Dodaj do ulubionych

Owsiak hail heiluje a Gazietka milczy ???

08.01.06, 23:17
No co jest? smile))))

potraktujmy.owsiaka.cyklonem.be/owsiak.jpg
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Owsiak hail heiluje a Gazietka milczy ??? 08.01.06, 23:36
      sz0k napisał:

> No co jest? smile))))
      >
      > potraktujmy.owsiaka.cyklonem.be/owsiak.jpg

Sa równi i równiejsi. Słuszni i niesłuszni.
      • wala.waleczna Re: Owsiak hail heiluje a Gazietka milczy ??? 08.01.06, 23:39
        a ja ciebie kretynko potraktowałam koszem. Mam nadzieje, ze to pomoze
        wala
        • wikul Re: Owsiak hail heiluje a Gazietka milczy ??? 08.01.06, 23:50
          wala.waleczna napisała:

> a ja ciebie kretynko potraktowałam koszem. Mam nadzieje, ze to pomoze
          > wala

Sądzisz żę sz0k zmienił płeć ?
          • wala.waleczna Re: Owsiak hail heiluje a Gazietka milczy ??? 08.01.06, 23:54
            link do tego parszywego zdjecia jest belgijski to moze i nadawczynia jest
            niesławnej pamieci flamandka vel gini
            wala
            • wikul Re: Owsiak hail heiluje a Gazietka milczy ??? 08.01.06, 23:59
              wala.waleczna napisała:

> link do tego parszywego zdjecia jest belgijski to moze i nadawczynia jest
              > niesławnej pamieci flamandka vel gini
              > wala

No, no, ciekawe. Ale zdjęcie autentyczne ?
    • owca_czarna Re: Owsiak hail heiluje a Gazietka milczy ??? 09.01.06, 00:08
      sz0k napisał:

> No co jest? smile))))
      >
      > potraktujmy.owsiaka.cyklonem.be/owsiak.jpg

Wstrętny fotomontaż!

czarna_owca
    • owca_czarna Re: Owsiak hail heiluje a Gazietka milczy ??? 09.01.06, 02:35
      sz0k napisał:

> No co jest? smile))))

To zazdrość

www.wosp.org.pl/index.php
      • sz0k Zazdrość? 09.01.06, 15:38
        A kto komu i czego zazdrości, bo nie łapie?
        • marychna31 Re: Zazdrość? 09.01.06, 20:17
          Zazdroszczą ci, którym się wydawało, że mają monopol na dobroczynność i
          wdzięczność ludzi (tudzież na możliwość przekrętów przy zbieraniu datków). Boli
          ich to strasznie a to, że Owsiak pomaga dzieciakom mają gdzieś.
          • owca_czarna Re: Zazdrość? 09.01.06, 20:41
            marychna31 napisała:

> Zazdroszczą ci, którym się wydawało, że mają monopol na dobroczynność i
            > wdzięczność ludzi (tudzież na możliwość przekrętów przy zbieraniu datków). Boli
            >
            > ich to strasznie a to, że Owsiak pomaga dzieciakom mają gdzieś.

Nadmienić należy, że ze swojej działalnosci jest skrupulatnie rozliczany. Gdyby
            rzeczywiście robił przekręty finansowe, o których nieraz mówią jemu
            nieprzychylni, to dawno popłynąłby szambem wraz ze swoimi wolontariuszami!!!!
            Nagonka na Owsiaka przybiera na sile 2 razy w roku - w styczniu przy okazji
            Orkiestry, a potem w wakacje, gdy organizowany jest Woodstock i właśnie dlatego
            napisałam: zazdrość!!! Niektórym w głowie sie nie mieści i nie potrafią
            zrozumieć jak taki "jąkała" zwerbował tylu wolontariuszy i organizuje zbiórkę
            kasy na cele charytatywne, która sięga poza granice Polski, gdzie inni co
            niedziela wołają, wołaja i wołają, a ludzie nie dają, nie daja i nie dają . smile

czarna_owca
          • wikul A może są ludzie którzy mają dość tego wrzasku ? 10.01.06, 02:33
            marychna31 napisała:

> Zazdroszczą ci, którym się wydawało, że mają monopol na dobroczynność i
            > wdzięczność ludzi (tudzież na możliwość przekrętów przy zbieraniu datków).
            Boli
            >
            > ich to strasznie a to, że Owsiak pomaga dzieciakom mają gdzieś.

To niesłuszne uproszczenie. Co ma do tego zazdrość ? A może są ludzie którzy
            maj dosyć tego wszechogarniającego wrzasku, tej nadętej i nachalnej propagandy
            od ktorej nie sposób sie opędzić ? Może są tacy którzy zastanawiają się gdyby
            w tym czasie na czterech publicznych kanałach nadano reklamy to dochód z nich
            przewyższył by efekty zbiórki ?
            • wobo1704 Re: A może są ludzie którzy mają dość tego wrzask 10.01.06, 15:42
              wikul napisał:
              > Może są tacy którzy zastanawiają się gdyby
              > w tym czasie na czterech publicznych kanałach nadano reklamy to dochód z nich
              > przewyższył by efekty zbiórki ?

A może ważniejsze niż zebrane pieniądze
              jest zaangażowanie w zbiórkę dzieci i młodzieży ?
              Wyrobiony nawyk pozostanie na całe życie.

• hasz0 Ile kosztuje min reklamy Walu Koszowa? 10.01.06, 15:53
                dżezie mój taktowny!

Jakie gieny siedzą w Tobie durna Walu?
                Myślałem żes Ty stary forumowicz ale On aż taki głupi nie był, zaiste...
                Jednak jestes baba z tych harpagonów, singli, bez skrupułow i hamulców
                z nastawionym przez Owsika i Srodę programem paprania brudów na brudniejsze.
                • hasz0 Re: Ile kosztuje min reklamy Walu Koszowa? 10.01.06, 15:56
                  Z rzadka Cie czyatm w innych wątkach i myślałęm, ześ pacyniara.
                  A Tys tylko infantylna emocjonalnie i kulturowo.
                  Staraj się rozumieć ludzi, zjawiska, słowa, co piszą - zanim a potem ich
                  zaczniesz napadać i "koszować" cenzorrrko!
              • wikul Re: A może są ludzie którzy mają dość tego wrzask 10.01.06, 20:18
                wobo1704 napisał:

> wikul napisał:
                > > Może są tacy którzy zastanawiają się gdyby
                > > w tym czasie na czterech publicznych kanałach nadano reklamy to dochód z
                > nich
                > > przewyższył by efekty zbiórki ?
                >
                > A może ważniejsze niż zebrane pieniądze
                > jest zaangażowanie w zbiórkę dzieci i młodzieży ?
                > Wyrobiony nawyk pozostanie na całe życie.

Z tym się można zgodzić, to dobry nawyk.
          • sz0k Trudno czegokolwiek zazdrościć temu pyszałkowatemu 10.01.06, 18:15
            pajacowi. Ostatecznie się zdemaskował swoim najnowszym WOŚPowym plakatem. To
            już nawet na TiVieNie obśmiali tego durnia, który przez te wszystkie lata (15?)
            uzbierał tyle co Caritas w ciągu ostatniego roku.
            • owca_czarna Re: Trudno czegokolwiek zazdrościć temu pyszałkow 10.01.06, 19:04
              sz0k napisał:

> pajacowi. Ostatecznie się zdemaskował swoim najnowszym WOŚPowym plakatem. To
              > już nawet na TiVieNie obśmiali tego durnia, który przez te wszystkie lata (15?)
              >
              > uzbierał tyle co Caritas w ciągu ostatniego roku.

Tylko dlaczego porównujesz jednorazową akcję młodzieży z akcją organizacji
              kościelnej, która w tym się specjalizuje i działa 365 dni w roku, pomijając
              fakt, że Caritas działa dłużej niż 15 lat.

• sz0k Porównuje, bo Juruś tak przekornie pyta. 10.01.06, 20:19
                A jak ktoś ładnie pyta to trzeba mu ładnie odpowiedzieć smile))

> akcję młodzieży

To bardzo ciekawe określenie, powiem szczerze, że po raz pierwszy spotykam się
                z nim w odniesieniu do WOŚP smile) Ale teraz rozumiem już skąd te tony
                fajerwerków i darmowy wielogodzinny czas antenowy w telewizji publicznej. Ahhh
                ta młodzież, ma siłę przebicia, pełen spontan i totalny odlot...

Fajnie frajerzy, że za to zapłaciliście, ale przecież Juruś odpali też troche
                tej "młodzieżowej" kapuchy na leczenie dzieci. Jakie to piękne...
                • wikul WOŚP ogląda coraz mniej widzów 10.01.06, 20:23
                  Z roku na rok akcję WOŚP w telewizyjnej "Dwójce" ogląda coraz mniej osób.
                  10.01.2006

- 13 studiów telewizyjnych, 10 wozów transmisyjnych oraz tyle samo
                  reporterskich, około 500 ekip reporterskich, tysiące kilometrów łączy
                  telewizyjnych i setki kilometrów światłowodów, w trakcie całodziennej relacji
                  około 80 połączeń z ośrodkami regionalnymi, obraz z 200 kamer, 8 godzin emisji
                  w Programie 2 i równoczesna transmisja w TV Polonia oraz iTVP zaangażowanych
                  około 1000 osób - tak w dużym skrócie wyglądały działania podjęte przez TVP
                  przy organizacji czternastego finału WOŚP.

Jednak jak wynika z danych AGB Nielsen Media Research tegoroczne transmisje w
                  TVP 2 nie przyciągnęły przed ekrany tłumu widzów - relacje oglądało średnio 2
                  379 283 osób. To najmniej w ciągu ostatnich trzech lat.

wirtualnemedia.pl/document.php?id=569541
                  • januszcz Re: WOŚP ogląda coraz mniej widzów 10.01.06, 20:42
                    wikul napisał:
                    > Z roku na rok akcję WOŚP w telewizyjnej "Dwójce" ogląda coraz mniej osób.
                    > 10.01.2006
                    ===================
                    Ale za to co raz wiecej wpłacająsmile)

J.
                    • wikul Re: WOŚP ogląda coraz mniej widzów 10.01.06, 22:03
                      januszcz napisał:

> wikul napisał:
                      > > Z roku na rok akcję WOŚP w telewizyjnej "Dwójce" ogląda coraz mniej osób.
                      >
                      > > 10.01.2006
                      > ===================
                      > Ale za to co raz wiecej wpłacająsmile)
                      >
                      > J.

Jesteś pewny ?
                      • januszcz Re: WOŚP ogląda coraz mniej widzów 10.01.06, 22:15
                        wikul napisał:
                        > Jesteś pewny ?
                        ===============
                        taksmile)

www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/13/2
                        J.
                        • wikul Re: WOŚP ogląda coraz mniej widzów 10.01.06, 22:33
                          januszcz napisał:

> wikul napisał:
                          > > Jesteś pewny ?
                          > ===============
                          > taksmile)
                          > J.

Ale nie zupelnie. W 2004 spadło, w 2005 wzrosło a za 2006 jeszcze nie ma danych.
                          Wstępnie wychodzi że spadnie (ok.24 mln zł).
            • januszcz Re: Trudno czegokolwiek zazdrościć temu pyszałkow 10.01.06, 20:40
              sz0k napisał:

> pajacowi. Ostatecznie się zdemaskował swoim najnowszym WOŚPowym plakatem. To
              > już nawet na TiVieNie obśmiali tego durnia, który przez te wszystkie lata
              (15?)
              >
              > uzbierał tyle co Caritas w ciągu ostatniego roku.
              ==================
              Sz0k KŁAMCZUSZEK

Oto sprawozdanie finansowe Caritas za rok 2004 (za 2005 jeszcze nie
              opublikowano)

SPRAWOZDANIE
              FINANSOWE ZA ROK 2004
              I. WPŁYWY
              I. OSOBy FIZyCZNE, PRAWNE, CARITAS DIECEZJALNE I ZAGRANICZNE
              13.031.917,73 zł
              II. DOTACJE Z BUDŻETU PAńSTWA 1.809.540,00 zł
              w tym:
              Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu
              – wypoczynek letni dzieci i młodzieży 820.000,00 zł
              – Letnia Szkoła Liderów Caritas 9.540,00 zł
              Kancelaria Senatu
              – letni wypoczynek dzieci i młodzieży 300.000,00 zł
              Ministerstwo Polityki Społecznej
              – świadczenie na rzecz osób bezdomnych usług socjalnych 500.000,00 zł
              Ministerstwo Spraw Zagranicznych
              – pomoc ofiarom tsunami w Azji Południowo-Wschodniej 180.000,00 zł
              III. DOTACJE Z FUNDUSZy UE, WSPóŁFINANSOWANE Z BUDŻETEM PAńSTWA
              304.817,38 zł
              w tym:
              Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości - Jednostka Kontraktująca
              – „Aktywne i kompleksowe formy przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu wśród
              osób długotrwale bezrobotnych” zaliczka 162.432,51 zł
              Federacja Polskich Banków Żywności
              – „Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności UE 2004/2005” 11.727,88 zł
              Władza Wdrażająca Program Współpracy Przygranicznej Phare
              – „Program poradnictwa psychologicznego, prawnego i społecznego dla osób
              ubiegających się o nadanie statusu uchodźcy w Polsce” zaliczka 130.656,99 zł
              IV. DOTACJA Z AMBASADy STANóW ZJEDNOCZONyCH
              - „Program przeciwdziałania przymuszonej prostytucji” 277.909,21 zł
              V. DAROWIZNy USŁUG I RZECZOWE 19.331.033,92 zł
              RAZEM 34.755.218,24 zł

caritas.pl/download/raporty/cp2004.pdf

Zawsze jestes taki wiarygodny?

wink)januszcz
              • sz0k Re: Trudno czegokolwiek zazdrościć temu pyszałkow 10.01.06, 20:46
                > Zawsze jestes taki wiarygodny?

Nie do mnie ta mowa, tylko do TiVieNu. Ja tam sprawozdań finansowych nie
                prowadze, ani Caritasowi, ani tym bardziej Jurusiowiu. W bodajże
                niedzielnych "Faktach" podali takie zestawienie (ostatni rok Caritasu vs 10,
                albo 15, nie pamiętam, WOŚP).
                • januszcz Re: Trudno czegokolwiek zazdrościć temu pyszałkow 10.01.06, 21:11
                  sz0k napisał:

> > Zawsze jestes taki wiarygodny?
                  >
                  > Nie do mnie ta mowa, tylko do TiVieNu. Ja tam sprawozdań finansowych nie
                  > prowadze, ani Caritasowi, ani tym bardziej Jurusiowiu. W bodajże
                  > niedzielnych "Faktach" podali takie zestawienie (ostatni rok Caritasu vs 10,
                  > albo 15, nie pamiętam, WOŚP).
                  ================
                  OK. Czyli "nie wiedziałem a napisałem"
                  Wydaje mi się, że Twoje podejście do Owsiaka i Orkiestry gwarantuje brak
                  obiektywizmu. Niestety nie jestem lekarzem i nie potrafię Ci pomóc.

J.
                  • sz0k Re: Trudno czegokolwiek zazdrościć temu pyszałkow 10.01.06, 22:53
                    > OK. Czyli "nie wiedziałem a napisałem"

Wiedziałem to co zobaczyłem w TVN-ie. Nie wierzysz tej "świętości"? Wstydziłbyś
                    się. Przepraszam, że nie nagrałem kopii i Ci nie odtworze... może jacyś zmyślni
                    internauci odszukają niedzielne Fakty gdzieś w sieci? Sam chciałbym mieć
                    uwiecznione to kalanie własnego gniazda smile))\\

> Wydaje mi się, że Twoje podejście do Owsiaka i Orkiestry gwarantuje brak
                    > obiektywizmu.

Brawo Jasiu! Znaczy Januszu. Ale może zaufasz chociaż obiektywnemu (sic!)
                    TiVieNowi? smile))

> Niestety nie jestem lekarzem i nie potrafię Ci pomóc.

A szkoda, to mogła by być całkiem ciekawa specjalizacja, od leczenia "braku
                    obiektywizmu". Taka postępowa. Terapią byłoby słuchanie, czytanie i oglądanie
                    24/7 obiektywnego Adasia. Po takiej, np. tygodniowej, kuracji nikt już by nie
                    śmiał choć krzywo spojrzeć na św. Jurusia.
              • babariba-babariba nieśmiało chciałbym dodać, że bilans... 11.01.06, 08:07
                ...Caritasu w pozycji: "I. WPŁYWY
                > I. OSOBY FIZyCZNE, PRAWNE, CARITAS DIECEZJALNE I ZAGRANICZNE
                > 13.031.917,73 zł" zawiera, jak sądzę także coroczny kilkudziesięciotysięczny haracz systematycznie zapisywany w budżecie mojej (niewielkiej) gminy, zawiera też zapewne coroczny kilkudziesięciotysięczny udział w funduszu 'korkowym' - powstającym z opłat za wydawane przez gminę zezwolenia na sprzedaż alkoholu.
                NIE ZAWIERA natomiast raczej napewno wartości użyczonego bezpłatnie przez gminę lokalu na prowadzenie działalności. NIE ZAWIERA też wartości płac trzech (w mojej gminie) pracowników CAritasu, którzy od lat są zatrudnieni na 'pracach interwencyjnych' i opłacani z Funduszu Pracy.
                • hasz0 ____Hałaśliwy, krzykliwy, ogłupiający, deprawujący 11.01.06, 09:03
                  pompierski, banalizujący, promujący złe gusta i puste hasła bez głębszych
                  treści oraz naganne wzorce kultury najniższego poziomu, postawy bierności
                  obywatelskiej, dopuszczający nieletnich do kwestowania, oduczający ich
                  twórczej aktywności, propagujący wśród młodzieży niezaradność i żebractwo w
                  miejsce prawdziwej aktywności i solidarności społecznej, opartej na wartosciach
                  humanistycznych i samodyscyplinie w przeciwieństwie do blichtru i bezguścia
                  szkodliwych haseł wypaczających wolności jednostki do profanacji i degeneracji
                  "róbcie co tylko chcecie" program, zastępujący obowiązki normalnego państwa -
                  promowany przez potężne imperia medialne.

Czy to Caristas?
                  • owca_czarna Pssssssstryk, wyłącz telewizor 11.01.06, 11:46
                    hasz0 napisał:

> pompierski, banalizujący, promujący złe gusta i puste hasła bez głębszych
                    > treści oraz naganne wzorce kultury najniższego poziomu, postawy bierności
                    > obywatelskiej, dopuszczający nieletnich do kwestowania, oduczający ich
                    > twórczej aktywności, propagujący wśród młodzieży niezaradność i żebractwo w
                    > miejsce prawdziwej aktywności i solidarności społecznej, opartej na wartosciach

Napisałeś to jak stary ramol i tyle. Młodzi ludzie chcą brać udział w tej akcji.
                    Nikt ich nie zmusza do kwestionowania. To nie jest żebractwo, bo równie dobrze
                    żebractwem można nazwać kwestionowanie na Powązkach w Dniu Święta Zmarłch. A
                    Tobie, jeżeli się nie podoba Owsiak i "Jego" młodzież , to po prosu wyłącz
                    telewizor i tego jedynego dnia w roku nie wychodź z domciu. We mszy możesz
                    uczestniczyć słuchając Radia Maryja, albo poproś swojego proboszcza o puszkę i
                    kwestuj przed kosciołem , zobaczysz czy ludzie tak chętnie będą dawali datki,
                    jak tej rozwrzeszczanej młodzieży.
                    • szach0 Re: Pssssssstryk, wyłącz telewizor 11.01.06, 13:19
                      Napisałeś to jak stary ramol i tyle.
                      Młodzi ludzie chcą brać udział w tej akcji
                      > .
                      > Nikt ich nie zmusza do kwestionowania. To nie jest żebractwo, bo równie dobrze
                      > żebractwem można nazwać kwestionowanie na Powązkach w Dniu Święta Zmarłch...
                      tej rozwrzeszczanej młodzieży.

Jestem HASZCZ##################---:==()= stary ramol i plew
                      nie jadam!
                      A rozwrzeszczana młodzież to nie te dzieciaki ale Owsik i consores.
                      Gdyby TV oddała na to forsę z połowy czasu reklamowego
                      nie "kwestinowałbym" Robta wtedy se co chceta!

• babariba-babariba Hałaśliwy, krzykliwy, ogłupiający, deprawujący... 11.01.06, 14:55
                    ...pompierski, banalizujący, promujący złe gusta i puste hasła bez głębszych
                    treści oraz naganne wzorce kultury najniższego poziomu, postawy bierności
                    obywatelskiej, dopuszczający nieletnich do kwestowania, oduczający ich
                    twórczej aktywności, propagujący wśród młodzieży niezaradność i żebractwo w
                    miejsce prawdziwej aktywności i solidarności społecznej, opartej na wartosciach
                    humanistycznych i samodyscyplinie w przeciwieństwie do blichtru i bezguścia
                    szkodliwych haseł wypaczających wolności jednostki do profanacji i degeneracji
                    "róbcie co tylko chcecie" program, zastępujący obowiązki normalnego państwa -
                    promowany przez potężne imperia medialne.
                    Pieeenkne to jezd niezwykle i barwne, tylko jakby puste treściowo. Bo nic nie rozumiesz.
                    I dlatego wytłumacz mi może haszu, dlaczego te hałaśliwe, krzykliwe, ogłupiające i deprawujące hasła powodują, że co roku kilkaset tysięcy młodych ludzi idzie w mroźny dzień, żeby zrobić coś dobrego???
                    Dlaczego firma jakaś gotowa jest zapłacić kilkadziesiąt tysięcy zł za kartę telefoniczną z logo Orkiestry i 300 impulsami??? - Przecież tę samą kasę mogłaby dać innej charytatywnej instytucji - np. Caritasowi??? I mogłaby się przyczynić przy okazji do nadania imprezie pt. 'Przystanek Jezus' podobnej rangi w Europie całej, jaką ma impreza robiona przez grubego, brzydkiego i bardzo dawniej młodego Owsiaka. Nie musialiby na Owsiakowej imprezie kłusować.
    • sz0k Kręcioła 13.01.06, 10:52
      Kręcioła

Stanisław Michalkiewicz

W minioną niedzielę na Polskę wyruszyło 120 tysięcy pomocników "najbardziej
      radosnego zbieracza podatków", jak Jerzego Owsiaka nazwał Jakub Wygnański.
      Chodzi oczywiście o XIV finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, która ma na
      celu zebranie pieniędzy z przeznaczeniem na zakup sprzętu medycznego dla
      państwowych szpitali i przychodni.

W skali kraju nie są to jakieś znaczące kwoty, ale w tym przypadku nie tyle
      chodzi o pieniądze, co o socjotechnikę. Rzecz w tym, że na zakupy sprzętu
      medycznego rząd już raz podatki zebrał, więc gdyby wystąpił z żądaniem
      dodatkowego podatku, lud mógłby się zbuntować. Jeśli jednak zrobi to w formie
      odlotowej zabawy, to lud nie tylko, że się nie buntuje, ale jeszcze na ochotnika
      biega z puszkami, do których inni wrzucają datki - nie na "państwo", uchowaj
      Boże. Nie na "państwo", tylko "na dzieci". A któż ośmieli się nie dać "na
      dzieci", w dodatku dzieci biedne i chore? Mało który zatwardzialec nie ustąpi
      wobec tak bezczelnego, moralnego szantażu, a jeśli nawet nie ustąpi, to przecież
      nie będzie się chwalił.

W dawnych czasach w podobny sposób szczurołapowie wyprowadzali z miast szczury.
      Grali im na flecie skoczną muzyczkę, na którą szczury podobno są szczególnie
      łase, więc ochoczo maszerowały za flecistą, który wiódł je na zatracenie. Pan
      Jerzy Owsiak jest takim fletem współczesnego szczurołapa, więc nic dziwnego, że
      cieszy się szczególnymi jego względami.

Za państwowe pieniądze

Jak wiadomo, państwowa telewizja utrzymuje się z reklam i z abonamentu, bo tak
      właśnie nazywa się podatek od posiadania telewizora. Telewizje komercyjne
      utrzymują się wyłącznie z reklam, jeśli nie liczyć innych źródeł, więc
      skrupulatnie liczą każdą minutę czasu antenowego, zwłaszcza gdy wymaga ona
      nakładów na przygotowanie programu do emisji.

Telewizja państwowa to co innego. Tam nikt niczego liczyć nie musi, bo po
      pierwsze - to nie jego, tylko państwowe, czyli niczyje, a po drugie - po to
      właśnie jest abonament, żeby państwowa telewizja mogła realizować "misję", czyli
      wspomnianą socjotechnikę. Toteż w państwowej telewizji nikt nie trzęsie się nad
      minutą czasu antenowego, nawet jeśli przygotowanie programu do emisji jest
      kosztowne. W razie czego ściągnie się z biednych emerytek, które nie odważyłyby
      się nie płacić podatku od telewizora.

Dlatego też drugi program państwowej telewizji, który - obok banku Pekao BP,
      KGHM Polska Miedź, Polskiego Radia i TPSA - jest "partnerem" XIV Finału WOŚP, w
      dniu 8stycznia przeznaczył dla pana Jerzego Owsiaka aż 7 godzin 45 minut swego
      czasu antenowego. Nie tylko zresztą czasu - ten czas wypełniony jest programem
      przygotowanym i sfinansowanym przez TVP, łącznie z kosztami studia, prądu, wozów
      transmisyjnych, ekip technicznych, wynagrodzeń pracowników itd., itp. Do tego
      dochodzą koszty programów przygotowanych i emitowanych przez ośrodki regionalne:
      łódzki, lubelski, bydgoski i gdański. Ile państwową telewizję kosztuje
      sfinansowanie obsługi medialnej XIV Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
      i w jakich proporcjach ta inwestycja pozostaje do kwot zebranych przez
      wolontariuszy? Bo kwoty zebrane przez wolontariuszy stanowią tylko część
      dochodów Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy z siedzibą przy ul.
      Niedźwiedziej w Warszawie. Inną część dochodów stanowią wpłaty dostarczone,
      zgodnie zresztą z przepisami prawa, przez spółki skarbu państwa bądź z udziałem
      skarbu państwa, w myśl wskazań poety, że "mówiła żony ciotka: tych co płacą, nic
      nie spotka".

Róbta, co chceta!

1 września 2004 roku Fundacja Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy uzyskała
      status organizacji pożytku publicznego i tak właśnie jest wpisana w Krajowym
      Rejestrze Sądowym. Uzyskanie takie statusu wiąże się z rozmaitymi przywilejami,
      ale też wymaga spełnienia pewnych warunków, które są wyszczególnione w ustawie z
      24 kwietnia 2004 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie.
      Przywileje polegają m.in. na zwolnieniu od podatku dochodowego od osób prawnych,
      od podatku od nieruchomości, od podatku od czynności cywilnoprawnych, od opłaty
      skarbowej i opłat sądowych, na możliwości niesłychanie korzystnego nabywania
      nieruchomości skarbu państwa lub samorządów terytorialnych, a także - do
      przyjmowania 1 procenta podatku dochodowego od osób fizycznych. Wśród warunków,
      jakim takie organizacje powinny odpowiadać, jest m.in. zakaz prowadzenia
      działalności gospodarczej, a jeśli już - to tylko w rozmiarach służących
      realizacji celów statutowych, a także - co w tym przypadku wydaje się
      szczególnie interesujące - muszą mieć statutowy, kolegialny organ kontroli,
      "odrębny od organu zarządzającego" tzn. m.in., że członkowie tego organu
      kontrolnego "nie mogą być członkami organu zarządzającego ani pozostawać z nimi
      w stosunku pokrewieństwa, powinowactwa lub podległości z tytułu zatrudnienia".

Tymczasem w Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy jest trochę inaczej, a
      właściwie - całkiem inaczej. Do zarządu wchodzi pan Jerzy Owsiak jako prezes,
      pan Bogdan Maruszewski jako wiceprezes i pani Lidia Owsiakowa, jako członek. Te
      same osoby i jeszcze kilka innych wchodzą w skład Konwentu Fundatorów, który
      powołuje (i odwołuje), a więc - można powiedzieć - zatrudnia Komisję Rewizyjną,
      która ma "kontrolować" zarząd. Jeśli by takie rozwiązanie uznać za zgodne z
      duchem i literą ustawy z 24 kwietnia 2003 r., to chyba tylko przy zastosowaniu
      reguły interpretacyjnej "róbta, co chceta", będącej skądinąd "flagowym"
      zawołaniem pana Owsiaka. Najwidoczniej taki rodzaj wykładni został przyjęty do
      wiadomości przez sąd rejestrowy. Nie jest wykluczone, że biedny sąd doszedł do
      wniosku, iż przejawianie jakichkolwiek wątpliwości w przypadku pana Owsiaka,
      będącego przedstawicielem Najważniejszej Władzy, byłoby z jego strony objawem
      świętokradztwa. I to jest chyba najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie, bo jakże
      inaczej wytłumaczyć utajnienie procesu wytoczonego przez pana Owsiaka telewizji
      TRWAM, jeśli nie obawą publicznego zgorszenia? A zgorszenie mogłoby przyjść od
      strony zupełnie nieoczekiwanej, mianowicie ze strony ustawy o Krajowym Rejestrze
      Sądowym z 20 sierpnia 1997r., która w art. 49a ust. 3 powiada, że gdy
      organizacja pożytku publicznego przestała spełniać stosowne wymagania, to sąd
      "wykreśla ją" z rejestru. Czy którykolwiek sąd ośmieliłby się dopuścić takiego
      świętokradztwa w sytuacji, gdy radosne sekwestratorstwo podatkowe w wykonaniu
      państwa Owsiaków stało się w tym czasie elementem Racji Stanu?

www.nczas.com/?a=show_article&id=2939
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka