Dodaj do ulubionych

Sumienie w dziejach - Ratzinger

23.04.05, 13:52
W "Rozmowach z Hitlerem" Hermann Rauschning, w latach 1933-34 przewodniczący
senatu Wolnego Miasta Gdańska, przytacza następujące wynurzenie dyktatora:
"Wyswobadzam człowieka od presji ducha, który stał się celem samym w sobie; od
brudnego i upokarzającego samoudręczenia powodowanego przez chimerę zwaną
sumieniem i moralnością, i od roszczeń do wolności i samodzielności osobistej,
do której i tak dorastają tylko nieliczni". Sumienie było dla tego Führera
chimerą, od której trzeba było wyzwolić człowieka; wolność, jaką obiecywał,
miała być wolnością od sumienia. Odpowiada temu wypowiedź Goeringa wobec tego
samego autora: "Ja nie mam sumienia! Moje sumienie nazywa się Adolf Hitler.

Unicestwienie sumienia jest warunkiem wstępnym poddania się totalitaryzmowi i
panowania totalitaryzmu. Tam, gdzie rządy sprawuje sumienie, istnieją bariery
dla ludzkich rozkazów i ludzkiej samowoli, istnieje pewne sacrum, które musi
pozostać nietykalne i którym, dzięki jego suwerenności, nie mogą dysponować
ani obcy, ani swoi. Tylko niezależne sumienie stanowi absolutnie przeciwny
biegun dla tyranii; tylko uznanie jego nienaruszalności strzeże człowieka
przed człowiekiem i przed sobą samym; tylko jego panowanie gwarantuje wolność.

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2670706.html?as=1&ias=3

Adam Michnik: Ultrasi rewolucji moralnej:
serwisy.gazeta.pl/wyborcza/2029020,34474,2657761.html

Specjalnie zderzam te teksty. No to jak nazywa sie polskie sumienie? Czy mozna
mowic o sumieniu, jesli nie ma pamieci? Czy mozna mowic o sacrum, nietykalnym
dla swoich i obcych, jesli zawartosc glowy czlowieka, jego pamiec i zdolnosc
osadu zostaly zamkniete na klucz?

Planeta Terra: Matrix: świat krwawych rewolucji
terra.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?267598
Obserwuj wątek
    • marianna.rokita Re: Sumienie w dziejach - Ratzinger 23.04.05, 14:13
      Najpierw zastanow sie nad rodzajem sumienia:
      Mamy :sumienie szerokie, sumienie przytępione, sumienie faryzejskie,sumienie
      skrupulanckie ,sumienie prawdziwe,sumienie fałszywe,sumienie pewne.....
      Dojdziesz do wniosku,ze jesli ono istnieje wyraza sie najpewniej w dwoch
      podanych przeze mnie rodzajach... Lub nie ma go wcale bo:
      Czy sumienie moze istniec, gdy nie istnieje pamiec? Wyobrazmy sobie czlowieka
      chorego na Alzheimera.Czy on ma sumienie ? Czy jest zdolny do odrozniania dobra
      od zla ? Nie. Patience. On jest chory.On nie pamieta, co to sumienie.W
      przeblyskach swiadomosci, gdy zada mu sie pytanie :masz sumienie? odpowie: tak
      mam, ale nie rozwinie tej mysli.Zapomni za chwile,ze odpowiedzial na pytanie.
      W miare postepowania choroby on juz na to pytanie wcale nie odpowie.....
      Wiec do sumienie co niektorych, mozesz porownac do sumienia chorego na
      Alzheimera.Niby powinno byc, jednak realnie go nie ma.

• enemy-at-the-gate Re: Sumienie w dziejach - Ratzinger 23.04.05, 14:16
      racz mi łaskawie wyjaśnić kole-go(żanko) patience , co powodowało łaskawcą
      przywołując do tego textu , Ratzingera ?! Idzie mnie o tytuł wątku ,
      dziękuję from mountain
      • patience Re: Sumienie w dziejach - Ratzinger 23.04.05, 14:22
        Ratzingera przywolalo do tekstu, bo on sam go napisal, no nie? A do drugiego na
        takiej samej zasadzie Michnika. W odstepie tygodniowym GW puscila 2 teksty o
        rewolucjach moralnych. Co sie mam wrazenie ma jakos do aktualnie toczacych sie
        dyskusji w Polsce. A mnie do tych tekstow przywialo, bo jestem na portalu Gw. Na
        tej samej zasadzie przywielo ciebie do mojego postu.

PS. Nie uwazasz, ze na fa mozna by bylo od czasu do czasu o czyms powazniejszym,
        nie tylko o ewangielizacji a la pacyny zalegniete na Roztoczu?
        • enemy-at-the-gate Re: Sumienie w dziejach - Ratzinger 23.04.05, 14:42
          odnosnie twojego PS - masz pełny moj akcept i poparcie....
          • enemy-at-the-gate Re: Sumienie w dziejach - Ratzinger 23.04.05, 14:44
            ...warunek : texty muszą być syntetycznie pisane, krótkie , bez gadulstwa czyli
            tzw. bicia piany...
            inaczej nie czytam i tuszę wiekszość i-nautów, tez nie...
    • wolomin_w_nocy Re: Sumienie w dziejach - Ratzinger 23.04.05, 14:34
      Tylko jedna refleksja po przeczytaniu pierwszego tekstu. Zaiste pisał to pancer-
      kardynał, zwolennik twardych rządów, dyktator.
      No i tak rzeby Cię trochę podkurzyć to jedno tylko pytanko - dostrzegasz gdzieś
      wpływy pobytu w Hitlerjugend?
      • wolomin_w_nocy Re: Sumienie w dziejach - Ratzinger 23.04.05, 14:39
        O fuck RZEBY mnie pokręciło.
      • patience Re: Sumienie w dziejach - Ratzinger 23.04.05, 14:41
        Dostrzegam. Na pozytywnie na razie, widze ze mysli o tym czym jest totalitaryzm.
        Ale, jako rzeklam, nieswojo sie czuje w towarzystwie starszego pokolenia
        Niemcow. Jeden tekst tego nastawienia nie zmienia, nawet, jesli to tylko
        uprzedzenie. Pozyjemy, zobaczymy. A ty, sumienie uwazasz to tylko pancerniki?
        Osobiscie mam do zarzucenia politycznym michnikoidom wlasnie to, ze im sie tak
        wydaje:

"Podobnie powstaje wątpliwość, czy w tekście o ultrasach rewolucji moralnych
        chodzi bardziej o rewolucje czy o moralność? "Zabijajcie ich wszystkich, Bóg
        rozpozna swoich", zarządził Amalric Arnaud, zostawiając problem moralnych
        rozstrzygnięć Sile Wyższej."
    • krzys52 --- A co to jest to 'sumienie' ? 23.04.05, 15:07
      Bo miliony Polakow rownie dobrze mogloby powiedziec, ze ich sumieniem jest
      Kosciol katolicki. Czy rezygnacja z krytycyzmu w stosunku do poczynan wlasnego
      kleru nie jest przypadkiem tym samym o co chodzilo Hitlerowi - o intelektualne
      ubezwlasnowolnienie(?)O bezmysle stado z oczami w slup, ktore idzie tam gdzie
      mu wskazac kierunek i nie zadaje pytan...
      .

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=6736235&s=0
      • patience Re: --- A co to jest to 'sumienie' ? 23.04.05, 15:53
        Hm... Jesli przyjac, ze Ratzinger mowi serio o sumieniu, ze jest to sacrum,
        ktorego nikt nie ma prawa naruszyc, to rowniez to dotyczy kk. Wolnosc sumienia.
        Indywidualnej wolnosci osadu nie wolno na nikogo cedowac. A co wiecej, w tym
        tekscie jest nawet zrownanie praktyki cedowania wolnosci sumienia z
        totalitaryzmem. No i w zwiazku z tym sie zastanawiam, czy Ratzinger to
        przypadkiem nie ultras.
        • owca.czarna Re: --- A co to jest to 'sumienie' ? 23.04.05, 15:53
          yeh! yeh! yeh!
          • krzys52 Re: --- A co to jest to 'sumienie' ? 23.04.05, 16:26
            Dziewczyny,

niniejszy temat znajduje bardzo interesujacym i dopraszajacym sie zglebienia.
            Niestety musze teraz wyjechac, a wroce dopiero moim wieczorem.
            Gdy za podpowiedzia Ratzingera czy Michnika zaczynasz operowac podsunietymi Ci
            kliszami to zrozumiesz jedynie tyle ile oni sami Ci pozwola.

W miedzyczasie proponuje zajecie sie jednak samym sumieniem, gdyz - jak
            proponuje Marianna, ktora w koncu przeczytalem, jako ze mam zwyczaj odpisywania
            na post wstepny najpierw, by nie dac sie zasugerowywac - gdyz "sumienie" to
            jakis efemeryd. Wszyscy wiedza o co chodzi az w swietym przekonaniu policzki
            nadymaja, ze wiedza, ale jak tylko zaczniesz kopac to rozmowcy zapowietrzaja
            sie.

No to na razie, Caluje surprised))
            K.
            • owca_czarna KRZYSIU MUSISZ ZWRACAĆ UWAGĘ NA TĘ OWCĘ 23.04.05, 23:21
              krzys52 napisał:

> Dziewczyny,

> No to na razie, Caluje surprised))
              > K.

to nie owca_czarna z pomponami, to mój klon!! Nie całuj tej wariatki wink !!!!!
              Pocieszam się, że klony krótko żyją, jak to miało miejsce z Dolly. Mój klon się
              jąka: yeh! yeh! yeh! i nie używa znaków diakrytycznych

pozdrawiam

czarna_owca
              • owca.czarna Re: KRZYSIU MUSISZ ZWRACAĆ UWAGĘ NA TĘ OWCĘ 23.04.05, 23:31
                Krzys caluje tylko Murzynow, Gnido Wstretna surprised))
              • krzys52 Odwoluje calowanie parszywej owcy z kropka - Tfu! 24.04.05, 06:05
                Zorientowalem sie niemal natychmiast po wyslaniu tamtego postu - gdy zajrzalem
                do kilku innych listow falszywki.

Buziak byl oczywiscie i tylko dla Ciebie, Owieczko z pomponami. surprised))
                K.
                • owca.czarna a kto przyjal twoje starcze pocalunki? 24.04.05, 10:05
                  ohyda
                • allegro.con.brio Nie chcę nic mówić 24.04.05, 16:52
                  ale Krzyś robi się coraz bardziej kwietny. wink
        • krzys52 Re: --- A co to jest to 'sumienie' ? 24.04.05, 06:30
          "Hm... Jesli przyjac, ze Ratzinger mowi serio o sumieniu, ze jest to sacrum,
          ktorego nikt nie ma prawa naruszyc, to rowniez to dotyczy kk. Wolnosc sumienia.
          Indywidualnej wolnosci osadu nie wolno na nikogo cedowac. A co wiecej, w tym
          tekscie jest nawet zrownanie praktyki cedowania wolnosci sumienia z
          totalitaryzmem. No i w zwiazku z tym sie zastanawiam, czy Ratzinger to
          przypadkiem nie ultras."

Alez oczywiscie, ze Ratzinger jest ultrasem. Ktory w dodatku - jak kazdy
          ultras - dotkniety jest "kalizmem". Bo gdy "oni" staja sie sumieniami mas to
          nie jest dobrze (jednym z takich byl wspomniany Hitler). Gdy natomiast "my"
          postepujemy identycznie, w wyniku czego masy dobrowolnie oddaja wlasne mozgi w
          nasze rece - wowczas wszystko jest OK. Bo decyduja sie na scedowanie wlasnych
          sumien i intelektow na rzecz znacznie wiekszego dobra. Chodzi jednakze o cos
          wiecej niz o ultrasow i kalizm.

Bo widzisz, okazuje sie teraz, ze sam akt wymozdzenia i pozbawienia mas
          sumienia jest sam w sobie zlem jedynie w przypadku powierzenia wymienionych
          wartosci "im". Dobro jest wtedy gdy to "my" stajemy sie mozgiem i sumieniem mas
          oraz jednostek.

To powyzej nie jest niczym nowym. Bardziej ciekawi mnie rola Michnika. surprised))

Pozdrawiam
          K.

• owca.czarna Re: --- A co to jest to 'sumienie' ? 23.04.05, 15:15
      i ja tez popieram
      • palience dla towarzystwa Cygan sie powiesil 23.04.05, 15:16
        ja tez popieram
        • patience Re: O, czesc pacyno;)))) 23.04.05, 15:47
          A ty jestes pacyna chamowata czy niechamowata?
          • owca.czarna Re: O, czesc pacyno;)))) 23.04.05, 15:48
            yeh! yeh! yeh!
        • wolomin_w_nocy Re: dla towarzystwa Cygan sie powiesil 23.04.05, 16:37
          Ze niby co? Nie bardzo rozumiem czego poparcie dotyczy? Ze niby ludzie w Polsce
          są głupi i wodzeni jak stado baranów? Polacy to durnie - to jest ta teza, która
          jest przedmiotem poparcia?

Idąc tym tropem mozna by wnioskować, ze Rydzyk namaścił Leszka Millera i
          Aleksandra Kwaśniewskiego? Może o to chodzi?

Ludzie olewają Urbana bo Urban mówi prawdę o klerze. To jest niby ta teza?

Zyjecie dobrzy ludzie w matriksie i mam dla Was tylko złą nowinę. Ucieczki od
          tego nie ma. Moze tylko Francja ale tam z rozwojem kiepsko i nie bardzo chcą
          rynek pracy otwierać. No ale polska hołota tam też się wdziera.
          • patience To pacyna roztoczanska a nie poparcie;) 23.04.05, 16:39
            Zwroc uwage na niki, owieczka prawdziwa sie pisze przez kreske, marianna jest
            rokita a nie rokiLa, a ja nie jestem paLience. To spamer.
            • owca.czarna To nie popierasz Krzysia? 23.04.05, 16:42
              Gnida Wroclawska surprised))

yeh! yeh! yeh!
            • owca_czarma patience tak szybko sie wyparlas Krzysia? 23.04.05, 16:50
              swinia jestes
              • owca_czarna ty jesteś świnia a nie Patience :)))) 23.04.05, 23:26
                owca_czarma napisała:

> swinia jestes

ta owca_czarna podpiera swoje "n" LASKĄ, mam nadzeję, że nie białąsmile))
                i wypad z aquanetu!!!

czarna_owca
                • dybuk1 [...] 23.04.05, 23:29
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • wolomin_w_nocy Oops, 23.04.05, 16:45
            chyba jednak powinienem dokładniej czytać nicki.
            • patience Re: Nie szkodzi;) 23.04.05, 16:50
              On sie pojawil juz w paru watkach. Puszcza pare postow pod jednym nikiem i
              zaklada nastepny. Nie wiadomo kiedy mu sie znudzi i pod kogo sie jeszcze
              podszyje. Faktycznie, w najblizszym czasie trzeba uwazacsmile
    • d.nutka1 Re: Sumienie w dziejach - Ratzinger 23.04.05, 15:15
      po ich dziele ich sumienie poznacie
    • marianna.rokita rokila? milo mi poznac pani rokiLa :) 23.04.05, 15:59
      • owca.czarna Re: rokila? milo mi poznac pani rokiLa :) 23.04.05, 16:01
        yeh! yeh! yeh!
    • d.nutka1 Re: Sumienie w dziejach forum 23.04.05, 16:53
      Patience
      rozpirzyli ci taki...sumiennie przygotowany wątek
      wstrętne te pacyny jednak są
      czy pacyna ma sumienie?
      orginału?
      czy oryginalne?
      • patience Re: Rozpirzac tez trzeba umiec. 23.04.05, 17:02
        Na razie, to pacyny roztoczanskie rozpirzyly weekend adminom, ktorzy beda
        wycinac ten spam. A watek to sie zobaczy, sadze ze po wyczyszczeniu ze spamu
        bedzie sie jak najbardziej nadawal.
    • babariba666 a mnie się wydaje, że kategoria 'sumienie'... 23.04.05, 22:50
      ...zwykle bywa taką pięknoduchowską konstrukcją chętnie nadużywaną przez tych, którzy nieczyste sumienie smile)) mają, albo miewają. Bo na przykład do bólu utylitarnej zasadzie 'nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe' nie uczynili zadość, albo własnie plan taki mają.
    • ovvca_czarna chcę dodać do dyskusji 23.04.05, 23:57
      dobranoc
      • 230volt to wszystko co masz do powiedzenia? 24.04.05, 00:00
        • kropekuk Szaszlyka baraniego pytasz? Czy rabina Kellera, 24.04.05, 03:51
          zwanego kiedys "perla"?
          • krzys52 Teraz widzisz w pelni prymitywizm tego Debila :( 24.04.05, 06:32
            Zostal olany, a wiec musi mscic sie w malpi sposob.
      • owca_czarna Re: chcę dodać do dyskusji 24.04.05, 00:19
        ovvca_czarna napisał:

> dobranoc

no co Ty "vv" idziesz już? Kto teraz będzie bawił mnie merytorycznymi dyskusjami.

czarna_owca
        • swiezy_serek [...] 24.04.05, 00:22
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • owca.czarna owca_czarna to wredna podszywka 24.04.05, 01:05
            Podszywa sie. Ja jestem Prawdziwa Owca Czarna.
            • patience W takim razie wole ta nieprawdziwa 24.04.05, 03:35
              ty jestes jakala, spamerka, a na dokladke slownictwo masz radioaktywnewink
              • krzys52 Spamowanie w porownaniu z tym to high kultura 24.04.05, 06:01
                Jak ja zamieszczam jeden post o zdejmowaniu tego [.....] ze sciany to zaraz
                maja do mnie pretensje ze spamuje, jako ze wg. kryteriow admina spamem jest to
                czego nie lubi admin.

Prawde powiedziawszy spamem jest dany przekaz wysylany w duzych ilosciach.
                Odbiorcom moze sie on nie podobac, niemniej wysylajacemu chodzi
                zademonstrowanie jego wlasnej informacji, bez niszczenia medium pozwalajacego
                na informacji tej popularyzacje. To z czym mamy do czynienia teraz to jest po
                prostu popis prawdziwego katola - a z pierwszej dziesiatki kretynow stac na
                taki numer kazdego, przy czym najpewniej Perle i Gnide. Katola ktory albo musi!
                miec tak jak on chce albo nikt! nie bedzie sie bawil, i basta.
                To jest zachowanie typowe dla umyslow totalitarnych - nie maja absolutnej
                liczebnej przewagi nad flekowana jednostka, ich prawdy napotykaja na znaczaco
                konkurencyjne, to oni nie bawia sie w takie klocki. Rozpirzaja zabawe.

Pozdrawiam
                K.
              • owca.czarna Nie rozumiem o co Ci chodzi 24.04.05, 10:57
                Nik owca czarna nalezy do mnie od poczatku. Niestety, po chamskich atakach
                niejakiego Zsypka trzaba bylo zawiesic dzialalnosc forumowa. Ktos skorzystal z
                okazji i bezczelnie zawlaszczyl moj nik. Ten nik mnie sie nalezy.
                • owca_czarna sroko, oddawaj mi sygnaturkę !! 24.04.05, 11:03
                  owca.czarna napisała:

> Nik owca czarna nalezy do mnie od poczatku. Niestety, po chamskich atakach
                  > niejakiego Zsypka trzaba bylo zawiesic dzialalnosc forumowa. Ktos skorzystal z
                  > okazji i bezczelnie zawlaszczyl moj nik. Ten nik mnie sie nalezy.
                  >

też wtedy miałaś sygnaturkę? Oddawaj mi ja złodziejko!!

czarna_owca
                  • owca.czarna Re: sroko, oddawaj mi sygnaturkę !! 24.04.05, 11:06
                    To ty jetes zlodziejka nika i sygnaturki. Zanim mnie Zsypek po chamsku nie
                    zaszczul, zarowno nik jak i sygnaturka nalezaly do mnie ty Wstretne Babsko.
                    • szaman1 Re: sroko, oddawaj mi sygnaturkę !! 24.04.05, 11:20
                      "czerń jest warunkiem istnienia bieli"

ale tylko dla tego, który ma oczy

istnienie kropki natomiast jest niezbędne dla czytających w innych alfabetach
                      np.dla nie widzących
                      i kropki ułożone w kreseczkę też są bardzo przydatne przy czytaniu we
                      wszystkich alfabetach
                      o co więc spór?
                      o runo?
                      na czyim grzbiecie?
    • krzys52 Encyklopedyczna definicje sumienia potrzebuje, Pat 24.04.05, 16:50
      bo jak na razie przelewamy z pustego w prozne.
      • babariba666 ale krzysiu, na co komu sumienie??? 24.04.05, 18:07
        ...jest to konstrukcja nikomu do niczego niepotrzebna.
        Bo, odwołując się do potocznego rozumienia tego terminu - zakłócenie komfortu emocjonalnego powoduje stan, w którym przekonani jesteśmy, że zrobiliśmy coś, co nie było dobre i przykro, albo nawet źle by było, żeby ktoś nam to samo zrobił.
        Coś co było by można nazwać sumieniem - a wykluczam tu takich, którzy z opisywania 'z sumienia' żyją, albo je kontrolują - jest to bowiem sformalizowaniem tylko prywatnych PRZEKONAŃ gen. A, ks. B, dzidzi X.
        Albo twierdzeń, które patience cytowała na początku tego wątku, które to twierdzenia moje oceny potwierdzają.
        • krzys52 Re: ale krzysiu, na co komu sumienie??? 24.04.05, 18:25
          babariba666 napisał:

...jest to konstrukcja nikomu do niczego niepotrzebna.
          Bo, odwołując się do potocznego rozumienia tego terminu - zakłócenie komfortu e
          mocjonalnego powoduje stan, w którym przekonani jesteśmy, że zrobiliśmy coś, co
          nie było dobre i przykro, albo nawet źle by było, żeby ktoś nam to samo zrobił.
          Coś co było by można nazwać sumieniem - a wykluczam tu takich, którzy z opisywa
          nia 'z sumienia' żyją, albo je kontrolują - jest to bowiem sformalizowaniem
          tylko prywatnych PRZEKONAŃ gen. A, ks. B, dzidzi X.

Albo twierdzeń, które patience cytowała na początku tego wątku, które to twierd
          zenia moje oceny potwierdzają.

;;
          Czolem Babaribo,

oto krotka definicja zaczerpnieta z ONET:

"Sumienie, zdolność do samokontroli i samooceny zgodnie z akceptowanymi przez
          jednostkę normami moralnymi. Pozytywnej samoocenie towarzyszy..."

Ta definicja pokrywa sie z moja, intuicyjna, mowiaca o zdolnosci do samooceny w
          swietle akceptowanych norm. Wczesniej owilem o zdolnosci do bycia krytycznym.

Mysle Babaribo, ze teraz mozemy pozastanawiac sie nad zbieznoscia pomiedzy
          powierzeniu sumien Adolfowi a powierzeniu sumien Maryi. W obydwu przypadkach
          bowiem mamy do czynienia z masami pozbawionymi sumien.
          Wczesniej podalem link do, znanej Ci juz, "Krytyki selektywnej", ktora zawiera
          wyjasnienie przyczyn niemoznosci katola stania sie czlowiekiem moralnym. Do
          tego niezbedne jest owo 'sumienie' czyli zdolnosc do krytycznej samooceny, w
          swietle akceptowanych norm. Zdolnosc do selektywnej samooceny, ktora oparta
          jest na znanym pryncypium Kalego, z natury rzeczy nie zalatwia sprawy, jako ze
          selektywna samoocena nie jest krytyczna samoocena.

>
          • babariba666 ale przecież o to samo chodzi 24.04.05, 18:48
            bo jeżeli wsród dziesięciu zabitych mógł być jeden sprawiedliwy, a wykonawca miał czyste sumienie, bo ktoś inny za to odpowiadał...
            Nie chcę tego schematu egzemplifikować kolejnymi historycznymi przykładami, bo na co to komu... Bo ten 'ktoś inny', to był bóg jakiś, teoria szczęśliwości społecznej, wódz rewolucji, partia, ksiądz.
            A zasada 'nie czyń innemu, co tobie niemiłe' uniwersalna jest i zarówno Dekalog, jak i wszystkie inne normy przez ludzkość wypracowane konsumuje
      • owca_czarna Re: Encyklopedyczna definicje sumienia potrzebuje 24.04.05, 18:14
        krzys52 napisał:

> bo jak na razie przelewamy z pustego w prozne.

Sumienie? To przecież ten głos, który wrzeszczy w nas, że robimy coś źle
        (chociaż teraz odchodzi sie od określenia „mam wyrzuty sumienia” tylko uzywa
        że „przegięłem trochę ”wink czyli zrobiło się coś niezgodnie z ogólnie
        panującymi zasadami przyjętymi w społeczności A to, jakie sumienie ma każdy z
        nas zależy od wielu czynników na pewno od religijnych czego przykładem jest
        bunt wyrażony w wątku o ukamieniowaniu tej afgańskiej cudzołożnicy, prawda
        Krzysiu dobrze mowię smile?

czarna_owca smile)))))))))))))))))
        • babariba666 a na czym by to miałop polegać??? 24.04.05, 18:19
          mama ja encyklopedię w tomach czterech plus suplement. To co, ona ma mnie pie..ąc w głowę???
          A kilka płytek mam jescze z różnymi ...cyklopediami, bo różni teraz wydają takie rzeczy. To co mnie ma walic i skąd ma wiedzieć kiedy???
          • owca_czarna babariba, co Ci sie stało ;( nt 24.04.05, 18:23
            babariba666 napisał:

> mama ja encyklopedię w tomach czterech plus suplement. To co, ona ma mnie pie..
            > ąc w głowę???
            > A kilka płytek mam jescze z różnymi ...cyklopediami, bo różni teraz wydają taki
            > e rzeczy. To co mnie ma walic i skąd ma wiedzieć kiedy???
            >
            • ewa8a Re: babariba, co Ci sie stało ;( nt 24.04.05, 18:28
              jak to co ?
              Przeczytaj ostatnie zdanie tego postu.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=23106738
              • ewa8a Re: babariba, co Ci sie stało ;( nt 24.04.05, 18:30
                dla uściślenia
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=23106738&a=23131290
                • babariba666 ewuś, nie rozbuiwuj się za mocno ze spekulacjami.. 24.04.05, 18:38
                  ...bo jest róznica z pie..ięciem w łeb czterotomową encyklopedią PWN (nawet z suplementem razem), a pie..ięciem w tym samym skutkiem mierzonym przez kilka płytek, z ...cykolopediami, nawet ja w pudełkach są
                  • ewa8a Re: ewuś, nie rozbuiwuj się za mocno ze spekulacj 24.04.05, 18:43
                    A czego ty po encyklopediach szukasz, gdy przychodzi do Ciebie gość i to w
                    dodatku wcale nie z pustymi rękami?
                    • babariba666 encyklopedie dawno już sczytałem, a gość... 24.04.05, 18:50
                      ...nie dolazł jeszcze, to sobie klawiaturuję.
                      Pozdrawiam
        • perla Re: Encyklopedyczna definicje sumienia potrzebuje 24.04.05, 20:20
          owca_czarna napisała:

> prawda
          > Krzysiu dobrze mowię smile?

ale wazelina. A może orgazm?
          smile))
          • krzys52 podobno Wersalka rozsypuje ci sie wlasnie, Idioto 24.04.05, 23:06
            perla napisał:

> owca_czarna napisała:
            >
            > > prawda
            > > Krzysiu dobrze mowię smile?
            >
            > ale wazelina. A może orgazm?
            > smile))
            >
            ;;
            Ale Debil sad
            • perla Re: podobno Wersalka rozsypuje ci sie wlasnie, Id 24.04.05, 23:07
              krzys52 napisał:

> Ale Debil sad

skończyłeś? Tak szybko... Owca będzie niepocieszona właśnie.
            • owca_czarna Re: podobno Wersalka rozsypuje ci sie wlasnie, Id 24.04.05, 23:28
              krzys52 napisał:

> perla napisał:
              >
              > > owca_czarna napisała:
              > >
              > > > prawda
              > > > Krzysiu dobrze mowię smile?
              > >
              > > ale wazelina. A może orgazm?
              > > smile))
              > >
              > ;;
              > Ale Debil sad

Krzysiu chciałam sprawdzić komu będzie to przeszkadzało i nie myliłam się smile))))
              Miałam perłe wygaszonego, ale pomyślalam, że to tak jakbym z ringu uciekła.
              Gołotą nie jestem smile

smile))))))))

czarna_owca

czarna_owca

czarna_owca
              • perla Re: podobno Wersalka rozsypuje ci sie wlasnie, Id 24.04.05, 23:32
                owca_czarna napisała:

> czarna_owca
                >
                > czarna_owca
                >
                > czarna_owca
                >

czemu się tak jąkasz? Boisz się Kretyna52? Nie bój sie, starzec tylko tak
                groźnie wygląda, ale dzieci stary pedofil lubi właśnie. smile
                • owca_czarna Re: podobno Wersalka rozsypuje ci sie wlasnie, Id 25.04.05, 00:31
                  perla napisał:

> owca_czarna napisała:
                  >
                  > > czarna_owca
                  > >
                  > > czarna_owca
                  > >
                  > > czarna_owca
                  > >
                  >
                  > czemu się tak jąkasz? Boisz się Kretyna52? Nie bój sie, starzec tylko tak
                  > groźnie wygląda, ale dzieci stary pedofil lubi właśnie. smile

Perła nie podejrzewam Ciebie, że tego nie znaszo:

"wszystkim się zdawało, że gada owca
                  to nie czarna_owca, to echo grało"!

czarna_owca
                  • krzys52 Czyzby jego Wersalka byla Prochnem wlasnie? 25.04.05, 06:25
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka