Dodaj do ulubionych

"Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie

IP: *.chello.pl 26.12.04, 14:07
Kijów-Warszawa - wspólna sprawa!
Obserwuj wątek
    • Gość: BEZPARTYJNY Chociaż raz na nas nie plują. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 14:11
      Dobrze, że nasze zaangażowanie na Ukrainie nie jest dla nich jedynie
      objawem "patologicznej polskiej rusofobii".
      Źle, że dostrzegają w akcesji Ukrainy tylko interes Warszawy, a nie Europy.
      • Gość: jp2 Re: Chociaż raz na nas nie plują. IP: 217.173.203.* 26.12.04, 17:51
        A miesiąc temu ta sama francuska gazeta w ostrych słowach krytykowała Polskę za
        wtrącanie się w nie swoje sprawy. Wiadomo, że Francja trzęsie portkami przed
        Putinem nie mniej niż przed swoimi muslimami.
        • Gość: Leszek Mylisz sie. To byla "Le Figaro" IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 19:06
      • Gość: Janek Z tym 'pluciem' w polityce to troche inaczej... IP: *.sympatico.ca 26.12.04, 21:00
        jak na forach GW. Jak zrobimy cos dorze to w wiekszosci przypadkow inni potrafia
        to zauwazyc. To nie jest tak ze wszyscy sa przeciwko nam. Musimy sami bronic
        swoich interesow i zaczac wierzyc w nas samych oraz podejmowac madre decyzje.
        Rezultaty beda szbciej jak wam sie wydaje. Taki to juz jest ten Swiat.
        Wesolych Swiat i pomyslnego Nowego Roku.
        • Gość: RADIESTETA TO CUD! WRESZCIE GO GŁOWA PRZESTAŁA BOLEĆ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:50
    • Gość: malach Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.one.pl 26.12.04, 14:19
      popieram Juszczenke i cala pomaranczowa rewolucje ze wzgledow ideowych
      ciekaw jestem tylko jaki bedzie ogolny bilans tych przemian (jezeli sie tylko
      powioda - czemu kibicuje) dla Polski, Ukraina z uporzadkowana gospodarka statnie
      sie bardzo atrakcyjna dla inwestorow (wielki rynek wewnetrzny, tania i
      wykwalifikowana sila robocza) co sila rzeczy spowoduje zmniejszenie inwestycji u
      nas a nawet odplyw kapitalu na Ukraine. Juz nie tylko Czechy i Slowacja beda z
      nami rywalizowac o atrakcyjne inwestycje ale i strasznie konkurencyjna Ukraina.
      Jak w gre wejdzie czysty rachunek finansowy nikt nie bedzie pamietal o ideach i
      naszym wkladzie w przemiany na Ukrainie
      • rkcb Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie 26.12.04, 14:33
        Ukaraina w UE to nie tylko konkurencja, ale 50milionów konsumentów, którzy będa
        chcieli żyć na europeiskim poziomie i gdzieś będą musieli kupić samochody,
        pralki, telewizory itd. A z Polski jest najbliżej i pewnie jeszcze długo
        najtaniej. Ukraina (i Turcja też) w UE to dla wszystkich świetny interes.
        • Gość: fritz Wybory na Ukrainie to jest rownie olbrzymi sukces IP: *.adsl.solnet.ch 26.12.04, 14:52
          polskiej dyplomacji, ktora niezaleznie od lini politycznej partii u
          wladzy "walczyla o wolna Ukraine". To jest rownoczesnie porazka polityki
          niemieckiej i francuskiej orientujacej sie tylko na Rosje i pozostawiajacej
          inne kraje (bylego ZSRR) w strefie wplywow Rosji. W ten sposob etablowaly
          nowy podzial Europy, cos w rodzaju niepisanej Jalty. Ukraina wylamuje sie z
          tego "porzadku" i jest w tym wlasnie bardzo duza zasluga Polski.

W interesie Polski lezy jak najbardziej wolna Ukraina. Obydwa kraje laczy poza
          wszystkim jedna rzecz: obydwa narodu maja paskudnych sasiadow. Jak zalozyciel
          paryskiej "Kulutury" Gieodryc i wybitni intelektualisci na emigracji
          stwierdzili: "Bez wolnej Polski nie ma wolnej Ukrainy i bez wolnej Ukrainy nie
          ma wolnej Polski".

Mam nadzieje, ze zadna partia polityczna w kazdym z tych dwoch krajow nie
          zapomni o tej elementarnej zaleznosci. I ze wszystkie dzialania polityczne,
          ktore beda podejmowac na arenia miedzynarodowej beda wlasnie to bardzo
          specjalna relacje uwzgledniac, tzn. sie nigdy osalbiac a tylko wzamacniac.
          • Gość: Fan Klub Re: Wybory na Ukrainie to jest rownie olbrzymi s IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.04, 17:33
            Gość portalu: fritz napisał(a):
            > Obydwa kraje laczy poza wszystkim jedna
            > rzecz: obydwa narodu maja paskudnych sasiadow.

Jawohl, fritzchen! Masz racje z tymi sasiadami: Polska sasiaduje z Ukraina, a
            Ukraina z Polska.
            Widze, ze wracasz do formy i twoje posty sa znow tak smieszne jak kiedys.
            • Gość: fritz Re: Wybory na Ukrainie to jest rownie olbrzymi s IP: *.adsl.solnet.ch 26.12.04, 17:56
              Dziekuje ze mnie czytasz. Ze zrozumieniem jeszcze za bardzo nie funkcjonuje,
              ale przyjdzie z czasem.

P.S. A wiec jakie kraje wymagaja kladania przysiegi od obcokrajowcow?
              • Gość: Fan Klub Re: Wybory na Ukrainie to jest rownie olbrzymi s IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.04, 18:24
                Fritzchen, "zrozumienie" nie ma nic wspolnego z podzielaniem twoich pogladow.
                Wystarczy, ze ty sam jestes w stanie je zrozumiec, ale nie podniecaj sie tym za
                bardzo i zacznij nareszcie czytac takze odpowiedzi.
                • Gość: Leszek Odezwal sie glupek IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 19:09
      • Gość: babicki Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.fnet.pl 26.12.04, 14:48
        pożyjemy, zobaczymy. takich jasnowidzów pesymistów jak ty naczytałem się, przed
        wstąpieniem Polski do UE...
      • Gość: gosc MOSKALE WARA OD UKRAYNY!!! IP: *.client.comcast.net 26.12.04, 17:05
        RUSKYE LAPY PRECZ OD LOWOWA I KIJOWA!!!
        • Gość: ZZ Re: MOSKALE WARA OD UKRAYNY!!! IP: *.top.net.pl 26.12.04, 19:32
          Także od Mińska, Smoleńska i Królewca!
          • Gość: Gen. Lebiedz Re: MOSKALE WARA OD SYBERII !!! IP: *.cg.shawcable.net 26.12.04, 21:14
    • Gość: efka_2 drobna uwaga... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 14:21
      ...mam wrażenie, że Ukrainie zdecydowanie bliżej do Europy niż Turcji...
      gospodarki na podobnym poziomie, ale różnica cywilizacyjna ogromna - i na
      szczęście na korzyść naszych Sąsiadów..!
      Kijów - Tak, Ankara - Nie!
      • Gość: sreberko Re: drobna uwaga... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 14:35
        zdecydowanie popieram!!!
      • Gość: fritz Re: drobna uwaga... IP: *.adsl.solnet.ch 26.12.04, 14:40
        Masz racje. Niemcy jako jedyny argument zasadniczy przeciwko przyjeciu Ukrainy
        do Uni wysuwaja koniecznosc wczuwania sie w sytuacje...Rosji, ktora biedna tak
        duzo juz stracila! Zaskakujaca argumentacja, ale tylko pozornie. Rosja jest dla
        Niemcow i rowniez dla Francji kluczem do realizacji chorboliwych ambicji
        mocarstwowych.

Rowniez dbajac o interesy Rosji, Niemcy blokowaly do 1997 przyjecie Polski do
        NATO. Dopiero zdecydowana postawa USA wymusila zmiane stanowiska Niemiec.

• Gość: KP Bylas kiedykolwiek w Turcji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 14:46
      • Gość: Blong bylem i w turcji i na ukrainie IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 26.12.04, 14:55
        i pisanie tego ze gospodarki sa na podobnym poziomie to nonsens
        owszem ukraina jest na podobnych poziomie co turcja .... ale tu chodzi o
        turecka wschodnia i centralna czesc
        do poziomu turcji zachodniej bedzie ukraina dochodzic na pewno co najmniej z
        jakichs 10 lat
        • Gość: KP dopoki czlowiek nie pojedzie,to nie wie,w jakich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 16:35
          stereotypach tkwil... Porownajmy chociaz Turcje z przygraniczna Bulgaria, ktora
          wstepuje do UE za 3 lata...
        • Gość: rr Re: bylem i w turcji i na ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 18:28
          PKB na jednego mieszkańca (2003) liczone wg parytetu siły nabywczej:
          Turcja - 6646,34$
          Ukraina - 5312,4$

PKB na jednego mieszkańca w 2003 (ceny bieżące):
          Turcja - 3451,78$
          Ukraina - 1031,94$
      • Gość: Janek Kijow-TAK, Ankara-TAK IP: *.sympatico.ca 26.12.04, 21:06
    • Gość: santa Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: 81.219.224.* 26.12.04, 14:21
      Mamy tradycję nie tylko wojen ale także wspólnego istnienia z Ukraińcami. Oby
      dalej od Rosji bo to zima, mróz i "mongolizacja" polityki. A tak wogóle to
      wszyskiego nalepszego z okazji Świąt.
      • Gość: majkwiet Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.95.108.194.contactel.net 26.12.04, 14:38
        POPIERAM.UCIEKAĆ OD RUSKICH JAK NAJDALEJ,BO TO TYLKO SYF ,KIŁA I MOGIŁA.NIGDY
        NAS NIE KOCHALI.ZACHÓD CO PRAWDA TEŻ NIE ALE JEST BARDZIEJ PO EUROPEJSKU.CO DO
        POLITYKI ZAGRANICZNEJ ? TAK TRZYMAĆ.NIE MOŻEMY BYĆ TYLKO KOPANI PO TYŁKACH !!!
        MIEJMY SWOJE ZDANIE.NAWET ZA CENĘ NARAŻANIA SIĘ.ŻABOJADY I GERMAŃCY OSTATNIO
        CHOWAJĄ GŁOWY W PIASEK.MY CHODZIMY Z PODNIESIONĄ GŁOWĄ.TAK TRZYMAĆ !!!
        • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 15:10
          My chodzimy z podniesiona wodoglowa raczej powinienes napisac. Wiekszej
          megalomanii jak polskiej nie poznalem na calym swiecie . Po prostu
          smieszne.Pozdrawiam.
          • Gość: Kaczory11 Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.zeelandnet.nl 26.12.04, 15:25
            Pojedz volksdeutschu do Francji, to tam dopiero poznasz megalomanie. O waszej
            szwabskiej, to juz mowic sie nawet nie chce....
            • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 15:37
              Pewnie wywalili cie jak sprzatales u nas na czarno , i dlatego takis
              zgorzknialy . zamelduj sie za 7 latek . Ta fucha nadal na ciebie bedzie czekala.
              • Gość: Kaczory11 Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.zeelandnet.nl 26.12.04, 15:51
                Gdy volksdeutschu nie masz co napisac, to bluzgasz. Nie mieszkalem nigdy w
                Nimczech, ( i nie mam najmniejszej ochoty, bo ocieranie sie na codzien o
                glupich ludzi napawa mnie obrzydzeniem ) ale mialem kilka razy WIELKA
                przyjemnosc wylac z roboty na zbity pysk kilku glupawych i leniwych szwabow
                tam, gdzie przyszlo mi z nimi pracowac. Jako pracownicy (poza herenvolklandem)
                pozostawiacie wy niemiaszkowie BARDZO duzo do zyczenia, a zwlaszcza to, ze
                nawet tam gdzie wymagany jest jezyk angielski(jako jezyk zawodowy) wy
                potraficie jedynie szczekac w swoim szwabskim. I przemawia przez ciebie
                volksdeutschu jedynie glupia, malpia nienawisc do Polakow.
                • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 16:09
                  Chlopie , musial ci jakis Niemiec , albo twojej mamie zajsc za skore , skoro
                  sie tak pienisz. A moze ty , chlopie jestes Niemcem tylko tego nie wiesz , bo
                  ci mamusia nic nie powiedziala. Zapytaj ja. Wtedy mialbys pewne pochodzenie .
                  No nie wstydz sie , idz i zapytaj .
                  • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 16:26
                    No i co kaczor , zapytales?
                    • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 16:45
                      Kaczor??????? , zyjesz jeszcze?
                      • Gość: Kaczory11 Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.zeelandnet.nl 26.12.04, 16:49
                        Oto caly popis szwabskiej "kultury" w wydaniu Szui. Czy wiesz juz volksdeutschu
                        dlaczego nie chce mieszkac pomiedzy wami ? Przeciez caly herenvolk to takie
                        wlasnie glupawe i chamskie Szuje.
                        • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 17:36
                          Naucz sie czytac ,kaczorze , jestem Schuja a nie szuja.A skad ty wiesz , jaka
                          jest moja narodowosc? A moze jestem Austiakiem? Albo Szwajcarem ? Ale poniewaz
                          tak plujesz na tych Niemcow to juz na pewno sie z nimi bede solidaryzowal.I
                          bede sie lepiej czul jak ty. Ale mi nie odpowiedzialec na moje pytanie co ci
                          twoja mama odpowiedziala. Sprawdz dokladnie wasze zdjecia rodzinne z okresu
                          wojny i zaraz po.Kpbiety z krotko ostrzyzonymi wlosami niekoniecznie musialy
                          wrocic z obozu pracy. Byly tego tez inne powody .Zapytaj mame. kwa kwa
                          • Gość: Kaczory11 Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.zeelandnet.nl 26.12.04, 17:56
                            Szwabska, chamska SZUJA. Tatus gestapowiec, matka dziwka z BDM - "Bund
                            Deutscher Madel". Cos w tym szwabowie musi byc takiego, ze ludzie tam
                            mieszkajacy (piszesz przeciez SZUJO z herenvolklandu ) tak okropnie chamieja.
                            Gdy nie ma sie co do zaoferowania, to zostaje tylko chamstwo. A twoja
                            narodowosc - jestes farbowanym szwabem, ktory w polowie lat 70-tych wyjechal do
                            swego Reichu. I stad twoja wscieklosc. Bo zamiast robienia obiecanej kariery
                            pozostalo ci albo sprzatanie sraczy, albo wegetacja na socjalu. Tak wiec nie
                            musisz sie z niemiaszkami solidaryzowac, bo jestes synalkiem "damy" z BDM,
                            takim niemiaszkiem 3 kategorii. A do Polski wstyd wrocic, bo nie ma z czym i
                            nie ma za co. Wiec pozostal tylko bluzg i nienawisc do Polakow. Tu gdzie
                            mieszkam szlaja sie po ulicach wielu takich "niemcow" (od siedmiu bolesci, jak
                            ty) z dwoma paszportami. Oficjalnie tez "Niemcy", tylko zaden z nich geby
                            dobrze po niemiecku otworzyc nie potrafi i gro z nich siedzi na socjalu, bo do
                            roboty to tez dwie lewe rece.
                            • Gość: ZZ do Kaczorów IP: *.top.net.pl 26.12.04, 19:37
                              Raczej powiedziałbym, że taki osobnik to syn tatusia Wani i mamy Helgi.
                              • Gość: Schuja Re: do Kaczorów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 20:16
                                No wreszcie mam czas i na ciebie zetzetku.Raczej bys powiedzial cze jednak bys
                                powiedzial . Tak cos widze , zes ty chloptysiu z tych co chcieliby a boja sie.
                                Nie boj sie . Wcisnij a mocno i potem tylko rytmicznie ruszaj dupcia. pa pa pa
                            • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 19:42
                              kaczor , prosilem , uwazaj na zylke, bo sie mozesz juz rano nie
                              obudzic.Anaprawde nie chcialbym cie utracic.Jestes juz tam , gdzie cie chcialem
                              miec. I wytrzyj swoje poslinione wargi , bo to nieladnie wyglada. kwa kwa
                            • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 20:05
                              kaczor , to mi od razu bylo podejrzane , ten twoj zasob pojec dotyczacych
                              niemieckich struktur .Teraz juz mam pewnosc , ze ty jestes nasz , tylko sie
                              wstydzisz. Po prostu wiedza normalnego ale tez nierormalnego Polaka o tych
                              sprawach nie przekracza slownictwa kapitana Klossa i majora Brunnera a a co
                              bardziej obeznanych dodatkowo " 17 mgnien wiosny" i stad ta moja pewnosc , ze
                              jestes nasz .I pamietaj o zylce Volksgenosse. kwa kwa
                          • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 17:58
                            Ej kaczor, chyba zylka nie pekla , co? Zakwacz cos.
                            • Gość: fritz Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.adsl.solnet.ch 26.12.04, 18:03
                              szuja, napisz cos po niemiecku. tak okolo 10 zdan. Zaloze sie, ze nie
                              potrafisz.
                              P.S. Zdan na temat oczywiscie.
                              • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 19:31
                                Tys tez glupi. Moglbym ci odpisac z ksiazki , jakbym nie umial ale ja nie mam
                                wcale potrzeby tobie ani innym , co tu sie poca CZEGOKOLWIEK UDOWADNIEC.Fritz !
                                Ich hoffe es, dir ist die genaue Bedeutung des Wortes " ein Trottel zu sein "
                                bekannt. Ich stelle leider fest; du bist ein Trottel. Viele Grüße . Schuja
                                • Gość: fritz Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.adsl.solnet.ch 27.12.04, 18:35
                                  > Tys tez glupi. Moglbym ci odpisac z ksiazki , jakbym nie umial ale ja nie mam
                                  > wcale potrzeby tobie ani innym , co tu sie poca CZEGOKOLWIEK
                                  UDOWADNIEC.Fritz !

Wlasnie dla tego chcialem abys napisal cos na temat. Tja, jak widac nie
                                  potrafisz pisac po niemiecku. Dobrze wiedziec przekoslawiony przez Niemcow
                                  Polaku. Jestem przekonany, ze jak bedziesz starszy staniesz sie znowu
                                  zagorzalym Polakiem.
                                  Prawdziwym dobrym Polakiem smile
                              • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 19:47
                                Fritz ! Wmiedzyczasie zadalem sobie troche trudu , zeby poczytac to wszystko ,
                                co wypociles tutaj na tej stronie.Radze ci przeczytaj to jeszcze raz , idz w
                                kat i wstydz sie. Ty jestes grafoman pierwszej wody. Boze, ty widzisz to i nie
                                grzmisz? Twoj Schuja
            • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 15:45
              I nie porownoj waszej polskiej , zachodniej Azji z Europa. Nie dacie rady
              jeszcze przez 50 lat sie do nas zblizyc.To niemozliwe przy waszej mentalnosci
              narodowej .Wystarczy pare razy popatrzec na obrady waszego najwyzszego gremium
              narodowego. Sprawia mi to wyjatkowa przyjemnosc . Myslalem , ze Muppet Show
              juz sie skonczyl a tu sie okazuje ze leci dalej , i to w o wiele
              lepszym ,polskim wydaniu. Przyjemnosci zycze.
              • Gość: Leszek Nie udawaj Niemca, glupi kacapie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 19:11
                • Gość: Schuja Re: Nie udawaj Niemca, glupi kacapie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 21:52
                  Sorry, nie zauwazylem twojego wpisu wczesniej. Jest bardzo krotki , dlatego
                  trudno mi sie do jego tresci odniesc. Zastanawiam sie , dlaczego jest tak
                  krotki . Jedyne logiczne wyjasnienie , ze pewnie nic wiecej nie wiesz albo
                  obawiasz sie , piszac wiecej w swojej " Muttersprache " ujawnic ilosc bledow ,
                  ktore popelniasz.Atak na marginesie , ale tylko do twojej wiadomosci ; ja
                  jestem Niemcem i nie mam z waszym narodem a ni tym bardziej z waszym
                  obywatelstwem nic a nic wspolnego. I nie chcialbym nigdy miec. So wahr mir Gott
                  helfe.
              • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 20:55
                NO WRESZCIE. kaczor chyba juz odlecial , Fritz-Trottel juz zramolal , ZZ
                (zetzetek ) juz chyne skonczyl ruszac dupcia a piszacy pare pozycji ponizej
                kiramolski ( pseudo ohne Schwanz )szuka intensywnie jego resztek , moge z calym
                spokojem wycofac sie na z gory okreslone pozycje. Nie zyje rozsadek -Ludzie
              • Gość: Jurek Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.nb.aliant.net 26.12.04, 21:08
                Ten Schuja jest chory, bardzo chory czlowiek. Ja mysle ze w 50 letnim postepie
                sa dobrzy lekaze.
                • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 21:25
                  Chlopie! Pewnie ,ze jestem chory.Mecza mnie hemoroidy , niedowidze , i mam lues
                  w III stadium. Ale myslec i poprawnie a przedewszystkim zrozumiale sie na
                  pismie artykulowac potrafie , czego nie mozna z pewnoscia powiedziec o twojej
                  osobie.Osle, slowo lekarz pisz przez rz a twoj dalszy belkot musisz dokladniej
                  sprecyzowac , w co naprawde watpie. bla bla bla
              • Gość: polonus z Lyonu Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski (dla z huja) IP: *.adsl.proxad.net 26.12.04, 22:07
                Nie dacie rady
                > jeszcze przez 50 lat sie do nas zblizyc.To niemozliwe przy waszej mentalnosci
                > narodowej .Wystarczy pare razy popatrzec na obrady waszego najwyzszego
                gremium
                > narodowego. Sprawia mi to wyjatkowa przyjemnosc . Myslalem , ze Muppet Show
                > juz sie skonczyl a tu sie okazuje ze leci dalej , i to w o wiele
                > lepszym ,polskim wydaniu. Przyjemnosci zycze.

To ci sie zasr..ny szwabie najlepiej udalo.Za 50 lat nie bedzie nawet sladu po
                twoim reichu.Wymrzecie wszyscy jak dinozaury.A na waszym miejscu zostanie
                smrod Turkischen-schiessenlandu.My Polacy pozostaniemy tu na wieki.Nie zmogl
                nas Bismack a
                • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski (dla z huja) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 22:42
                  Witaj polonusie skadstam.Dziekuje ci za twoj post.Juz myslalem , ze wszyscy
                  spasowali i bede musial sie na inne temetycznie forum przezucic, a tu bec ,
                  ktos sie odezwal. Napisalem bec , bo wyrazasz sie jak becwal.A to cos napisal
                  jest tak przepelnione nienawiscia , ze sprawilo mi to autentyczna przyjemnosc ,
                  gdy wyobrazilem sobie jak twoje paluchy lataja wsciekle po klawiaturze.Chlopie!
                  Wroc na ziemie i badz realista.To co piszesz , to tylko twoje pobozne zyczenia.
                  A gdzie ty siedzisz ? W Polsce? Nie , we Francji i uczysz sie tam jak nalezy
                  POPRAWNIE pracowac. Ucz sie ucz.Jak bedziesz sie chcial cos dowiedziec o
                  poprawnym gospodarowaniu , to melduj sie u nas w Niemczech.Im predzej zapomnisz
                  gospodarowanie typu " polnische Wirtschaft " , tym lepiej dla ciebie i twojego
                  plemienia. To tak w nawiazaniu do naszego Zelaznego Kanclerza.( jezeli
                  kojarzysz wogole o czym pisze).Inie unos sie tak , bo pewnie akurat jesz rybke
                  swiateczna i jeszcze ci cos stanie , ale w gardle. Adieu .
        • Gość: Kuba Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 16:56
          POPIERAM.UCIEKAĆ OD RUSKICH JAK NAJDALEJ,BO TO TYLKO SYF ,KIŁA I MOGIŁA.NIGDY
          > NAS NIE KOCHALI.ZACHÓD CO PRAWDA TEŻ NIE ALE JEST BARDZIEJ PO EUROPEJSKU.CO
          DO
          > POLITYKI ZAGRANICZNEJ ? TAK TRZYMAĆ.NIE MOŻEMY BYĆ TYLKO KOPANI PO TYŁKACH !!!
          > MIEJMY SWOJE ZDANIE.NAWET ZA CENĘ NARAŻANIA SIĘ.ŻABOJADY I GERMAŃCY OSTATNIO
          > CHOWAJĄ GŁOWY W PIASEK.MY CHODZIMY Z PODNIESIONĄ GŁOWĄ.TAK TRZYMAĆ !!!

Zgadazam się z każdym zdaniem jeszcze tylko uniezależnić się od gazu ruskiego
          na korzyść Norwegii ( nie tylko gazu ale innych surowców ) i będzie super
    • Gość: Gość LPR,Radio Maryja i samoobrona wsciekłe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 14:47
      bo to prorosyjskie i antypolskie zasrańce
      • Gość: author Gosciu idz umyj ząbki i spać bo jutro koniom trza IP: *.espol.com.pl 26.12.04, 21:55
        wody dać. Nic nie masz ciekawszego od wyzywania RM od antypolkich?? Nie wiesz o
        czym mówisz.
    • Gość: tom cuś sie Europejcyki uczą IP: 195.150.224.* 26.12.04, 15:00
      obronilismy ich przez Sowietami w 1920, ostrzegalismy bez skutku przez
      Hitlerem, moze teraz cos zakumaja
      • Gość: tomek Re: cuś sie Europejcyki uczą IP: 80.51.168.* 26.12.04, 15:05
        Taaa. Jak wygra Juszczenko to wygra demokracja, a jak nie to komuna. Śmiech na
        sali.
      • Gość: Jurek Re: cuś sie Europejcyki uczą IP: *.nb.aliant.net 26.12.04, 21:14
        Nic nie zrobia, poniewazto jest zgnila ciwilizacja.
    • Gość: Zuzia Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 15:03
      Ani słowa o Lechu Wałęsie. A to właśnie on przemówił do tłumów w Kijowie.
      • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 15:12
        Nie pisz przemawiac i Walesa w jednym zdaniu . To sa totalne sprzecznosci.
    • Gość: Tadpole Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: 213.122.225.* 26.12.04, 15:22
      I to pisze dziennik francuski.I nie broni interesow przyjaciol z Kremla ?
      I nie poleca nam sie zamknac i nie wciskac swego nosa w nie swoje sprawy ?
      Kolejna nauka dla Nas aby prowadzic polska polityke zagraniczna i nigdy nie
      pozwolic na stworzenie europejskiego "SUPERPANSTWA" gdzie nasz glos utonie w
      niemiecko-francuskim politycznym belkocie!!!!!
    • abprall Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie 26.12.04, 15:24
      obłudni francuzi chwalą małpie ruchy polskiej dyplomacji , bo lezy to w ich
      interesie...
      ..ani slowem nie poparli ukrainę , a innych hecują.. zawsze chcą żreć
      niezasłużone konfitury... tak samo wejdą kiedyś po wojnie do iraku,
      głosząc „mysmy was zawsze popierali”, a i putinowi powiedza „monsieur,
      ukraina nas nigdy nie intersowała”..
      ...a nadwislanie , łasi na pochlebstwa, dali by sobie nawet kuśkę odciąć ,
      byleby ich tylko chwalono...
      • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 15:29
        Nadwislanie zawsze byli wolami na arenie swiatowej polityki i takimi zostana ,
        bo maja to juz w genach.
    • Gość: . sraly muszki do pietruszki IP: *.arcor-ip.net 26.12.04, 15:28
      smile
    • Gość: Ewa Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 15:38
      Autor artykułu widzi tylko pragmatyczne powody zaangażowania naszych polityków.
      Szkoda bardzo, że nie dostrzega tego, że Polacy solidaryzują się z narodem
      ukraińskim pragnącym zbliżenia do Zachodu i demokracji. Wielkie słowa, ale
      czyste intencje. Świat byłby zupełnie inny bez nas, Polaków. Jakoś tego nie
      potrafią dostrzec inni i chyba także my sami. Jestem dumna z tego, że jestem
      Polką.
      • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 15:59
        Z Twojego ostatniego zdania , z jakiej przyczyny jestes dumna odczytuje jednak,
        ze tak calkiem tego wszystkiego co napisalas wczesniej , nie jestes pewna. Nie
        odczytaj tego przypadkiem , ze podwazam twoje prawo do dumy, obojetne z jakiego
        powodu.Tym niemniej nie mowia o tym inne narody. Po prostu sa.
        • kiramolski Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie 26.12.04, 19:42
          Gewiss, mein "vom Schwanz" (oder soll ich Schlappschwanz schreiben?) sind Polen
          wirtschaftlich und infrastruturmässig weit von den deutschan Standards entfernt,
          zu einem beträchtlichen Teil ist das auch ein Verdienst der Deutschen, vor allem
          der Russen, zu einem Anteil sicher der Polen selbst. Politisch (ich meine die
          strategischen Entscheidungen - Irak, Ukraine, Russland, EU-Verfassung) verhalten
          sich Polen aber seit einigen Jahren viel vernünftiger und zugleich auch würdiger
          als die Deutschen und die Franzosen. Das ist mutig und lobenswert, unabhängig
          von zahlreichen schlechten und kritikwürdigen Sachen, die in Polen stattfinden
          und die man unbedingt ändern muss. Warum schimpfst du mit dem Kaczory11? Hast du
          vielleicht keine Argumente?

MfG
          • Gość: joschka fischer Es lebe CDU/CSU !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:56
            • kiramolski Re: Es lebe CDU/CSU !!!! 26.12.04, 20:03
              Drogi Joschka, Pani Merkel, ktora wyrznela wszystkich swoich przajaciol, juz
              chyba nic nie pomoze i katastrofa rzadow Schrödera/Fischera bedzie sie ciagnac
              dlugie jeszcze lata. Smutne, ale dla Polski dobra i zla wiadomosc jednoczesnie -
              z powodu "interdependence" zla wink
          • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 20:37
            Chlopie, choc piszesz jalowo ale pisz po polsku , bo cie nie wszyscy tu
            zrozumieja, a jak kaczor u ciebie wyczyta swoj nik to pomysli , ze ty tez
            jestes przeciw niemu i ci sie po polsku dostanie.
        • Gość: Ewa Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:33
          Skoro my sami nie widzimy naszego wkładu w ..., to dlaczego inni mają to
          dostrzegać? Mam wrażenie, że jesteś inteligentną "szują".
          • Gość: Schuja Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.04, 22:48
            Jestem z natury bardzo skromny . Dziekuje .
    • Gość: magda Re: "Le Monde": kluczowa rola Francji w Rosji IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 26.12.04, 15:50
      Takie bzdury jakie wypisuje to francuskie pismidlo , to czytac przykro. Polska
      ma tyle do Ukrainy, co PZPR do demokracji.
    • Gość: eon Ukraina i Irak IP: *.chello.pl 26.12.04, 15:54
      Wyborcza cytuje cytat "europejskiego dyplomaty", który mowi jak to Ukraina wyszła z izolacji politycznej. Warto przypomnieć, ze Ukraina, została w 2002 wpisana na amerykanską listę "panstw zbojeckich" kiedy sie okazało, ze Ukraina sprzedała kilka radarów Irakowi... Ukraina zdecydowała się na udział w amerykańskiej okupacji Irak pod wpływem silnych amerykańskich (i polskich) nacisków politycznych, po to by uniknąć sankcji... w czasie tzw. "pomaranczowej rewolucji ukraiński parlament zdecydował sie wycofac wojska z Iraku i była to jedna z pierwszych demokratycznych decyzji tego parlamentu; w Polsce demokracja funkcjonuje jednak duzo gorzej
    • Gość: mee... PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO IP: *.avenel01.nj.comcast.net 26.12.04, 16:46
      ...ja nie wiem dlaczego tu wyciera sie morde polska...przeciez to kwasniewski
      walczy litylko o siebie czytaj swoj stolek w unii lub nato...po jego dwoch
      kadencjach coraz wiecej ludzi na smietnikach a jak stwierdzil putin z dlugiem
      zewnetrznym ponad sto miliardow euro i ofilcjalnym dzwudziesto procentowym
      bezrobociem...po czynach go poznacie a nie po demagogi...kwasniewski mysli nie
      o polsce a litylko o sobie...frajerzy )))
      • Gość: antymarx Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 18:46
        Bredzisz jak zwykle - demagogiczny miłośniku Putina. Dług publiczny skarbu
        państwa wynosił na koniec października 95,3 mld. euro. Zawarty tam dług
        zagraniczny to około 28,04 mld. euro. Polski dług publiczny w relacji do PKB
        jest znacznie niższy od wielu starych państw UE (Niemcy, Włochy, Francja,
        Belgia, itd.)
        • Gość: mee... Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO IP: *.avenel01.nj.comcast.net 26.12.04, 19:33
          ...to zapewne dlatego jestesmy na ostatnim miejscu gospodarczo w europie...to
          dopiero bredzenie jak dodam ,ze gospodarczo polske przegania uganda...putina
          mozena nie lubiec jak zreszta bolszewikow...ale nie rozumie zwoleniku
          kwasniewskiego o co tak naprawde ci chodzi...)))
          • Gość: antymarx Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:47
            Skąd pochodzą twoje dane? Ja takich nie widziałem.
            A chodzi mi o to, że ja posiadam szacunek dla liczb. I na Kwaśniewskiego w
            życiu nie głosowałem. A czy ty głosowałeś na Clintona - dwukadencyjnego prezydenta?

"He who refuses to do arithmetic is doomed to talk nonsense."
            • Gość: mee... Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO IP: *.avenel01.nj.comcast.net 26.12.04, 19:58
              ...mee, dane pochodza z miedzynarodowej instytucji klasyfikujacej karzdego roku
              pod wzgledem gospodarczym i pod wzgledem korupcji 150 panstw...polska zajumuje
              w tej klasyfikacji gospodarczej 63 miejsce, uganda 58 ,czechy bodajze
              27...reasumujac to daje nam ostatnie miejsce w europie...dodam jeszcze ,ze pod
              wzgledem korupcji zajmujemy pierwsze miejsce w europie...wyprzedzamy pod tym
              wzgledem niektore kraje trzeciego swiata )))
              • Gość: Leszek Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 20:11
                Wybacz mee.., ale zyjac w USA chyba nie czujesz pewnych spraw i nie dostrzegasz
                nieslychanej wrecz porawy standadu zycia w Polsce. A w ocenie spraw ukrainskich
                niechec do Kwacha jest u Ciebie tak mocna, ze nie dostrzegasz polskiej racji
                stanu. Stad niesprawiedliwy (ale do pewnego stopnia uzasadniony tonem Twej
                wypowiedzi) wniosek antymarxa, ze jestes zwolennikiem Putina
                • Gość: Leszek Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO. PS IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 20:12
                  Zeby nie bylo watpliwosci: nie jestem zwolennikiem Kwasniewskiego, ani jego wyborca
                  • Gość: mee... Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO. PS IP: *.avenel01.nj.comcast.net 26.12.04, 20:59
                    ...polska racja stanu tu sie zgodze...ale nie ufam kwasniewskiemu po tym co
                    zrobil polsce...brak demokratycznych wyborow po okraglym stole, klamstwa
                    wyborcze i to ,ze jest magistrem...pozatym kwasniewski wystepuje w karzdej
                    glosnej aferze...dlatego podejrzewam ,ze za sprawa ukrainy mysli raczej o
                    sobie...co jest w tym wypadku zbiezne z polska racja stanu...jednym slowem
                    kwasniewski ma wiatr w zagle...jak bedzie nagroda zato niedlugo to zobaczymy
                    jak dozyjemy na wlasne oczy...)))...pozatym kwasniewski robi sie juz jak
                    walesa...polska lezy...oczywiscie ,ze sie poprawilo tylko gdzie nam do czechow
                    czy wegrow a o estonii nie wspomne...takrze pomysl Leszek co by w polsce bylo
                    gdyby byly te pierwsze wybory demokratyczne na co nie pozwolil wlasnie
                    kwasniewski )))
                    • Gość: antymarx Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO. PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 21:14
                      W roku 1987 PKB na jednego mieszkańca liczony wg parytetu siły nabywczej w
                      Czechach był około 85% większy niż w Polsce. Teraz jest większy o 45%. Na
                      Węgrzech w 1987 był wyższy o 59% - teraz o 35%. I rzeczywiście Estonia
                      zanotowała silniejszy wzrost, ale trzeba pamiętać, że Estonia ma 1,4 mln.
                      mieszkańców, a Polska 38,6 mln.
                      • Gość: mee... Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO. PS IP: *.avenel01.nj.comcast.net 26.12.04, 21:17
                        ...a chiny ile maja mieszkancow )))...pozatym papier jest cierpliw ...gdzie w-
                        wie do pragi...lub czeskiego 5 procentowego bezrobocia )))
                        • Gość: antymarx Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO. PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 21:25
                          A co w Chinach wolne wybory były?
                          • Gość: mee... Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO. PS IP: *.avenel01.nj.comcast.net 26.12.04, 21:31
                            ...nie, tak samo jak w polsce nie byly...ja mysle ,ze wladze bolszewickie
                            chinskie powinny wziasc wzor z polski i dopuscic tzw opozycje wczesnie
                            zwerbowana do jakiegos ukladu zwanego...kompromisem )))
              • Gość: antymarx Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:35
                Top Most Attractive Foreign Direct Investment Destination AT Kearney - 2003
                1. Chiny
                2. USA
                3. Meksyk
                4. Polska

W tym roku Polska spadła na 12. miejsce, ale i tak jest przed Czechami (14.) lub
                Węgrami (19.).

www.atkearney.com/main.taf?p=1,5,1,151
                Ty utożsamiasz "dane" Transparency International o poziomie korupcji (wybitnie
                subiektywne) z danymi o poziomie rozwoju gospodarczego (za taki parametr może
                służyć np. PKB na jednego mieszkańca).

Aha - piszemy "każdego", a nie "karzdego".

EOT
                • Gość: mee... Re: PRYWATA ...KWASNIEWSKIEGO IP: *.avenel01.nj.comcast.net 26.12.04, 21:06
                  ...ty tu prawisz o inwestycjach nie o poziomie gospodarki...dodam jeszcze ,ze
                  polski pracownik zarabia najmiej w unii a bezrobocie w polsce jest najwysze w
                  europie )))
    • Gość: gaga Opinie Francji mozna sobie darować IP: *.crowley.pl 26.12.04, 17:17
      Ich prezydent i media sa antypolskie i antyamerykańskie a tradycyjnie pro
      rosyjskie. To juz podobnie jak Rosja jest mocarstwo "wirtualne" ,zakompleksione
      upadkiem międzynarodowej pozycji (także jezyka),obciazone dziedzicznie stopniem
      kolaboracji z okupantem niemieckim w skali nieznanej w innych krajach Europy a
      nastepnie współpraca z CCCP nie tylko gospodarcza ( patrz obóz NKWD po wojnie
      na przedmiesciach Paryża -( kliknij w google).Szkoda papieru na ich "opinie"!!
      • Gość: + Re: Opinie Francji mozna sobie darować IP: 5.6.* / *.rd.francetelecom.com 26.12.04, 17:47
        idiota?
        • Gość: gaga Nie idiota! Historyk-zaprzecz podanym faktom IP: *.crowley.pl 26.12.04, 17:49
      • Gość: Leszek Jestes niesprawiedliwy IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 20:14
        Tam jest wolna prasa, a "Le Monde" nieraz dawal przyklad prawdziwej
        bezstronnosci. W odroznieniu chocby od "Le Figaro"
    • Gość: rich Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 26.12.04, 17:42
      a sobotnie "LE FIGARO" pisze zupelnie cos innego
      • Gość: Leszek Bo w "Le Figaro" siedza przyjaciele Czyraka IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 20:15
    • Gość: Ziurko Co to znaczy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:49
      Widocznie zachodnieuropejska pinia publiczna zdała sobie sprawe że Polska jest
      silnym krajem , ma swoje interesy i o nie,co najwżniejsze
      skutecznie ,zabiega !!!!!!!!!!
    • panjezus1 Te nasze "elity" nie za bardzo rozumieją sytuację, 26.12.04, 17:58
      choć na Ukrainie to była dobra robota, bo uniknieto rozlewu krwi.
      • Gość: do panjezus Jak na jednodnowe niemowlę (Jezus) jesteś IP: *.crowley.pl 26.12.04, 18:01
        zbyt rozgarniety a ksywka dość chamska!
    • canaris.jr Re: rada dla autora artykułu... 26.12.04, 18:00
      Autor artykułu niech się zwroci do n/podanych francuskich specsłuz i ich zapyta
      o opinie na poruszony w artykule temat – dowie się od profis , a nie
      pismakow...:
      1. DGS - Direction Générale de la Sécurité Exterieure -
      Tajne zagr.służby; wywiad
      2. DEB - Deuxième Bureau - Wywiad wojskowy
      3. DST - Direction de la Sécurité du Territoire
      wew.tajne słuzby; kontrwywiad

• Gość: do canarisa jr Dwie uwagi... IP: *.crowley.pl 26.12.04, 18:10
        1. Ps "canaris jr" -dzieci i zona admirała Canarisa osiedlili sie po wojnie w
        Hiszpanii dzieki staraniom gen Franco,który admirałowi zawdzieczał pasywna
        postawe Hiszpanii po stronie Rzeszy oraz osobisty udział Canarisa w
        dostarczaniu uszkodzonego uzbrojenia czerwonym w czasie wojny-niesłusznie
        nazywanej domową.
        2.Wymienione przez ciebie "służby" od chwili narodzin były infiltrowane przez
        komunistów i ich "inormacjami" i "opiniami" można sobie wytrzec pupę!!(patrz
        Archiwum Mitrochina")
        • canaris.jr Re: Dwie uwagi... 26.12.04, 18:39
          pełna zgoda z uwagą nr. 2
    • Gość: kon-tiki To zamiast Małysza ale zawsze miło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 18:36
      ...
      • Gość: Ukraina do UE LE FIGARO nas olewa, LE MONDE nas chwali... IP: *.de / *.kirche-bayern.de 26.12.04, 18:50
        Cos sie naszym zabojadkom porypalo.Dwa tygodnie temu Le Figaro porzadnie dalo
        nam po plecach. Moze oni nie wiedza gdzie w ogole lezy Ukraina?
        • Gość: maciej., Re: LE FIGARO nas olewa, LE MONDE nas chwali... IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 26.12.04, 19:26
          To zalezy od wlasciciela takiego pisma.
    • Gość: polski szlachcic Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 26.12.04, 18:56
      Jest to olbrzymia szansa polityczna dla Polski, po raz drugi w historii od
      czasow Unii Lubleskiej w XVI wieku.
      Bedziemy mieli zjednoczona Korone, Litwe i Ukraine znowu od morza do morza.
      • Gość: Gosc NIE Z MILOSCI DO UKRAINY,Z NIENAWISCI DO ROSJI IP: 69.158.78.* 26.12.04, 19:09
        Taka jest prawdziwa przyczyna zaangazowania sie Polski w sprawy Ukrainy.
        • Gość: klik to rozsądek , nie nienawiść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:41
          Nie zaangażowaliśmy się z nienawiści do Rosji , tylko z rozsądku. Za dobrze
          znamy Rosje , jej imperialne ambicje. Za dobrze znamy Zachód , jego tchórzostwo
          i chęć przybodobania się Rosji naszym kosztem . Powtórzę za Giedroyciem : Bez
          wolnej Polski nie ma wolnej Ukrainy , bez wolnej Ukrainy nie ma wolnej Polski.
          Tak naprawdę , to zrobiliśmy UE olbrzymi prezent - ok 50 mln przyszłych
          komsumentów. Na dodatek ( chociaż to mało prawdopodobne) , może wreszcie
          Żabojady przestaną trząść portkami na dżwięk słowa "Rosja".
          • abprall Re: to rozsądek , nie nienawiść 26.12.04, 20:20
            .nie przywoluj facetow ktorzy rodzili sie w minsku litewskim, cytuj rdzennych
            polakow, kulturowo poprzez generacje zwiazanych z zachodem, a nie przez
            koniukturalne wslizgniecie sie w pewnym ponurym dla polski okresie na paryskie
            salony...
            • Gość: Leszek Re: to rozsądek , nie nienawiść IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 20:21
              Przemawia przez Ciebie nienawisc, nie rozsadek
              • abprall Re: to rozsądek , nie nienawiść 26.12.04, 20:25
                ..drogi leszku, nie znane jest mi uczucie nienawisci, czego najlepszym dowodem
                jest to, ze jeszcze się nie rozwiodłem...
        • Gość: Leszek Re: NIE Z MILOSCI DO UKRAINY,Z NIENAWISCI DO ROSJ IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 20:20
          Mysle, ze sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Nienawisc nie ma tu nic
          do rzeczy. Natomiast obawa przed dominacja - jak najbardziej.
      • Gość: Leszek Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 20:18
        Wystarczy, ze bedziemy miec dobrych sasiadow, a w przyszlosci moze
        wspol-Europejczykow
    • Gość: Aston Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.olsztyn.mm.pl 26.12.04, 19:51
      Jest to jedna z takich chwil gdy możemy być dumni z tego, że jesteśmy Polakami.
      Nie uginamy się pod Rosją. Za każdym razem gdy widzę w telewizji skandowanie
      "Polszcza, Polszcza" ogarnia mnie wzruszenie.
      • abprall Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie 26.12.04, 19:59
        a ja się wzruszam jak stary siennik...
        • Gość: Leszek Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.12.04, 20:23
          Czy to znaczy, ze smierdziasz starzyzna?
    • Gość: mlody Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: *.dzwirzyno.sdi.tpnet.pl 26.12.04, 20:20
      nie ma niepodległej Polski bez niepodległej Ukrainy!dlatego Juszczenko
      prezydentem,a Ukraina do UE.Polska musi zrobic wszystko by Ukraina znalazła się
      w UE!!
    • Gość: lemonde Re: "Le Monde": kluczowa rola Polski na Ukrainie IP: 81.210.25.* 26.12.04, 20:29
      Nie niedzielny artykuł a sobotni, Panie Dziennikarzu.Jak tak wszystko dokładnie
      podajecie to jestescie faktycznie WIARYGODNI !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka