Dodaj do ulubionych

Latwiej bylo krytykowac

08.11.15, 08:28
Polske w ruinie, emigracje, zlodziei z PO, zarazliwych uchodzcow...Dostali wladze i wcale sie nie spiesza do jej przejecia.

Dlaczego? Pewnie dlatego, ze wiedza ze wiele obietnic bylo bez pokrycia. Po drugie, przy wladzy jednoosobowej szefuncio musi miec czas by sprawy przemyslec, a to zabiera czas.

Prezydent pokazuje ze jest niestety marionetka i tchorzy przed uczestnictwem w szczycie europejskim w/s uchodzcow. Jakos nie chce rozwijac epidemiologicznej strony uchodzcow tak inteligentnie podniesionej przez szefuncia.

Zaczynam czuc te wladze. Mysla podobnie co w poprzednim wydaniu. Ale dzialac beda ostrozniej. Albo tez nie beda dzialac w ogole.

Jasna sprawa, ze jak sie nic nie robi to sie bledow nie popelnia i zachowuje sie czyste rece.

PF
Obserwuj wątek
    • jerycho666 nie chwal dnia przed zachodem slonca 08.11.15, 19:18
      polski_francuz napisał:

> Ale dzialac beda ostrozniej. Albo tez nie beda dzialac w ogole.

Maja zapewne nastepujace programy operacyjne.
      1. Dotrwac do konca kadencji, 4 lata.
      2. Rzadzic 20 lat.
      3. Ustanowic 1000-letnia IV Rzesze.

Groza jest podobno najskuteczniejszym srodkiem rzadzenia. Zaczalbym wiec od operacji wojsk specjalnych odebrania wraku ze Smolenska. Narodek kamieniokupy mialby nad soba groze odwetu Putina. Ja na jego miejscu odebralbym relikwie sw. Wojciecha z Pragi czeskiej. Bylaby to ogromna eskalacja grozy. Jej globalizacja i irracjonalizacja.

Nie robienie nic, po obsadzeniu swojakami wszystkich mozliwych stanowisk, wydaje sie strategia najskuteczniejsza. Gospodarce zazwyczaj pomaga brak ingerencji. Wrecz przeciwnie pracownikom.

Ostatnio w ramach lektur zapoznalem sie z takim tekstem
      en.wikipedia.org/wiki/
      Post-democracy
      en.wikipedia.org/wiki/Post-democracy
      Remedium na cale zlo maja byc media spolecznosciowe. Rozsmieszylo mnie to do lez. Nie zamierzam sie dac zapuszkowac za post-ponowanie-demokracji. Przeciez to karalne. Semantycznych niuansow nic nie robiacy nie beda roztrzasac. To wymagaloby robienia. Tyle mam w temacie post-Blidowania.
      • polski_francuz Re: nie chwal dnia przed zachodem slonca 08.11.15, 20:52
        Post-demokracja...Rycho, rycho. Tys o wiele inteligentniejszy niz ja. Ledwo sie nauczylem demokracji. I juz zauwazylem, ze mnie roluja bardzo w roznych organach poprzez specjalistow od "wiekszosci glosow".

A Ty chcesz, zenym sie jeszcze post-dmokracji uczyl? W jednym, jedynym zyciu?

Daj mi zyc! To za trudne.

PF
        • jerycho666 kondor jedynie szybuje, zero wysilku 08.11.15, 21:24
          polski_francuz napisał:

> Daj mi zyc!

Szukam partnera do pogadania. Ja tak odlecialem, ze wypatruje, komu (orlom) bronia otwartych okien.
          • polski_francuz Tos mi brat 08.11.15, 21:36
            "Szukam partnera do pogadania"

No coz powiem co wiem n/t demokracji. Ciesze sie, ze w niej zyjemy. Tyle, ze rzadzi, w koncu, grupa tych co umieja zebrac wiekszosc glosow. I poswiecaja swoj czas i energie na szukanie tej wiekszosci. Nie chce byc zgorzknialy, bo to niedaleko prowadzi. Ale to jest granica demokracji. I ta granica mnie dosc zaczyna cisnac.

Rozmawialalem troche z Luka (pseudo Ksiaze) ale jego zdaniem rzadzic powinni ci co maja dobre nazwisko. Ja mysle, ze powinni rzadzic ci co maja dobry genotyp i potrafili to juz okazac.

Tylko jak ich wybrac? Jak innych do nich przekonac (a beda zazdrosni jak cholera)? I to wszystko bez wielkiej wojny?

To sa pytania!

Pozdro

PF

P.S. Szkoda, zes nie przyjechal do Andrzeja. Ciastka byly super i rozmowy byly przyjemne.
            • jerycho666 merytokracja 08.11.15, 21:54
              polski_francuz napisał:

> Ja mysle, ze powinni rzadzic ci co maja dobry genotyp
              > i potrafili to juz okazac.

To demokracja wojenna Wielkiego Stepu.

> Tylko jak ich wybrac?

Jest konfucjanska merytokracja, ktora kooptuje "wybranych" przez bogow genetyka, pilnoscia, pracowitoscia i zdolnosciami.

Niestety wszystko opisal nieswiadomie Trocki w "Zdradzonej Rewolucji". Biurokracja jest w stanie sparszywic wszystko. Biurokracja tworzaca pozorne ramy dzialan z rozpoznaniem dobra i zla.

Si vis pacem, para bellum
              pl.wikipedia.org/wiki/Si_vis_pacem,_para_bellum
              To taka dialektyka walki. Nie da sie osiagnac idealu w ciszy gabinetow. Zawsze sie znajdzie jakas szafa z zombi.

Nalezy siegnac do podstaw. Czyli tu:
              pl.wikipedia.org/wiki/Eridu
              Czerpiemy pelnymi garsciami z bledow niemowlectwa. Nie twierdze, ze wtedy dalo sie inaczej. Uchodzcy byli o wiele bardziej zdeterminowani. Glodowali po wypedzeniu z raju.
              • polski_francuz Re: merytokracja 09.11.15, 20:12
                No wlasnie. I nawet na to jest nazwa. I masz w zupelnosci racje, ze merytokracja jest slabsza niz biurokracja. Bo byc moze i szczyt rozkladu Gaussa dojdzie do wladzy ale to jego podstawa bedzie rzadzic.

I czy tak czy inaczej dochodzimy do demokracji i jej wad.

PF
                • jerycho666 Re: merytokracja 09.11.15, 20:29
                  polski_francuz napisał:

> merytokracja jest slabsza niz biurokracja.
                  ...
                  > I czy tak czy inaczej dochodzimy do demokracji i jej wad.

Przy slabosci bezprzymiotnikowej nalezy pogodzic sie z kreatywna. Zastosowac ja do biurokratow (biurew). Pod stienku i kreowac tak dlugo az oslabna. Patent Stalina z 1937 roku.

Merytokracja musi byc wyposazona w narzedzia rownowazenia sil we wladzach. Ze tak powiem merytoryczne. Nie chodzi o pozorna legalnosc. Ma byc nielegalnie funkcjonalne.

Chodzi o uczynienie korupcji bezprzedmiotowej. "Władza demoralizuje, a władza absolutna demoralizuje absolutnie (John Emerich Acton)"

Teoretycznie merytokracja jest wladza nagradzana przez slusznosc, prawde. Ludzie tym dzieci nie nakarmia.

Wladza jest dla profitow. Dla ministrow najlepiej by bylo gdyby nie byli finansowani z budzetu. Za ustawe platforma wydobywcza ropy naftowej. Barter.

Doszlismy do sciany. I wcale w podtekscie nie chodzi o kamieniokupe. Cywilizacja wstydliwie sie wycofuje.
    • qwardian Re: Latwiej bylo krytykowac 08.11.15, 19:44

Nie wiesz, czy nie dopuszczasz myśli, że jeszcze panuje rząd Frau, Mademoiselle Kopatsch.

Wstrzymajcie koci jazgot do momentu zaprzysiężenia..
      • andrzejg Re: Latwiej bylo krytykowac 08.11.15, 20:09
        qwardian napisał:

>
        > Wstrzymajcie koci jazgot do momentu zaprzysiężenia..

Mam nadzieję, że zakupy zrobione i można sie pojawic w sejme
        chyba,że Jaroslaw trafi do lekarza, bo ma szydło....

A.
      • polski_francuz Re: Latwiej bylo krytykowac 08.11.15, 20:58
        " Mademoiselle Kopatsch"

To Ona ma corke bez malzenstwa? No so was!

PF
        • qwardian Re: Latwiej bylo krytykowac 08.11.15, 21:33

Czort gender ją tam wie, Madame ma kilka dni rządzenia niech zrobi coś pożytecznego dla Polski zamiast szarpać się i jątrzyć...
          • polski_francuz Re: Latwiej bylo krytykowac 08.11.15, 21:37
            Przegrala. I co ma robic: byc szlachetnym przegrywajacym? To troche nieludzkie.

PF
      • jerycho666 ja sobie wypraszam 08.11.15, 21:19
        qwardian napisał:

> Wstrzymajcie koci jazgot do momentu zaprzysiężenia..

Nie krytykuje PiS. Ja jedynie obawiam sie, ze tacy jak ty bez zastanowienia wlacza mnie do nieslusznej zbiorowosci opozycyjnej. Co demonstrujesz przed zaprzysiezeniem.

Twoja postawa jest namolna reklama najblizszego sklepu z maczugami. Dla urojenia nieslusznej obrony. Ja nie mam najmniejszych watpliwosci, ze jak bede sie bronil jako duch zbitego, to tez bedzie nieslusznie. Sad IV RP nie da mi rozgrzeszenia. A Sedzia Ostateczny bedzie na pasku ...
        • qwardian Re: ja sobie wypraszam 08.11.15, 21:53

Bałagan w Berlinie stawia wszystko co dotychczas myślano i mówiono do góry nogami. Ratuj się kto może prawem Drzymały, przechodzenie na strategię sprzed stu lat i koniec zdrowego rozsądku. Pogróżki otworzyły oczy ostatnim naiwnym...
          • jerycho666 Re: ja sobie wypraszam 08.11.15, 22:03
            qwardian napisał:

>
            > Bałagan w Berlinie stawia wszystko co dotychczas myślano i mówiono do góry
            > nogami.

Ja zupelnie nie tak to widze.

Raport Rzymski z 1962 roku idealnie to opisal. "Chrzescianskie" zamiatanie pod dywan sprawilo, ze stapamy po grzaskim gruncie. Ja przestalem liczyc na to, ze dogadamy sie w sprawie pryncypiow. Najpierw splone na stosie, za to, ze mam poglady. Nastepnie ciebie przysypie upadek cywilizacji. To bedzie najbardziej okazaly czyrak ludzkiej "inteligencji".

PiS nie aspiruje aby mnie powalic potega swych intelektow w pryncypiach.
            • qwardian Re: ja sobie wypraszam 08.11.15, 23:14

www.dw.com/pl/die-welt-kwoty-imigrant%C3%B3w-to-jak-agresja-na-polsk%C4%85-suwerenno%C5%9B%C4%87/a-18832534
              Po co mi wywodzić co inni robią lepiej.
              • jerycho666 Re: ja sobie wypraszam 09.11.15, 18:32
                qwardian napisał:

> www.dw.com/pl/die-welt-kwoty-imigrant%C3%B3w-to-jak-agresja-na-polsk%C4%85-suwerenno%C5%9B%C4%87/a-18832534
                > Po co mi wywodzić co inni robią lepiej.

Po co mi wywodzić i tak mnie nie sluchasz.

Darowane pieniadze to agresja na polska suwerennosc. Gdybys przeoczyl. Suwerenna jest autarkia.

Katotalibowie byli przeciwko kondomom gdy bylo 2 miliardy ludzi. Teraz jest 7 miliardow ludzi i lewactwo jest winne. Mea culpa, ...
                • qwardian Re: ja sobie wypraszam 10.11.15, 16:04

Rycho, Ty swoją wiedzę traktujesz akademicko, a może należałoby wyciągnąć wnioski z wędrówki Gotów nad Adriatyk i podjąć środki zapobiegawcze. Zbyt sobie cenię dorobek kulturowy tysiąclecia, żeby go ot tak sobie lekką ręką zmieć ze stołu do śmietniczki...
                  • jerycho666 Re: ja sobie wypraszam 10.11.15, 20:19
                    qwardian napisał:

> może należałoby wyciągnąć wnioski z wędrówki Gotów nad Adriatyk i podjąć
                    > środki zapobiegawcze.

Historia mater studiorum est. Wnioski bywaja politycznie sluszne wiec nieskuteczne, albo racjonalne wiec nie stosowane. Skutek jest zawsze taki sam. Wybrancy sa unicestwiani przez tych, ktorzy nie maja nic do stracenia.

Goci idac sciezka Saby i Dorna telepali sie w starych koleinach Scytow. Niezmiernie mnie bawia dywagacje "naukowcow" dlaczego znikli Scytowie. Bo nikomu nie oplacalo sie dla nich walczyc.

> Zbyt sobie cenię dorobek kulturowy tysiąclecia, żeby go ot tak sobie lekką
                    > ręką zmieć ze stołu do śmietniczki...

Dorobek ludzkosci z 6000 lat (ja wole 40 000 lat, o ile nie 75 000) da sie z pewnym, nie nadzwyczajnym wysilkiem zachowac. Najwiekszym problemem bedzie znalezienie tych, ktorzy beda w stanie w ciagu swojego zycia wykorzystac ten zachowek. Jest pewnikiem, ze nie beda potrafily Epidiaskopy i Politbiura.

Ja bym sie na twoim miejscu bardziej martwil o dziedzictwo oryginalnego Chrystusa. A tobie wystarcza falszywka z Soboru Nicejskiego. Smietniczka jest jak najbardziej na miejscu. Powroc do pierwotnych gmin chrzescianskich, tych komunistycznych, kazdemu wedlug potrzeb chleba, a nie jego pozoru.

Sila emigrantow ekonomicznych nie da sie powstrzymac. Granica z Meksykiem jest za dluga. A Johanesburg zdobyty.

Trzeba bylo myslec zawczasu. Szalupa ratunkowa tez zatonie. Patrz, te trojkaty to pletwy rakinow.
    • wikul Fatalna wpadka wizerunkowa PiS 09.11.15, 17:02
      Opublikowali na swoich stronach ekspertyzę, która miażdży... ich pomysły

natemat.pl/161155,fatalna-wpadka-pis-opublikowali-na-stronie-ekspertyze-ktora-miazdzy-ich-projekt?fb
      • wikul Doradca Tuska wicepremierem i ministrem ... 09.11.15, 20:28
        ... w rządzie PiS.

Syn socjalisty (niektórzy mówią komunisty) Kornela Morawieckiego.

pl.wikipedia.org/wiki/Mateusz_Morawiecki

Tak to się plecie.
        • jerycho666 ze dozylem takich czasow 09.11.15, 22:19
          wikul napisał:

> Syn socjalisty (niektórzy mówią komunisty) Kornela Morawieckiego.

Tekst wzbudzajacy oslupienie.
          • wikul Re: ze dozylem takich czasow 09.11.15, 22:34
            jerycho666 napisała:

> wikul napisał:
            >
            > > Syn socjalisty (niektórzy mówią komunisty) Kornela Morawieckiego.
            >
            > Tekst wzbudzajacy oslupienie.

Takie są fakty. Poczytaj tutaj, może jeszcze bardziej osłupiejesz.

waldemar-rajca.blog.onet.pl/2015/11/07/kornel-morawiecki-kontra-mateusz-morawiecki/
            • andrzejg Re: ze dozylem takich czasow 09.11.15, 22:41
              Rychowi chyba nie o to chodziło...dziadek z Wermachtu się kłania
              • wikul Re: ze dozylem takich czasow 09.11.15, 22:57
                andrzejg napisał:

> Rychowi chyba nie o to chodziło...dziadek z Wermachtu się kłania

Czasem trudno się zorientować.
                • qwardian Re: ze dozylem takich czasow 10.11.15, 12:44

Ja bym usilnie prosił o zachowanie przynajmniej pozorów przyzwoitości...

Pod nieustanną obserwacją znajdowała się cała rodzina przewodniczącego SW. Kilkunastoletni syn Kornela Morawieckiego był nieustannie zatrzymywany i przesłuchiwany. Kilkakrotnie wymuszano na nim informacje biciem. Kilka razy wywożony był do lasu. Jak po latach wspomina - naprawdę bał się wtedy, kiedy banda ubeckich zbirów krzyczała: "Zobaczysz - zgwałcimy teraz twoją siostrę!". SB nie dowiedziała się jednak niczego.
                  Wyciąganie syna lidera SW ze szkoły mogło skończyć się też tym, że zamiast zdawać maturę - znów będzie siedział w areszcie, lub na przesłuchaniu. Egzaminy dojrzałości zdawał więc po ukryciu się jako pacjent jednego z wrocławskich szpitali.
                  SB była częstym, oczywiście nieproszonym gościem w domu Morawieckich. Dom przetrząsała także podczas nieobecności gospodarzy. W czasie jednej z takich wizyt zginęły wszystkie rodzinne albumy i fotografie.

nowahistoria.interia.pl/prl/news-kornel-morawiecki-i-szesc-lat-esbeckiego-poscigu,nId,1713209
                  • wikul Re: ze dozylem takich czasow 10.11.15, 14:43
                    qwardian napisał:

> Ja bym usilnie prosił o zachowanie przynajmniej pozorów przyzwoitości...

Kogo prosisz i o co? Mam wrażenie że dyskutujesz z własnymi myślami. Nikt nie kwestionował zasług Kornela Morawieckiego i cierpień jego rodziny w czasie PRL-u. Tym bardziej zdumiewała (nie tylko mnie) jego sympatia do przegranego systemu. Gdyby nie to już dawno byłby posłem lub senatorem. Na szczęście syn nie ma już słabości do socjalizmu i poszedł swoja liberalną drogą. Ja tylko zwróciłem uwagę jak różne drogi obrali oboje.
            • jerycho666 Re: ze dozylem takich czasow 10.11.15, 20:00
              wikul napisał:

> Takie są fakty. Poczytaj tutaj, może jeszcze bardziej osłupiejesz.
              > waldemar-rajca.blog.onet.pl/2015/11/07/kornel-morawiecki-kontra-mateusz-morawiecki/

Ciekawy artykul. Autor ma racje i Kornel ma racje. Mateusz tez skutecznie z pradem i z wiatrem ustawia sie w zyciu.

Istota problemu jest nierownowaga sil. Autor Rajca oprowadza nas po wirtualnym swiecie wolnego rynku. Wolnosc jego musialby osobiscie przywrocic Karol Marks. Ale nie moze i nie zrozumialby dlaczego mialby chciec.

Nawet Kornel zalpywal sie na "socjalizm tak, wypaczenia nie". Ale nie po to byla tytaniczna praca wybrancow. No i wyszlo jak zwykle. Co jest najlepszym dowodem na to jakim jestem antysemita i narodowcem narodu wybranego.
              • polski_francuz Kornel 13.11.15, 08:13
                byl kolega adiunktem z PWr a syn jest bardzo zdolnym mlodym czlowiekiem bo zrobil i UWr i AE we Wroclawiu. Sa probowalem studiowac matematyke na UWr po doktoracie juz pracujac ale bylo za duzo roboty i machnalem reke po jednym semestrze.

Wnosze, ze to bedzie dobry i zdolny minister. Popytam sie kolegow z PWr, ktorzy przyjezdzaja do mnie w grudniu.

PF
    • wikul Trudno zrozumieć 10.11.15, 17:13
      Kadencja starego Sejmu zakończyła się 8 listopada. Prezydent - jeśli tak Prawu i Sprawiedliwości spieszy się do rządzenia - mógł zwołać pierwsze posiedzenie nowo wybranego parlamentu na 9 listopada. Mógł, ale i nie mógł, bo tego dnia na audiencji przyjmował go Franciszek. Kurtuazyjna wizyta okazała się ważniejsza niż inauguracja Sejmu. ...

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,19163708,trudno-zrozumiec-prezydenta-andrzeja-dude.html#ixzz3r6cP1nJd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka