Dodaj do ulubionych

Podzialy polityczne

13.04.17, 16:07
Kazdy kraj ma takie podzialy polityczne (i partie z niego wynikajace) na jakie zasluguje.

Niemcy maja dosc zdrowa socjaldemokracje i umiarkowanych chrzescijan. I jedni i drudzy dosc prorynkowi. Francja ma dosc stabilnych burzujow dbajacych o swoje zony i rodziny i rosnaca na gruzach lewej lewicy prorynkowa socjaldemokracje.

Co ma Polska? Ano ma jedna partie dbajaca o swe interesy a z drugiej strony dogmatycznych katolikow. Ci drudzy sa obecnie u wladzy co wymaga poglebionych studiow katechizmu by na ten przyklad zrozumiec co to jest ta Fatima n/t ktorej obraduje polski Sejm.

Wypada mi tylko podziekowac Najwyzszemu za to, ze ci dogmatyczni katolicy nie mieszaja zbytnio do rynku.

PF

Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Podzialy polityczne 13.04.17, 16:09
      nie mieszaja sie zbytnio...

Sorry

PF
    • xiazeluka Re: Podzialy polityczne 13.04.17, 17:33
      Jak to możliwe, że ten osobnik za każdym razem pisze nonsensy?
      • polski_francuz Konsekwencje podzialu 13.04.17, 18:59
        sa niebanalne. Polska staje sie, w oczach cudzoziemcow panstwem religijnym. Jak Iran, nie przymierzajac.

Stad moje zainteresowanie, drogi kolego forumowy.

PF
      • starywro-bel Re: Podzialy polityczne 13.04.17, 19:03
        Tez sie kiedys dziwilem a bylo wtedy jeszcze z nim nie najgorzej.
      • maksimum Re: Podzialy polityczne 13.04.17, 19:08
        xiazeluka napisała:

> Jak to możliwe, że ten osobnik za każdym razem pisze nonsensy?

Taki glupi sie urodzil.
    • qwardian Re: Podzialy polityczne 13.04.17, 19:45

Również uważnie obserwuję jego przemianę. To był równy gość. Z inżyniera ateisty stał się kabalistą. Kabaliści mają to, że zaczynają od hierarchii kościoła i potem drążą niżej. I to wszystko w miarę zbliżania się Paschy...
      • polski_francuz Lokomotywa 13.04.17, 19:54
        Sytuacja w kraju zaczyna mnie niepokoic. Mam wrazenie, ze wpierw powoli, ospale a potem coraz szybciej nasz kraj rodzinny zaczyna sie cofac w przeszlosc.

I jedyne to co moge zrobic to pohallakowac troche.

PF

• qwardian Re: Lokomotywa 13.04.17, 20:24
          Kiedy Muslemy staną się nieznośne do granic wytrzymałości, zawsze możesz wracać do naszej katolickiej Polski.
          • polski_francuz Chcial moc byc 14.04.17, 08:12
            Swiat przyszlosci bedzie multi-kulti. Czy sie nam to podoba czy nie. Co do Polski to jak wielu emigrantow, to ja bym chcial moc byc z Polski dumnym i nie musiec sie tego co o niej czytam wstydzic.

A z te wladza trudno mi to przychodzi.

PF
            • xiazeluka Re: Chcial moc byc 14.04.17, 10:22
              Wstydź się za siebie. Nie można się wstydzić za innych.

A świat przyszłości nie będzie multi-kulti, lecz monokulti: islamski. Między innymi przez takich kretynów jak Ty.
              • polski_francuz Arogancja Francja 14.04.17, 11:01
                "Między innymi przez takich kretynów jak Ty."

Odpowiem moze troche nie na temat. Ale jak z Toba "rozmawiam" to mi sie przypomina rozmowa z niemieckimi przyjaciolmi na poczatku mojego pobytu W Berlinie z lat 80-tych. Przyjechalem tam po kilku latach we Francji gdzie pracowalem na uniwersytecie i zdobywalem dyplomy.

W Berlinie mialem niezla pozycje jako szef projektu w malym przedsiebiorstwie i czulem, ze jestem na takiej pozycji na ktorej powinienem byc.

Otoz przyjaciele, widzac pewnie moje zadowolenie z pracy zadali mi pytanie "Jak sie bedziesz zachowywal kiedy wreszcie osiagniesz sukces o ktory sie tak bardzo starasz?". A ja im na to i szczerze "Wowczas nareszcie bede mogl byc arogancki". A oni mi na to, ze nigdy nie mozna byc aroganckim bez wzgledu na sukces jaki sie osiaga.

I ta lekcja dobrze mi utkwila w glowie. I Ci ja chetnie przekazuje bo jej potrzebujesz.

A co do reszty, Arabowie juz doszli w 7 wieku chyba do Poitiers, zostawili dosc duzo genow we francuskich kobitach ale dostali w kuper i poszli w czorta. Dzisiej sa opoznieni w rozwoju cywilizacyjnym i w rozwoju ekonomicznym. Musza sie uczyc i, ci madrzejsi sie ucza.

Jak sie obronic, przed tymi glupszymi musimy sie uczyc my sami. I jakos, kiedys sie nauczymy.

PF
                • xiazeluka Re: Arogancja Francja 14.04.17, 11:40
                  Fakty są obojętne emocjonalnie, więc arogancja nie ma tu nic do rzeczy.

Arabowie nie muszą się uczyć i myśleć. Wystarczy, że się mnożą.
                  • polski_francuz Re: Arogancja Francja 14.04.17, 13:05
                    Fakty owszem, wyzwiska nie.

PF
                    • xiazeluka Re: Arogancja Francja 14.04.17, 13:53
                      To jest opis zjawiska, a nie wyzwisko.
                      • polski_francuz Re: Arogancja Francja 14.04.17, 14:13
                        Subiektywne opis i uzywajac slow uznanych powszechnie za obrazliwe. Nie mam mozlwosci by Ci dac w morde ani by Ci urznac jaja w pojedynku.

Wiec wbij sobie w leb, ze ludzi sie nie obraza na forum.

Capito?

PF
                        • xiazeluka Re: Arogancja Francja 15.04.17, 10:48
                          To, że jesteś kretynem jest faktem. A fakty nikogo obrażać nie mogą. Utrwal to sobie w kapustce.
                          • polski_francuz Re: Arogancja Francja 15.04.17, 16:38
                            Pewnie jestem. Probowalem rozmawiac z idiota jak z czlowiekiem. To sie skonczylo.

Adieu

PF
            • dachs naukawe srulti-multi 14.04.17, 12:02
              polski_francuz napisał:

> Swiat przyszlosci bedzie multi-kulti.

Świat przeszłości (a przynajmniej ten europejski świat) już był multi-kulti.
              I jest szansa że po tym ponurym okresie, w którym "siły postępowe" najpierw narzucały ludziom "sprawiedliwy świat", a teraz próbują oswoić Europę z islamem, znowu do multi-kulti powróci.
              Ale, by to nastąpiło "siły postępowe" muszą trochę oprzytomnieć i zamiast zwalczać chrześcijaństwo, postudiować historię. Z niej dowiedzą się, że tak cenione wartości, jak humanizm, wolna wola jednostki, demokracja, a nawet liberalizm, bez których to wartości multi-kulti nie jest możliwe, powstały - proszę PFa - na gruncie filozofii chrześcijańskiej właśnie.
              Powyższe wartości są natomiast absolutnie obce islamowi, więcej, stanowią dla niego śmiertelne zagrożenie. Mułłowie to wiedzą, zwalczają i z tego powodu islam jest największym zagrożeniem dla Twojego multi-kulti.
              Perspektywa Europy jest taka, że albo postempactwo przejrzy na oczy, albo za samo wspomnienie o multi-kulti będzie brało po sto kijów na gołe podeszwy stóp.
              My, niestety, razem z nim.
              • polski_francuz Mierz zamiary na sily 14.04.17, 13:18
                Mam w nosie islam i inne religie. Kazdy ma swoje mniejsze czy wieksze hobby. Religia jest jedna z nich. W zaden sposob nie pomoze w rozwiazaniu problemow spoleczenstw, krajow, czy swiata.

Z drugiej strony, historia troche pomoga w zrozumieniu ludzi i spoleczenstw ale malo pomoze w znalezieniu drogi na przyszlosc. Moze, troche, w organizacji spoleczenstw jak te droge sie znajdzie.

Ludzie emigruja od zawsze. Ludzkosc zaczela od Afryki i sie rozprzestrzenila wszedzie. Tam gdzie wyladowali mieli swoje problemy. I starali sie jak umieli rozwiazac. Obecnie nie da sie problemow rozwiazac na skale jednego narodu czy jednego panstwa.

Niemcy sa zbyt slabi ekonomicznie by zawalczyc z Chinami czy nawet Stanami (choc to ostatnie sie zbliza). Francja nie powtorzy juz na pewno swojej wielkiej historii a Polska musi sie nauczyc zyc w dzisiejszym swiecie i nauczuc mierzyc zamiary na sily a nie odwrotnie.

Kazdy ma swoje problemy. I partie jakos moga grupowac grupy spoleczne. Bo, w szczegolnosci w Polsce, jak mi pisze hymenos, nie ma az tylu ortodosyjnych katoli by prowadzic taka durna polityke jak obecnie.

PF
                • monalisa2016 Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 13:50
                  polski_francuz napisał:

> Mam w nosie islam i inne religie. Kazdy ma swoje mniejsze czy wieksze hobby. Re
                  > ligia jest jedna z nich. W zaden sposob nie pomoze w rozwiazaniu problemow spol
                  > eczenstw, krajow, czy swiata.

Ignorant wykazuje sie całkowitym brakiem wiedzy, islam to nie tylko religia ale tez system polityczny.

> Ludzie emigruja od zawsze. Ludzkosc zaczela od Afryki i sie rozprzestrzenila ws
                  > zedzie. Tam gdzie wyladowali mieli swoje problemy. I starali sie jak umieli roz
                  > wiazac. Obecnie nie da sie problemow rozwiazac na skale jednego narodu czy jedn
                  > ego panstwa.

Tak ludzie emigrowali zawsze z ta uwaga ze integrowali sie w społeczeństwa w przeciwności do dzisiejszej emigracji z islamskich państw.
                  Islam zabrania integracji w "bezbożne" społeczeństwa o tym mówi:
                  - Sure 3 Verset 28
                  - Sure 4 Verset 144
                  - Sure 5 Verset 51
                  - Sure 9 Verset 23

- Sure 9 Verset 23 zakazuje przyjaźni z "bezbożnym" społeczeństwem. "Bezbożni" w islamie wszyscy inni którzy nie wyznają islamu.
                  Sam widzisz pefcia, islam zabrania u siebie, u wyznawców islamu multikulti w przeciwności do tego co ty tu nam na forum głosisz.

>
                  > Niemcy sa zbyt slabi ekonomicznie by zawalczyc z Chinami czy nawet Stanami (cho
                  > c to ostatnie sie zbliza). Francja nie powtorzy juz na pewno swojej wielkiej hi
                  > storii a Polska musi sie nauczyc zyc w dzisiejszym swiecie i nauczuc mierzyc za
                  > miary na sily a nie odwrotnie.

Słabi ekonomicznie?
                  Słabi politycznie pod niszczącą dyktaturą: CDU/CSU, SPD, Grüne, FDP, Die Linke czyli jedności Merkel która uzależniła w największym stopniu Niemcy nie tylko od Stanów ale tez od krajów arabskich.
                  • qwardian Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:00

Przyjdzie taki dzień Liso, że będziemy wspólnie wyzwalać miasta starej Europy z rąk islamistów jak Aleppo w Syrii. Ale to wszystko w szlachetnym celu ratowania cywilizacji białego człowieka, a nie wskrzeszenia Lenina, co sugerował na naszym forum Igor...
                    • monalisa2016 Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:05
                      Jak europejskie społeczeństwo nie zareaguje na to co sie dzieje, będziemy straceni.
                      Zachodnie społeczeństwa (nie klakierskie rządy czy Bruksela) popierają Polskę i Węgry.
                      • qwardian Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:30

Nie mogę niestety uczestniczyć na francuskich forach, żeby głośno popierać kandydaturę współczesnej Joanny d’Arc, ale jeżeli wygra lewica we Francji, wraz z Martinem Schulzem w Niemczech, wszystkie opcje będą na stole...
                        • polski_francuz Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:36
                          Jak wygra Jaroslawa to Francja zbankrutuje w ciagu roku. Bo mamy zadluzenie u roznych (w tym u Arabow) w wysokosci 2 500 mld € czy cos. I dla pozyczkodawcow ryzyko wycofania ze strefy € i z EU bedzie zbyt duze. Co pewnie rozumiesz bos inwestor.

Moje pensja a potem emerytura spadna i dlatego jestem przeciwko tej pani.

PF
                          • qwardian Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:44

Francja wyjdzie z Unii bez względu i wróci do własnej waluty, bo jest niekonkurencyjna z ambicjami. W zasadzie po tym całym projekcie żal mi będzie waluty Euro i mam jakiś cień nadziei, że pozostanie i na gospodarce będzie budować się nowa Unia.
                            • polski_francuz Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:49
                              Walisz we mnie jak ksiadz na kazaniusmile

Mam nadzieje, ze przyszlosc bedzie inna. Jakos sie doloze do tej przyszlosci przez glos w wyborach.

PF
                            • monalisa2016 Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:59
                              Francja, Szwecja sa już straconymi krajami, jak tak dalej pójdzie ustawimy sie w kolejce za nimi.
                        • wikul Tęsknoty karpia za Bożym Narodzeniem 15.04.17, 13:49
                          qwardian napisał:

> Nie mogę niestety uczestniczyć na francuskich forach, żeby głośno popierać kand
                          > ydaturę współczesnej Joanny d’Arc, ...

Głupota nie boli.
                    • polski_francuz Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:23
                      Wojny domowej lepiej uniknac. Dlatego tez lepiej uniknac populistycznych rzadow jak ten PiSu w Polsce (juz za pozno) czy Jaroslawy Le Pen we Francji albo tej Frauke Palke w Niemczech (jeszcze jest czas). Nawiasem mowiac, Frauke walczy z islamem jego bronia i daje sobie robic dziecismile

PF
                • dachs Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:12
                  polski_francuz napisał:

> Mam w nosie islam i inne religie.

I niesłusznie. Bo nie chodzi tu tylko o wiarę (a wierz sobie albo nie wierz), ale o wynikającą z tej religii filozofię, także społeczną.
                  I tak się staje, że ustrój i stosunki społeczne na jakimś terytorium są wynikiem doktryny religijnej.
                  Doktryna judeo-chrześcijańska, podkreślając wolną wolę człowieka i oddzielając Boga od natury, stworzyła podwaliny pod wszystko to, czym się teraz biali ludzie cieszą, także pod nowoczesną naukę.
                  I jest to jedyna taka doktryna.
                  Wszystkie inne opierają się albo na niedookreślonym determinizmie, albo na podporządkowaniu ziemskiego porządku rzeczy siłom nadprzyrodzonym, albo wręcz na utożsamianiu natury z bogiem, przy czym ilość odpowiedzialnych za wydarzenia na ziemi bogów, nie ma znaczenia.

> Ludzie emigruja od zawsze. Ludzkosc zaczela od Afryki i sie rozprzestrzenila ws
                  > zedzie. Tam gdzie wyladowali mieli swoje problemy. I starali sie jak umieli roz
                  > wiazac. Obecnie nie da sie problemow rozwiazac na skale jednego narodu czy jedn
                  > ego panstwa.

Ale skalę np. Europy można. Pod jednym warunkiem imigranci, albo przyjmują nasze obyczaje, albo won do domu.
                  • polski_francuz Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:19
                    "ustrój i stosunki społeczne na jakimś terytorium są wynikiem doktryny religijnej. Doktryna judeo-chrześcijańska, podkreślając wolną wolę człowieka i oddzielając Boga od natury, stworzyła podwaliny pod wszystko to, czym się teraz biali ludzie cieszą, także pod nowoczesną naukę."

Zgoda. Ale nie o tym mowa. A jedynie o roli religii w rozwiazywaniu dzisiejszych problemow. Ktora jest zadna.

" Pod jednym warunkiem imigranci, albo przyjmują nasze obyczaje, albo won do domu"

To jest zyczenie i cel. Na razie realizacja nie jest skuteczna. Ale to tez temat na inny watek.

PF
                    • dachs Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:41
                      polski_francuz napisał:

> To jest zyczenie i cel. Na razie realizacja nie jest skuteczna.

Ale coś się budzi.

www.epochtimes.de/politik/deutschland/schaeuble-zu-integrationsunwilligen-migranten-es-gibt-bessere-orte-die-scharia-zu-leben-als-europa-a2095019.html
                      Rok temu nie do pomyślenia.
                      • polski_francuz Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 14:47
                        Schaüble tez nam dal wytyczne jak glosowac we Francji: na Macronasmile

Rozwiazanie problemu emigrantow jest co najmniej europejskie (selekcja na granicach Europy) ale bardziej swiatowe (wlaczajac Turcje ktora ma Syryjczykow i Rosje) i Stany (by zaczely troche rozsadniej postepowac).

PF
                        • monalisa2016 Re: Mierz zamiary na sily 14.04.17, 15:53
                          Twój kandydat?
                          www.valeursactuelles.com/politique/pensant-etre-hors-antenne-macron-soutient-lislamiste-sulfureux-mohamed-saou-80305
                • lont12 Re: Mierz zamiary na sily 15.04.17, 12:07
                  wygląda na to że ludzie wciąż potrzebują religii jak opium.... nawet na amerykańskich dolarach napisane jest "In God we trust"... każdy prezydent USA przysięga na Biblię, a mógłby przecież na Mein Kampf przysięgać, bo zamiary są niecne....
    • hymenos Re: Podzialy polityczne 14.04.17, 11:08
      To marny wniosek w sytuacji, gdy największe organizacje polityczne uzyskują w porywach kilkanaście procent poparcia ogółu społeczeństwa. PiS czy PO są moimi wrogami politycznymi i twierdzenie, że ja uosabiając całą różnorodność ludzi nie głosujących na partie parlamentarne, na takich wrogów zasługuję jest nadużyciem.
      • polski_francuz Re: Podzialy polityczne 14.04.17, 11:12
        Uwazasz zatem, ze jest potencjal na inna partie polityczna? Poki co to mamy taki podzial jaki mamy. Co gorsza, PiS probuje zawladnac polskimi duszami poprzez media i poprzez sojusz z Kosciolem. I uzywa tych srodkow by sie przed nowymi (i starymi tez) konkurentami obronic.

PF
        • hymenos Re: Podzialy polityczne 14.04.17, 11:24
          polski_francuz napisał:

> Uwazasz zatem, ze jest potencjal na inna partie polityczna? Poki co to mamy tak
          > i podzial jaki mamy. Co gorsza, PiS probuje zawladnac polskimi duszami poprzez
          > media i poprzez sojusz z Kosciolem. I uzywa tych srodkow by sie przed nowymi (i
          > starymi tez) konkurentami obronic.

Tak wygląda walka polityczna w demokratycznym państwie, która w chwili obecnej polega przede wszystkim na przyprawianiu rogów swoim przeciwnikom politycznym. Trudno mi powiedzieć dlaczego tak jest, bo samą skutecznością tego typu zabiegów wytłumaczyć tego się nie da. W efekcie w całym świecie demokratycznego zachodu wizje elity rozjeżdżają się z potrzebami i dążeniami dołów, które na te elity głosują. To tak w skrócie i uproszczeniu.
          • polski_francuz Re: Podzialy polityczne 14.04.17, 11:34
            Masz racje co do zachodu. Ale zostanmy, poki co, w Polsce. Potencjal na jaka partie polityczna widzisz w Polsce?

PF
            • hymenos Re: Podzialy polityczne 14.04.17, 11:48
              polski_francuz napisał:

> Masz racje co do zachodu. Ale zostanmy, poki co, w Polsce. Potencjal na jaka pa
              > rtie polityczna widzisz w Polsce?

Tu nie chodzi o profil polityczny. Widzę potrzebę twórczej anarchii w poczynaniach partyjnych. Mniej regulacji, więcej swobody w działaniu na dole i górze. Tysiące ustaw, regulacji i rozporządzeń zabijają inicjatywy oddolne, odpowiedzialność za swoje poczynania i budują społeczeństwo roszczeniowe.
              • lont12 Re: Podzialy polityczne 15.04.17, 12:03
                Prawda jest taka że w Polsce nie ma prawdziwej opozycji i dlatego Polacy wybierają mniejsze zło, czyli PiS... i mają w tym wypadku absolutną rację!!!
              • wikul Re: Podzialy polityczne 15.04.17, 15:42
                ... Niszczenie ma w sobie coś hipnotyzującego i PiS, polewając benzyną to Trybunał Konstytucyjny, to edukację szkolną, Unię Europejską, to znów szpitale albo WOŚP, rozrzuca płonące zapałki i patrzy, jak lgniemy ku płomiennemu widowisku. Korumpuje nasze umysły spektaklem destrukcji. A niełatwo się temu oprzeć. Nie pobiec, nie lamentować, nie gasić. Dramatyczne zdarzenia wyzwalają odruch natychmiastowej reakcji. Ale jeśli palą się naraz i remiza, i ratusz, i stodoła, to co robi zwykły człowiek? Wpada w rozpacz i oszołomienie. I o to w tej grze chodzi. Tak, czyniąc pogorzeliska na wszystkich dostępnych frontach, uzyskuje się przewagę nad myślami i uczuciami milionów ludzi. Dorota Masłowska nazwała cykl swoich felietonów "Jak przejąć kontrolę nad światem nie wychodząc z domu". Świetny byłby to tytuł dla strategii Kaczyńskiego.
                Strach, jak wiadomo, odbiera zdolność trzeźwego myślenia. I o to także chodzi w tej grze. A więc po pierwsze - nie wolno się bać. Po drugie - nie patrzeć w płomienie. One od tego nie ugasną, a widoczna z daleka łuna wystarczająco powiadamia, że źle się dzieje w państwie. Staram się więc spoglądać dalej, a przede wszystkim - tam, gdzie chcę, a nie gdzie wymachują i pokrzykują zaklinacze społecznej uwagi. Młynarski radził robić swoje. Maria Peszek jeszcze prościej: "Bach-bach. Albo wolność, albo strach". A teraz mówi, że zamiast poddawać się narodowej manii cierpienia, będzie szczęśliwa. To jest myśl inspirująca: odmówić współudziału w zadawaniu sobie ran, żyć pięknie i łagodnie. Trudno o bardziej wywrotowy gest - wobec podpalaczy i zbyt ochoczych strażaków.

Za dużo czasu. Za dużo słów. Zbyt wiele myśli oddajemy polityce - teatrzykowi niskich instynktów i wielkich słów. Nie chcieliśmy zajmować się nią na co dzień, po obywatelsku i pragmatycznie. A teraz, gdy ona demonicznie zajęła się nami, lgniemy do niej znów, jak na gusła. ...

Paulina Wilk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka