mcattery 22.11.04, 20:27 Moze byc w jakimkolwiek przypadku,nawetinformacji politycznie obiektywnej (jesli sie znajdzie?) miarodoajnym zrodlem informacji ? Kto przeciw, a kto za ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sas Proszę o polską składnię zdania. IP: *.pl / 80.51.255.* 22.11.04, 20:35 Odpowiedz Link Zgłoś
mcattery Sas przyznaje racje, za szybko napisalem 22.11.04, 20:37 potem pomyslalem : tak wiec pytanie brzmi : czy Nasz Dziennik moze byc miarodajnym zrodlem informacji ? Kto za a kto przeciw ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyd Re: Sas przyznaje racje, za szybko napisalem IP: *.direct-adsl.nl 22.11.04, 20:54 Jezeli, jak napisales w tym "nieskladnym" poscie, bylaby to informacja obiektywna - to naturalnie. Ja jednak nie znalazlem tam jeszcze informacji, ktora nie bylaby napisana pod konkretne "zamowienie", wiec oddaje glos na NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
mcattery dzieki za pierwszy glos 22.11.04, 21:01 na marginesie: a co do postu, he he sam sie nabijam ze swojej skladni )))))) Pachnie humorkiem zeszytow Lepszej ostatnio nie zastosowalem ostatnio w II klasie podstawowki, oj ile to lat temu, gdy nauczycielka kazala ulozyc zdania z wyrazami na samo h. Mnie przypadlo slowo "honor".Dumny,ze znam znaczenie tego trudnego i abstrakcyjnego slowa napisalem: "Honor, to taki czlowiek, ktory mowi prawde"..... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: "Prawda" gazeta nasza IP: *.1631-1-64736c12.cust.bredbandsbolaget.se 22.11.04, 21:06 "Nie" - tygodniczek nasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyd Re: "Prawda" gazeta nasza IP: *.direct-adsl.nl 23.11.04, 22:11 Kula w plocie - insynuacja twoja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas To ja przepraszam . IP: *.pl / 80.51.255.* 22.11.04, 21:13 Tak się czasem coś napisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas W skrajnościach zawsze jestem pośrodku IP: *.pl / 80.51.255.* 22.11.04, 21:04 Bo każda ze skrajności po częsci mówi prawdę,a po części kłamie.Moja odpowiedź;nie wiem-ze wskazaniem na "tak" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyd Re: W skrajnościach zawsze jestem pośrodku IP: *.direct-adsl.nl 23.11.04, 22:21 Zwroc uwage na jeden fakt - ND fakty, ktorych nie moze wykorzystac w celu propagandy swoich przekonan, po prostu przemilcza (zauwazyles, ze od dnia poprzedzajacego wydanie dekretu przez biskupa, w tej gazecie nie ma ani slowa o ksiedzu Jankowskim, mimo, ze wczesniej szpalty byly pelne tekstow w jego obronie). Te natomiast, ktore moze wykorzystac, przyprawia swoistym sosem retoryki, przeinaczen, a czesto prymitywnego zmanipulowania. Dlatego uwazam, ze nawet myslacy czytelnik niewiele zyska z tej lektury, gdyz bardzo wiele czasu musialby poswiecic na wyluszczanie sedna sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: W skrajnościach zawsze jestem pośrodku 23.11.04, 23:02 Za to w obiektywnej GW nie ma dnia by o Jankowskim nie pisano . O ile o Andrzeju Samsonie pisze sie wciaz Andrzej S, o Jankowskim pisze sie od poczatku pelnym imieniem i nazwiskiem. Duzo by jeszcze pisac na temat obiektywizmu z jakim Gw i nie tylko relacjonowala sprawe Jankowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mcattery Gini posrodku ? ? ? ? ? ? ? ? ? 23.11.04, 23:53 Ej Gini myslalem,ze ty masz sprecyzowane poglady polityczne. A ty tak w centrum? No nie mow,ze na Unie Wolnosci albo na Platforme glosujesz: )))???? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Gini posrodku ? ? ? ? ? ? ? ? ? 24.11.04, 00:11 mcattery napisała: > Ej Gini myslalem,ze ty masz sprecyzowane poglady polityczne. A ty tak w > centrum? No nie mow,ze na Unie Wolnosci albo na Platforme glosujesz: )))???? > > > Ja glosuje na Vlaams Belang. > Odpowiedz Link Zgłoś
mcattery Re: W skrajnościach zawsze jestem pośrodku 23.11.04, 23:55 Czlowieku z Holandii, Masz absolutna racje.Zanim czlowiek dokonalby rozbioru ND i dotarl do prawdy duzo,duzo wody by uplynelo. A po co ? Lepiej czytac obiektywne gazety,chociaz obiektywizmu zawsze mam niedosyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re:Tygodnik "Nie"... to szmata? Tak IP: *.1631-1-64736c12.cust.bredbandsbolaget.se 22.11.04, 21:08 Jeszcze "Prawda" "Nie" zginela poki my zyjemy z renty starczej. Wyklety powstan ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Dziennik cotygodniowy-jeśli już IP: *.pl / 80.51.255.* 22.11.04, 21:20 Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Oczywiście, tylko co to ma do rzeczy 23.11.04, 21:27 Wy, fanatycy i faszyści, zadowalacie się tym, że nie gorsi jesteście od czerwonych? Odpowiedz Link Zgłoś
0berst_von_0rtenberg [...] 22.11.04, 21:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: O to chodzilo? 22.11.04, 21:42 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2405099.html www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20041122&id=sw19.txt To sobie porownaj czy jest obiektywny czy nie jest . GW napisala jakby troche wiecej ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek to dziennik polskojezyczny - zrodlo informacji IP: *.u.mcnet.pl 23.11.04, 08:56 dla mohairowych beretow, moczarowcow i paxowcow Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: moj glos: nie 23.11.04, 20:41 mcattery napisała: >A jakies uzasadnienie?I podaj moze jakas obiektywna polska gazete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq Re: Czy Nasz Dziennik.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 23:58 kazdy dziennik klamie. GW pisuje brednie i manipulacje rownie czesto jak "Nasz dziennik". Tyle, ze GW czasem pisze prawde, a ND praktycznie nigdy. To takie "Nie", zreszta przez tych samych ludzi manipulowane. Tzn sredni szczebel jest inny, ale góra ta sama. Moja odpowiedz: nie. chyba ze w sprawie pogody... Odpowiedz Link Zgłoś
mcattery blq 24.11.04, 00:10 Co do pogody, jeszcze trudniej ja przewidziec niz wydarzenia polityczne. Tak wiec pogodzie z Naszego Dziennika nie ufalbym tak samo, jak w reszcie spraw. A co do GW wole dawac zarobic Michnikowi za codzienne wydanie gazety, niz dac chocby zlamanego szeląga na ND. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: blq 24.11.04, 00:17 mcattery napisała: > Co do pogody, jeszcze trudniej ja przewidziec niz wydarzenia polityczne. Tak > wiec pogodzie z Naszego Dziennika nie ufalbym tak samo, jak w reszcie spraw. > A co do GW wole dawac zarobic Michnikowi za codzienne wydanie gazety, niz dac > chocby zlamanego szeląga na ND. > Mozesz sobie nie ufac, tylko dobrze by bylo gdybys przytoczyl jakies przyklady , klamstw czy tez manipulacji. Zalozyles watek zaraz po tym jak ktos podal link do N D , chciales wykazac pewnie, ze ND klamie , artykul jest tendencyjny . Ja Ci dalam link z GW , ktory traktowal o tym samym, ze dwa dni wczesniej traktowaly o tym wszystkie telewizje i gazety . Nie czytam ND, chociaz czasami zajrze, ale od GW wole do razy Rzepe. GW co raz bardziej przypomina Trybune niestety.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # blq mccattrey IP: *.finemedia.pl 24.11.04, 00:19 a do kościoła to Wy chodzicie czy może raczej nie? Uważacie decyzje brukselskie za korzystne dla Polaków czy raczej może nie? Jesteście za silnym złotym czy raczej może nie? Za A. Celinskim czy Wassermanem w KS? Za wersją Jedwabnego Strzembosza czy Grossa? Za wojskami w Iraku czy raczej nie? Za oborcją Polaków czy raczej nie? Za pracą w Unii czy w kraju? itd chłodno pzdr # Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: blq mccattrey na dobranoc 24.11.04, 00:26 Przedwczoraj wieczorem w Berlinie zmarła prof. Dora Kacnelson, wielka patriotka, wybitna polonistka, znakomity znawca historii Polski. Urodziła się w 1921 r. w Białymstoku w żydowskiej rodzinie Basewy i Barla Kacnelsonów, którzy uciekli przed Sowietami z Rosji do Polski. Tam też uczęszczała do szkoły powszechnej, w której kultywowano pamięć wieszczów i bohaterów powstań narodowych. W 1939 r. w czasie okupacji sowieckiej znalazła się wraz z rodzicami w Leningradzie, gdzie podjęła studia na uniwersytecie na wydziale filologii rosyjskiej. Po obronie doktoratu traktującego o odniesieniach Mickiewicza do twórczości ludowej została skierowana przez Ministerstwo Szkolnictwa Wyższego na Białoruś, gdzie prowadziła wykłady w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Połocku. W 1961 r. otrzymała pracę w mieście Czyta na Syberii. W tamtejszym Okręgowym Archiwum Męczeństwa znalazła wiele dokumentów dotyczących polskich powstańców. Owocem tych badań były jej prace naukowe na temat katorżników. Za swoją działalność Dora Kacnelson została wyrzucona z uczelni. Wtedy przeniosła się do Drohobycza, gdzie znowu została wyrzucona (1983 r.) z tamtejszej WSP - za to, że wbrew zakazowi sekretarza partii pojechała do Kijowa na IX Światowy Zjazd Slawistów. Pracę naukową i publicystyczną prof. Dora Kacnelson łączyła z pomocą Żydom na Kresach oraz z działalnością oświatową i charytatywną w Towarzystwie Kultury Polskiej Ziemi Drohobyckiej. Wykładała literaturę polską, odwiedzała polskie wsie, niosła pomoc ubogim Polakom. Kombatantom Wojska Polskiego z 1939 r. próbowała załatwić emerytury z Polski. W latach 90. w paryskiej "Kulturze" ukazała się jej praca "Polscy naukowcy Wilna i Lwowa pod okupacją sowiecką". Przez ostatnie lata Dora Kacnelson kontynuowała badania w oparciu o materiały archiwalne zgromadzone we Lwowie. Na ich podstawie wydała kilka rozpraw o kapłanach męczennikach za wiarę i wolność, zwłaszcza o księżach-sybirakach, m.in. Piotrze Ściegiennym, Wincentym Kroczewskim, Tyburcym Pawłowskim. Miała odwagę bronić przed oszczerstwami żołnierzy AK, jasno wypowiadała się na temat mordu w Jedwabnem, rozwiewała złudzenia co do integracji Polski z UE. W ubiegłym roku uhonorowana została orderem "Polonia Mater Nostra Est" za pomoc Polakom na dawnych polskich Kresach Wschodnich i za próby tworzenia mostów między Polakami a Żydami. Mimo choroby w tych dniach wybierała się do Krakowa, gdzie podczas sesji wołyńskiej miała wygłosić wykład i wziąć udział w Festiwalu Kultury Żydowskiej. PM Wyobrazcie sobie, ze taki artykul zamiescil po smierci pani Dory ten zaklamany nieobiektywny Nasz Dziennik. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: blq mccattrey na dobranoc 24.11.04, 15:56 > Wyobrazcie sobie, ze taki artykul zamiescil po smierci pani Dory ten zaklamany > nieobiektywny Nasz Dziennik. Dora Kacnelson to wyjątek potwierdzający regułę. Jedyna Żydówka, o której ND pisze dobrze. I wszyscy jego zwolennicy nieodmiennie wyciągają Dorę Kacnelson jako argument. W każdym niemal numerze ND jest informacja: "izraelski żołnierz zabił..." "izraelskie wojska zbombardowały..." "izraelski zamachowiec..." "izraelski bandyta.." (bandyta w sensie dosłownym, nie jako epitet). Ciekawe, ze jakoś nigdy nie mogę znaleźć informacji o bandytach palestyńskich atakujących izraelskie kobiety i dzieci? Czyżby takich nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: blq mccattrey na dobranoc 24.11.04, 16:10 the_dzidka napisała: > > Wyobrazcie sobie, ze taki artykul zamiescil po smierci pani Dory ten > zaklamany > > nieobiektywny Nasz Dziennik. > > Dora Kacnelson to wyjątek potwierdzający regułę. Jedyna Żydówka, o której ND > pisze dobrze. I wszyscy jego zwolennicy nieodmiennie wyciągają Dorę Kacnelson > jako argument. A o kim ma pisac dobrze?O Sharonie? > W każdym niemal numerze ND jest informacja: "izraelski żołnierz > zabił..." "izraelskie wojska zbombardowały..." "izraelski > zamachowiec..." "izraelski bandyta.." (bandyta w sensie dosłownym, nie jako > epitet). A co napisac o bandycie, ktory zabija z zimna krwia dziecko? Ciekawe, ze jakoś nigdy nie mogę znaleźć informacji o bandytach > palestyńskich atakujących izraelskie kobiety i dzieci? Czyżby takich nie było? > Ja Ci przytoczylam artykul , w ktorym GW pisze to samo a nawet wiecej niz ND. O samych Zydach z Izraela pisza krytycznie sami Zydzi wiec w czym problem. Skoro zolnierze zabijaja, burza domy to gazety o tym pisza , GW tez. Odpowiedz Link Zgłoś
mcattery Re: blq mccattrey na dobranoc 24.11.04, 18:08 the dzidka nic dodac i nic ujac, ja tez tam zawsze widze,ze sprawca jest "straszny" Zyd, a Palestynczyk jest "biedna" ofiara. A juz z innej beczki : Kiedys na forum Prasa i Media byl kiedys post, ktos sie pytal "jak zostac dziennikarzem ND". He he ktos celnie odpowiedzial: nie musisz umiec pisac, nie musisz miec zadnego dorobku, bylebys niczego innego nie ogladal poza Telewizja Trwam,niczego innego nie sluchal poza Radiem Maryja, w nic inego nie wierzyl, niz tylko w Rydzyka i tym podobne. Co do dziennikarzy NDsa "wierni i mierni "....I nic wiecej... Gdzie ja to czytalem reportaz o parcy w ND, ktos pamieta ? ( Polityka? ?) Musze poszperac.. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: blq mccattrey na dobranoc 24.11.04, 18:22 mcattery napisała: > the dzidka nic dodac i nic ujac, ja tez tam zawsze widze,ze sprawca > jest "straszny" Zyd, a Palestynczyk jest "biedna" ofiara. Ale przeciez to samo miales w GW , wiec paranoja?GW , ktora pisze to samo obiektywna, a ND nieobiektywny. > A juz z innej beczki : > Kiedys na forum Prasa i Media byl kiedys post, ktos sie pytal "jak zostac > dziennikarzem ND". He he ktos celnie odpowiedzial: > nie musisz umiec pisac, nie musisz miec zadnego dorobku, bylebys niczego innego > > nie ogladal poza Telewizja Trwam,niczego innego nie sluchal poza Radiem Maryja, > > w nic inego nie wierzyl, niz tylko w Rydzyka i tym podobne. > Co do dziennikarzy NDsa "wierni i mierni "....I nic wiecej... > Gdzie ja to czytalem reportaz o parcy w ND, ktos pamieta ? ( Polityka? ?) Musze > > poszperac.. Taa , miales wskazac calkowicie obiektywna niezalezna gazete, ale wg Ciebie to taka, ktora reprezentuje jedyne sluszne poglady czyli Twoje wlasne. Odpowiedz Link Zgłoś
mcattery Re: blq mccattrey 24.11.04, 00:35 Juz Panu odpowiadamy na pytanka. Widzicie, teraz Wam szczerze odpowiemy 1.Nie chodzimy. 2.Uwazamy za rozsadne. 3.Silny zloty to slaby export.Jestesmy za srednim kursem.A najlepiej za Euro. 4.Ani za jednym ani za drugim.Chciaz blizej nam do Wassermana, jak obserwujemy co sie dzieje. 5.Jestesmy za prawda. A wiec wiemy,ze mordowali Polacy.Czyli Gross. 6.Jestesmy za wojskami 7.Jestesmy za praca tam, gdzie sie komu podoba,do wyboru do koloru Rowniez Was chlodno pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: questioning Re: blq mccattrey IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 00:41 poprawka: > 5.Jestesmy za zmanipulowana prawda. A wiec wiemy,ze mordowali Polacy.Czyli Gross. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: blq mccattrey 24.11.04, 00:48 I jeszcze jedno , jak mozna sie wypowiadac na temat gazety, ktorej sie nie czyta? Odpowiedz Link Zgłoś
mcattery alez gini musimy wiedziec co slychac w przeciwnym 24.11.04, 00:57 obozie ? nie sadzisz? wiec czytam, ale nie kupuje Mozna tak nie wiedzialas? I zwykle albo mam ubaw po pachy, albo mnie szlag trafia. Ty wiesz,ze w Wawie stare numery..... ND rozrzucane sa po przystankach autobusowych ? I nikt he he tego nie bierze.Kiedys czatowalem na przystanku, ( nie jezdze autobusem ) tylko po to,aby zobaczyc czy ktos wezmie. Przepuscilem z 5 i nikt nie wzial.... Co wszyscy sie wstydza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # myślących jest 8% to wyjasnia wiele/nt IP: *.finemedia.pl 24.11.04, 01:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khem... Re: myślących jest 8% to wyjasnia wiele/nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 03:19 Re: myślących jest 8% to wyjasnia wiele/nt jakimś dziwnym trafem, ci myślący to głównie emeryci i łyse pały z bejsbolami. ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
mcattery Re: myślących jest 8% to wyjasnia wiele/nt 24.11.04, 12:53 khem - emeryci ? -raczej rencisci.... a co do reszty zgoda...niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: blq mccattrey - komentarza 2 słowa..... IP: *.finemedia.pl 24.11.04, 00:50 Wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowieku! Re: blq mccattrey IP: *.localdomain / *.proxy-watch.com 24.11.04, 00:57 Mcattery, znaczy. Nie wdawaj się w ogóle w rozmowy z #. To przecież jeden z większych głupków na Forum tym. Nie zgodzisz sie z nim w czymkolwiek, zaraz ryczy na Ciebie, żes antypolski. Kiedys o pewnych dziennikarzach w PRL mówiło się: "tuba Moczara". Podobnie ten # to jest tuba Rydzyka, Wrzodaka et consortes. Wydaje Ci się, że rozmawiasz z cłowiekiem - a naprawdę prowadzisz dialog z kawałkiem blachy ukształtowanym w stożek ścięty z obu stron otwarty. Zgubiłem numer!!! Podrzuć!!! Pilne!!! !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # masz na dowód - swój żałosny mat z & #35; -em, pacyno? IP: *.finemedia.pl 24.11.04, 01:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: questioning Re: blq mccattrey IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 01:02 > Zgubiłem numer!!! Podrzuć!!! Pilne!!! > > !!!!! chlopaki z ferajny. mgnienie izotopa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: blq mccattrey IP: *.finemedia.pl 24.11.04, 01:12 Q:To przecież jeden z większych głupków na Forum tym. Nie zgodzisz sie z nim w czymkolwiek, zaraz ryczy na Ciebie, żes antypolski. #:Questioning! ryczałem na Ciebie nigdy z tobą nie dyskutując? Q:Kiedys o pewnych dziennikarzach w PRL mówiło się: "tuba Moczara". Podobnie ten # to jest tuba Rydzyka, Wrzodaka et consortes. Wydaje Ci się, że rozmawiasz z cłowiekiem - a naprawdę prowadzisz dialog z kawałkiem blachy ukształtowanym w stożek ścięty z obu stron otwarty. #: tuba mój drogi Q. ma dopasowanie akustyczne proporcjonalne do oporu ośrodka słuchacza i mówcy. Jesli wydawało ci się, że większy otwór stożka jest skierowany w twoją stronę to sam wiesz dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuba A propos niej IP: *.localdomain / *.proxy-watch.com 24.11.04, 01:27 Non tuba directi, non earis cornua flexi Non galeae, non enses erant... Sine milites usu Molia securae peragebat otia gentes. Qui fit, Mcattery, ut nemo, quam sibi sortem seu ratio dedreit seu fors obiecerit illa contentus vivat, laudet diversa sequentes? O, fortunati mercatores! gravis annis miles ait, multo iam fractus membra labore. Contra mercator. Militia est potior! Tota Tua, Tuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowieku! Re: blq mccattrey IP: *.localdomain / *.proxy-watch.com 24.11.04, 01:14 Mcattery, znaczy. Jeśli ktoś Cię w przyszłości zaczepi, czy jesteś za "oborcją dla Polaków", odpowiadajm, że nie, stanowczo nie, Polacy zasługują na coś lepszego, niz mieszkanie w oborze. Natomiast jeśli ktoś Cię zapyta, czy jesteś za grossem czy Strzęposzem, to odpowiadaj, że ani za jednym, ani za drugim, tylko za Persakiem. Niejaki Persak jest autorem najwiekszego objetościowo w polskim piśmiennictwie materiału na temat Jedwabnego. Ale z tych szpeniów od Jedwabnego na Forum to Grossa nawet mało który czytał. Znaja głownie z omówień w "naszym Dzienniku". A o opracowaniach Persaka to w ogóle nikt z nich najprawdopodobniej nie słyszał. Jak zapyta jeden z drugim, "a kto to zacz ten Persak?", to odpowiadaj: "jak to? Ty, szpenio od Jedwanbnego, nie znasz TEGO nazwiska? I kategorycznie odmawiaj dalszej dyskusji, uzasadniając, że z przygłupem nie masz zamiaru rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # blq& mccattrey& mgnienieizotopucs IP: *.finemedia.pl 24.11.04, 09:27 IPN o Jedwabnem. Krzysztof Persak (ur. 1968) - historyk, pracownik Biura Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej oraz Instytutu Studiów Politycznych PAN w Warszawie. Redaktor dwutomowej pracy "Wokół Jedwabnego". Wchodząca w tym tygodniu na rynek i wydana przez IPN księga "Wokół Jedwabnego" składa się z dwóch tomów (w sumie prawie 1600 stron). W pierwszym ("Studia") znalazły się artykuły dziewięciu historyków z IPN i innych ośrodków naukowych, przedstawiające problem zbrodni w Jedwabnem i innych miejscowościach na tle historycznym, poczynając od stosunków polsko-żydowskich w tym regionie w okresie przedwojennym, przez opis niemieckiej polityki zagłady Żydów i antyżydowskich wystąpień miejscowej ludności, aż po analizę powojennych postępowań karnych. Tom drugi ("Dokumenty") zawiera 440 dokumentów z archiwów polskich, niemieckich, białoruskich i izraelskich; są wśród nich raporty NKWD o sytuacji w rejonie jedwabieńskim, relacje Polaków deportowanych do ZSRR, raporty wywiadowcze AK i opracowania Delegatury Rządu, sprawozdania niemieckich formacji wojskowych i policyjnych, relacje ocalałych Żydów (większość przełożona z jidysz) oraz akta śledztw i procesów dotyczących zbrodni w Jedwabnem i Radziłowie. Jeśli cię zaczepi cees - łatwo poznasz go po kompleksach zmuszajacych go do obrażania rozmówców, przerośniętym ego i braku manier, pajacowaniu z poważnych spraw i ciągłym urojeniom o rzekomej głupocie oponentów. Sorry! Ale maniery dyskusji pasują do obory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: blq& mccattrey& mgnienieizotopucs IP: *.finemedia.pl 24.11.04, 09:50 Te fragmenty ilustrują styl IPNowca Persaka (ur.1968) na siłę starający się udowodnić lansowana absurdalną tezę, ############################### że to Polacy mordowali a Niemcy bronili Żydów. ############################### To właśnie Łomżyńskie zajmowało szczególne miejsce na mapie antyżydowskich ekscesów w Polsce w II połowie lat 30., co wiąże się z wyjątkowo dużą popularnością na tym terenie Stronnictwa Narodowego i jego ideologii, odwołującej się do antysemityzmu. W 1930 r. w gminach Wąsosz i Jedwabne głosowało na tę partię ponad 70 proc. wyborców; co ciekawe, w oddalonym o kilkanaście kilometrów od Jedwabnego Drozdowie spędził ostatnie lata życia Roman Dmowski. Postawy miejscowej ludności wobec Żydów warunkował więc szeroko rozpowszechniony antysemityzm. Pogromy występowały zresztą równolegle do dokonywanych przez Niemców egzekucji na Żydach. W serii rozkazów, wydanych między 29 czerwca a 2 lipca 1941 r. szef Głównego Urzędu Bezpieczeństwa Rzeszy Reinhard Heydrich nakazywał dowódcom specjalnych oddziałów operacyjnych Policji Bezpieczeństwa: "Nie należy stwarzać żadnych przeszkód dążeniom do samooczyszczenia ze strony kręgów antykomunistycznych czy antyżydowskich na nowo zajętych terenach. Przeciwnie, należy je wywoływać, nie pozostawiając śladów, w razie potrzeby intensyfikować i kierować na właściwe tory". W Rajgrodzie gestapowcy wciągnęli do egzekucji Żydów eskortujących ich Polaków, pozwalając jednemu z nich strzelać do ofiar. Z kolei mordy w Radziłowie i Jedwabnem zostały zainicjowane prawdopodobnie przez ten sam specjalny oddział Policji Bezpieczeństwa pod dowództwem Hermanna Schapera. Jeszcze dyskretniej Niemcy postąpili w Wąsoszu. Wiadomo, że przed pogromem przyjechali do wsi jacyś gestapowcy wraz z polskim tłumaczem, ale mordu w nocy z 5 na 6 lipca 1941 r. dokonali już sami miejscowi "aktywiści". ########################################################################### Były również przypadki spontanicznych pogromów, jak w Grajewie, Wasilkowie czy Rutkach, gdzie przybycie pododdziału niemieckiego wojska doprowadziło nawet do przerwania przemocy. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ############################################################################# Pisałem wcześniej dwa słowa oceny: WSZYSTKO JASNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: questioning nie wydurniaj sie staruchu /nt IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 01:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek#jw Re: Czy Nasz Dziennik.... IP: *.plusgsm.pl 24.11.04, 14:28 Pewnie może. A skoro już zadeklarowałeś się, że nie, to może wyjaśnij mi, co jest małomiarodajne w tym artykule: www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20041124&id=po01.txt Nadmieniam, że nie czytam ND (znaczy się nie czytam regularnie) a zalinkowany tekst jest pierwszym artykułem na jaki się natknąłem po wejściu na strony ND. Pozdr / Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uhahahny Re: Czy Nasz Dziennik.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:21 Hahahahaha !!!!!!!!!!!!!! Przednie brednie poobiednie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Kole czerwonych a to wystarcza za rekomendację/nt IP: *.finemedia.pl 24.11.04, 21:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czerwony Re: Kole czerwonych a to wystarcza za rekomendacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 21:19 Nas to możesz pocałować w ....sam wiesz! Więcej durnoty w stylu ND! Więcej otrzeźwienia u normalnych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Wiarygodnosc ta sama jak Trybuny - Zerowa n/t IP: *.esc11.net / *.esc11.net 24.11.04, 21:31 Odpowiedz Link Zgłoś