Gość: x-person IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 12:20 Guangdong to invest 139 billion yuan on nine railway projects www.chinaview.cn 2004-10-08 17:31:47 GUANGZHOU, Oct. 8 (Xinhuanet) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Z. Poreba Transrapidem 480km/godz. do Berlina IP: *.cvx.algx.net 10.10.04, 18:22 O NASZE DZIECI List otwarty do Prezydenta Miasta Bydgoszczy Konstantego Dombrowicza Szanowny Panie Prezydencie, Pan lubi miasto Knossos i Heraklion. Ja również, dlatego wierzę, że zrozumielibyśmy się w mig jak rodowici bydgoszczanie, pochodzący z wiktoriańskiej układności mieszczanstwa. (NB twórcą wiktoriańskiego splendoru był książę Albert z Coburga, gdzie stoi kopia rzeźby naszego wodotrysku „Potop” z parku Jana Kazinierza.) Dizś leży mi na sercu zakwaterowanie 2 tysięcy bydgoskich studentów w Berlinie. Dowiedziałem się po rozmowach w rektoratach Freie Univesrität zu Berlin (Uniwersytetu Humboldta) i Technische Universität w Berlinie, że obie uczelnie chętnie przyjmą te dwa tysiące, ponieważ w przyszłym roku akademickim 2005/06 będą miały tyle miejsc nawet gdyby przyszło powiększyć wydziały. Studentenwerk również zapewnia, że zajmie się zakwaterowaniem, wyżywieniem, poradnictwem i pośrednictwem zarobkowych prac studentów. Zwiększenie tegorocznej liczby 40.000 studentów o 2 tysiące w przyszłym „spielt keine Rolle”. Pozostaje więc wybrać „trójkę murarską” w Urzędzie Miasta, która zbierze pieniądze na stypendia i czesne, dojazdy, zakwaterowanie, wyżywienie, pomoce szkolne i odzież. Pieniędzy jest w bród. Rząd warszawski brodzi w naszych pieniądzach, np. wysłał żolnierzy do Iraku. Jest też nie kończąca się liczba fundacji w kraju i zagranicą. Resztę zrobią studenci bydgoscy: pojadą i będą się uczyć. W rok po pierwszej fali 2 tysięcy poślemy następną falę, tak że w Berlinie polski będzie się słyszało częsciej niż niemiecki.. Obecnie jedzie się do Berlina koleją nie mniej niż 11-15 godzin, co jest skandalicznym sabotażem ministerstwa komunikacji i antypolskich sił politycznych funkcjunujących podziemnymi kanałami. Niemcy przygotowali wymianę szyn pod szybki pociąg Intercity 480 km/godz Berlin- Poznan-Bydgoszcz-Gdańsk już w 2001 roku Powstaje pytanie, dlaczego Urząd Miejski nie „kibicował” zrealizowaniu tego przedsięwzięcia mnistra komunikacji Niemiec. Przecież to nas by nic nie kosztowało. Koszt pokryliby Niemcy. Chodziło wówczas ich neokomunistom o wyeliminowanie kosztu budowy Transrapidu, żeby Niemcy mieli dość pieniędzy na zapłacenie uzbrojenia jak np. czołgi na kołach „Fuchs” dla zagranicznych przyjaciół. Tej okazji Urząd Miasta nie zauwazył w roku 2001 ani później, chociaż wiadkomo nawet dzieciom szkolnym w Bydgoszczy, że dopóki nie będzie szybkiego połączenia z Berlinem, Bydgoszcz będzie Kopciuszkiem. Tak jak kolej ucywilizowała Chicago, San Francisco i cały Dziki Zachód Ameryki, tak szybka linia kolejowa będzie blogosławieństwem dla wzrastającego pokolenia, które, zapewniam Pana, Panie Prezydencie, będzie całować Pna po rękach do jego późnej - oby jak najdłuższej! - starości. Zebrałem wielką garść wiadomości, ponieważ chciałem zadowolić moje dzieci. One to zwróciły moją uwagę na bliskość jednego z najznamienitszych w świecie, Uniwersytetu Humboldta. Wyrzucenie pieniędzy na produkowanie niedouczonych bezrobotnych i wolnych najmitów, których robocizny nikt nie będzie chciał, w miejscowych „uczelniach” jest karygodnym molestowaniem niewinnych dzieci. Rektor zaprosił do „Akademii” Bydgoskiej dziennikarza o wysoce wątpliwej konduity i bardzo kontrowersyjnym profilu. Ten dziennikarz, a nie minister szkolnictwa wyższego, miał przekonać dzieci chcące wejść w życie przez pilność i pracę, że choć daleko, bardz daleko, tej „Akademii” do Uniwersytetu w Heidelbergu, to na Bydgoszcz freblówka uniwersytecka wystarczy. (Ten osobnik stawił się przed młodzieżą „na cyku”, co zdradza zdjęcie z tego spotkania. Może dlatego był on taki szczery w zachwalaniu cynicznego pragmatyzmu warszawskiej władzy.) Bydgoszcz ma tradycje najwyższej kultury świata i mamy obowiązek wobec naszych dzieci je wskrzesić. Tym bardziej, że to jest realne, słuszne i konieczne, a przede wszystkim dlatego, że od nas zależy, czy dzieci bydgoskie dostaną rzetelne wykształcenie i przygotowanie do godnego życia. Knossos było kolebką naszej cywilizacji i chociaż istniało 4.000 tysiące lat temu, to jego cywilizacja wykwitła na hellenistyczną, rzymską i chrześcijańska kulturę. Obecnie broni się dostępu do tej kultury naszym dzieciom w Bydgoszczy, posyłając nasze podatki do Wilanowa na budowę kryształowego Disneylandu dla opresyjnych skrobipiórków brukselskich. Rektor „zorganizował” sobie hałturę kosztem 10.000 tysięcy dzieci. Widzę w tym podstawę do oskarżenia go o kryminalne molestowanie niewinnych. Dlatego, oburzony tak jak tysiące bezbronnych rodziców, proszę Pana Prezydenta o natychmiastowe zaprzestanie jego procederu i skierowanie jego działalności do zrewidowania przez Prokuraturę, a podjęcie wszechstronnych negocjacji dla przygotowania i umieszczenia bydgoskich studentów w FU i TU Berlin. Z uszanowaniem Zdzisław Poręba Odpowiedz Link Zgłoś