Dodaj do ulubionych

Jeśli SLD wygra to czy będą zwolnienia grupowe?

IP: 217.67.195.* 18.09.01, 15:49
Pracuję jako księgowa w spółce prywatnej. Wczoraj doznałam szoku : przyszedł do
mnie szef i powiedział "Pani Igo jak to jest,że skoro zarabiam 80tys na ręke
dostaję ok.45?" Tłumaczyłam mu , że płaci 40% podatku, wszystkie fundusze,
składki itd. razem potrąca mu się co miesiąc ponad 30tys. On o tym wie i pyta
się mnie jak będą kształtowały się podatki po wyborach. Jeśli wygra SLD to bez
zmian, albo i podwyższą, jeśli inni, to może obniżą. Nakazał mi wyliczyć ile
brutto musiałby mieć żeby na ręke brać 65tys. Wyszło ponad 100tys. Od
października taką będzie miał pensję, ale firma nic nie straci bo kazał zwolnić
kadrowej 15 osób które zarabiały łącznie te 20-25 tys różnicy. Do mnie
przyszedł i powiedział : "reszcie się dowali roboty, chcieli socjalizmu to go
mają, ja swoje muszę wziąć a 40% nie będę płacił". Na prawdę cieszę się , że
nie padło na mnie ale co będzie po wyborach przecież ONI wszyscy tak właśnie
liczą i myślą. Czy nie można ustanowić podatku liniowego?
Obserwuj wątek
    • Gość: karol bedze bezrobocie IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 18.09.01, 16:47
      Ja już tak dawno zrobiłem.
      Jeśli podniosą podatki to dalej będziemy zwalniać i dokładać roboty innym.
      Aż może ktoś zrozumie iż wysokie podatki i zusy = bezrobocie.
      • tyu Re: przy TAKICH bossach - będze bezrobocie! 18.09.01, 19:43
        Gość portalu: karol napisał(a):

> Ja już tak dawno zrobiłem.
        > Jeśli podniosą podatki to dalej będziemy zwalniać i dokładać roboty innym.
        > Aż może ktoś zrozumie iż wysokie podatki i zusy = bezrobocie.

I w ten sposób dojdziecie do "sprawiedliwości społecznej": możliwość dokładania
        roboty innym kiedyś się skończy - człowiek nie jest z żelaza. Chcecie zarabiać za
        innych - tych, których wywaliliście? To sami róbcie za nich. A jeśli ktoś wyrzuca
        pracowników tylko dlatego, że sam ich kosztem chce zarobić więcej, a nie dlatego,
        że pracownik więcej firmę kosztuje, niż jej daje, to znaczy, że wciąż ta firma
        działa niegospodarnie, że są przerosty płacowe (płaca szefa, oczywiście). Z tego,
        co wiem, SLD wcale nie zamierza podwyższyć podatków od FIRM, przeciwnie. Od
        dochodów indywidualnych - niech zostanie, jak jest. Przy PRAWDZIWEJ konkurencji
        taki szef, jak opisany przez Igę nie utrzymałby się - musiałby zatrudnić ludzi
        potrafiących pracę wykonać DOBRZE, a sam byłby zadowolony, że W OGÓLE zarabia, a
        firma ma zyski. To, że rozumuje tak, jak opisała Iga, świadczy o tym, że nasza
        gospodarka wciąż jest chora. Nie z winy SLD.

• Gość: vivi aleś głupi Tyu IP: *.biaman.pl 18.09.01, 20:48
          1. Jest takie coś jak ekonomia.
          2. Zbuduj swoją firmę, stosuj swoje czerwone poglądy i zobaczymy co będzie .A
          od innych ludzi się ODPIERDOL czerwona durna, nieuczona świnio !
          • Gość: karol Re: aleś głupi Tyu IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.09.01, 13:57
            spokojnie vivi o to chodzi żeby wyprowadzić z równowagi, Te bełkoty Tyu
            wyglądają na głebokie przemyslenia ale sa jak dziennik TV w latach 70 tych.
            Głupi się nabierze, mądry oleje.....
        • Gość: karol Re: przy TAKICH bossach - będze bezrobocie! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.09.01, 09:39
          Tyu napisał:
          I w ten sposób dojdziecie do "sprawiedliwości społecznej": możliwość dokładania
          roboty innym kiedyś się skończy - człowiek nie jest z żelaza. Chcecie zarabiać
          za
          innych - tych, których wywaliliście? To sami róbcie za nich. A jeśli ktoś
          wyrzuca
          pracowników tylko dlatego, że sam ich kosztem chce zarobić więcej, a nie
          dlatego,
          że pracownik więcej firmę kosztuje, niż jej daje, to znaczy, że wciąż ta firma
          działa niegospodarnie, że są przerosty płacowe (płaca szefa, oczywiście). Z
          tego,
          co wiem, SLD wcale nie zamierza podwyższyć podatków od FIRM, przeciwnie. Od
          dochodów indywidualnych - niech zostanie, jak jest. Przy PRAWDZIWEJ konkurencji
          taki szef, jak opisany przez Igę nie utrzymałby się - musiałby zatrudnić ludzi
          potrafiących pracę wykonać DOBRZE, a sam byłby zadowolony, że W OGÓLE zarabia,
          a
          firma ma zyski. To, że rozumuje tak, jak opisała Iga, świadczy o tym, że nasza
          gospodarka wciąż jest chora. Nie z winy SLD.

Jasne że nie zwiny SLD, z winy związków zawodowych SLD,AWS i takich co
          opowiadaja takie frazesy jak wyżej. Na całym świecie (normalnym) podczas
          kryzysu zaczyna się od zwolnień pracowników (najbardziej widoczny efekt
          reorganizacji i woda na młyn takich myslicieli jak TY).
          Każdy kto zostaje obarczony wiekszą pracą dostaje wieksze wynagrodzenie, ludzi
          zastepuje się maszynami, komputerami bo to sie bardziej opłaca. Poczekaj aż
          największe polskie banki wprowadzą normalne systemy informatyczne - na ulicy
          wyladuje kilkanaście tys. ludzi. Z czyjej winy?
          • tyu Przy TAKICH bossach - będze bezrobocie! Do Karola, nie vivi 21.09.01, 18:15

> Jasne że nie zwiny SLD, z winy związków zawodowych SLD,AWS i takich co
            > opowiadaja takie frazesy jak wyżej. Na całym świecie (normalnym) podczas
            > kryzysu zaczyna się od zwolnień pracowników (najbardziej widoczny efekt
            > reorganizacji i woda na młyn takich myslicieli jak TY).
            > Każdy kto zostaje obarczony wiekszą pracą dostaje wieksze wynagrodzenie, ludzi
            > zastepuje się maszynami, komputerami bo to sie bardziej opłaca. Poczekaj aż
            > największe polskie banki wprowadzą normalne systemy informatyczne - na ulicy
            > wyladuje kilkanaście tys. ludzi. Z czyjej winy?

Z chamami w rodzaju vivi dyskutował nie będę, ale Ty starasz się argumentować, a
            nie obrażać. Zatem -już odpowiadam.
            To, że podczas kryzysu zwalnia się pracowników jest koniecznością. Nie ma pracy -
            nie ma płacy. To samo postęp techniczny, gdy mniejsza liczba pracowników będzie w
            stanie wykonać tę samą pracę, co wcześniej - większa. Tylko, że to się ma nijak
            do tego, co pisała autorka wątku. Boss CHCIAŁ UTRZYMAĆ SWĄ PENSJĘ, a nie -
            ratować wydajność, czy płynność finansową firmy. Jego działania - tak, jak
            zostały opisane - nie mają nic wspólnego z gospodarnością. I tylko o to mi
            chodziło.

• Gość: karol Re: Przy TAKICH bossach - będze bezrobocie! Do Karola, nie vivi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 19:27
              > Boss CHCIAŁ UTRZYMAĆ SWĄ PENSJĘ, a nie -
              ratować wydajność, czy płynność finansową firmy. Jego działania - tak, jak
              zostały opisane - nie mają nic wspólnego z gospodarnością. I tylko o to mi
              chodziło.

1. boss pracuje, buduje firmę, zap...ale poto aby mieć to ile chce - na ile
              firma jest mu to w stanie zapewnić, a nie po to by dać prace itp. Takie są
              zasady i cel firm prywatnych. Państwo jest od tego by pogodzić (prawem,
              ustawami) oba cele. Jak BOSS przestanie zarabiać to wyprzeda wszystko, ludzi
              wywali a sam będzie żył z odsetek lub coś podobnego. Znam xxxx BOSÓW i ani
              jednego, który, na dłuzszą metę, bedzie "ciągnął" firmę tylko dla słusznie
              społecznych celów - jeżeli już to z przyzwyczajenia lub z rozpędu, ale to
              zawsze źle się kończy, źle także dla pracowników którzy odchodzą z firmy z
              kilkoma wypłatami w plecy.....
              FIRMY PRYWATNE NIE SĄ OD ZAPEWNIANIA BEZPIECZEŃSTWA SOCJALNEGO !!!!!!!!!!!!!

• tyu Re: Przy TAKICH bossach - będze bezrobocie! Do Karola, nie vivi 21.09.01, 20:02

> > Boss CHCIAŁ UTRZYMAĆ SWĄ PENSJĘ, a nie -
                > ratować wydajność, czy płynność finansową firmy. Jego działania - tak, jak
                > zostały opisane - nie mają nic wspólnego z gospodarnością. I tylko o to mi
                > chodziło.
                >
                > 1. boss pracuje, buduje firmę, zap...ale poto aby mieć to ile chce - na ile
                > firma jest mu to w stanie zapewnić, a nie po to by dać prace itp. Takie są
                > zasady i cel firm prywatnych. Państwo jest od tego by pogodzić (prawem,
                > ustawami) oba cele. Jak BOSS przestanie zarabiać to wyprzeda wszystko, ludzi
                > wywali a sam będzie żył z odsetek lub coś podobnego. Znam xxxx BOSÓW i ani
                > jednego, który, na dłuzszą metę, bedzie "ciągnął" firmę tylko dla słusznie
                > społecznych celów - jeżeli już to z przyzwyczajenia lub z rozpędu, ale to
                > zawsze źle się kończy, źle także dla pracowników którzy odchodzą z firmy z
                > kilkoma wypłatami w plecy.....
                > FIRMY PRYWATNE NIE SĄ OD ZAPEWNIANIA BEZPIECZEŃSTWA SOCJALNEGO !!!!!!!!!!!!!

...ależ wiem, wiem!
                Tylko, że boss opisany przez Ciebie, to boss - właściciel firmy "Kogucik". Tu
                chapnąć, tam się obłowić - i uciec. Czy tak buduje się firmę z prestiżem, na
                dziesięciolecia? Budując TAKĄ firmę - nie szuka się łatwych zysków, czy szmalu
                dla bossa na dziś. Buduje się WIARYGODNOŚĆ firmy - prawda? Wywalając dobrych
                pracowników po to, by - firmę zarzynając - samemu pozarabiać trochę dłużej, a
                potem się zobaczy - osiąga się skutki odwrotne, tak dla wiarygodności firmy, jak
                i dla wiarygodności samego bossa - prawda?

• Gość: vivi a Ty Tyu co zbudowałeś IP: *.biaman.pl 23.09.01, 17:42
                  >ależ wiem, wiem!
                  >Tylko, że boss opisany przez Ciebie, to boss - właściciel firmy "Kogucik". Tu
                  >chapnąć, tam się obłowić - i uciec. Czy tak buduje się firmę z prestiżem, na
                  >dziesięciolecia? Budując TAKĄ firmę - nie szuka się łatwych zysków, czy szmalu
                  >dla bossa na dziś. Buduje się WIARYGODNOŚĆ firmy - prawda? Wywalając dobrych
                  >pracowników po to, by - firmę zarzynając - samemu pozarabiać trochę dłużej, a
                  >potem się zobaczy - osiąga się skutki odwrotne, tak dla wiarygodności firmy,
                  >jak
                  >i dla wiarygodności samego bossa - prawda?

A ty co zbudowałeś? Ilu ludziom dałeś pracę! Z wypocin wynika że jesteś BOSSem
                  ideałem, opowiedz misiaczku GDZIE ta firma działa ! Jak masz jaja to odpowiesz
                  i jak to prawda to będę w każdym zdaniu wielbił imię Twoje na forum.
                  Pieprzyć socjalistyczne farmazony to każdy czerwony bez doktoratu potrafi.
                  CO ZBUDOWAŁEŚ ŻYCIU TYU?
                • Gość: karol Re: Przy TAKICH bossach - będze bezrobocie! Do Karola, nie vivi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 24.09.01, 11:10
                  > ...ależ wiem, wiem!
                  > Tylko, że boss opisany przez Ciebie, to boss - właściciel firmy "Kogucik". Tu
                  > chapnąć, tam się obłowić - i uciec. Czy tak buduje się firmę z prestiżem, na
                  > dziesięciolecia? Budując TAKĄ firmę - nie szuka się łatwych zysków, czy szmalu
                  > dla bossa na dziś. Buduje się WIARYGODNOŚĆ firmy - prawda? Wywalając dobrych
                  > pracowników po to, by - firmę zarzynając - samemu pozarabiać trochę dłużej, a
                  > potem się zobaczy - osiąga się skutki odwrotne, tak dla wiarygodności firmy, ja
                  > k
                  > i dla wiarygodności samego bossa - prawda?
                  >

Teoria, teoria....

1. nie wiem co BOSS zrobi z firmą i uważam że to jego sprawa, nie rozumiem tylko
                  po co ma uciekać (w tym celowali biznesmeni SLD np. Sekuła, i koledzy posłow SLD
                  np. ART-B koledzy agenta Dziewulskiego)
                  2.Firmę wiarygodną buduje się inaczej! Przykład : Tepsa i banki juz niedługo
                  zredukują armię ludzi i uwierz mi to wpłynie pozytywnie na ich wizerunek i
                  wartość. Zarobki zarządu wzronły/wzrosną o kilkaset procent, czy to też są
                  koguciki ?
                  3. Mogę się założyć że firma BOSSA będzie żyła długo i szczęsliwie, chyba że
                  zamiast podstawowej dziłalności zajmie się wprowadzaniem w życie teorii "by Tyu".
                  4. Nikt tu w wątku nie stwierdził że wywalono dobrych pracowników i proszę nie
                  odchodz tak daleko od sedna. Nikt normalny nie pozbywa się ludzi, którzy
                  zarabiają dla niego pieniądze, zwłaszcza duże.

pozdrawiam i polecam po doktoracie dobrego MBA gdzieś na zachodzie, dobry to taki
                  gdzie wykładowcy są praktykami z przygtowaniem pedagogicznym a nie po "polskiej
                  drodze" czyli: mgr, asystent, dr, prof..... i w życiu nie widzieli praktyki na
                  oczy , no chyba że w radzie nadzorczej.

• Gość: Chaladia Re: Jeśli SLD wygra to czy będą zwolnienia grupowe? IP: 212.69.73.* 18.09.01, 20:55
      A mój pracodawca nie czekając na wybory zaczął zwalniać.
      Widac ufa OBOP-owi...
      A tak naprawdę - pracuję w budownictwie. Bryndza jest, ale największa wśród
      architektów. Z tego wniosek, że nie ma nowych projektów (w sensie inwestycji).
      Za pare miesięcy to samo przyjdzie na firmy wykonawcze, stal i cementownie z
      betonowniami, potem przemysł materiałów wykończeniowych itd. Do firanek, AGD i
      mebi na końcu.
      Proces inwstycyjny w Polsce to prawie cztery lata. Zatem zwolnienia w
      budownictwie przynajmniej obciążą rząd (zapewne) SLD, ale to jest skutek rządów
      AWS/UW.
      Nieważne, kto jak zamierza głosować - za te ostatnie cztery lata zapłacimy
      wszystcy, zapewne za wyjątkiem tych, co się suto obłowili...
      • Gość: vivi masz rację z tym że bedzie to szybciej... IP: *.biaman.pl 18.09.01, 21:16
        masz rację z tym że bedzie to szybciej...
        Jesli dołążą podwyżkę VAT, większe podatki doch, podatek importowy to wszystko
        poleci jak domino już niedługo....AWS i SLD to wszystko związki zawodowe,
        dawały robolom świętą, świadczenia, zasiłki uczyniły z pracownika towar
        luksusowy i tak drogi że przestaje firmom starczać na ich utrzymanie .
        Wszystkie przywileje obróciły się przeciwko pracobiorcom i TYKO ZWIĄZKOM
        ZAWODOWYM i z lewa i z prawa MOGA ONI PODZIĘKOWAĆ ZA BEZROBOCIE !
        I nie czepiajcie się zarządów firm - misja firmy zarabiać i zdobywać rynek a
        nie walczyć z bezrobociem.

ps
        Poczytaj o sprawiedliwości społecznej wg Tylu - głupota ludzka nie ma granic.
        • Gość: Chaladia Re: tylko powód muślę, że jest inny IP: 212.69.73.* 19.09.01, 19:46
          To nie jest tak, przynajmniej w budownictwie.
          Pracownik budowlany jest relatywnie tani i nie bardzo widzę w firmach
          budowlanych działalność związkową. To raczej typowe dla kopalni, hut i stoczni.
          Duży procent ludzi na budowach jest w ogóle gastarbeiterami, często na czarno.
          Brak popytu na mieszkania wynikł z ogromnego rozwarcia nożyc zasobów
          finansowych: Jest grupa bogatych, zapewne to mniej niż 100 000 rodzin na cały
          kraj, może nawet mniej. Oni już mieszkania i domy wybudowali. Mało kto chce
          mieć daw domy, trzy to ewenement. A wynająć coś trudno. Natomiast w ciągu
          ostatnich czterech lat spadła liczba rodzin, które wielkim wysiłkiem byłoby
          stać na rozpoczęcie budowy małego mieszkania lub domku. Ci ludzie z trudem
          wiążą koniec z końcem, nie mają perspektyw i trudno nakłonić ich do ryzykownej
          inwestycji. Stąd te tysiące pustostanów, bankrutujący developerzy i wkrótce
          zapewne bankrutujące firmy budowlane. Za nimi pójdą cementownie, huty,
          kamieniołomy, cegielnie, etc.
          Nie mam pewności, że SLD podoła zadaniu i zdąży odwrócić ten trend przed
          wyborami 2005. Jak im się uda, to wlezę pblicznie pod stół i odszczekam.
          • Gość: karol Re: tylko powód muślę, że jest inny IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 20.09.01, 16:48
            jak coś to zrób mi trochę miejsca pod stołem....
    • Gość: xxx Re: Jeśli SLD wygra to czy będą zwolnienia grupowe? IP: *.calixo.net 18.09.01, 21:26
      zakomunikuj swojemu szefowi ze po wyborach panstwo bedzie sie
      blizej przygladac takim szefom jak twoj,sa inne metody kontrolowania
      jego wynagrodzen.Jezeli niebedzie mu sie to podobac moze zamknac ta
      swoja firme,panstwo nie zbankrutuje,w to miejsce powstanie wiele
      innych lepszych firm
      • Gość: vivi Re: Jeśli SLD wygra to czy będą zwolnienia grupowe? IP: *.biaman.pl 18.09.01, 21:31
        Powiedz mu, że przyjdzie komisja robotniczo - chłopska i....... wstretnego
        wyzyskiwacza.
    • Gość: sowa Re: Jeśli SLD wygra to czy będą zwolnienia grupowe? IP: 213.77.30.* 19.09.01, 08:59
      Gość portalu: Iga napisał(a):

> Pracuję jako księgowa w spółce prywatnej. Wczoraj doznałam szoku : przyszedł do
      >
      > mnie szef i powiedział "Pani Igo jak to jest,że skoro zarabiam 80tys na ręke
      > dostaję ok.45?" Tłumaczyłam mu , że płaci 40% podatku, wszystkie fundusze,
      > składki itd. razem potrąca mu się co miesiąc ponad 30tys. On o tym wie i pyta
      > się mnie jak będą kształtowały się podatki po wyborach. Jeśli wygra SLD to bez
      > zmian, albo i podwyższą, jeśli inni, to może obniżą. Nakazał mi wyliczyć ile
      > brutto musiałby mieć żeby na ręke brać 65tys. Wyszło ponad 100tys. Od
      > października taką będzie miał pensję, ale firma nic nie straci bo kazał zwolnić
      >
      > kadrowej 15 osób które zarabiały łącznie te 20-25 tys różnicy. Do mnie
      > przyszedł i powiedział : "reszcie się dowali roboty, chcieli socjalizmu to go
      > mają, ja swoje muszę wziąć a 40% nie będę płacił". Na prawdę cieszę się , że
      > nie padło na mnie ale co będzie po wyborach przecież ONI wszyscy tak właśnie
      > liczą i myślą. Czy nie można ustanowić podatku liniowego?

Takich Panow zarabiających takie kwoty już po prostu nie będzie. Będą się musieli
      podzielić z biedniejszymi.
      • Gość: karol Re: Jeśli SLD wygra to czy będą zwolnienia grupowe? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.09.01, 09:32
        Tak, takich panów nie będzie! Wstrętne chamy zarabiają, pracują, myślą, płacą
        podatki a biedny, leniwy, lewicowy lewus musi na to patrzeć, zgroza !
        Wzywamy do rewolucji !!!!!!!!!!
        11 w 10-cio stopniowej skali głupoty !
        • Gość: bykk Re: do Karola IP: *.chello.pl 19.09.01, 11:36
          masz rację,to właśnie jest TO!
          jak ONI wrócą,to wszystko wróci do "normalności"!
          Znaczy sekretarze i inni(czyli działacze) będą zarabiali "normalnie",a zwykli
          zjadacze chleba...
          pozdrawiam
          • Gość: Konster Re: do Karola IP: 62.87.254.* 19.09.01, 14:03
            Jedna rzecz mnie tylko dziwi w waszych wypowiedziach, stwierdzenie że było
            normalnie a teraz bedzie nienormalnie. Jeżeli to co działo sie przez ostanie 4
            lata było "normalne" to ja wolę nieokreśloną nienormalność. Przecież w Polsce
            rządziła formacja norodowo-chrześcijańsko-ploretariacko-bolszewicka, a wy się
            boicie lewicy liberalnej. Cały medialny lęk pochodzi z najbardziej zagrożonych
            środowisk, którym obetnie się dostęp do państwowej kasy i firm skarbu państwa,
            czyli "sprzedawcom odpustów".
            Zbyt długie pozostawanie przy władzy demoralizuje, dlatego w demokracji
            istnieje coś takiego jak wybory, które bezwzględnie potrafią odciąć daną
            formacje od władzy i pieniędzy. Poglady polityczne można mieć różne, chronić
            trzeba jednak mechanizmy demokracji, one dają nadzieję na przyszłość.
            Jeżeli będą zwolnienia grupowe w Kasach Chorych i innch tego rodzaju miejsc
            pracy, to jestem za.

Konster
            • Gość: karol Re: do Karola IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.09.01, 14:11
              Nie mówiłem że przez ostatnie lata było normalnie !
              4 lata władzy zwiazków zawodowych to równia pochyła dla gospodarki.
              Im jest gorzej tym większe polowania na bogatych.... popatrz jak się lewusy
              odgrazają.
        • Gość: sowa Re: Jeśli SLD wygra to czy będą zwolnienia grupowe? IP: 213.77.30.* 19.09.01, 14:11

> Tak, takich panów nie będzie! Wstrętne chamy zarabiają, pracują, myślą, płacą
          > podatki a biedny, leniwy, lewicowy lewus musi na to patrzeć, zgroza !
          > Wzywamy do rewolucji !!!!!!!!!!
          > 11 w 10-cio stopniowej skali głupoty !

Lewicowy lewus? To co Ty teraz robisz w pracy? Tylko nie mów mi, że ciężko
          pracujesz.

• Gość: karol mam przerwę w przerwie na przerwę w nic nie robieniu IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.09.01, 14:21
            mam przerwę w przerwie na przerwę w nic nie robieniu. Zgodnie z ustaleniami
            kodeksu pracy i naszych zwiazków zawodowych. Pracuję 45 minut dziennie reszta
            to przerwy i kolegia związkowe na których ustalamy wymagania wobec pracodawcy i
            piszemy podania o podwyżkę
            • civic_vtec Re: mam przerwę w przerwie na przerwę w nic nie robieniu 21.09.01, 20:19

> mam przerwę w przerwie na przerwę w nic nie robieniu. Zgodnie z ustaleniami
              > kodeksu pracy i naszych zwiazków zawodowych. Pracuję 45 minut dziennie reszta
              > to przerwy i kolegia związkowe na których ustalamy wymagania wobec pracodawcy i
              > piszemy podania o podwyżkę

A takze:

> Jeśli podniosą podatki to dalej będziemy zwalniać i dokładać roboty innym.

Popadasz kolego w schizofrenię lub założyłeś Zw.Zaw.Boss&Co.

Rozumiem, że stołka i portfela można bronić w każdy sposób. Liczy się przede
              wszystkim skuteczność. Stary Machiavel się kłania.
    • Gość: orange Re: Jeśli SLD wygra to czy będą zwolnienia grupowe? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.01, 15:29

Problem w tym, że żaden z polityków nie ma rozsądnych pomysłów jak posprzątać
      ten burdel. Platforma ma pozornie racjonalny program, ale niedosłyszałem co
      mają zamiar zrobić z podatkami pośrednimi, państwowymi monopolami, armią
      urzędników, samorządowców, kolesi w spółkach skarbu państwa, etc. Już czują się
      komfortowo w fotelach opozycji, będą brali niezłe pensje, a po wyborach
      samorządowych znajdą się posadki dla kumpli i wtedy zaśpiewają inaczej. Przez
      cztery lata jej posłowie spłodzili potworkowate "reformy": emerytalną i
      samorządową - duże koszty, efekt żaden (bogiem a prawdą - większość posłów
      przyłożyła do tego rękę). System podatkowy powinien balansować między
      możliwością finansowania opieki społecznej, zdrowotnej i podstawowych funkcji
      państwa, a możliwością rozwoju gospodarczego. Niestety, większość dochodów
      pożera mafia polityków i ich chore pomysły, Miller pewnie zarżnie kurczaka do
      końca.
      Można obniżyć podatki nawet i do 5%, tylko kto opłaci wojsko do walki na
      ulicach?

pozdrawiam
    • Gość: Leszek Spoko, bedziemy zwalniać tylko przeciwników !!! IP: *.*.*.* 19.09.01, 15:38
    • Gość: Iga NOVUM IP: 217.67.195.* 19.09.01, 16:58
      Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Ja jestem finansistką i dla mnie to problem
      matematyczny, a nie polityczny. Bezrobocie wzrośnie, a na pewno nie zmaleje.
      Jest jeszcze coś : od tego tygodnia pracuję nad nowym prtojektem szef,
      stwierdził, że nie zamierza płacić 28% podatku od firm postanowił przenieść
      spółkę do offshor'u. Zaproponoowałam Węgry, bo blisko i i płaci się tam tylko
      3% podatku. Bardzo proste. W mojej firmie planowany zysk brutto na ten rok to
      182 mln dolarów - policzcie sobie jaka to będzie oszczędność w podatku;jakies
      46 mln USD na czysto. Te 46 mln to pieniądze zabrane budżetowi państwa, jedyne
      pocieszenie,że będziemy musieli tam kogoś zatrudnić, ale i tak będą to pewnie
      Węgrzy. Pytanie ile będzie takich firm? Dlaczego my nie możemy być offshorem?
    • Gość: Iga NOVUM IP: 217.67.195.* 19.09.01, 17:05
      Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Ja jestem finansistką i dla mnie to problem
      matematyczny, a nie polityczny. Przy obecnych podatkach bezrobocie raczej
      wzrośnie, a na pewno nie zmaleje. Jest jeszcze coś : od tego tygodnia pracuję
      nad nowym projektem - szef stwierdził, że nie zamierza dłużej płacić 28%
      podatku od firm, postanowił przenieść spółkę do offshor'u. Zaproponoowałam
      Węgry, bo blisko i i płaci się tam tylko 3% podatku. Bardzo proste. W mojej
      firmie planowany zysk brutto na ten rok to 182 mln dolarów - policzcie sobie
      jaka to będzie oszczędność w podatku;jakies 46 mln USD na czysto. Te 46 mln to
      pieniądze zabrane budżetowi państwa, jedyne pocieszenie,że będziemy musieli tam
      kogoś zatrudnić, ale i tak będą to pewnie Węgrzy. Pytanie ile będzie takich
      firm? Dlaczego my nie możemy być offshorem?
      • Gość: bykk do Igi IP: *.chello.pl 19.09.01, 23:02
      • Gość: karol Re: NOVUM IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 20.09.01, 09:41
        Jeśli to prawda (kwoty) co piszesz to powinni Ciebie zwolnić za to że jeszcze
        nie jesteście w raju podatkowym. Nie wydaje mi się abyś pisała prawdę sad
        • Gość: Iga Re: NOVUM IP: 217.67.195.* 20.09.01, 11:54
          Chyba jesteś wspólnikiem mojego szefa smile Podobne zyski notujemy dopiero od
          kilku lat, firma jest spora zatrudnia ok 400 osób w całym kraju, wcześniej
          unkaliśmy płacenia podatków na różne inne sposoby (amortyzacja, ulgi,
          przenoszenie należności itd.) Z tego co wiem, na Węgrzech ustawa o firmach
          offshore weszła dopiero w zeszłym roku. O zmianie siedziby decydują wspólnicy
          nie księgowi.
          Ja jestem tylko małą szarą myszką...
          • Gość: karol do igi IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 20.09.01, 13:23
            jak szara myszka ma dobre pomysły to dostaje premie i awans smile)))
            życzę dobrych pomysłów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka