Gość: Amaral IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.08.01, 04:10 Witaj! Niedawno pisales cos o schizmie Mahometa w kontekscie: Zydzi - Arabowie (Muzulmanie). Czy mozesz cos wiecej na ten temat? Moze jakies linki? Pozdrawiam Amaral Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Scan Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Scana. IP: *.home.net.pl 28.08.01, 01:39 Witam Amaral, Podam na pewno, ale podaj mi trochę czasu. Będę pamiętał. Pozdr. Scan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amaral Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Scana. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.08.01, 03:20 Witaj Scan, No problem. Sa to sprawy, ktore interesuja mnie od lat; i to raczej kompleksowo. Bade czekal. Klaniam Amaral Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Amarala. IP: *.home.net.pl 31.08.01, 21:07 Witaj kolego, Linków nie podam (na razie) – bo się po prostu jeszcze do tego nie zabrałem. Wybacz. Za tybetańskiego lamę z plemienia Amdo nie mogę znaleźć ... Mahomet –schizma. Wydaje mi się, że było to parę zdań u nieocenionego Paula Johnsona i jego „Historii Żydów” Szukam wytrwale. Natomiast polecam „Mahomet” z serii „Biografie sławnych Ludzi” Maxime’a Rodison’a – PIWu, bardzo fajnie napisana rzecz, prawie beletrystyka. Jest tam sporo o przenikaniu judaizmu i chrześcijaństwa do islamu, choć autor przyznaje, że praktycznie nie ma źródeł n/t Mahometa. Można jeszcze pogrzebać w „Zarysie dziejów religii” Iskry, Wwa 1988 – dobre nazwiska tam piszą. Ale to raczej popularno-naukowa historia. Zmuszasz mnie, żebym poszedł do Biblioteki na Koszykową. Będę wracał do sprawy Pozdrawiam Scan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blong Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Amarala. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 21:12 Sproboje tez poszperac w swojej biblioteczce moze znajde kilka konkretniejszych faktow. Wedlog mojej wiedzy Machomet nie byl Zydem, tylko czerpal z Judaizmu przy tworzeniu Islamu. A z Judaizmu czerpal dlatego, ze w tym regionie byla bardzo silna diaspora Zydowska, ktora miala duzy wplyw na wierzenia miejscowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terek w drodze do lepszych IP: *.chello.pl 01.09.01, 11:37 Blong, masz rację. Była to próba dobicia do "lepszych" i jednocześnie typowa w historii transformacja zastępstwa starego starym, ale w nowym wydaniu. Islam jest kontynuacją swych poprzedniczek i sublimacją (może jej próbą) wcześniejszych kultur. Jest to typowe zjawisko synergii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terek A co na to Viri i Wojo? IP: *.chello.pl 01.09.01, 11:50 Małe dopowiedzenie. Polecam ciekawą książkę: Adam Mez, Renesans islamu, PIW, 1980. Z tej książki mały przykład dla tych co wypisują, że można (było) zachować równe traktowanie wyznawców różnych religii (przykład dotyczy XII w.): --za zamordowanie chrześcijanina albo żyda płaciło się tylko jedną trzecią tego co za muzułmanina; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amaral Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Scana_i_Blonga IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 01.09.01, 10:58 Witajcie, Bardzo dziekuje za dotychczasowe informacje. Jezeli cos jeszcze znajdziecie to podajcie, prosze. Scanie ! Jak Ty TO robisz ?! Pelen podziwu - Amaral Odpowiedz Link Zgłoś