Dodaj do ulubionych

Trochę obojętnie

19.02.16, 07:48

Zastanawiam się, i jakoś nie mogę w sobie wykrzesać gniewu, oburzenia, pogardy - czego tam jeszcze.

Jakoś zobojętniałem. Od chwili, kiedy rozpoczęły się gadki o motorówce, od kiedy rozpoczęto tzw. "wojnę na górze". Od czasu, kiedy w publicznej przestrzeni zamiast słów rozległy się wrzaski.

Mam trochę inną perspektywę. Osobiste doświadczenie bardzo biednego kraju, naoczny kontakt z ludzka nędza, nędzą u nas niewyobrażalną.

I kontakt z historią, świadomość uprawiania przez wieki tzw. polityki historycznej. Nurzanie osób w gó...e - jako norma. Na świecie - wszędzie, norma.

Więc - niech będzie.

Chciałbym w tej sytuacji pójść sobie do lasu. Ale nie mogę. Leszczyny wciąż jeszcze pylą.

Szkoda.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Problemy zastepcze 19.02.16, 08:39
      Bieda, okupacja, strata niepodleglosci to byly problemy. Dzis, jakos trzeba walecznosc ludu utrzymywac w gotowosci bojowej.

Padlo na pierwszego prezydenta 3.RP. Mowi siem trudno. Jeszcze jeden powod by wladzy nie dawac msciwym i konfliktowym.

PF
      • superspec Wałęsa współpracował z SB to jest fakt. 19.02.16, 09:19
        Więcej Żydów zginęło z rąk Polaków niż zostało przez nich uratowanych to też fakt. Można sobie z tych faktów wysnuwać różne polityczne wnioski. Żydzi mogą żądać odszkodowań. Polacy czuć się atakowani. Bolek może twierdzić iż to atak na Niego. Gwiazda mówić o tym, że powstanie III RP było ukartowane. Ale przed faktami się nie ucieknie do lasu bo to też postawa polityczna.smile
        www.wprost.pl/ar/411393/Wiecej-Zydow-zginelo-zrak-Polakow-niz-zostalo-przez-nich-uratowanych/
        wiadomosci.onet.pl/kraj/lukasz-kaminski-w-rzeczpospolitej-kiszczak-czul-sie-pewnie/g59g87
        • polski_francuz Re: Wałęsa współpracował z SB to jest fakt. 19.02.16, 09:33
          Zaden narod nie jest ubezpieczony od bledow. Zbrodnie popelnionych przez Angoli, Francuzow, Niemcow, Amerykancow czu Ruskich sa i wieksze od tych polskich i gorsze i nie-do-usprawiedliwienia. A jakos sie o nich zapomina i Angolom, ... Ruskim nie przeszkadzaja w tym by byc dumnym z dokonan ich narodow.

Spuscmy wode na durnowata msciwosc kurdupla i sciskajmy kciuki za Morawieckiego i jego plan. Te droga wchodzi nowa Polska za ktora sciskam kciuki i z ktorej bede dumny i ja i moje dzieci.

PF
        • copyleftist Re: Wałęsa współpracował z SB to jest fakt. 19.02.16, 10:01
          > Ale przed faktami się nie ucieknie do lasu

To nie ucieczka. To tylko chęć bycia w jakiejś czystej przestrzeni. A le i tam - to cholerne pylenie.
          • andrzejg Re: Wałęsa współpracował z SB to jest fakt. 19.02.16, 10:09
            podobno mają wycinać...będzie lepiej
    • copyleftist Re: Trochę obojętnie 19.02.16, 20:52
      Stary Norwid kiedyś zapytał:

"Cóż Grek w Tartarii znajdzie, jeśli jak Grek szuka?"

Chciałbym dowiadywać się z archiwalnych badań o przyzwoitości, o ludziach, którzy chcieli i potrafili bronić swojej tożsamości, bez wzgledu na cenę.

Ale publikuje się dowody małości i podłości. Kto je publikuje?

Norwid nazwałby takich Grekami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka