Dodaj do ulubionych

Jest tylko jedno takie miasto

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.11.02, 12:04
godne, by ponieść ciężar bycia nową stolicą III RP. W pełni świadome
obowiązków i konieczności odpowiedzialnego działania dla dobra całego kraju.
W dużym stopniu wolne od koterii i homogenne [..... cenzura]. Miasto, które
istniało, gdy na terenie dzisiejszej Warszawy tluczono dziki kamieniami, aby
było coś na obiad nad ogniskiem. Miasto, ktore swą świetnością doda splendoru
III RP i będzie godnie ją reprezentować w Europie i na świecie. Miasto, ktore
będąc stolicą III RP rozpocznie nowy etap istnienia nieskorumpowanej i
niezepsutej wladzy centralnej. Miasto ukierunkowane na pracę, powściągliwość
i sukces. Na wartości rodzinne i rozum. Na wykształcenie. Na przyszlośc
Polski. Miasto ludzi rozumnych i odpowiedzialnych.

Tym miastem jest ..............

Obserwuj wątek
    • Gość: AdamM .................... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.11.02, 12:05

POZNAŃ
      • Gość: . Re: .................... IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 30.11.02, 13:49
        Może Majdanek?
    • sceptyk Jestes szowinistyczna pyra 30.11.02, 12:13
      A poza tym, nie macie porzadnej druzyny pilkarskiej.
      • Gość: AdamM nie drużyna piłkarska stanowi IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.11.02, 12:15
        o znaczeniu miasta. Mam gdzieś piłkę nożną. Zresztą Lech daje sobie chyba
        calkiem nieźle radę.
    • pan_pndzelek Ech ty cioto... 30.11.02, 12:17
      Ech ty cioto, a ja wolałbym Krynicę Morską. I większe to miasto i takie
      bardziej europekskie...
    • karlin Od czasu jak Laskowik 30.11.02, 12:23
      zszedł do pocztowego podziemia - Poznań odpada.
      • Gość: AdamM Laskowika wykończyła Warszawa nt IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.11.02, 12:25
        • karlin Niestety, nie masz racji 30.11.02, 12:30
          Rewiński zwiał z Tey`a do Warszawy, żeby - jak sam mówił kiedyś w wywiadzie -
          przeżyć. Laskowik i Smoleń zostali. Jeden się ukrywa, a drugi skończył
          w "Kiepskich".

pozdr
          k
    • Gość: Poznań Re: Jest tylko jeden taki śmieć... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 12:24
      AdamieM. Ty pokrako, karykaturo czlowieka o umysle lancetnika, ty niezniszczony
      prototypie zrodzony z chorego eksperymentu. Stul ten glupi ryj, pelen
      faszystowskich frazesow. Wstyd, ze piszesz z tego miasta. Na 100% nie
      pochodzisz z tad.
      • Gość: AdamM Hm? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.11.02, 12:27
        Wstyd, ze piszesz z tego miasta. Na 100% nie
        > pochodzisz z tad.

Z "tad" faktycznie nie pochodzę. A co to takiego?

• pan_pndzelek Ktoś poza mną rozpoznał śmiecia!!! 30.11.02, 13:14
        Ktoś poza mną rozpoznał śmiecia!!! Poznań to jedno z moich najulubieńszych
        miast w Polsce. Ale kiedy pomyślę sobie, że tam mieszka taka pokraka adaśka...
        ehhh...
    • pl.adex Re: Jest tylko jedno takie miasto 30.11.02, 13:20
      Najlepiej to jak sie to wszystko przeniesie do Szczecina,stamtad do Europy tej
      prawdziwej zachodniej najblizej,to prawie przedmiescie Berlina,po wytyczne nie
      trzeba bedzie daleko jechac,wziasc w S-Bahn i po niecalej godzine jest sie na
      Friedrichstrasse.
    • jaceq Po pierwsze - kiepski browar 30.11.02, 18:02
      i to dyskwalifikuje.
      Dlatego nie ma potrzeby "po drugie".
      (Zresztą tzw. 'królewskie' - jeszcze gorsze).

Wypada przenieść stolicę do Pilzna, albo przynajmniej do Krusovic.
      • Gość: AdamM Taki kiepski IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.11.02, 18:05

> i to dyskwalifikuje.
        > Dlatego nie ma potrzeby "po drugie".
        > (Zresztą tzw. 'królewskie' - jeszcze gorsze).
        >
        > Wypada przenieść stolicę do Pilzna, albo przynajmniej do Krusovic.

to on nie jest. Chociaz strasznie "uzachodniony", tj "ubezsmaczony". Jak mocno
        zmrozone i czlowiek zmęczony to wszystko jest względnie OK. Ale, jak slusznie
        zauwazyleś, Krolewskie to żaden krol piw nie jest. Ja tylko przedstawilem jedną
        z mozliwych opcji. W moim rozumieniu dobrą. Pewnie pare innych miast też by
        moglo.

PZDR smile
        • jaceq Re: Taki kiepski 30.11.02, 18:18
          Gość portalu: AdamM napisał(a):

> to on nie jest.

Oczywiście, sam czasem sięgam po te zielone buteleczki.

Chociaz strasznie "uzachodniony", tj "ubezsmaczony".

I to jest, panie, to. Termin przydatności - 2004. To są jaja, panie. Tak samo ma Tyskie i inne Carlsbergi i
          Heinekeny. Pianka - jak w zlewie.

> Krolewskie to żaden krol piw nie jest.

Bo jest podłe. To piwo dla meneli, takich, jak pokazani na reklamach 'królewskiego'.
          Mnie przypomina siki dostępne za komuny, tzw. "piwa geesowskie".

> Ja tylko przedstawilem jedną z mozliwych opcji. W moim rozumieniu dobrą. Pewnie pare innych miast
          też by moglo.

Nie miałbym nic przeciwko Krotoszynowi. Czy tam jest jeszcze browar?

> PZDR smile

Niemniej.
          • Gość: AdamM a propos piw IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.11.02, 18:24
            to przypominam sobie jak będac na Śląsku (w Katowicach) z żoną i nocując u pana
            pewnego w ramach poweselnej gościny, bylego kierownika browarów sląskich (może
            zresztą nazywają się trochę inaczej) zachwalał on, pan ów, piwo z browaru Van
            Pur, ze jakoby to malo usztucznione i odpowiednio "gęste" piwo jest. A byl ci
            on, czlek ów, technologiem spożywcą z wyksztalcenia. A pijał u siebie jedynie
            jakąś odmianę sląskiego piwa, że to ono też podobno dobre i "gęste". Nazwy tego
            piwa jako zywo przypomniec sobie nie zdołam.

PZDR
            • karlin Re: a propos piw 30.11.02, 21:29
              Piwny trop może być niebezpieczny. Mnie na przykład zawsze najbardziej
              smakowały piwa bawarskie - Paulaner, Augustiner i parę innych. Podczas moich
              wizyt w Monachium coraz częściej zaglądałem do takiej słynnej Bierstube koło
              Dworca Głównego, gdzie dawno temu przesiadywał pewien niespełniony malarz...
              • jaceq Re: a propos piw 01.12.02, 14:19
                karlin napisał:

> Mnie na przykład zawsze najbardziej
                > smakowały piwa bawarskie - Paulaner, Augustiner i parę innych.

Masz na myśli rozmaite (technologicznie) piwa typu "Hefe", "weitzen" itp?
                Też je bardzo lubię. Ale dla mnie - to raczej piwa "letnie". Mętny Paulaner, zmrożony (a nawet z lodem) z plasterkiem
                cytryny w upalne letnie popołudnie...

Polska przeciętna "mentalność piwna" niestety ich nie toleruje, a szkoda.
            • jaceq Re: a propos piw 01.12.02, 14:30
              Gość portalu: AdamM napisał(a):

> Pur, ze jakoby to malo usztucznione i odpowiednio "gęste" piwo jest.

"Globalizacja" polskich browarów skutkuje nie tylko usztucznieniem (długie terminy przydatności, a więc chemia) ale i
              odpowiednio sztucznym "zagęszczaniem". Normalne piwo jasne (lager, pils) z 12% ekstraktu (czyli bulgotów,
              "blg") ma około 4 - 5% alkoholu objętościowo (czyli voltów, "% alc. vol.) W Polsce jest tendencja, by miało pod 7
              "voltów". Polega to oczywiście na chrzczeniu rozrzedzonego piwa tanim spirytusem. Skąd zresztą popularność w
              Polsce piw typu "mocne"? Aby menelstwo, czyli tzw. "gumowe ryje" kupowało produkty tych browarów, pod
              maskującą marką, np. "Piwo Kiepskich"? I kampanie reklamowe np. "królewskiego", skierowane do tejże, menelskiej
              klienteli?

Pozdrawiam, AdamMie.
              • sceptyk Chrzczenie piwa 01.12.02, 14:37
                Popatrz, popatrz. To systemy sie zmieniaja, a chrzczenie pozostaje. Kiedys
                czerwoni dolewali jakiegos obrzydliwego spirytusu do jaboli. A moze klientela i
                jej gusta pozostaja niezmienne?

Gumowe ryje? Nie slyszalem przedtem. Niezle.
                sc-k
                • jaceq Re: Chrzczenie piwa 01.12.02, 15:23
                  sceptyk napisał:

> Popatrz, popatrz. To systemy sie zmieniaja, a chrzczenie pozostaje. Kiedys
                  > czerwoni dolewali jakiegos obrzydliwego spirytusu do jaboli. A moze klientela i
                  > jej gusta pozostaja niezmienne?

Nie wiem, co czerwoni dolewali. Nie degustowałem. Wtedy gustowałem w różnych Lacrimach i bułgarskich
                  rieslingach "Hemus", co po latach też wzbudza u mnie autoironiczny uśmiech.
                  System się zmienił, a klientela i jej gusta - nie? Być może. Ale nie sądzę, by (na dłuższą metę) miał szanse np.
                  browar, który ignoruje być może nieznaczącą (pardon za wyrażenie) elitę tego rynku, te, być może 0,1% potencjalnej
                  klienteli. I - oby. Może kiedyś powstanie instytucja "krytyka piwnego". "Krytyk winny" zaczyna gościć na łamach tu i
                  ówdzie, ale to raczej "pierwsze śliwki - robaczywki". Trochę dobrego zrobił Bieńczyk w (danym) Magazynie
                  Czwartkowym GW - ale nie wiedzieć czemu - często mnie wkurzał. I nie chcę takich "znawców", jak ten np. z tej
                  darmowej gazetki Plusa GSM, dla którego miarą jakości jest cena. I co kosztuje poniżej 160 zł/but. - do zlewu.
                  Sam za często na dolnych półkach sklepów winiarskich znajdywałem "perełki" za kilkanaście złociszy.

Nie domagam się powołania Rzecznika Praw Wyznawców Bacchusa, bo - znając nasze realia - mógłby zostać nim
                  właśnie 'gumowy ryj' z układami, gdzie trzeba.

> Gumowe ryje? Nie slyszalem przedtem. Niezle.

Oj, to b. stare.

> sc-k

Pozdrawiam.
                  • Gość: Janusz Re: Chrzczenie piwa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.12.02, 16:06
                    Nieskromnie bo z poczucia lokalnego patriotyzmu polecam Bosmana.
                    Jeśli chodzi o tanie a dobre wina to Kadarka bułgarska(!). Flaszeczka w
                    Germanii kosztuje 1€. Zacne czerwone winko półwytrawne - idealne do obiadu i
                    nie tylko. Tylko...ta cenasmile
                    • jaceq Re: Chrzczenie piwa 01.12.02, 16:14
                      Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Nieskromnie bo z poczucia lokalnego patriotyzmu polecam Bosmana.

Bywam w Szczecinie raz do roku - i zawsze jestem zapraszany na kuflowego Bosmana.
                      U nas bywał, ale nie było pewnie zbytu. Taki zbiorowy patriotyzm lokalny. A szkoda.

> Jeśli chodzi o tanie a dobre wina to Kadarka bułgarska(!). Flaszeczka w
                      > Germanii kosztuje 1�. Zacne czerwone winko półwytrawne - idealne do obiad
                      > u i nie tylko. Tylko...ta cenasmile

Słowackie 'Pezinske Zamocke'. W plastikowych butelkach typu PET a 1,5l po 80 koron. Niezłe. Tym bardziej, że bywa i
                      butelkowane "klasycznie".
                      Chorwackie, w szklanych butelkach 1 l, którym wiele hiszpańskich i włoskich do pięt nie dorasta, chociaż zamiast
                      korka mają na łbie blaszany kapsel. Np. z 'Graseviny'.
                      Nasi importerzy widać nie wiedzą, gdzie stoją konfitury.
                    • Gość: AdamM Pozwolę sobie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 01.12.02, 16:15
                      na wyrażenie odmiennej opinii dotyczącej winsmile Znam kadarkę i zdecydowanie nie
                      uważam jej za dobre wino. Sam fakt "półwytrawności" i "czerwoności" juz
                      przemawia przeciwko niej. U nas na rynku jest tak naprawde tylko jedno
                      rewelacyjne wino bulgarskie: jest to takie w wysokich butelkach za ok. 25 PLN
                      (Sungularle i Chateau ma chyba ma w nazwie) - polecam zwlaszcza Cabernet
                      Sauvignon. Ma wszystko co miec powinno: dojrzewanie w beczkach debowych 2 - 3
                      lata, miejsce zbioru, rok zbioru. Rewelacja! Bije średniaki francuskie na
                      glowę. A z rumunskich polecam niezrownane i wielokrotnie nagradzane Cotnari
                      (biale polslodkie) - dostepne w roznych miejscach, m. in. w Makro. Dobry jest
                      też moldawski Portwein. Ale nie Kadarka, please. Toż to siara.
                      PZDR smile
                    • Gość: AdamM A Bosman IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 01.12.02, 16:21
                      popieram jak najbardziej. Miłe, zyczliwe człowiekowi piwo. Bardzo udany
                      produkt. Gratulacje.
                      PZDR smile
    • pauline_kaczanow Podzielmy 30.11.02, 18:26
      Podzielmy :
      Poznan stolica bedzie latem a wiosna Katowice
      zostaly jeszcze jesien i zima
      kto bierze ?
      • _sorciere Re: Do Adasia 01.12.02, 17:56
        Stolica zostanie w Warszawie bo tak zadzcydowalam.
        Mam propozycje, czekam na watek o Cegielskim.Zalozysz?

A teraz o Warszawie,krotko:Najpiekniejsze miasto swiata ,ma pecha,ze jest
        stolica.To miasto zawsze bylo kulturalna stolica Polski.I tak zostanie.Inna
        sprawa,ze duzo poznaniakow sie tam wcina i robi Warszawie do tylu.

"Mozesz mnie chamem zwac mozesz mnie w morde lac ,lecz od Warszawy wont bo krew
        sie bedzie lac!!!!"

Zapamietaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!

• Gość: +++IGNOR Re: Do Adasia Jest takie miasto... IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.02, 21:51
          Sława!

Jest takie miasto, którego pochodziła panująca kiedyś dynastia(
          niekoronowana)...

Na prawie którego potem w 40 lat później miasto Kraków założono...

Jest takie miasto, którego Xiążęta odając właśną głowę obronili Europę przed
          Mongołami...

Pozdrawiam!

Ignorant
          +++

• Gość: Magiczny skrytożercom parówek (i przenosicielom) mówimy NIE IP: *.echostar.pl / *.echostar.pl 02.12.02, 12:28
      "Mleko zsiadając się ma naturę
      ujawniac prawdę tę dosadną
      ze wszystkie męty idą w góre
      a przezroczyste spada na dno"

kierując się powyższą prawdą protestuję przeciwko przenosinom stolicy - niech
      te męty nie ciągną tutaj w górę do Pyrogrodu. Zresztą (pozdrowienia dla C.K.
      Krakusów) prawdę tę wyraziła już Grupa Pod Budą (nie przenoście nam stolicy do
      Krakowa)

z pyrlandzkim pozdrowieniem GZIK FOREVER

P.S.
      Kierując się jakością piwa ... to trzeba Stolicę za granicę wyprowadzić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka