Dodaj do ulubionych

Upaństwowiony w 1944 r.pałac wraca do spadkobiercy

IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 12.06.02, 22:53
Upaństwowiony w 1944 r. pałac wróci do spadkobierców prawowitego właściciela -
zdecydował sąd...

dziennik.pap.com.pl/rozmaitosci/20020611181410.html

Sąd: upaństwowiony w 1944 r. pałac wróci do spadkobierców
Sąd Okręgowy w Lublinie uznał we wtorek, że, przejęty jesienią 1944 r. przez
skarb państwa zespół pałacowo-parkowy w Czemiernikach (woj. lubelskie) powinien
zostać zwrócony spadkobiercom prawowitego właściciela.

Wyrok nie jest prawomocny.

Jesienią 1944 r. skarb państwa na podstawie dekretu o reformie rolnej PKWN
przejął od Karola Rogera Raczyńskiego dobra Czemierniki. W ich skład wchodziło
ponad 2600 ha oraz pałac z parkiem i inne zabudowania. Ich ostatni właściciel
zmarł w dwa lata później, a drogą sukcesji jego spadkobiercami zostało dziewięć
osób, w tym cztery mieszkające zagranicą.

W 1999 roku spadkobiercy wystąpili do Sądu Okręgowego w Lublinie z
powództwem przeciwko skarbowi państwa o zwrot ok. 15 ha rozpisanych na 10
działek, na których znajdował się zespół pałacowo-parkowy oraz przyległe
groble, stawy i nieużytki.

Powodowie argumentowali, że "nieruchomość o którą występują, nie służyła
produkcji rolnej w rozumieniu postanowień dekretu PKWN i została upaństwowiona
bezprawnie".

We wtorek Sąd Okręgowy uznał ich roszczenia niemal w pełni (poza trzema
działkami). Tym samym przyznał dziewięciu spadkobiercom prawo własności do
zespołu pałacowo-parkowego w Czemiernikach i zarządził założenie nowej księgi
wieczystej na przyznaną spadkobiercom nieruchomość.

Zdekapitalizowany pałac w Czemiernikach od lat wykorzystywany jest na cele
oświatowe.

--------------------------------------------------------------------------

najwyższy czas! smile
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał I bardzo dobrze ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 23:02
      Bolszewickie świnie kradły od 1944 roku i było to pospolite złodziejstwo !
      Należy oddać w naturze prawowitym właścicielom ich majątki.
      W przypadku pałaców i zamków i tak pozostaną one muzeami, bo ich koszty
      utrzymania są ogromne.
      • Gość: V.C. Re: I bardzo dobrze ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 23:13
        Gość portalu: Michał napisał(a):

Chodzi o pałac księcia Luki ? wink

> Bolszewickie świnie kradły od 1944 roku i było to pospolite złodziejstwo !
        > Należy oddać w naturze prawowitym właścicielom ich majątki.
        > W przypadku pałaców i zamków i tak pozostaną one muzeami, bo ich koszty
        > utrzymania są ogromne.

A jeśli "prawowity" właściciel będzie chciał założyć w "swoim" pałacu np.
        agencje towarzyską ?

• Gość: Michał Agencję ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 06:49
          W ilu pałacach należacych do arystokracji mieszczą się agencje towarzyskie ?
          Jeżeli ktoś by wygonił ciebie bez odszkodowania z mieskania, to byłoby to OK ?
          Gdzie w dekrecie o reformie rolnej PKWN napisano o konfiskacie domów ?
          Pachołki Stalina złamały własne przepisy !
          • Gość: V.C. A domy dziecka ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 11:42

> W ilu pałacach należacych do arystokracji mieszczą się agencje towarzyskie ?
            > Jeżeli ktoś by wygonił ciebie bez odszkodowania z mieskania, to byłoby to OK ?
            > Gdzie w dekrecie o reformie rolnej PKWN napisano o konfiskacie domów ?
            > Pachołki Stalina złamały własne przepisy !

Nie obchodzą mnie jednostkowe wydarzenia sprzed - bagatela - 57 lat .

A czy ktoś wypłacił odszkodowanie wychowankom domu dziecka usuniętym przez
            wynajętych ochroniarzy z pałacu zwróconego pewnej arystokratycznej rodzinie ?
            • wild a kiedy zaproponujesz de-prywatyzacje mieszkania.. 13.06.02, 11:45
              Gość portalu: V.C. napisał(a):

> Gość portalu: Michał napisał(a):
              >
              > > W ilu pałacach należacych do arystokracji mieszczą się agencje towarzyskie
              > ?
              > > Jeżeli ktoś by wygonił ciebie bez odszkodowania z mieskania, to byłoby to
              > OK ?
              > > Gdzie w dekrecie o reformie rolnej PKWN napisano o konfiskacie domów ?
              > > Pachołki Stalina złamały własne przepisy !
              >
              > Nie obchodzą mnie jednostkowe wydarzenia sprzed - bagatela - 57 lat .
              >
              > A czy ktoś wypłacił odszkodowanie wychowankom domu dziecka usuniętym przez
              > wynajętych ochroniarzy z pałacu zwróconego pewnej arystokratycznej rodzinie ?

V.C. na potrzeby domu dziecka?
              • Gość: V.C. Re: a kiedy zaproponujesz de-prywatyzacje mieszkania.. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 12:42
                wild napisał(a):

> Gość portalu: V.C. napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Michał napisał(a):
                > >
                > > > W ilu pałacach należacych do arystokracji mieszczą się agencje towarz
                > yskie
                > > ?
                > > > Jeżeli ktoś by wygonił ciebie bez odszkodowania z mieskania, to byłob
                > y to
                > > OK ?
                > > > Gdzie w dekrecie o reformie rolnej PKWN napisano o konfiskacie domów
                > ?
                > > > Pachołki Stalina złamały własne przepisy !
                > >
                > > Nie obchodzą mnie jednostkowe wydarzenia sprzed - bagatela - 57 lat .
                > >
                > > A czy ktoś wypłacił odszkodowanie wychowankom domu dziecka usuniętym prze
                > z
                > > wynajętych ochroniarzy z pałacu zwróconego pewnej arystokratycznej rodzini
                > e ?
                >
                > V.C. na potrzeby domu dziecka?

Za małe .

A moje mieszkanie nie odziedziczyłem po dziadku/wujku arystokracie , ale kupiłem
                za własne , ciężko zarobione pieniądze .
                • wild haha dziecko V.C. traci wiare w komunizm? 13.06.02, 12:48

> wild napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: V.C. napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: Michał napisał(a):
                  > > >
                  > > > > W ilu pałacach należacych do arystokracji mieszczą się agencje t
                  > owarz
                  > > yskie
                  > > > ?
                  > > > > Jeżeli ktoś by wygonił ciebie bez odszkodowania z mieskania, to
                  > byłob
                  > > y to
                  > > > OK ?
                  > > > > Gdzie w dekrecie o reformie rolnej PKWN napisano o konfiskacie d
                  > omów
                  > > ?
                  > > > > Pachołki Stalina złamały własne przepisy !
                  > > >
                  > > > Nie obchodzą mnie jednostkowe wydarzenia sprzed - bagatela - 57 lat
                  > .
                  > > >
                  > > > A czy ktoś wypłacił odszkodowanie wychowankom domu dziecka usuniętym
                  > prze
                  > > z
                  > > > wynajętych ochroniarzy z pałacu zwróconego pewnej arystokratycznej ro
                  > dzini
                  > > e ?
                  > >
                  > > V.C. na potrzeby domu dziecka?
                  >
                  > Za małe .
                  >
                  > A moje mieszkanie nie odziedziczyłem po dziadku/wujku arystokracie , ale kupił
                  > em
                  > za własne , ciężko zarobione pieniądze .

i czujesz sie lepszy od tego dziadka? czy masz żal do kolegi który ma wille?
                  • Gość: V.C. Czyżby ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 12:53
                    wild napisał(a):

>
                    > > wild napisał(a):
                    > >
                    > > > Gość portalu: V.C. napisał(a):
                    > > >
                    > > > > Gość portalu: Michał napisał(a):
                    > > > >
                    > > > > > W ilu pałacach należacych do arystokracji mieszczą się agen
                    > cje t
                    > > owarz
                    > > > yskie
                    > > > > ?
                    > > > > > Jeżeli ktoś by wygonił ciebie bez odszkodowania z mieskania
                    > , to
                    > > byłob
                    > > > y to
                    > > > > OK ?
                    > > > > > Gdzie w dekrecie o reformie rolnej PKWN napisano o konfiska
                    > cie d
                    > > omów
                    > > > ?
                    > > > > > Pachołki Stalina złamały własne przepisy !
                    > > > >
                    > > > > Nie obchodzą mnie jednostkowe wydarzenia sprzed - bagatela - 57
                    > lat
                    > > .
                    > > > >
                    > > > > A czy ktoś wypłacił odszkodowanie wychowankom domu dziecka usun
                    > iętym
                    > > prze
                    > > > z
                    > > > > wynajętych ochroniarzy z pałacu zwróconego pewnej arystokratyczn
                    > ej ro
                    > > dzini
                    > > > e ?
                    > > >
                    > > > V.C. na potrzeby domu dziecka?
                    > >
                    > > Za małe .
                    > >
                    > > A moje mieszkanie nie odziedziczyłem po dziadku/wujku arystokracie , ale
                    > kupił
                    > > em
                    > > za własne , ciężko zarobione pieniądze .
                    >
                    > i czujesz sie lepszy od tego dziadka? czy masz żal do kolegi który ma wille?

Nie czuje się lepszy i nie mam żalu do weilu moich kolegów , którzy mają wille .

Zawiść to obce mi uczucie .

Mógłbym być zazdrosny jedynie o moją kobietę wink

" By życie bajką było
                    Wystarczy tylko chcieć "

smile
            • Gość: Anka Re: jednostkowe wydarzenia? IP: *.vie.mm / 10.20.240.* 13.06.02, 13:17
              To wcale nie byly jednostkowe wydarzenia. Wiele ludzi stracilo swoje majatki i
              domy. I nie tylko arystokracja, tylko Ci cos posiadali, na czym panstwo moglo
              polozyc lape i na ogol zmarnowac. Co z tego, ze dzialo sie to ok. 50 lat temu?
              Fakt pozostaje faktem.
              • Gość: V.C. do Anki IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 13:49

Czy ci ludzie nie maja teraz gdzie mieszkać ?

Zajmijmy się lepiej terażniejszością / zajrzyj np. do wątku "Rodzina w
                chlewie" / , a nie grzebmy się bez końca w historii .
                • Gość: siedem "wybierzmy przyszłość!!!" KC SLD /nt IP: *.tgory.pik-net.pl 13.06.02, 13:51
                  7,00
                  • Gość: V.C. Wybierzmy teraźniejszość / nt IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 14:02

V.C.
                    • Gość: Anka Re: Wybierzmy teraźniejszość / nt IP: *.vie.mm / 10.20.240.* 13.06.02, 14:10
                      Sorry, napisales "wybierzmy terazniejszosc". Co mniej wiecej na jedno wychodzi.
                • Gość: Anka Re: do V.C. IP: *.vie.mm / 10.20.240.* 13.06.02, 14:09
                  Wielu z tych ludzi juz nie zyje. Ja moge mowic tylko o swojej rodzinie. Otoz
                  musieli zamieszkac ze swoimi krewnymi, bo srodki do zycia zostalu im zabrane
                  bez odszkodowania. Pozniej, jako ludzie inteligentni i wyksztalceni pomalu sie
                  dorobili, zeby zyc na jako takim poziomie, ale daleko to bylo do poziomu sprzed
                  kradziezy, ktora nazywala sie nacjonalizacja.
                  A wracajac do hasla, ktore glosisz "patrzmy w przyszlosc", to zapewniam Cie, ze
                  nia ma dobrej przyszlosci bez odniesienia sie do przeszlosci.
                  • Gość: Hania Re: do V.C. IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 13.06.02, 14:12
                    Gość portalu: Anka napisał(a):

> Wielu z tych ludzi juz nie zyje. Ja moge mowic tylko o swojej rodzinie. Otoz
                    > musieli zamieszkac ze swoimi krewnymi, bo srodki do zycia zostalu im zabrane
                    > bez odszkodowania. Pozniej, jako ludzie inteligentni i wyksztalceni pomalu sie
                    > dorobili, zeby zyc na jako takim poziomie, ale daleko to bylo do poziomu sprzed
                    >
                    > kradziezy, ktora nazywala sie nacjonalizacja.
                    > A wracajac do hasla, ktore glosisz "patrzmy w przyszlosc", to zapewniam Cie, ze
                    >
                    > nia ma dobrej przyszlosci bez odniesienia sie do przeszlosci.

Aniu, a ci ludzie, ktorzy mieszkaja teraz w chlewie? Co z takimi ludzmi?
                    • wild może tak - spytajmy co Tatuś zrobił by zmienić... 13.06.02, 14:31
                      Gość portalu: Hania napisał(a):

> Aniu, a ci ludzie, ktorzy mieszkaja teraz w chlewie? Co z takimi ludzmi?

swój los? więc? nie ma umysłu i wolnej woli? żyje w kloszu?

co z takimi ludzmi? dobrowolnie opodatkowujesz sie na jego dzieci tak?
                      • Gość: V.C. Wild ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 14:36
                        wild napisał(a):

> Gość portalu: Hania napisał(a):
                        >
                        >
                        > > Aniu, a ci ludzie, ktorzy mieszkaja teraz w chlewie? Co z takimi ludzmi?
                        >
                        > swój los? więc? nie ma umysłu i wolnej woli? żyje w kloszu?
                        >
                        > co z takimi ludzmi? dobrowolnie opodatkowujesz sie na jego dzieci tak?

Wszyscy płacimy podatki na pomoc socjalną ( i słusznie ). Nie musimy
                        opadatkowywać się dodatkowo .
                        • wild V.C. więc potrzebujesz ten chlew aby płacić 13.06.02, 14:39

> wild napisał(a):
                          >
                          > > Gość portalu: Hania napisał(a):
                          > >
                          > >
                          > > > Aniu, a ci ludzie, ktorzy mieszkaja teraz w chlewie? Co z takimi ludz
                          > mi?
                          > >
                          > > swój los? więc? nie ma umysłu i wolnej woli? żyje w kloszu?
                          > >
                          > > co z takimi ludzmi? dobrowolnie opodatkowujesz sie na jego dzieci tak?
                          >
                          > Wszyscy płacimy podatki na pomoc socjalną ( i słusznie ). Nie musimy
                          > opadatkowywać się dodatkowo .

ja niechce - chce pomóc sobie ( na swój chlew )
                          • Gość: V.C. Wild ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 14:47
                            wild napisał(a):

>
                            > > wild napisał(a):
                            > >
                            > > > Gość portalu: Hania napisał(a):
                            > > >
                            > > >
                            > > > > Aniu, a ci ludzie, ktorzy mieszkaja teraz w chlewie? Co z takimi
                            > ludz
                            > > mi?
                            > > >
                            > > > swój los? więc? nie ma umysłu i wolnej woli? żyje w kloszu?
                            > > >
                            > > > co z takimi ludzmi? dobrowolnie opodatkowujesz sie na jego dzieci tak
                            > ?
                            > >
                            > > Wszyscy płacimy podatki na pomoc socjalną ( i słusznie ). Nie musimy
                            > > opadatkowywać się dodatkowo .
                            >
                            > ja niechce - chce pomóc sobie ( na swój chlew )

Nie płacisz podatków ?
                      • Gość: Hania Re: może tak - spytajmy co Tatuś zrobił by zmienić... IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 13.06.02, 14:38
                        wild napisał(a):

> Gość portalu: Hania napisał(a):
                        >
                        >
                        > > Aniu, a ci ludzie, ktorzy mieszkaja teraz w chlewie? Co z takimi ludzmi?
                        >
                        > swój los? więc? nie ma umysłu i wolnej woli? żyje w kloszu?
                        >
                        > co z takimi ludzmi? dobrowolnie opodatkowujesz sie na jego dzieci tak?

Czy wierzysz w cos takiego jak rowne szanse dla wszystkich? Nie wiedzialam, ze
                        taki z Ciebie socjalista...
                        O co Ci chodzi z dobrowolnym opodatkowaniem? Wyobraz sobie, ze gdyby podatki byly
                        nizsze, z cala pewnoscia wieksza niz teraz czesc swoich dochodow przeznaczalabym
                        na cele dobroczynne. Ale mnie moja rodzina nauczyla, ze nie mozna zyc tylko dla
                        siebie i ze nie wszyscy maja takie same mozliwosci, wiec trzeba sie dzielic z
                        tymi, ktorzy maja mniej albo nic. Nie dlatego, ze tak kaze jakas wladza, tylko z
                        wewnetrznej potrzeby.
                        • wild bajka o Wesołej Hani cz. 1 :) 13.06.02, 14:41

> wild napisał(a):
                          >
                          > > Gość portalu: Hania napisał(a):
                          > >
                          > >
                          > > > Aniu, a ci ludzie, ktorzy mieszkaja teraz w chlewie? Co z takimi ludz
                          > mi?
                          > >
                          > > swój los? więc? nie ma umysłu i wolnej woli? żyje w kloszu?
                          > >
                          > > co z takimi ludzmi? dobrowolnie opodatkowujesz sie na jego dzieci tak?
                          >
                          > Czy wierzysz w cos takiego jak rowne szanse dla wszystkich?

pytasz sie? a gdzie moja odpowiedz?

Nie wiedzialam, ze
                          > taki z Ciebie socjalista...

tu? smile)))))))) ( dalej nie czytałem lubie manipulacje )

> O co Ci chodzi z dobrowolnym opodatkowaniem? Wyobraz sobie, ze gdyby podatki by
                          > ly
                          > nizsze, z cala pewnoscia wieksza niz teraz czesc swoich dochodow przeznaczalaby
                          > m
                          > na cele dobroczynne. Ale mnie moja rodzina nauczyla, ze nie mozna zyc tylko dla
                          >
                          > siebie i ze nie wszyscy maja takie same mozliwosci, wiec trzeba sie dzielic z
                          > tymi, ktorzy maja mniej albo nic. Nie dlatego, ze tak kaze jakas wladza, tylko
                          > z
                          > wewnetrznej potrzeby.

• Gość: Hania Dyskusje uwazam za skonczona IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 13.06.02, 14:43
                            Jezeli nie potrafisz pomiescic w swojej glowie tego, ze nie kazdy zyje dla
                            siebie i niektorzy maja potrzebe pomagania innym, to nie widze zadnej szansy na
                            dalsza dyskusje z Toba.
                            Mimo wszystko, pozdrawiam.
                            • wild Haniu! i druga bajka? :) 13.06.02, 14:47

> Jezeli nie potrafisz pomiescic w swojej glowie tego, ze nie kazdy zyje dla
                              > siebie i niektorzy maja potrzebe pomagania innym, to nie widze zadnej szansy na
                              >
                              > dalsza dyskusje z Toba.
                              > Mimo wszystko, pozdrawiam.

skąd wiesz co mam w głowie? smile)))))

• Gość: V.C. Re: do Anki IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 14:23

> Wielu z tych ludzi juz nie zyje. Ja moge mowic tylko o swojej rodzinie. Otoz
                    > musieli zamieszkac ze swoimi krewnymi, bo srodki do zycia zostalu im zabrane
                    > bez odszkodowania. Pozniej, jako ludzie inteligentni i wyksztalceni pomalu sie
                    > dorobili, zeby zyc na jako takim poziomie, ale daleko to bylo do poziomu sprzed
                    >
                    > kradziezy, ktora nazywala sie nacjonalizacja.
                    > A wracajac do hasla, ktore glosisz "patrzmy w przyszlosc", to zapewniam Cie, ze
                    >
                    > nia ma dobrej przyszlosci bez odniesienia sie do przeszlosci.

Przeszłość Polski nie była dobra . Przyszłość jeszcze może .

P.S. Sama widzisz , że nie możesz spojrzeć na problem reprywatyzacji
                    obiektywnie .
                    • Gość: Anka Re: do Anki IP: *.vie.mm / 10.20.240.* 13.06.02, 15:15
                      Za to Ty jestes taki obiektywny? Pewnie dlatego, ze Twoja rodzina teraz siedzi
                      na cudzej wlasnosci.
                      A dlaczego ja mam byc obiektywna? Poszkodowany nigdy nie bedzie obiektywny
                      wobec swojego winowajcy.
                      • gienia2 Re: do Anki 13.06.02, 15:17

> Za to Ty jestes taki obiektywny? Pewnie dlatego, ze Twoja rodzina teraz siedzi
                        > na cudzej wlasnosci.
                        > A dlaczego ja mam byc obiektywna? Poszkodowany nigdy nie bedzie obiektywny
                        > wobec swojego winowajcy.

tych arystokratow teraz jak nasial! Zwlaszcza poszkodowanych.
                      • Gość: V.C. Re: do poszkodowanej Anki IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 18:50

> Za to Ty jestes taki obiektywny? Pewnie dlatego, ze Twoja rodzina teraz siedzi
                        > na cudzej wlasnosci.

No i po co ten osobisty atak ? Moja rodzina nie siedzi na niczyjej własności , a
                        już z pewnością nie na Twojej , Aniu .

> A dlaczego ja mam byc obiektywna? Poszkodowany nigdy nie bedzie obiektywny
                        > wobec swojego winowajcy.

Wybacz , ale zupełnie nie czuje się winny .
        • hazet_95 Re: I bardzo dobrze ? 13.06.02, 17:46

> A jeśli "prawowity" właściciel będzie chciał założyć
          > w "swoim" pałacu np. agencje towarzyską ?

Święte prawo własnosci. Tylko dlaczego "prawowity"
          piszesz w cudzysłowiu? Czy chciałbys, żeby ktos
          dysponował Twoim majątkiem?

HZ95
          • Gość: V.C. Re: I bardzo dobrze ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 18:53
            hazet_95 napisał(a):

>
            > > A jeśli "prawowity" właściciel będzie chciał założyć
            > > w "swoim" pałacu np. agencje towarzyską ?
            >
            > Święte prawo własnosci.

Dla mnie święte jest jedynie prawo człowieka do życia .

Tylko dlaczego "prawowity"
            > piszesz w cudzysłowiu? Czy chciałbys, żeby ktos
            > dysponował Twoim majątkiem?

Wybacz , ale jakoś nie widze siebie w roli pokrzywdzonego arystokraty .

• Gość: Michał V.C. ! Uspokój się, bo piep..ysz bez sensu ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 19:47
              Skoro prawo własności nie jest dla ciebie święte, to jutro z kumplami wchodzimy
              do twojego mieszkania i wszystko wynosimy. Same mieszkanie też zabieramy, a ty
              idziesz spać pod mostem.
              Nie ma znaczenia, czy chodzi o mieszkanie, dom, czy zamek.
              Jeżeli właściciel nie otrzyma odszkodowania, jest to kradzież.
              Konfiskata prywatnej własności bez odszkodowania to coś, co LEWICA
              SOCJALDEMOKRATYCZNA ODRZUCIŁA !
              Jest to zwyczajnie nieprzyzwoite !
              Jasne ?
              • Gość: V.C. do Michała IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 20:49

> Skoro prawo własności nie jest dla ciebie święte, to jutro z kumplami wchodzimy
                >
                > do twojego mieszkania i wszystko wynosimy. Same mieszkanie też zabieramy, a ty
                > idziesz spać pod mostem.
                > Nie ma znaczenia, czy chodzi o mieszkanie, dom, czy zamek.
                > Jeżeli właściciel nie otrzyma odszkodowania, jest to kradzież.
                > Konfiskata prywatnej własności bez odszkodowania to coś, co LEWICA
                > SOCJALDEMOKRATYCZNA ODRZUCIŁA !
                > Jest to zwyczajnie nieprzyzwoite !
                > Jasne ?

Ja - w przeciwieństwie do Ciebie - jestem całkiem spokojny .

Nie żądam dla siebie żadnego pałacu .

I po prostu nie nadużywam słowa "świętość" .

P.S. A pod mostem już kiedys spałem ...
                • Gość: Michał Nadużywanie ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 21:34
                  Użyłem słowa świętość raz.
                  Ty natomiast ani razu nie polemizowałeś z moimi argumetami, tylko przedstawiłeś
                  swoją zgodę na spanie pod mostem !
                  Czy w takim razie zgadzasz się na konfiskatę własnego mieszkania ?
            • hazet_95 Re: I bardzo dobrze ? 14.06.02, 10:59

> Tylko dlaczego "prawowity"
              > > piszesz w cudzysłowiu? Czy chciałbys, żeby ktos
              > > dysponował Twoim majątkiem?
              >
              > Wybacz , ale jakoś nie widze siebie w roli
              > pokrzywdzonego arystokraty .

V.C., nie o arystokrację tu biega. Tu chodzi o ZASADY po
              prostu. Wyobraź sobie, że za moment do Twojego
              mieszkania wejdzie bojówka Leppera, która zacznie
              decydować, co może być Twoje, a co nie (vide kwestia
              wysypywanego zboża, będącego CUDZĄ własnoscią). Też
              będziesz mówił o sobie jako o "prawowitym" (o cudzysłów
              tu chodzi) włascicielu?

Przyznajesz się do ciągot silnie lewicowych, ale
              dotychczas uważałem Cię za zbyt inteligentnego, żebys
              mógł być zwolennikiem urawniłowki. Cóż, errare humanum
              est...

HZ95
    • Gość: ABACAB Już czas przywrócić pańszczyznę.... IP: *.pekao.com.pl 13.06.02, 19:10
      • Gość: Janusz Re: Już czas przywrócić pańszczyznę.... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 19:50
        Pałac za...karę. Przed wojną właściciel pałacu miał odpowiednie dochody aby go
        utrzymać. W dzisiejszych czasach taki pałac to studnia bez dna. Myślę, że
        procesowano się aby postawić na swoim i teraz pałac zostanie wystawiony na
        sprzedaż. Ponieważ jednak koniunktura na pałace jest słaba...
        Ale może się mylę. Gdyby jednak wraz z pałacem wróciły te hektary a i jeszcze z
        duszyczkami to można by znowu nieźle pożyć (do nastepnej rewolucji) czego
        jednak prawowitym właścicielom nie życzę.

Janusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka