Dodaj do ulubionych

Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty?

IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.04, 20:25
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.buff.east.verizon.net 31.12.04, 03:46
      ktos kto napisal ma znikoma wiedze o kosciele. Po swiecie Bozego Narodzenia
      jest octawa w ktorej nie ma dnia pokutnego nawet w piatek.

sprawdz jak piszesz na temat i sie nie znasz
      • Gość: niezorientowany Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.04, 03:53
        Moi przedmowcy pewnie lepiej ode mnie wiedza jakie sa zwyczaje w Polsce bo ja
        pisze zza granicy ale o ile mi wiadomo to tego typu kontrowersji jako takiej
        nie bylo nigdy dotad na szersza skale...
        • Gość: pies [...] IP: 66.189.0.* 31.12.04, 04:15
          • Gość: BIRBANT 3 ZDROWAŚKI I BĘDZIE GIT !!! NA WSZYSTKO POMAGA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:43
            • Gość: BIRBANT PS. QRDE,JESTEM DOPIERO CZWARTYM FRAJEREM Z POLSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:51
              który się odezwał w tym wątku.

A całą wojnę na rzygowiny prowadzą emigranci.
              Jak zwykle zresztą.

Zaprawdę, warto czytać IP...
            • Gość: pracuś Re: NIE NA WSZYSTKO, NA TWOJĄ GŁUPOTĘ NIE POMOGŁO! IP: 213.17.194.* 31.12.04, 13:40
              • Gość: kaszani Re: NIE NA WSZYSTKO, NA TWOJĄ GŁUPOTĘ NIE POMOGŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:13
                za to na twoją pomogło do kościoła raz !!!!!
                • Gość: Zniesmaczony Re: NIE NA WSZYSTKO, NA TWOJĄ GŁUPOTĘ NIE POMOGŁO IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:21
                  Gość portalu: kaszani napisał(a):

> za to na twoją pomogło do kościoła raz !!!!!
                  Moja odpowiedz to moj nick. "Nihil novi sub sole".
              • Gość: BIRBANT PRACUSIU, GODZINA PRZY KOMPIE TO 3USD W PLECY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 16:30
                Lepiej wracaj do pracy.
        • Gość: Mirek z Kanady Czy Zydowi przystoi zabawa w szabas IP: *.vn.shawcable.net 31.12.04, 04:37
          Proponuje by GW napisala jeszcz, czy muzulmanom wypada sie urznac w ramadan. O
          buddystach tez koniecznie nie zapomnijcie. Jak juz walic z grubej rury to
          wszystkim i rowno.
          • Gość: pies [...] IP: 66.189.0.* 31.12.04, 04:43
            • Gość: kerr jak się czyta to co wydaliłeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:57
              to nie wiadomo, śmiać się, płakać, czy pojechać po ciebie erką z panami w
              białych kitlach.
      • Gość: pies Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.ma.charter.com 31.12.04, 04:16
        parchom z gazety przypomnialo sie ze to piatek
      • Gość: . Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:08
        Czarne skorpiony wchodzą buciorami w życie normalnych.Doktryna kościoła jest
        poniżej rynsztoka.!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????.Wolność na pograniczu NKWD.
      • Gość: Magda Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 31.12.04, 14:03
        Gość portalu: ja napisał(a):

> ktos kto napisal ma znikoma wiedze o kosciele. Po swiecie Bozego Narodzenia
        > jest octawa w ktorej nie ma dnia pokutnego nawet w piatek.
        > sprawdz jak piszesz na temat i sie nie znasz
        No to raczej sam Glemp spowodował całe to zamieszanie udzielając nam dyspensy.
        Jak można udzielić dyspensy skoro w ogóle jej nie powinno być ?? Drogie władze
        kościelne apel do Was smile) Nie róbcie ludziom wody z mózgu smile) bo wychodzi na to
        ze sami nie znacie się na prawie kościelnym smile)
        • fourmi Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty 31.12.04, 19:01
          A gdzie jest napisane ze w oktawie nie ma wstrzemiezliwosci od pokarmow
          miesnych? Glemp troche sie zna, droga Madziu.
    • Gość: QQRYQ Jezuickie brednie. IP: 217.8.186.* 31.12.04, 04:59
      Ora et labora, a będziesz jak zmora.
      • Gość: Lidka Bardzo interesujace. Protestanci tego nie znaja. IP: *.cybernet.ch 31.12.04, 15:32
        Ciekawe informacje.
      • Gość: Ciekawy Re: Jezuickie brednie. IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:23
        Gość portalu: QQRYQ napisał(a):

> Ora et labora, a będziesz jak zmora.
        Pomylka, drogi/a QQRYQ - powyzsze hasko NIE jest haslem Societatis Jesu. A
        czyim? No, pomysl.
    • Gość: prorok Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: 209.183.19.* 31.12.04, 05:19
      przestanmy myśleć, rozwijać się, uczyć, odrzućmy pomysł badania natury - bo to
      wszystko prowadzi tylko do herezji, zdajmy się na prawdy objawiane przez
      zespół "pana, wójta i plebana" i poddajmy sie ich porzadkowi świata, słowem
      jako panstwo stanmy się ustawowo ortodoksyjnymi wyznawcami prawa kościelnego ,
      niereformowalnymi sekciarzami czy jak ich tam zwał, na wzór np. republik
      islamskich i innych nierozwiniętych krajów, a powiadam wam, bedzię jak w
      raju....
      • Gość: andrzejm Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.tele2.pl 31.12.04, 13:04
        akurat tezy, które wyśmiewasz są uznane przez Kościół Katolicki za heretyckie.
        Więc celuj trochę lepiej. Poza tym, właśnie w średniowieczu, za Albertem
        Wielkim przyjęto - po czasach intelektualizmu i spirytualizmu wywodzącego się
        od Plotyna - doświadczenie jako główne źródło poznania. Zatem wróć chłopie do
        nauki i przestań pisać bzdurne tezy o średniowieczu. A jeśli chodzi o 'mroki'
        to raczej znajdziesz je w czasach nowożytnych (polowania na czarownice -
        zaczęły się z końcem XV w. i głównie miały miejsce w 'postępowych' krajach
        protestanckich, dymy Oświęcimia czy Workuty) niż w średniowieczu. Poczytaj
        sobie regułę Św. Benedykta czy dzieła średniowiecznych autorów - choćby Boską
        Komedię czy Powieść o Róży - nie snajdziesz tam zacietrzewienia ideologicznego
        jakże widocznego u XXw. autorów (choćby słynny Farrenheit 9'11).
        • Gość: ZENek Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:29
          Ty piszesz o duchowym i intelektualnym zapleczu katalicyzmu, a twój poprzednik -
          o praktyce i masowym pojmowaniu doktryny. Prorok celnie strzelił i nie wierzę
          żebyś nie zauważył nuty przekory w jego wypowiedzi. Nie pije on do ciebie,
          tylko do tych którzy opacznie rozmieją przesłanie.
          • Gość: andrzejm Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.tele2.pl 31.12.04, 14:02
            Tylko czemu akurat średniowiecze i mroki? To powtarzanie bezsensownych kalek.
            Co więcej, jak się ma sprawa dyspensy od piątkowego postu do tego strzału? Nie
            rozumiem. Post jest nakazem religijnym a już przynajmniej od Kanta wiadomo, że
            sfery powinności nie należy wiązać z bytem.
      • Gość: kaszani Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:31
        Ale pan andrzejm i zenek są mądrzy . Aż się rzygać chce!!!!!!!!!!!!! kościół
        kłamał od zawswze , kłamie teraz i będzie kłamał do końca. Ciemnota wśród ludzi
        to ich zasługa , ponieważ to jest im na rękę . Więcej na tace panowie a bedą
        uzdrowione dusze wasze.
        • Gość: Przesmiewca Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:26
          Gość portalu: kaszani napisał(a):

> Ale pan andrzejm i zenek są mądrzy . Aż się rzygać chce!!!!!!!!!!!!! kościół
          > kłamał od zawswze , kłamie teraz i będzie kłamał do końca. Ciemnota wśród
          ludzi
          >
          > to ich zasługa , ponieważ to jest im na rękę . Więcej na tace panowie a bedą
          > uzdrowione dusze wasze.
          Sadzac po TWOJEJ wypowiedzi to ciemnota..... (wpisz reszte, jesli umiesz
          myslec).
    • Gość: Adam Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.fas.harvard.edu 31.12.04, 05:20
      A kogo to obchodzi?

Nie bafta sie

Adam
      • Gość: j Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 14:06
        Ciemnota już całkiem opanowala ten głupi naródm polski -to KLechy są
        grzesznikami niech ,obłudnicy oni pokótują.LUDZIE OPANUJCIE SIE !!!!21 wiek
        anie średniowiecze jest .Jakie pokuty ,jakie spowiadania -komu ? tym
        grzesznikom co obiadają domy wdów i biednych sierot co wycjągają łapy po
        daniny PRECZ-z czarnymi i fioletowe berety,paszly zapracować ,to
        insekta ,pasożyty żerujące na swoich jakis parafiach.
        • Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:30
          Fioletowe BERETY nosza (w stroju galowym) najczesciej PhD. A wiesz TY co to
          PhD? Jesli juz chcesz pisac glupstwa, to nakrycie glowy o ktorym pewbnie chcesz
          pisac to BIRETY.
      • Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:28
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> A kogo to obchodzi?
        >
        > Nie bafta sie
        >
        > Adam
        Skad na Harbard University takie .... (nie wpisze slowa). Ach, prawda.
        Zapomnialem. Toz i sprztaczki/sprzatacze tez maja konto w intranecie, aby mogli
        przekazac wiadomosc np: "Room # N232 clean".
    • Gość: janko muzykant Masz racje - wyjatkowy debil. Jak nagrzeszyl... IP: *.159.221.223.Dial1.Chicago1.Level3.net 31.12.04, 05:20
      to niech sam pokutuje
    • Gość: t.t. oktawa Bożego Narodzenia IP: *.sasknet.sk.ca 31.12.04, 06:48
      to trwająca przez 8 kolejnych dni uroczystość w Kościele Katolickim. czas w sam
      raz na zabawę... chyba ż mówimy tym razem o solidarności z ofiarami tsunami.
      • fourmi Re: oktawa Bożego Narodzenia 31.12.04, 19:03
        nastepny... czy swieto sw. Jana jest uroczystoscia czy swietem? Jesli logicznie
        myslisz, to powiesz, ze swietem, a swieta nie znosza dnia pokutnego jakim jest
        piatek
        • Gość: t.t. u mnie w parafii akurat uroczystość IP: *.sasknet.sk.ca 31.12.04, 20:36
          św. jana, ale nie o to chodzi. oktawa wielkanocna i bożonarodzeniowa to
          najbardziej uroczyste dni w kalendarzu liturgicznym.
          • fourmi Re: u mnie w parafii akurat uroczystość 01.01.05, 08:37
            Oktawa BN jest co do waznosci w tabeli pierwszenstw jest pod swietami, przed
            wspomnieniami obowiazkowymi. Sam zobacz smile
    • Gość: See Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: 82.160.12.* 31.12.04, 07:50
      nakladając Kościól dzień pokutny w kazdy piatek, wcale nie przyciaga tym
      wiekszej rzeszy wiernych ( którzy dadza wiecej na tacę!)Pokolenie moich babć to
      jeszcze cos im przyniesie, ale moje pokolenie już nie!( posiada wieksza
      świadomość!)
      • Gość: nieidiota Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.mi.gov.pl 31.12.04, 08:24
        Twoje pokolenie woli oddac 50% swoich zarobkow czerwonym. Taka wlasnie jest
        wasza swiadomosc. No coz, widocznie wasze pokolenie jest zbyt glupie, zeby
        samemu sie rzadzic swoimi pieniedzmi.
        • Gość: obcy Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.12.04, 08:57
          Czyś Ty zwariował? Jakim czerwonym? Mieszkamy w Chinach czy gdzie indziej?
          Przecież czerwonych nie ma już od dawna.. Słyszałeś ostatnimi czasy ze strony
          postkomunistów propozycję kolektywizacji? Ja nie słyszałem.. za to googlowski
          Kretyn jakiś czas temu wysnuwał takie opowieści... a i piękny Roman byłby za -
          wszak to on i ojciec władać będą ;] puknij się

pzdrwm
      • Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:32
        Gość portalu: See napisał(a):

> nakladając Kościól dzień pokutny w kazdy piatek, wcale nie przyciaga tym
        > wiekszej rzeszy wiernych ( którzy dadza wiecej na tacę!)Pokolenie moich babć
        to
        >
        > jeszcze cos im przyniesie, ale moje pokolenie już nie!( posiada wieksza
        > świadomość!)
        Poczytaj troszke fizjologii. Moze zrozumiesz, ze NADMIAR tluszczow zwierzycych
        (saturated fats) wcale NIE JEST czyms OBOJETNYM dla organizmu.
    • Gość: ?? Czyż nie są to idiotyzmy? IP: *.magma-net.pl 31.12.04, 09:13
    • Gość: SPETZ MNIE TO WALI I NIE WIEM PO CO O TYM PISAĆ. IP: *.udn.pl 31.12.04, 11:03

Młodzi mają katolstwo w d.... a stare dziady i tak nie pójdą się bawić - chyba
      że na bal w Licheniu. Jeśli ktoś uważa że za zabawę i jedzenie kiełbasy w
      piatek pójdzie do piekła to najpierw powinien odbębnić czyściec!
      W TWORKACH!!!!!
      • Gość: Przesmiewca Re: MNIE TO WALI I NIE WIEM PO CO O TYM PISAĆ. IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:36
        Gość portalu: SPETZ napisał(a):

>
        > Młodzi mają katolstwo w d.... a stare dziady i tak nie pójdą się bawić - chyba
        >
        > że na bal w Licheniu. Jeśli ktoś uważa że za zabawę i jedzenie kiełbasy w
        > piatek pójdzie do piekła to najpierw powinien odbębnić czyściec!
        > W TWORKACH!!!!!
        Nie WSZYSCY mlodzi maja religie (nie uzyje tego pejoratywnego sformulowania
        kat...) w tzw. CZTERECH LTERACH. Moze chcialbys zobaczyc MLODYCH MNICHOW
        zakonow kontemplacyjnych? Owoz ONI (wsrod wielu INNYCH RZECZY) NIE jedza miesa
        w ogole. I ZYJA. I chyba lepiej niz ty, sfrustrowany nastolatku.
      • Gość: t.t. jak cie to wali, to co sie czepiasz IP: *.sasknet.sk.ca 31.12.04, 20:38
        a sio do tworek
    • Gość: babe Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.fbx.proxad.net 31.12.04, 11:20
      Jak sie rano ubiczuje i poleze krzyzem, to sie bede mogl wieczorem ozrec bigosu
      i urznac jak swinia wink))
    • Gość: Kinga z Łodzi Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.lodz-radogoszcz.sdi.tpnet.pl 31.12.04, 11:27
      Dyspensa od biskupa z diecezji co to za kretyństwo? Ja niby jestem katoliczka
      bo mnie ochrzczono miałam komunię itd wierzę w boga ale do koscioła nie chodzę.
      i uważam to za jakieś kredtyństwo. Mam gdzieś co sobie mysli kościół ja sie
      bawie kiedy mam na to ochotę a napewno w sylwestrowa noc nie za mierzam za nic
      pokutować i siedzieć w domu przy cherbacie !!!!!!!
      • Gość: fgshfsg Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:59
        a przydała by ci się szkółka niedzielna. Może tam by cię nauczyli conieco o
        HERBACIE
      • Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:39
        Gość portalu: Kinga z Łodzi napisał(a):

> Dyspensa od biskupa z diecezji co to za kretyństwo? Ja niby jestem katoliczka
        > bo mnie ochrzczono miałam komunię itd wierzę w boga ale do koscioła nie
        chodzę.
        > i uważam to za jakieś kredtyństwo. Mam gdzieś co sobie mysli kościół ja sie
        > bawie kiedy mam na to ochotę a napewno w sylwestrowa noc nie za mierzam za
        nic
        > pokutować i siedzieć w domu przy cherbacie !!!!!!!
        Sadzac ze stylu, autorka jest przedstawicielka tegoz "kredtynstwa".
        PS. Imiona wlasne pisze sie z duzej litery. Polecam kurs ortografii. Herbata
        przez samo "h". Nie jestem nauczycielem "Kingi z Lodzi".
    • Gość: asfalt Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:32
      Ksieza, aby podniesc swoj autorytet co jakis czas zmieniaja prawa koscielne,
      wymyslaja posty, litanie przeblagalne, nowych swietych- a gdzie w tym
      wszystkim jest Bog????????????
      Bog dal 10 przykazan-tak bezceremonialnie zmienionych przez ksiezy-,i nic tam
      nawet nie wspomnial o postach.Ksieza smieja sie z glupoty zastraszonych
      katolikow, ktorym mozna wszystko wcisnac umiejetnie manipulujac psychika
      parafian!!!!!!!!!!!!!
      Ksieza ucza sie psychologii, retoryki, otwieraja sobie 3 oko/ co jest ponoc
      grzechem/, zapomnieli w Pismie Sw. wspomniec o najwazniejszym tj.reinkarnacji -
      i tak dobrze przygotowani manipuluja calymi narodami jak baca
      owcami.Hej!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Piotrek/// Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:36
        Koleś znasz w ogóle te 10 Przykazań?
        3.Przykazanie: Pamiętaj aby dzień święty święcić-Piątek jest dniem śmierci
        Jezusa,stąd się wziął post, a więc i wstrzęmięźliwość od zabaw
        • Gość: asfalt Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 20:27
          akurat znam dekalog, jednak nic w nim nie ma o piatku- jest natomiast sobota
          jako 7 dzien odpoczynku od pracy dla ludzi i zwierzat.
      • Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:40
        Hindus? REINKARNACJA? A o Przykazaniach Koscielnych Wasze nie slyszales? Chyba
        w Indiach o tym nie mowia... Dziwne.
        • Gość: asfalt Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 20:41
          czasem sie wylam spod wplywu proboszcza i poczytaj samodzielnie nieco...
    • Gość: luu Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:45
      LUDZIE! LITOSCI! TO NIE CHODZI NAWET O DZIEN POKUTY, ALE O TRAGEDIE W AZJI!!!
      Zamiast przeznaczac pieniadze na idiotyczne ognie sztuczne, przekazcie je na
      biedne dzieci!
      Tyle miast na swiecie odwolalo zabawy na placach... Nie wypada sie bawic, jak
      obok nas zginelo ponad 100 tysiecy ludzi, a miliony placza po ich utracie...
      Pomyslcie o tym...
      one love
    • juras_z_berlina Typowe dla GW 31.12.04, 11:48
      Ten artykul jest bardzo charakterystyczny dla stylu Gazaty Wyborczej.
      Publikujac tego typu "teologiczne" ciekawostki, porusza sie z jednej strony
      tematy religijne, co przy wyraznie lewicowych sympatiach i ciagotkach
      wiekszosci zespolu redakcyjnego, wytworzyc ma wrazenie szerszego spojrzenia
      i "neutralnego" osadu zjawisk spolecznych, z drugiej strony uwypukla
      sie "uciazliwosci" bycia dobrym katolikiem, miesza sie ludziom w glowach,
      wywolujac u wierzacych wyrzuty sumienia lub wewnetrzny bunt przeciko
      wlasnej, "zniewalajacej" wiernych hierarchii, a u ateistow jeszcze wieksza
      agresje i mozliwosci wytykania katolikom ich rzekomej niekosekwencji.
      Niby to z przymruzeniem oka rozpowszechnia sie w ten sposob zakamuflowana teze,
      ze wszystkiemu winny jest naturalnie ten "wsteczny" Kosciol Katolicki w POLSCE!
      To tylko tutaj, w tym "zascianowym" kraju, zdaje sie mowic "zatroskany" o
      czyste sumienie katolikow obludny redaktorzyna, katolicy zmuszani sa do
      ciaglych rozterek, ktorych nie maja inne - rownie katolickie, ale za to na
      wskros "nowoczesne" spoleczenstwa...

No coz, propaganda antykoscielna najczystszej wody! Lenin nie potrafilby lepiej.

A przeciez sprawa jest absolutnie jednoznaczna: mamy oktawe bozonarodzeniowa i
      zadne posty nie obowiazuja! Cale to powolywanie sie na hierarchow i zachety
      udania sie po dyspense do proboszcza to klamstwa i czysta manipulacja.

Moj apel do braci katolikow: nie dajcie sie zwariowac przez pismakow z GW!
      Nasz Bog jest przede wszystkim Bogiem radosci i wesela, a nie umartwien i
      postow! Szczegolnie w Sylwestra!

Pozdrowienia i serdeczne zyczenia noworoczne!

Juras

• Gość: Obiektywny Re: Typowe dla GW IP: *.icpnet.pl 31.12.04, 12:55
        Obiektywnie rzecz biorąc, to z punktu widzenia ateisty rzymski katolicyzm to
        jedno wielkie umartwienie. Problemu by nie było, gdyby ten katolicyzm działał
        tak jak przed 1989-tym jedynie na własnym podwórku, a ateiści i innowiercy
        mogliby bez przeszkód postępować zgodnie ze swoimi zasadami. Tymczasem
        okołokonkordatowe ustawy spowodowały, że ateista i innowierca mają coraz
        berdziej zaciskającą się pentlę na szyi, a jest to pogwałcenie jednej z
        podstawowych zasad demokracji.
        • juras_z_berlina Re: Typowe dla GW 31.12.04, 14:50
          Gość portalu: Obiektywny napisał(a):

> Obiektywnie rzecz biorąc, to z punktu widzenia ateisty rzymski katolicyzm to
          > jedno wielkie umartwienie. Problemu by nie było, gdyby ten katolicyzm działał
          > tak jak przed 1989-tym jedynie na własnym podwórku, a ateiści i innowiercy
          > mogliby bez przeszkód postępować zgodnie ze swoimi zasadami. Tymczasem
          > okołokonkordatowe ustawy spowodowały, że ateista i innowierca mają coraz
          > berdziej zaciskającą się pentlę na szyi, a jest to pogwałcenie jednej z
          > podstawowych zasad demokracji.

Nie bardzo rozumie, dlaczego twoja ocene ograniczyles tylko do "rzymskiego
          katolizyzmu"?

Co do "umartwien", to respektujac naturalnie twoje ateistyczne odczucia, pragne
          zaporponowac ci abys jednak zdobyl sie na spojrzenie na cale zagadnienie oczyma
          czlowieka wierzacego, bo dla dojrzalego i swiadomego chrzescijanina,
          akceptujacego istnienie Kogos wiekszego od naszych malutkich, przyziemnych
          tesknot do udowodniania "naukowo" Jego istnienia, nie ma bowiem zadnych
          nieznosnych "umartwien"!

Czy mozna nazwac "umartwieniem" czesciowa rezygnacje z wlasnych wolnosci na
          rzecz Kogos, Kogo bardzo kochamy, majac jednoczesnie poczucie bycia kochanymi i
          to miloscia ABSOLUTNA?
          Przeciez nawet wsrod nas ludzi kazdy rodzaj milosci, np. miedzy kobieta i
          mezczyzna, rodzicami i dziecmi trzeba by wtedy postrzegac jedynie jako
          niekonczace sie pasmo umartwien i poswiecen!
          A przeciez tak nie jest!
          Sprobuj wytlumaczyc odwiedzajacego w szpitalu wlasna, ciezka chora matke
          synowi, ze "poswiecil sie", bo jest tutaj, chociaz koledzy zaproponowali mu
          pojscie na mecz pilki noznej! Przekonaj go, ze nie powinien sie
          tak "umartwiac", ze to i tak niczego nie zmieni, matka i tak musi umrzec,
          podobnie zreszta jak on, a wszelkie rezygnacje z wlasnej doczesnej (dla ateisty
          jedynej) "wolnosci" w skali kosmosu i z czysto "naukowego punktu widzenia" nie
          maja zadnego sensu...
          Sprobuj wytlumaczyc zakochanemu chlopakowi, ze sie niepraktycznie "poswieca"
          i "umartwia", probujac w sposob zupelnie nieracjonalny pozyskac sobie wzgledy
          ukochanej dziewczyny...
          Coz bowiem ma wlasciwie sens, jesli wykluczymy wiare w Boga i w tzw. "zycie
          wieczne"? Czy fakt, ze pisujemy do siebie na tym forum, zamiast siedziec gdzies
          na drzewie, zajadajac banana, ma w obliczu oczekujacej nas po smierci NICOSCI
          jakiekolwiek zanczenie?

To tyle na temat "umartwien". Mam nadzieje, ze mnie zrozumiales...

Co do roli KK w Polsce, konkordatu , niewlasciwych w/g ciebie proporcji miedzy
          traktowaniem ludzi niewierzacych, a katolikow - od siebie dodam jeszcze fakt
          istnienia roznych patologicznych zjawisk wystepujacych w Kosciele Katolickim
          (Jankowski, Rydzyk, Paetz, sprawa Stella Maris i Tylawy), to pragne cie
          uspokoic. Takie absolutystyczne ciagotki i zle zjawiska towarzyszyly Kosciolowi
          na przestrzeni dziejow zawsze, ale nie dlatego, ze idea Powszechnego Kosciola
          Chrystusowego jest zla, ze jest bez sensu, ale dlatego, ze poszczegolni ludzie
          nie dorosli jeszcze do wyobrazen Mistrza z Nazaretu! Ale to sie na pewno
          zmieni! Coraz wiecej koscielnych "decydentow" w Polsce zdaje sobie sprawe z
          faktu, ze Kosciol musi ulec zreformowaniu, ze musi sie unowoczesnic,
          zrezygnowac z rygorystycznego "zarzadzania" wiernymi na rzecz wyrazniejszego
          ukazywania duchowych korzysci, wyplywajacych z "zawierzenia Bogu", ze kazdy
          czlowiek jest w pierwszym rzedzie INDYWIDUALNIE odpowiedzialny za swoj stosunek
          do Boga i chociazby z respektu przed tymze Bogiem, nie wolno na nikogo
          przatrzec "z gory", tylko dlatego, ze "racjonalnie" zdecydowal sie na ateizm!
          Bog respektuje kazda decyzje czlowieka; nie po to obdarzyl go wolna wola, aby
          przymuszac do czegokolwiek!

Niestety, Gazeta - z racji swoich laicystycznych ciagotek - poprzez podobne
          powzszemu artykuly, niedopuszczalnie instrumentalizuje na dorazny uzytek
          towarzyszace czlowiekowi we wszytkich religiach swiata praktyki postu czy tez
          wstrzemiezliowsci, dla celow osmieszania Kosciola Katolickiego, czyniac to
          dodatkowo pod obludnym plaszczykiem "troski" o katolickie sumienie...
          To mniej wiecej tak, jakgdybs np. ty ateista staral sie, w swietle bezsensu
          ludzkiej egzystencji, przekonac siedzacego przy lozku chorej matki syna, ze
          jego "poswiecenie" nie ma sensu, ze powinien pojsc do psychoterapeuty i uzyskac
          dyspense od tego typu odruchow milosci, bo szkodza one jego wewnetrzej
          rownowadze i prawu do nieograniczonego delektowania sie radoscia zycia...

Przeciez pewnie bys tego nie uczynil, prawda? A Gazeta jednak to robi...

Pozdrowienia

Juras
          • Gość: Mirek z Kanady Re: Typowe dla GW IP: *.vn.shawcable.net 31.12.04, 15:13
            Brawo, Juras. Jestes pierwsza osoba na forum GW, ktorej wypowidzi czytam "od
            dechy do dechy" i z duzym zainteresowanie. Zgadzam sie tez z Toba calkowicie.

Pozdrowienia z Vancouver - Mirek
        • Gość: Zenon Re: Typowe dla GW IP: *.acn.waw.pl 31.12.04, 16:26
          Czyli ze wzgledu na "Piatek" sylwester został odwołany w całej Polsce ??
          Bo na czym innym moze polegac ta "petla" w tym przypadku ??
          • Gość: Andrzej Re: Typowe dla GW IP: *.telia.com 31.12.04, 16:52
            Jestes rownie glupi jak redaktorek, choc nie tak sprytny.....
            • Gość: Przesmiewca Re: Typowe dla GW IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:54
              Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Jestes rownie glupi jak redaktorek, choc nie tak sprytny.....
              Do kogo to? Sadzac po twoim stylu to glupota - TAK, spryt - hmmm....
        • Gość: asfalt Re: Typowe dla GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 20:39
          Katolicy sa bardzo tolerancyjni.....w obietnicach i opowiesciach, jednak zycie
          stawia przed nimi tak powazne zadania, ze zapominaja o tym.
          Najczesciej dzialaja na zasadzie bij - zabij, a rozgrzeszenie od milosiernego
          kaplana i tak dostana.
      • Gość: Andrzej Re: Typowe dla GW IP: *.telia.com 31.12.04, 16:50
        Dzieki Juras za te slowa! Dobrego Nowego Roku dla Ciebie i Twojej rodziny!
        Andrzej
        • juras_z_berlina Do Mirka z Kanady, Anrdrzeja i innych przyjaciol.. 31.12.04, 18:47
          Ja rowniez zycze Wam i Waszym najblizszym szczesliwego Nowego Roku, wielu
          radosci i pogody ducha!
          Mam nadzieje ze i w przyszlym roku wystarczy nam sil, aby na tym forum "zlo
          dobrem zwyciezac", nie zapominajac jednoczesnie, ze kazdemu czlowiekowi nalezy
          sie szacunek...

Juras
    • Gość: geo Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:56
      Doceniam troskę GW o katolików, ale co z Żydami wszak w piątek wieczorem
      zaczyna się szabat ?
    • Gość: geo Co z szabatem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:01
      Doceniam troskę GW o katolików, ale co z Żydami wszak w piątek wieczorem
      zaczyna się szabat ?
    • Gość: geo SPETZ - jeżeli cię to wali, to po co o tym piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:04
      ?
    • Gość: KRAJOWIEC DO SFRUSTROWANEGO ARCYDEBILA "KATOLIKA POLSKIEGO" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:07
      Podyskutuj z namaszczonym bezpośrednio przez papieża arcybiskupem,
      piąta kolumno wojującego ateizmu.

miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2471697.html
      • Gość: Obiektywny Re: DO SFRUSTROWANEGO ARCYDEBILA "KATOLIKA POLSKI IP: *.icpnet.pl 31.12.04, 12:46
        Obiektywnie rzecz biorąc, to polski katolicyzm jest wojujący, a nie ateizm.
        Każdego ateistę po prostu w mniejszym lub większym stopniu wk... panoszący się
        w coraz większym stopniu rzymski katolicyzm. Panuje coraz większa cenzura,
        terror psychiczny, a często również fizyczny. Konstytucja, prawo i ustawy
        chronią tylko interesy katolików, a raczej katolibów. Są już pierwsze procesy i
        wyroki w obronie "jedynie słusznych wartości". Odgłosy złości ateistów to nie
        wojowniczość, ale samoobrona - obrona swoich interesów, swoich przekonań, oraz
        wołanie o ich poszanowanie. Już za rok, dwa problem się powiększy wraz z
        napływem do Polski ludzi z krajów, które wyrosły już z tak radykalnego
        katolicyzmu, i będą słusznie domagać się takich praw w Polsce, jakie są w
        starych krajach UE - nie może w Polsce być karane to, co gdzie indziej jest
        dozwolone. O słuszności moich rozważań świadczy chociażby to, że nie mogę
        ocenić krytykowanego postu, bo został usunięty za naruszenie czegośtam. Nie
        wiem jaką treść zawierał usunięty post, ale jestem pewien, że post krytykujący
        ateistów zostałby dodatkowo oprawiony w ozdobne ramki i nie uległby anihilacji
        mimo protestów ateistów. Kali kłaniać się swoim braciom katolibom.
        • Gość: KRAJOWIEC NIŻEJ UAKTYWNIŁ SIĘ KAT.POLSKI.CHCESZ,TO POCZYTAJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 18:27
    • Gość: to_ja_jestem Oktawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:03
      Przeciez jest oktawa Bozego Narodzenia. Nie rozumiem jak moja ulubiona Gazeta Wybi*rcza mog*a taki niewypa* opublikowa*
      • Gość: afto Re: Oktawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 16:20
        wczoraj lub przedwczoraj wypowiadal sie jeden z biskupow/ czy nie Pieronek?/ w
        Dzienniku i rozwazal dlugo i mozolnie mozliwosc zabawy w sylwestra, w piatek,
        ale o zadnej oktawie nie wspominial, moze o niej nie slyszal...
    • elfhelm straaaaasznie mnie to obchodzi... 31.12.04, 13:11
    • Gość: genek z baniochy Mudlmy siem !!! IP: *.chello.pl 31.12.04, 13:16
      żeby wudka była dziś zimna i dobrze whodziła
      alleluja i do pszodu!
      • Gość: mu fan Jesus Power IP: *.aster.pl 31.12.04, 13:59
        ja się modle żeby w sylwka mieć Jesus Powerbig_grin Kupiłym baniaczek mineralnej
        niegazowanej-ciach i jest winkobig_grineh marzenia marzenia...
      • Gość: Przesmiewca Re: Mudlmy siem !!! IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:49
        Gość portalu: genek z baniochy napisał(a):

> żeby wudka była dziś zimna i dobrze whodziła
        > alleluja i do pszodu!
        Modlmy sie i o rozum dla CIEBIE.
    • Gość: mee... czy ZYD MOZE BALOWAC W SOBOTE ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 31.12.04, 14:32
      ...zydzi w sobote nawet swiatla nie moga zapalac ni przyciskac gozika w
      winndzie ...to jak to jest )))
    • Gość: Obserwator A gdzie będzie balować A.Jakubowska????... IP: *.crowley.pl 31.12.04, 14:34
      ...bez męża wstęp wzbroniony jest na bale.
    • ilmatar Katolik powinien mieć własne sumienie - TSUNAMI 31.12.04, 14:36
      Katolik powinien mieć własne sumienie - ofiary TSUNAMI wymagają szacunku i powstrzymania się od
      świętowania, a nie regulamin z katechizmu.
      Ale skoro pokarmy i napitki na stole...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka