Dodaj do ulubionych

Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony

14.09.05, 19:53
Najpierw Jaruzelski, potem Cimoszka, teraz przewoznik.
Z pozdrowieniami dla Adama.

Wybory szefa IPN - Przewoźnik wykluczony

IAR, pi 14-09-2005, ostatnia aktualizacja 14-09-2005 17:19

Kolegium Instytutu Pamięci Narodowej nie dopuściło do kolejnego etapu konkursu
na szefa IPN Andrzeja Przewoźnika. Kolegium podjęło taką decyzję po zapoznaniu
się z odpowiedziami na pytanie skierowane do archiwów: IPN, ABW, Agencji
Wywiadu i Wojskowych Służb Informacyjnych

W drugim etapie o stanowisko szefa IPN będzie rywalizować 9 kandydatów:
Krzysztof Borowiak, Janusz Krupski, Andrzej Krzysztof Kunert, Janusz Kurtyka,
Bolesław Orłowski, Jan Pięta, Mariusz Węgrzyn, Piotr Woyciechowski i Wiesław
Zajączkowski.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2916057.html
Obserwuj wątek
    • v_2 Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 14.09.05, 19:55
      Hej ex komuchy uważajcie na pocałunki śmierci p. Adama. To jest taka Jego
      wyrafinowana zemsta na was za wszystkie doznane krzywdy...
      • v_2 Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 14.09.05, 19:57
        A tak przy okazji, co sądzicie o tym?
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2914942.html
        • rycho7 ale podly ten Michnik 14.09.05, 20:16
          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2914942.html
          """"Do Adama Michnika dotarły informacje wskazujące na to, że niektórzy
          pracownicy IPN lub inne osoby, które zapoznały się z materiałami z podsłuchu czy
          weszły w ich posiadanie, zamierzają wykorzystać je w swoich publikacjach lub
          publicznych wypowiedziach."""

Nie da sie pobawic Helgoidom. Zabawki im z piaskownicy zabiera.
          • patience Kazdy telefon ma 2 konce, Rychu;)/nt 14.09.05, 20:19

• patience PS. NIE BOJE SIE ADASIA 14.09.05, 20:34
              STRACIL MOC.
            • rycho7 podsluchiwany telefon ma 3 konce 14.09.05, 21:07
              Jestes tendencyjnie malo spostrzegawcza.

A ochrona prywatnosci podcierasz sie.
        • patience Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 14.09.05, 20:18
          Adas zaczyna sobie przypominac... co kiedys mowil?

wink
          • v_2 Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 14.09.05, 20:56
            I do kogo...
        • jaceq Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 14.09.05, 22:29

v_2 napisał:
          > A tak przy okazji, co sądzicie o tym?
          > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2914942.html

To jest pismo procesowe. Brzmi jak ostateczne wezwanie do zapłaty. Z takim
          pismem Pan Michnik jakby co spokojnie posadzi np. Pana Macierewicza, gdyby ew.
          ktoś Mu zechciał te materiały opylić, a ten je opublikował. Zrobi Mu sprawę
          karną z oskarżenia prywatnego. I całkiem jak najsłuszniej. Z Pana Antoniego
          odszkodowań za bardzo nie pociągnie, a to ponieważ Pan Antoni, jako jeden z
          nielicznych, na polityce się nie dorobił.

• patience Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 14.09.05, 22:32
            Ja moge opublikowac, no problem.
            • jaceq A MASZ???? 14.09.05, 22:42

No to będę posyłał paczki do miejsca odosobnienia...
              • patience Re: A MASZ???? 14.09.05, 22:49
                Grozby Adasia sa bez pokrycia.
                • jaceq To ja już jednak zacznę szykować te paczki.. 14.09.05, 23:10

..albowiem chętnie się, prawem drania, dowiem, co tam w telefonach szumiało.
                  • patience Re: To ja już jednak zacznę szykować te paczki.. 14.09.05, 23:11
                    na razie czekamy na ciag dalszywink)
                    • jaceq Re: To ja już jednak zacznę szykować te paczki.. 14.09.05, 23:23

> na razie czekamy na ciag dalszywink)

Hm, ciąg dalszy. Gdybym miał przewidywać, to sądzę, że w końcu te "taśmy
                      prawdy" trafią do jakiegoś kamikadze, który je opublikuje; może do Pana Antka
                      ("wzrok dziki, suknia plugawa"), może do Pana Bronka a może nawet i do
                      Ciebie wink)). A wtedy Pan Adaś skorzysta ze swojego prawa, jakie zyskał
                      oznaczając swój teren (jak to mają w zwyczaju pieski i kotki). A ja się z boku,
                      siedząc wygodnie w fotelu, będę przyglądał wink

Ale prorok to ze mnie raczej średnio skuteczny.
                    • jaceq Dodać zapomniałem... 14.09.05, 23:25

...że jedno jeszcze skojarzenie mam: pamiętna "rozmowa Wałęsy z bratem".
                      • patience Re: Dodać zapomniałem... 14.09.05, 23:30
                        Jakby to powiedziec. Tasmy sa rzeczywiscie, a na tych tasmach sa pierdoly.
                        Glownmie dlatego, ze podsluchiwani wiedzieli ze sa posdsluchiwani i
                        komunikoiwali sie inaczej. Adas ma peeerdolca.
                        • zupagrzybowa z nagran MSW 14.09.05, 23:40
                          "W tym serze sa bardzo bardzo duze dziury"
                          AdamMichnik 17.03.1970 godz 18:23 z nagran MSW

wink
                          • zupagrzybowa z nagran MSW cdn 15.09.05, 00:05

"W tym serze sa bardzo bardzo duze dziury,dlllaczego az takie DUZE"
                            AdamMichnik 11.04.1970 godz 18:45 z nagran MSW

========================================================
                            "Komunista czy faszysta ja w tym serze jako glista"witKCy

• v_2 Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 14.09.05, 22:51
            Czego wstydzi się znienawidzony onegdaj przez reżim dysydent? Tego, że czasmi
            gadał o przysłowiowych d..ach, tego, że przeklinał, tego, że nie wszystkie
            rozmowy dotyczyły walki z reżimem? Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie
            będzie publikował Jego intymnych zwierzeń. A materiały z podsłuchu stanowią (po
            przygotowaniu takim aby nie narażały Jego prywatności ) wapaniały materiał
            historyczny i dowodowy. Chyba, że podobnie jak Cimoszko po przejrzeniu swoich
            giełdowych wyczynów ma coś do ukrycia. Pytanie brzmi: co Adam M. chce ukryć,
            czego sie wstydzi???
      • patience Za to ten - nagrodzony pnensja 10 tys/miesiecznie 15.09.05, 11:00
        PRAWO Zwalczał opozycję w latach 70., ale - jak twierdzi - niezbyt chętnie
        Nocuń zostanie w prokuraturze

Minister sprawiedliwości nie wycofa się z nominacji Wiesława Nocunia na
        prokuratora Prokuratury Krajowej.

Wczoraj "Rz" ujawniła, że nazwisko prokuratora Nocunia widnieje na nakazach
        rewizji w mieszkaniach krakowskich opozycjonistów z lat 70. W ciągu ostatnich
        kilkunastu lat jego nazwisko pojawia się głównie przy okazji zmanipulowanych
        śledztw (m.in. przeciwko biznesmenowi Romanowi Klusce czy byłemu posłowi Janowi
        Pamule).

Mimo to minister sprawiedliwości Andrzej Kalwas mianował Nocunia na stanowisko w
        Prokuraturze Krajowej, z olbrzymią, dożywotnią pensją 10 tys. zł.

Byli opozycjoniści z kręgu Studenckiego Komitetu Solidarności uważają tę
        nominację za skandal. -To człowiek usłużny wobec każdej władzy - ocenia Andrzej
        Mietkowski, dziennikarz, były działacz SKS.

- Nie mogę dopuścić do tego, by politykę kadrową w Ministerstwie Sprawiedliwości
        i prokuraturze prowadziły media czy też politycy poprzez media - powiedział
        wczoraj Kalwas PAP. - Nie zamierzam cofać decyzji ani badać spraw, o których
        prasa pisze.

Minister przewiduje dla Nocunia w Prokuraturze Krajowej stanowisko w pionie
        obsługującym Trybunał Konstytucyjny. - Pan Nocuń jest wybitnym fachowcem w
        dziedzinie prawa konstytucyjnego - uważa Kalwas.

Wczoraj Nocuń wydał oświadczenie, w którym opisuje siebie jako Konrada
        Wallenroda. Napisał m.in., że nigdy nie był dyspozycyjnym prokuratorem.
        Twierdzi, że w latach 70. działał w bliżej nieokreślonej grupie "wewnętrznej
        opozycji" w krakowskiej prokuraturze (z informacji "Rz" wynika, że w tym czasie
        był w PZPR).

Nocuń przeczy sam sobie. Dwa dni temu w rozmowie z "Rz" opowiadał, że dzięki
        liberalnemu systemowi w latach 70. on - jako prokurator - nie musiał nikogo
        aresztować. Wczoraj oświadczył, że zarządzając rewizje i rekwirującwydawnictwa
        drugiego obiegu, "przeciwstawiał się alternatywie, jaką były aresztowania i
        procesy sądowe". Dwa dni temu twierdził kategorycznie, że nie miał kontaktów z
        SB. Wczoraj napisał, że SB naciskała go, by nie oddawał zarekwirowanej bibuły.

Nocuń podkreśla, że w 1980 r. odmówił aresztowania opozycyjnego działacza
        Wojciecha Sikory: "Wśród gratulujących mi wówczas odwagi był prokurator Zbigniew
        Wassermann, mówiąc, że katolickie pismo "Le Croix" opisało mnie, podając
        personalia, jako dzielnego prokuratora w komunistycznej prokuraturze".

Wojciech Sikora, pytany przez "Rz", nie przypomina sobie bohaterstwa Wiesława
        Nocunia.
        WOJCIECH CIEŚLA

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050915/kraj/kraj_a_8.html
        • patience Re: Za to ten - nagrodzony pnensja 10 tys/miesiec 15.09.05, 11:34
          Komentarz rysunkowy Henryka Sawki

www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050915/publicystyka_a_8-1.F.jpg
    • wikul Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 14.09.05, 23:14
      A co do tego ma Przewoźnik ?
      • rycho7 ze cos na niego jest w tajnych materialach 15.09.05, 08:37
        wikul napisał:

> A co do tego ma Przewoźnik ?

NIe wiadomo co ale czlowieka u.ebac mozna.
    • patience PS. 14.09.05, 23:32
      To by bylo smieszne gdyby na przyklad adas mnie wsadzil do pudla za to, ze wiele
      lat temu nadal przez telefon sensacyjna wiadomosc ze idzie do sklepu po kapuste.
      • rycho7 a to bys publikowala? 15.09.05, 09:22
        patience napisała:

> To by bylo smieszne gdyby na przyklad adas mnie wsadzil do pudla za to, ze wiel
        > e
        > lat temu nadal przez telefon sensacyjna wiadomosc ze idzie do sklepu po kapuste

Nie sadze abys taki rzeczy z podsluchow publikowala. Raczej bys cos wyssala z
        palca a on nie mialby sie jak bronic. Calosci podsluchow by nie opublikowal.
        Szkoda jego pieniedzy. Wychodzi z Ciebie cala podlosc. Twoje musi byc na gorze.
        Wdepczesz wroga w bloto. Cimoszka stwierdzil, ze szambonurkow lepiej omijac
        szerokim lukiem. Ja to wiem od dawna.
        • patience A dobrze sie czujesz Rychu? 15.09.05, 09:54
          co to mialo byc? Ty bys to.. Ty bys tamto! Ale ty podla! Konfabulujesz rozmaite
          podle czyny u bliznich a potem im mowisz ales podly? Heheh
          • rycho7 niezdrowym 15.09.05, 13:24
            Gdy Cie Helgus czytam to mnie na wymioty bierze.

To jak to w koncu ma byc? Opublikujesz te podsluchy czy nie? Tak jasno abym nie
            konfabulowal.
    • danutki Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 15.09.05, 08:55
      Patience

który na liście "do odstrzału" jest Michnik?
      masz dojście do tej listy?
      • v_2 Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 15.09.05, 09:06
        Chyba blisko sądząc po nerwowych ruchach, które wykonuje...
      • patience Re: Kolejny Czlowiek Honoru odstrzelony 15.09.05, 09:58
        > który na liście "do odstrzału" jest Michnik?
        > masz dojście do tej listy?

O liscie nie wiem. Ale mam dojscie do wydan online Gazety Wyborczej, ktora od
        czasu do czasu publikuje z imienia i nazwiska kto Czlowiek honoru, a kto Motloch
        Rynsztokowy.
    • patience Rzepa o Przewozniku 15.09.05, 10:54
      Dyskwalifikacja Przewoźnika

Kolegium IPN wykluczyło Andrzeja Przewoźnika z walki o fotel prezesa tej instytucji.

Decyzja Kolegium Instytutu Pamięci Narodowej zapadła na podstawie przepisu
      ustawy dyskwalifikującego kandydata, wobec którego w archiwach jest choćby
      najmniejsza informacja o jego możliwych związkach z tajnymi służbami PRL.
      Zastrzeżenia wobec Przewoźnika pojawiły się po opublikowaniu przez "Rz" notatki
      kaprala SB sugerującej związki historyka z tą służbą. Funkcjonariusz potem
      zaprzeczył, jakoby Przewoźnik był jego agentem. On sam zaś złożył wniosek o
      autolustrację.

Notatka kaprala jednak pochodziła z października 1990 r., zaś w konkursie na
      szefa IPN bierze się pod uwagę dokumenty, które powstały do lipca 1990 r. Szef
      Kolegium IPN Stanisław Radoń nie ujawnił, czy były też inne materiały o
      Przewoźniku. On sam był nieuchwytny. Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowano
      natomiast: Janusza Krupskiego, Andrzeja K. Kunerta, Janusza Kurtykę, Bolesława
      Orłowskiego, Jana Piętę, Mariusza Węgrzyna, Piotra Woyciechowskiego oraz
      Wiesława Zajączkowskiego.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050915/kraj/kraj_a_6.html
      • rycho7 no to sad kaze powtorzyc 15.09.05, 13:28
        patience napisała:

> Notatka kaprala jednak pochodziła z października 1990 r., zaś w konkursie na
        > szefa IPN bierze się pod uwagę dokumenty, które powstały do lipca 1990 r.

Rada = sad kapturowy - ulubiony Helgusi.
    • patience hehe 20.09.05, 02:02
      Czy Platforma podtrzymuje propozycję pełnego otwarcia akt dawnych służb
      specjalnych będących dziś w IPN? Propozycja ta wywołała sprzeciw nawet polityków
      PiS, którzy ostrzegają, że rozmaite plotki gromadzone przez esbeków mogą po
      latach skrzywdzić ludzi już wcześniej prześladowanych przez służby PRL. Adam
      Michnik zagroził wystąpieniem na drogę sądową przeciwko tym, którzy będą
      upubliczniali jego rozmowy podsłuchiwane kiedyś przez esbeków.

- Żaden materiał operacyjny SB nie zmieni mojej najwyższej oceny, jeśli idzie o
      przeszłość i dokonania Adama Michnika. Problem polega na tym, że akta bezpieki,
      w tym materiały z podsłuchu, nie są tajne dla wszystkich. Są dziesiątki, a może
      setki osób, które znają te akta i nimi manipulują. Gdy akta będą dostępne, nikt
      nie zrobi z nich broni przeciwko państwu polskiemu i naszym obywatelom.

Będzie to jednak brutalna ingerencja w czyjeś prywatne życie, prywatne rozmowy,
      które po latach mogą mieć zupełnie inny kontekst.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2924287.html?as=2&ias=3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka