Dodaj do ulubionych

Miłosz na Skałce?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:24
Rozgorzała debata. A ja pozwolę sobie przypomniec tym rodakom, którzy nie
znaja pojęcia własności, że o tym, kto może zostać pochowany na tzw. Skałce
decydują tylko "własciciele" miejsca. W tym wypadku to oo. Paulini. I tak jak
ja decyduję kogo zapraszam do domu mojego, a kogo zostawiam na podwórku i tam
z nim rozmawiam, a z kim tylko przez płot, tak też oo. Paulini sa jedynymi
władnymi decydować, czy Miłosz może być na Skałce pochowany, czy nie. I jak
im się nie podoba, aby tam byl pochowany, to mogą podejmować różne działania,
tak jak ja mogę powiedzieć, ze mnie nie będzie w domu, gdy nieproszony gość
zechce przyjść, a mogę też powiedzieć wprost, ze nie życzę sobie jego
odwiedzin. Bo to jest MÓJ DOM tak jak kościół na Skałce jest własnością
Paulinów, nie zaś społeczeństwa, czy rodziny Miłosza. Kto tego nie rozumie
powinien wyjechać do Białorusi, bo tam przedstawione przeze mnie myślenie na
pewno nie jest obowiązujące.

A.
Obserwuj wątek
    • biegros Re: Miłosz na Skałce? 19.08.04, 18:37
      zgoda, ale w takim wypadku, lista gosci "rezydujacych" na prywatnej skalce,
      bedaca filtrem Paulinow w kontekscie co dobre a co zle, nie ma prawa byc
      udostepniona szerokiej publice. Podobnie jak wpuszczeni do twego domu nie maja
      prawa byc nazwanymi wspanialymi ludzmi, z tej prostej przyczyny, ze sie
      zwyczajnie mozesz mylic ... prywata to prywata, do konca.
      • Gość: adamm Re: Miłosz na Skałce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:44
        zgoda, ale w takim wypadku, lista gosci "rezydujacych" na prywatnej skalce,
        bedaca filtrem Paulinow w kontekscie co dobre a co zle, nie ma prawa byc
        udostepniona szerokiej publice.
        _______
        A to niby czemu? Jesli mam ochotę i oni się na to zgadzają to dlaczego nie mogę
        tego podać do publ. wiadomosci? Wytlumacz, proszę, bo za nic nie pojmuję.
        _______

Podobnie jak wpuszczeni do twego domu nie maja
        prawa byc nazwanymi wspanialymi ludzmi,

____
        Nie widzę związku. Mogą mnie odwiedzac i być jednoczesnie wspaniałymi luźmi.
        _____

z tej prostej przyczyny, ze sie
        zwyczajnie mozesz mylic ... prywata to prywata, do konca.

______
        Wybacz, ale plączesz się straszliwie. Wspanialymi ludźmi mogę ich nazywać ja,
        inni, a nawet oni sami. A inni mogą ich nie nazywać wspaniałymi ludźmi. Ich
        prawo. A kim są, to kwestia zupełnie osobna.

Bardzo chciałeś coś powiedziec, ale czasami chyba lepiej pomilczeć, nieprawdaż?

• biegros Re: Miłosz na Skałce? 19.08.04, 18:52
          moze nie dokladnie sie wyrazilem. niby sypialnia na skalce jest prywatna ale
          kosciol i jego misja w Polsce jest odczuwalna nie jako prywatna sprawa Polakow,
          ale narodowa. Stad, jak Paulini, patrzac przez pryzmat swego rozumienia
          polskosci i patriotyzmu, zadecyduja ze ktos zasluguje na wieczny spoczynek na
          skalce, znaczy to jedno: skoro przeszedl przez nasza furte, to musial to byc
          wielki patriota, jesli zas nie przeszedl ... dokoncz sobie sam.
          • Gość: adamm Masz racje - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:58
            i dobrze, ze to napisałeś. Wszak Milosz nie był ani przyjacielem koscioła kk,
            ani nawet nie był wielkim milośnikiem Polski. Był wielkim najwiekszym polskim
            poetą powojennym. Czy wielkim? To juz inna sprawa (Gombrowicz). I nie widze
            powodu, aby ktoś, kto krytykował mój dom, drogie mi wartości, moich przyjaciół,
            miał być do mojego domu zapraszany. Nawet jeśli jest to osoba wybitna. Moim
            zdaniem Paulini nie powinni się zgodzić na pochówek Milosza na Skałce i tak
            pewnie zrobią czym wykażą swoją mądrość. Ale to w niczym nie umniejsza pozycji
            Milosza jako literata, poety, noblisty, wykładowcy. I nie należy mieszać tych
            spraw.

• biegros Re: Masz racje - 19.08.04, 19:04
              w szczegolnosci, ze kazdy ma prawo do wlasnego rozumienia patriotyzmu i
              duchowosci. kocham Polske, ale czasami to bym tak wzial powiazal wszystkich
              na tej ziemi i spral po dupskach az do krwi ... wlaczajac KK, lewice, prawice
              etc ... jak to mowil Milosz : wysadzilbym w powietrze. Wiem, ze czyms takim na
              skalke nie zasluguje ale czy moja milosc do ojczyzny jest przez to mniejsza niz
              twoja, Walesy czy lokatorow skalki ?
              • Gość: adamm Ja mam inna propozycję - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:12
                gdy w innych krajach wladza podpadala to lecialy glowy (Cromwell, Rewolucja
                Francuska, etc.). U nas była wieczna pobłażliwość i lekceważenie i niechęc do
                wysiłków efektywnych. Bo co to za wysiłek walczyć jak już nie ma innego
                wyjscia? Trzeba walczyć, aby do takiej koniecznosci nie doszlo. Gdyby tak
                troche naszych przedstawicieli narodu (tudzież paru z TVP) potraktowano jak
                irakijczycy traktuja porwanych zakladnikow od razu zaczęlibyśmy być jako
                spoleczeństwo traktowani PODMIOTOWO. I tyle w kwestii nas jako Polaków i
                naszych przywar. A Paulini mają święte prawo chować kogo im się podoba na
                Skałce.

• snajper55 Re: Ja mam inna propozycję - 19.08.04, 21:03
                  Gość portalu: adamm napisał(a):

> A Paulini mają święte prawo chować kogo im się podoba na Skałce.

A podoba im się pochować Miłosza. Wielkiego Poetę i Wielkiego Polaka.

S.
                  • Gość: adamm I doskonale. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 21:11
                    Mogę szczerze powiedzieć, że się z tego bardzo cieszę, Choć było 50/50, bo
                    jakby się nie zgodzili to w pełni bym ich poparł. Bo to sa podstawy wolności i
                    własności rozumieć, ze do nich należała decyzja. A że zostaje pewien
                    dyskomfort? Cóż - tutaj pojawia się problem różnicy między Gombrowiczem a
                    Miloszem. Ten pierwszy cały czas prawie nam dowalał i wytykał nasze wady, ale
                    czulo się w tym coś dobrego, jakieś pozytywne uczucie z jego strony, troskę.
                    Milosz mi bardziej pasuje do GW Nie moge powiedzieć, abym czuł, że jego krytyka
                    wynikała z troski o Polskę. Raczej z niechęci do niej. Jak w GW. A literacko na
                    pewno Gombrowicz nie musi mieć kompleksow (choc już nie zyje sad. W końcu my ,
                    Polacy, znamy swoje wady, złościmy się na nie, na siebie, ale to jak w
                    rodzinie. Jest dobrze dopóki jest troska o wspólne dobro. Jak zaczyna się
                    rwanie sukna i opluwanie, zaczyna się koniec.

• abstrakt2003 Re: Miłosz na Skałce? 19.08.04, 19:15
      Z punktu widzenia prawa - masz rację, ale...
      Jest jeszcze tradycja i przyzwoitość.
      • Gość: adamm Re: Miłosz na Skałce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:23
        1. Tradycja

To kto to taki, kto tak niechętnie o Polsce się wypowiadał został na Skałce
        pochowany? I czy wszyscy wielcy literaci piszący po polsku tam leżą? Ale ja i
        tak uważam, ze to prywatna sprawa Paulinów i nikt im się nie ma prawa wtrącać.

2. Przyzwoitość
        Tu już poprosiłbym o definicję. Bo CzM był niechętny kościolowi. Jesli ktoś
        jest mi niechętny to do mojego domu nie jest zapraszany. Czy w takim razie
        zachowuję się nieprzyzwoicie?

• abstrakt2003 Re: Miłosz na Skałce? 19.08.04, 19:27
          Już się zgodzili.
          PS
          To właśnie jest przyzwoitość
    • indris Miłosz na Skałce - kapitalistyczny przechył 19.08.04, 19:17
      Z punktu widzenia prawa cywilnego adamm ma być może rację, ale i tu nie do
      końca. W swoim domu adamm może urządzić za przeproszeniem burdel. Na Skałce
      paulini wspomnianej instytucji urządzić by nie mogli, bo w ostateczności Papież
      rozwiązałby zakon i przekazał jego formalną własność np biskupowi.
      Paulini są nie tyle właścicielami, co opiekunami i strażnikami Skałki.
      • Gość: adamm Re: Miłosz na Skałce - kapitalistyczny przechył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:25
        Chętnie dowiem się, kto, wedlug Ciebie, ma prawo decydować o tym, kto moze być
        pochowany na Skałce. Być może moja wiedza jest niepełna, wiec w takim razie
        chętnie ja uzupełnię.
    • masz99 Re: Miłosz na Skałce? 19.08.04, 21:29
      To prawda, że zakon Paulinów ma prawo aprobować, albo odrzucić propozycje
      pochówku poety (formalnie zaproponowaną przez Jego rodzinę).
      Ale Paulini nie są oderwaną od świata grupą, lecz są częścią Kościoła, mają
      swoich zwierzchników i oni mogą na nich wywierać presję (byc może nie moga
      zgodnie z prawem kanonicznych polecić Paulinom aby się zgodzili).
      Stąd jeśli wierzysz, że zakon Paulinów ma pełną swobodę wyboru - to sądze że się
      mylisz. Ich głos jest niezmiernie istotny, ale niekoniecznie zawsze decydujący.
      Kościół katolicki ma strukture silnie hierarchiczną.
      • Gość: adamm Re: Miłosz na Skałce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 21:39
        Alez to jest oczywiste. Mialem nawet w tekscie zaznaczyć przy Paulinach w
        nawiasie (lub ich zwierzchnicy). Dzieki w kazdym razie za glos, ale to rzecz
        naprawde oczywista, ze zakladać trzeba, ze moze być jakaś struktura nadrzedna
        wladna coś kazać Paulinom. Moze ale nie musi. Zakony sa jednak bardzo
        samodzielne w dzialaniu i chyba też w prawie kanonicznym.
        • masz99 Re: Miłosz na Skałce? 19.08.04, 21:43
          Zgadzam się.
          Swoją drogą, sądzę, że Paulini zgodzili się na pochówek Poety w krypcie
          klasztory na Skałce. Oficjalnie dowiemy się jutro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka