Dodaj do ulubionych

__SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Scana.

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.08.01, 04:10
Witaj!

Niedawno pisales cos o schizmie Mahometa w kontekscie: Zydzi - Arabowie
(Muzulmanie).

Czy mozesz cos wiecej na ten temat?
Moze jakies linki?

Pozdrawiam
Amaral
Obserwuj wątek
    • Gość: Scan Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Scana. IP: *.home.net.pl 28.08.01, 01:39
      Witam Amaral,
      Podam na pewno, ale podaj mi trochę czasu. Będę pamiętał.
      Pozdr.
      Scan
      • Gość: Amaral Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Scana. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.08.01, 03:20
        Witaj Scan,

No problem.

Sa to sprawy, ktore interesuja mnie od lat; i to raczej kompleksowo.

Bade czekal.

Klaniam

Amaral
        • Gość: Scan Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Amarala. IP: *.home.net.pl 31.08.01, 21:07
          Witaj kolego,
          Linków nie podam (na razie) – bo się po prostu jeszcze do tego nie zabrałem.
          Wybacz.
          Za tybetańskiego lamę z plemienia Amdo nie mogę znaleźć ... Mahomet –schizma.
          Wydaje mi się, że było to parę zdań u nieocenionego Paula Johnsona i
          jego „Historii Żydów” Szukam wytrwale.
          Natomiast polecam „Mahomet” z serii „Biografie sławnych Ludzi” Maxime’a
          Rodison’a – PIWu, bardzo fajnie napisana rzecz, prawie beletrystyka. Jest tam
          sporo o przenikaniu judaizmu i chrześcijaństwa do islamu, choć autor przyznaje,
          że praktycznie nie ma źródeł n/t Mahometa. Można jeszcze pogrzebać w „Zarysie
          dziejów religii” Iskry, Wwa 1988 – dobre nazwiska tam piszą. Ale to raczej
          popularno-naukowa historia. Zmuszasz mnie, żebym poszedł do Biblioteki na
          Koszykową.
          Będę wracał do sprawy
          Pozdrawiam
          Scan
          • Gość: Blong Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Amarala. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 21:12
            Sproboje tez poszperac w swojej biblioteczce moze znajde kilka konkretniejszych
            faktow.
            Wedlog mojej wiedzy Machomet nie byl Zydem, tylko czerpal z Judaizmu przy
            tworzeniu Islamu. A z Judaizmu czerpal dlatego, ze w tym regionie byla bardzo
            silna diaspora Zydowska, ktora miala duzy wplyw na wierzenia miejscowych.
            • Gość: Terek w drodze do lepszych IP: *.chello.pl 01.09.01, 11:37
              Blong, masz rację. Była to próba dobicia do "lepszych" i jednocześnie typowa w
              historii transformacja zastępstwa starego starym, ale w nowym wydaniu. Islam
              jest kontynuacją swych poprzedniczek i sublimacją (może jej próbą)
              wcześniejszych kultur. Jest to typowe zjawisko synergii.
              • Gość: Terek A co na to Viri i Wojo? IP: *.chello.pl 01.09.01, 11:50
                Małe dopowiedzenie. Polecam ciekawą książkę: Adam Mez, Renesans islamu, PIW,
                1980.

Z tej książki mały przykład dla tych co wypisują, że można (było) zachować
                równe traktowanie wyznawców różnych religii (przykład dotyczy XII w.):

--za zamordowanie chrześcijanina albo żyda płaciło się tylko jedną trzecią tego
                co za muzułmanina;
    • Gość: Amaral Re: __SCHIZMA___MAHOMETA__-____Do___Scana_i_Blonga IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 01.09.01, 10:58
      Witajcie,
      Bardzo dziekuje za dotychczasowe informacje.
      Jezeli cos jeszcze znajdziecie to podajcie, prosze.

Scanie !
      Jak Ty TO robisz ?!
      Pelen podziwu - Amaral
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka