Dodaj do ulubionych

Słowacja odebrała obywatelstwo 1529 osobom

18.10.16, 14:50
Słowacja odebrała obywatelstwo Słowacji ludziom z podwójnymi paszportami mieszkającymi poza granica Słowacji:
Cytat:
die deutsche (363), österreichische (225), britische (144), ungarische (76), amerikanische (61), norwegische und niederländische (jeweils 34), belgische (26), schweizerische (23), italienische (22), irländische (21), kanadische (17), australische (16), finnische und schwedische (jeweils 10), französische (9), chinesische und russische (jeweils 3), isländische, polnische und ukrainische (jeweils 2) und in je einem Fall die luxemburgische, dänische, neuseeländische, israelische und die serbische Staatsbürgerschaft annahmen.

unser-mitteleuropa.com/2016/10/18/das-slowakische-staatsbuergerschaftsgesetz-kostet-vielen-die-staatsbuergerschaft/
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Słowacja odebrała obywatelstwo 1529 osobom 18.10.16, 15:11
      Za ciosem Słowaków mogą pójść inne państwa Grupy Wyszehradzkiej, ciekawe jaką pozycję zajmie tu Polska?
      • qwardian Re: Słowacja odebrała obywatelstwo 1529 osobom 18.10.16, 16:41
        Słowacja jest malutka i ma obawy związane z tożsamością własnych obywateli. Ja wprawdzie mam w domu głęboko w szufladzie różnego rodzaju dziwne dokumenty i płakałbym jak dziecko, jakby ktoś wyrywał mi serce.

Jesteś pewna, że nie na własną prośbę, niby skąd władze mogą wiedzieć, że ktoś legitymuje się obcym paszportem...
        • monalisa2016 Re: Słowacja odebrała obywatelstwo 1529 osobom 18.10.16, 16:57
          Cosik przeoczyłam, przeoczyłam 421 obywateli czeskich którym tez odebrano obywatelstwo Słowacji.
          www.hirek.sk/belfold/20161016171124/Eddig-1-529-szemely-veszitette-el-szlovak-%20allampolgarsagat.html

qwardian robisz się podejrzanym, nie masz tam którychś książeczek kupionych? smile, smile

• qwardian Re: Słowacja odebrała obywatelstwo 1529 osobom 18.10.16, 18:18
            Nie kupionych, uczciwie wydeptane stopami pielgrzyma. Skąd władza może wiedzieć, że ktoś ma obcy paszport? Niechybnie musieli wystąpić o zrzeczenie poprzedniego obywatelstwa. Albo czegoś nie wiem...
            • monalisa2016 Re: Słowacja odebrała obywatelstwo 1529 osobom 18.10.16, 19:26
              qwardian przedeptałeś już Jakobs-trasę do Santiago de Compostela ze tyle masz "książeczek"?
      • benek231 Re: Słowacja odebrała obywatelstwo 1529 osobom 18.10.16, 18:35
        monalisa2016 napisał(a):

> Za ciosem Słowaków mogą pójść inne państwa Grupy Wyszehradzkiej, ciekawe jaką p
        > ozycję zajmie tu Polska?
        Niestety Polska nie pojdzie w slady Slowacji - zbyt duzy koszt. A Polonia Amerykanska i Kanadyjska jest zazwyczaj konserwatywna, tradycjonalistyczna, i kosciolkowa, ale na ten numer nie pojdzie z cala pewnoscia.
        Szkoda, gdyz w ten sposob mialbym sprawe zalatwiona bez starania sie o to.
        • monalisa2016 Re: Słowacja odebrała obywatelstwo 1529 osobom 18.10.16, 19:23
          Naturalnie ze nie pójdzie Polska na to, między wpływami a utratą była by wielka różnica.

Utrata:
          - otumanionych wyborców poza granicami kraju (szczególnie PiS za oceanem)
          - utrata pieniędzy wpływających do kraju od gastarbeiterów (statystyki mówią o wielkich milionach).
          - obywatel mieszkający poza granicami Polski liczy się statystycznie do ilości obywateli danego kraju,
          chodzi tu o dotacje z Unii.

Zyski:
          - jednorazowe przypływy do budżetu państwa w ramach zrzeczenia się polskiego obywatelstwa.

Jak widzimy Polska nigdy nie pójdzie na taki układ jak Słowacja, będzie zawsze akceptować poza obcym obywatelstwem polskie czyli służbę dwóm mamonom.

Pozbawienie słowackiego obywatelstwa wynikło z niezmodyfikowania starego prawa, które nie akceptuje podwójnego obywatelstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka