02.01.22, 17:44
Poproszę Was o głos, jeśli mielibyście / musielibyście wybierać
o kim książkę, film wybralibyscie?
O Józefie Różańskim ( z naciskiem na lata PO znanym ogólnie, jak sądzę, szefowaniu
Rakowieckiej... bo on nie widział swojej winy kompletnie. Jego córka rocznik 1940 popełniła samobójstwo,
mając trzydzieści-parę lat... )

O Laskach pod W-wą, które udzielały wsparcia opozycjonistom, w ogóle były nie z tej ziemi,
one udzielały pomocy także niemieckim rannym żołnierzom i prawda jest taka,
że ks. Wyszyński pod naciskiem s. Czackiej nie protestował, aby kapelan niemiecki
odprawił mszę w niedzielę, w tym samym czasie, w którym on w niedzielę odprawiał.
"Bo wobec Boga jesteśmy równi" - powiedziała...

Ale werbunek byłych zakonnic był i niestety - wiele niestety, o których nie mogę napisać jeszcze.
Miały dobre siostry też pecha. Do dziś nie mam pewności ,czy wiedzą, choć ich archiwa
są genialne. Jest sprawą jeszcze do rozstrzygnięcia, czy Brystygierowa spotkała się z Prymasem
czy nie. Bo to nie jest rozstrzygnięte. Teczki, które przeglądam (to nie jest psychicznie proste)
to mogą rozstrzygnać.

Wanda Wasilewska. Temat mój od zawsze, ale Ukraina nie wyda dokumentów, które byłyby potrzebne
Karta prawie bita.
Zyje jej córka, Ewa.

?
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: pytanie 02.01.22, 18:21
      Wasilewska. Znienawidzona. Komunistyczny babochlop.
      A mogę zapytać, dlaczego historia Wasilewskiej to „twój temat” ?
    • qwardian Re: pytanie 02.01.22, 18:44
      Coco Chanel o której film nie wyczerpał całego życiorysu. Współpracowała z Gestapo, a po wojnie z pudła wyciągnął ją sam Winston Churchill. Jej gust i opinie w dziedzinie mody pokrywają się z moimi w stu procentach.
      • kalllka Re: pytanie 02.01.22, 19:52
        Ooo, Coco! Całkiem niezła inspiracja filmowa, na dzisiejszy wieczór.
        Wydaje się jednak ze miriam ma ograniczone pole wyboru. Przyszły sponsor, czy jak się to mówi w kręgach elegancji-francji -producent- to prawdopodobnie TVP- popil Martyniuk.
        Chocby się obesral nie dostaliby praw do tematu- prawdziwie francuskiej burzuazji czyli Amerykanów.
        Ale poczekajmy troszkę, może pufa się odezwie, bo widzę, ze swiatowcowa wlasnie w niego celuje.
        • qwardian Re: pytanie 02.01.22, 20:35
          Ohh my, stop it already Kaleczko, to 22, tamten minął..
          • kalllka Re: pytanie 02.01.22, 21:08
            Well. Perla napisał wczoraj chociaż o sylwestrze widać ze dał czas..
            Numer na wsteczne trasowanie. Datownik przekręca się jak numery na silniku i nie trzeba podatku płacić.
            Chociaż, jak przeczytałam na swiecie, amerykański system podatkowy, daje możliwość zalegalizowania podobnych numerów / na silniku/ i w zeznaniu podatkowym ma odpowiednia rubrykę.
            W sylwestrowym/ nomen omen/ wątku F1 o tym przeczytałam.
    • xiazeluka Re: pytanie 02.01.22, 19:28
      Mła chciałby zobaczyć kiedyś film o Klementynie Mańkowskiej.
      • qwardian Re: pytanie 02.01.22, 19:48
        Tak, ale nie napiszę dlaczego..
        • kalllka Re: pytanie 02.01.22, 19:55
          Ależ nie musisz, to chyba jasne. Skoro wczoraj perła wydalił z siebie precjoza pod francuskim adresem..
      • kalllka Re: pytanie 02.01.22, 19:53
        A Klementyna Mankowska, to kto?
        • esteemiriam Re: pytanie 02.01.22, 21:08
          Kobieta Kallla Kali mieć Kali pójść?
          czy jesteś żeńską wersją Kalego? Z " W pustyni i w puszczy"? No tu się chyba nie gwiźniesz, nie spytasz, a co to? smile
          Ale on - był sympatyczny, a ty - nie.
          Masz podstawowe braki wiedzy, nie ma się czym zanadto chwalić, choć z taką prostotą krzyczysz, jestem prymitywem, że aż mi ciebie żal....
          Laski nie wiedziałaś, kiedy pisałam, Klementyna Mankowska - nie wiesz, a co ty wiesz?

Producentem filmowym pomysłów powyżej, jest/będzie Wytwórnia Filmów przy Chełmskiej lub - jeśli forma książki - przepraszam, czy Vera Michalski-Hoffman - cokolwiek ? smile

dobrego nowego roku
          • kalllka Re: pytanie 02.01.22, 21:20
            Pomysl zanim gdziekolwiek cos wysyczysz, miram,. Zwłaszcza jeśli uważasz się za osobę publiczna i chcesz jeszcze popracować w zawodzie.
            Łatkę wrzaskliwej przekupy ci przylepia na amen i a z ta nawet u ociemniałych, nic nie zarobisz. Proste.
            • esteemiriam Re: pytanie 02.01.22, 21:26
              Nie rozśmieszaj mnie aż tak. Tak strasznie serio traktujesz samą siebie - nie warto.
              smile

• kalllka Re: pytanie 02.01.22, 21:43
                Nie rozśmieszam cie. A jeśli nadal tak uważasz, to znaczy, ze wciąż niewłaściwie oceniasz sytuacje.
                Zmień ton blachy z malucha 74, to ci zapomnę i pogadamy.

• esteemiriam Re: pytanie 02.01.22, 21:53
                  Podstawa prawna - art. 190 Kodeksu karnego
                  § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
                  • kalllka Re: pytanie 02.01.22, 22:11
                    Dokładnie tak.
                    A teraz skseruj to i powieś u siebie nad lustrem żebys nie zapomniała nauczki i znowu ci sie przy ludziach nie wypsnęło. Tyle.
                    • esteemiriam Re: pytanie 02.01.22, 22:16

Oznacza to, że osoba, która czuje się zastraszana, pod adresem której kierowane są groźby, powinna sama zgłosić ten fakt odpowiednim organom. O tym czy policja lub prokuratura zajmie się sprawą i jakie będzie jej zaangażowanie, decyduje kilka istotnych szczegółów. Przede wszystkim warto pamiętać, że nie wszystkie groźby mogą okazać się groźbami karalnymi. Należy ustalić, czy groźba, po jej spełnieniu, nosiłaby znamiona przestępstwa. Należy też wykazać, że osoba kierująca groźby (czyli sprawca) jest świadoma tego, iż wywołuje u ofiary poczucie zagrożenia. Sama zaś obawa musi być uzasadniona, czyli obiektywna. Sąd lub prokurator będą bowiem badać, czy zachowanie sprawcy mogło faktycznie wywołać uczucie strachu lub zagrożenia u przeciętnej osoby, która znalazłaby się w takiej sytuacji.
                    • esteemiriam Re: pytanie 02.01.22, 22:18

Cyberprzestrzeń nie jest krainą anonimową.

Szczerze radzę zostaw mnie w spokoju.
                      • kalllka Re: pytanie 02.01.22, 22:31
                        Słusznie. Właśnie o tym ci przypomniałam gdy jak zwykle zreszta- rozpychając się łokciami próbujesz przerzucić odpowiedzialność na innych.
                        Jak będziesz gotowa to odpowiedz na zadane ci pytanie to bez zbędnych ceregieli wyjdziemy z impasu.
                        • esteemiriam Re: pytanie 02.01.22, 22:43
                          Spadaj. Jasne?
                          Nachalna tak strasznie jesteś...

• esteemiriam Re: pytanie 02.01.22, 22:20
                      Wzięłaś to na serio, o jaaaaaa smile)))
                      Zimno się zrobiło, tak?
                      Nie bój żaby.
                      smile
    • polski_francuz Duch czasu 03.01.22, 08:33
      esteemiriam napisała:

" Poproszę Was o głos, jeśli mielibyście / musielibyście wybierać o kim książkę, film wybralibyscie?"

Idzmy z duchem czasu. No wiec kto jest perfekcjonista bardziej perfekcyjny niz Niemcy? dyplomata bardziej dyplomatyczny niz szefuncio? I do tego przystojny jak Gary Grant w "Zlodzieju z hotelu" czy James Stewart w "Oknie na podworze".

Lewandowski, ktorego czeka kariera polityczna w Polsce jesli Hoenessowi wierzyc. I jako polityk bedzie moze inwestowal w kino!

Oto moja sugestia na Nowy Rok.

PF

P.S. Eh poszedl bym do Puffu ale juz wiek nie ten...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka