Dodaj do ulubionych

WOŚP a postawa kościoła ??

IP: *.rzeszow.mm.pl 09.01.05, 12:24
Otóż, dzis na mszy w kosciele(nie wazne gdzie)ksiądz powiedział w
ogłoszeniach: Przy wychodzeniu z Kosciła proszę upomniec innych kwestujących,
aby sobie stąd poszli bo nie mają prawa tego tu robić(chodziło o zbierajacych
na WOŚP), następnie zostali oni przez niego wypędzeni. Co wy na to ?sad
Obserwuj wątek
    • e.wok Re: WOŚP a postawa kościoła ?? 09.01.05, 13:38
      Jestem smutna, bo w niektórzy kapłani ewidentnie zniechęcają ludzi do kościoła.
      Jerzy Owsiak robi świetną akcję, a tutaj takie historie. Szkoda gadać.
      • Gość: Krzys52 Ten wasz kosciolek to wyjatkowe gowno IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 17:45
        --------------------------------------------------------------------------------
        Jestem smutna, bo w niektórzy kapłani ewidentnie zniechęcają ludzi do kościoła.
        Jerzy Owsiak robi świetną akcję, a tutaj takie historie. Szkoda gadać.
        .
        ;;

"tutaj takie historie" maja miejsce rok w rok. Przemyslenia, wnioski,
        konsekwencje - nieobecne.

Przepraszam jesli urazilem Cie tytulem.
        • Gość: zyd Re: Ten wasz kosciolek to wyjatkowe gowno IP: *.static.bbeyond.nl 10.01.05, 16:06
          Kwesty, handel, czy jakakolwiek inna dzialalnosc na terenie nalezacym do
          parafii mozna prowadzic tylko za zgoda proboszcza, wiec ma on prawo wyprosic
          zbierajcych. Smutne jest tylko to, ze wsrod ksiezy jest tylu prymitywow, ktorzy
          dali sie oglupic rydzykowej szczekaczce.
        • Gość: beLLiCoSe Re: Ten wasz kosciolek to wyjatkowe gowno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:38
          Sprawe z kwestowaniem w poblizu kosciola mozna tez ujac w inny sposob. Kosciol
          Katolicki w Polsce nie identyfikuje sie z akcja Owsiaka (nie istotne w tym
          momencie czy moralnie jest to sluszne czy nie). Tak wiec wykorzystywanie
          kosciola/parafii jako miejsca do kwestowania przez osoby ktore dzialaja na rzecz
          akcji od ktorej kosciol katolicki sie dystansuje moze sprawiac ze ksiadz w danej
          parafii takiej akcji jest niechetny. Mozna by sobie wyobrazic analogiczna
          sytuacje gdy np jakis muzulmanin czy zyd kwestuje przed kosciolem katolickim na
          rzecz akcji "pod egida" swojej religii, wykorzystujac niejako to, ze w danej
          chwili w danym celu zbiera sie dana grupa ludzi. Oczywiscie jeszcze raz
          zaznaczam, ze nie oceniam czy jest to moralnie sluszne czy nie. Kosciol ma swoj
          Caritas i odżegnuje sie od owsiakowego "róbta co chceta" - tyle wiem.
          • Gość: Krzys52 Re: Ten wasz kosciolek to wyjatkowe gowno IP: *.proxy.aol.com 11.01.05, 05:40
            Wydawalo mi sie, ze kwestie dotyczace wlasnosci oraz rozporzadzania nia zostaly
            juz wyjasnione w ktoryms z blizniaczych watkow. No ale mogles nie zauwazyc...

Zatem zarowno teren przedkoscielny, przy-koscielny jak i koscielny sa
            wlasnoscia spoleczna - z tytulu finansowania kk przez podatnika (nie mylic z
            parafianinem). Kwestujacy mieli wiec nienaruszalne prawo kwestowania nawet w
            swiatyni podczas mszy - byle taktownie i po cichutku. Panstwo, w osobach
            Suchockiej i reszty tego UD, moglo sobie zawierac sprzedajne i oszukancze
            traktaty, ale obywatel, spacerujac sobie po swiatyni, nie narusza zasady
            autonomii panstwa od kosciola. Z nim czy bez niego, panstwo i tak pozostaje
            podporzadkowane kosciolowi - jak w konkordacie stoi.

Powiedzmy, ze placilbys przez wiele lat na utrzymanie mojego domu - remonty,
            energia, kwiaty i trawniki... To powiedz sam, czy nie stalbys sie
            wspolwlascicielem mojego domu?

Oczywiscie nie wlazilbys mi pod malzenska koldre (nie z moja zona takie
            numery), ale tez nie sadze, ze kwestujacy planowali sobie wlazenie do lozka
            ksiedzu.
            • Gość: beLLiCoSe Re: Ten wasz kosciolek to wyjatkowe gowno IP: *.168. / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 13:29
              nigdzie nie napisałem że WOŚP nie ma prawa robic tego czy tamtego tu czy tam. Ja
              tylko staram sie dociec przyczyn takiego czy innego zachowania ksiedza.
      • Gość: ZENON Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.biol.uni.lodz.pl 10.01.05, 13:43
        Ja mam pytanie: co to za świetną akcje robi Owsiak? Zbiera pieniadze na leczenie
        od ludzi, którzy w przeważającej większości juz cięzkie pieniądze oddali na ten
        cel ZUSowi. Zamiast bawić się w poborcę podatkowego, niech Owsiak spowoduje, by
        ZUS się z tych pieniędzy przed podatnikami rozliczył! Z roku na rok zabierają
        coraz więcej, a jest ich na leczenie coraz mniej, bo coraz więcej ginie w
        kieszeniach aferzystów. Owsiak jest więc im na rękę, bo zbierając dodatkową
        daninę na niewątpliwie słuszny cel daje tym cwaniakom wolną rękę w
        marnotrawieniu naprawdę ogromnych pieniędzy z naszych podatków.
        • Gość: kasia ZUS to nie składka na zdrowie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.net 10.01.05, 14:04
          zus idzie na emerytury i renty, składka na zdrowie to inna sprawa,z mojej pensji
          to chyba z 50zl, czy takie ciężkie pieniądze??????
          • Gość: miś Re: Ty jestes niedouczona Kasiu!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:18
            Do Zusu idzie składka to tzw część zdrowotna! Nie kłam. A jeżeli płacisz 50 zł
            to jestem ciekaw ile Ty zarabiasz?
            • Gość: kasia Re: Ty jestes niedouczona Kasiu!!!!! IP: *.net 10.01.05, 14:48
              ok,znalazłam wydruk z konta, od pensji mam odjęte ZUS 262.50, składka na
              ubezpieczenie zdrowotne-należna 94.09, oraz rzec jasna podatek. rzeczywiście
              więcej niż 50,ale oddzielnie od ZUS-u! w skład ZUS-u mam rozpisane: ubezp
              emeryt,rentowe,chorobowe i wypadkowe
              a więc składka zdrowotna jest oddzielna (przynajmniej ui mnie),więc ja nie
              kłamię, więc się nie czepiaj Misiu
        • Gość: marian a Wwie u dominikanow na Freta ksiadz powiedzial IP: *.cst.tpsa.pl 10.01.05, 14:05
          zeby wesprzec kwestujacych. Nie zawsze jest tj wszyscy mowia. A ludzi na msze
          chodzi naprawde duzo..
          • Gość: kyś :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:38
            ...19.30? Czy więcej razy móili? smile
            Chociaż po 19.30 to już żadnych owsiaków na ulicach nie było. sad

Zamiast słuchać radyja słuchajmy co mówią dominikanie! big_grin
        • Gość: Zenek Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.bedzin.enion.pl 10.01.05, 14:05
          Ty nawet nie wiesz czym się różni ZUS od NFZ a chcesz już rozliczać.
        • Gość: sutan niech graja dalej !!! IP: *.eo.pl 10.01.05, 16:32
          pomysl kolego zanim cos napiszesz - z ZUS skladki nie ida na opieke
          zdrowotna !!! a co do afer wplyw WOSP na afery politykow jest taki jak na
          zeszloroczny snieg. Cel WOSP ma sluszny i szlachetny- jestem dumny ze moge
          wspierac takie przedsiewziecia i oby orkiestra grala dalej niepomna na
          rydzykowe szczeki ...
        • Gość: Oozie Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.handelsbanken.se 11.01.05, 10:41
          Gość portalu: ZENON napisał(a):

> Ja mam pytanie: co to za świetną akcje robi Owsiak?
          Jak tego nie wiesz to gdzie ty żyjesz? Na Marsie???

>Zamiast bawić się w poborcę podatkowego,
          A weź nie piździj
      • Gość: katoliczka Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.01.05, 15:12
        Klamczuszki komuszki i inne papuszki .
        Ja katoliczka oraz wielka rzesza mlodziezy katolickiej bierzemy rok rocznie
        udział w WOŚP Owsiaka i jak można tak nas obrażać ? To co czytam i jaki
        charakter opinie wasze przybierają zatrwarza mnie i przeraża . Wczoraj byliśmy
        bardzo serdecznie ufnie i radośnie do siebie nastawieni wszyscy
        nastawieni .Wykonaliśmy kawał jak najlepiej potrafiliśmy fantastycznej
        roboty ,a dziś co się dzieje . Kto ideologię w dodatku kłamliwą tworzy i w
        jakim celu? Nie dajmy się zwariować .
      • Gość: Czajosi Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:48
        Kotłuneria nie ma umiaru!!!
    • Gość: Szok !!! Schylek Sredniowiecza w Polsce !!! IP: 193.129.161.* 09.01.05, 14:19
      Jest to kolejny dowod, ze Polska i Polacy zakoncza okres sredniowiecza w
      spolecznej mentalnosci. Co najsmieszniejsze powodem tego nie sa rozwoj mysli,
      swiatopogladu (ktory niewatpliwie nastapil w wiekszosci krajow rozwinietych),
      postep cywilizacyjny ......., tylko pycha, degeneracja, zdziczenie, prostota,
      korupcja i zoboczenie samego kleru i otoczenia ultrakatolickiego. Nikt by tego
      nie zrobil lepiej. Ludzie myslacy, ktorzy dzieki wynalazkom XX w. maja wiekszy
      dostep do informacji (dzieki czemu, ta grupa zaczyna przewyzszac grupe
      niedoinformaowana) widza i umieja sami ocenic zjawiska zachodzace w KK. Uwazam,
      ze wlasnie jestesmy swiadkami ostatnich podrygow Kosciola, jaki znamy i
      znalismy. Klechom nie bedzie juz tak latwo dotrzec do mlodszych pokolen i
      przekonac ich do postawienia historii narodu zydowskiego i historycznych
      bohaterow zydoskich na poziom wiary i Boga. Koniec czasu ciemnoty nastal w
      Polsce.
      • Gość: Belial Re: Schylek Sredniowiecza w Polsce !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:10
        Mądre słowa,ale do zakończenia trwjącej ciemnoty w Biskupinie Europy /czytaj
        Polsce/ jeszcze długa droga.Wiele lat tym krajem bedzie jeszcze rządziła czarna
        mafia.
      • Gość: pytający Re: Schylek Sredniowiecza w Polsce !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:13
        Kto mi wskaze podobny kraj w Europie gdzie klechy tak żeruja na
        społeczeństwie?Azaliż Polska to wyjątkowy ciemnogród?
      • milu2 Re: Schylek Sredniowiecza w Polsce !!! 10.01.05, 17:44
        popieram!!!!
    • Gość: ZCM Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 15:12
      To w Kościele Swiętego Judy Tadeusza! byłem na tej mszy !! nie mogłem uwierzyć
      gdy to słyszałem!! proboszcz tej parafi chyba nie przemyślał dokładnie tego co
      powiedział!! smile bał sie pewnie że ludzi kasy nie dadzą na tace i nie bedzie
      miał za co zatankować swojej bryki smile
      • Gość: marta Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 12:01
        U nas w kościele było tak samo!!! Moja znajoma miała ze sobą puszkę z orkiestry
        na Mszy. Ksiądz wyszedł za nami na dwór i z pretensją: JAK SIĘ ZAMIERZACIE Z
        TYM ROZŁOŻYCZ TO NIE TUTAJ!!!!!!!!A tacę zbierali na blachę na dach; i tak już
        rok zbierają, bo 100 tys. zł jakoś nie wystarcza!!!
    • Gość: abcd Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.poltech.gliwice.pl 09.01.05, 15:23
      Moze po prostu dlatego, ze aby robic zbiorke na czyims terenie trzeba miec
      zgode tego wlasciciela?
      W podobny, a wlasciwie stokroc gorszy sposob, postapil Jurek Owsiak kiedy
      porozwalal gosciowi caly stragan z okularami, gdyz tamten handlowal bez
      zezwolenia (i odpowiedniej oplaty) Jurka. Warto wspomniec o tym dlatego, ze
      rzecz dziala sie poza Przystankiem, na terenie prywatnym.
      Dlatego bracie nim wskazesz zdzblo w oku blizniego, to przynajmniej chwile sie
      z tym wstrzymaj az emocje opadna.
      Formalnie wiec biorac, Proboszcz mial prawo tak postapic a Jurek, nie.
      A, ze obaj mogli postapic inaczej to juz osobna sprawa.
      Pozdrawiam.
    • Gość: student Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.crowley.pl 09.01.05, 15:26
      moment moment... to przypadkiem nie Owsiak ze swoim otoczeniem zaczeli napadac
      na KK? a moze koncerty (niektore woodstokowe) pod szyldem Owsiaka organizowane
      nie byly antykoscielne? no ludzie litosci - bijecie i sie wdziwiecie ze oddaja?
      mozna nie lubic KK/Owsiaka, ale do cholery, nauczcie sie patrzec na sytuacje
      obiektywnie. a obie strony wojuja ze soba od dawna, a poszlo na samym poczatku o
      woodstok, na ktorym dochodzilo co prawda do wyczynow, ktorych KK nie popiera,
      potem byl przystanek Jezus (zeby pokazac wersje KK dot. dobrej zabawy, szzcescia
      itd), jego likwidacja - no i w wyniku tego mamy wojne na wielka skale.
      i zadna ze stron sie nie popisuje dyplomacja, bo ten konflikt czysto idelogiczny
      mozna bylo dawno zazegnac. ale lepiej jak zawsze byc przeciw czemus, zamiast za.

czyli krotko - obie strony sa siebie warte.
      • Gość: Szok !!! Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 193.129.161.* 09.01.05, 15:35
        A moze na Woodstock organizatorzy nie zyczyli sobie wtykania nosa przez
        urzednikow Watykanu. Co do zbiorki pod kosciolami - jesli rzeczywiscie
        dzieciaki kwestuja w kosiolach to przesada, ale jesli to sie odbywa w poblizu
        kosciolow, na terenie do nich nie przylegajacym. To takie prawo ma kazdy Polak.
        Tak samo jak kazdy ksiadz moze prywatnie jechac na koncert Woodstock, posluchac
        muzy i potanczyc pogo.
        • Gość: student Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.crowley.pl 09.01.05, 16:59
          mogli nie wchodzic, ale weszli. a Owsiak sie zgodzil na to dajac poczatkowo
          przyzwolenie na PJ. i fakt, ze nie maja prawa przegonic nikogo z poza terenu
          kosciola. ale skoro wierni sa tak nastawieni, to czy jest sens kwestowac w
          takich miejscach?
    • marianna.rokita Re: WOŚP a postawa kościoła ?? 09.01.05, 15:31
      Nie przepadam za Owsiakiem, ale .... brak mi slow na to, co zrobil ksiadz....
      sad

• Gość: pollak Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 15:50
        A dlaczego na terenie kościoła mają zbierać na łudstok czy promowanie łysych
        sekciarzy?
        • Gość: Szok !!! Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 193.129.161.* 09.01.05, 16:00
          "Jedyny madry" ks.Rydzyk powiedzial cos w onanistycznym omamie, a wszystkie
          polmozgie papugi powtarzaja. Tak samo jak ze slowem masoneria - kilka miesiecy
          temu, malo kto w Polsce wiedzial co to jest. A teraz nawet zdewociale baby
          uzywaja tego slowa, nie wiedzac dalej co znaczy. Ale mam z was ubaw idioci.
          Lepszej antyrekolamy nikt wam nie zrobi, jak wy sami. Prawdziwi Polacy, kon by
          sie usmial. Skansen sredniowiecza !!!
          • Gość: Krzys52 Jaki Pasozyt - taki Pollak. Debil i swinia IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 17:27
            Zamiast cieszyc sie, ze moze udostepnic miejsce pod kosciolem dla zboznych
            celow, i sprawy bezsprzecznie dobrej, zachowal sie katabas jak ostatnie bydle
            oraz pies ogrodnika. Przeciez nawiazywal do wpomagania po wyjsciu z przybytku,
            a wiec po wyrwaniu od parafian tego co uwaza za swoje. Dalej nie powinno go
            wiec interesowac. No ale wiadomo skoro zwykly katol to sku..el i swinia to
            jakim musi byc ksiadz...
            • Gość: gliwiczanin Ten księżulek był zapewne pod wpływem ojca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 12:08
              dyrektora, który nakazał bojkot WOŚP.Rydzyk jest tak pełen nienawiści do
              Owsiaka i jego Orkiestry, że bycie katolikiem w tym kraju staje się coraz
              trudniejsze i nie do zniesienia.Koscioł miłości przeistacza się w Kościoł
              nienawiści.Papież nadal milczy.Potrzeba radykalnych zmian w Kościele
              katolickim!!!Czy Watykan tego nie dostrzega???Czy Watykan nie dostrzega
              fanatyzmu takich psudoduchownych jak Rydzyk???Czy to jest jeszcze religia???
              • Gość: N2OH5 Re: Ten księżulek był zapewne pod wpływem ojca IP: 80.55.199.* 10.01.05, 13:14
                zapewne gliwiczaninie, jak zostaniesz papieżem na co się chyba nie zanosi,
                zrobisz porządek w Watykanie i przebudujesz na awangardę postępu i
                nowoczesności. Kardynałami zostaną sataniści, biskupami - narkomani, a
                kapłanami - feministki z pedrylami. W kościołach za to odbywać się będą
                dyskoteki z darmowym piwskiem fundowanym przez katabasów
                • Gość: Profesor Re: Ten księżulek był zapewne pod wpływem ojca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:18
                  UWAGA!!!UWAGA!!!Mamy na forum kolejnego fanatyka Rydzyka.Trzymajcie się od
                  niego z daleka,bo można jeszcze jakiegoś syfa złapać...
                  • Gość: Rączki, Bruner Re: Ten księżulek był zapewne pod wpływem ojca IP: 80.55.199.* 10.01.05, 13:26
                    ostrzegasz podobnych do siebie idiotów przed głosem rozsądku he he he
                    • Gość: Profesor Re: Ten księżulek był zapewne pod wpływem ojca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:32
                      Bruner-kolejny mały Rydzyk - to przykre...
                • Gość: gliwiczanin Re: Ten księżulek był zapewne pod wpływem ojca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:27
                  Czy Ty uważnie przeczytałas mój post N2OH5???Sugerujesz mi stanowisko papieza?
                  Ja nie jestem kościelnym dygnitarzem i nie zamierzam więc jednoczesnie wiąże
                  się to z tym że takich zmian nigdy nie zastosuję.Jesteś pewnie oszołomiony
                  stacją Rydzyka i stąd Twoje poglądy.
              • Gość: zbycho Re: Ten księżulek był zapewne pod wpływem ojca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:22
                zastanów się w co wierzysz człowieku jeden z drugim
                • Gość: Profesor Re: Ten księżulek był zapewne pod wpływem ojca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:26
                  A Ty Zbychu???...
                • Gość: Jaszczur Re: Ten księżulek był zapewne pod wpływem ojca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:20
                  Ja w partię. No i trochę w Ojca Tadeusza.
            • Gość: wołek zbożowy Re: Jaki Pasozyt - taki Pollak. Debil i swinia IP: 80.55.199.* 10.01.05, 13:08
              może WOŚP i zaspokajania potrzeb jąkały nie uważa za zbożny cel.
          • Gość: brekekeks Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 80.55.199.* 10.01.05, 13:06
            A Ty Szok!!! wiesz co to jest masoneria?
            • Gość: Szok !!! Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 193.129.161.* 10.01.05, 19:00
              Oczywiscie !!! Bylo to jednym z tematow na studiach - na Religioznastwie. A ty
              wiesz ? Nawet czytalem ksiazke napisana przez bylego amerykanskiego masona i to
              dawno, dawno temu kiedy w Polsce slowo mason, oznaczalo tele samo co slowo
              xcvzxse smile)))
        • Gość: ubu_roy Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.nyc.rr.com 09.01.05, 16:36
          Sluszna uwaga. Kazdy kosciol znajduje sie na terenie nalezacym do panstwa
          Watykan a ksiadz w zwiazku z tym, ze nie pracuje dla polski ale dla watykanu
          nie ma zadnych obligacji wzgledem polskiego spoleczenstwa. W tym rowniez dla
          Owsiaka i jego sekty.
          • Gość: eli Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:27
            A to guzik prawda. Kosciól znajduje sie na terenie państwa polskiego i stanowi
            własnośc danej parafii, a nie teren państwa Watykan. Zupelnie wm odbilo!
            Popukac sie w mozgi!
    • Gość: ubu_roy Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.nyc.rr.com 09.01.05, 15:58
      Walka z finansowa i ideologiczna konkurencja przybiera nieraz ekstremalne
      formy. Tymbardziej teraz, kiedy Obywatel Wojtyla zmuszony zostal wyrokiem
      amerykanskiego sadu do zaplacenia kilkuset milionow dolarow odszkodowania za
      nie zrozumiala w ameryce forme katolickiego obrzadku polegajaca na wkladaniu
      dzieciom siusiaka w pupe oraz do buzi przez jego pracownikow.
      • Gość: Toomasz Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.net26.pl / *.net26.pl 09.01.05, 17:09
        Księża z pod znaku Rydzyka nie lubią NIKOGO(z sobą włącznie), to banda frustratów,
        którzy chcieliby przenieść się w średniowiecze i zbierać dziesięcine od
        wiernych, a wszystkich myślących i/lub wyglądających inaczej - na stos! Na
        szczęście nie wszyscy są tacy, np. w Katowicach zbiórka na rzecz ofiar tsunami
        odbyła się tydzień temu, dzięki czemu ludzie muszą wybierać gdzie wrzucać.
        • Gość: Schuja Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.01.05, 12:28
          Takie moje osobiste przemyslenie.Pewnie inni juz dawno tez do niego doszli;
          perfekcyjna idea postawienia siebie( kleru )miedzy wierzacego czlowieka a
          Bogiem (jezeli istnieje ). Lepszej instytucji ekonomiczno - finansowej nie
          mozna wymyslic. Zero ryzyka, maksimum ( pewnego ) zysku. Ano, kapelusz z glowy.
          • Gość: werka Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:23
            BRAWO SCHUJA!
            Mnie przypomniała się wypowiedź byłego derektora CIA, który opowiadał jak to w
            czasie wybierania naszego papieża przybył do Rzymu trzymać rączkę na pulsie!
            Ale najbardziej rozczulił mnie jego szczery amerykański uśmiech - od ucha do
            ucha- kiedy stwierdził, że kościół ( w jego ujęciu - polski i Watykan)
            przyczynił się do upadku komunizmu i dadał fascynujący komentarz-"że komunizm
            poepełnił błąd bo obiecywał ludziom raj na ziemi, a kościół obiecuje raj po
            śmierci, co jest bezpieczniejsze bo nie do sprawdzenia". No... wielce się
            ubawiłam!
        • Gość: eli Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:29
          Dziesięcinę?cos ci sie pomylilo-to nie te czasy. Takiego haraczu nie mieliby z
          czego sciagac. Oj, chyba z historia na bakier!
    • Gość: Jaszczur Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 12:34
      I bardzo dobrze !!! Nic tak bardzo nie przyczyni się do szybkiego upadku tej
      uprzywilejowanej, za nic nie odpowiadającej i pasożytniczej instytucji, jak
      próba przeciwstawienia się wielkiej, wspaniałej, popieranej przez miliony
      bezineresownych ludzi idei WOŚP. Koniec jest już bliski. W każdym razie co raz
      bliższy.
      • Gość: Profesor Pasożyty i darmozjady!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:01
        Widocznie Wolontariusze WOŚP kwestujący pod kościołem byli zbyt dużą
        konkurencją dla tacy księdza!!!Tym pasożytom i darmozjadom jakimi są księża
        ciągle mało!!!Kanalie - sami opływaja w luksusy (ledwo sutanny mogą dopiąć!!) i
        nic nie obchodzi ich los innych ,a w szczególności dzieci (ilu księży to
        pedofile, którzy pod sutanną ukrywają swoje prawdziwe oblicze?...)!!A do tego
        jeszcze bezczelny, poierdolony ksiądz Rydzyk,który starszym ludziom robi bagno
        z mózgu i wmawia im wierutne bzdury na temat Naszej Orkiestry i Jurka, a sam
        jest diabłem w ludzkiej skórze ( to nie człowiek to bestia bez
        serca!!!).Naszczęście coraz więcej ludzi widzi jacy naprawdę są księża i nie
        dają się im zmanipulować!!Oby więcej takich ludzi jak Jureksmile
        • Gość: miś Re:Gdzie ty wykładasz? W Korei? Ty masz zamulony m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:27
          mózg!
          • Gość: Tajniak Re:Gdzie ty wykładasz? W Korei? Ty masz zamulony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:38
            Jestem sobie mały Miś,gruby Mis - co za mało zaćpał dziś...smile
        • Gość: ja Re: Pasożyty i darmozjady!!! IP: *.toya.net.pl 10.01.05, 15:43
          Zgadzam sie! Wiecej takich jak Jurek,ale mniej takich jak Ty!
          I jeden i drugi jest potrzebny,my natomiast musimy rbic co nam nasze serce
          mowi,bez szykan i zlosliwosci!
          • Gość: Profesor Do " ja" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:01
            Nie twierdzę,że księża są nie potrzebni,ale niech zachowują się jak powinni i
            tak jak ślubowali i przysięgali, oni mają nieść pomoc i posługę potzebującym,
            dawać wsparcie ,a tym czasem liczy się dla nich tylko własny bebech i kabza!!!
            Nie powiem zdarzają się wyjątki,ale to sporadycznie.Rozmawiałem kiedyś ze
            znajomym księdzem,który powiedział mi wprost,że wstąpił do zakonu, bo to
            wygodne życie...-Pozostawiam to bez komentarza!!szkoda tylko ,że u nas jest
            tyle ciemnych ludzi (Ty też!!)którzy ślepo wierzą księżą!!!
            • Gość: Do "Profesora" Re: Do " ja" IP: *.toya.net.pl 10.01.05, 18:01
              Twoimi wypowiedziami udawadniasz ze jestes jednostronny i nie potrafisz
              spojrzec na temet,obiektywnie.
              Nie jestem za klerykami,mylisz sie bardzo,chociaz Ty twierdzisz ze ja jestem
              ciemny to wole byc nim niz takim oswieconym jak Ty Profesorze...
      • Gość: dura lex Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 80.55.199.* 10.01.05, 13:19
        jeszcze tylko ze 2000 lat i nie ujrzysz ani jednego kościoła na świecie, a
        drogi do niego prowadzące zarosną trawą i krzakami jak ścieżka prowadząca do
        grobu słynnego skądinąd, proroka Gomułki, ps."Wiesław"
        • Gość: Jaszczur Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:59
          Nie ważne są budowle a formuła. A ta jest nie do przyjęcia. I jak widać i
          słychać dostrzega to coraz więcej, co ważne, młodych ludzi. Coś chyba jednak
          musi w tym być, skoro problem zauważają co bardziej światli przedstawiciele
          najbardziej zinteresowanego.
    • Gość: afelium@o2.pl Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 12:53
      Mialem podobna sytuacje bedac opiekunem

ale moje peralki zostaly

kazalem sie ksiedzu odwalic
      nie demonizujmy wszedzie sa mali ludzie
      Sie ma
      • Gość: diler Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 80.55.199.* 10.01.05, 13:24
        ciekawe gdzie pracuje ten jąkała i za co żyje, z czego się utrzymuje? Czy
        czasem nie za pieniądze zebrane przez ogłupionych gó..arzy? Za czyje pieniądze
        się włóczy po całym świecie z bandą podobnych do siebie darmozjadów i
        wydrwigroszy?
        • Gość: Profesor Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:28
          Już sam Twój pseudonim wskazuje na to,że jesteś zwykłym ćpunem,a z takimi sie
          nie dyskutuje ,bo wiadomo,że zamiast mózgu szambo!!!
        • Gość: ktoś Diler pewnie nie udało Ci się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:42
          nic sprzedac na Woodstocku dlatego teraz tak psioczysz na Owsiaka!Albo zostałeś
          tam złapany za roznoszenie tego syfu jakim są dragi.Zazdrościsz Jurkowi?On
          przynajmniej jak coś uzbiera to przeznacza to na ratowanie życia, a
          Ty...przekreślasz innym życie.
        • Gość: Che Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:34
          Za czyje księża mają super bryki, apartamenty czy baby na boku ćpunie
    • Gość: Ja_inna Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.05, 13:30
      A dlaczego ksiądz miałby pomagać nabijać kabzę Owsiakowi??? Jest tylu
      potrzebujących - przydałoby się, żeby CAŁA kasa szła do nich !!!
    • Gość: PARAFIANKA Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 217.17.46.* 10.01.05, 14:06
      W BIAŁEJ PODLASKIEJ W KOŚCIELE NAJŚWIĘTRZEJ MARII PANNY KSIĄDZ PO MSZY GANIAŁ
      PO PLACU I WYGANIAŁ DZIECI Z PUSZKAMI-CYTUJE 'WON GÓWNIARZE, KTO WAS TU
      WPUSCIŁ, WYNOŚCIE SIE STĄD"- CZY TAK POSTĄPIŁBY JESUS
      • Gość: Ja_inna Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.05, 17:36
        Wiesz "PARAFIANKO" jakbyś poczytała Biblię, to przekonałabyś się, że owszem -
        Jezus wyganiał ze Świątyni !!!
    • Gość: q77 Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.ssmb.com 10.01.05, 14:11
      Czytam drzewko i widze konflikt między zwolennikami Orkiestry i zwolennikami
      kleru. a moze byscie się skupili na tym, czym orkiestra się zajmuje. Dzięki
      niej zyskują dzieci, i to sie liczy. Swoja drogą, nie wiem czym sie kieruja
      księża, mówiący o przepędzaniu wolontariuszy orkiestry. Tak jak nie rozumiem,
      dlaczego kolejny rok z rzedu kler w dniu orkiestry ogłasza swoją zbiórkę, także
      na bardzo ważny cel. Ale już wcześniej wiadomo było ze będzie orkiestra i
      zbiórke na tsunami można było zrobić za tydzień. polacy zawsze dadza na dobry
      cel jakiś grosz. Dla mnie ta własnie działalność kleru jest delikatnie
      mówiąć "niemoralna". Pieniądze z tej zbórki ida dla naszych następnych pokoleń.
      I wiele z tych, którzy się urodza będa coś zawdzięczac orkiestrze. jak się od
      niej będziemy odwracać to na złość zrobimy tylko sobie samym. A o. Rydzyk
      będzie wtedy z siebie dumny, a jego poplecznicy są przeważnie w wieku, w którym
      na niczym nie zalezy(z doświadczenia z własnego podwórka) Zastanówice się nad
      tym?!?
    • Gość: gość 222 Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:15
      Kościół nigdy nie potrafi znaleść swego miejsca w szeregu.(za mało na tacę a za
      dużo Owsiakowi- to ich boli!!!!??????????
      • Gość: Gauga Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 195.205.180.* 10.01.05, 14:22
        I to było na tyle.
        • Gość: Galileo Nie tyle kościół, co Ojciec Dyrektor IP: *.wzlab / *.uni.lodz.pl 10.01.05, 14:48
          Na wstępie małe zastrzeżenie-nie cały kościół ma gębę o. Rydzyka, który jest
          przykładem kompletnie zaślepionego nienawiścią psychopaty, z zapędami
          dyktatorskimi. To przede wszystkim środowisko związane z Trwam i Maryja i całe
          to towarzystwo, funkcjonujące zresztą na klasycznych zasadach sekty, niszczy
          pozytywny wizerunek KK, bo najgłośniej szczeka. Większość duchownych nie
          zapomina, co głosił ten, który powinien być dla nas (katolików) największym
          autorytetem (był taki facet ponad 2000 lat temu, niech ktoś to wbije do łba
          Rydzykowi), ale brygady moherowych beretów najjadowiciej plują i inicjują
          wszelkie konflikty z WOŚP. A w normalnych parafiach księża proszą o wsparcie i
          dla ofiar tsumani, i dla chorych dzieci - a może to moja parafia jest
          nienormalna?
          • ogar Re: Nie tyle kościół, co Ojciec Dyrektor 10.01.05, 15:12
            Właściwe zakończenie całej dyskusji. Zawsze i wszędzie znajdą się jacyś furiaci.
            U mnie w parafii nie było żadego problemu ze zbiórką na ofiary w Azji, jak i na
            WOŚP.
            Jezeli chodzi o zorganizowanie zbiórki przez Kościół na ofiary tsunami, to było
            to zorganizowane w ub. tygodniu, w tę niedzielę i będą zbierane pieniądze w
            Kościołach w przyszłym tygodniu. Nie widzę związku z WOŚP.
          • Gość: . rotfl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:52
            > był taki facet ponad 2000 lat temu, niech ktoś to wbije do łba
            > Rydzykowi),

Genialnie to podsumowałeś...

I zgadzam się z tobą, niech ktoś to powbija w głowy.
        • Gość: jerber. Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.chello.pl 10.01.05, 15:08
          SĄ KSIĘŻA i KSIĘŻYSKA - powiedział kiedyś chyba jeden z naszych biskupów
          odpowiadając na czyjeś pytanie o postawy księży w różnych sytuacjach. I TO JEST
          CHYBA WŁAŚCIWA ODPOWIEDŹ. Rzeczywiście tak jak w każdym środowisku są różni
          ludzie.
          • Gość: Jaszczur Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:22
            Uklęknijmy więc na oba kolana albo jeszcze lepiej padnijmy krzyżem i dziękujmy
            tym to zechcieli łaskawie spojrzeć na wolontariuszy. Wstyd !!! Sami powinni
            wziąć skarbonki i wyjść na ulicę. Co im przeskadza!!!? Idea zbyt mało
            szczytna ? A może kolor okularów Jurka nie taki!!!?
    • Gość: Aaa Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:08
      Co ja na to? Nic... Zajmuję się Orkiestrą od kilku lat, i to co opisujesz to
      właściwie norma. Już mnie to "nie rusza"... Wystarczy nie wchodzić na teren
      kościoła, zignorować obrażające wolontariuszy "katoliczki" i robić swoje..
    • Gość: gość561 Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 80.51.233.* 10.01.05, 15:11
      Naprawde jestem bardzo tym zasmucona, ze księża (nie wszyscy, ale większość)
      przyjęli tak negatywną postawę. Tutaj chodzi o życie naszych dzieciaków.Dzięki
      tej akcji wiele z nich ma szansę na życie, na zdrowie. Wydaje mi sie, że oni
      tego nigdy nie zrozumieją, bo nie mają własnych dzieci. My kobiety to doskanale
      rozumimy i zawsze bedę popierać tego typu akcje. Jeszcze nie jestem matką, ale
      w przyszłości bedę, i dlatego bardzo mnie cieszy fakt, że w polskich
      szpitalach dzięki akcji WOŚP jest odpowiedni sprzet do ratowania maluchów.
    • Gość: Krzys52 Jako katolik spalilbym sie ze wstydu, z powodu IP: *.proxy.aol.com 10.01.05, 15:27
      przynaleznosci do takiego siedliska brudu i zmij.

Czy ten wasz parszywy kosciolek ma jeszcze cos wspolnego z chrzescijanstwem?!

Jak to dobrze, z nie dostapilem laski wiary. smile Niech sie laskawca nia wypcha.
      • Gość: daniel Re: Jako katolik spalilbym sie ze wstydu, z powod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:32
        krzyś52... obyś kiedyś nie żałował słów, które tu wpisałeś...biedny człowiek i
        ubogi jesteś...
        • Gość: Krzys52 Re: Jako katolik spalilbym sie ze wstydu, z powod IP: *.proxy.aol.com 10.01.05, 15:40
          krzyś52... obyś kiedyś nie żałował słów, które tu wpisałeś...biedny człowiek i
          ubogi jesteś...
          .
          ;;
          Ladnie zyczysz drugiemu czlowiekowi, nie ma co. Sama wsciwosc, jad i zadza
          odwetu dysza z tego chrzescijanskiego przeslania...

Czy ty naprawde wierzysz w te wszystkie kretynizmy oraz inne krasnoludki?

Zycze ci lepszego wzroku - Krzys nie ma kreseczki nad 's'

Oraz zdania sobie kiedys sprawy, z tego, do jak potwornie wrednej organizacji
          wtloczyli cie rodzice.
      • Gość: a ja sie nie pale Re: Jako katolik spalilbym sie ze wstydu, z powod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:46
        Idź łosiu do jakiegoś cywilizowanego kościoła posłuchać co tam mówią [np
        zwłaszcza dominikanie] a nie siedzisz i kserujesz stereotypy bo ci się twój
        proboszcz nie podoba i 'aktów i mitów' się naczytałeś. :p

> Czy ten wasz parszywy kosciolek ma jeszcze cos wspolnego z chrzescijanstwem?!

Sam masz parszywy. :p
        Owszem, ma. Całkiem nawet bardzo dużo. Tylko po niektórych tego nie widac. uncertain
    • Gość: Stały w poglądach Konkretnie na temat IP: 195.117.68.* 10.01.05, 15:35
      Bardzo rozsądne i czytelne stanowisko wypowiedziane z ambony.
      Wszyscy organizatorzy WOŚP atakujący na co dzień Kościół zapewne nie są
      katolikami. Dziwne natomiast jest to, że w tym dniu WSZYSCY bez wyjątku pchają
      się na tereny kościelne. Przez bramy ciężko się przecisnąć, bo tarasują drogę!
      W tym dniu najbardziej deklarowani ateusze garną się przed KOŚCIOŁY !!!
      CZY SAMI NIE POTRAFIĄ ZORGANIZOWAĆ TŁUMÓW ?!
      Wg mnie niestety nie!!!!!!!!
    • Gość: eli Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:36
      Teraz juzpowinnobyc wszystkojasne.Na co ida pieniadze Orkiestry? Na leczenie
      dzieci.A ksieza ich nie maja- przynajmniej oficjalnie. Czemuwiec, maja wspierac
      takie przedsiewziecie. A moze postepuja tak z zazdrosci, ze nie uszczkna
      niczego dla wlasnych dzieci?
      • Gość: Jaszczur Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:41
        Uszczkną uszczkną, także dla swoich. Tyle, że rękami Owsiaka.
      • Gość: ewa8 Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:43

Gość portalu: eli napisał(a):
        > takie przedsiewziecie. A moze postepuja tak z zazdrosci, ze nie uszczkna
        > niczego dla wlasnych dzieci?

Ależ dlaczego nie uszczkną?
        Jurek Owsiak na pewno ich dzieciom też nie poskąpi.

• Gość: caloo Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 217.149.244.* 10.01.05, 15:39
      Kościół katolicki to przyczyna zacofania RP, kosciół czyni zło i skłóca
      społeczeństwo, źródło nienawiści i największej ciemnoty, źródło nietolerancji.
      Precz z dominacją kościoła katolickiego RP!!!! Precz z państwem wyznaniowym!!!!
      • Gość: bujak Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 217.152.182.* 10.01.05, 16:01
        Kosciol nie daje zbierac kasy na te dzieciaki co to ich zabronil wyskrobac jak
        ich nie chcieli. Gdzie logika ?
    • Gość: zetor Zawistne klechy nie lubia tracić pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:07
      • Gość: aton Re: Zawistne klechy nie lubia tracić pieniędzy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.01.05, 16:18
        to prawda.czy zdajecie sobie sprawę ile kasy co roku kosztuje budżet utrzymanie
        Koscioła jako organizacji i przecież my wierni raczej z tego nic niemamy.jeśli
        słyszy sie o miliardach złotych rocznie które przecież idą wg. słów
        katabasów "na cele dobroczynne" to trzeba zadać sobie pytanie gdzie są te
        pieniądze.przecież jak tylko mogą to księża podpinaja swoje pomysły pod kasę
        państwową i zbierają śmietankę sławy jacy to oni dobroczynni.jeśli Owsiak mając
        w stosunku do tego co kosi Kościół tak niewielką kwotę i dokonał tak wiele w
        obszarze "życia narodzonego" uczciwie rozliczając sie z każdej złotówki to
        pokazuje ile kasy marnuja katabasy po przykrywką "dobroczynności".w naszym
        kraju jest dużo pieniędzy ale również bardzo dużo złodziej, którzy żerują na
        nich ze szkodą dla społeczeństwa.paru uczciwych i kompetentnych ludzi w tym
        kraju może zrobić bardzo dużo ale wtedy społeczeństwo przekona sie jaka jest
        skala złodziejstwa i dlatego kler jest taki wsiciekły bo jest jednym zgłównych
        świń żerujących w żłobie z państwowymi/naszymi/ pieniędzmi.
        • Gość: Profesor Re: Zawistne klechy nie lubia tracić pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:33
          Chylę czoła przed Atonem.Bravo!!Nic dodać nic ująć!!Szczera prawda!!!
        • Gość: gość 561 Re: Zawistne klechy nie lubia tracić pieniędzy IP: 80.51.233.* 10.01.05, 16:43
          Też się zgadzam.
    • Gość: ~~ąndre~~ Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.tomaszow.mm.pl 10.01.05, 16:10
      >Kler pozwala sobie coraz śmielej i coraz bardziej arogancko.
      >Niewolno mu na to pozwalać- najlepiej lekceważąco podchodzić do takich próśb
      poszczególnych proboszczy.Jak zobaczą że ich polecenia poprostu się:olewa: to
      przestaną się panoszyć.
      >Takie mamy skutki podpisania przez świetą-parafianke Suchocką odającą całą
      suweremość w kraju w łapy kleru.A oni już wiedzą jak to wykorzystać dla
      podporządkowania sobie potulnych o niskim wyrazie inteligencji masie ludzkiej.
      >Ludzie niedajcie się otumaniać -wiecej czytajcie a dowiecie się co to
      absolutna władza kleru. Inne systemy totalitarne-to pryszcz z absolutną władzą
      kleru.
      • Gość: Astra Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 10.01.05, 16:26
        Po prostu Owsiak i KK zajmuja sie dzialalnoscia charytatywna.

Owsiak chce podeprzec sie autorytetem kosciola w zbieraniu pieniedzy
        od katolikow na terenie kosciola a nastepnie przekazywac je juz pod
        wlasnym szyldem z ostrymi atakami na kosciol przy akompaniamencie
        tych ktorzy przed kosciolem nie daja pieniedzy i tak, ale kosciol chetnie
        zaatakuja.
        • Gość: arek Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.wsm.szczecin.pl / 212.14.0.* 10.01.05, 16:35
          Aton ma rację!!! Nasze państwo wydaje na katabasów tyle szmalu, że Jurkowe
          miliony to drobna cząstka!!! Jeśli za tą cząstkę można zrobić tak wiele, to co
          można by zrobić za całość!!! Nasze państwo jest cholernie bogate utrzymując
          taką zgraję w kraju i pół Watykanu...
        • Gość: Jaszczur Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:38
          Astra !!! Napisz jeszcze raz bo nie wiem o co chodzi. Kropki i przecinki
          potrafią zdziałać cuda.
    • Gość: paulina Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.voltronik.pl 10.01.05, 16:39
      można się było tego spodziewać za mało Caritas zebrał w tym roku
    • Gość: DAVE Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: 212.182.32.* 10.01.05, 17:32
      Witam!
      Z góry napiszę że jestem księdzem. Robię to ze świadomością, że za chwilę
      niektórzy obrzuca mnie wywzwiskami, przymiotnikami... To nie jest ważne (w
      końcu moga korzystać ze swej anonimowości internetowej). Zaznaczam, że nie
      słucham Katolickiego głosu w Twoim domu, ani nie jestem pod wpływem Telewizji
      Trwam.
      Teraz do rzeczy.
      Spróbujcie wejść z puszkami do jakieś fabryki, na teren kopalni lub
      hipermarketu, na prywatną działkę bez pozwolenia. Jestem przekonany, że bardzo
      szybko stamtąd wyjdziecie lub zostaniecie wydaleni. A teren Kościoła jest też
      terenem prywqtnym, i każde inicjatywy (w tym zbiórki pieniężne) muszą być
      dokonywane za zgodą właściciela lub opiekuna terenu ( w tym wypadku
      proboszcza). Nie dziwcie się więc, że kapłani nie zgadzali się na tą zbiórkę.
      Co inego forma wyproszenia. W mojej parafii wyjaśniliśmy sobie to spokojnie i
      zbierający odeszli na przylegające do terenu kościoła ulice, bo tam mogli już
      kwestować.
      Druga sprawa to wzajemne stosunki między WOŚP, p. Owsiakiem a Kościołem.
      Przypomnijcie sobie główne hasło, które promuje pan Jerzy: Róbta co chceta.
      Jeśli porównacie to z nauczaniem Kościoła, to pojmiecie dlaczego nie może na
      tej linii dojść do porozumienia. Nie będę sie rozpisywał, wystarczy poszukac i
      pomyślec. A najlepiej (wg mnie) opisał to jeden z kapłanów mówiąc : Dajta co
      chceta, ale nie róbcie co chceta.
      Na razie tyle w tej dyskusji. Pozdrawiam ks. Dawid
      • Gość: Schuja Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.01.05, 18:26
        Do DAVE.Bardzo rozsadne i klarowne wytlumaczenie zasad obowiazujacych w sferze
        prywatnej wlasnosci.Co do tresci kryjacych sie w hasle szandarowym pana Owsiaka
        ( nie znam go i przyjmuje z ust ksiedza jako prawdziwe); " Robta co chceta" ,
        to jestem zdecydowanie przeciw.Dla ogromnych mas ludzi , poprzez wiare w Boga i
        zasad z tego wynikajacych jest to jakis wzorzec zachowan w zyciu.Inaczej grozi
        to co juz raz zdarzylo sie w Rosji prawie 100 lat temu. Zwszystkimi negatywnymi
        dla czlowieka skutkami.Dlatego nastepny cytat uwazam za jak najbardziej
        prawidlowy ", ale nie robta co chceta". Bo inaczej Jakub Szela.Wyjasniam , ze
        jestem osoba niewierzaca.
      • Gość: lol Do księdza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:54
        Kościól w Polsce będzie niestety tracił wiernych choć wcale nie musiałby, sam
        sobie jest winny, bo:
        chroni patologicznych ksieży
        otwarcie nie potepia prorosyjskiego radia nienawiści
        wielu ksieży to ciągle antysemici
        żyje dostatnio ponad stan
        owszem są wyjątki, ale zdarzają się zbyt rzadko
        • Gość: Astra Re: Do księdza IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 10.01.05, 19:23
          A ten znow o antysemityzmie. Zauwaz po sobiie ze antykatolicyzm tez istnieje.
        • Gość: Dave Re: Do księdza IP: 212.182.32.* 10.01.05, 20:15
          Widzisz Lol!
          Te wszystkie wątki przez ciebie poruszone są bardzo ważne i wymagaja dyskusji
          (podkreśam szczególnie ostatnie słowo) co z tym zrobić. Niestety, nie mu tu na
          to miejsca bo jest to wątek o WOŚP i kweście przez nią organizownej. Cieszę się
          jednak, że zabrałeś/aś głos (ważny), a nie obrzuciłes mnie obelgami.
          A co wiernych. Nie wierz nigdy statystykom. To nie prawda, że jest w Polsce 90,
          60 czy ileś tam % katolików. Większość to tylko katolicy (a i księża)
          nominalni. A przyczyn odejścia jest więcej niż to co napisałeś.
          Kończę by nie "zagadać" tematu. Dawid
    • Gość: pannaamelka Re: WOŚP a postawa kościoła ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:34
      Niestety u mnie w kosciele było tak samo ksiadz z ambony "nawrzucał" na ludzi
      stojacych przed kosciolem ze zbieraja na cytuje "wodstok"smilezeby im nie wrzucac
      tylko na tace bo to pojedzie dla potrzebujacych w Azji...a starsze babcie(nie
      mam nic do takich ale niech najpierw sie doinformuja a potem sie czepiaja)
      zaczely bic torebkami moich znajomych zbierajacych na WOSP i wyzywac od
      najgorszych... no coz az odechceea mi sie komentowacuncertain
      • Gość: Astra Do Jaszczura IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 10.01.05, 18:49
        Probuje jeszcze raz ale juz latwiej bo ks. Dawid napisal to samo.
        WOSP dosyc agresywnie atakuje wartosci ktorych uczy kosciol. Dlatego powinni
        zbierac pieniadze w woodstock a nie w kosciele, poniewaz woodstock jest
        przykladem wykladni moralnej Owsiaka. A ta pomoc biednym co katolicy i tak
        robia (nie ci z woodstock oczywiscie), to tylko proba namieszania
        propagandowego.
        • Gość: Szok !!! Re: Do Jaszczura IP: 193.129.161.* 10.01.05, 19:36
          A czy wy, piewcy kociola mozecie zrozumiec, ze dla mlodszego pokolenia te
          wartosci sa niczym, a nawet smieszne. Szczegolnie po udowodnieniu przez samych
          ksiezy i wiernych (goloslownosci tych wartoscipatrz wyzej, zdewociale baby
          wyganiajace kwestujace dzieciaki, po nagonce "pasterza". Ktorym sie wydaje, ze
          jak siwy wlos sie sypnal, to wszystko im mozna). Czas poszedl do przodu, a wy
          katolicy dalej zachowujecie sie jakby byla komuna !!! Kiedy zle slowo o
          kosciele rowne bylo zbrodni na Polsce i polskosci. Skonczyl sie czas tolerownia
          waszego rozpasania. Czy tego chcecie czy nie, to juz koniec masowej histerii na
          punkcie kociola. I dobrze to dla nas Polakow i Polski. Koniec czasu kiedy
          oglupieni ludzie mysleli, ze za kase i poblazanie zaboczeniom i walom kleru,
          pojda do Nieba !!! Przeciez to obraza samego Boga, tak myslec !!! i robienie z
          tej Najwyzeszej istoty obludnika. Jak juz napisalem to SCHYLEK SREDNIOWIECZA W
          POLSCE !!! Z czego sie nalezy cieszyc. A jesli chodzi o wiare, to jest ona
          prywatna sprawa kazdego czlowieka i nikt wierzyc w co sie chce, nikomu nie
          zabroni. Skonczcie sie tylko z tym obnosci, bo jestescie smieszni.
          • Gość: Astra Re: Do Szoka IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 10.01.05, 20:38
            A ktoz ci czlowieku zabrania nie wierzyc. Jednak gdybys byl konsekwentny,
            to bylaby to Twoja prywatna sprawa. A Ty tymczasem publicznie atakujesz innych
            w poczuciu wyzszosci.
        • Gość: Jaszczur Re: do Astry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:49
          Widać jestem głupi bo ani trochę nie pojmuję o co chodzi Tobie ani też ks.
          Dawidowi. Ten pieprzy o naruszeniu prawa własności, Ty o walce ideologicznej.
          Chyba nie czas ani miejsce. Roztrząsając te kwestie w dniu kiedy cała Poska
          bezinteresownie zbiera kasę jest czymś niezrozumiałym. Marne świadectwo
          wystawiacie sobie. Podoba Wam się czy nie OD 13 LAT NAJWIĘKSZĄ AKCJĘ
          CHARYTATYWNĄ ORGANIZUJE ON - JUREK OWSIAK. Wam to się nigdy nie udało i nie
          uda. To on ratuje życie i zdrowie tysięcy dzieciaków!!! Powiedzcie im
          wszystkim, że swe życie i zdrowie zawdzięczają niemoralnemu, zepsutemu do
          szpiku kości, agresywnemu psychopacie z Woodstok. To wy jesteście niemoralni, a
          wasze rozpasanie i przekonanie o własnej nieomylności jest wprost porażające.
          Nie potraficie wyzbyć się uprzedeń, tolerować odmiennych poglądów. Sami dla
          siebie jesteście najważniejsi, a wasze racje jedynie słuszne. Wstyd, że nawet w
          tym jednym dniu nie potraficie dostrzec tego, co jest naprawdę ważne!!!Jeżeli
          nie stać was na to by uczestniczyć w tym co dobre, to moglibyście choć nie
          przeszkadzć i nie próbować dzielić tych co robią coś BEZSPRZECZNIE WSPANIAŁEGO.
          Katolicyzm w waszym wydaniu przypomina faszyzm. Mam nadzieję, że jesteście
          tylko czarnymi owcami wśród porządnych ludzi. Dzieciaki potrzebują nie tylko
          chrztu i kazań. By móc cieszyć się darem życia, czasami potrzbują także
          pieniędzy. A Panu w czarnej sukience przydałoby się trochę pokory.
          • Gość: Dave Re: do Astry IP: 212.182.32.* 10.01.05, 21:28
            Wiesz Jaszczur!
            Trochę dziwia mnie twoje słowa i nie wiem co ciebie ugryzło. Może ja jestem za
            glupi, bo tym razem ja nie zrozumiałem o co ci chodzi. Dobrze by bylo byś
            przeczytał pierwszy (1) post i przypomniał sobie o czym jest dyskusja. W tym
            wszystkim zauwaz też to, że sam ( i to w brzydki sposób) robisz to co zarzucasz
            innym.
            Zaznaczam - nie mam nic przeciwko osobie p.Jerzego Owsiaka, jeśli te pieniądze
            uratują choć jedno ludkie życie to należy mu dać "worek medali"
            albo "pokojowego nobla".
            Aha! A na przyszłość nie wkładaj w usta innych słów, których nie wypowiedzieli.
            A przy okazji mam nadzieję, że wczoraj dobrze się bawiłeś i wrzuciłes trochę
            więcej niż symboliczną złotówkę - do puszki WOŚP-u dla dzieci i do puszki
            Caritasu dla ofiar tsunami.
            Pozdrawiam ks. Dawid
        • Gość: Jaszczur Re: Do ks.Dawida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:41
          Wielce Wielebny !!! O moje finanse i szczodrość możesz być spokojny. Ofiary
          kataklizmu wspomogłem zanim kościół pomyślał o zbiórce. Kończąc mam nadzieję,
          że Ty nie tylko bierzesz z puszki ale czasami także coś do niej wrzucisz.
          • Gość: Dave Re: Do ks.Dawida IP: 212.182.32.* 10.01.05, 21:58
            Cieszę się, że tak jak ja potrafisz sięgnąć do kieszeni i w miarę możliwości
            wspomóc prawdziwie potrzebujących.
            Na takim poziomie możemy juz zacząc rozmawiać, chyba że ci to nie odpowiada i
            chcesz skończyć, bo nie dyskutujesz z "wielebnymi".
            Pozdrawiam ks. Dawid
            • Gość: Jaszczur Re: Do ks.Dawida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 22:08
              Nie rozmawiam nie z Wielebnymi, a z takimi jak Ty!! Analizując prezentowane
              przez Ciebie poglądy dochodzę bowiem do wniosku, że prezentujesz - wbrew
              własnemu mnniemaniu o sobie - dość niski poziom. Błyszcz więc bladym światłem z
              ambony, puki jeszcze ktoś w ogóle chce cię słuchać.
              • Gość: dave Re: Do ks.Dawida IP: 212.182.32.* 10.01.05, 22:37
                Widzisz Jaszczur!
                Poglądów moich jeszcze nie możesz znać. Z tej prostej przyczyny, że ich jeszcze
                nie wyraziłem, więc nie oceniaj ich. Skoro jednak w twoim mniemaniu są na
                niskim poziomie, to chyba nie ma sensu tego kontynuować, zwłaszcza, że mam
                wrażenie iz drażni ciebie wszystko koloru czarnego lub związanego z pojeciem
                katolicki.
                Dobranoc ks. Dawid - pÓki sen mi nie minie.
                • Gość: Szok !!! Re: Do ks.Dawida IP: 193.129.161.* 10.01.05, 23:26
                  Ocenic moge ciebie (dobra ksiedza) tylko z nadeslanych postow. Jestes czarna
                  owca organizacji, z ktorej sie wywodzisz. Bardzo dobrze. Im wiecej
                  takich "pasterzy", tym lepiej. Wielkie brawa, ze nie udalo sie im wyprac
                  zdrowego rozsadku w tobie. Wiem, ze tacy jak ty sa ludowi potrzebni. Wydaje mi
                  sie, ze jednak pomyliles wyznanie. Poniewaz rzymsko-katolicym nie ma nic
                  wspolnego z poszanowaniem blizniego, dobroczynnoscia, samarytanizmem i Jezusem.
                  To mafia od setek lat naciagajaca ludzi, zerujaca na ludzkiej glupocie, majaca
                  nauki Chrystusa w ..... .
                  Osobiscie uwazam, ze pora zerwac z tym zbiorowym klamstwem jakie serwujecie
                  ludzkosci. Wiem, ze latwiej sie zyje majac swiadomosc, ze jest cos jeszcze.
                  Jednak ta swiadomosc powoduje, ze ludzie nie szanuja zycia biologicznego. Nie
                  chce sie rozwodzic nad teologicznymi teoriami. Parahistoryczna ksiazka (epos),
                  opisujaca historie narodu zydowskiego i rewolucji jakiej dokanal Jezus. Tylko
                  dzieki wykorzystywaniu ciemnoty ludzi, urosla do rangi religii (swoja droga
                  smieszny jest antysemityzm wsrod ksiezy. Zarowno Jezus, Maria, Apostolowie ....
                  byli Zydami). Jest to niewatpliwie wielkie dzielo, opisujace dzieje wielkiego
                  czlowieka. Zdolnego dla innych poswiecic zycie. Respekt nalezy sie jemu na
                  wieki. Ale stawianie go na rowni z Bogiem, stworca wszystkiego to juz przesada.
                  Koniec. Nie chce polemizowac z ksiedzem. Jesli jestes dobrym czlowiekiem, to
                  chwala ci za to. Juz malo takich stapa po ziemi. Pozdrawiam.
                  • Gość: Astra Re: Do ks.Dawida IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 11.01.05, 01:32
                    Szok!!! Zupelny szok!! O ludzkowci, o uprzedzeniach i ocenianiu
                    innych w imie wlasnych uprzedzen. No powiedzcie szok, ile wy dobrego
                    zrobiliscie dla ludzkosci. Tyle co Stalin? Czy tylko Robe spier... (czy jak mu
                    tam od tej rewolucyi fancuskiej).
                  • Gość: Dave Re: Do ks.Dawida IP: 212.182.32.* 11.01.05, 10:19
                    Widzisz Szok!
                    Mogę ci zagwarantować, że wyznania nie pomyliłem, bo rzym-kat. zacząłem
                    traktować serio dopiero w szkole średniej - wtedy kiedy wielu z różnych powodów
                    (nie tylko ideologicznych) od Kościoła odchodzi i wraca na ślub lub pogrzeb.
                    Widzisz więc że mój wybór był świadomy. I mogę Ci zagwarantować (dać wiele
                    przykładów), że prawdziwy katolicyzm to coś więcej niż tylko 45-minutowe
                    odstanie Mszy (celowo nie dodaje przymiotnika święty) za filarem w przedsionku
                    kościoła. Ale na to musiasz spojrzeć trochę szerzej niż tylko przez pryzmat
                    proboszcza jadącego nową bryką przez wieś lub miasto. Bo to jest tak jakbys
                    chciał oceniac Polskę tylko patrząc na Kulczyka albo na piłkę nożną oglądając
                    Real lub Milan. A sam wiesz że to nieprawda.
                    Pozdrawiam i wróćmy do tematu WOŚP.ks. Dawid
                • Gość: Jaszczur Re: Do ks.Dawida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 12:35
                  Bardzo Cię proszę nie mów mi co mogę, a czego nie. Co mam robić, a czego mam
                  nie robić. Każdy tylko nie Ty. PÓKI żyjemy w wolnym kraju wszyscy mają prawo do
                  własnej oceny faktów. Obraz swych poglądów zaprezentowałeś na łamach forum więc
                  nie przekonuj mnie, że jest inaczej. Interpretacja twoich słów może być tylko
                  jedna. Jak ocenić kogoś, dla kogo ważniejsze od rzeczy ważnych jest uzyskanie
                  oficjalnej zgody, dochowanie formalności. Podanie, wniosek, znaki opłaty
                  skarbowej ... co jeszcze..., może datek na tacę od wolontariuszy ?? Kościół to
                  w końcu wierni. Czyżby pod Twoim pieniądze chcieli zbierać tylko ateiści. Zgoda
                  na rzeczy dobre u ludzi dobrych jest czymś oczywistym. Gdzie spodziewać się
                  rzeczy dobrych jak nie w kościele. Tymczasem dla Ciebie ważniejsza okazała się
                  oficjalna doktryna kościoła i walka z tymi, którzy śmią myśleć, mówić i czynić
                  trochę inaczej. Czyż nie w ten sposób dokonuje się podziałów. Jurek zbiera
                  pieniądze nie dla katolików, ateistów, żydów, wyznawców buddyzmu czy Alacha.
                  Zbiera dla wszystkich, którzy będą tego potrzebować. Dlaczego więc tego
                  jednego dnia i Ty nie potrafiłeś wznieść się nad podziały. Dlaczego nie stać
                  cię było na to, by zrobić coś dobrego - nie dla Owsiaka tylko dla dzieciaków.
                  Odpowiedź może być tylko jedna - żyjecie w przkonaniu, że tylko wy macie
                  monopol prawdę, tylko wy wiecie, co jest dobre i jak dobro czynic. Na szczeście
                  od 13 lat fakty temu przeczą. Nikt nie oczekuje, że podlądy ludzi będą
                  jednakowe. Choć wielu przedstwaicieli twego stanu pewnie by tak chciało. Nie
                  rzecz w tym, byś Ty pojechał na Woodstock , a Owsiak na Lednicę. Można, trzeba
                  się różnić. To z różnicy, odmienności wynika postęp, rozwój. Pamiętać tylko
                  należy, że są dobra nadrzędne i to bez względu na wszystko. Skoro jesteś taki
                  wspaniały, to postaw się w przyszłym roku biskupowi, weź puszkę do ręki i
                  zamiast siedzieć w zaciszu plebaniii wyjdź na ulicę razem z dzieciakami. Pokaż,
                  że wiesz co jest naprawdę dobre. Dobre, bez względu na wszystko i wszystkich.
                  No chyba, że ratowanie ludzkiego życia i zdrowia jest czymś złym ?? A wracając
                  do kolorów, to w istocie, czarny nie należy do ulubionych. Ale to dzięki takim
                  jak Ty. Pa
                  • Gość: abcd Nie tak trudno zrozumiec IP: 195.117.108.* 11.01.05, 14:30
                    Tak trudno zrozumiec, ze aby robic zbiorke na czyims terenie trzeba miec
                    zgode tego wlasciciela?
                    W podobny, a wlasciwie nawet gorszy sposob, postapil Jurek Owsiak kiedy
                    porozwalal gosciowi caly stragan z okularami, gdyz tamten handlowal bez
                    zezwolenia (i odpowiedniej oplaty) Jurka. Warto wspomniec o tym dlatego, ze
                    rzecz dziala sie poza Przystankiem, na terenie prywatnym.
                    Dlatego bracie nim wskazesz zdzblo w oku blizniego, to przynajmniej chwile sie
                    z tym wstrzymaj az emocje opadna.
                    Formalnie wiec biorac, Proboszcz mial prawo tak postapic a Jurek, nie.
                    A, ze obaj mogli postapic inaczej to juz osobna sprawa.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: Jaszczur Re: Nie tak trudno zrozumiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 14:46
                      Porównanie zbiórki na cel szczytny, ze zwykłym robieniem kasy na sprzedaży
                      okularów chyba trochę nie trafione.
                  • Gość: Dave Re: Do ks.Dawida IP: 212.182.32.* 11.01.05, 17:57
                    Jaszczur!
                    A ja ciebie bardzo proszę byś nadal nie oceniał moich poglądów. Ich nie znasz.
                    Nie wiesz co ja myślę na temat kary smierci, Dekalogu, tolerancji, wzajemnego
                    szacunku, wartosci materialnych, Rodziny, a nawet WOŚP-u i p. Owsiaka.
                    Mowiąc o tym co ty nazwałeś "prawem własności" próbowalem dodać swój głos w
                    dyskusji na pytanie zawarte w poście nr 1. Tak przy okazji - jestem ciekaw jak
                    ty zareagowałbyś, gdyby przedtawiciele tak przez ciebie znienawidzonego
                    Kościoła zaczęliby zbierać np. na Caritas w twoim domu czy na twoim podwórku
                    bez twojej wiedzy i zgody?
                    Poza tym (sam to piszesz) każdy ma prawo do swego zdania. Jego rąbek ujawnilem -
                    ale nie całość. Następnie - o ile wiem (mogę się mylić to wyprowadż mnie z
                    błędu) oficjalnie nigdzie Kościół nie potępił WOŚP. Następnie - skąd wiesz co
                    ja robię dobrego dla dzieci? Chyba, że dobro dla dzieci = pieniądze wrzucone do
                    puszki WOŚP. Następnie zachęta - uważaj byś z p. Owsiaka i jego akcji albo z
                    krytykanctwa (bo to juz w twej formie nie jest krytyka) nie zrobił sobie
                    życiowego bożka. To tyle. Miałbym jeszcze wiele uwag - ty zapewnie w swej
                    zaciekłości też, ale nie chce by ten wątek przerodził sie w prywatę.
                    Ks. Dawid
                    • Gość: Jaszczur Re: Do ks.Dawida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:31
                      Świeca Caritasu od lat stoi na moim stole wigilijnym. To po pierwsze. Po
                      drugie - w swoich postach odnoszę się do faktów, Twoich czynów.Tych, które sam
                      opisałeś.Nic więcej. W żadnym zdaniu nie odniosłem się do Twoich poglądów,
                      przekonań czy wiary.Inna sprawa, że jedne z drugimi chyba nie do końca
                      korespondują. Siłą rzeczy nie odnosiłem się także do tego, czego nie napisałeś.
                      Przestrogi w kwestii bóstw i wiary bądź łaskaw zachować dla swoich parafian.
                      Sie ma!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka