
        • pikrat Re: tusk rżnie głupa i pyta skąd brać pieniądze 20.02.14, 18:56
          ... ale my nie jesteśmy politykami i polit - poprawność nas nie obowiązuje.
        • sz0k Re: tusk rżnie głupa i pyta skąd brać pieniądze 21.02.14, 11:52
          krates-8 napisał:

> a my tutaj w pięć minut
          > 5 170 000 000 znaleźliśmy

ILE? Ta 5 z przodu to skąd niby? Po ilości postów w wątku wnoszę, że któryś z forumowych matołków, przeze mnie wygaszonych, wydalił z siebie swoje standardowe, załgane fantasmagorie? To już było:
          forum.gazeta.pl/forum/w,13,137388278,137388278,Wydatki_panstwa_a_ten_zlodziejski_kosciolek_.html
          Jednorazowe 13-teczki dla biurw z ZUS-u to prawie 2 razy więcej niż rocznie wynoszą wydatki państwa na cały Fundusz Kościelny.
          Matoły niech sobie wyrzygają kwotę nawet 5 bilionów złotych, będzie miało to równie wiele wspólnego z rzeczywistością.
          • pikrat Re: tusk rżnie głupa i pyta skąd brać pieniądze 21.02.14, 13:49
            Tu wygaszony wink

Sam KUL to 170 milionów złotych a jeśli chodzi o "pozostałe" pięć miliardów to policzyli to mądrzejsi od ciebie. Ale miło cie poczytać by skonstatować, że w twoim wyimaginowanym królestwie panowałby zamordyzm i swoiste liczenie. Pewnie sam Chrystus by się wkurzył spuścił ci cegłę na łeb w drewnianym kościele byś doznał cudu mówienia (i pisania) prawdy.
            • krates-8 Re: tusk rżnie głupa i pyta skąd brać pieniądze 21.02.14, 17:01
              to policzyli to mądrzejsi od ciebie

po takim argumencie
              dzielę kwotę przez 10
              mamy razem 670 000 000
              jeśli chcesz obciąć finansowanie KUL
              to i z pozostałych uniwersytetów
              też się zbierze ze 170 000 000
              i w ten sposób mamy już
              840 000 000
              • pikrat Re: tusk rżnie głupa i pyta skąd brać pieniądze 23.02.14, 10:17
                Za ten "argument" nagradzam obrazkiem

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/1600984_612933205450876_1413966748_n.jpg
                • krates-8 wina tuska /nt 23.02.14, 16:21

• pikrat Re: wina tuska 23.02.14, 17:21
                    Też...
                    sad
      • andrzejg Re: 13-teczki dla biurew z ZUS 21.02.14, 18:15
        pikrat napisał:

> Te "biurwy" z ZUS to są czyjeś żony, matki - które uczciwie pracują a zatem zar
        > abiają. Bezprawiem byłoby niewypłacenie im tych trzynastek jeśli się z tytułu w
        > ykonywanej pracy należą.
        > Natomiast biadolenie z powodu 170 milionów w sytuacji kiedy kościółek kosztuje
        > podatników 5 miliardów jest zwyczajnie nieuczciwe.
        >

Owszem , należą im się , bo takie są przepisy postkomunalne.
        Umiesz liczyc? Ile miesięcy ma rok?

Wkur...wiają mnie te wszystkie przywileje z 13,14 i 15 stkami ( i nie mam tu na mysli małolaty)
        To jest choroba, syf poprzedniego systemu

Pracujesz, zarabiasz. Jak chcesz płacę za 13 miesiąc, to idź do Abrahama

A.
        • krates-8 ale w kółko głosujesz na to samo 21.02.14, 21:07
          tzn. na coś z menu
          PO, PiS, SLD, PSL, AWS, LiD, UD/UW, KLD i hybrydy
          mylę się?
          a głosując popierasz biurokrację

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka