Gość: Katolik Polski + IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.04, 20:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.buff.east.verizon.net 31.12.04, 03:46 ktos kto napisal ma znikoma wiedze o kosciele. Po swiecie Bozego Narodzenia jest octawa w ktorej nie ma dnia pokutnego nawet w piatek. sprawdz jak piszesz na temat i sie nie znasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezorientowany Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.04, 03:53 Moi przedmowcy pewnie lepiej ode mnie wiedza jakie sa zwyczaje w Polsce bo ja pisze zza granicy ale o ile mi wiadomo to tego typu kontrowersji jako takiej nie bylo nigdy dotad na szersza skale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies [...] IP: 66.189.0.* 31.12.04, 04:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIRBANT 3 ZDROWAŚKI I BĘDZIE GIT !!! NA WSZYSTKO POMAGA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIRBANT PS. QRDE,JESTEM DOPIERO CZWARTYM FRAJEREM Z POLSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:51 który się odezwał w tym wątku. A całą wojnę na rzygowiny prowadzą emigranci. Jak zwykle zresztą. Zaprawdę, warto czytać IP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracuś Re: NIE NA WSZYSTKO, NA TWOJĄ GŁUPOTĘ NIE POMOGŁO! IP: 213.17.194.* 31.12.04, 13:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszani Re: NIE NA WSZYSTKO, NA TWOJĄ GŁUPOTĘ NIE POMOGŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:13 za to na twoją pomogło do kościoła raz !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zniesmaczony Re: NIE NA WSZYSTKO, NA TWOJĄ GŁUPOTĘ NIE POMOGŁO IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:21 Gość portalu: kaszani napisał(a): > za to na twoją pomogło do kościoła raz !!!!! Moja odpowiedz to moj nick. "Nihil novi sub sole". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIRBANT PRACUSIU, GODZINA PRZY KOMPIE TO 3USD W PLECY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 16:30 Lepiej wracaj do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek z Kanady Czy Zydowi przystoi zabawa w szabas IP: *.vn.shawcable.net 31.12.04, 04:37 Proponuje by GW napisala jeszcz, czy muzulmanom wypada sie urznac w ramadan. O buddystach tez koniecznie nie zapomnijcie. Jak juz walic z grubej rury to wszystkim i rowno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies [...] IP: 66.189.0.* 31.12.04, 04:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerr jak się czyta to co wydaliłeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:57 to nie wiadomo, śmiać się, płakać, czy pojechać po ciebie erką z panami w białych kitlach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.ma.charter.com 31.12.04, 04:16 parchom z gazety przypomnialo sie ze to piatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:08 Czarne skorpiony wchodzą buciorami w życie normalnych.Doktryna kościoła jest poniżej rynsztoka.!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????.Wolność na pograniczu NKWD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 31.12.04, 14:03 Gość portalu: ja napisał(a): > ktos kto napisal ma znikoma wiedze o kosciele. Po swiecie Bozego Narodzenia > jest octawa w ktorej nie ma dnia pokutnego nawet w piatek. > sprawdz jak piszesz na temat i sie nie znasz No to raczej sam Glemp spowodował całe to zamieszanie udzielając nam dyspensy. Jak można udzielić dyspensy skoro w ogóle jej nie powinno być ?? Drogie władze kościelne apel do Was ) Nie róbcie ludziom wody z mózgu ) bo wychodzi na to ze sami nie znacie się na prawie kościelnym ) Odpowiedz Link Zgłoś
fourmi Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty 31.12.04, 19:01 A gdzie jest napisane ze w oktawie nie ma wstrzemiezliwosci od pokarmow miesnych? Glemp troche sie zna, droga Madziu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQRYQ Jezuickie brednie. IP: 217.8.186.* 31.12.04, 04:59 Ora et labora, a będziesz jak zmora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Bardzo interesujace. Protestanci tego nie znaja. IP: *.cybernet.ch 31.12.04, 15:32 Ciekawe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Jezuickie brednie. IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:23 Gość portalu: QQRYQ napisał(a): > Ora et labora, a będziesz jak zmora. Pomylka, drogi/a QQRYQ - powyzsze hasko NIE jest haslem Societatis Jesu. A czyim? No, pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prorok Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: 209.183.19.* 31.12.04, 05:19 przestanmy myśleć, rozwijać się, uczyć, odrzućmy pomysł badania natury - bo to wszystko prowadzi tylko do herezji, zdajmy się na prawdy objawiane przez zespół "pana, wójta i plebana" i poddajmy sie ich porzadkowi świata, słowem jako panstwo stanmy się ustawowo ortodoksyjnymi wyznawcami prawa kościelnego , niereformowalnymi sekciarzami czy jak ich tam zwał, na wzór np. republik islamskich i innych nierozwiniętych krajów, a powiadam wam, bedzię jak w raju.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzejm Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.tele2.pl 31.12.04, 13:04 akurat tezy, które wyśmiewasz są uznane przez Kościół Katolicki za heretyckie. Więc celuj trochę lepiej. Poza tym, właśnie w średniowieczu, za Albertem Wielkim przyjęto - po czasach intelektualizmu i spirytualizmu wywodzącego się od Plotyna - doświadczenie jako główne źródło poznania. Zatem wróć chłopie do nauki i przestań pisać bzdurne tezy o średniowieczu. A jeśli chodzi o 'mroki' to raczej znajdziesz je w czasach nowożytnych (polowania na czarownice - zaczęły się z końcem XV w. i głównie miały miejsce w 'postępowych' krajach protestanckich, dymy Oświęcimia czy Workuty) niż w średniowieczu. Poczytaj sobie regułę Św. Benedykta czy dzieła średniowiecznych autorów - choćby Boską Komedię czy Powieść o Róży - nie snajdziesz tam zacietrzewienia ideologicznego jakże widocznego u XXw. autorów (choćby słynny Farrenheit 9'11). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZENek Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:29 Ty piszesz o duchowym i intelektualnym zapleczu katalicyzmu, a twój poprzednik - o praktyce i masowym pojmowaniu doktryny. Prorok celnie strzelił i nie wierzę żebyś nie zauważył nuty przekory w jego wypowiedzi. Nie pije on do ciebie, tylko do tych którzy opacznie rozmieją przesłanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzejm Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.tele2.pl 31.12.04, 14:02 Tylko czemu akurat średniowiecze i mroki? To powtarzanie bezsensownych kalek. Co więcej, jak się ma sprawa dyspensy od piątkowego postu do tego strzału? Nie rozumiem. Post jest nakazem religijnym a już przynajmniej od Kanta wiadomo, że sfery powinności nie należy wiązać z bytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszani Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:31 Ale pan andrzejm i zenek są mądrzy . Aż się rzygać chce!!!!!!!!!!!!! kościół kłamał od zawswze , kłamie teraz i będzie kłamał do końca. Ciemnota wśród ludzi to ich zasługa , ponieważ to jest im na rękę . Więcej na tace panowie a bedą uzdrowione dusze wasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: Wróćmy wszyscy do mrocznego średniowiecza, IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:26 Gość portalu: kaszani napisał(a): > Ale pan andrzejm i zenek są mądrzy . Aż się rzygać chce!!!!!!!!!!!!! kościół > kłamał od zawswze , kłamie teraz i będzie kłamał do końca. Ciemnota wśród ludzi > > to ich zasługa , ponieważ to jest im na rękę . Więcej na tace panowie a bedą > uzdrowione dusze wasze. Sadzac po TWOJEJ wypowiedzi to ciemnota..... (wpisz reszte, jesli umiesz myslec). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.fas.harvard.edu 31.12.04, 05:20 A kogo to obchodzi? Nie bafta sie Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 14:06 Ciemnota już całkiem opanowala ten głupi naródm polski -to KLechy są grzesznikami niech ,obłudnicy oni pokótują.LUDZIE OPANUJCIE SIE !!!!21 wiek anie średniowiecze jest .Jakie pokuty ,jakie spowiadania -komu ? tym grzesznikom co obiadają domy wdów i biednych sierot co wycjągają łapy po daniny PRECZ-z czarnymi i fioletowe berety,paszly zapracować ,to insekta ,pasożyty żerujące na swoich jakis parafiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:30 Fioletowe BERETY nosza (w stroju galowym) najczesciej PhD. A wiesz TY co to PhD? Jesli juz chcesz pisac glupstwa, to nakrycie glowy o ktorym pewbnie chcesz pisac to BIRETY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:28 Gość portalu: Adam napisał(a): > A kogo to obchodzi? > > Nie bafta sie > > Adam Skad na Harbard University takie .... (nie wpisze slowa). Ach, prawda. Zapomnialem. Toz i sprztaczki/sprzatacze tez maja konto w intranecie, aby mogli przekazac wiadomosc np: "Room # N232 clean". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko muzykant Masz racje - wyjatkowy debil. Jak nagrzeszyl... IP: *.159.221.223.Dial1.Chicago1.Level3.net 31.12.04, 05:20 to niech sam pokutuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.t. oktawa Bożego Narodzenia IP: *.sasknet.sk.ca 31.12.04, 06:48 to trwająca przez 8 kolejnych dni uroczystość w Kościele Katolickim. czas w sam raz na zabawę... chyba ż mówimy tym razem o solidarności z ofiarami tsunami. Odpowiedz Link Zgłoś
fourmi Re: oktawa Bożego Narodzenia 31.12.04, 19:03 nastepny... czy swieto sw. Jana jest uroczystoscia czy swietem? Jesli logicznie myslisz, to powiesz, ze swietem, a swieta nie znosza dnia pokutnego jakim jest piatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.t. u mnie w parafii akurat uroczystość IP: *.sasknet.sk.ca 31.12.04, 20:36 św. jana, ale nie o to chodzi. oktawa wielkanocna i bożonarodzeniowa to najbardziej uroczyste dni w kalendarzu liturgicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
fourmi Re: u mnie w parafii akurat uroczystość 01.01.05, 08:37 Oktawa BN jest co do waznosci w tabeli pierwszenstw jest pod swietami, przed wspomnieniami obowiazkowymi. Sam zobacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: See Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: 82.160.12.* 31.12.04, 07:50 nakladając Kościól dzień pokutny w kazdy piatek, wcale nie przyciaga tym wiekszej rzeszy wiernych ( którzy dadza wiecej na tacę!)Pokolenie moich babć to jeszcze cos im przyniesie, ale moje pokolenie już nie!( posiada wieksza świadomość!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieidiota Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.mi.gov.pl 31.12.04, 08:24 Twoje pokolenie woli oddac 50% swoich zarobkow czerwonym. Taka wlasnie jest wasza swiadomosc. No coz, widocznie wasze pokolenie jest zbyt glupie, zeby samemu sie rzadzic swoimi pieniedzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.12.04, 08:57 Czyś Ty zwariował? Jakim czerwonym? Mieszkamy w Chinach czy gdzie indziej? Przecież czerwonych nie ma już od dawna.. Słyszałeś ostatnimi czasy ze strony postkomunistów propozycję kolektywizacji? Ja nie słyszałem.. za to googlowski Kretyn jakiś czas temu wysnuwał takie opowieści... a i piękny Roman byłby za - wszak to on i ojciec władać będą ;] puknij się pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:32 Gość portalu: See napisał(a): > nakladając Kościól dzień pokutny w kazdy piatek, wcale nie przyciaga tym > wiekszej rzeszy wiernych ( którzy dadza wiecej na tacę!)Pokolenie moich babć to > > jeszcze cos im przyniesie, ale moje pokolenie już nie!( posiada wieksza > świadomość!) Poczytaj troszke fizjologii. Moze zrozumiesz, ze NADMIAR tluszczow zwierzycych (saturated fats) wcale NIE JEST czyms OBOJETNYM dla organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SPETZ MNIE TO WALI I NIE WIEM PO CO O TYM PISAĆ. IP: *.udn.pl 31.12.04, 11:03 Młodzi mają katolstwo w d.... a stare dziady i tak nie pójdą się bawić - chyba że na bal w Licheniu. Jeśli ktoś uważa że za zabawę i jedzenie kiełbasy w piatek pójdzie do piekła to najpierw powinien odbębnić czyściec! W TWORKACH!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: MNIE TO WALI I NIE WIEM PO CO O TYM PISAĆ. IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:36 Gość portalu: SPETZ napisał(a): > > Młodzi mają katolstwo w d.... a stare dziady i tak nie pójdą się bawić - chyba > > że na bal w Licheniu. Jeśli ktoś uważa że za zabawę i jedzenie kiełbasy w > piatek pójdzie do piekła to najpierw powinien odbębnić czyściec! > W TWORKACH!!!!! Nie WSZYSCY mlodzi maja religie (nie uzyje tego pejoratywnego sformulowania kat...) w tzw. CZTERECH LTERACH. Moze chcialbys zobaczyc MLODYCH MNICHOW zakonow kontemplacyjnych? Owoz ONI (wsrod wielu INNYCH RZECZY) NIE jedza miesa w ogole. I ZYJA. I chyba lepiej niz ty, sfrustrowany nastolatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.t. jak cie to wali, to co sie czepiasz IP: *.sasknet.sk.ca 31.12.04, 20:38 a sio do tworek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babe Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.fbx.proxad.net 31.12.04, 11:20 Jak sie rano ubiczuje i poleze krzyzem, to sie bede mogl wieczorem ozrec bigosu i urznac jak swinia )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga z Łodzi Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.lodz-radogoszcz.sdi.tpnet.pl 31.12.04, 11:27 Dyspensa od biskupa z diecezji co to za kretyństwo? Ja niby jestem katoliczka bo mnie ochrzczono miałam komunię itd wierzę w boga ale do koscioła nie chodzę. i uważam to za jakieś kredtyństwo. Mam gdzieś co sobie mysli kościół ja sie bawie kiedy mam na to ochotę a napewno w sylwestrowa noc nie za mierzam za nic pokutować i siedzieć w domu przy cherbacie !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgshfsg Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:59 a przydała by ci się szkółka niedzielna. Może tam by cię nauczyli conieco o HERBACIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:39 Gość portalu: Kinga z Łodzi napisał(a): > Dyspensa od biskupa z diecezji co to za kretyństwo? Ja niby jestem katoliczka > bo mnie ochrzczono miałam komunię itd wierzę w boga ale do koscioła nie chodzę. > i uważam to za jakieś kredtyństwo. Mam gdzieś co sobie mysli kościół ja sie > bawie kiedy mam na to ochotę a napewno w sylwestrowa noc nie za mierzam za nic > pokutować i siedzieć w domu przy cherbacie !!!!!!! Sadzac ze stylu, autorka jest przedstawicielka tegoz "kredtynstwa". PS. Imiona wlasne pisze sie z duzej litery. Polecam kurs ortografii. Herbata przez samo "h". Nie jestem nauczycielem "Kingi z Lodzi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asfalt Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:32 Ksieza, aby podniesc swoj autorytet co jakis czas zmieniaja prawa koscielne, wymyslaja posty, litanie przeblagalne, nowych swietych- a gdzie w tym wszystkim jest Bog???????????? Bog dal 10 przykazan-tak bezceremonialnie zmienionych przez ksiezy-,i nic tam nawet nie wspomnial o postach.Ksieza smieja sie z glupoty zastraszonych katolikow, ktorym mozna wszystko wcisnac umiejetnie manipulujac psychika parafian!!!!!!!!!!!!! Ksieza ucza sie psychologii, retoryki, otwieraja sobie 3 oko/ co jest ponoc grzechem/, zapomnieli w Pismie Sw. wspomniec o najwazniejszym tj.reinkarnacji - i tak dobrze przygotowani manipuluja calymi narodami jak baca owcami.Hej!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek/// Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:36 Koleś znasz w ogóle te 10 Przykazań? 3.Przykazanie: Pamiętaj aby dzień święty święcić-Piątek jest dniem śmierci Jezusa,stąd się wziął post, a więc i wstrzęmięźliwość od zabaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asfalt Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 20:27 akurat znam dekalog, jednak nic w nim nie ma o piatku- jest natomiast sobota jako 7 dzien odpoczynku od pracy dla ludzi i zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:40 Hindus? REINKARNACJA? A o Przykazaniach Koscielnych Wasze nie slyszales? Chyba w Indiach o tym nie mowia... Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asfalt Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 20:41 czasem sie wylam spod wplywu proboszcza i poczytaj samodzielnie nieco... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luu Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:45 LUDZIE! LITOSCI! TO NIE CHODZI NAWET O DZIEN POKUTY, ALE O TRAGEDIE W AZJI!!! Zamiast przeznaczac pieniadze na idiotyczne ognie sztuczne, przekazcie je na biedne dzieci! Tyle miast na swiecie odwolalo zabawy na placach... Nie wypada sie bawic, jak obok nas zginelo ponad 100 tysiecy ludzi, a miliony placza po ich utracie... Pomyslcie o tym... one love Odpowiedz Link Zgłoś
juras_z_berlina Typowe dla GW 31.12.04, 11:48 Ten artykul jest bardzo charakterystyczny dla stylu Gazaty Wyborczej. Publikujac tego typu "teologiczne" ciekawostki, porusza sie z jednej strony tematy religijne, co przy wyraznie lewicowych sympatiach i ciagotkach wiekszosci zespolu redakcyjnego, wytworzyc ma wrazenie szerszego spojrzenia i "neutralnego" osadu zjawisk spolecznych, z drugiej strony uwypukla sie "uciazliwosci" bycia dobrym katolikiem, miesza sie ludziom w glowach, wywolujac u wierzacych wyrzuty sumienia lub wewnetrzny bunt przeciko wlasnej, "zniewalajacej" wiernych hierarchii, a u ateistow jeszcze wieksza agresje i mozliwosci wytykania katolikom ich rzekomej niekosekwencji. Niby to z przymruzeniem oka rozpowszechnia sie w ten sposob zakamuflowana teze, ze wszystkiemu winny jest naturalnie ten "wsteczny" Kosciol Katolicki w POLSCE! To tylko tutaj, w tym "zascianowym" kraju, zdaje sie mowic "zatroskany" o czyste sumienie katolikow obludny redaktorzyna, katolicy zmuszani sa do ciaglych rozterek, ktorych nie maja inne - rownie katolickie, ale za to na wskros "nowoczesne" spoleczenstwa... No coz, propaganda antykoscielna najczystszej wody! Lenin nie potrafilby lepiej. A przeciez sprawa jest absolutnie jednoznaczna: mamy oktawe bozonarodzeniowa i zadne posty nie obowiazuja! Cale to powolywanie sie na hierarchow i zachety udania sie po dyspense do proboszcza to klamstwa i czysta manipulacja. Moj apel do braci katolikow: nie dajcie sie zwariowac przez pismakow z GW! Nasz Bog jest przede wszystkim Bogiem radosci i wesela, a nie umartwien i postow! Szczegolnie w Sylwestra! Pozdrowienia i serdeczne zyczenia noworoczne! Juras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Typowe dla GW IP: *.icpnet.pl 31.12.04, 12:55 Obiektywnie rzecz biorąc, to z punktu widzenia ateisty rzymski katolicyzm to jedno wielkie umartwienie. Problemu by nie było, gdyby ten katolicyzm działał tak jak przed 1989-tym jedynie na własnym podwórku, a ateiści i innowiercy mogliby bez przeszkód postępować zgodnie ze swoimi zasadami. Tymczasem okołokonkordatowe ustawy spowodowały, że ateista i innowierca mają coraz berdziej zaciskającą się pentlę na szyi, a jest to pogwałcenie jednej z podstawowych zasad demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
juras_z_berlina Re: Typowe dla GW 31.12.04, 14:50 Gość portalu: Obiektywny napisał(a): > Obiektywnie rzecz biorąc, to z punktu widzenia ateisty rzymski katolicyzm to > jedno wielkie umartwienie. Problemu by nie było, gdyby ten katolicyzm działał > tak jak przed 1989-tym jedynie na własnym podwórku, a ateiści i innowiercy > mogliby bez przeszkód postępować zgodnie ze swoimi zasadami. Tymczasem > okołokonkordatowe ustawy spowodowały, że ateista i innowierca mają coraz > berdziej zaciskającą się pentlę na szyi, a jest to pogwałcenie jednej z > podstawowych zasad demokracji. Nie bardzo rozumie, dlaczego twoja ocene ograniczyles tylko do "rzymskiego katolizyzmu"? Co do "umartwien", to respektujac naturalnie twoje ateistyczne odczucia, pragne zaporponowac ci abys jednak zdobyl sie na spojrzenie na cale zagadnienie oczyma czlowieka wierzacego, bo dla dojrzalego i swiadomego chrzescijanina, akceptujacego istnienie Kogos wiekszego od naszych malutkich, przyziemnych tesknot do udowodniania "naukowo" Jego istnienia, nie ma bowiem zadnych nieznosnych "umartwien"! Czy mozna nazwac "umartwieniem" czesciowa rezygnacje z wlasnych wolnosci na rzecz Kogos, Kogo bardzo kochamy, majac jednoczesnie poczucie bycia kochanymi i to miloscia ABSOLUTNA? Przeciez nawet wsrod nas ludzi kazdy rodzaj milosci, np. miedzy kobieta i mezczyzna, rodzicami i dziecmi trzeba by wtedy postrzegac jedynie jako niekonczace sie pasmo umartwien i poswiecen! A przeciez tak nie jest! Sprobuj wytlumaczyc odwiedzajacego w szpitalu wlasna, ciezka chora matke synowi, ze "poswiecil sie", bo jest tutaj, chociaz koledzy zaproponowali mu pojscie na mecz pilki noznej! Przekonaj go, ze nie powinien sie tak "umartwiac", ze to i tak niczego nie zmieni, matka i tak musi umrzec, podobnie zreszta jak on, a wszelkie rezygnacje z wlasnej doczesnej (dla ateisty jedynej) "wolnosci" w skali kosmosu i z czysto "naukowego punktu widzenia" nie maja zadnego sensu... Sprobuj wytlumaczyc zakochanemu chlopakowi, ze sie niepraktycznie "poswieca" i "umartwia", probujac w sposob zupelnie nieracjonalny pozyskac sobie wzgledy ukochanej dziewczyny... Coz bowiem ma wlasciwie sens, jesli wykluczymy wiare w Boga i w tzw. "zycie wieczne"? Czy fakt, ze pisujemy do siebie na tym forum, zamiast siedziec gdzies na drzewie, zajadajac banana, ma w obliczu oczekujacej nas po smierci NICOSCI jakiekolwiek zanczenie? To tyle na temat "umartwien". Mam nadzieje, ze mnie zrozumiales... Co do roli KK w Polsce, konkordatu , niewlasciwych w/g ciebie proporcji miedzy traktowaniem ludzi niewierzacych, a katolikow - od siebie dodam jeszcze fakt istnienia roznych patologicznych zjawisk wystepujacych w Kosciele Katolickim (Jankowski, Rydzyk, Paetz, sprawa Stella Maris i Tylawy), to pragne cie uspokoic. Takie absolutystyczne ciagotki i zle zjawiska towarzyszyly Kosciolowi na przestrzeni dziejow zawsze, ale nie dlatego, ze idea Powszechnego Kosciola Chrystusowego jest zla, ze jest bez sensu, ale dlatego, ze poszczegolni ludzie nie dorosli jeszcze do wyobrazen Mistrza z Nazaretu! Ale to sie na pewno zmieni! Coraz wiecej koscielnych "decydentow" w Polsce zdaje sobie sprawe z faktu, ze Kosciol musi ulec zreformowaniu, ze musi sie unowoczesnic, zrezygnowac z rygorystycznego "zarzadzania" wiernymi na rzecz wyrazniejszego ukazywania duchowych korzysci, wyplywajacych z "zawierzenia Bogu", ze kazdy czlowiek jest w pierwszym rzedzie INDYWIDUALNIE odpowiedzialny za swoj stosunek do Boga i chociazby z respektu przed tymze Bogiem, nie wolno na nikogo przatrzec "z gory", tylko dlatego, ze "racjonalnie" zdecydowal sie na ateizm! Bog respektuje kazda decyzje czlowieka; nie po to obdarzyl go wolna wola, aby przymuszac do czegokolwiek! Niestety, Gazeta - z racji swoich laicystycznych ciagotek - poprzez podobne powzszemu artykuly, niedopuszczalnie instrumentalizuje na dorazny uzytek towarzyszace czlowiekowi we wszytkich religiach swiata praktyki postu czy tez wstrzemiezliowsci, dla celow osmieszania Kosciola Katolickiego, czyniac to dodatkowo pod obludnym plaszczykiem "troski" o katolickie sumienie... To mniej wiecej tak, jakgdybs np. ty ateista staral sie, w swietle bezsensu ludzkiej egzystencji, przekonac siedzacego przy lozku chorej matki syna, ze jego "poswiecenie" nie ma sensu, ze powinien pojsc do psychoterapeuty i uzyskac dyspense od tego typu odruchow milosci, bo szkodza one jego wewnetrzej rownowadze i prawu do nieograniczonego delektowania sie radoscia zycia... Przeciez pewnie bys tego nie uczynil, prawda? A Gazeta jednak to robi... Pozdrowienia Juras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek z Kanady Re: Typowe dla GW IP: *.vn.shawcable.net 31.12.04, 15:13 Brawo, Juras. Jestes pierwsza osoba na forum GW, ktorej wypowidzi czytam "od dechy do dechy" i z duzym zainteresowanie. Zgadzam sie tez z Toba calkowicie. Pozdrowienia z Vancouver - Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Typowe dla GW IP: *.acn.waw.pl 31.12.04, 16:26 Czyli ze wzgledu na "Piatek" sylwester został odwołany w całej Polsce ?? Bo na czym innym moze polegac ta "petla" w tym przypadku ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Typowe dla GW IP: *.telia.com 31.12.04, 16:52 Jestes rownie glupi jak redaktorek, choc nie tak sprytny..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: Typowe dla GW IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:54 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Jestes rownie glupi jak redaktorek, choc nie tak sprytny..... Do kogo to? Sadzac po twoim stylu to glupota - TAK, spryt - hmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asfalt Re: Typowe dla GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 20:39 Katolicy sa bardzo tolerancyjni.....w obietnicach i opowiesciach, jednak zycie stawia przed nimi tak powazne zadania, ze zapominaja o tym. Najczesciej dzialaja na zasadzie bij - zabij, a rozgrzeszenie od milosiernego kaplana i tak dostana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Typowe dla GW IP: *.telia.com 31.12.04, 16:50 Dzieki Juras za te slowa! Dobrego Nowego Roku dla Ciebie i Twojej rodziny! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
juras_z_berlina Do Mirka z Kanady, Anrdrzeja i innych przyjaciol.. 31.12.04, 18:47 Ja rowniez zycze Wam i Waszym najblizszym szczesliwego Nowego Roku, wielu radosci i pogody ducha! Mam nadzieje ze i w przyszlym roku wystarczy nam sil, aby na tym forum "zlo dobrem zwyciezac", nie zapominajac jednoczesnie, ze kazdemu czlowiekowi nalezy sie szacunek... Juras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: Czy katolikowi przystoi zabawa w dzień pokuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:56 Doceniam troskę GW o katolików, ale co z Żydami wszak w piątek wieczorem zaczyna się szabat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Co z szabatem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:01 Doceniam troskę GW o katolików, ale co z Żydami wszak w piątek wieczorem zaczyna się szabat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo SPETZ - jeżeli cię to wali, to po co o tym piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:04 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRAJOWIEC DO SFRUSTROWANEGO ARCYDEBILA "KATOLIKA POLSKIEGO" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:07 Podyskutuj z namaszczonym bezpośrednio przez papieża arcybiskupem, piąta kolumno wojującego ateizmu. miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2471697.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: DO SFRUSTROWANEGO ARCYDEBILA "KATOLIKA POLSKI IP: *.icpnet.pl 31.12.04, 12:46 Obiektywnie rzecz biorąc, to polski katolicyzm jest wojujący, a nie ateizm. Każdego ateistę po prostu w mniejszym lub większym stopniu wk... panoszący się w coraz większym stopniu rzymski katolicyzm. Panuje coraz większa cenzura, terror psychiczny, a często również fizyczny. Konstytucja, prawo i ustawy chronią tylko interesy katolików, a raczej katolibów. Są już pierwsze procesy i wyroki w obronie "jedynie słusznych wartości". Odgłosy złości ateistów to nie wojowniczość, ale samoobrona - obrona swoich interesów, swoich przekonań, oraz wołanie o ich poszanowanie. Już za rok, dwa problem się powiększy wraz z napływem do Polski ludzi z krajów, które wyrosły już z tak radykalnego katolicyzmu, i będą słusznie domagać się takich praw w Polsce, jakie są w starych krajach UE - nie może w Polsce być karane to, co gdzie indziej jest dozwolone. O słuszności moich rozważań świadczy chociażby to, że nie mogę ocenić krytykowanego postu, bo został usunięty za naruszenie czegośtam. Nie wiem jaką treść zawierał usunięty post, ale jestem pewien, że post krytykujący ateistów zostałby dodatkowo oprawiony w ozdobne ramki i nie uległby anihilacji mimo protestów ateistów. Kali kłaniać się swoim braciom katolibom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRAJOWIEC NIŻEJ UAKTYWNIŁ SIĘ KAT.POLSKI.CHCESZ,TO POCZYTAJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 18:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_ja_jestem Oktawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:03 Przeciez jest oktawa Bozego Narodzenia. Nie rozumiem jak moja ulubiona Gazeta Wybi*rcza mog*a taki niewypa* opublikowa* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afto Re: Oktawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 16:20 wczoraj lub przedwczoraj wypowiadal sie jeden z biskupow/ czy nie Pieronek?/ w Dzienniku i rozwazal dlugo i mozolnie mozliwosc zabawy w sylwestra, w piatek, ale o zadnej oktawie nie wspominial, moze o niej nie slyszal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genek z baniochy Mudlmy siem !!! IP: *.chello.pl 31.12.04, 13:16 żeby wudka była dziś zimna i dobrze whodziła alleluja i do pszodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mu fan Jesus Power IP: *.aster.pl 31.12.04, 13:59 ja się modle żeby w sylwka mieć Jesus Power Kupiłym baniaczek mineralnej niegazowanej-ciach i jest winkoeh marzenia marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przesmiewca Re: Mudlmy siem !!! IP: *.client.comcast.net 31.12.04, 16:49 Gość portalu: genek z baniochy napisał(a): > żeby wudka była dziś zimna i dobrze whodziła > alleluja i do pszodu! Modlmy sie i o rozum dla CIEBIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... czy ZYD MOZE BALOWAC W SOBOTE ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 31.12.04, 14:32 ...zydzi w sobote nawet swiatla nie moga zapalac ni przyciskac gozika w winndzie ...to jak to jest ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator A gdzie będzie balować A.Jakubowska????... IP: *.crowley.pl 31.12.04, 14:34 ...bez męża wstęp wzbroniony jest na bale. Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Katolik powinien mieć własne sumienie - TSUNAMI 31.12.04, 14:36 Katolik powinien mieć własne sumienie - ofiary TSUNAMI wymagają szacunku i powstrzymania się od świętowania, a nie regulamin z katechizmu. Ale skoro pokarmy i napitki na stole... Odpowiedz Link Zgłoś