Dodaj do ulubionych

Wielki sukces Skandynawii

09.12.05, 14:26
Wysokie loty trzmiela

Trzecia droga
Z dala od światowych sporów o kontynentalny i anglosaski model gospodarczy
Skandynawia obala kolejne stereotypy. Choćby taki, że rozbudowany system
opieki społecznej hamuje rozwój gospodarczy.

Thomas Fuller, Ivar Ekman
Minister finansów Szwecji Per Nuder mówi, że często go zaczepiają inni
europejscy politycy, którzy chcą poznać sekret sukcesu gospodarczego jego
kraju. – Jak to się dzieje, że trzmiel lata? – pytają.

Światowe Forum Ekonomiczne zalicza Finlandię, Szwecję, Danię i Norwegię do
sześciu najbardziej konkurencyjnych gospodarek świata. Kraje te wypadają
również znakomicie w niemal wszystkich międzynarodowych statystykach
dotyczących standardów życia, edukacji czy opieki społecznej. Skandynawia ma
wzrost gospodarczy wyższy od średniej europejskiej i, co szczególnie
niezwykłe w przypadku państw o tak rozbudowanym sektorze publicznym,
wszystkie kraje regionu mogą się pochwalić nadwyżką budżetową.

Pełna wersja artykułu dostępna w aktualnym wydaniu "Forum" nr 49 na s. 18
Obserwuj wątek
    • aurora.we.mgle to proste - skandynawski egalitryzm 09.12.05, 15:46
      jest odpowiedzialny za ich sukces. tam nie marnuje sie zadnego czlowieka, a w
      dzikim lib-kapitalizmie (USA, Polska) marnuje sie ich ponad polowe. W Polsce
      paru mafiozow u zlobu wladzy lub z nia zwiazanych okrada caly narod.
      • zupagrzybowa Skandynawia Utopia Swiata...;))) 09.12.05, 16:39
        hehe...dla kazdego wink

pozdrowki
        • v.ci Dlaczego "utopia" ? 09.12.05, 16:41
          zupagrzybowa napisała:

> hehe...dla kazdego wink
          >
          > pozdrowki
      • v.ci USA a Skandynawia 09.12.05, 16:40
        Dług publiczny w % PKB w 2004 r. i miejsce w świecie w tej kategorii :

34 USA 65.00 %
        54 Sweden 51.60 %
        58 Finland 46.80 %
        66 Denmark 42.50 %
        75 Iceland 35.90 %
        77 Norway 33.10 %
      • jaceq Skandynawski Egalitryzm 18.12.05, 01:16

to jest ideał. Niestety, kraje skandynawskie znajdują się dopiero na etapie
        półegalitryzmu.
    • patience Re: Skandynawia a Rosja 09.12.05, 16:46
      inosmi.ru/forum/themes/viewthread?thread=1492&lastpage=yes#104932

wink
    • v_2 Re: Wielki sukces Skandynawii 09.12.05, 16:53
      Raje są różne... poczytaj i to:

Dlaczego Szwed nie lubi lekarzy

W Szwecji sytuacja pacjenta nie jest różowa. Prasa systematycznie publikuje
      alarmujące artykuły o chorych, którzy czekają w kolejkach nie tylko do lekarza
      pierwszego kontaktu, ale i na zabiegi ratujące życie. W Sztokholmie zdarza się,
      że chorzy na raka czekają na zabieg nawet kilka miesięcy. Długo czeka się też
      na wszczepienie by-passów, nie wspominając o standardowym już kilkumiesięcznym
      oczekiwaniu na operację stawu biodrowego (to dlatego premier Göran Persson
      zrobił taką operację prywatnie, choć stoi na czele partii, która sprzeciwia się
      prywatyzacji służby zdrowia).

Służba zdrowia jest teoretycznie bezpłatna, ale za wizytę u dentysty płaci się,
      i to dużo, bo ubezpieczenie pokrywa tylko 30 proc. kosztów leczenia. Statystyki
      mówią, że co wymagający leczenia nie ma pieniędzy na dentystę. Santesson
      oskarżającym go o dumping związkom mówi, że to właśnie zwykłych związkowców nie
      stać na dentystę, a on stara się jedynie tę sytuację zmienić. "Nie słyszałem,
      żeby związki narzekały, że Ikea produkuje swoje meble w krajach Europy
      Wschodniej. Dzięki Ikei przeciętny związkowiec może ładnie urządzić mieszkanie.
      Teraz ja chcę mu umożliwić pójście do dentysty" - napisał w "Dagens Nyheter".

Medycyna turystyczna

Długie kolejki do lekarza i horrendalne ceny wizyt u stomatologa sprawiły, że w
      Szwecji, podobnie jak w kilku innych krajach Europy Zachodniej, prężnie rozwija
      się tzw. turystyka medyczna. W internecie można znaleźć wyczerpujące informacje
      na temat wycieczek "dentystycznych" do Polski, Estonii, Finlandii, na Litwę,
      Węgry i do Hiszpanii.

Fragment artykułu z GW...
      • zupagrzybowa Plamy na Sloncu tez sa...;)))) 09.12.05, 18:00
        no i konwergencja...a utopie to tylko stan umyslu wink
        • merrigold w USA zwykla plomba kosztuje 1000$ i nie ma sie 09.12.05, 22:59
          na to zazwyczaj ubezpieczenia. na wizyty do lekarzy tez czeka sie miesiacami, a
          poniewaz sa dziesiatki milionow ludzi nieubezpieczonych, ktorzy zapychaja
          pogotowia, to ubezpueczony czlowiek np. po zawale moze umrzec w poczekalni
          pogotowia, bo nie ma dla niego lozka. Skandynawia bije caly swiat na wszystkie
          glowy pod kazdym wzgledem oprocz pogodysmile
          • club66 Re: w USA zwykla plomba kosztuje 1000$ i nie ma s 09.12.05, 23:02
            Ile???
            • merrigold Re: w USA zwykla plomba kosztuje 1000$ i nie ma s 09.12.05, 23:28
              co ile?
              • club66 Re: w USA zwykla plomba kosztuje 1000$ i nie ma s 09.12.05, 23:35
                Ta zwykla plomba, gdyz wlasnie wrocilem od dentysty.
                • merrigold Re: w USA zwykla plomba kosztuje 1000$ i nie ma s 10.12.05, 02:03
                  przeciez pisze, ze ok. 1000$. Oni ja zwykle rozkladaja na 3 strony, kazda po
                  330$ lub 2 strony po 500$. Ceny moga sie nieco roznic geograficznie lub w
                  zaleznosci od jakosci dentysty. Moj liczy sobie wlasnie 1000$. Nie slyszalam o
                  dentyscie, ktory bralby mniej niz 700$ za plombe. To sa zlodziejskei ceny, tak
                  jak zlodziejskie sa ceny na wszystkie uslugi medyczne w USA.
                  • club66 Re: w USA zwykla plomba kosztuje 1000$ i nie ma s 10.12.05, 04:02
                    Jak to sie utarlo juz mowic; przezorny zawsze ubezpieczony. Kazdy moze wykupic
                    ubezpieczenie dentystyczne a wybor mozliwosci jest niezliczony. Za jedyne
                    dodatkowe $32 miesiecznie w moim ubezpieczeniu zdrowotnym wraz z zona i dwojka
                    dzieci mamy ubezpieczenie na dentyste. Ubezpieczenie pokrywa minimum 50%
                    leczenia u dentysty, w tym nie placimy m.in. za przeglad, przeswietlenie i
                    czyszczenie. Czyscic uzebienie u dentysty powinno sie dwa razy do roku a kazda
                    taka wizyta to minimum $75. Latwo mozesz wyliczyc, ze koszty ubezpieczenia
                    zwracaja sie juz z nadwyzka. Fakt, mialem robione leczenie kanalowe plus koronka
                    za sume $2140, ale zaplacilem tylko polowe. Moj dentysta za zwykla plombe kasuje
                    ok. $130-$200 z tego placimy polowe i nie spotkalem nikogo, kto placilby wiecej
                    Sam dentystow mialem juz kilku i wybieram zawsze najlepszych.
                    • merrigold moj dentyska ubezpieczen nie przyjmuje 10.12.05, 04:16
                      a nie rezygnuje z niego, bo jest genialny. moglabym pojsc do konowala z
                      ubezpieczeniem, ale szkoda mi wlasnych zebowsmile
                      • club66 Re: moj dentyska ubezpieczen nie przyjmuje 10.12.05, 04:54
                        merrigold napisał:

> a nie rezygnuje z niego, bo jest genialny. moglabym pojsc do konowala z
                        > ubezpieczeniem, ale szkoda mi wlasnych zebowsmile

Na tyle dobrze znam ten kraj, ze podsuwajac mi takie argumenty dyskwalifikujesz
                        sie do powaznego traktowania. Ale mniejsze z tym, wazne jest, ze nigdzie nie
                        bylbys szczesliwszy jak w USA, gdyz zaden inny kraj nie zapewni ci genialnego
                        dentysty artysty. Only in America smile
          • jaceq Re: w USA zwykla plomba kosztuje 1000$ i nie ma s 09.12.05, 23:16

merrigold napisał:

> na to zazwyczaj ubezpieczenia. na wizyty do lekarzy tez czeka sie
            miesiacami...

w USA zwykłe zapałki kosztują 10 000 $. A ten Chavez patrzy na to i nie grzmi.
            W jakim stanie znajduje się Twoja wątroba, merrigold? Jeśli w przyzwoitym, to
            mi ją zapisz. Przyda mi się, między jednym przeszczepem, a drugim. Załącz
            właściwe świadectwo lekarskie.

> Skandynawia bije caly swiat na wszystkie
            > glowy pod kazdym wzgledem oprocz pogodysmile

Biednemu to zawsze wiatr, deszcz i grad w oczy narąbie. Ileroć byłem w
            Skandynawii, zawsze pogoda mi sprzyjała. Oczywiście nigdy nie odbiło mi na
            tyle, by w grudniu wybrać się za krąg polarny. Być może do "biednego"
            powinienem dodać i "głupiego".
          • wikul Re: w USA zwykla plomba kosztuje 100000$ i nie ma 09.12.05, 23:50
            A wymiana rozumku na nieco wiekszy ile kosztuje ? Nie pomyslałaś o tym ?
            • merrigold rozumiem, ze chesz sie poddac tej operacji 10.12.05, 02:05
              wymiany mozgu, wikule, bardzo slusznie, przyda ci sie. dowiem sie i zapodam ciwink
              • wikul rozumiem merrigold, ze chesz sie poddac tej operac 12.12.05, 00:55
                merrigold napisała:

> wymiany mozgu, wikule, bardzo slusznie, przyda ci sie. dowiem sie i zapodam
                ci;
                > )

Nie, ja miałem ciebie na mysli towarzyszko alterglobalistko. Ten dotychczasowy
                masz jakiś taki malutki. Polecam Kubę, tam zrobia ci to za darmo.
                • wikul Re: rozumiem merrigold, ze chesz sie poddac tej o 18.12.05, 01:07
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=33456764

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka