Dodaj do ulubionych

spis powszechny

IP: *.kato.gazeta.pl 14.05.02, 21:49
Czy ktos wie, czy moge za nieobecna w Polsce siostre umowic sie z rachmistrzem
i podac za nia wszystkie dane?
Obserwuj wątek
    • Gość: ktos Nikt nie bedzie spisywal kogos, kogo nie ma, IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 14.05.02, 22:26
      Nieprawdaz?
      • Gość: obywatel Re: Nikt nie bedzie spisywal kogos, kogo nie ma, IP: *.kato.gazeta.pl 14.05.02, 22:42
        No nie wiem wlasnie... Mialem nadzieje, ze dowiem sie czegos konkretnego tu na
        forum. Siostra nie mieszka za granica, tylko wyjechala na 2 miesiace, wiec w
        czasie trwania spisu na pewno nie wroci.
        • Gość: XXL Re: Nikt nie bedzie spisywal kogos, kogo nie ma, IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 14.05.02, 23:13
          Jak się przemeldowała czasowo to będzie spisana tam.

PS.
          A jak byś chciał odpowiadać na pytania dotyczące dzietności ???
          smile))
          • Gość: obywatel Re: Nikt nie bedzie spisywal kogos, kogo nie ma, IP: *.kato.gazeta.pl 15.05.02, 20:59
            Siostra jest zameldowana na stale w swoim mieszkaniu. Ale wyjechala. I do
            Polowy czerwca na peno nie wroci. A poniewaz wiem wszystko o siostrze to moge o
            niej opowiadac rachmistrzowi. Tylko czy on bedzie chcial ze mna rozmawiac?!
            • Gość: Agent Jest to tak (chyba) IP: 62.87.140.* 15.05.02, 21:11
              Z tego co wiem to jest obowiązek odpowiedzi na pytania, ale nie ma obowiazku
              wpuszczenia rachmistrza do mieszkania. Mozesz wziasc ankiete, przekazac jej
              siostrze (faks, poczta...itd) a ona wypelni i przesle spowrotem. Nie jestem
              pewien czy tak mozna. Albo po prostu powiedz ze nie lubisz faszystow i zeby sie
              wypchał wink
              • Gość: obywatel Re: Jest to tak (chyba) IP: *.kato.gazeta.pl 15.05.02, 21:14
                Dzieki Agent za rady!
                Ale ja jestem porzadny obywatel i chce wspomoc panstwo swoja wiedza wink
    • Gość: Gość Re: spis powszechny IP: *.altkom.com.pl 17.05.02, 19:10
      Gość portalu: obywatel napisał(a):

> Czy ktos wie, czy moge za nieobecna w Polsce siostre umowic sie z rachmistrzem
      > i podac za nia wszystkie dane?

Trzeba mieć pisemną zgodę na przetwarzanie danych osobowych
      osoby ZA KTÓRĄ się chce podawać jej dane.

Lepiej odpowiadać na pytania ankiety osobiście a nie za kogoś.
      • Gość: obywatel Re: spis powszechny IP: *.kato.gazeta.pl 18.05.02, 00:40
        Dzieki za rzeczowe wyjasnienie. Czyli nie mam sie co angazowac...
        • Gość: eeeeeeee bzdury IP: *.gw.ip.pl 18.05.02, 10:49
          kazda osoba zameldowana na stale w danym mieszkaniu powinna zostac w nim
          spisana nawet jesli czasowo jest w nim nieobecna

co wiecej - w pytaniu 4 formularza osobowego nalezy udzielic odpowiedzi: 3
          czyli: mieszka stale - nieobecny przebywa za granicą

tak przynajmniej podaje instrukcja GUS dla rachmistrza spisowego na stronie 29

do udzielenia informacji na temat wlasnej rodziny uprawniony jest kazdy czlonek
          rodziny

pozdrawiam

• Gość: ktos bzdury, i to wielkie IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 18.05.02, 12:02

> co wiecej - w pytaniu 4 formularza osobowego nalezy udzielic odpowiedzi: 3
            > czyli: mieszka stale - nieobecny przebywa za granicą
            >
            > tak przynajmniej podaje instrukcja GUS dla rachmistrza spisowego na stronie 29

No to co rachmistrz zrobi, jesli cala rodzina jest na wakacjach? Jaka jest
            instrukcja GUSu?
            • Gość: eeeeeeee Re: bzdury, i to wielkie IP: *.gw.ip.pl 18.05.02, 14:00
              rachmistrz?
              nic...po co ma cos robic?

wtedy jest to problem rodziny, ktora powinna znalezc najblizsza polska placowke
              dyplomatyczna i poprosic o formularze spisowe

rachmistrz nie ma obowiazku uganiac sie za kazda osoba i prosic ja zeby sie
              spisala;
              to kazda osoba (mieszkaniec polski) ma obowiazek poddac sie spisowi (tak samo
              jak kazdy ma obowiazek wypelnic np. formularz PIT) a rachmistrz spisowy ma mu w
              tym pomoc;
              jesli ktos bedzie unikal rachmistrza to tylko problem tej osoby bo bedzie
              musiala sama zglosic sie do biura spisowego po formularze i dokonac samospisu;

ale trzeba zaznaczyc ze spis glownie opiera sie na dobrej woli obywateli;
              jesli obywatel takiej woli nie wykaze to panstwo mu raczej nic nie zrobi;
              i gdzie tu logikasmile ?

pozdrawiam
              • Gość: Agent nie chodzi o logike tylko o to, że... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.02, 14:13
                Gość portalu: eeeeeeee napisał(a):
                > rachmistrz?
                > nic...po co ma cos robic?
                >
                > wtedy jest to problem rodziny, ktora powinna znalezc najblizsza polska placowke
                >
                > dyplomatyczna i poprosic o formularze spisowe
                >
                > rachmistrz nie ma obowiazku uganiac sie za kazda osoba i prosic ja zeby sie
                > spisala;
                > to kazda osoba (mieszkaniec polski) ma obowiazek poddac sie spisowi (tak samo
                > jak kazdy ma obowiazek wypelnic np. formularz PIT) a rachmistrz spisowy ma mu w
                >
                > tym pomoc;
                > jesli ktos bedzie unikal rachmistrza to tylko problem tej osoby bo bedzie
                > musiala sama zglosic sie do biura spisowego po formularze i dokonac samospisu;
                >
                > ale trzeba zaznaczyc ze spis glownie opiera sie na dobrej woli obywateli;
                > jesli obywatel takiej woli nie wykaze to panstwo mu raczej nic nie zrobi;
                > i gdzie tu logikasmile ?

...pewnie znowu ktoś na tym zarobi.

A Wy dalej wierzcie w to, że "oni" robią to dla naszego dobra.
                • Gość: eeeeeeee Re: nie chodzi o logike tylko o to, że... IP: *.gw.ip.pl 18.05.02, 19:39
                  moim skromnym zdaniem - szeroko pojmowane tzw. "panstwo" nic nie robi dla
                  naszego dobra ale jesli jest juz ustawa to i jest obowiazek i nic z tym nie
                  mozna zrobic jak tylko sie podporzadkowac sad

kto ma siłę niech się buntuje
                  • Gość: obywatel Re: nie chodzi o logike tylko o to, że... IP: *.kato.gazeta.pl 19.05.02, 23:30
                    Hmmm. Dzieki eeeeeeeeeeee za wyczerpujace wyjasnienia. Czyli moja obecnosc (w
                    zastepstwie siostry) jest wskazana? Wreszcie mam jasnosc. No chyba,ze ktos ma
                    inne zdanie na ten temat? pozdrowki - obywatel
                    • Gość: eeeeeeee linki IP: *.gw.ip.pl 20.05.02, 07:43
                      zreszta nie ma sensu zebysmy wszyscy nawzajem wprowadzali sie w blad

istnieje w necie strona GUSu, na ktorej wszytsko jest napisane
                      mozna tam zobaczyc jak wygladaja formularze spisowe:
                      www.stat.gov.pl/nsp/nsp-a.pdf

poza tym uruchomiona zostala Bezpłatna INFOLINIA na temat Narodowego Spisu
                      Powszechnego Ludności i Mieszkań
                      oraz Powszechnego Spisu Rolnego czynna od 6 maja do 8 czerwca codziennie w
                      godz. 800 - 2000.

Masz pytania? ZADZWOŃ - 0 800 402 036 lub 0 800 480 340

pozdrawiam
                      • Gość: obywatel Re: linki IP: 10.31.40.* 20.05.02, 15:15
                        Raz jeszcze dzieki eeeeeeeee! Skorzystam z adresu i telefonu.
                        Dzieki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka