Dodaj do ulubionych

Portret Żyda

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.11.02, 23:40
Do oceny indywidualnej kazdego z forumowiczów:

ha ha ha ha ha ha ha bezsilność! ty prosty polski chłopku roztropku. my
jesteśmy Posiadaczami, wy wyrobnikami. czy dlatego mam się czuć bezsilny
parobasie?

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=13&w=3668830&a=3670452

Obserwuj wątek
    • tetsuo_nakamura Re: Portret Żyda 19.11.02, 09:50
      cze adamieM, przeczytałam tą wymianę zdań m-dzy wesołym a siebenem, to
      nakręcanie tematu, bardzo chamskie, ja będę uparcie twierdzić, że pan/i sieben
      to napewno nie polski żyd. a co do portretu polskiego żyda czy widziałeś album
      o współczesnych polskich żydach, który "popełniła" p. Niezabitowska ze swoim
      mężem. to już dawno, ale ja byłam zachwycona i jednocześnie zasmucona, wiesz,
      starzy ludzie, samotni. i był tam portret jednej starszej pani, która mniej
      więcej tak powiedziała: czytam w szabas modlitewnik, już tylko na modlitwę mam
      czas i tak sobie myślę, Panie Boże, może już czas, abyśmy przestali być narodem
      wybranym, zapomnij o nas, znajdź sobie innych.
      i oczywiście chciałabym ( ja - tetsuo - ewa ), abyście z tego nie żartowali, to
      taka refleksja. a cmentarz żydowski w warszawie? jak przyjechałam do warszawy
      w zeszłym roku w lecie to poszłam tam, żeby zobaczyć ( studiuje historie
      sztuki, a nagrobki to też sztuka ) i zobaczyłam coś co mnie rozczuliło - para
      staruszków szorująca stary nagrobek, a później siedząca nad nim w zadumie. czy
      nie myślisz, że tak naprawdę to jest portret żyda w polsce. czy z szacunku dla
      tej kultury - sam przyznasz wyjątkowej, nie należałoby trochę powściągnąć
      język - mówię o wesołym, a także o prowokatorze - siebenie.
      od razu uprzedzam, że chciałam nawiązać kulturalną wymianę zdań, na stopie
      pokojowej smile .
      • Gość: AdamM Dziekuję ci za list, IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 19.11.02, 10:12
        co do cmentarzy to polecam zwłaszcza łódzki cmentarz zydowski - najwiekszą
        nekropolie zydowską w Europie. Wspanialy (ale nie wolno fotografować). Cieszę
        się, ze odpisalas na mój post. Post ten jest oczywiscie zamierzoną prowokacją,
        ktora ma pokazać pewne złe cechy u pewnych ludzi pochodzenia żydowskiego, ktore
        niestety istnieja. Nawet przyznam się, ze piszac ten post myslalem czy nie
        zrobi Ci się przykro, ale w końcu go wyslalem. Moze zbyt pochopnie? Przyznaję
        Ci się, że w moim rozumieniu dwutorowo tocza się dwie różne sprawy na tym
        forum: pierwsza to nawiązywanie przyjaźni i wymiana pogladów np. między takimi
        ludźmi jak Ty i ja, zmierzające do budowania nowych więzi między narodami i
        ludźmi; druga natomiast to bezpardonowa walka z tymi, ktorzy godzą w dobre imię
        Polski i Polaka. Ja, przyznaję się, uczestniczę w obu nurtach. Mój post to
        celowe, złosliwe napiętnowanie pewnych postaw, ktore ma wzywać do opamietania i
        zastanowienia się nad wypowiadanymi slowami a nawet myslami. Tak więc, choc
        może brzmiec to dziwnie, nie ma tu wielkiej sprzeczności. Tak jak nie ma
        sprzeczności między moją sympatią do Waszego narodu, a nienawiscia do Urbana,
        jako jego przedstawiciela. Bardzo Cię serdecznie pozdrawaiam droga Ewo.

PS Tak się sklada, ze moja siostra to absolwentka historii sztuki.
        PS bis: Czy bylas w Jerozolimie?
        • tetsuo_nakamura Re: Dziekuję ci za list, 19.11.02, 10:42
          nie widziałam łódzkiej nekropolii na żywo ( zdjęcia ) a i w izraelu nie byłam.
          sczerze żałuję, ale nic straconego. narazie za mało kasy, budżet mój i mojego
          chłopca musi wystarczyć też na naszego kota ( nazywa się Tito - taki mały żart,
          choć mam rodzinę w Jugosławii ), może namówię mojego chłopaka na przyszłe
          wakacje na izrael, chciłabym. Tylko moja ciotka po studiach pojechała na rok do
          izraela, pracowała tam i zwiedzała. a co do juugosławii to mam tam rodzinę,
          bynajmniej nie po "stronie dobra" ( strony akceptowanej przez "reszte świata" i
          nie bombardowanej ). i tak wygląda moja rodzina katolicy, prawosławni i
          przechrzty, polacy, żydzi i serbowie - niezły melanż.
        • Gość: erich dobre imie Polski i POlaka IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 19.11.02, 10:52
          a co to jest dobre imie Polski i Polaka?
    • Gość: piotrq a wesoły3 to portret Polaka, jak mniemam,... ? IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 19.11.02, 10:07
      ...jeśli chcemy być konsekwentni i logiczni? Adamie, bądź człowiekiem - jak
      powiedział Pan Bóg - i pomyśl. To przecież portret siebena, a nie żyda.
      • Gość: AdamM Uwaga trafna, przyznaję IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 19.11.02, 10:17
        Mój post, jak już napisalem do tetsuo, jest elementem walki, ktorą na tym forum
        prowadze czasami przeciwko wrogo nastawionym do Polski i Polakow osobnikom. Tym
        razem bylo to dosc ostre i bezpardonowe zagranie (przyznaję!), ale jego
        konsekwencje powinny być, jak ufam, raczej pozytywne. Moze taki sieben sie
        opamieta, jak i wielu innych. Pamietaj, ze takie postawy nie sa odosobnione.
        Nie chcąc urazić forumowiczów nie przytaczalem tego postu:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=13&w=3663326&a=3669306
        • Gość: # Brakuje nieocenionego Hiacynta i do PiotraQ IP: *.wroclaw.tpsa.pl 19.11.02, 11:03
          Gość portalu: AdamM napisał(a):

> Mój post, jak już napisalem do tetsuo, jest elementem walki, ktorą na tym
          forum prowadze czasami przeciwko wrogo nastawionym do Polski i Polakow
          osobnikom.

Robie to prawie dwa lata.

Uwazam, ze do Jedwabnego - w Polsce przecietny obywatel,
          nie slyszal o antypolskiej propagandzie, trwajacej od za tak dawna.

Dzieki Jedwabnemu, wielu uzyskalo wiedze
          o Bizness Holocauscie a takze zrodzil sie patriotyczny
          nurt, krytyczny do mediow, politykow i IPN.

To, co tak oburzylo PiotraQ to proba napisania
          o koniecznosci rozroznienia Zydow na - propolskich i antypolskich.

W interesie obywatela Izraela nie lezy wrogosc do Polakow.
          Podsycanie tzw. "antysemityzmu" to naped i biznes dla rodzimych
          przebierancow, ktorzy czerpia z tego profity,
          chocby z pisania artykulow w polskojezycznej prasie.

Rozpowszechnianie zlej opinii o antysemickiej Polsce
          umozliwilo Stalinowi "obrone" Zydow, poprzez niedotrzymanie
          obietnicy wolnych wyborow i wycofania wojsk okupacyjnych.

Dzis spelnia identyczna role w obronie przed ekstradyja Moreli
          Wolskich czy Panow M.
          Aspektow jest wiele.
          Ucichla np. sprawa odszkodowania
          i pozwu w NY.

Czy wiesz PiotrQ dlaczego? O tym porozmawiaj!
          "zlamany" etycznie, mam nadzieje chwilowo, dyskutancie wink
          P.S.
          Pozdrawiam pana i wyrazam wielki szacunek, panie AdamieM.
          • Gość: wierzący Re: Brakuje nieocenionego Hiacynta i do PiotraQ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.02, 12:55
            #, wiesz jaki jest najlepszy sposób na leczenie się z staromodnego patriotyzmu?
            Czytanie postów takich, jak Twój (te wulgarne nie robią na mnie takiego
            wrażenia - ot, bezmyślni frustraci). A to dlatego, że powielają one stereotyp
            Polaka,który wciąż wierzy, ze Polska Mesyjaszem Narodów i Niepokalaną Dziwicą
            jednocześnie. To, że w Izraelu istnieje zjawiskoantypolonizmu nie wzięło się
            przecież ze spisku wszechświatowego (choć mile połechtałoby to naszą dumę -
            jesteśmy celem dla całego wrażego świata!). W pewnym momencie bardzo pokaźną
            część populacji Izraela stanowili Żydzi polskiego pochodzenia, któzy przywieźli
            ze sobą określone wspomnienia z Polski. Może dla Ciebie Polacy byli zawsze
            nacją, która nic tylko spieszyła na pomoc słabym i pokrzywdzonym> Moja
            znajomość historii mojego kraju pokazuje niestety, że i bez Jedwabnego mamy się
            czego wstydzić. Sam przez długie lata wolałem mysleć jak to nas krzydzili:
            Niemcy, Rosjanie, Litwini, Czesi, Ukraińcy... A my co? Jedyny naród na świecie,
            który ma historię nieskażoną podłością, głupotą i okrucieństwem? jesteśmy
            ludźmi jak wszyscy: mamy swoich bohaterów w historii i swoich łajdaków.
            Przyznajmy się wreszcie do tego, zamiast łkać, że wszyscy nas opluwają, a my
            przecież nikomu, nic...
            Udział Polaków w Holokauście (nawet jeśli był to 1%)jest faktem i tyle.
            Dlaczego mielibyśmy być jedynym narodem w Europie, który nie przyłożył do tego
            ręki?
        • Gość: sieben Re: do adama IP: 213.25.170.* 19.11.02, 11:32
          może najpierw opanowałby się taki wesoły albo ten arabski materac z belgii. bo
          moje wpisy są NASTĘPSTWEM szczekania tych psów/suk. A nie POWODEM. Że ty masz
          kłopot z logicznym klejeniem faktów to widać, ale żeby aż tak wielki?
          • davout_ Re: do adama 19.11.02, 11:37
            Gość portalu: sieben napisał(a):

A dlaczego najpierw nie ty ? Ponoć jesteś lepszy od nas . Pokaż klasę.
            • Gość: sieben Re: do dave'a IP: 213.25.170.* 19.11.02, 11:46
              bo nie ja zacząłem, nie odzywałem się a leciało to samo szambo z ust tych
              samych śmieci. co z tego że ja przestanę się odzywać, jeśli oni nie przestaną.
              • davout_ Re: do dave'a 19.11.02, 11:50

Po lekturze twoich postów widać , że odpowiada ci poziom kloaki. Nie dziw się , że traktują cię jak gówno.
                • Gość: sieben Re: do dave'a IP: 213.25.170.* 19.11.02, 11:53
                  a w którym miejscu zwracasz uwagę materacowi z belgii albo wesołemu na
                  niestosowność ich szczekania? bo nie zauważyłem.
                  PS. jak gówno może kogo traktować jak gówno, to niemożliwe
                  • davout_ Re: do dave'a 19.11.02, 12:09

> a w którym miejscu zwracasz uwagę materacowi z belgii albo wesołemu na
                    > niestosowność ich szczekania? bo nie zauważyłem.
                    > PS. jak gówno może kogo traktować jak gówno, to niemożliwe
                    Wybacz mi ale szkoda mi klawiatury na dyskusje ze śmieciem . Nie odpowiadaj proszę .
                    • Gość: sieben Re: do dave'a IP: 213.25.170.* 19.11.02, 12:13
                      twoja mama była straszną dziwką, wiedziała o tym przecież cała okolica. a twój
                      tatuś kochał cie bardzo, w pupę.
                      • davout__ Przepraszam cię 19.11.02, 12:21
                        Rzeczywiście moja mamusia kurwiła się ale robiła to po to by zapewnić mi
                        jedzenie i edukację, na wiele nam nie starczało. Mój ojciec całe życie pracował
                        u Żyda i opowiadał o nim złe rzeczy ale on sam robił mi takie rzeczy, że nie
                        powinienem mu wierzyć. Nie wiesz ile przeszedłem.
                        Ale jeszcze raz przepraszam.
    • Gość: PULS Konkluzja! IP: *.tnt2.northbrook.il.da.uu.net 20.11.02, 17:52
      Jeden moze wiecej napsos niz 100 naprawic w tym samym czasie.
      Wyobrazcie sobie sytuacje ze jest w pomieszczeniu 101 ludzi
      gdzie 100-jednoglosnie opowiada sie za pokojem,jednakze jeden
      wyciaga karabin maszynowy i kladzie cala setke na ziemi.
      Faktem jest ze Zydzi przybyli na tereny okreslone dzisiaj jako Polska
      iles tam wiekow wstecz-prawda?.No to to juz sobie wyjasnilismy.
      Czyli sa przybaszami ,goscmi i to nie wazne ze jej-Polski obywatelami
      wazne natomiast jakimi obywatelami.
      Jezeli pan Passent twierdzi ze Polacy nie maja zadnych wybitnych postaci
      a te co sa to pochodzenia Zydowskiego lub z domieszka Zydowska -to juz
      odpowiedz macie.Czyli jeden grafoman pochodzenia Zydowskiego narobil tyle
      ze nawet 100 pochodzenia Zydowskiego nie zgadzajac sie z ta teoria bedzie mialo
      problem zeby to zniwelowac.Jezeli ja ten artykul przeczytalem to jak myslicie-
      zapomnialem?.A czy pan Passent prosil mnie o opinie przed zamiarem pisania tego
      wywodu w Polityce?.

• doctor_hannibal_lecter Twój mózg śmierdzi G Ó W N E M ! ! ! ! ! ! 20.11.02, 18:25
        Nie nakarmił bym nim nawet psa!!!!!!!
        • wesoly3 Re: Twój mózg śmierdzi G Ó W N E M ! ! ! ! ! ! 20.11.02, 21:11
          To sieben zaczal , a nie ja.
          poza tym - o ile sieben moze
          sie w stosunku do mnie tak
          odnosci - bo ja nie pozostaje dluzny,
          To nazywanie Ani - materace z Belgii
          tylko dlatego, ze wypunktowala
          inteligentnie slabe strony
          i wrecz glupoty dotyczace sledztwa w Jedwabnem
          jest zwykly (w tym wypadku koszernym) skurwielstwem
          i ja inaczej z takim skurwielem nie potrafie.
          takich sie od razu w morde leje
          Czyz nie ???
          • Gość: bolek Re: AdamM -kiedy ostatnio spojrzales w lustro ? IP: *.kat.forthnet.gr 20.11.02, 22:08
            Widac ze dawno !!!!!!!!!!!!!!!!!!
            a wiec popatrz i zobaczysz tam gebe do lania.............
            chetnie bym cieplym moczem sie na nia odlal............
            • wesoly3 Re: AdamM -kiedy ostatnio spojrzales w lustro ? 20.11.02, 22:12
              a ty czemu pasatkowcu nie w izraelau ???
              ojczyzna wzywa a ty sie opierdalasz ???
              • Gość: AdamM do wesoly3 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.11.02, 22:25
                Ten bolek powyżej to śmiec. Nie wart odpisywania. Myślę, ze kiedyś dostanie to,
                na co zasłużył. Przeczytaj:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=13&w=3663326&a=3669306
                • Gość: bolek Re adamM no i co ujrzales ? IP: *.kat.forthnet.gr 20.11.02, 22:59
                  masz tera kompana wesolego no dawaj na dwa baty ..........
                  ty zakompleksiony szczurze jeden...
                  masz problem z erekcja ?
                  popros wesolego to cie zaspokoi..
                  albo kup sobie jakis krazownik <samochod>amerykanski
                  tacy jak ty w takich cudach sie moga tylko odnalezc.
                  • wesoly3 Re: Re adamM no i co ujrzales ? 20.11.02, 23:18
                    brystygierowa to twoja matka bolek ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka