Dodaj do ulubionych

Pierwsza Dama

24.05.15, 10:14
www.e-teatr.pl/pl/artykuly/202700.html%0A
Jacqueline Kennedy, pierwsza dama Ameryki, milionerka, gwiazda, żona prezydenta z determinacją dzieląca z mężem obowiązek reprezentowania najwyższego urzędu w kraju. A jakim była człowiekiem, jakie emocje chowała w środku? Co kryło się pod maską kobiety poddanej nieustającej ocenie opinii publicznej? Te pytania zadała sobie kompozy-torka Katarzyna Głowicka (ur. 1977), która wspólnie z autorem libretta, Krystianem Ladą, stworzyła operę o Jacqueline Kennedy.

Coś ciekawego dla naszej Pierwszej Damy.

A.

Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Pierwsza Dama 24.05.15, 10:36
      Hm, sugerujesz, ze bedzie chuda, he? Nieladnie tak wplywac na opinie publicznasmile

PF
      • andrzejg Re: Pierwsza Dama 24.05.15, 10:41
        polski_francuz napisał:

> Hm, sugerujesz, ze bedzie chuda, he? Nieladnie tak wplywac na opinie publiczna:
        > )
        >
        > PF

Prawdę powiedziawszy bardziej mi chodzi o kompozytorkę - jakby nie było, to moja siostrzenica

A.
        • prudernik Re: Pierwsza Dama 24.05.15, 10:51
          Studiowała we Wrocławiu, Strasburgu, Hadze, od 12 lat mieszka w Holandii. Specjalizuje się w muzyce elektronicznej i technologii muzycznej (doktorat uzyskany w Belfaście).
          Cóż...jak Tusk wyemigrowała za chlebem z neo-kolonii do okupantów na wysługę za wyższą jamużnę.
          • andrzejg Re: Pierwsza Dama 24.05.15, 10:55
            prudernik napisał(a):

> Cóż...jak Tusk wyemigrowała za chlebem z neo-kolonii do okupantów na wysługę za
            > wyższą jamużnę.

Coś może w tym jest. W Polsce cięzej takim ludziom.

Żeby Ci e ucieszyć Tadziu, to mój syn z rodziną wyjeżdża do Manchesteru.
            Firma chce go mieć bliżej. Zgodzili sie na jego warunki.
            • prudernik W Polsce cięzej takim ludziom. 24.05.15, 15:29
              Bo Twoi rządzą już prawie 24 lata a moi ledwi 2,5 roku.
              Mielibyśmy do dziś bazy Putina "gospodarczo-kulturatne" i nie anruszone WSI oraz prywatnie ogrodzone lasy podzielone na działki budowlane i kompletnie sprywatyzowaną sł. zdrowia.

Popytaj pacjentów czym się różni od państwowej.
            • prudernik Re: Pierwsza Dama 24.05.15, 15:30
              "Żeby Ci e ucieszyć Tadziu"?... To Ciebie cieszy jak karpia przed Wigilią a nie mnie.
        • prudernik nie chciała służyć Polsce talentem? 24.05.15, 10:52
          • andrzejg opowiedziałem jej o Tobie/nt 24.05.15, 10:55
            • jerycho666 Re: opowiedziałem jej o Tobie/nt 24.05.15, 11:57
              Bardzo celna odpowiedz.

Pogratulowac rodziny.

Holandia to bardzo dobry wybor ze wzgledu na latwosc zycia. Ja bym sie tam zapil z depresji opadowo bezslonecznej. W Anglii podobnie.

Latwosc jest wzgledna bez osobistego mulikulti. Moze byc przeciwienstwem.

Moze siostrzenica nawiazalaby kontakty z emigrantami z Akademii Rakowskiej. Na zlosc haszystom te "komuchy" (bracia polscy) radza sobie doskonale od wiekow po zlustrowaniu.
              • prudernik Re: opowiedziałem jej o Tobie/nt 24.05.15, 15:39
                Bardzo celna odpowiedz.
                Raczej jej brak.

Na
                > zlosc haszystom te "komuchy" (bracia polscy) radza sobie doskonale od wiekow po
                > zlustrowaniu.

Są jeszcze? Bracia Polscy najbardziej radykalny odłam reformacji w Polsce powstały dzięki uchodźcom z południowej i zachodniej Europy (głównie włoscy antytrynitarze), prześladowanych przez katolicką inkwizycję oraz teologów ewangelickich.
                Zostali wygnani z Polski w 1658 (za knucie ze Szwedami!!!) a ich ostatnie wspólnoty za granicą zanikły w 1803.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Religions_in_Poland_1573.PNG
                • jerycho666 to jest twoja wersja 24.05.15, 17:48
                  prudernik napisał(a):

> a ich ostatnie wspólnoty za granicą zanikły w 1803.

Ja czytalem, ze byli ostatnio z wizyta w Polsce. Mozliwe, ze pozawspolnotowo. Moze w ramach, ze my Polacy to jedna rodzina. Co za roznica Poland Holand.
            • prudernik Re: opowiedziałem jej o Tobie/nt 24.05.15, 15:24
              Jeśli Ty "opowiedziałeś" o mnie to Jej opowiedziałeś o ANTY-Mnie.
              Coś jakby TVN o Macierewiczu.
      • prudernik Re: Pierwsza Dama 24.05.15, 10:48
        Żona Kennedyego kochała jurność, przepych, skandale, wladzę, sławę i bogactwo i wszystko dostała od obu mężów.
    • jenisiej Twoja siostrzenica nie jest patriotką. 24.05.15, 14:27
      Powinna stworzyć operę o naszej Pierwszej Damie (obecnej, cokolwiek się dziś wydarzy).

wink
    • dachs Fajnie mieć zdolna siostrzenicę 24.05.15, 15:47
      Jak nie chodzę do opery, to na to bym poszedł, gdybym był teraz w Warszawie.
      Przez nepotyzm, oczywiście. Jak przystało na leminga.
      • a000000 Re: Fajnie mieć zdolna siostrzenicę 24.05.15, 16:44
        dachs napisał:

> Jak nie chodzę do opery,

gratuluję Ci Borsuku, jednakowoż na ten utwór wołami mnie nikt nie zaciągnie. Nie moje klimaty.

www.youtube.com/watch?v=Sj3cNGJRC6k

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka