qwardian 26.12.24, 11:25 Miejsca wyjścia i ucieczki (exodusu) Izraelitów 2 tysiące lat wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boomerang Re: Dlaczego Święta Rodzina uciekała do Egiptu? 27.12.24, 00:17 Święta Rodzina? Kogo masz na myśli? Bo ja słyszałem tylko o Ojcu Świętym, który nie ma rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Dlaczego Święta Rodzina uciekała do Egiptu? 27.12.24, 10:13 Skoro ją gonili to musiała być święta.. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Kto winny? vs. piramidy 27.12.24, 09:31 qwardian napisał: "Miejsca wyjścia i ucieczki (exodusu) Izraelitów 2 tysiące lat wcześniej?" Winnym ucieczki byl chyba Poncki Pilat czy jakis inny bezwzgledny prefekt rzymski. Egipt by pewnie pod swoja administracja. Czytalem, ze zadziwia budowa piramid, ktora wymagala bardzo duzej precyzji. Moze nie wszystko jeszcze wiemy i jakas inna cywilizacja sie tam mieszala...? PF Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Kto winny? vs. piramidy 27.12.24, 10:18 Ponieważ sam palnąłem głupstwo zostawmy drobnostki, ale exodus miał miejsce około 1400 lat przed narodzinami Chrystusa. Poza tym Herodów naliczono aż czterech... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Kierunek 27.12.24, 11:35 qwardian napisał: " Ponieważ sam palnąłem głupstwo zostawmy drobnostki, ale exodus miał miejsce około 1400 lat przed narodzinami Chrystusa. ..." Bo to Zydzi uciekali z Egiptu. A zatem Zydzi to Egipcjanie w rzeczy samej PF Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Prezentujesz PF stanowisko Arabów.. 27.12.24, 12:57 polski_francuz napisał: > A zatem Zydzi to Egipcjanie w rzeczy samej pl.wikipedia.org/wiki/Stela_Merenptaha Zapisane w kamieniu na egipskiej Steli Merenptaha , że byli Izraelitami, więc zacytuję: Stela Merenptaha w bardzo ciekawy sposób potwierdza wielowiekowe istnienie predynastycznego Izraela (co najmniej w okresie XIII—XI p.n.e.), gdyż Ysyrial został ukazany w inskrypcji jako naród pozbawiony własnego króla, państwa czy administracji. Takiej interpretacji sprzeciwia się część uczonych, szczególnie spośród badaczy arabskich, którzy obawiają się wykorzystywania przez współczesny Izrael danych archeologicznych potwierdzających wczesną obecność Hebrajczyków na terenie Palestyny dla celów politycznych. Końcowy fragment inskrypcji od momentu publikacji w 1897 aż do chwili obecnej wzbudzał wiele emocji, co można zaobserwować w nieustannych próbach skojarzenia nazwy Ysyrial z jakimkolwiek innym narodem niż Izraelici Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj... 27.12.24, 13:55 qwardian napisał: " Stela Merenptaha w bardzo ciekawy sposób potwierdza wielowiekowe istnienie predynastycznego Izraela (co najmniej w okresie XIII—XI p.n.e.), gdyż Ysyrial został ukazany w inskrypcji jako naród pozbawiony własnego króla, państwa czy administracji. Takiej interpretacji sprzeciwia się część uczonych, szczególnie spośród badaczy arabskich, którzy obawiają się wykorzystywania przez współczesny Izrael danych archeologicznych potwierdzających wczesną obecność Hebrajczyków na terenie Palestyny dla celów politycznych. Końcowy fragment inskrypcji od momentu publikacji w 1897 aż do chwili obecnej wzbudzał wiele emocji, co można zaobserwować w nieustannych próbach skojarzenia nazwy Ysyrial z jakimkolwiek innym narodem niż Izraelici" Musze sobie wyryc w betonie nad lozkiem... PF Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 27.12.24, 16:50 Powinieneś und Monsieur Boomerangoff również. W betonie najłatwiej odlać, a w starożytności ryto nie w skale tylko na glinianych tabliczkach. Dekalog mógł zostać wyryty w kamieniu tylko przez Bozię, bo w epoce brązu narzędzia się do tego nie nadawały.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 28.12.24, 00:26 [/i]> Dekalog mógł zostać wyryty w kamieniu tylko przez Bozię, bo w epoce brązu narzędzia się do tego nie nadawały..[/i] Stąd owa Stela Merenptaha nie mogła powstać w epoce brązu. Pierwszymi którzy mogli wyryć te napisy w granicie byli Filistyni w XI wieku pne, którzy posiedli technologie wykuwania narzędzi z żelaza. Izraelici było ciężko zakompleksieni na punkcie Filistynów, którzy mieli ich za nic, stąd te legendy biblijne, z których bije ich bezsilność, jak ta o małym Dawidzie, który zabił z procy Goliata, filistyńskiego olbrzyma zakutego w metal, albo ta o Samsonie, który szczęką osła zabił 1000 żołnierzy filistyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 28.12.24, 09:31 Znam pewien kraj, który ma większe kompleksy na punkcie sąsiadów i tworzy o nich nieprawdopodobne legendy jak te dotyczące profesora Rudolf Spannera, albo obozu w Auschwitz. Wracając do tematu już sam fakt, że w Biblii jest mowa o kamiennych tablicach wykonanych ręką Boga daje do myślenia, bo te gliniane były autorstwa ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 28.12.24, 23:24 Sąsiad tego zakompleksionego równinnego kraju dokonał onegdaj plagiatu Biblii nazywając się narodem wybranym, co dało mu boski impet do popełnienia biblijnych rozmiarów zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 29.12.24, 13:28 Zbrodnie na ciele są najkrótsze, a te na duszy trwają nieskończenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 29.12.24, 22:23 Wszystko jest złudzeniem, twierdzą najzagorzalsi konsumenci konopi. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 30.12.24, 11:33 Wybieram krótkie uderzenie młotkiem w głowę, zamiast życie w iluzji. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 31.12.24, 07:29 Nosisz młotek przy sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 01.01.25, 13:26 Noszę smyczek przy sobie, bo oglądam właśnie Koncert Noworoczny z Wiednia, ale ponad 40 lat temu nosiłem instrument do sprzątania ulic Wiednia, czyli miotły, bo tak zarabiałem na życie, a potem go odśnieżałem i na drugą zmianę roznosiłem ulotki uciekając przed dozorcami budynków.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 02.01.25, 07:51 Szacun, bo ja wtedy pod Tyrolem zbierałem w lasach grzyby kurki na eksport do Niemiec, a później w Dolnej Austrii wycinałem lasy na opał dla austriackiego ludu, którego na węgiel nie było stać. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 02.01.25, 19:46 Nadal ogrzewam drzewkiem w kominku, ale za tydzień włączam gaz. Ten piec na zdrowy ślunski wyngiel wyrzuciłem niepotrzebnie z piwnicy 20 lat temu.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 03.01.25, 04:02 kupowałeś ślunski wyngiel w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 04.01.25, 19:57 Ten żeliwny piec był tak ciężki, że nie dało się go wynieść z piwnicy, trzeba było młotem rozwalić na kawałki. Teraz żałuję, ale zainstalowałem kolejny w pokoju gościnnym na parterze tylko na drzewo.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 28.12.24, 00:45 [/i]> Dekalog mógł zostać wyryty w kamieniu tylko przez Bozię, bo w epoce brązu narzędzia się do tego nie nadawały..[/i] Nie tylko przez Bozię, bo człowiek używał narzędzi kamiennych i twardszym kamieniem rył w kamieniu miększym. W granicie mógł ryć korundem. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 28.12.24, 09:19 Otwory (tulejki) w kamiennych toporkach wiercono kruszonym żwirem kwarcowym, który duszono drewnianym kijkiem poruszanym cięciwą łuku, widziałem taki proces w Biskupinie i jest mozolny. Wątpię jednak, że taka technika w grawerowaniu miałaby szanse. Najlepszy stop brązu nie da rady granitowi w grawerce. Wątpię, że Egipt miał wysokoenergetyczne drzewo do wytopu i nawęglania żelaza. Ta stela Merentptaha musiała być bardzo ważnym manifestem i nie potrafię wyjaśnić techniki jej powstania. Co innego wapniowe bloki piramid. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 29.12.24, 09:53 > Otwory (tulejki) w kamiennych toporkach wiercono kruszonym żwirem kwarcowym Żwirek kwarcowy musiał więc mieć mniejszą twardość w skali Mohsa niż materiał tamtych kamiennych toporków. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 29.12.24, 09:54 większą, a nie mniejszą, oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 29.12.24, 13:24 Większą na pewno, bo niektórzy rezygnują z niego na swoim ogródku obawiając się o stan posadzki gresowej we własnym domu po naniesieniu przez buty. Ja wysypałem kwarcem cały dziedziniec, a potem przykryłem kostkami klinkierowymi. Nie potrzebował w ogóle zagęszczenia i sporadycznie wykłuwają się w nim chwasty między kostkami.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 29.12.24, 22:25 W kwarcu można czasem znaleźć żyłkę złota. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 30.12.24, 11:45 Wszystkie pokłady złota które strzelałem były w kwarcu. Są ostre jak żyletka, ale warstwowe, uginają się, nie spadają znienacka. Mam blizny na plecach jak po cięciach noża. W chromie, śmierć przychodzi nagle, skały są ciężkie i pochłaniają w sekundę ofiarę. Dużo bardziej cenię chrom niż złoto jako metal.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 31.12.24, 07:28 Dziś najmodniejsze są te pokłady złota, w których jest też antymon, podstawowy pierwiastek dodawany do stopów na wszelkie pociski. Akcje kilku eksplorerów złota w Australii pną się na tym tle do góry. Wojna światowa raczej jest pewnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 31.12.24, 09:47 boomerang napisał: "Wojna światowa raczej jest pewnikiem" Daj spokoj. Taki swiat chcesz zostawic synowi? Jest jeden glowny idiota, ktory morduje ale miejmy nadzieje ze inni nie pojda sladami tego scierwa... Happy New Year, przy okazji. PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 31.12.24, 11:24 Z bólem muszę przyznać że polityka międzynarodowa wymyka mi się spod kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 01.01.25, 11:35 boomerang napisał: > antymon, podstawowy pierwiastek dodawany do stopów na wszelkie pociski. Człowiek się uczy całe życie, wiedziałem, że kiedyś był dodawany jako stop brązu. Ale ostatnio spotkałem się z angielskim określeniem "ochre" więc użyłem słownika i wyszło ochra co dalej niewiele wyjaśniało. Okazało się, że to zwietrzałe skały z tlenkami metali o dziwnych kolorach, mam dwie na ogrodzie, bo przy okazji ktoś mi dał w prezencie.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 02.01.25, 07:56 Tu z kolei ja się nauczyłem, choć miałem w liceum kolegów-malarzy, którzy mnie tego nie nauczyli, a na zieleń Veronese mówili zieleń Woroneżu, zapewne przekornie, bo zieleni nie używali w swoich malarstwach. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Nie rozumiesz konsekwencji to sie nie wpisuj. 02.01.25, 19:42 Jako funkcjonalny daltonista nie rozróżniam żadnych odcieni zieleni, ale potrafię zagiąć każdego kto się uważa za eksperta. Pytam, czy uważa dolne światła na skrzyżowaniu za kolor zielonej trawki i odpowiedzi się łamią, typu, No nie dokładnie, albo, że to nie jest to samo.. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Prezentujesz PF stanowisko Arabów.. 28.12.24, 00:54 Ysyrial to nie może być Izrael, bo Merenptah tych Ysyrialów wyrżnął co do nogi: Ysyrial jest zrujnowany, nie ma jego nasienia. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Dlaczego Święta Rodzina uciekała do Egiptu? 31.12.24, 07:23 Dlaczego uciekła? Tego nie wiem, ale podejrzewam że Anunaki ją pogonili. Odpowiedz Link Zgłoś