Dodaj do ulubionych

Ukraińcy trzymają się mocno?

24.02.22, 10:55
Cytat
W czwartek o 4:00 czasu polskiego rozpoczęła się rosyjska inwazja na Ukrainę. Władimir Putin ogłosił rozpoczęcie "operacji wojskowej" i wezwał ukraińskich żołnierzy do złożenia broni. W pierwszych godzinach przeprowadzono ostrzał rakietowy wokół m.in. Kijowa, Odessy i Charkowa, lotnisk i baz wojskowych. Rosyjskie wojska przekraczają granicę. Atak trwa także z Krymu oraz Białorusi z udziałem białoruskiego wojska. Ukraina wprowadziła stan wojenny. "Siły Zbrojne prowadzą walkę z wrogiem" - poinformowano.

Nie jestem Clausewitzem. Nawet kieszonkowym. Chętnie poczytam dobre komentarze o sytuacji na froncie (o ile o takim w ogóle można mówić).
Obserwuj wątek
    • xiazeluka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 11:04
      Za wcześnie na wnioski.
      • oleg3 Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 11:04
        OK
    • sz0k Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 11:25
      oleg3 napisał:

> Nie jestem Clausewitzem. Nawet kieszonkowym. Chętnie poczytam dobre komentarze
      > o sytuacji na froncie (o ile o takim w ogóle można mówić).

Może nie koniecznie o sytuacji na froncie, ale ciekawy komentarz RAZa:
      www.youtube.com/watch?v=BiDKJwMIiHM
    • qwardian Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 11:32
      Sprawy wschodnie obserwowałem z Wilczego Szańca, ale polatschken zmienili go w romantyczną ruinę i pobierają opłatę od turystów. Sami sobie zgotowaliście ten los..
    • perla_z_roztocza Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 12:58
      Ukraińcy raczej szybko się poddadzą.
      A szkoda bo liczyłem, że obie strony mocno się wykrwawią.
      Rosja póki co nic do nas nie ma ale nas nie lubi.
      Z kolei Ukraina ma do nas roszczenia terytorialne (podobnie jak do Rosji i Węgier).
      Więc to nie jest nasza wojna właśnie.
      • oleg3 Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 14:11
        perla_z_roztocza napisał:

> Ukraińcy raczej szybko się poddadzą.
        Za wcześnie na takie prognozy. Rosyjskie ataki (również) na zachodzie Ukrainy to klasyka. Naśladują Amerykanów niszcząc lotniska, bazy. Siły lądowe są (o ile dobrze interpretuję niepewne informacje) daleko od Kijowa. Ukraińcy strzelają, a nie malują kredkami apele na chodnikach. Nawet jak oddziały rosyjskie przełamią linię obrony, to do opanowania terytorium daleka droga. Duże ilości broni trafiły do fanatycznych banderowców, którzy jej użyją.

> Więc to nie jest nasza wojna właśnie.
        Nie jest. Niech jednak Ukraina się trzyma jak najdłużej. Rosyjskie dywizje pod Przemyślem to byłby dla nas kłopot.
        • xiazeluka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 14:15
          Jest ogromny chaos informacyjny, częściowo zapewne sztucznie generowany.

Kamery na żywo z Kijowa pokazują obecnie normalny, aczkolwiek chyba mniejszy niż zwykle ruch uliczny.
          • qwardian Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 15:44
            Sporządzam w bunkrze notatki XL i brakuje mi niektórych danych, możecie mnie poinformować na ucho ile macie w swoich oddziałach semickich bandziorów Państwa Islamskiego, których sprowadziliście do Mińska. Byłbym wdzięczny. AH
            • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 16:06
              Spróbuj przez starego astra.. tam to dopiero ruskie trole zniwuja.
              Piora to później popularnymi wśród dzieci tik tokami albo yandexem.
            • xiazeluka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 16:32
              Drogi Adolfie

Zasadniczo są to kwestie objęte tajemnicą wojskową i państwową, ale jeśli przyrzekniecie dostawy Waszych silników lotniczych w ilości wystarczającej do wyposażenia w nie floty powietrznej mogącej zetrzeć z powierzchni ziemi Ber... Londyn, oczywiście, to z przyjemnością pomożemy Wam uzupełnić zapiski.

Szczerze oddany
              JS
              • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 16:54
                Mam takie historyczne pytanko, Armia Guderiana podczas II w.ś. prowadziła działania, w obecnej, w strefie Gazy?
                • xiazeluka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 17:51
                  Nein.
                  • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 18:27
                    Ah ja…
              • qwardian Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 17:15
                Drogi Josifie Wissarionowiczu, jeżeli przyrzekniecie, że jak ja, не будете больше intrygować z anglosaskimi intrygantami to mój jednoosobowy podmiot głęboko zakamuflowany w bunkrze spotka się z zachwytem, ale z natury jestem sceptyczny i przewiduję, że rzucicie się na świecidełka
                • xiazeluka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 17:59
                  Kochany Adolfie, to dziecinada takie przekomarzanie.
      • piq zostałeś gnojkiem, perła, już dawno... 25.02.22, 11:15
        ...ale teraz to już jawnie widać. Może podasz, rosyjskie gówienko, jakież to roszczenia terytorialne wysunęła Ukraina wobec nas, Węgier i Rosji? To raczej Węgrzy wysuwają roszczenia wobec Rusi zakarpackiej, a wy Rosjanie co najmniej do Doniecka i Ługańska. Masz u mnie w ryj, targowicki strupie.

> A szkoda bo liczyłem, że obie strony mocno się wykrwawią.
        > Rosja póki co nic do nas nie ma ale nas nie lubi.
        > Z kolei Ukraina ma do nas roszczenia terytorialne (podobnie jak do Rosji i Węgi
        > er).
        • qwardian Re: zostałeś gnojkiem, perła, już dawno... 25.02.22, 11:43
          Pierła jest znanym antybanderowcą, antyfaszystą i antynazistą jak jego komsomolski brat XL.
        • perla_z_roztocza Re: zostałeś gnojkiem, perła, już dawno... 25.02.22, 13:42
          widzisz łysa pało żebrzący pod Adasiem, stanowisz zbyt niski poziom etyczno-moralny aby brać cię na poważnie.
          Twoja logorea byłby nawet zabawna gdybyś aż tak nie przynudzał.
          Masz u mnie na odczepnego pięć złotych z rybakiem ukraiński banderowcu właśnie

piq napisał:

> ...ale teraz to już jawnie widać. Może podasz, rosyjskie gówienko, jakież to ro
          > szczenia terytorialne wysunęła Ukraina wobec nas, Węgier i Rosji? To raczej Węg
          > rzy wysuwają roszczenia wobec Rusi zakarpackiej, a wy Rosjanie co najmniej do D
          > oniecka i Ługańska. Masz u mnie w ryj, targowicki strupie.
          • piq no i gdzie teraz jesteś, połciu sadła?... 27.02.22, 13:47
            ...dalej robisz faje bojcom krasnoj armii za ich kompanijną latryną za piwko, czy już uciekli, bośmy my łysi banderowcy ich wystraszyli?
            • perla_z_roztocza Re: no i gdzie teraz jesteś, połciu sadła?... 27.02.22, 14:43
              a niby gdzie mam być banderowski żuliku? Leżę przed kompem.
              Ale godzinę temu byłem w ośrodku dla uchodźców bo trzeba było pewne rzeczy przewieść.
              Muszę przyznać, że moja gmina się postarała. Mają tam lepsze warunki niż w większości zawszonych krakowskich hotelach, drobny oszuście handlujący fałszywą walutą.
              Widzisz łysy bucu, ja nikomu nie kibicuję, wojna jest zła ale skoro jest to jak dla mnie mogą się powybijać wzajemnie.
              Jestem laikiem w sprawach wojskowości ale wiadomo, że Rosja pokona Ukrainę.
              No chyba, że zdarzy się coś zupełnie nieprzewidywalnego.
              Np. ty rozsierdzony fanatyku faktycznie uwierzyłeś, że jesteś strzelcem wyborowym i pojedziesz do Moskwy i odstrzelisz Putina (o ile nie łgałeś o swoich umiejętnościach strzeleckich).
              Tak więc albo tam jedziesz z fuzją albo stul pysk właśnie.

• andrzejg Re: no i gdzie teraz jesteś, połciu sadła?... 27.02.22, 15:36
                Można być laikiem w sprawach wojskowości, ale trzeba wiedzieć co jest lepsze dla Polski. Wtedy wybór jest prosty
                • perla_z_roztocza Re: no i gdzie teraz jesteś, połciu sadła?... 27.02.22, 16:02
                  andrzejg napisał:

> Można być laikiem w sprawach wojskowości, ale trzeba wiedzieć co jest lepsze dl
                  > a Polski. Wtedy wybór jest prosty

ale wybór czego?
                  Sądzisz, że ewentualna wygrana Ukrainy będzie lepsza dla Polski?
                  Napisałem wątek, który cenzura skasowała.
                  A w nim opisałem niedawną sytuację spod sklepu Mrówka. Przyjechał Ukrainiec na zakupy. Nakupił tyle, że nie mógł tego poprawnie załadować do auta. Trzeba było mu pomóc. Gdy auto było poprawnie załadowane podziękował i żegnając się powiedział z uśmiechem - i tak będziemy was polaczki rzezać.
                  I w tym momencie przeszła mi sympatia do nich co nie oznacza, że pokochałem Rosjan właśnie.
              • oleg3 Re: no i gdzie teraz jesteś, połciu sadła?... 28.02.22, 11:39

> Ale godzinę temu byłem w ośrodku dla uchodźców bo trzeba było pewne rzeczy przewieść.

Brawo. Nie słowa lecz czyny.
            • qwardian Re: no i gdzie teraz jesteś, połciu sadła?... 28.02.22, 11:57
              piq napisał:

> ...dalej robisz faje bojcom krasnoj armii za ich kompanijną latryną za piwko, c
              > zy już uciekli, bośmy my łysi banderowcy ich wystraszyli?

Absolutnie Piq-u, moja czupryna przeraża, gęsta jak puszcza białowieska, ale zawsze trzymałem z łysymi, którzy są za cywilizacją, a nie kompletem zegarków i plądrujących sklepy spożywcze.
              • kalllka Re: no i gdzie teraz jesteś, połciu sadła?... 28.02.22, 12:23
                No, tez mam wrażenie, ze tutejsze opowieści wojenne, bardziej przypominają grozę Sergiusza, sprzed wieku, niż łyse Ucho..
                Ale panowie są od tego by pleść dyrdymały

• wkkr Re: zostałeś gnojkiem, perła, już dawno... 01.03.22, 09:36
            Jesteś Putinowski czopkiem. Gardzę tobą.
        • pijatyka Re: zostałeś gnojkiem, perła, już dawno... 13.07.26, 19:50

Ale to polskojęzyczny kacap, żaden tam Rosjanin.

• wikul Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 25.02.22, 13:07

Nie doceniasz ich. W tej chwili na ulicach rozdawana jest broń i butelki z benzyną.

> Rosja póki co nic do nas nie ma ale nas nie lubi.

To nie ma znaczenia. Putin postanowił odbudować Imperium i tylko to się liczy (dla niego)

> Z kolei Ukraina ma do nas roszczenia terytorialne (podobnie jak do Rosji i Węgier).

Roszczenia może marzą się takim jak ty, normalni ludzie nie maja tego typu roszczeń. Dla normalnych Polaków wolna Ukraina to bufor dla Polski.
        • perla_z_roztocza Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 25.02.22, 13:47
          wikul napisał:

> Nie doceniasz ich. W tej chwili na ulicach rozdawana jest broń i butelki z ben
          > zyną.

a nie lepiej dać im widły, siekiery i piły?
          Mają w tym wprawę.

> Roszczenia może marzą się takim jak ty, normalni ludzie nie maja tego typu rosz
          > czeń.

roszczenia to ja mam jak mi w knajpie podadzą ciepłe piwo właśnie.

• qwardian Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 28.02.22, 11:59
          wikul napisał:

> Nie doceniasz ich. W tej chwili na ulicach rozdawana jest broń i butelki z ben
          > zyną.

Chwała Stepanu Banderze, cieszę się Wikule, że w tych ciężkich chwilach stoisz po naziej stronie..
      • privus Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 25.02.22, 20:23

Może tak, a może nie. Bardziej prawdopodobny jest drugi Afganistan, który Rosjanie sami sobie sprezentują.
    • esteemiriam Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 24.02.22, 21:54
      Miałeś chamie złoty róg... czapkę z piór... ostał ci się ino sznur.

• piq trochę mi to zaczyna przypominać I wojnę... 25.02.22, 11:52
      ...czeczeńską. Rosjanie chcą iść na skróty, bo lekceważą Ukraińców, a wszystko wskazuje na to, że mają ogromne problemy z osiąganiem celów operacyjnych. Na dodatek morale Ukraińców jest niesamowite, a rosyjskich żołnierzy nie najlepsze. Ukraińcy są zadziwiająco dobrze przygotowani, wygląda na to, że tam, gdzie nie mogą ich zatrzymać, przepuszczają kolumny rosyjskie i potem odcinają zaopatrzenie. Szybkie zajęcie Kijowa przez pskowskich komandosów wzięło w łeb, widać, że robi się trochę burdel, bo jadą oni obecnie okrężną drogą na kołach, a tymi samymi trasami jadą przed nimi kolumny pancerne. Logistyka i działania inżynieryjno-saperskie u Rosjan nie istnieją, skoro wysadzenie mostów powoduje przekierowanie kolumn na inną trasę. W powietrzu krasnoarmiejcy robią co chcą i to kolejny przykład, że panowanie w powietrzu jest przereklamowane. Jeśli Ukraińcy utrzymają się na powierzchni jeszcze przez tydzień przy całkiem prawdopodobnym stosunku strat 1:4, może być bardzo ciekawie. Myślę, że dojdzie wówczas do jakiegoś rozejmu na warunkach, które pozwolą Putinowi ogłosić sukces i wycofać się z Ukrainy. Może za cenę uznania przez Kijów niepodległości Doniecka i Ługańska, bo prawdę mówiąc nikt już tego nie chce, gdyż trzeba wsadzić jakieś 20 mld euro w doprowadzenie tego rozrabowanego obszaru do jakiego takiego stanu. A jeśli Rosjanie opanują dostęp do Krymu, również czegoś w rodzaju uznania aneksji Krymu. Myślę, że obecnie Ukraina walczy o zaprowadzenie Rosji do stołu rozmów dwustronnych. W wypadku wypchnięcia problemu Ługańsk-Donieck-Krym poza agendę bieżących sporów polityczno-militarnych może się otworzyć w niezbyt odległej perspektywie ścieżka do zbliżenia Ukrainy do NATO/UE, bo w takim wypadku NATO/UE nie będą zaangażowane bezpośrednio w sytuację konfliktową (teraz przyjęcie Ukrainy do NATO właśnie dlatego jest dla większości członków nie do przyjęcia), a Rosji nie będzie stać już militarnie ani politycznie na sprzeciw, bo ta wojna ją bardzo osłabi w ogóle, a jeśli nie zdobędzie szybko i efektownie oraz kompletnie Ukrainy, to będzie miała mnóstwo innych problemów, bo okaże się, że nie jest wcale taka straszna. Russkij karabl, idi nahuj.
      • qwardian Re: trochę mi to zaczyna przypominać I wojnę... 25.02.22, 12:10
        Absolutnie Piq-u, ukraińska armia jest w natarciu, a notoryczni antybanderowcy, antyfaszyści i antynaziści pokroju pierły und xl są w odwrocie..
      • xiazeluka Re: trochę mi to zaczyna przypominać I wojnę... 25.02.22, 12:28
        Ukraińcy przygotowali się chyba do obrony wybiórczo, bo przecież kilka starych Szyłek w okolicach tego lotniska pod Kijowem zrobiłoby z desantu konfetti. Z drugiej strony będąc praktycznie okrążonym od północy, wschodu i południa trudno o skuteczną gospodarkę sił. Nawet po liniach wewnętrznych ruch na tak sporym terytorium to logistyczne wyzwanie.

Natomiast najbardziej interesuje Mła cel tej awantury. Przecież gdyby ponury ruski szachista chciał sobie wziąć Ługańsk i Donieck, nawet gdyby tę zdobycz poszerzył o całe obwody, to "świat" zapewne by to przełknął ograniczając się do symbolicznych sankcji (które niektórym nawet w obecnej sytuacji nie chcą przejść przez gardło, patrz IV Rzesza i FIFA). Powtórka z Krymu z pewnością by się udała. Po co więc ta pełnowymiarowa akcja?

Generalnie Sowietom chodzi o to, by Ukraina nie weszła na orbitę Zachodu. To jest jasne. Ale co się ostatnio stało takiego, żeby uznać, iż to realne zagrożenie dla Rosji? Mła nie żartuje, teraz pyta śmiertelnie poważnie - na cholerę Putinowi ta draka, wyglądająca na pozbawioną sensu? Jakie zyski widzi?
        • oleg3 Re: trochę mi to zaczyna przypominać I wojnę... 25.02.22, 13:27

xiazeluka napisała:

> Generalnie Sowietom chodzi o to, by Ukraina nie weszła na orbitę Zachodu. To jest jasne. Ale co się ostatnio
          > stało takiego, żeby uznać, iż to realne zagrożenie dla Rosji? Mła nie żartuje, teraz pyta śmiertelnie poważnie - na
          > cholerę Putinowi ta draka, wyglądająca na pozbawioną sensu? Jakie zyski widzi?

Nad tym głowią się stratedzy i prości analitycy. Nie ma odpowiedzi.
          Chodzi o wewnętrzne kwestie Rosji? O osobiste bezpieczeństwo Putina jak już będzie tylko atrapą? O Chiny?

Dla Polski - jak oceniam - to niespodziewane przedłużenie dobrej koniunktury geostrategicznej. I to niezależnie od wyniku tej wojny.
        • piq może to ostatni moment, kiedy Rosja coś może?... 25.02.22, 13:44
          ...może Putin przecenił siły i nie docenił przeciwności? a może to element antyputinowskiego przewrotu w Rosji (nie obywatelskiego, tylko wymiany Wowy na innego złodzieja)? Były już przymiarki armii do przewrotu, wojna Putina z generałami trwa od dawna, niejasną śmiercią zginęło kilkudziesięciu, a jeden z nich - nie pamiętam nazwiska, młody, komandos - był wprost i jawnie wyznaczany przez młodszych oficerów na wodza, ale on zginął w bardzo oczywisty sposób, zastrzelony we własnym domu a jego zabójcy zginęli zaraz za następnym rogiem. Wojskowy wywiad został rozgoniony.

Absurdalność tej wojny jest zupełnie niezwykła. Jednocześnie z działaniami ktoś zebrał 400 tys. podpisów pod petycję przeciw wojnie - w Rosji, w mniej niż dwie doby. Służby na to pozwoliły, a było jawne. To wszystko nie pasuje. Moim zdaniem coraz bardziej opcja odsunięcia Wowy.
          • qwardian Re: może to ostatni moment, kiedy Rosja coś może? 25.02.22, 13:58
            piq napisał:

> element antyputinowskiego przewrotu w Rosji

Właśnie, moje osobiste meldunki wskazują, że Wołodymyr „Boy” Zełeński jest na przedmieściach Moskwy i obserwuje Kreml przez lornetkę..
          • kalllka Re: może to ostatni moment, kiedy Rosja coś może? 25.02.22, 14:23
            … bardzo możliwe, ze ruch Putina był wyprzedzający; wewnętrzna walka o dostęp do potężnej kasy oligarchów zasilającej farmy trolli/ technologie, informacja, handel/ na zachodniej Ukrainie.
            No i te niedorzeczne, z punktu widzenia interesów EU, nieblokowania SWIFTU, przez Niemcy.
            • xiazeluka Re: może to ostatni moment, kiedy Rosja coś może? 25.02.22, 14:57
              Żebyśmy tylko nie przeceniali ponurego ruskiego szachisty. On jest twarzą całego układu bezpieczniacko-oligarchicznego-ch.wiejakiego i działa jego w ramach, Mła wątpi, by był aż tak samodzielny, by wywoływać niepotrzebną nikomu awanturę.
              • kalllka Re: może to ostatni moment, kiedy Rosja coś może? 25.02.22, 15:12
                Z jego (ponurej) radzieckiej przeszłosci wynika, ze zawsze ma coś w zanadrzu i kogoś w cieniu.
                Bez ataku na Ukrainę teraz nie miałby później dostępu do swoich interesów na zachodzie.
          • xiazeluka Re: może to ostatni moment, kiedy Rosja coś może? 25.02.22, 15:01
            Słuchałeś jego dziwacznego przemówienia w wigilię "operacji wojskowej"? Wyzywał Ukraińców (to u Rusków norma, niemniej na tym szczeblu raczej niesłychana), straszył Zachód i wszystkich dookoła, plótł jawne bednie historyczne, a wszystko to w bełkotliwym, chaotycznym stylu. Co to miało być?

Generałowie chcieliby go obalić. To co, atakiem na UPAinę dał im a) zajęcie, b) zajęcie, które ich kompromituje jako niedołęgów militarnych, c) w następstwie umożliwi czystkę?
            • piq on to firmuje i on za to odpowiada,... 25.02.22, 15:46
              ...świetny pretekst do zmiany.
      • piq no i dup, poszło wcześniej, niż myślałem:... 25.02.22, 14:00
        www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/agresja-rosji-prezydent-zelenski-proponuje-putinowi-rozmowy/ceb2qfe,79cfc278
        Putin na to idzie, patronują Chiny.
        • oleg3 Re: no i dup, poszło wcześniej, niż myślałem:... 25.02.22, 14:29
          piq napisał:

> Putin na to idzie, patronują Chiny.

Info jest niejasne. Chiny są jasne. Kijów pada czy wręcz przeciwnie?
          • piq na razie na to nie wygląda,... 25.02.22, 15:43
            ...OSW twierdzi, że Rosjanie jak ognia boją się strat w ludziach i starają się objeżdżać co trudniejsze do sforsowania punkty obrony. I tak ich postępy są bardzo skromne a Kijów póki co wybronił się, być może już dwa razy, przed przejęciem przez rosyjski specnaz.

Ciekawostka i kompromitacja: ukraiński specnaz wyszkolony przez Amerykanów zjadł łyżką rosyjski specnaz, który zajął to lotnisko koło Kijowa i miał przyjąć iły76 z brygadą elitarnego powietrznego desantu z Pskowa.
            • oleg3 Re: na razie na to nie wygląda,... 25.02.22, 15:50
              Ciekawe. To fakt czy opinia?

piq napisał:

> Ciekawostka i kompromitacja: ukraiński specnaz wyszkolony przez Amerykanów zjad
              > ł łyżką rosyjski specnaz, który zajął to lotnisko koło Kijowa i miał przyjąć ił
              > y76 z brygadą elitarnego powietrznego desantu z Pskowa.
              • kalllka Re: na razie na to nie wygląda,... 25.02.22, 15:55
                Ukraine maps: Tracking Russia's invasion www.bbc.co.uk/news/world-europe-60506682
              • piq nie masz oleg gugla?... 25.02.22, 17:06
                ...naści, nie mam zwyczaju zmyślać:
                spidersweb.pl/2022/02/wielka-bitwa-na-polnoc-od-kijowa.html
                • xiazeluka Re: nie masz oleg gugla?... 25.02.22, 17:33
                  Piq: "ukraiński specnaz wyszkolony przez Amerykanów zjadł łyżką rosyjski specnaz, który zajął to lotnisko koło Kijowa"

Link piqa: "Po zaciekłych walkach, w których z jednej strony brali udział rosyjscy żołnierze wojsk powietrznodesantowych, a z drugiej ukraiński specnaz, lotnisko zostało odbite z rąk wojsk Putina."
                  • piq no i?... 25.02.22, 18:51
                    ...bojcy z 45. brygady specnazu (podobno to oni, jak niektórzy twierdzą, bardzo elitarny rosyjski związek operacyjny) w liczbie około 200 zostali wystrzelani, resztki uciekły do okolicznych lasów. Obsługuj się informacyjnie sam, xięciuniu, i tak robię ci łaskę, że cię w ogóle zauważam.
                    • xiazeluka Re: no i?... 25.02.22, 19:00
                      Kłamiesz streszczając własne linki i masz pretensję, że jest to zauważane.

Pogadaj sobie z Kretynem52, skoro z Mła nie masz ochoty.
                      • zdravko_vypic nie będę ci, pseudohistoryku,... 26.02.22, 15:45
                        ...linkował całej mojej wiedzy, link był dla olega, bo zakwestionował prawdziwość mojej informacji o odbiciu lotniska. Pozostałe szczegóły to efekt mojej własnej kwerendy i dla takiego buca jak ty nie mam zamiaru spędzić godzin nad guglem szukając ponownie tego, co ja już wiem, a tobie się nie chce szukać - po to, żebyś dostał w wiadrze pod ryj gotowe do zmamlania - i jeszcze wybrzydzał. Zatem wesołego spierdalania. A o tym, z kim mam rozmawiać, będę sam decydował, bolszewicki strupie. Won ode mnie.
                        • xiazeluka Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 26.02.22, 16:34
                          Oleg nie kwestionował odbicia aerodromu, lecz krakowskie sensacje o przewagach jednego specnazu nad drugim.
                          Za dużo drzesz gębę, za mało rozumiesz, co się do Ciebie pisze, egotyczny furiacie.
                          • oleg3 Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 11:45
                            Ja nawet nie kwestionowałem tego, że ukraiński specnaz zjadł rosyjski. Chciałem tylko wiedzieć czy to fakt czy opinia. Nawet niekoniecznie piqa.

Toż i ja mogę napisać, że ukraińscy piloci wyszkoleni przez Amerykanów zjadają rosyjskich pilotów. Mogę nawet podrzucić parę linków. Tyle, że to dalej byłaby moja opinia.

xiazeluka napisała:

> Oleg nie kwestionował odbicia aerodromu, lecz krakowskie sensacje o przewagach
                            > jednego specnazu nad drugim.
                            > Za dużo drzesz gębę, za mało rozumiesz, co się do Ciebie pisze, egotyczny furiacie.
                            • oleg3 Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 11:58
                              Ukraińcy mają chyba jeszcze lepsze jednostki niż ten specnaz co zjadł rosyjski. Idzie mi o rozbicie czeczeńskich morderców (bo to chyba jednak nie żołnierze) Kadyrowa. Zrobiła to - jak czytałem czy oglądałem - Grupa Alfa i to od bez problemów.
                              • xiazeluka Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 12:58
                                Istnieje wersja, wsparta filmem, że kolumnę najemników z Kaukazu załatwił dron.
                                • kalllka Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 13:09
                                  Wersja 2.0 czy tylko pod Netflix?
                                  • xiazeluka Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 13:26
                                    Kobiety nigdy nie zrozumieją, co może być fascynującego w spalinach wydobywających się z rury wydechowej czołgu.
                                    • kalllka Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 13:54
                                      Zrozumieć zrozumieją, tyle, ze nie akceptują fascynacji „spalin…. z czołgu”.
                                      Nabuchany gość, wszystko jedno zreszta, czym, to nabuchany gość.
                                      Najpierw adrenalina, a później koryzol, a później i najczęściej: masz babo placek!
                                      • oleg3 Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 14:06
                                        A później gwałcone kobiety, grabież i zgliszcza. Po to kobiety mają swoich mężczyzn, by tego uniknąć.
                                        • kalllka Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 14:27
                                          Niestety jesteś reliktem, olegu,
                                          bylego pojmowania=praktykowania męskości, znaczy.. męstwa. Nie bardzo się z nim zgadzam, w dzis
                                          Możliwe tez, ze właśnie z w/w powodu, uwazasz garkuchnie+ Brodka jako pancerna Lidke, za dobry pomysł.
                                          Podobny pomyl, pewnie pod wpływem tęsknoty za młodościa / z Nokia 3310… w dłoniuncertain miało TVN publikując:
                                          tvn24.pl/biznes/z-kraju/konflikt-rosja-ukraina-dzwoncie-w-dzien-i-w-nocy-baza-danych-kremla-upubliczniona-przez-ukrainskich-hakerow-5616528
                                          • oleg3 Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 14:30
                                            Jasne.
                                            I koniec konwersacji.
                                            • kalllka Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 14:31
                                              Tak. Koniec
                                      • xiazeluka Re: nie będę ci, pseudohistoryku,... 28.02.22, 14:27
                                        Wdychanie spalin z T-72 nie jest obowiązkowe ani nie wymaga "akceptacji", nie jest także narkomańskim seansem z gwałtownym ciągiem dalszym.

Czy Mła ma powiedzieć, że nie akceptuje malowania paznokci?
            • xiazeluka Re: na razie na to nie wygląda,... 25.02.22, 16:05
              Stracili, zdobyli, toczą się walki. Ciekawe, gdzie się podziały te iły-76, co to miały już lecieć. Niejasne to.
              • kalllka Re: na razie na to nie wygląda,... 25.02.22, 16:13
                Póki co mamy, „ …. bermudzki”
                no i roszadę.
                Mam pytanie, czy xl przeszkadza ze go xluje?
                Gdyby co to niech da znać przez umyślnego tak by kochanicy_ nie dawać szansy na podbicie.
                • xiazeluka Re: na razie na to nie wygląda,... 25.02.22, 17:04
                  Że go co?
              • piq Pskowcy polecieli nimi do Homla... 25.02.22, 16:47
                ...na Białorusi i jadą na kołach ku Kijowowi. Co ja jestem, agencja informacyjna? Albo to qrvva śledzisz na poważnie, albo sobie i mnie daj spokój, leniu.
                • xiazeluka Re: Pskowcy polecieli nimi do Homla... 25.02.22, 17:03
                  Śledzenie uważnie chaosu? To tak, jak z tym zestrzelonym samolotem nad Kijowem - do kogo należał? Za bardzo się gorączkujesz.
                  • kalllka Re: Pskowcy polecieli nimi do Homla... 25.02.22, 17:27
                    www.bbc.co.uk/news/live/world-europe-60517447?ns_mchannel=social&ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_live&ns_linkname=6218fffd0ce87e491a0ed01e%26Finland%20or%20Sweden%20joining%20Nato%20would%20spark%20Russian%20response%20-%20Moscow%20warns%262022-02-25T16%3A20%3A20.876Z&ns_fee=0&pinned_post_locator=urn:asset:fc1b0df6-7bc3-4be5-95c0-087b13bac2d1&pinned_post_asset_id=6218fffd0ce87e491a0ed01e&pinned_post_type=share

Długi link ale to z live / będziesz mieć podglad całości- minuta po minucie…/
                    • qwardian Re: Pskowcy polecieli nimi do Homla... 25.02.22, 18:13
                      Kaleczko mnie nie kręci, ale nie odmówię sobie oglądania defilady w Moskwie i XL paradującego z pół tuzinem zegarków na ręku..
            • xiazeluka Re: na razie na to nie wygląda,... 26.02.22, 00:46
              Jeszcze raz odnośnie tego:

"Ciekawostka i kompromitacja: ukraiński specnaz wyszkolony przez Amerykanów zjadł łyżką rosyjski specnaz, który zajął to lotnisko koło Kijowa"

Porywczy krakowski krzykacz jest we wrzątku kąpany, stąd jego skłonność do zachowań histerycznych wynikająca z niecierpliwości. Mła zawsze woli poczekać z ocenami, gdy opadnie bitewny i medialny kurz.

Fakty odnośnie bitwy o lotnisko są następujące:

Desantu dokonało ok. 300 żołnierzy rzeczywiście elitarnych, które można określić jako specnaz (choć wchodzących w skład wojsk powietrzno-desantowych). Czyli była to lekka piechota pozbawiona ciężkiego sprzętu, a z czasem i wsparcia z powietrza, doskonale wyszkolona, ale jednak cały czas lekka piechota. Siły te odparły kontratak ukraińskiej Gwardii Narodowej i utrzymały lotnisko. Ukraińcy podciągnęli artylerię, środki obrony przeciwlotniczej, a w końcu pojawił się także ich specnaz. Po 8 godzinach walki resztki desantu zostały z aerodromu wyparte. Po 8 godzinach dzielnej walki z przeważającym przeciwnikiem wyposażonym w artylerię, bez żadnego własnego wsparcia. Na tyle właśnie - 8 godzin - ocenia się zdolność desantu tego typu do stawiania oporu.

Tak więc nie ma tu żadnej masakry ruskich lewusów dokonanej przez upaińskich terminatorów wyszkolonych przez Rambo, lecz normalne starcie w warunkach znacznej dysproporcji sił. Propaganda piqa jest z pewnością na wyrost i niepotrzebnie zaśmieca bajkami rzeczywisty obraz sytuacji.

A że postsowiecki specnaz nie jest zbieraniną dowodzi - prawdopodobnie to była jego zasługa - zdobycie tamy na Dnieprze powyżej Chersonia, co wpędziło ukraińskie wojska na tym kierunku operacyjnym w poważne kłopoty i przyczyniło się do poniesienia przez nie bardzo dużych strat.
              • piq buahaha,... 27.02.22, 13:36
                "A że postsowiecki specnaz nie jest zbieraniną dowodzi - prawdopodobnie to była jego zasługa - zdobycie tamy na Dnieprze powyżej Chersonia". Dowodzi to, że prawdopodobnie coś. Piękny warsztat historyka, tarzyszu xięciuniu.

Ja nie pisałem, że rosspecnaz to zbieranina, pisałem, że został zjedzony przez ukrspecnaz, który był szkolony przez Amerykanów (i pewnie również co najmniej częściowo wyposażony). Mogło to dowodzić przewagi w wyszkoleniu i/lub sprzęcie.

A teraz do rzeczy: Jurasz, dość wiarygodne źródło, bo był szpiegiem w Rosji i na Białorusi przez wiele lat i ma własne kanały informacji o lotnisku:
                "Ciekawostką jest fakt, że Ukraińcy najprawdopodobniej pozwolili Rosjanom zająć lotnisko przy pierwszym szturmie, a następnie za pomocą starannie ukrytej artylerii zdziesiątkowali zdesantowany tam pułk (lub brygadę – nie ma bowiem pewności, ilu Rosjan było na miejscu)."

Oznaczałoby to, że Ukraińcy albo mieli wcześniej info wywiadowcze, albo przewidzieli operacyjny ruch Rosjan. To się nie zgadza z pierwszymi relacjami, które cytowałem, choć widziałem zdjęcia zadowolonych ukraińskich specnazowców, którzy wyczyścili lotnisko wg relacji na TT bez szczególnych strat własnych. Jeśli źródła Jurasza mają rację, to desant pułku/brygady został wysadzony. Pytanie, czy to już byli pskowcy, czy tylko sam specnaz, wg wcześniejszych niektórych doniesień mógł to być 45 samodzielny pułk z Kubinki pod Moskwą (tzw. WDW, czyli specnaz wojsk powietrzno-desantowych) obecny w działaniach na Ukrainie od 2014 roku.

Wasza pisanina zawiera co najmniej wątpliwe twierdzenia, bo jeśli WDW opanowało lotnisko i trzymało go przez dłuższy czas, pozwalający Ukraińcom podciągnąć artylerię taką i siaką i zgromadzić siły specnazu, to dlaczego nie wylądowały w tym czasie oddziały z Pskowa z co najmniej artylerią bezpośredniego wsparcia i lekkimi pojazdami bojowymi w iłach76, jeśli miały 15 minut lotu na miejsce?

Ja przyznaję się do błędów, które są, ale popełnione w dobrej wierze, bo korzystam z tego, co znajduję na bieżąco. Wy, tarzyszu xięciuniu, ograniczyliście się do przytaczania rzeczy co najmniej równie wątpliwych (i bez linków), ale za to piejące udokumentowane słowem "prawdopodobnie" pieśni na cześć rosyjskich specnazowców. Teraz zostaliście agitpropem rosspecnazu po wykazaniu się na polu szczepionek i cowidu?
                • andrzejg Re: buahaha,... 27.02.22, 14:50
                  Też odniosłem wrażenie obrony Rosjan. Oczywiście wszystko w imię rzetelności interpretacji faktów.
                  • xiazeluka Re: buahaha,... 27.02.22, 15:54
                    Obrony Rosjan przed czym? Andrzeju, przestań opowiadać głupstwa.
                • xiazeluka Re: buahaha,... 27.02.22, 15:54
                  Mieliście się do Mła nie odzywać, moskiewski rezydencie w Krakowie.

Mła pisze "prawdopodobnie", ponieważ niezbitych faktów jest niedobór. Wy piszecie tak samo, jednak warunkowość widzicie tylko u Mła. Będziecie próbowali się wytłumaczyć z tego czy szkoda czasu?

Ten Wasz Jurasz jest równie dobrym "źródłem" (sami piszecie, że ma informacje z drugiej ręki) jak niejaki Jaworski, który także się chwalił dostępem do jakichś pewnych źródeł (film dostępny na TwojejTrąbie). O jakości enuncjacji tego Waszego szpiega świadczy to: "pułk lub brygadę". Toż to oczywisty nonsens - w ataku na Gostomel wzięło udział ok. 30 śmigłowców transportowych i szturmowych, a więc liczebność desantu można określić na 300, góra 400 żołnierzy. To nie jest ani brygada, ani pułk, ani nawet batalion. Brniesz w tę bzdurę, aby podnieść rangę sukcesu Ukraińców.

Walki o lotnisku trwały wiele godzin - takie były doniesienia medialne, o ostatecznym odbiciu aerodromu poinformowano grubo po południu (chyba nawet pod wieczór). A to oznacza, że Ruscy stawiali wielogodzinny opór przeważającym siłom przeciwnika wyposażonego w artylerię. Tak więc bujdy o "zjadaniu łyżką" są typową dla Was dezinformacją opartą o pogłoski.

Podobnie za bajkę można przyjąć wersję o "starannie ukrytej artylerii". Jeśli Ukraińcy mieli wcześniej informacje o planowanym rajdzie, to na trasie jego przelotu zastawiliby pułapkę przeciwlotniczą i zmietli te 30 helikopterów z powietrza nie musząc się potem trudzić wielogodzinnym oblężeniem strategicznego obiektu, do którego już miały lecieć te Iły-76. Mła napisał na samym początku: kilka starych Szyłek zrobiłoby z desantu konfetti, bez marnowania czasu, sił i środków na bezsensowne odbijanie lotniska, które można było obronić zawczasu. To się po prostu kupy nie trzyma, choć jest w poetyce, którą sensaci uwielbiają.

Przy okazji: wszechwiedza Kijowa o zamiarach Kremla jest wątpliwa, o czym świadczą wraki kilku MiGów-29 na lotnisku w Stanisławowie. Wprost nie do wiary, że Ukraińcy mogli dopuścić do takiej masakry nie rozpraszając choćby tych maszyn po kątach.

A propos tych Iłów-76 - również na samym początku Mła zapytał "a gdzie się one podziały", no bo już lecieć miały itd. Wy wtedy napadliście z mordą na Mła, że głupie pytania zadaje, choć to przecież kluczowa kwestia w szukaniu odpowiedzi na pytanie "dlaczego rajd się nie udał". Nie umiecie odróżnić temat od osoby i dlatego w kółko przez podłość potykacie się o własne nogi.

Sprawa ta wymaga jednak omówienia. Mła nie wie, jak było, niemniej wydaje się, że są dwie możliwości: a) błąd Rusków b) nieskuteczne obezwładnienie systemów obrony przeciwlotniczej, a więc ryzyko zagłady most powietrznego. Skądinąd wiadomo, że sowieckie ataki zadały poważne straty ukraińskiej obronie plot., ale nie zdławiły jej ostatecznie.

A co Was tak rozbawiło odnoście zdobycia tamy to doprawdy chyba tylko Putin wie. Kto i w jaki sposób opanował ten obiekt - na razie nie wiadomo. Czy była to akcja wojskowa, czy błąd Ukraińców czy może zdrada - trudno na razie powiedzieć, więc Wasze świńskie kwiki są nie tylko niedorzeczne, lecz i niestosowne. Ów Jaworski podał, że są informacje o rajdzie śmigłowcowym na tamę, analogiczną do ataku na Gostomel, a to właśnie oznaczałoby specnaz. I jest to bardzo prawdopodobna wersja, ponieważ Sowieci zdobyli w ten sposób dogodną przeprawę przez Dniepr w dolnym biegu. Działamy w warunkach baku pewnych informacji przeplatanych fejkami, trudno oddzielać prawdę od fałszu, więc nie pitolcie o "warsztacie historyka", bo mamy do czynienia z chaosem, a nie jednoznacznymi wiadomościami/faktami/dowodami. Przykład sprzed dwóch dni: najpierw Ukraińcy zestrzelili ruski samolot na Kijowem, potem zestrzelili własny myśliwiec, następnie że to ruscy dokonali zestrzelenia, a na koniec że to nie był aeroplan, lecz rakieta. Warsztat jest bezradny bez innych dowodów, choćby rzeczowych - na zdjęciach z upadku tego czegoś nie widać dających się zidentyfikować szczątków, zatem można przyjąć, że to prawdopodobnie była jednak rakieta. Ale to nic pewnego.

A więc morda krócej, podwawelska końcówko agencji TASS.
                  • xiazeluka Re: buahaha,... 27.02.22, 18:04
                    Sorry - Wolski, a nie Jaworski.
                    • xiazeluka Re: buahaha,... 27.02.22, 20:08
                      Kolejna korekta - to z tymi MiGami-29 w Stanisławowie to ruski fejk:

"Z braku laku Rosjanie starają się rozprzestrzenić na jak największą skalę poniższe nagranie z Iwano-Frankiwska. Owszem, rosyjskie uderzenie zniszczyło te samoloty, ale Rosjanie przemilczają fakt, iż one w ogóle nie latały. Część służyła jako rezerwuar części zamiennych, inne być może czekały, aż ministerstwo znajdzie pieniądze na remont (albo odeśle je do muzeum). Trudno więc mówić o jakimkolwiek innym sukcesie najeźdźców poza czysto symbolicznym."
              • benek231 Kretyn ty wypierdku Putina :O) 27.02.22, 15:36
                kretynaluka napisała:

Mła zawsze woli poczekać z ocenami, gdy opadnie bitewny i medialny kurz.

**
                No to dlaczego nie zamkniesz ryja i nie poczekasz ze sto lat, jak na historyka przystalo!?

W jednym zdaniu zadajesz klam temu co wlasnie w nim stwierdziles, ty ruska agenturo.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu.
                Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze.

• xiazeluka Re: Kretyn ty wypierdku Putina :O) 27.02.22, 15:56
                  A Mła stwierdził coś jednoznacznie, Kretynie52? Nie wtrącaj się do rozmów mądrzejszych od siebie.
              • wkkr Re: na razie na to nie wygląda,... 01.03.22, 09:41
                Qrwa! To była pułapka!
                Ukraińcy byli od początku na to przygotowani.
                Ich taktyka walki na tym sie opiera. Tworzą tzw. kill boksy. wpuszczaj tam ruskich i wycinają pień.
    • boomerang Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 25.02.22, 15:50
      Jeśli nie powieszą Putina na bramie Kremla, to będę rozczarowany.
      • oleg3 Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 25.02.22, 15:55
        To nie jest rosyjska tradycja. Sam pisałeś o pięciu (?) osobnikach panujących jako Iwan Groźny. Podobno i Piotrów Wielkich było co najmniej dwóch.

boomerang napisał:

> Jeśli nie powieszą Putina na bramie Kremla, to będę rozczarowany.
        • oleg3 Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 25.02.22, 16:01
          P.S.
          Czytałem, że wywiad australijski prawidłowo przewidział datę ataku na Ukrainę.

Gratuluję Kangurom.
          • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 25.02.22, 16:03
            Ukraine maps: Tracking Russia's invasion www.bbc.co.uk/news/world-europe-60506682
    • qwardian Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 25.02.22, 19:51
      Orange właśnie usunął z mojego światłowodu, Russia Today News i Russia Today Documentary. Ten ostatni miał bardzo ciekawe reportaże..
      • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 26.02.22, 13:43
        …No, ciekawych reportaży, tyle ze na podprogowej konstrukcji.
        Podobnie działała tv Rossija; swego czasu jeden z popularniejszych, wśród angielskiej socjety- nośników „ciekawych informacji”
        • qwardian Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 26.02.22, 18:40
          Jednak Kaleczko te reportaże nie miały żadnego podtekstu politycznego, ani tym bardziej pedalsko LG widma, za to rosyjscy reporterzy docierali gdzie diabeł mówi dobranoc, bo nic innego mnie nie interesuje. Stąd jestem na gazeta.pl
          • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 26.02.22, 20:22
            Właśnie o tym, ze rosyjscy docierali do diabła..
            No i o tym jak to działa/ na ciebie tez/
            Aja jestem na gazecie, z uzależnienia.
            • qwardian Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 26.02.22, 20:56
              Jestem Kaleczko uzależniony od kopania Belzebuba w tyłek..
              • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 26.02.22, 21:54
                Nigdy bym nie pomyślała zes od czegokolwiek uzależniony
    • monalisa2016 Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 27.02.22, 15:20
      500-letnia dominacja zachodu się kończy???

Dla refleksji przytoczę pewne powiedzenie które przypisuje się Napoleonowi, a ono jak ulał przeklada się na obecne dramatyczne czasy kiedy zachód wbija sam sobie nóż w plecy.

Cytat.

"Lasst China schlafen. Denn wenn China erwacht, wird die Welt erzittern / Pozwólmy Chinom spać. Kiedy Chiny się obudzą, świat zadrży”

Jesteśmy na najlepszej drodze ku temu i tych czasów na prawdę się boję.
      • benek231 Ukraińcy trzymają się mocno? 27.02.22, 15:39
        Monia, o tobie od dawna wiadomo, ze jestes ruska trollcia.

monalisa2016 napisał(a):

glupoty

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu.
        Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze.
        • monalisa2016 Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 27.02.22, 15:43
          Benio lepiej byc rozsadna trollicia jak wynajetym komunista. smile
    • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 01.03.22, 09:09
      Dzisiejszy skrót sytuacji:
      www.bbc.co.uk/news/live/world-europe-60542877?ns_mchannel=social&ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_live&ns_linkname=621dcff40ce87e491a0ed94d%26Pictures%20of%20destruction%20in%20Kharkiv%27s%20Freedom%20Square%262022-03-01T07%3A56%3A19.891Z&ns_fee=0&pinned_post_locator=urn:asset:3b758359-b2fa-415f-836f-e93bdb580434&pinned_post_asset_id=621dcff40ce87e491a0ed94d&pinned_post_type=share
      • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 01.03.22, 18:54
        przemówienie Lawrowa:

www.bbc.co.uk/news/live/world-europe-60542877?ns_mchannel=social&ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_live&ns_linkname=621e522c0ce87e491a0eda82%26UN%20diplomats%20walk%20out%20during%20Lavrov%27s%20speech%262022-03-01T17%3A48%3A17.171Z&ns_fee=0&pinned_post_locator=urn:asset:0452945e-5836-41e9-842e-ad0b9e39a023&pinned_post_asset_id=621e522c0ce87e491a0eda82&pinned_post_type=share
        • kalllka Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 02.03.22, 13:02
          temat bomb „odkurzaczy”:
          Ukraine conflict: What is a vacuum or thermobaric bomb? www.bbc.co.uk/news/business-60571395

Ktoś, coś w temacie? / najpewniej piq/
    • felusiak1 Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 01.03.22, 21:15
      Należy zadać pytanie czy bolszewicy mocno strzelaja bo jak do tej pory to nie idzie im gladko.
      Być może takie byly zamiary bolszewika. Uderzyć ale nie za mocno, może sie poddadzą. A tu taki psikus.
      Walczą. To my tu przyszliśmy wyzwolić ich a oni okazują niewdzieczność.
      Bolszewik ma więcej i ma lepsze. Ukraina nie wygra tej wojny na polu bitwy. Jedyna nadzieja że coś stanie się z kremlowskim wodzem. Na przyklad źle sie poczuje albo mocno zachoruje czy coś takiego.
    • r11 Re: Ukraińcy trzymają się mocno? 16.07.26, 15:21
      Zabawne czytadło, gdy kraby będą walić po krakau a w warszau bieriezovskyi podkładać fajerwerki ta lektura będzie jeszcze śmieszniejsza,hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka