Dodaj do ulubionych

Diabelski wynalazek

20.08.02, 11:01
Celem SAPARDu jest całkowite zniszczenie polskiego rolnictwa.

Przy rentowności rolnictwa nie większej niż 3%,
żąda się odsetek w wysokości co najmniej 7%.
Obserwuj wątek
    • Gość: # Bdzm żarli dojczkluski z nitrofenem popijac BSE/nt IP: *.wroclaw.tpnet.pl 20.08.02, 11:25
      • poliklinik Spadaj 20.08.02, 13:35
        Zostań prezesem, wygraj skuter!
        • Gość: # "Spadaj":- pacjent Polikliniki na galezi -> IP: *.wroclaw.tpnet.pl 20.08.02, 14:01
          po leczeniu psychiatrycznym, tak wlasnie mruczal do siebie,
          udajac dojrzaly owoc!

Nie posluchales ostrzezen Forumowiczow o "nieruszaniu" Hasza?

Nawyklem do braku logiki u mych rozmowcow ale od prymitywnego chamstwa
          - jakze latwego w stosowaniu, bez patrzenia w oczy pozornie obrazanemu,
          na bazie niewyksztalconego odczuwania kompromitacji -
          odgradzam sie nieskonczonoscia odleglosci finezji od wyprostowanych fald
          dojrzalych pacjentow na galezi.
          --------------------------------------------------------

Krzysztof Szamalek przew. Nacz. rady Ekologicznej SLD dzis
          prezes Rady Nadz. B Gosp. Zywnosciowej, klamie, ze zboze sprowadzane jest w
          porzadku!

Biznes przede wszystkim.

Uwierzyli komuchom - to maja.
          Gazeta Pomorska podaje, ze ukryto wyniki analizy oszenicy z elewatora w
          Fordonie. Poslowie Sam,oobrony w plastikowych woreczkach rzucali
          importowane zboze na prezydium Sejmu.
          Posel PSL Zb. Komorowski ostzregl potrzasajac zawartoscia, zebysmy nie jedli
          skazonej odchodami szczurow i zatrute rakotworczym nitrofenem maki...

Glupis jesli nie rozpoznajesz wrogow i swoich.
          Chyba zes nie swoj tylko ich.
          • poliklinik Spadaj 20.08.02, 14:24
            Zostań prezesem, wygraj skuter!

• Gość: # Spadaj czka..Spadaj czka.- skutek nitrofenu w klus IP: *.wroclaw.tpnet.pl 20.08.02, 14:41
              poliklinik napisała:

> Zostań prezesem, wygraj skuter!
              >
              • poliklinik Spadaj 21.08.02, 11:35
                Zostań prezesem, wygraj skuter.
    • Gość: kszatek Diabelski wynalazek - dziecie ja cie uczyc kaze IP: 5.2.* / 199.43.14.* 20.08.02, 19:15
      poliklinik, niestety na ekonomii nie wszyscy sie znaja ale kazdy zabiera glos,
      siejac glupote, tak jak ty to czynisz - podz wiec dziecie - poducze cie
      troszke, a ty kontynuuj we wlasnym zakresie. powinna byc swoboda wyrazania
      pogladu, aby byla konstruktywna ludzie musza wiedziec o czym mowia...

po pierwsze: rentownosc zainwestowanego kapitalu czy rentownosc uzyskanego
      przychodu - to drugie dla twojego wniosku nie ma znaczenia, mam nadzieje, ze
      rozumiesz i mowimy na temat
      po drugie: rentownosc zainwestowanego kapitalu po uwzglednieniu kosztow
      robocizny rolnika czy przed - jesli po, tzn. ze rolnik dostal zaplate za prace
      i krzywda mu sie nie dzieje. Przed amortyzacja czy po - jesli po tzn. na
      poziomie gotowkowym jego zwrot moze byc nawet z kilkanascie procent - to nie
      jest zle i pozwala na obsluge pewnego zadluzenia. jesli przed robocizna i przed
      amortyzacja, to znaczy, ze zbankrutuje - niech zbankrutuje - moze ktos bedzie w
      stanie gospodarowac z lepszym zwrotem niz on. niestety on nie zbankrutuje bo
      nie splaci kredytow i w ten sposob jego straty na gospodarowaniu pokryja banki.
      po trzecie: Saphard na 7% to jest mniej niz ja dostaje w swoim banku (czyli
      mniej niz koszt pieniadza pozyskanego ode mnie), albo rzad pozycza z rynku -
      ostatnia 2latka zdaje sie na 7.5%(czyli polski rzad finansujac Saphard musialby
      pokrywac ok. 7% kosztow finansowania zakladajac zerowe ryzyko takicj kredytow).
      Koszty pieniadza w UE sa nizsze niz te jakie dostaje ja albo placi rzad, ale
      jak wiesz, UE moze dac pieniadze rzadowi na 7.5% zamiast dawac rolnikowi na 7%
      wiec traci. To tak po chlopsku - ekonomia.

Krotko, mam nadzieje, ze zrozumiales - rolnik dostaje tzw. darmowy obiad,
      podarunek, cos za nic bo jest rolnikiem i panstwo i UE sie o niego troszczy, o
      polska zywnosc i jego dzieci - bo odsetki subsydiowane sa podarunkiem, takim
      samym jak dofinansowywanie zywienia dzieci w szkolach, odprawy dla gornikow,
      gwarancje dla nowej stoczni w szczecinie i finansowanie rolniczych rent. jesli
      dostaje sie cos za darmo, to sie mowi dziekuje. darcie mordy, ze mi sie nalezy
      wiecej jest prostactwem. jesli dalbys zebrakowi pieniadz, a on uznal cie za
      swinie bo za malo, co bys zrobil drogi polikliniku?
      • poliklinik Dlugi wywod nie na temat 21.08.02, 11:33
        Gość portalu: kszatek napisał(a):

> poliklinik, niestety na ekonomii nie wszyscy sie znaja ale kazdy zabiera
        glos,
        > siejac glupote, tak jak ty to czynisz - podz wiec dziecie - poducze cie
        > troszke, a ty kontynuuj we wlasnym zakresie. powinna byc swoboda wyrazania
        > pogladu, aby byla konstruktywna ludzie musza wiedziec o czym mowia...
        >
        > po pierwsze: rentownosc zainwestowanego kapitalu czy rentownosc uzyskanego
        > przychodu - to drugie dla twojego wniosku nie ma znaczenia, mam nadzieje, ze
        > rozumiesz i mowimy na temat
        > po drugie: rentownosc zainwestowanego kapitalu po uwzglednieniu kosztow
        > robocizny rolnika czy przed - jesli po, tzn. ze rolnik dostal zaplate za
        prace
        > i krzywda mu sie nie dzieje. Przed amortyzacja czy po - jesli po tzn. na
        > poziomie gotowkowym jego zwrot moze byc nawet z kilkanascie procent - to nie
        > jest zle i pozwala na obsluge pewnego zadluzenia. jesli przed robocizna i
        przed
        >
        > amortyzacja, to znaczy, ze zbankrutuje - niech zbankrutuje - moze ktos bedzie
        w
        >
        > stanie gospodarowac z lepszym zwrotem niz on. niestety on nie zbankrutuje bo
        > nie splaci kredytow i w ten sposob jego straty na gospodarowaniu pokryja
        banki.
        >
        > po trzecie: Saphard na 7% to jest mniej niz ja dostaje w swoim banku (czyli
        > mniej niz koszt pieniadza pozyskanego ode mnie), albo rzad pozycza z rynku -
        > ostatnia 2latka zdaje sie na 7.5%(czyli polski rzad finansujac Saphard
        musialby
        >
        > pokrywac ok. 7% kosztow finansowania zakladajac zerowe ryzyko takicj
        kredytow).
        >
        > Koszty pieniadza w UE sa nizsze niz te jakie dostaje ja albo placi rzad, ale
        > jak wiesz, UE moze dac pieniadze rzadowi na 7.5% zamiast dawac rolnikowi na
        7%
        > wiec traci. To tak po chlopsku - ekonomia.
        >
        > Krotko, mam nadzieje, ze zrozumiales - rolnik dostaje tzw. darmowy obiad,
        > podarunek, cos za nic bo jest rolnikiem i panstwo i UE sie o niego troszczy,
        o
        > polska zywnosc i jego dzieci - bo odsetki subsydiowane sa podarunkiem, takim
        > samym jak dofinansowywanie zywienia dzieci w szkolach, odprawy dla gornikow,
        > gwarancje dla nowej stoczni w szczecinie i finansowanie rolniczych rent.
        jesli
        > dostaje sie cos za darmo, to sie mowi dziekuje. darcie mordy, ze mi sie
        nalezy
        > wiecej jest prostactwem. jesli dalbys zebrakowi pieniadz, a on uznal cie za
        > swinie bo za malo, co bys zrobil drogi polikliniku?

Opowiedziany tu dowcip jest nie na miejscu.
        Może trochę powagi.

Skąd rolnik weźmie 7 złotych by zapłacić odsetki,
        gdy zarobi nie więcej niż 3 zł.?

Przy - niesłusznym zresztą - założeniu,
        że w ogóle będzie miał pieniądze na zwrot raty kapitału
        zainwestowanego w środki trwałe -
        przecież nie będzie zwracał kapitału w częściach traktora czy kombajnu.

Głupim zaś jest ten, kto mniema,
        że SAPARD ma na celu pomoc, a nie zniszczenie
        polskiego rolnictwa.
        Jak zresztą każdy unijny program tzw. pomocowy.
        • Gość: kszatek Re: Dlugi wywod nie na temat IP: 5.2.* / 199.43.13.* 21.08.02, 11:46
          niestety poliklinik jestes kompletnym ekonomicznym tepakiem i odrzucasz pomocna
          reke chetna do oswiecenia twojego ciemnego lba - jesli rolnik, tak jak piszesz,
          potrzebuje 100 zl kredytu dla wyprodukowania pszenicy o wartosci 100 zl, bo
          chyba stad sie wezma 7 zl odsetek i 3 zl zysku wg stop jakie podales, to zaden
          program pomocowy mu nie pomoze.
          chcialbym zeby ktos moze z doswiadczeniem pedagogicznym mnie wspomogl w tej
          edukacyjnej akcji poliklinika, bo glupota, ktora szerzy sprawia, ze ludzie
          czuja sie wykorzystani
          • poliklinik Wniosek ze słowotoku, który był nie na temat. 21.08.02, 12:11
            A zatem doszliśmy do punktu wyjścia.
            SAPARD ma na celu wyłącznie całkowite zniszczenie polskiego rolnictwa.

I żaden oszołom zakochany w UE tego nie jest w stanie ukryć czy zagadać.
            Rzucanie obelg - zamiast rzeczowych argumentów - też nie zamaże tej prawdy.

Każdy bezkrytyczny euroentuzjasta, który ukrywa niewygodną część prawdy o UE
            jest naiwnym, gdy mniema, że ta niewygodna prawda o UE nie ujawni się nigdy.

Nie bądź naiwny kszatek. Przyjmij prawdę taką jaką jest.

Gość portalu: kszatek napisała:

> niestety poliklinik jestes kompletnym ekonomicznym tepakiem i odrzucasz
            pomocna
            >
            > reke chetna do oswiecenia twojego ciemnego lba - jesli rolnik, tak jak
            piszesz,
            >
            > potrzebuje 100 zl kredytu dla wyprodukowania pszenicy o wartosci 100 zl, bo
            > chyba stad sie wezma 7 zl odsetek i 3 zl zysku wg stop jakie podales, to
            zaden
            > program pomocowy mu nie pomoze.
            > chcialbym zeby ktos moze z doswiadczeniem pedagogicznym mnie wspomogl w tej
            > edukacyjnej akcji poliklinika, bo glupota, ktora szerzy sprawia, ze ludzie
            > czuja sie wykorzystani

• Gość: kszatek Re: Wniosek ze słowotoku, który był nie na temat. IP: 5.2.* / 199.43.13.* 21.08.02, 12:32
              ok, poliklinik, teraz rozumiem, SAPHARD jest po to zeby zniszczyc polskie
              rolnictwo. a ja glupi myslalem, ze to chodzi o to ze 7% jest za wysokie.
              ale, czyz polscy rolnicy nie sa idiotami dajac sie wciagnac w te 'diabelska
              pulapke', idac na lep zabojczo wysokiej stopy procentowej.
              a moze stopa procentowa i zla intencja tych kredytow nie jest dla nich wazna bo
              i tak nie maja w planach ich zwracac.

jesli chodzi o euroentuzjazm, to jest on u mnie umiarkowany. natomiast jest u
              mnie ogromna niechec do tej rasy wiecznie pazernego chlopstwa, ktore w tym
              kraju nie placi niemalze zadnych podatkow, ma za ochrone zdrowia i jakies tam
              renty za 1/5 tego co ludzie w miescie, oraz subsydiowana prace i subsydiowany
              majatek i wszystko to traktuje jak nalezne jak psu kosc bo jest naszym
              karmicielem, a powinni dostac wiecej. ja chcialbym, zeby ci karmiciele sie w
              koncu ode mnie od... - sam sobie wybiore karmiciela
              • Gość: snajper Re: Wniosek ze słowotoku, który był nie na temat. IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* 21.08.02, 15:10

> ok, poliklinik, teraz rozumiem, SAPHARD jest po to zeby zniszczyc polskie
                > rolnictwo. a ja glupi myslalem, ze to chodzi o to ze 7% jest za wysokie.
                > ale, czyz polscy rolnicy nie sa idiotami dajac sie wciagnac w te 'diabelska
                > pulapke', idac na lep zabojczo wysokiej stopy procentowej.
                > a moze stopa procentowa i zla intencja tych kredytow nie jest dla nich wazna
                > bo i tak nie maja w planach ich zwracac.
                >
                > jesli chodzi o euroentuzjazm, to jest on u mnie umiarkowany. natomiast jest u
                > mnie ogromna niechec do tej rasy wiecznie pazernego chlopstwa, ktore w tym
                > kraju nie placi niemalze zadnych podatkow, ma za ochrone zdrowia i jakies tam
                > renty za 1/5 tego co ludzie w miescie, oraz subsydiowana prace i subsydiowany
                > majatek i wszystko to traktuje jak nalezne jak psu kosc bo jest naszym
                > karmicielem, a powinni dostac wiecej. ja chcialbym, zeby ci karmiciele sie w
                > koncu ode mnie od... - sam sobie wybiore karmiciela

Zapomniałeś napisać, że jako jedyni mają zagwarantowany zbyt swoich produktów.
                Bo czy jakaś Agencja za rządowe pieniądze wykupiła samochody, które
                wyprodukowało Daewoo, a nie mogło sprzedać ? Czy na samochody są jakieś ceny
                minimalne znacznie wyższe od cen światowych ? A rolnik uważa, że cokolwiek
                wyprodukuje, to OBOWIĄZKIEM państwa jest to od niego kupić. Co państwo (czyli
                my) z tym zrobi, to go już nie obchodzi. Może spalić, w morzu zatopić lub do
                Afryki wysłać (płacąc z naszych podatków za transport).

Poliklinik nie chce dla rolników tanich kredytów. On chce dla rolników żywej
                gotówki do łapy. Aby rolniik mógł leżeć do góry brzuchem i nic nie robić. Bo
                polskiemu rolnikowi nic się nie opłaca. Tylko ciekawe, że jak przyjedzie taki
                Holender, to jemu się, cholera, opłaca !!! Dlatego nie wolno sprzedawać ziemi
                cudzoziemcom !!! smile))

Pozdrawiam.
                • Gość: kszatek Re: Wniosek ze słowotoku, który był nie na temat. IP: 5.2.* / 199.43.14.* 21.08.02, 15:53
                  Prawda - zapomnialem o obowiazkowym skupie po cenie maksymalnie mozliwej
                  (perelka).
                  Ale nie dziwi cie to uparte trwanie w glupocie naszegom kolegi Poliklinika -
                  przeciez to szkoda czasu na trwanie w takim rozgoraczkowanym uniesieniu wbrew
                  logice... pozdrawiam
                  G
                  • poliklinik Nie spamujcie gdy nie wiecie oczym jest ten wątek. 21.08.02, 16:56

> Prawda - zapomnialem o obowiazkowym skupie po cenie maksymalnie mozliwej
                    > (perelka).
                    > Ale nie dziwi cie to uparte trwanie w glupocie naszegom kolegi Poliklinika -
                    > przeciez to szkoda czasu na trwanie w takim rozgoraczkowanym uniesieniu wbrew
                    > logice... pozdrawiam
                    > G

Nie na temat wątku.
                    Po co spamujecie, skoro nie macie nic do powiedzenia na temat wątku?
                    • Gość: kszatek Re: Nie spamujcie gdy nie wiecie oczym jest ten w IP: 5.2.* / 199.43.14.* 21.08.02, 17:18
                      Poliklinik, rozumiemy o czym jest ten watek - o twojej niecheci do UE, ktora
                      wyrasta z troski o przyszlosc rolnictwa (albo o milosci do rolnika jako twojego
                      sojusznika w sprzeciwie wobec UE). Niestety, szkodzisz sprawie rolnika jak masa
                      innych podobnych ci nieukow-frustratow glownie dlatego, ze ewidentnie brak ci
                      minimalnej wiedzy ekonomicznej zeby zrozumiec co korzystne a co nie dla
                      polskiego rolnika
                      • poliklinik Re: Nie spamujcie gdy nie wiecie oczym jest ten w 29.08.02, 15:36
                        No to powiedz o wielce uczony fanatyku programu SAPARD.

W jaki sposób oddasz 7 zł tytułem odsetek, jeśli zarobisz 3 złote z kapitału,
                        który dostałeś jako pożyczkę.

A w jaki sposób zwrócisz kapitał, jeśli masz go w drogach, wodociągach i
                        narzędziach pracy?

A teraz wyzywaj tych, którzy cię pytają od nieuków a wielce uczony fanatyczny
                        zwolenniku pomocowych programów UE.

Jak nie wiesz, to wyzywasz.
                        Jak dasz 7 zł, gdy masz tylko 3?
                        No jak ? No jak?
                        Wyzywaj dalej o wielki znawco wszystkiego. Wyzywaj.

A ja ci odpowiem wprost: spotkamy się przy urnie w dniu referendum.

> Poliklinik, rozumiemy o czym jest ten watek - o twojej niecheci do UE, ktora
                        > wyrasta z troski o przyszlosc rolnictwa (albo o milosci do rolnika jako
                        twojego
                        >
                        > sojusznika w sprzeciwie wobec UE). Niestety, szkodzisz sprawie rolnika jak
                        masa
                        >
                        > innych podobnych ci nieukow-frustratow glownie dlatego, ze ewidentnie brak ci
                        > minimalnej wiedzy ekonomicznej zeby zrozumiec co korzystne a co nie dla
                        > polskiego rolnika
                  • Gość: snajper Re: Wniosek ze słowotoku, który był nie na temat. IP: *.acn.waw.pl 22.08.02, 00:49

> Prawda - zapomnialem o obowiazkowym skupie po cenie maksymalnie mozliwej
                    > (perelka).
                    > Ale nie dziwi cie to uparte trwanie w glupocie naszegom kolegi Poliklinika -
                    > przeciez to szkoda czasu na trwanie w takim rozgoraczkowanym uniesieniu wbrew
                    > logice... pozdrawiam
                    > G

Nie, nie dziwi. Znam tego typu ludzi. Oni nie myslą. Oni czytają i
                    bezkrytycznie przyswajają (oczywiście jedynie w pewnym stopniu). Jesli
                    akceptują źródło, to wszystko co z niego pochodzi zostanie przez nich
                    zaakceptowane. Jedyne co mozna od nich otrzymać, to cytaty. Czasem jeszcze
                    przetworzone z powodu niezrozumienia. Czasem z taką pewnością siebie formułują
                    sądy wołające o pomstę do nieba, całkowicie bzdurne. Coś w rodzaju pierwszego
                    postu w tym wątku.

Pozdrawiam.

PS. To co napisałem wyżej nie dotyczy jedynie słuchaczy RM i czytelników ND.
                    Takich >wyznawców< mozna znaleźć w każdej opcji. Choć rzeczywiście w kręgu
                    RM/ND jest ich spora nadreprezentacja. wink))
                    • poliklinik Re: Wniosek ze słowotoku, który był nie na temat. 29.08.02, 15:46
                      Nie chodzi o typ ludzi.
                      Chodzi o to jak dasz bankowi 7 zł., gdy masz tylko 3 zł.

Jeśli nie wiesz, a utrzymujesz, że źle zadaję pytanie,
                      to spadaj po skuter.

Gość portalu: snajper napisał(a):

> Gość portalu: kszatek napisał(a):
                      >
                      > > Prawda - zapomnialem o obowiazkowym skupie po cenie maksymalnie mozliwej
                      > > (perelka).
                      > > Ale nie dziwi cie to uparte trwanie w glupocie naszegom kolegi Poliklinika
                      > -
                      > > przeciez to szkoda czasu na trwanie w takim rozgoraczkowanym uniesieniu wb
                      > rew
                      > > logice... pozdrawiam
                      > > G
                      >
                      > Nie, nie dziwi. Znam tego typu ludzi. Oni nie myslą. Oni czytają i
                      > bezkrytycznie przyswajają (oczywiście jedynie w pewnym stopniu). Jesli
                      > akceptują źródło, to wszystko co z niego pochodzi zostanie przez nich
                      > zaakceptowane. Jedyne co mozna od nich otrzymać, to cytaty. Czasem jeszcze
                      > przetworzone z powodu niezrozumienia. Czasem z taką pewnością siebie
                      formułują
                      > sądy wołające o pomstę do nieba, całkowicie bzdurne. Coś w rodzaju pierwszego
                      > postu w tym wątku.
                      >
                      > Pozdrawiam.
                      >
                      > PS. To co napisałem wyżej nie dotyczy jedynie słuchaczy RM i czytelników ND.
                      > Takich >wyznawców< mozna znaleźć w każdej opcji. Choć rzeczywiście w kręg
                      > u
                      > RM/ND jest ich spora nadreprezentacja. wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka