Dodaj do ulubionych

MFW chce wyższych podatków w USA

23.09.05, 22:14
MFW apeluje o podwyższenie podatków w USA

Międzynarodowy Fundusz Walutowy zalecił USA, żeby podniosły podatki w celu szybszego wyeliminowania deficytu budżetowego, niebezpiecznego – jak podkreślono – dla całej światowej gospodarki.

MFW poradził to administracji prezydenta George’a Busha w raporcie „World Economic Outlook”, opublikowanym przed rozpoczynającą się w czasie weekendu doroczną jesienną konferencją Funduszu i Banku Światowego.

Na konferencji tej ministrowie finansów i prezesi banków centralnych krajów członkowskich mają się naradzać jak uchronić gospodarkę świata przed skutkami rekordowej podwyżki cen ropy naftowej. Inny istotny temat to umorzenie długów najbiedniejszych krajów wobec Banku Światowego.

Zalecenie MFW w sprawie sposobu eliminacji deficytu całkowicie kłóci się z polityką Busha i zdominowanego przez Republikanów Kongresu. Uchwalili oni znaczne obniżki podatków – korzystne przede wszystkim dla najzamożniejszych Amerykanów – i zapowiadają dalsze.

Administracja zapewniła, że mimo ogromnych kosztów huraganu Katrina – szacowanych na około 200 miliardów dolarów – osiągnięty zostanie wcześniej wytyczony cel zredukowania deficytu o połowę do 2010 r. Deficyt budżetu USA w tym roku podatkowym, kończącym się 30 września, ma się zmniejszyć – jak się przewiduje – do 333 miliardów dolarów. Ekonomiści ostrzegają jednak, że koszty odbudowy po Katrinie, a także wojny w Iraku, mogą znowu go powiększyć do rekordowych rozmiarów w roku przyszłym.

W swoim raporcie MFW wezwał USA do całkowitej likwidacji deficytu do 2010 r. za pomocą podwyżek podatków.

Administracja i Kongres zamierzają równoważyć budżet głównie przez cięcia wydatków rządowych. Proponuje się m.in. odłożenie planu pokrycia kosztów leków na receptę z funduszu ubezpieczeń zdrowotnych Medicare (dla emerytów) i rezygnację z dopiero co ogłoszonego planu wypraw na Księżyc i Marsa.

Piotr Szumlewicz
Obserwuj wątek
    • oleg3 Czy rady MFW dawane Polsce też wywołują Wasz 23.09.05, 22:20
      entuzjazm ?

Czy socyalista może powoływać się na opinię tych krwiopijców z MFW? Czy jednak
      antyamerykanizm przedkładacie nad lewicowość?
      • v.ci Re: Czy rady MFW dawane Polsce też wywołują Wasz 24.09.05, 10:41
        oleg3 napisał:

> entuzjazm ?
        >
        > Czy socyalista może powoływać się na opinię tych krwiopijców z MFW? Czy jednak
        > antyamerykanizm przedkładacie nad lewicowość?
        >

Czy jeśli Balcerowicz wyglądając dziś za okno stwierdzi , że mamy piękną pogodę , to powinienem temu zaprzeczyć ?

MFW ma w tej sprawie rację . Powtarzam PORAZ KOLEJNY , że nie jestem żadnym amerykofobem . To , że krytykuję buszystów jeszcze o tym nie świadczy . To tylko Wam łatwiej jest jest postrzegać mnie w tak uproszczony sposób . Dziecinnie uproszczony .

ŻYCZĘ DOBRZE Amerykanom , dlatego nie chcę żeby ich rekordowy deficyt budżetowy się pogłębiał , co zresztą potencjalnie może mieć katastrofalne skutki dla całego świata .

• oleg3 Re: Czy rady MFW dawane Polsce też wywołują Wasz 24.09.05, 18:24
          Międzynarodowy Fundusz Walutowy popiera ideę wprowadzenia w Polsce podatku
          liniowego. Zdaniem Funduszu mogłoby to, podobnie jak w innych krajach Europy
          Środkowo-Wschodniej, przyspieszyć wzrost gospodarczy i ograniczyć bezrobocie.

Według Susan Schadler, szefowej misji Międzynarodowego Funduszu Walutowego,
          reforma finansów publicznych i uproszczenie podatków to jedne z najważniejszych
          zadań stojących przed polskimi władzami.(...)

W komunikacie z wczorajszej konferencji Schadler znalazło się
          stwierdzenie: "Popieramy dyskusje w sprawie jednolitej stawki podatku od osób
          fizycznych i prawnych oraz podatku od wartości dodanej VAT".(...)

Ujednolicenie stawek w Polsce wpłynie korzystnie na wzrost gospodarczy i
          inwestycje oraz przyczyni się do spadku bezrobocia. Ale do zmian w podatkach
          należy podchodzić ostrożnie, stawki muszą zostać ustalone na takim poziomie, by
          nie ograniczały wpływów budżetowych. Ewentualna reforma powinna chronić główny
          cel polityki fiskalnej, jakim jest obniżenie deficytu budżetowego. Powołując
          się na doświadczenia innych krajów, MFW nakłania polskie władze do przyjęcia
          pakietu ustaw o "odpowiedzialności fiskalnej". Ich wprowadzenie ograniczyłoby
          możliwość manipulowania przy kolejnych budżetach oraz zmniejszyło wpływ cyklu
          wyborczego na politykę gospodarczą. Jedną z propozycji jest przyjęcie przepisów
          zobowiązujących do przygotowywania - oprócz budżetu na następny rok - projekcji
          budżetowych na kolejne trzy lata.

Schadler dała jasno do zrozumienia, że MFW liczy na konkretne działania nowego
          rządu.(...)

[żródło]Rzeczpospolita
    • po.nas.wykonczy raczej zabija biednych, niz odbiora zlodziejom 23.09.05, 22:50
    • piq Tow. CtrlC, CtrlV. Coś za trudno tak coś od siebie 23.09.05, 23:18
      ...napisać, co, towarzyszu? Dobra, to na początek zamiast kopiować z jakichś
      debili w necie, spróbujcie przepisywać z trudem, wysuwając dla dodania sobie
      materii (w ducha wszak nie wierzycie) jęzor, jakichś klasyków marksizmu-
      leninizmu. Dobre i to, bo wszak musimy zwalczać wtórny analfabetyzm.
      • v.ci Jesteś NUDNY, pig 24.09.05, 10:48
        Ciągle te same zarzuty . Czy uważasz , że ja nie mam innych zajęć oprócz pisania na forum ? Może kiedyś faktycznie więcej pisałem , ale wyobraż sobie , że poza pisaniem chodzę też np. do pracy ( jestem tam czesto po 12 godzin i w tym czasie nie hulam po internecie ) , na zakupy , czytam ksiązki , gazety, ogladamm TV , słucham muzyki , chodzę do kina , teatru , wyjeżdzam na urlop itp. itd.

1,5 roku temu się ożeniłem . Mam młodziutką żonę . Jej również muszę poświęcać swój czas ...

• piq Gratulacje 24.09.05, 21:06
          Nie wiedziałem, że się ożeniłeś. Najlepsze życzenia dla ciebie i twojej Żony
          składa twój nieprzejednany przeciwnik ideowy piq, szczere, choć spóźnione.
          Vivant, cresceant, floreant!!!
          Co nie znaczy, że nie będę się starał sprowadzić cię na prawidłową, prawą
          stronę drogi.
          A skoro nie masz czasu, to raczej napisz czasem coś własnego, a dobrze (jeśli
          to możliwe) przemyślanego, zamiast kopiować tego przymuła Szumlewicza i innych
          orłów intelektu przez pstrykanie kombinacji klawiszy.
          I nie głosuj na eselde.
    • fryda12 eee tam, to raczej twoja v.c. dzialka 24.09.05, 20:27
      MWF to taka etatystyczna, kryptosocjalistyczna Miedzynarodowka, ktora wraz z
      Bankiem Swiatowym i podobnymi instytucjami coraz bardziej zmierza ku ustaleniu
      swiatowego, centralnie zarzadzanego Megakolchozu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka