Dodaj do ulubionych

Infantylny wywiad marszałka Hołowni

08.01.24, 13:50
Wciąż jest w telewizji śniadaniowej. Pamiętacie jego płacz nad Konstytucją?

Przeczytałem początek wywiadu dla gazeta.pl. Muszę odsapnąć, by czytać dalej.

Jacek Gądek: Pana córka, Marysia, kiedyś pytała wciąż: "Tatusiu, uratowałeś już Polskę?". To jak? Już pan uratował?

Szymon Hołownia: Próbuję córce tłumaczyć, że nie mam takich ambicji oraz że polityka to zajęcie na pewien czas - jak z zadaniem do wykonania w szkole albo przedszkolu. Trzeba się zmieścić w swoim czasie, a potem przychodzi kolejny uczeń i wykonuje zadanie po tobie. Po dwóch miesiącach mojego bycia marszałkiem Sejmu Mania zaczęła zadawać mi już inne pytania: "Tatusiu, czy oni w Sejmie znów będą krzyczeć i czy będziesz im zwracał uwagę?".
Obserwuj wątek
    • oleg3 Celnie. Bardzo celnie 08.01.24, 18:07
      Aż zmieniłem sygnaturkę. Marszałek czuje się dziennikarzem, kimś kto sobie komentuje rzeczywistość i w doopie ma wszystko inne poza polityką stacji. Na nią i tak nie ma wpływu, a musi być na wizji. Taki nałóg.

Czytaj moją nową sygnaturkę.
      • oleg3 Re: Celnie. Bardzo celnie 08.01.24, 18:09
        > Czytaj moją nową sygnaturkę.

To nie cenzor. Mój błąd techniczny. Sorki.
    • oleg3 Szymon w telewizji śniadaniowej 08.01.24, 18:25
      TVP, TVP Info, Polskie Radio finansowane były z pieniędzy państwa, a działały wbrew własnemu państwu. Powiem mocniej - wiele ich działań nosiło cechy zdrady stanu.

Aż zdrada stanu? To przecież wprost przestępstwo.

Tak, bo szerzenie wewnętrznych niepokojów przyciąga zewnętrzną agresję. A wspomniane media przy pomocy kłamstwa, manipulacji, nienawiści i szerzenia podziałów destabilizowały polskie społeczeństwo, dezintegrowało, rozbijało Rzeczpospolitą. Czy nie jest to zdrada stanu, szczególnie w momencie, gdy tuż za naszą granicą trwa wojna, która i nam zagraża? Nie widzę nic dziwnego w tym, że politycy dysponujący mandatem od większości społeczeństwa, postanowili się z tym zagrożeniem zmierzyć.

Zatem - idąc tym tropem - w pana ocenie to byli prezesi TVP Jacek Kurski i Mateusz Matyszkowicz, członkowie Rady Mediów Narodowych, ludzie zarządzający TVP i Polski Radiem dopuścili się zdrady stanu. Powinni być oskarżeni i sądzeni?

O tym niech wypowiedzą się kompetentne organy, ja mówię o tym, co widziałem na własne oczy. O ciągłym kłamstwie, sianiu nienawiści, o manipulacjach, o szczuciu. O złu. Może kiedyś przyjdzie czas na to, żeby rzetelnie ocenić skalę zniszczeń dokonanych przez nich w naszym społeczeństwie. Dlatego dziwię się tym, którzy dziwią się, że Sejm przyjął uchwałę nazywającą zło po imieniu i wezwał wszystkich, którzy mogą coś z tym zrobić, żeby coś z tym zrobili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka