kropekuk 22.08.04, 22:53 Zacznijmy od zaprezentowania portretu pierwszego z bohaterow polskiego dramatu, rezyserowanego w tylnych pokojach "Teatrzyku na Lubiance": bohdanporeba.webpark.pl/ I jak sie wam on podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: diabelek Re: Z historii polskiego faszyzmu z inspiracji ko IP: *.sympatico.ca 22.08.04, 23:26 To pytanie to chyba dla starszych pan bylo zadane? Przystojny (chyba), starszy pan z brzuszkiem moze sie niejednej starszej pani spodobac. Aby podyskutowac trzeba wpierw poznac jego poglady: bohdanporeba.webpark.pl/publicystyka.html Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Pisuje w periodyku "Myśl Polska". Tytuł na rynku 22.08.04, 23:39 niedostępny. Można go znaleźć w necie, u tego samego "wydawcy", który publikuje prace Nowaka Jerzego Roberta, "profesora". Trochę przemyśleń naszego bohatera, Bohdana P. www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/jedwabne_301.html www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/jedwabne_504.html www.naszawitryna.pl/jedwabne/rewolucja_hunwejbinow_4.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Robi sie coraz ciekawiej, mozna by przedstawic 23.08.04, 01:41 kolejne osoby dramatu, niemniej poczekajmy do rana - moze do Poreby Polacy z USA cos dorzuca, a zwlaszcza o jego dzisiejszych zwiazkach z Moskalem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ubral sie Poreba w ornat...Zobaczymu, co bedzie 23.08.04, 02:45 dalej... A wlasciwie wczesniej - zanim Poreba ten ornat przywdzial. Ale -jak sadze - to juz jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A teraz kolejny bohater i dreczace pytanie: czemu 23.08.04, 18:20 zupelnie dobry aktor robi z siebie od lat zwykla szmate? www.filmweb.pl/Person?id=8890 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Z historii polskiego "faszyzmu" z inspiracji ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 19:41 Faszyzmu-! Wszystko co na prawo od kontrkultury, feminizmu, homoseksualizmu, filosemityzmu, itp jest faszyzmem? Pamietam. "Kto nie z nami, ten przeciw nam"- kto to powiedzial, koteczku? Teza o powiazaniach polskiego "faszyzmu" z komunizmem nie jest nowa , aby byc up to date wystarczy przypomniec slynna fraze Milosza "jest ONRu spadkobierca Partia". Tyle,ze to teza klamliwa! Partia, o ktorej pisal Noblista i ktorej kilka lat wiernie sluzyl, zrodzila sie w Moskwie z inspiracji Stalina.A jej kierownictwo skladalo sie z polskich komunistow, tych, którym udalo sie przezyc (w polskich, "sanacyjnych" wiezieniach)stalinowskie czystki konca lat 30. Wielkim wsparciem dla owej "Partii" byli towarzysze zydowskiego pochodzenia licznie reprezentowani w kierownictwie komunistycznej policji politycznej (MBP) i wsród najokrutniejszych sledzczych. Frakcja moczarowska w PZPRze, barzdo wplywowa w latach 60.odwolywala sie oczywiscie do narodowych resentymentow, kokietujac srodowiska kombatanckie AK (akurat za przeciwnika mieli "szyderców" kpiacych z polskiej tradycji). Próbowala oczywscie po 1967 wzmóc tendencje antysemickie, gl. po to, by zajac stanowiska zajmowane prze komunistow zydowskiego pochodzenia... Niemniej rok 1968, niezwykle wazny dla srodowiska GW, nie byl az tak przelomowa data w naszej historii, jak owe srodowisko probuje nam wmowic... ===================== A tak zupelnie na marginesie...czyj to podpis widnial na dokumencie GUKPPiW zakazujacym wystawianie "Dziadów"??? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk O naiwny! Przeczytaj sobie choc to: 24.08.04, 01:56 www.pfls.friko.pl/tradycj2.htm A moze ty nie chcesz wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Re: O naiwny! Przeczytaj sobie choc to: IP: *.sympatico.ca 24.08.04, 03:24 (...)Lesław Maleszka analizował na łamach "Gońca Małopolskim" ideologię tego nurtu, tworzoną przez Ryszarda Gontarza, Ignacego Krasickiego, Huberta Kozłowskiego i Wiesława Mysłka..." ======== Kto to jest ten Leslaw Maleszka? Autorytet moralny, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Czy do poprawnej analizy semantycznej etyka jest 24.08.04, 03:47 niezbedna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Re: Czy do poprawnej analizy semantycznej etyka j IP: *.sympatico.ca 24.08.04, 04:24 Chetnych do zycia na koszt podatnika nigdzie nie brakuje. Znajomi Anglicy wymieniaja takie slawne nazwiska aktorow filmowych jak: Michael Kane, Hugh Grant, Anthony Hopkins, czy nawet swiatowej slawy Rowan Atkinson www.imdb.com/name/nm0000100/ Nikt z nich nie slyszal o aktorze Filipskim. Dobrze, ze chociaz jednego Anglika aktor Filipski zainteresowal. A jak Tam sie czuje Sean Connery? Czy dalej zajmuje sie dzialalnoscia patriotyczna i jak niepodleglosc Szkocji ma sie do europejskiej integracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka niepodleglosc Szkocji?! IP: *.ifn-magdeburg.de 24.08.04, 17:14 Hi, hi, tego Pana wogole to nie interesuje. TAk jakby szalenie interesuje sie wszystkimi przewinieniami ( w jego pojeciu) wobec wszystkich oczywiscie- Polakow ale zupelnie nie wie o bolaczkach UK pod panowaniem europejskim. Dlaczego nikt nas jeszcze nie poinformowal o rozkwicie jukej pod dowodztwem brukselskim? Hi, hi. Wszyscy o tej Irlandii truja a to nawet przeciez nie zaplecze dumnych wyspiarzy bylo. Ach ta frustracja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A dlaczego nie interesuje cie TEMAT tego watku IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 17:37 tj. rezyser Poreba i aktor Filipski oraz ich pierwsze piski "narodowosci" w czysto komunistycznym Zjednoczeniu Patriotycznym "Grunwald"? Czy to temat tabu dla Polakow? Czy tez w kazdym Polaku do dzis siedzi moczarowiec i dlatego tak tego "Grunwaldu" bronia? A jesli ciekawi cie, co mysle o Szkocji, to otworz na ten temat wlasny watek, bo ja na ten temat zwyjkem dyskutowac na forum szkockim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Interesuje mnie wiele spraw IP: *.ifn-magdeburg.de 24.08.04, 19:39 na ten przyklad pana szanownego interesuja doczepiane choragiewki jednych pod ktorymi nie mordowali- a nie tych drugich, ktorzy pod zmienionymi mordowali. Nie wiem nic o organizacji ´Grunwald´ dzialajacej jak UB. Natomiast zarowno Polacy jak i tak- nie bojmy sie tego slowa Zydzi polscy bywalo ze wspolpracowali z okupantem. Dlaczego tych zmienionych choragiewek kolega rewolucjonista sie nie czepia? Dzieki tej wspolpracy zginelo wielu ludzi- a nie musialo ginac. Poreba powoluje sie na partyzantow z Getta, na zwiazki polsko zydowskie nawolujace do pojednania i uszanowania rowniez polskich swietosci i pamieci narodowych. Co w tym jest zlego? Czy Pan jestes znerwicowanym frustratem czy jatrzycielem? Sadzi Pan ze w Polsce malo ludzi bylo w PRL-u w partii? Pewno polowa dzisiaj dobrze zyjacych dziennikarzy. I co? Zyja. Nikt ich nie denuncjuje. To nie o to chodzi czy ktos mial nalepke z napisem jestem z solidarnosci- albo glosuje na Torysow- jak Pan. To chodzi o to co robi i mowi. Mam nadzieje ze to jestes Pan w stanie zrozumiec. Za to sie ludzi rozlicza - a tym pogladom nie mozna znow zbyt wiele zarzucic jesli nie zna sie wypowiedzi ktore z kolei to oburzenie wywolaly. Ja wtedy w Krakowie nie bylam, i nie wiem co sie tam mowilo. Jesli obciazalo sie powstancow za ich wlasna smierc, i analizowalo Powstanie Warszawskie w kategoriach strategii wojennej podobnie jak gdzieniegdzie Polakow wysmiewa sie za oparcie sie we wrzesniu ´bohaterskiej armii hitlera´ to wcale sie nie dziwie. Mozna sie wsciec. Wichrzycielstwa nikt nie akceptuje. Z samych tych tekstow nic nie wynika. A antypolskosc pewnych srodowisk - niby polskich to nic niezwyklego. Jak widac niemalo jej na samym tym forum. Widzialam juz to straszliwe potepienie dla ludzi naiwnych - owszem ktorzy nie mogac znalezc w uczciwy sposob pracy koczuja na dworcach w ustach tych, ktorzy sami ich do wyjazdow naklaniali. Sliczny obrazek- nic dodac nic ujac. To akurat dla mojego nosa najgorszy smrod - jak z niemytego tydzien ciala. I zadne ´ale´ tu nie pomoga. Kompromitacja ale ze strony tych wichrzycieli. Pan wsrod nich znaczace miejsce zajmuje. Szukanie winnych wokol raczej nie pomoze. Na razie poza tym zadne bandy na panski watek sie nie rzucily. Ja natomiast z przyjemnoscia analizuje panski problem pantoflowy. Dostojnikow - tych bylych mamy dosc i dosc z nimi problemow - jeden Pan Poreba czy nim jest czy nie jest sytuacji nie zmieni. A kilka slow ktore wypowiedzial wcale tak daleko od odczuc wielu ludzi nie odbiega. Oczywiscie dla Pana wszyscy to albo UB albo Hitlerowcy. Na razie jednak nie przeslal Pan projektu. W zwiazku z powyzszym nie mam podstaw przypuszczac iz to Pan nie jestes rasowym menda, mieszaczem i klamca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A CO wiesz o "Grunwaldzie"? Kazda opinia jest tu IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:46 dla mnie cenna. Ze znanych mi, lub mi dostarczonych zrodel wynika, ze to pomioty Moczara, dosc silne, by Jaruzelski bal sie/nie mogl tej organizacji zdelegalizowac po 13.XII,1981. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Nie wiem ale sie dowiem 24.08.04, 19:52 A czego sie bal Jaruzelski srednio mnie interesuje. To Panska rewelacja - jest Pan poniekad za nia odpowiedzialny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To fakt: tylko Grunwald nie zostal zdelegalizowany IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Ulatwie ci samoksztalcenie, Biedronko: IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 22:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=15177369&a=15182047 Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Nie trzeba dziubku 24.08.04, 22:25 zwykle sama szukam zrodel. I cos jeszcze- mam pytanie. Do czego sluzy to narzedzie ktorego dzis sloneczko chcesz uzyc? Do potepienia swiadomosci narodowej wogole? Moze mamy na twoje potrzeby radosnie sie zanihilowac bo jakis czlowiek naduzyl jakichs pojec? Nie interesuje mnie z cala pewnoscia twoja pomoc w ´wyuczaniu´. Zwazywszy na misje ktora tu pelnisz. Mscic za dziadka nie ma sie Pan po co. Zginal bo go wyslali jego dowodcy i zginal z wlasnego wyboru. Uzywajac panskiego sposobu oceny tej sytuacji nalezaloby powiedziec- dziadek zginal z rozkazu dowodcow- kwiatki sie nie naleza. A teraz zycze wiecej wytrwalosci w nauczaniu bo ja od szlaczkow nie jestem. Szukaj Pan tych ´subtelnych´ dziewczatek u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Nie, Golebico: do wskazania KTO na waszych IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 22:41 uczuciach patriotycznych zeruje i wami manipuluje. Takze i toba. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Na razie to jeden kropek 24.08.04, 22:57 bardzo usilnie sie stara. Jesli mnie temat nie zainteresowal na tyle by go zglebic to i nie mial szans mna zmanipulowac- hi, hi. Mam tez swoje zrodla a cenzurek nie wystawiam. Oceniam ludzi po dzialaniu i po czasie - gdy sami sie przedstawiaja tak - lub inaczej i wylacznie na wlasne potrzeby. Moich opinii nie sprzedaje innym, jesli widze potrzebe ostrzegania to tylko wowczas gdy cos dokumentuja bardzo konkretne moje - wlasne doswiadczenia. Ot i tyle. Takze za tarcze szanowna dziekuje - duza dziewczynka jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Masz potwornie pretensjonalna stylistyke, Golebico IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 23:09 Horror!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Czy organizacja "Grunwald" jest w III RP TABU? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 17:33 O Connory'm porozmawiamu przy innej okazji,bo nie pasuje do tego kontekstu. Widzisz, on nie nalezal do organizacji skrajnie KOMUNISTYCZNEJ, finansowanej z Moskwy, pt. Zjednoczenie Patriotyczne "Grunwald", by w pare lat pozniej przefarbowac sie nagle na ortodoksyjnego "narodowego demokrate". A rezyser Poreba i aktor Filipski (oraz paru innych, wrzeszczacych dzis bogoojczyzniano) wlasnie to zrobilo). Troche cierpliwosci, a wszystkie niezbedne linki zostana podane, by nasze antysemickie komuszki z tego forum mialy co "prostowac". A swoja droga dziwi mnie irracjonalny lek Polakow, lub ich wsciekla agresja, gdy tylko wymieniam nazwe Zjednoczenie Patriotyczne "Grunwald". Czyzby dla Polakow byla to sprawa az tak bardzo wstydliwa? PS: "Hubal" byl w UK na ekranach Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Wie Pan co 24.08.04, 19:49 w Polsce takich bylo wielu. Bardzo wielu. Roznego pochodzenia. Nie tylko w Polsce - na calym swiecie. Dlatego tez to zadna rewelacja. Natomiast zastanawia Panska dociekliwosc w tej wlasnie kwestii - czy przeszedl tez Pan szkolenie w zakresie Secret Service? Czasu nie zabraklo? To teraz trzeba zadbac o potomstwo. Aby te szacowne, tworcze geny przekazac. Mnie zastanawia jedna kwestia - czy Pana z kolei interesuje owe ´przefarbowanie´ czy draznia najbardziej wlasnie idee narodowe. Bo sadzac po wypowiedzi - bardzo wyraznie widac ze wlasnie to poczucie narodowe najbardziej drazni- inaczej czemu w kazdym slowie tyle byloby zupelnie nieangielskiej - przesyconej jadem ironii? Teraz mamy nastepny schemacik. A) Na forum sa sami antysemici B) Na forum sa same antysemickie komuszki. Czyzby chodzilo o ten udzial zydowski calkiem pokazny w partii komunistycznej? Czyzby frustracja i odwet? Niestety tak to wyglada. Moze sobie Pan nie zdaje sprawy ale wlasnie tak. Przy okazji inni z boku wcale nie wyrabiaja sobie najlepszego zdania o panu. Aaaa panu choragiewka SLD nie przeszkadza? Uszy pana Urbana tego wycalowanego przez pewnych redaktorow nie czerwienieja? Ach prawda niektorzy zmienili choragiewki. Teraz ona jest unijna - ha, ha. No ale zawsze do jakichs choragiewek przyczepic sie mozna i cos wygrzebac. Czekam na rewelacje- jacy to jeszcze aktorzy i jacy rezyserowie (prosze nie zapomniec o dziennikarzach) - koniecznie rozdeptac po drodze jakas kobiete w ciazy z powstania i jakas glowke dziecka (niepotrzebna panskim zdaniem) i wszystko bedzie jasne. Potem napisac do mnie jeszcze mala antysemitko i bedzie Pan w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Drazni polskie ubostwianie MOCZAROWCOW. A IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:53 to byl typ komunizmu o bardzo paskudnym ryju... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Prosze Pana kazdy - nawet ten dzisiejszy 24.08.04, 20:00 ma ladna buzke - a pod spodem to co Pan napisal. I nie znam innej wersji. Nie widze wiec powodu do podniecania sie. Grube ryby siedza w naszych wladzach radosnie dzis i przytupuja takim jak Pan. Te same ktore siedzialy w tych wladzach jeszcze niedawno. Tak wiec podchodze do Panskich wygrzebanych faktow z lekkim dystansem- pozwoli Pan. A na razie musze wyslac faksem zgloszenie dzieci na stolowke- bo jutro mam calodzienne doswiadczenie. Dzis musimy jeszcze nauczyc sie paru slow w paru idiotycznych jezykach i poczytac Brombe. To jest naprawde duzo ciekawsze od panskich rewelacji na temat komuny. Wiec bardzo przepraszam - ale musze natychmiast zniknac. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS:A jesli chodzi o L.M. to pojecia nie mam kto to 24.08.04, 03:50 Na tej socjalistycznej stronce jest historia "Grunwaldu", z nazwiskami, i po to polecam ja tym, co pamietac nie chca czy nie moga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WLODEK Re: O naiwny! Przeczytaj sobie choc to: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 17:00 b. redaktor GW, zdemaskowany 2 lata temu jako aktywny wspolpracownik SB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Podaj link, prosze. Ale czy byl i w "Grunwaldzie"? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 17:12 Bo w tym watku to mnie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Podaj link, prosze. Ale czy byl i w "Grunwald IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 17:34 Maleszka byl studentem w latach 70. i-jak sie okazalo-niedawno 2 lata temu- agentem SB pomagajacym komunistom rozpracowywac niezalezny ruch studencki (w 1977 SB zamordowalo jednego z dzialaczy S.Pyjasa) Nie wiem co robi Maleszka w latach 80., po 1989 pracowal w Wyborczej i piosal takie lewicowe i 'antyfaszystowskie" artykulu az do czasu kiedu go zdemaskowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Mnie interesuja jakies zrodla a propos tej IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 17:40 demaskacji... Albo linki, albo choc wskazanie tytulow prasowych i orientacyjnej daty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Mnie interesuja jakies zrodla a propos tej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 17:46 www.zycie.com.pl/archiwum/index.php?page=1 zacznij od dolu od najstarszych tekstoow- to bylo (demaskacja) w 2001 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek SORRY-MUsisz WKLEPAC: Maleszka w wyszukiwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 17:47 rce-link-jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Dzieki, poszukam.Kiedys mi sie przyda, ale TERAZ IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 18:01 interesuje mnie "Grunwald" i wszelkie MOCZAROWSKIE pomioty w III RP. Nb. Nie spodziewalem sie, ze dzisiejsi Polacy tak moga Moczara kochac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: O naiwny! Przeczytaj sobie choc to: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 16:59 A cooz to jest-PFLS? -jakas lewicowa Biblia, ostateczny autorytet hisstoryczny?? Zamiast tego moze uzyskalbym jakas odpowiedz na poruszone przez mnie kwestie??? Poki co, tez mam rozne linki; www.omp.org.pl/gawin.htm------------------------------------------------------------------- www.naszawitryna.pl/jedwabne_1042.html------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Pierwszy link mi sie nie otwiera, w drugim o IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 17:58 Jedwabnem, gdy ja poswiecam ten watek p.p.Porebie, Filipskiemu oraz Zjednoczeniu Patriotycznemu Grunwald. A moze chcesz przez to powiedziec, ze za "patriotami" (z Poreba na czele), ktorzy dzis po przefarbowaniu wywrzaskuja swe antysemickie lgarstwa na temat Jedwabnego, stoja dokladnie ci sami MOCZAROWCY, ktorzy w 1980 zalozyli sobie w.w. "Grunwald"? Jesli tak, to niewatpliwie masz racje... Wszelkie istniejace dowody na to wlasnie wskazuja. I na finansowanie z tego samego zrodelka na Lubiance - carska ochrana tylko nazwe zmienila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Pierwszy link mi sie nie otwiera, w drugim o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 18:19 chyba ci w tym Home Office placa za nic! Jak to urzedasowi...z gory przyjales pewna teze i teraz szukasz potwierdzen/ a wszystko co nie pasuje do kosza? Nie jestes oryginalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Twierdzisz, ze "Grunwald" nigdy nie istnial? Ze IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 18:24 nie zalozyli go moczarowcy, nurt tak silny, ze nawet Jaruzelski bal sie "Grunwald" w stanie wojennym zdelegalizowac? To nie teza - to FAKTY. Podobnie jak faktem sa TE SAME NAZWISKA; w latach 80tych wojujacy komuch, dzisiaj - wojujacy endek... Obudzicie sie po raz kolejny z lapa w nocniku, Polacy. Tylko mi nie piszczec, ze ZNOW "was oszukano"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Twierdzisz, ze "Grunwald" nigdy nie istnial? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 18:32 istnial i co z tego??? mamy takie przyslowie w Polsce- nie odwracaj kota ogonem- z faktu istnienia komunistycznej organizacji, ktoora szukajac na sile legitymizacji odwolywala sie do nacjonalizmu nie wynika, ze Moskwa finansuje o.Rydzyka i LPR- to teza jeszcze glupsza niz "Protokoly M.Syjonu"== My tu w Polsce nie zapomnimy co to jest komunizm, jakie sa jego korzenie, kto go popieral i KIEDY (np. ZXydzi w okresie najgorszego stalinizmu) a oskarzenia o antysemityzm nie robia na nnie wrazenia. Nalezysz do tych PC-manów, dla ktorych samo nazwanie Zyda-Zydem jest juz antysemityzmem..Rownie dobrze-na zasadzie analogii-moge powiedziec, ze reprezentujesz oszczerczy antypolonizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . PC? Nigdy nie bylem ich member... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 18:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . PS.Powiedz mi, jak ma sie"Grunwald" do Jedwabnego IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 18:29 skoro zarzucasz mi "wyrzucanie" w tym kontekscie Jedwabnego do kosza. Mowie tu o dzialaczach i zalozycielach post-moczarowskiego Zjednoczenia "Grunwald" i wlaczam w te sprawe wszystko, co sie z nia wiaze. A - o ile swiatu wiadomo - rezyser Poreba zadnego Zyda w Jedwabnem zywcem w stodole nie spalil ani siekiera nie zarabal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: PS.Powiedz mi, jak ma sie"Grunwald" do Jedwab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 18:33 ????????????????????????? ad rem -niewygodnie? trzeba komplikowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Wiem, ze proste pytanie uniemozliwilo ci odpowiedz IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 18:39 A wiec jeszcze raz: jak ma sie "Grunwald" do Jedwabnego? Bo zapewne musi sie jakos miec, skoro w kontekc=scie dyskysji o czlonkach-zalozycielach Grunwaldu wspominasz o Jedwabnem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Wiem, ze proste pytanie uniemozliwilo ci odpo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 18:43 ja nie wspomnialem pierwszy tylko ty- o Jedwabnem bylo (m.in.!) w tym linku, ktoory podalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Zacytuj, GDZIE wspominam tu o Jedwabnem w IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:25 innym kontekscie, nizli odpowiedz na twoje nawiazanie do Jedwabnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek HOME OFFICE : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 18:26 Klamstwa o Jedwabnem pisal socjolog Gross. Rozumiem, ze oprocz jego ksiazeczki i artykulów w Wybiorczej przestudiowales tez 2 tomowy raport IPN..? =============================================================================== text z tej nieotwierajacej sie strony: Dariusz Gawin Marzec 1968 - potęga mitu Wydarzenia Marca 1968 roku stały się jednym z mitów założycielskich III Rzeczypospolitej. Obchodzona w roku 1998 ich trzydziesta rocznica potwierdziła w pełni szczególne miejsce, jakie zajmują one w hierarchii oficjalnie honorowanych dat z polskiej historii. Powstaje jednak pytanie: dlaczego takiej rangi nie dostąpiły inne, czasem o wiele bardziej gwałtowne i tragiczne, akty oporu przeciwko systemowi komunistycznemu? Jakie cechy Marca przesądziły o jego szczególnej legendzie? Odpowiedź kryje się przede wszystkim w fakcie, iż Marzec odgrywa zasadniczą rolę w biografii jednego z najważniejszych pokoleń powojennej Polski - chodzi tutaj o tak zwane pokolenie Marca. W szerszym znaczeniu pojęcie to obejmuje wszystkich uczestników ruchu studenckiego na kilkunastu uczelniach całego kraju - trzeba bowiem pamiętać, że chociaż same wypadki marcowe zostały zainicjowane na Uniwersytecie Warszawskim, to jednak dosyć szybko solidarnościowe protesty i strajki rozszerzyły się na cały kraj. Dla legendy Marca o wiele ważniejsze jest jednak pokolenie rozumiane w węższym sensie - ograniczone do aktywistów opozycyjnego ruchu młodzieżowego na Uniwersytecie Warszawskim, a znane potocznie pod nazwą "komandosów". Ta niewielka, lecz niezwykle wpływowa grupa odegrała decydującą rolę w powstaniu legendy Marca - i to pomimo faktu, że większość jej uczestników nie brała bezpośredniego udziału w wypadkach marcowych, ponieważ została od razu aresztowana przez władze. To oni jednak przygotowali te wydarzenia i to oni przemyśleli ich sens, budując w ten sposób wielki mit Marca. Grupa ta na przestrzeni dwudziestu pięciu lat, które upłynęły od jesieni 1964 roku, kiedy to studia na UW rozpoczął Adam Michnik i jego przyjaciele z Klubu Poszukiwaczy Sprzeczności, a rokiem 1989, kiedy to Polska odzyskała niepodległość, podlegała zasadniczej ewolucji ideowej. Jednym z zasadniczych elementów tej ewolucji było ciągłe przemyśliwanie na nowo sensu wydarzeń marcowych aż do chwili obecnej, kiedy to legenda Marca uzyskała swój - jak się wydaje - ostateczny i kanoniczny kształt. Ruch studencki z 1968 roku doskonale nadawał się na punkt wyjścia do budowy generacyjnej legendy. Przesądzał o tym pewien szczególny fakt - nie pozostawił on po sobie zbyt wiele dokumentów ani wypowiedzi wyjaśniających na gorąco sens wydarzeń. Nie było nazbyt długich manifestów ani, tym bardziej, obszernych tekstów programowych - raczej lakoniczne rezolucje, proklamacje, ulotki pisane przez młodzież. Szczupłość źródeł powstałych w czasie samych wydarzeń pozostaje w rażącej dysproporcji do wielkiej ilości relacji i wspomnień. Trzeba jednak pamiętać, że pisano je już z pewnej perspektywy, i dlatego nie tyle oddają one sposób myślenia uczestników wydarzeń w trakcie ich trwania, ile raczej ich sens oglądany przez pryzmat późniejszych doświadczeń i przemyśleń. Wyjaśnieniem tego swoistego milczenia w trakcie wydarzeń Marca może być często przywoływane we wspomnieniach uczestników uczucie "szoku", głębokiego wstrząsu, jakim była dla młodzieży konfrontacja z kłamstwem i przemocą. Właśnie ten fakt może tłumaczyć brak dokumentów powstałych bezpośrednio w trakcie wydarzeń i tuż po nich. Stan szoku to bowiem albo nieme, pełne grozy milczenie, swoisty paraliż w obliczu czegoś strasznego, albo też krzyk protestu - w jednym i w drugim wypadku zbędny jest jakikolwiek programowy wysiłek. Zarazem dawało to wielką szansę tłumaczenia sensu wydarzeń na nowo - Marzec stał się w pamięci jego uczestników strukturą otwartą, w którą można wkładać kolejne interpretacje. Jednocześnie trzeba zauważyć, że szok, który spowodowały w uczestnikach wydarzenia marcowe, był nieproporcjonalny do ich skali i zasięgu. Brutalne represje w stosunku do studentów, przy całej ich dotkliwości i odrażającym moralnie charakterze, nie były wyjątkowe w historii PRL - wystarczy przywołać tu prześladowania Kościoła w latach sześćdziesiątych, Grudzień 1970, stan wojenny, nie wspominając już o represjach stalinowskich czy poznańskim Czerwcu. A jednak siła tego szoku, jego wyjątkowo głęboki charakter to fakt, ciągle przywoływany i komentowany. Pierwsza przyczyna, którą można podać jako możliwe wytłumaczenie, ma charakter psychologiczny. Siła szoku młodzieży zaatakowanej przez partyjne bojówki na dziedzińcu UW była wprost proporcjonalna do jej dziewiczej naiwności. Młodzi ludzie zawsze skłonni są sądzić, iż historia rozpoczęła się dopiero od nich - chociaż teoretycznie wiedzą, że przed ich pojawieniem się na świecie także zdarzały się jakieś katastrofy i tragedie, to jednak pierwsze nieszczęście, które na nich właśnie spada, staje się tym największym, całkowitym i jedynym. Młodzież zgromadzona na dziedzińcu UW znała przemoc publiczną tylko z filmów o II wojnie światowej - kiedy zatem zobaczyła przed gmachem rektoratu pałkarzy w akcji, łatwo znalazła w słowie "gestapo" epitet, którym dała wyraz swojemu moralnemu wstrząsowi. Przysługujące każdemu pokoleniu prawo do młodzieńczej naiwności nie tłumaczy jednak w pełni głębokości szoku, którym - szczególnie dla aktywnych politycznie członków ruchu studenckiego - był Marzec. Na wstrząs moralny nałożył się bowiem szok o zupełnie innym charakterze - szok ideologiczny. Aby zrozumieć ten wymiar marcowej lekcji, musimy pamiętać, że pod względem ideowym środowisko "komandosów" było wyraźnie lewicowe. Świadczą o tym treść i wydźwięk rezolucji, proklamacji i ulotek, które powstawały na polskich uczelniach - pełno w nich zwrotów o przywiązaniu "do najszczytniejszych ideałów socjalizmu", wyrazów troki o "pełny rozwój socjalizmu na drodze do demokracji" czy też żądań konsekwentnego realizowania jego zasad. Mówił o tym nieżyjący już Jan Walc na rocznicowej sesji zorganizowanej w 1981 roku na UW, gdy wspomniał, jak to w trakcie jednego z wieców odbywających się w wielkiej sali Auditorium Maximum" [...] przez któreś z otwartych okien pod sufitem wlazł na parapet człowiek w fufajce i powiedział: Studenci, mnie do tego nikt nie upoważniał, ale chciałem wam powiedzieć, że klasa robotnicza jest z wami. I nagle automatycznie [...] buchnęła Międzynarodówka". Jeśli dla wielu uczestników studenckich protestów słowo "socjalizm" mogło nie być niczym innym jak tylko ornamentem - bezrefleksyjnie przywoływanym po latach oficjalnej indoktrynacji, jeśli dla innych mogło być ono tylko maską przywdziewaną z rozmysłem w momencie podejmowania próby dialogu z władzą, to dla większości "komandosów" było ono ciągle żywe. Dokumentem oddającym najlepiej styl myślenia tego środowiska jest List do członków PZPR i Związku Młodzieży Socjalistycznej przy Uniwersytecie Warszawskim autorstwa Karola Modzelewskiego i Jacka Kuronia. Powstał on na przełomie 1964 i 1965 roku i stanowił ideowy manifest lewicowej, rewizjonistycznej opozycji - Kuroń i Modzelewski byli wtedy doktorantami i w naturalny sposób stanowili autorytety dla rozpoczynającego studia środowiska "komandosów". List... stanowił całościową krytykę PRL przeprowadzoną zgodnie z założeniami ortodoksyjnego marksizmu - stwierdzał, że państwo zostało zawłaszczone przez partyjną biurokrację, która za pomocą policyjnej dyktatury wyzyskuje robotników, dlatego "w dobie ogólnego kryzysu systemu interesem klasy robotniczej jest rewolucja: obalenie biurokracji i obecnych stosunków produkcji, przejęcie panowania nad własną pracą i jej produktem, kontrola nad celami produkcji, czyli wprowadzenie systemu ekonomicznego, społecznego i politycznego opartego na demokracji robotniczej". Demokracja ta powinna się opierać na sys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Ksiazki Grossa nie czytalem, mam dostep do danych IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:12 komisji, czytalem kiedys pare zeznan polskich swiadkow -nie ulega watpliwosci, ze Zydzi sie sami nie wymordowali, ale mnie ta cala sprawa guzik obchodzi; to polski czy polsko-zydowski problem (juz za komuny winni byli skazani, Polski o ludobojstwo oskarzac nie mozna). Mnie i nas, nawet szerzej: Europejczykow, obchodzi skala polskiego antysemityzmu wylacznie jako mozliwa pozywka dla organizacji terrorystycznych, zarowno neonazistowskich (Combat18), jak i islamskich. I wiadomo juz, ze obie ww. z Polska wspolpracuja i w Polsce nad Polakami pracuja, takze: poprzez zalegalizowane polskie organizacje.Skad o tym wiadomo? Coz, byly zatrzymania Polakow, w tym na terenie UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ember Re: Pierwszy link mi sie nie otwiera, w drugim o IP: *.derbynet.pl / 217.153.187.* 24.08.04, 18:50 Juz od dluzszego czasu zauwazylem, ze niejaki kropekuk oraz "Gosc ." sa dosc monotematyczni i celowo wynajduja tematy "udowadniajace polski antysemityzm" czy nawet jak ostatnio to nazwal ten z kropka "polski nazizm". O co tak naprawde Wam dwom chodzi? Czy przypadkiem nie jestescie czescia tzw. "The Holocaust Industry" z ksiazki Filkensteina, albo czy po prostu nie macie kompleksow starajac sie komus cos na sile wmowic. Zwlaszcza Ty Angliku z kropka- juz X razy zwracalem Ci uwage na Twoje niezbyt kulturalne wyzywanie ludzi z dodatkiem do tego przymiotnika "polski" lub narodowosci "Polak" /tepy..., nieuk...-to tylko te najlzejsze,moze nawet i banalne, lecz przy dodaniu do tego narodowosci to juz zupelny brak kultury oraz szkalowanie kogos ze wzgledu na narodowosc- a przeciez tak z tym "walczysz" na tym forum w odniesieniu do narodowosci zydowskiej/. Poza tym, gdy Ci przypomnialem ciemne karty z historii twojego narodu /pierwsze obozy koncentracyjne po wojnach burskich, mordowanie ludnosci w Indiach, wymordowanie Aborygenow na Tasmanii itd., oraz "kulturalne" zachowanie waszych kibicow w czasach nam wspolczesnych nie raczyles nawet odpisac/. Powtarzam pytanie: O co Ci tak naprawde chodzi ? Pytanie skierowane jest rowniez do niejakiego "Kropekuk'a" o ile nie jest to ta sama osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Pierwszy link mi sie nie otwiera, w drugim o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 18:58 jak sie podaje prawde o Zydach (ze np. licznie reprezentowani byli w kierownictwie MBP za Bieruta)=== okropny, straszny , koltunski,,,antysemityzm jak sie pisze oszczerczo o Polakach, to co to jest....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A KTO na Zachodzie wam mniejszosci dotad w IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:23 rzadzie liczyl? Niestety, dzis juz policzy - regulacje Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Mnie TUTAJ obchodzi organizacja "Grunwald"; o IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:15 przyczynach zainteresowania Zachodu skala polskiego antysemityzmu pisze w odpowiedzi wlodkowi. Nb. praca Grossa przeszlaby niezauwazona, gdyby "patrioci" nie zaczeli bardzo glosno, za glosno!,krzyczec. Celowe, czy - jak zwykle - dumb Poles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Mnie TUTAJ obchodzi organizacja "Grunwald"; o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 19:24 Kiedys Anglik = gentelman, ---sadze, ze nawet majac wygorowane pojecie o swoim kraju i narodzie (jingoizm) nie obrazalby innych w ICH kraju! No, ale to bylo kiedys...i dotyczylo prawdziwych !Anglikow Ale z ciebei to taki Anglik z Kolomyi...?albo po prostu ZYd.'Zegnam. Bez odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Nie, z Midlands. Zacytuj me "zniewagi" pod adresem IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:30 Polakow? Prosze o zarzuty, nie zas o pomowienia... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Dlaczego Pan zaklada ze jest Pan pomawiany 24.08.04, 20:03 skoro wiele osob, nawet ogromnie rozniacych sie miedzy soba pogladami w wielu sprawach to mowi? Zna Pan te przypowiastke o osiolku? Taka bulgarska? Zastanowilabym sie jednak czy nie maja troche racji. Moze czasem Pan przesadza. Krytyka jest dobra, ale wie Pan w polityce lepiej byc pewnym ze z cala pewnoscia podobnych zarzutow ktore stawia sie innym nie mozna skierowac do siebie samego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . PS. Brytykczycy sami pisza o obozach w czasie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:22 wojny burskiej, o spowodowaniu w Irlandii "famine" w polowie XIXw, o tlumieniu powstan w Indiach, o zbrodniach SAS. Wiecej, tych,ktorych mozna sadzic (bo ci z wojny burtskiej odeszli do historii wraz z Victoria) - jak np.SAS - sie przed brytyjskimi sadami sadzi. Ba... My to popularyzujemy, krecac chocby takie filmy fabularne, jak "Krwawa Niedziela", "Bobby Sands" czy cale seriale "indyjskie". Nie opowiadaj, ze o tym wszystkim w sowieckich pracach sie dowiedziales... A Polacy? Polacy nie sa w stanie nie tylko postawic przed sadem, ale chocby werbalnie osadzic moczerowcow z organizacji "Grynwald" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo3 Re: PS. Brytykczycy sami pisza o obozach w czasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 19:26 a za co mamy ich sadzic?????????????? a moze tak po kolei??i najpierw osadzmy Zydów bylych okrutnych sledczych z UB jak Stefan Michnik ze Szwecji??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To sadzcie. Czy Wlk.Brytania wam tego zabrania? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:28 Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Czy to aby nie megalomania? 24.08.04, 20:08 Nie sadzi Pan ze inni brytyjczycy tez mogliby miec cos do powiedzienia na temat zdania UK w jakiejkolwiek sprawie? Przepraszam ale mam sporo przyjaciol brytyjczykow. Nie tylko Anglikow. I sadze ze czuli by sie dotknieci Panskim zawlaszczaniem. Znajomosc polskiego nie daje Panu zadnej rekojmi na bycie brytyjczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To spytaj sie ich,czy sa PRZECIW sadzeniu polskich IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 20:11 zbrodniarzy stalinowskich. Jesli znajdzie sie choc jeden, co jest przeciw, to...napewno nie bedzie bialy Brytyjczyk! czasem mi sie zdaje, ze nie wiesz, Aniu, co czytasz.. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 teraz jeszcze kolory?! 24.08.04, 20:16 no gratuluje. Jak dla Pana to jestem czarnoskora. I mam skosne oczy- bo mam w istocie. Niechze Pan sie pozbiera bo okaze sie ze Pan sam jestes jakims rasista od tego szukania nazistow w Polsce. Coraz bardziej na to wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Kolorowi Brytyjczycy z reguly historii Europy tego IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 20:45 okresu nie znaja, nawet imie Stalin nie tak wiele im powie. Wspominam, bo Polacy - jako z kraju mononarodowego - podobnych rzeczy nawet nie sa w stanie sobie wyobrazic i kazda innosc ich dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Yhm :) 24.08.04, 20:52 Zapewniam ze o Stalinie mowia juz nawet Indianie- ci Indii, wiec chyba nie jest tak zle jak Pan to szacujesz. A komunizm odradza sie ponoc tam u nich- na poludniu ale jakos to panskich chlebowdawcow nie interesuje. Polacy nigdy nie byli krajem mononarodowym tylko krajem o mocnym poczuciu istnienia wlasnej tradycji i historii. W tym tkwi tajemnica naszej sily i mozliwosci przetrwania w tak niekorzystnym polozeniu geopolitycznym. I jednego i drugiego swiadomosc mamy. Co Panu najwyrazniej przeszkadza. Jezeli Pan zas pojawi sie w Manchesterze z tekstem o Angolach z Londynu to moze sie okazac ze w Pana raju wyjdzie Pan z podbitym co najmniej oczodolem. Prosze sie glupio nie tlumaczyc. Roznice sa inne. Nie takie jak Pan mysli. Ale historii ucza sie w danym panstwie wszyscy jednakowej. A w UK akurat czarnoskorzy bywaja o niebo elegantsi i bardziej oczytani od niejednego zapitego w pubie zula. Tak prosze Pana. Teraz zas pozwoli Pan - wole Brombe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Indianie moga mowic, bo "Ganga, russkaja rieka" IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 20:58 Pani Ghandi tez flirtowala z Ruskimi (stad ta pomoc USA dla Pakistanu w wojnie 1971 roku). Hindusi moga byc z w.w. przekonani, ze za zbrodnie stalinowskie nikogo sie sadzic nie powinno. Tylko w takim razie PO CO prosili o brytyjskie obywatelstwo? Mogli poprosic o rosyjskie przy okazji studiow w Moskwie!!! Serio, wielu swiatlych Hindusow ma dyplomy Lomonosowa. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Jak slicznie 24.08.04, 19:55 Czy ´pomoc´ Powstaniu i uczciwosc wobec Polski tez popularyzowali? Mowie dotad- do Davies´a? Moj wujek zapewne bezowocnie gdzies polegl w jakims cholernym dywizjonie- nie wiem po jakiego diabla- pewnie takiego jak Pan. Cale szczescie ze Pana tu mamy Pan w roli bicza i polskiego sumienia tu wystapi. Coz za wdzieczna rola- gratuluje. To musi byc Panska misja zyciowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A moj dziadek, co zginal przy zrzutach dla Warsaw IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 20:08 doczekal sie od Polakow kamienia nagrobnego w Parku Skaryszewskim dopiero gdzies w polowie lat 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 to dobrze ze ma kamien 24.08.04, 20:10 moj wujek jest tylko zapomnianym nazwiskiem na liscie ktorej w UK juz pewnie nikt nie publikuje. 302 A teraz do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Mial pewno bystre oczy 24.08.04, 20:13 bo to sie przydaje pilotom. Jak wszyscy w rodzinie. Prosze Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Gdy bedziesz w Warszawie - poloz im choc kwiatek IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 20:41 To cala zaloga lancastera. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 zalogom Lancasterow 24.08.04, 20:45 chetnie. Ale nie klamczuchom forumowym. Ide wysylac faks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . I nie zpomnij o moim dziadku - nosze jego imie. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 22:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ember Re: PS. Brytykczycy sami pisza o obozach w czasie IP: *.derbynet.pl / 217.153.187.* 25.08.04, 00:53 Ale Ty kolego nas Polakow najzwyczjniej obrazasz jako narod- bynajmniej nie chodzi tu o zwykla krytyke. Np. piszesz "dumb Pole", a nie "tepy X-sinski" /co rowniez byloby niekulturalne, ale nie tykaloby narodowosci/, "polski nieuk", a nie " X-sinski nr2 nieuk" / tak a'propos przeczytalem,ze jezykow obcych bedziecie sie uczyc 3 lata do wieku 14 lat- congratulations/.I wiele Twoich wypowiedzi moznaby jeszcze tutaj przytoczyc gentleman'ie. Naskakujesz rowniez na ten kraj. Czy masz jakies powody osobiste? Nie widzisz, ze w ten sposob postepujac nie roznisz sie ani troche od tych, co zdradzaja /nie tylko w Polsce/ rzeczywiste uprzedzenia rasowe? I po raz kolejny nie wmawiaj mi nastepnego faktu- ze niby to o wojnach burskich itd. nauczylem sie z filmow brytyjskich /nawiasem nie przepadam za nimi- nie naleza do czolowki swiatowej/. Wyobraz sobie,ze nawet za komuny w szkolach istnieli normalni nauczyciele uczacy prawdy, mimo "obowiazujacych wytycznych" i jezeli uwazasz, ze uczylismy sie historii z "sowieckich prac" to wiedz, ze jeszcze malo wiesz o tym kraju, jego przeszlosci, zeby moc go w tak bezczelny sposob atakowac. To po prostu zle swiadczy o Tobie- takich jak Ty w dosc glebokim slangu nazywa sie "skakancami". I ostatnia sprawa- stosunki polsko- zydowskie. Zydzi jak pewnie wiesz /albo nie wiesz- no to za moment bedziesz wiedzial/ znalezli w Polsce schronienie za panowania krola Kazimierza Wielkiego /XIV wiek/. Nie byli zreszta jedyna nacja czy tez grupa religijna, ktorej zagwarantowano tutaj wolnosc . Przez tyle lat mogli sie swobodnie rozwijac i zyc w pokoju /np. w Hiszpanii nawet palono ich na stosie, do Anglii chyba za wielu ich nie zawedrowalo/. Od tamtych czasow bylo roznie,ale chyba nie az tak zle skoro do II wojny swiatowej stanowili prawie 10$ ludnosci naszego kraju / i o dziwo nigdzie nie uciekali/. Problem zaczal sie, gdy na ziemie te wkroczyli Niemcy i to ONI zaczeli wprowadzac swoj plan niekorzystny dla Zydow, ale i dla Polakow. My tez bylismy ofiarami tej wojny, wielu Polakow stracilo zycie, rodzine walczac z okupantem jak rowniez pomagajac Zydom. Zdarzaly sie rowniez kanalie typu "szmalcownicy" /my o tym tez mowimy/,ale o ile wiem nie brakowalo ich rowniez np. we Francji czy Holandii /m.in. te dwa kraje posiadaly nawet swoje formacje SS czego o Polakach nie mozesz powiedziec/. I teraz organizacje zydowskie /szczegolnie w USA/przescigaja sie w szkalowaniu Polski i Polakow wymyslajac nowa historie, w ktorej to my /juz nawet nie Niemcy/ bylismy katami. I dlatego Angliku tak czesto mozesz przeczytac cos o tej nacji /Zydach/ niepochlebnego , tym bardziej, ze po 17 wrzesnia 1939 na ziemiach okupowanych przez Sowietow nie zachowywali sie fair /mowiac grzecznie/ w stosunku do swoich polskich sasiadow. Wiez to wszystko pod uwage i opusc nos bo kompromitujesz nie tylko siebie, ale i swoj narod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Pierwszy link mi sie nie otwiera, w drugim o IP: *.twcny.rr.com 24.08.04, 19:23 Gość portalu: ember napisał(a): > Juz od dluzszego czasu zauwazylem, ze niejaki kropekuk oraz "Gosc ." sa dosc > monotematyczni i celowo wynajduja tematy "udowadniajace polski antysemityzm" > czy nawet jak ostatnio to nazwal ten z kropka "polski nazizm". O co tak > naprawde Wam > dwom chodzi? Czy przypadkiem nie jestescie czescia tzw. "The Holocaust Industry sluszna obserwacja jako, ze pan kropekuk vel gosc kropka to ta sama osoba prowokujaca ludzi na FA i FS. najpierw wciaga ludzi w glupie dyskusje a jak brakuje wlasciwych odpowiedzi negatywnych to samemu je prowokuje pod roznymi nickami, oskarzajac druga strone o zbrodnie. to jest marny prowokator dzialajacy na FA i FS,oskarzajacy polakow o antysemityzm,nazizm i inne brednie, jak rowniez straszacy co poniektorych sadami. jak juz pisalam to zalosne,ze tylu z was sie na te bajki nabiera i jeszcze rozmawia z tym idywiduum,ktore okreslilo gdzies polske i polakow jako "self fuckers". nic dodac nic ujac. owocnych dyskusji zycze tym,ktorzy tak o polsce mysla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Brawo, Golebico, kreujesz mnie na glowny temat IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 19:27 kolejnego forum. Polataj sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Napisal Pan tak? 24.08.04, 19:51 krotkie pytanie- bo skoro tak- to faktycznie jest pan nie mezem ale tym kim sie zostaje po tym, gdy dostalo sie kosza. To by te frustracje wyjasnialo. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Towarzyszu Porąbany,dlaczego ten orzełek ma 24.08.04, 20:21 koronę? > bohdanporeba.webpark.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A w "Grunwaldzie" mial korone, czy Poreba kazal IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.08.04, 20:47 orzelkowi chodzic z gola glowa? Odpowiedz Link Zgłoś
gronkiewicz Żydowskiego komunizmu-faszyzmu historia: 25.08.04, 00:21 1) kibuce 2) bolszewia w Rosji 3) PRL w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Biedronka to zacna kobita, ale czasami ma odbicia. 25.08.04, 02:39 Kiedyś niejaki Gaal na FS obwieścił, ze w latach 45-56 z rąk UB i innych służb komunistycznego reżimu zginęło pół miliona Polaków. Ja nie mówie, ze UB to były aniołki Odpowiedz Link Zgłoś
kazdy_zyd_to_yebany_scurwiel Re: Z historii polskiego faszyzmu z inspiracji ko 25.08.04, 07:40 DEATH TO ISRAEL Odpowiedz Link Zgłoś